abonnement Unibet Coolblue
pi_110438629
Hallo!
uiteraard de search gebruikt maar geen bevredigende resultaten, dus dan maar een nieuw topic, open voor discusse!

Enige tijd geleden heb ik rondgevraagd op FOK what to do met de loze ruimte naast mijn koelkast:
Loze ruimte naast koelkast:ideeën?

E.e.a. heeft een tijd stilgelegen maar ik ben er nu over uit; ik ga zelf gewoon een kast maken. Mocht het hopeloos falen heb ik i.i.g. weer een weekend wat te doen!

Heb al uitgebreid gesurft voor info, waarbij ik besloten heb om voor 18mm MDF te gaan, dit af te lakken en als verbindingen gewoon schroeven te gebruiken (devels is een hoop gedoe en het staat toch allemaal niet in het zicht).
Ik wil binnenkort aan de slag en ik wil me goed voorbereiden, dus uiteraard ff Fok consulteren...

Dit moet schematisch de kast worden:
met hierin aangegeven de maximale buitenmaten gezien de ruimte waar hij komt te staan. Aangezien het MDF 18 mm is moet hiermee rekening gehouden worden bij de breedte van de planken en hoogte van de zij-planken.

Bij de Gamma verkopen ze MDF in platen van 244x122 cm voor ¤20,99, en tevens halve/kwart platen. Een zaagsnede kost ¤0,50. Uiteraard ga ik geen platen verspillen dus heb even zitten rekenen hoe ik dit het beste kan laten snijden, en ik kom op het volgende:

Hierbij wordt het bovenste deel van 32 cm gebruikt om 2 planken van 26,4 x 60 te maken, en dan koop ik nog een kleinere MDF-plaat voor de laatste plank

Ik maak me geen illusies over de zaagprecisie, dus ik denk dat 0,4 cm wat too much is. Denk dus om het net iets groter te laten zagen (182 cm en 27 cm) en dan het MDF bij te schaven totdat het past.

Vragen:
- wat vinden jullie van materiaalkeuze en opzet? valkuilen?
- ze verkopen bij Gamma naast gewoon "MDF-plaat" ook "meubelpaneel MDF". Dit kost (18 mm) voor 244x60 ¤23,59 (dus meer dan ¤2,50 extra voor de helft van het materiaal). De verkoper kon me alleen melden dat de maat anders is (60 cm en dus handig voor meubels), het zou het zelfde materiaal zijn. Aangezien je zo'n grote plaat gewoon kunt laten zagen zie ik geen reden dat ooit iemand voor een "meubelpaneel MDF" zou gaan, zie ik iets over het hoofd?
- wat is jullie ervaring met het laten zagen van MDF? (door Gamma of elders) (qua precisie, afwerking etc)
- is dit bijschaaf idee een slim plan of geeft dat ellende?
- ik heb geen houtschaaf of zo'n schaafboard, maar kan dat bijschaven d.m.v. een vlakschuurmachine met grof-korrel papier?(het gaat immers om millimeters)
- Welke materialen heb ik nog meer nodig naast een accuschroef/boormachine, waterpas/duimstok, schroeven, MDF-plamuur, primer+lak, verfrollers

Hoop dat jullie de ervaringen kunnen delen!

grtz!
  dinsdag 17 april 2012 @ 14:17:03 #2
66124 Goliath_82
Movies & games
pi_110439058
Ik melden dat ik een aantal keer planken heb laten zagen en dat de uitkomst steeds heel verschillend is. Echt afhankelijk van de persoon die ze zaagt. Neem een meetlat mee en meet alles na, niet goed: klagen.

Een paar millimeter wegschuren is echt een klote klus, daar heb ik ook ervaring mee. Maar misschien had ik niet het juiste schuurpapier (ik ben er niet zo in thuis)

Je hebt trouwens ook schroeven die verzinken in het hout, misschien is dat nog wat?
XBox gamertag:NLGoliath
pi_110439372
tip, met een gamma voordeelpas is zagen gewoon gratis :) en ze kunnen echt wel heel erg nauwkeurig zagen hoor, dus tsja...
“It's gonna be legend-... wait for it... and I hope you're not lactose intolerant because the second half of that word is DAIRY!”
pi_110439521
Volgens mij verzinken alle schroeven wel in MDF, niet? :) Als het er op aankomt is het zo zacht als wat.

