abonnement Unibet Coolblue
pi_113898890
Hallo iedereen,

Ik denk al een jaartijdje aan het verbouwen van mijn keuken en het voordeel van zo lang uitstellen is dat je denkt dat je niets vergeet. Maar uiteindelijk vergeet je altijd iets en daarom hoop ik dat jullie met mij willen meedenken.

Belangrijkste motivatie om de keuken te verbouwen:

• Keukenkastjes zijn stokoud
• Ziet er niet uit
• Ik vind een los gasfornuis en koelkast verschrikkelijk, omdat er steeds eten tussen valt

Omdat ik wil dat meerdere ruimten wat meer een geheel worden, neem ik ook de bijkeuken en de hal onder handen. In de eerste worden de muren opnieuw behangen, de kozijnen gewit en komt er een nieuwe laminaatvloer. In de hal worden de muren gewit (nu ral9010) en komt ook de nieuwe vloer. De vloer wordt doorlopend en zal in de keuken de hele ruimte beslaan; de kastjes komen dus op de vloer.

Ik woon in een flat en daarom zijn de plaats van het fornuis en spoelbak niet te vervangen. Daar moet ik het dus mee doen. Wel een probleem is de elektra, want in mijn hele huis zijn slechts drie groepen. De bedoeling is dat er vijf (!) bij komen.

Verder komt er dus een IKEA keuken in, maar dan iets gepimpt. Betonnen aanrechtblad is één van die dingen en ik wil een Quooker. Muur wordt pandomo en wil ik zelf gaan doen. Ook moet de kachel van de muur en doe ik in plaats daarvan een plint-heater. Ik dacht aan alleen een combimagnetron, maar wat is het nadeel daarvan ten opzichte van een reguliere oven?

Foto-impressie:


Alle vragen wil ik natuurlijk graag beantwoorden, maar hoop toch ook vooral op tips van jullie. De verbouwing begint als jullie genoeg tips hebben gegeven :7. Ook hangt e.e.a. af van wanneer mijn huisgenote vertrekt, want ik heb die kamer nodig voor de tijdelijke keuken tijdens de verbouwing.
pi_113899133
Een afzuigkap misschien ?
"Sommige mensen hebben juist genoeg gelezen om verkeerd te citeren."
pi_113899245
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2012 18:43 schreef quo_ het volgende:
Een afzuigkap misschien ?
Dat is wel een goede, maar de IKEA heeft niets moois. Ik ga daarom even bij andere keukenboeren shoppen. Koolstoffilter is een vereiste, want ik heb geen afvoerleiding.
pi_113899521
Ikw eet niet precies wat en waarom je koelkast zo hoog is, maar wij hebben de combi oven boven de (lagere) koelkast. daardoor kan je makkelijk in- en uitschuiven en heb je makkelijk zicht op de gerechten.

Het voordeel van een single oven zie ik niet zo; wij hebben een combi met hetelucht en gebruiken dat dagelijks
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_113899578
Heb je al nagedacht over je belichting? Het is wel zo fijn als je goed licht hebt op je aanrechtblad.
Zo ik iets ben, ben ik een Hagenaar
pi_113899727
Voldoende wandcontactdozen op logische plekken. Koffiezetter, waterkoker, mixer, keukenmachine, broodrooster... dat soort apparaten.
Of hoe wil je anders je zondagse ontbijt klaarmaken met koffie voor meneer, thee voor mevrouw, verse smoothies (met verse slagroom :9 ) er bij en geroosterd brood met nog een croissantje uit de oven.

En ik mis kastruimte, of heb je een bijkeuken waar je alles neer kan zetten? (pannen, servies, ingrediënten)
Gewoon het hele stuk boven het aanrecht volhangen met kasten, met daarin ook de afzuigkap en de verlichting.
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
pi_113899984
Bedankt voor jullie tips tot zover!

@blomke: het is een koelkast met diepvries. Ik twijfelde inderdaad om een koelkast met daarboven combimagnetron te doen en de diepvries ergens anders. Nadeel daarvan is dat je twee koelapparaten hebt die samen meer energie verbruiken. Vandaar dus toch maar deze oplossing. Ik ben wel gehecht aan de vriesruimte; in de winter leg ik altijd een hele voorraad stamppot aan.

@Zomerjurkje: niet helemaal. Ik heb nu gewoon twee plafondlapen met respectievelijk 2 en 3 schijnwerpers (halogeen). Ik zou boven het aanrecht wel graag verlichting willen maken. Daarnaast kan de afzuigkap mogelijk lampen bevatten. Een verlaagd plafond met ledspots zou beter zijn, maar mijn ramen lopen tot het plafond en een verlaagd plafond maken is dus geen optie. Heb jij nog tips?

