abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_120180088
Zondag (09-12-2012)
BBC 2 (20:00 - 22:00): The Most Courageous Raid of World War 2
Lord Ashdown, voormalig werkzaam bij de Special Forces van de VS, vertelt het verhaal van de 'Cockleshell Heroes', die een van de meest uitdagende en roekeloze aanvallen van de Tweede Wereldoorlog leidden.
Nat Geo (21:00 - 22:00):The Ghosts of the Third Reich
Aangrijpende interviews met nakomelingen van nazi's laten zien dat de erfgenamen een hoge prijs hebben betaald voor hun gruwelijke nalatenschap..
BBC 1 (21:40 - 23:00): Rome's Lost Empire
Dan gaat op zoek naar verdwenen steden en lang vergeten amfitheaters en Romeinse forten van het oude Rome. Samen met archeoloog Sarah Parcak probeert hij te achterhalen hoe Rome zo lang zo'n gigantisch rijk in stand kon houden..
Nat Geo (22:00 - 23:00): Hitler's G.I.Death Camps
Het verhaal van Amerikaanse krijgsgevangenen die als slaven moesten werken in Hitler's geheime concentratiekampen..

Maandag (10-12-2012)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Hobo (1/4)
Via Canvas. Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
Ned 2 (19:45 - 20:20): Natuur op 2: Good Morning Kalimantan
Hampapak Island raakt stilaan overbevolkt, en niet alleen met gibbons. Door het succes van Chanees radioprogramma kan hij steeds meer wilde dieren redden. Hij zal extra ruimte moeten vinden om alle dieren onder te brengen
Ned 2 (20:20 - 22:00): Teledoc: Gesneuveld
Van de 16 000 Nederlandse militairen die tussen 2006 en 2010 deelnamen aan de ISAF-missie in Afghanistan, sneuvelden er 24. Een gesprek met hun familieleden, vrienden en collega's over de verwerking van hun verlies en hun zoektocht naar begrip
Discovery (21:00 - 22:00): How we invented the world: cars
Je kunt je auto waarschijnlijk wel besturen met een andere vorm dan een wiel, maar met vierkante banden wordt het wel een ruige rit.
Het wiel is uitgevonden door...tja, dat weet niemand, in het jaar...ehm, wie kan dat vertellen. In ieder geval ergens Voor Christus. Experts gokken dat het wiel in het jaar 8000 Voor Christus, ergens in AziŽ, maar wat zeker is is dat de uitvinding zich razendsnel verspreidde over AziŽ. Europa en Noord Afrika. Onder andere de FeniciŽrs gebruikten deze eeuwenoude techniek van steenhouwen met een groot doel, zo'n 3000 jaar geleden.
BBC 1 (21:30 - 22:00): Panorama: afl. The secret drone war
Reportage (2012) over de geheime oorlog van de CIA in Pakistan tegen Al Qaeda en andere terreurverdachten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zogeheten 'drones', onbemande vliegtuigen. De voorlopige dodentol zou al oplopen tot 3.000, waaronder ook onschuldige vrouwen en kinderen. Reporter Jane Corbin trekt naar Waziristan, een van de gevaarlijkste plekken ter wereld, om verslag uit te brengen van de droneoorlog..

Dinsdag (11-12-2012)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Hobo (2/4)
Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
Ned 2 (19:25 - 21:10): De Gouden Eeuw: afl. Land in zicht
Een nieuwe geschiedenisserie waarin de link wordt gelegd tussen het heden en de meest welvarende periode in onze geschiedenis, de gouden eeuw. Naast grote economische en culturele voorspoed, kende de Nederlandse samenleving in de 17e eeuw ook een sterke dynamiek ten koste van het oude vertrouwde.
Ned 1 (20:30 - 21:30): Earthflight: afl. aziŽ & AustraliŽ
Kraanvogels vliegen over de Himalaya en gieren in Rajasthan volgen tijgers. Duiven landen in een tempel gewijd aan heilige ratten en misleiden buizerds in Jodhpur Fort. Aan de Grote Muur en de Verboden Stad in Beijing zwerven zwaluwen en andere gevederde vrienden
BBC 2 (22:00 - 23:00): This World: Cuba with Simon Reeve
Twee jaar nadat Cuba de meest radicale economische hervormingen sedert decennia aankondigde, gaat Simon Reeve op het CaraÔbische eiland na welke impact de economische liberalisering heeft. Door de maatregelen doorbrak een van de laatste communistische landen het jarenlange taboe. Simon Reeve praat met gewone Cubanen, van eigenaars van groeiende ondernemingen tot enkele rijke vastgoedmakelaars