Ik heb een keer een complete slaapkamer-ombouwing bij de Gamma laten zagen. Ging op zich prima, en ze hebben heel wat kleine plankjes uit grote platen gezaagd. Neem wel je tekeningen mee met duidelijk de maten er op. En regel een (gratis) Gamma pas, dan is het zagen gratis.

Als er al mm-verschil zou zijn heb ik het niet gemerkt, alles paste precies zoals ik het wilde. De enige millimeter die ik verloor was volgens mij van het zaagblad. Als diegene die zaagt zorgt dat hij steeds probeert zo'n groot mogelijk stuk 'over te houden' bij een zaagsnede heeft hij ook voldoende om de plaat precies neer te zetten op de machine.

Zelf zou ik ook even kijken voor een schuurmachine, werkt toch net iets vlotter dan met de hand (vind ik). En zorg dat je alles goed aflakt als je denkt dat er wel eens vocht in de kast zou kunnen komen (al is het maar van een pot die lekt). Ik heb daarom zelf met de schuurmachine de hoeken wat meer afgevlakt, dan bleef alle primer/lak beter plakken heb ik het idee.

Disclaimer: Bovenstaand kan nergens op slaan maar is puur mijn ervaring :)

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 17-04-2012 14:28:18 ]
  FOK!fotograaf dinsdag 17 april 2012 @ 15:09:04 #5
17893 Forno
pi_110441171
Schaven en schuren zien te voorkomen, is nooit zo strak als een (tafelcirkel)zaagsnede en het stoft enorm. MDF is niet het meest gezonde materiaal in stofvorm. Of buiten doen (met mondkapje), of met een goede stof-afzuiging op de machines.

Je kastje is een simpel recht toe recht aan dingetje. Dus laat het gewoon goed op maat zagen bij een bouwmarkt. Vraag na wat de toleranties zijn waarbinnen ze gezaagde platen goedkeuren. En meet het direct na, na het zagen en eis dat ze het opnieuw doen, als de maatvoering daar 1mm vanaf wijkt.

Verzinkboortje is ook handig. En een potje 2k-plamuur om de schroefgaten mee af te werken.

MDF 18mm is gezien je maatvoering een prima keuze.

Wat ook geen drol kost is het kastje van steigerhout maken. Net zo simpel en goedkoop en iets modieuzer.
pi_110443482
Bedankt voor de reacties!

Ik had idd gehoord dat het zagen met zo'n pas gratis was, dus die zal ik ff aanvragen (ook al scheelt het max ¤5, kan ik daar weer een verzinkboortje voor kopen, want ook die tip neem ik mee :) )

Uiteraard schaaf/schuur ik liever niet, maar waar ik met name bang voor als ik de exacte maten doorgeef is dat één van de planken net iets te smal wordt (bv 2 mm) en je daardoor een kier krijgt tussen die plank en zijplank, aan de kopse kant van de kast (waar je dus tegenaan kijkt). Aangezien ze niet robot-gestuurd snijden oid moet je realistisch zijn in wat betreft de nauwkeurigheid, en ik vraag me af of die 2 mm niet binnen de foutmarge valt...
Sturen jullie het terug als je een plankje krijgt van 26,2 i.p.v. 26,4 cm?