@Resistor: check! Heb er aan gedacht. Er komen er twee tussen gasfornuis en spoelbak. Ook aan beide zijdes van het aanrechtblad voor het raam komen er twee; in totaal vier dus en over de hele keuken zes. Dat moet voldoende zijn! De waterkoker keert niet terug: hij wordt vervangen door de Quooker.
Kastruimte is er toch dacht ik wel genoeg: ik heb aan de rechterzijde (misschien wat lastig te zien) drie ladenkasten van 60cm met daarin twee verdiepingen en besteklades. Links zit een apothekerskast van 30cm voor voorraad. Daarnaast onder het fornuis een pannenkast. Ook de hoekkast kan voor pannen gebruikt worden. In de kast onder de spoelbak komen de prullenbakken. Rechts komen dus de apparatuur en borden en eventueel nog wat eten.
  zaterdag 7 juli 2012 @ 19:48:50 #8
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_113901065
Mis ik nou de afwasmachine?
The love you take is equal to the love you make.
pi_113901169
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 juli 2012 19:48 schreef Lienekien het volgende:
Mis ik nou de afwasmachine?
Misschien heeft hij die niet nodig? :P Ik zou inderdaad voor voldoende licht op het werkblad zorgen, niets in hinderlijker dan het werklicht achter je hebben doordat je alleen maar plafondlampen hebt.
Optimist tot in de kist
Miniem's internetvriendinnetje :P
Bij vlagen briljant, helaas is het momenteel windstil
pi_113901564
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2012 19:51 schreef trovey het volgende:

Ik zou inderdaad voor voldoende licht op het werkblad zorgen, niets in hinderlijker dan het werklicht achter je hebben doordat je alleen maar plafondlampen hebt.
Werkelijk een fantastische goede tip. Ik me jaren geërgerd aan de plafondlamp en de gebrekkige verlichting op het keukenblad van onze keuken. Ik heb sinds een aantal jaren lange, dunne TL-buisjes (20 Watt meen ik) boven het aanrechtblad. Echt een verademing om bij te werken.
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_113901784
quote:
7s.gif Op zaterdag 7 juli 2012 18:37 schreef dennisdotcom het volgende:
Wel een probleem is de elektra, want in mijn hele huis zijn slechts drie groepen. De bedoeling is dat er vijf (!) bij komen.
quote:
en ik wil een Quooker.
quote:
Ook moet de kachel van de muur en doe ik in plaats daarvan een plint-heater.
Ik mag hopen dat je met al deze wensen toch op zijn minst een 3 x 25A aansluiting in je woning hebt.
Ik ben diegene waar je moeder je altijd voor gewaarschuwd heeft...
pi_113902543
quote:
14s.gif Op zaterdag 7 juli 2012 18:47 schreef dennisdotcom het volgende:

[..]

Dat is wel een goede, maar de IKEA heeft niets moois. Ik ga daarom even bij andere keukenboeren shoppen. Koolstoffilter is een vereiste, want ik heb geen afvoerleiding.
Shop de rest van de apparatuur er ook eens bij. Even zoeken met EAN nummers en dan shopping bij Google. Heb hier met het badkamer zeker 500 euro bespaart.
Jeroentje.
  zaterdag 7 juli 2012 @ 21:01:44 #13
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_113903659
Zorg ervoor dat je aanrecht blad een waterkering heeft, scheelt veel geknoei op de vloer.
pi_113906831
@Lienekien: Ja, er is geen vaatwasser. Zou het best willen, maar er is geen ruimte voor. In dat opzicht heb ik best een onhandige keukenindeling. Heb trouwens wel een vaatwasser, die staat in de bijkeuken.

@Trovey, Blomke: Ik zal nog eens goed naar de verlichting kijken, inderdaad een aandachtspuntje. Weet nog niet hoe ik dat nou goed kan krijgen, maar ik zal eens goed kijken wat er te koop is.

@Bijvlagenzinvol: Weet niet of dit een zinvolle vlaag is, maar qua apparatuur verandert er niet zoveel. En die plint-heaters vallen ook wel weer mee. Op dit moment voldoet de elektra niet aan de voorschriften omdat je voor zware apparatuur verplicht een aparte groep moet. Dat ga ik dus fixen.

@Jpajs: Bedoel je met de IKEA apparatuur? Of bedoel je dat elders wellicht goedkopere of betere inbouwapparatuur verkrijgbaar is waarnaar ik moet zoeken via Google?