Woensdag (12-12-2012)
Ned 2 (20:50 - 21:20): Labyrint: afl. Haat en liefde voor getallen
Uit het Groot Nationaal Rekenonderzoek, waaraan 5 000 Nederlanders deelnamen, is gebleken dat er vier rekentypes bestaan: rekenhaters, rekenliefhebbers, pragmatische rekenaars en voorzichtige rekenaars. Op basis van die classificatie zou aangepast onderwijs kunnen aangeboden worden. Professor Hans van Luit van de Universiteit Utrecht leidt een onderzoek naar dyscalculie bij kinderen, een bij het grote publiek vrij onbekende rekenstoornis..
BBC 1 (21:00 - 22:00): Miniature Britain
Miniature Britain follows George McGavin as he goes on a journey around the country to show the viewers at home the extraordinary different little things that are vital to our land. He is helped in his quest with the use of a revolutionary new microscope camera seven thousand times more powerful than the human eye.
Ned 2 (23:25 - 00:40): Import: Google baby
over de IsraŽlische Doron en zijn vriend die met hulp van een Amerikaanse draagmoeder nu trotse ouders zijn. Doron ziet een gat in de markt. Eicellen uit Amerika, spermacellen uit IsraŽl en draagmoeders uit India.

Donderdag (13-12-2012)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Hobo (3/4)
Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
Nat Geo (20:00 - 21:00): Test your brain: you won't believe your eyes
Neurowetenschapper Beau Lotto verkent de duizelingwekkende wereld van optische illusies. Waarom worden we gefopt door onze eigen hersenen?.
Canvas (23:10 - 00:05): De Uil van Athena: Maori Boy Genius
Documentaire over een superintelligente Maori-jongen. De 16-jarige Ngaa Rauuira Pumanawawhiti is een wonderkind in het Maorimilieu, waarin jongeren volgens de statistieken weinig geschoold zijn en een hoog risico lopen in de criminaliteit of in de gevangenis te belanden, of erger nog: zich van het leven te beroven. Ngaa leerde Engels op zijn vierde en begon op zijn twaalfde aan zijn eerste universitaire opleiding. Op zijn veertiende googelde hij 'international politics'. Yale University was een van de resultaten, en daar studeert hij nu. Zijn familie met acht kinderen probeert met hulp van de stam het jaarlijkse collegegeld van $35.000 bijeen te krijgen. Maar iedereen gelooft in hem.

Vrijdag (14-12-2012)
Canvas (18:32 -19:30): Via Canvas: Hobo (4, slot)
Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
BBC 2 (20:30 - 21:00): Coast: afl. Devon and Cornwall
Nick Crane bezoekt de kustregio rond Devon en Cornwall, waar hij in Brixham gaat vissen in een van de laatste trawlboten. Voor hij met de ferry naar de Scilly-eilanden verkast, verkent hij enkele forten die Hendrik VIII er liet bouwen. Miranda Krestovnikoff gaat snorkelen, Mark Horton vertelt hoe Lawrence of Arabia er mee voor zorgde dat er in Plymouth reddingsboten werden gemaakt en Dick Strawbridge leert iets bij over de stoomenergierevolutie die in de tinmijnen rond Cornwall tot stand kwam. Alice Roberts bestudeert hoe het weer op zee golven creŽert die tegen de kustlijn opbeuken
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_120368963
Zondag (16-12-2012)
BBC 2 (19:00 - 20:00): This world: Cuba with Simon Reeve
Twee jaar nadat Cuba de meest radicale economische hervormingen sedert decennia aankondigde, gaat Simon Reeve op het CaraÔbische eiland na welke impact de economische liberalisering heeft. Door de maatregelen doorbrak een van de laatste communistische landen het jarenlange taboe. Simon Reeve praat met gewone Cubanen, van eigenaars van groeiende ondernemingen tot enkele rijke vastgoedmakelaars..
Ned 2 (19:30 - 20:25): Focus: afl. Spacial: Andrť Kuipers: terug op aarde
Andrť Kuipers zweeft in het ISS 193 dagen rond de aarde. Naast zijn wetenschappelijke programma brengt Andrť tevens een aantal aandachtsgebieden van het WNF in kaart. Onder meer het Amazonegebied, vanwege de ontbossing. Allemaal zeer goed waarneembaar vanuit het ISS. Wat is het effect als je deze gebieden ziet vanuit een ruimteperspectief? Allemaal met een overall-view, dus als ťťn geheel, waarneembaar vanuit het ISS. Kortom, sublieme (poŽtisch-psychedelische) macrobeelden van onze planeet. Andrť Kuipers: terug op aarde is een 'aardse' ruimtevaartfilm. In de documentaire richten we onze blik niet op de ruimte, maar kijken we juist vanuit de ruimte naar de aarde. Om haar vervolgens (net zoals Andrť Kuipers) met andere ogen te bezien?
BBC 2 (20:00 - 21:00): The Great Spanish Crash
Documentaire (GBR-2012) over de huidige financieel-economische crisis die keihard heeft toegeslagen in Spanje
Canvas (20:15 - 21:05): Madagascar: afl. Island of Marvels
Deze eerste van drie afleveringen geeft een overzicht van de meest spectaculaire plaatsen op het eiland en de unieke dieren die er zich hebben ontwikkeld dankzij de geÔsoleerde geografische ligging. De sterren van de lokale dierenwereld zijn de lemuren, ook wel maki’s, een plaatselijke primatensoort.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Evacuate Earth
Het einde van de wereld betekent nog niet het einde van de mensheid. Met computeranimaties laten experts zien hoe we de aarde kunnen verlaten..
Canvas (21:35 - 22:35): Let's go urban
In 2009 opende 'Let's Go Urban' de deuren, een platform voor urban culture. Stichtster Sihame El Kaouakibi wil via danslessen op hoog niveau en het organiseren van voorstellingen, jongeren de kans bieden zich te ontplooien en door te stromen naar het beroepscircuit. Sihame en een paar hoofdrolspelers, een bonte mix van nationaliteiten en achtergronden, werken aan hun hun nieuwste voorstelling, 'Shakespeare in Love'..
Discovery (22:00 - 23:00): Missie Indische Oceaan met oceaanroeier Ralph Tuijn
De Nederlandse avonturier Ralph Tuijn wil als eerste in zijn eentje de Indische Oceaan over roeien. Lukt het hem zijn reis voor de start van het orkaanseizoen te volbrengen?
Nat Geo (23:00 - 00:00): Omens of the apocalyps
Het jaar 2011 kreeg een verontrustende start. Op oudejaarsavond stierven duizenden merels in Beebe, Arkansas en daar in de buurt overleden ook vissen en nog andere vogelsoorten. Dan volgt een golf van verontrustende sterfgevallen van dieren over de hele wereld. Staan de sterfgevallen met elkaar in verband? Het verhaal begint met een onderzoek naar de dode merels, waarbij de Nederlandse vogelexpert Kees Moeliker, te hulp schiet.
Ned 2 (23:30 - 00:10): Lux: Paradise Reset: afl. De nieuwe mens
Kunstenaar Koert van Mensvoort stelt in zijn Nanosupermarkt de nieuwste nanotechnologie voor, die mens toelaat zijn uiterlijk naar wens aan te passen. - De Turks-Nederlandse actrice en schrijfster Nazmiye Oral werkt aan een boek over de identiteit van migranten. - De installatie PIETAS van kunstenaar Jan Fabre ontleedt het menselijk lichaam als sleutel tot een wereld die onophoudelijk verandert, maar die we ook zelf in beweging kunnen brengen..