Steigerhout ziet er idd tof uit maar aangezien de rest van de keuken/huiskamer redelijk strak is, ga ik toch voor strak afgewerkt MDF
  dinsdag 17 april 2012 @ 18:00:43 #7
205222 betyar
Egyedül vagyunk
pi_110448748
Afwijkingen met de zaag zijn nihil, gewoon laten zagen.
Als je het strak wilt doen gebruik je geen schroeven maar lijm met duvels of als je het in huis hebt lamello's. Schroefgaten blijf je altijd zien.
pi_110449180
Boor eerst even voor waar de schroeven moeten komen, en verzink het wel even. Dan heb je netjes werk.
Daarna kun je het mooi een beetje plamuren en dan af lakken. kan echt wel mooi worden, Mdf kun je met een rollertje super strak maken (met wat geduld en rust)
pi_110452483
Denk je wel aan de MDF grondverf?
pi_110455592
Ik zou het doordeweeks laten zagen, in het weekend zijn er meestal weekendkrachten die er minder verstand van hebben. Als je geen vertrouwen hebt in de zaagkunsten van de gamma bij een goede houthandel/dhz zaak laten zagen. Ik neem aan dat je het kastje in de keuken wilt plaatsen, aangezien die naast de koelkast moet komen. Dan zou ik niet MDF als materiaal gebruiken. Als er ook maar een kleine beschadiging in komt en er komt vocht in, zet MDF helemaal op. Alternatieven zijn multiplex en meubelpanelen. Iets duurder maar naar mijn mening ook mooier. Als je toch voor MDF gaat heel goed verven. Er bestaat ook iets als groen MDF, dat is watervast verlijmd. Ik heb hier geen ervaringen mee, anderen hier misschien wel. Als je geen zin hebt om zelf te gronden is er ook gegrond MDF. Schilderen zou ik met lak vachtrollers doen en goede kwasten, bij voorkeur van het merk anza, te koop bij goede verfwinkels en bouwmaat. Ook goed ontvetten voor en na schuren, en stofvrij maken. Beetje houtlijm tussen de kopse kanten die je aan elkaar wilt hebben, voorboren, verzinken en vast schroeven. Succes!
pi_110467949
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 april 2012 20:20 schreef usernaamvergeten het volgende:
Ik zou het doordeweeks laten zagen, in het weekend zijn er meestal weekendkrachten die er minder verstand van hebben.
Ik kan niet meer zeggen dan :') . Ik ben zelf een part-timer bij de Praxis en ik heb vanavond nog een flink aantal meters gemaakt met die zaagmachine. Hoe kun je verstand hebben van zagen? Kwestie van goed afmeten (kan bij onze machine op de millimeter nauwkeurig) en rustig aan die zaag erdoorheen trekken. Ik baal er zelf dan ook wel van als ik er een millimeter naast zit. Ik vraag dan ook meteen of het dan ook goed is. Zo niet: jammer maar helaas: plank gaat mooi de recycling in. Maar goed, dat ben ik. :s)

Dan over die meubelpanelen: daar zit een laag fineer overheen (diverse dessins) zodat dat meer geschilderd hoeft te worden. Althans, dat is bij de Praxis zo.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
It's funny
But not ha-ha funny.
pi_110472429
@nero22

Ik heb 1x moeten betalen bij de praxis voor zagen anders.. wellicht omdat ik bijna 60 zaagsnedes nodig had :+
“It's gonna be legend-... wait for it... and I hope you're not lactose intolerant because the second half of that word is DAIRY!”
pi_110473440
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 april 2012 23:48 schreef Nero22 het volgende:

[..]

Ik kan niet meer zeggen dan :') . Ik ben zelf een part-timer bij de Praxis en ik heb vanavond nog een flink aantal meters gemaakt met die zaagmachine. Hoe kun je verstand hebben van zagen? Kwestie van goed afmeten (kan bij onze machine op de millimeter nauwkeurig) en rustig aan die zaag erdoorheen trekken. Ik baal er zelf dan ook wel van als ik er een millimeter naast zit. Ik vraag dan ook meteen of het dan ook goed is. Zo niet: jammer maar helaas: plank gaat mooi de recycling in. Maar goed, dat ben ik. :s)

Dan over die meubelpanelen: daar zit een laag fineer overheen (diverse dessins) zodat dat meer geschilderd hoeft te worden. Althans, dat is bij de Praxis zo.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Moet jij maar eens naar de praxis in amsterdam zuidoost gaan op zaterdag, dan weten ze nog niet eens wat millimeters zijn (meen ik serieus ze hadden alles op centimeters afgerond, en ik moest uitleggen hoe je moest zagen zowat). Zal misschien bij andere vestigingen anders zijn in het weekend, ik zou het niet weten.
pi_110474557
Ik ken meerdere mensen die zeggen da ze bij de gamma niet kunnen zagen.. Hou er rekening mee.
Plaat eerst laten schoonzagen, en meetlint meenemen!
  woensdag 18 april 2012 @ 10:51:17 #15
205222 betyar
Egyedül vagyunk
pi_110475857
Een zaagsnede is (afhankelijk van de zaag) zo'n 3,2 mm die heb je volgens mij niet verwerkt in je zaagplan.
pi_110477520
quote:
0s.gif Op woensdag 18 april 2012 10:51 schreef betyar het volgende:
Een zaagsnede is (afhankelijk van de zaag) zo'n 3,2 mm die heb je volgens mij niet verwerkt in je zaagplan.
Is dat 3,2 mm? Best veel verlies dan...zal het wel ff navragen daar
Ik zou dan ong. 1 cm te kort komen (181,5+30+26.5+3.2+3.2 = 244.4)
Desnoods maak ik de kast een centimeter minder hoog, dan win ik daar die 2 cm weer mee..
  woensdag 18 april 2012 @ 11:45:46 #17
205222 betyar
Egyedül vagyunk
pi_110477624
quote:
0s.gif Op woensdag 18 april 2012 11:43 schreef Irakkie het volgende:

[..]