@Erasmo: Goeie tip, al vind ik het persoonlijk niet zo mooi bij betonnen bladen. Oplossing is denk ik vooral niet te veel knoeien. Dat is toch al niet zo verstandig bij beton, zelfs als het geïmpregneerd is.
pi_113908344
quote:
2s.gif Op zaterdag 7 juli 2012 22:34 schreef dennisdotcom het volgende:
@Bijvlagenzinvol: Weet niet of dit een zinvolle vlaag is, maar qua apparatuur verandert er niet zoveel. En die plint-heaters vallen ook wel weer mee. Op dit moment voldoet de elektra niet aan de voorschriften omdat je voor zware apparatuur verplicht een aparte groep moet. Dat ga ik dus fixen.
Ik kan me vergissen, maar die nieuwe plint-heater zal vast 2kW nodig hebben (en zo niet, dan zal hij bar weinig warmte afgeven) en je nieuwe Quooker ook zoiets. Dat is dan 4KW. Bij 230V dus 17,4 A extra.

Vandaar dat ik dus vroeg of je een 3 x 25A aansluiting hebt, of een (wat vaker voorkomende) 1 x 35A. (of zelfs 1 x 25A)

Veel mensen denken namelijk dat als ze de groepen in de groepenkast verdubbelen, ze automatisch ook dubbel zoveel vermogen kunnen verbruiken. En dat gaat helaas heel vaak niet op.
Ik ben diegene waar je moeder je altijd voor gewaarschuwd heeft...
  Moderator zaterdag 7 juli 2012 @ 23:17:38 #16
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_113908566
quote:
17s.gif Op zaterdag 7 juli 2012 20:01 schreef blomke het volgende:

[..]

Werkelijk een fantastische goede tip. Ik me jaren geërgerd aan de plafondlamp en de gebrekkige verlichting op het keukenblad van onze keuken. Ik heb sinds een aantal jaren lange, dunne TL-buisjes (20 Watt meen ik) boven het aanrechtblad. Echt een verademing om bij te werken.
Die dunne tl's noemt men in vaktaal T5 tl's :)
Die hele dikke die je in wat oudere armaturen vind noemt men T8.
pi_113914024
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 juli 2012 23:12 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
Ik kan me vergissen, maar die nieuwe plint-heater zal vast 2kW nodig hebben (en zo niet, dan zal hij bar weinig warmte afgeven) en je nieuwe Quooker ook zoiets. Dat is dan 4KW. Bij 230V dus 17,4 A extra.

Vandaar dat ik dus vroeg of je een 3 x 25A aansluiting hebt, of een (wat vaker voorkomende) 1 x 35A. (of zelfs 1 x 25A)

Veel mensen denken namelijk dat als ze de groepen in de groepenkast verdubbelen, ze automatisch ook dubbel zoveel vermogen kunnen verbruiken. En dat gaat helaas heel vaak niet op.
Sorry dan dat ik dacht dat je me in de maling nam. De plint-heater verbruikt inderdaad zoveel en de Quooker V3 ook 1600Watt. Dus wat je zegt gaat op. Ik weet dat het uitbreiden van de groepenkast niet betekent dat je hoofdaansluiting opeens meer aan kan, maar ik zou eerlijk gezegd ook niet weten hoeveel ampère mijn verbinding momenteel is.
pi_113914376
quote:
3s.gif Op zondag 8 juli 2012 02:08 schreef dennisdotcom het volgende: maar ik zou eerlijk gezegd ook niet weten hoeveel ampère mijn verbinding momenteel is.
Ik heb ff geen jaarafrekening bij de hand, maar uit mijn hoofd zeg ik dat de aansluitwaarde daarop vermeld staat. Controleer dus eerst even wat je hebt om te verdelen, voor je het gaat verdelen.
Ik ben diegene waar je moeder je altijd voor gewaarschuwd heeft...
pi_113915669
quote:
2s.gif Op zaterdag 7 juli 2012 22:34 schreef dennisdotcom het volgende:
@Jpajs: Bedoel je met de IKEA apparatuur? Of bedoel je dat elders wellicht goedkopere of betere inbouwapparatuur verkrijgbaar is waarnaar ik moet zoeken via Google?
Inderdaad je keuken inbouw apparaten zoeken op internet. Meestal weet je wel wat je wel en niet aan functies wil hebben. Daarmee kan je vergelijken bij Kieskeurig voor het juiste type. Bij Kieskeurig en of Google shopping kijken waar het echt goedkoop kan.

Maak een lijstje met wat je nodig hebt. Oven blijkt bij a de goedkoopste te zijn. De gaspitten bij b. Zet van alle internet leveranciers de prijzen naast elkaar. De goedkoopste is diegene die strak tegen de marge aan levert. Uiteindelijk kregen wij 10 internet aanbieders. Die heb ik een mail gestuurd voor een strakke prijs. Daarvan bleven er drie over waaruit wij konden kiezen. En dan eerst, gratis leveren, en dan betalen is heel goed mogelijk.