Is dat 3,2 mm? Best veel verlies dan...zal het wel ff navragen daar
Ik zou dan ong. 1 cm te kort komen (181,5+30+26.5+3.2+3.2 = 244.4)
Desnoods maak ik de kast een centimeter minder hoog, dan win ik daar die 2 cm weer mee..
4 mm materiaalverlies per zaagsnede aanhouden.
  woensdag 18 april 2012 @ 12:05:16 #18
205222 betyar
Egyedül vagyunk
pi_110478351
Als je grof gaat schuren krijg je lelijke krassen. Schuren is niks anders dan je materiaal "beschadigen", hoe fijner de krassen hoe "gladder" het aanvoelt.
Gebruik je geen achterplaat?
Gebruik een plamuur van Bolivia die je iets boller opvult dit schuur je weg als het hard is.
pi_110484297
Al veel goede adviezen gelezen hier. Vergeet de Gamma markt. Ga voor een Multimate, Doeland of iets dergelijks. Daar hoef je geen hele platen af te nemen en betaal je voor wat je meeneemt. Prijs per vierkante meter ligt hoger dan bij de gamma maar je hebt minder ergenis.

Wat betreft de kast heb ik even voor je een schetsje gemaakt in Sketchup voor de duidelijkheid. Diepte kast is 600 mm en 300 mm breed. Hoogte zou ik gelijk maken als de bovenzijde koelkast.
Schets is doorzichtig zodatje enigzins alle onderdelen kan zien.



Wat ik bij deze schets heb gedaan is een plint toegevoegd aan de onderkant. Zou die even hoog maken als die van je koelkast. Gewoon vier plankjes hoogte x 300 mm voor en achter en twee zijplankjes van hoogte x (600 mm - 36 - terug ligging). Nu ligt je bodem tenminste een stukje van de grond.

Als je goed kijkt heb ik alleen de deksel over de zijwanden getekend. Dus deksel maten zijn 300 x (600-achterwand)
De bodem heb ik er tussen getekend dus de bodem is (300-36) 264 x (600- achterwand)
De tussen planken zou ik 5 mm laten terug liggen. Dus krijg je (300-36) 264 x (600- achterwand - 5)
Wat al genoemd is de achterwand. Normaal in keukenkast word daarvoor een groef gemaakt in de zijwanden en er tussen geschoven. Misschien makkelijker om 10 mm dik mdf achterop de kast te schroeven. Je kan dat aan de zijkant dan wel zien.

Als je de planken tussen de zijwanden schroeft hoef je die niet af te plamuren want de ene kant staat tegen de muur en de andere kant staat de koelkast tegen.
De deksel komt met schroeven bovenop de zijkanten. Zou die verbinding lijmen (houtlijm D2) en met dunne schroeven 3x40 vast verbinden met elkaar. Wel voorboren maar niet verzinken anders krijg je wel hele grote gaten die je altijd blijft zien.

Als je het ergens laat zagen dan zou ik er een tekeningetje bij doen van wat het moet worden. Bij de kleinere Doe Het Zelf zaken heeft men genoeg verstand om je goed op weg te helpen.
Zorg wel dat de je de kast helemaal schildert. Als je namelijk een kant van het MDF schildert en de andere kant niet wil het nog wel een gaan buigen.
Jeroentje.
  woensdag 18 april 2012 @ 17:19:30 #20
205222 betyar
Egyedül vagyunk
pi_110492964
quote:
0s.gif Op woensdag 18 april 2012 14:27 schreef jpajs het volgende:
Al veel goede adviezen gelezen hier. Vergeet de Gamma markt. Ga voor een Multimate, Doeland of iets dergelijks. Daar hoef je geen hele platen af te nemen en betaal je voor wat je meeneemt. Prijs per vierkante meter ligt hoger dan bij de gamma maar je hebt minder ergenis.

Wat betreft de kast heb ik even voor je een schetsje gemaakt in Sketchup voor de duidelijkheid. Diepte kast is 600 mm en 300 mm breed. Hoogte zou ik gelijk maken als de bovenzijde koelkast.
Schets is doorzichtig zodatje enigzins alle onderdelen kan zien.

[ afbeelding ]

Wat ik bij deze schets heb gedaan is een plint toegevoegd aan de onderkant. Zou die even hoog maken als die van je koelkast. Gewoon vier plankjes hoogte x 300 mm voor en achter en twee zijplankjes van hoogte x (600 mm - 36 - terug ligging). Nu ligt je bodem tenminste een stukje van de grond.

Als je goed kijkt heb ik alleen de deksel over de zijwanden getekend. Dus deksel maten zijn 300 x (600-achterwand)
De bodem heb ik er tussen getekend dus de bodem is (300-36) 264 x (600- achterwand)
De tussen planken zou ik 5 mm laten terug liggen. Dus krijg je (300-36) 264 x (600- achterwand - 5)
Wat al genoemd is de achterwand. Normaal in keukenkast word daarvoor een groef gemaakt in de zijwanden en er tussen geschoven. Misschien makkelijker om 10 mm dik mdf achterop de kast te schroeven. Je kan dat aan de zijkant dan wel zien.

Als je de planken tussen de zijwanden schroeft hoef je die niet af te plamuren want de ene kant staat tegen de muur en de andere kant staat de koelkast tegen.
De deksel komt met schroeven bovenop de zijkanten. Zou die verbinding lijmen (houtlijm D2) en met dunne schroeven 3x40 vast verbinden met elkaar. Wel voorboren maar niet verzinken anders krijg je wel hele grote gaten die je altijd blijft zien.

Als je het ergens laat zagen dan zou ik er een tekeningetje bij doen van wat het moet worden. Bij de kleinere Doe Het Zelf zaken heeft men genoeg verstand om je goed op weg te helpen.
Zorg wel dat de je de kast helemaal schildert. Als je namelijk een kant van het MDF schildert en de andere kant niet wil het nog wel een gaan buigen.
Mooi programma he, Sketchup.
pi_110495736
quote:
0s.gif Op woensdag 18 april 2012 17:19 schreef betyar het volgende:

[..]

Mooi programma he, Sketchup.
Ben officeel gediplomeerd autocad tekenaar. Maar voor even snel en handig om uit te leggen, Sketchup. Lekker simpel met heel veel trucjes snel en eenvoudig 3D tekenen. Lekker heel veel importeren uit de database dus veel dingen kan je gewoon plakken. Heerlijk om soms even te doen........
Jeroentje.
  woensdag 18 april 2012 @ 19:29:01 #22
205222 betyar
Egyedül vagyunk
pi_110498739
quote:
0s.gif Op woensdag 18 april 2012 18:29 schreef jpajs het volgende:

[..]

Ben officeel gediplomeerd autocad tekenaar. Maar voor even snel en handig om uit te leggen, Sketchup. Lekker simpel met heel veel trucjes snel en eenvoudig 3D tekenen. Lekker heel veel importeren uit de database dus veel dingen kan je gewoon plakken. Heerlijk om soms even te doen........
Ik maak eigenlijk alles in sketchup.
pi_110498920
quote:
0s.gif Op woensdag 18 april 2012 09:33 schreef usernaamvergeten het volgende:

[..]

Moet jij maar eens naar de praxis in amsterdam zuidoost gaan op zaterdag, dan weten ze nog niet eens wat millimeters zijn (meen ik serieus ze hadden alles op centimeters afgerond, en ik moest uitleggen hoe je moest zagen zowat). Zal misschien bij andere vestigingen anders zijn in het weekend, ik zou het niet weten.
Over generaliseren gesproken :') Ik werk zelf ook bij de Praxis en heb in het begin 1x meegekeken hoe het moest en op dit moment nog nooit problemen of klachten van klanten gehad.
pi_110499496
quote:
17s.gif Op woensdag 18 april 2012 19:32 schreef strontboer het volgende:

[..]

Over generaliseren gesproken :') Ik werk zelf ook bij de Praxis en heb in het begin 1x meegekeken hoe het moest en op dit moment nog nooit problemen of klachten van klanten gehad.
Dan laat ik het voortaan wel bij jou zagen. Welke vestiging werk je?
pi_110499968
quote:
0s.gif Op woensdag 18 april 2012 19:42 schreef usernaamvergeten het volgende:

[..]

Dan laat ik het voortaan wel bij jou zagen. Welke vestiging werk je?
Er zijn echt wel meer vestigingen waar ze wel kunnen zagen hoor :+
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')