Sommige aanbieders van keuken apparatuur adverteren al met gratis aansluiten.

[ Bericht 2% gewijzigd door jpajs op 08-07-2012 06:04:03 ]
Jeroentje.
pi_113917565
Bedankt voor jullie tips. Heb even bij de Mijn NUON jaarafrekening gekeken, maar ik zie het niet staan. Kan ik het niet in de meterkast ergens zien? En anders bel ik morgen maar eens op.

Voor wat betreft de apparatuur: goede tips. Overigens had ik in mijn hoofd een oven met magnetronfunctie en dacht ik dat dat een combimagnetron was, maar nu zie ik dat ik eigenlijk meer een oven met magnetronfunctie zoek. Lijkt hetzelfde, maar is het toch niet, omdat de basis anders is.

Ik dacht ook altijd dat in IKEA keukens alleen IKEA apparatuur past, maar dat is ook gewoon standaard allemaal. Hartstikke handig, want ik vertrouw een Siemens oven om een of andere reden toch gewoon meer dan een IKEA exemplaar. En die IKEA dingen zien er ook allemaal nogal ouderwets uit.
pi_113917658
Maak eens paar fotos van je meterkast en dan vooral het gedeelte waar de hoofdzekeringen zitten
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
pi_113918063
Zal ik straks even doen als ik aangekleed ben.

Maar met jullie tips heb ik wel even nagedacht over wat nou handig is. Op de foto in het eerste bericht staat het gasfornuis links. Ik kan eventueel een nieuwe gasleiding aanleggen zodat het gasfornuis op het rechter aanrechtblad geplaatst kan worden. Het enige probleem is dan wel dat het plaatsen van een afzuigkap moeilijk wordt. Dat betekent iets dat aan het plafond kan hangen en plat is (zoiets) of een afzuigkap in het aanrecht (klik).

Voordeel van dit is dat links een stuk aanrechtblad vrij komt zodat je fatsoenlijk met de kraan kunt werken en daaronder kan dan heel mooi de vaatwasser. Op zich is dit dus perfect.

Als iemand weet waar je tegen redelijke prijzen dit soort dingen kunt kopen. Ik zie zogenaamde "Downdrafts" vanaf zo'n ¤ 2.500,-, maar dat is eigenlijk mijn absolute maximum voor dit soort speelgoed :).
pi_113918370
quote:
5s.gif Op zondag 8 juli 2012 11:19 schreef dennisdotcom het volgende:
Maar met jullie tips heb ik wel even nagedacht over wat nou handig is. Op de foto in het eerste bericht staat het gasfornuis links. Ik kan eventueel een nieuwe gasleiding aanleggen zodat het gasfornuis op het rechter aanrechtblad geplaatst kan worden.
In eerste instantie meldde je dat die posities vastgelegd waren, maar mijn eerste idee - na het zien van je opstelling - was: wissel spoelbak en oven om. Je hebt dan je spoelbak onder het raam en daar een "natte hoek" voor het voorbereiden en voorspoelen van de vaat. Links heb je dan je hele kook- en ovengebeuren. Wel zo praktisch en logisch.
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_113918728
quote:
17s.gif Op zondag 8 juli 2012 11:33 schreef blomke het volgende:
In eerste instantie meldde je dat die posities vastgelegd waren, maar mijn eerste idee - na het zien van je opstelling - was: wissel spoelbak en oven om. Je hebt dan je spoelbak onder het raam en daar een "natte hoek" voor het voorbereiden en voorspoelen van de vaat. Links heb je dan je hele kook- en ovengebeuren. Wel zo praktisch en logisch.
Blomke, dat zou inderdaad nog beter zijn maar ook meteen echt onmogelijk. Er is op die plaats geen waterleiding en ook geen afvoer. Vooral die afvoer is lastig, omdat ik dan ook nog eens met afschot te maken heb. Ik zou dan een afvoer door de meterkast moeten maken... lijkt me niet echt gewenst. Voor het fornuis zou ik twee meter gasleiding moeten aanleggen vanaf de meterkast die aan de keuken grenst. De in de vloer gefreesde gasleiding zou ik dan afsluiten en onbruikbaar maken.

Even een tekening gemaakt:


Rood is waar waterleiding en afvoer zitten. Blauw is de huidige plek van het gas. Groen is de optie om een gasleiding te plaatsen.
pi_113918988
Afvoer en waterleiding kan je bovengronds - onder de keukenkastjes door - met afschot laten lopen.
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')