Maandag (17-12-2012)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Hobo
Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen
Ned 2 (19:55 - 20:25): Natuur op 2: Penguin Island
Een team van onderzoekers en wetenschappers observeert en beschermt de pinguÔnkolonie tijdens de warmste zomer ooit. Het is paartijd en pinguÔnkoppel Bluey en Sheila keren terug naar hun habitat. Terwijl Sheila op zoek gaat naar voedsel in zee, moet Bluey de eieren bewaken
Ned 2 (20:25 - 22:00): Doc: ik wil mijn geld terug
Regisseur Leo de Boer gaat in deze Nederlandse Inside Job op zoek naar het geld dat hij verspeelde in de financiŽle crisis. Daar zat ook het geld bij dat zijn minderjarige zoon Michael erfde van zijn grootouders en Leo voor hem beheerde. 'Hoe moet ik hem dat vertellen?', vraagt Leo zich aan het begin van de film af.
BBC 1 (22:00 - 23:00): Britian's secret terror squad
Reportage (GBR-2012) van John Ware over een geheime undercovereenheid van het Britse leger begin jaren 70 die buiten de wet actief was en, vooral in Noord-Ierland, staatsvijanden en terroristen eigenhandig opspoorde en uitschakelde. Voor het eerst in veertig jaar doorbreken drie voormalige leden van deze eenheid het stilzwijgen over hun dodelijke rol in Noord-Ierland. Ze gaan er prat op dat zij met hun unconventionele opdracht levens wisten te redden. Maar John Ware legt ook bewijzen bloot dat er vermoedelijk ook onschuldige burgers gedood werden en dat sommige zaken in de doofpot werden gestopt..

Dinsdag (18-12-2012)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Wild Europe: afl. Genesis
Prestigieuze BBC-reeks over de continenten. Deze vierdelige serie onderzoekt de geografie, landschappen, fauna en flora, en de cultuur van Europa, vanaf zijn ontstaan tot vandaag
Ned 2 (19:25 - 20:25): Natuur op 2: Mijn leven als een kalkoen: afl. Joe Hutto
'Mijn leven als een kalkoen' is een hartverwarmende film over Joe Hutto, die zestien wilde kalkoenen grootbrengt, van ei tot volwassen dier. Net als Joe volgen we de vogels terwijl ze opgroeien in de eikenbossen en cypresmoerassen van Florida. Gezien door de ogen van de kuikens en verteld aan de hand van Joe's ontroerende dagboekaantekeningen laat de film ons kennismaken met de jonge dieren en de opmerkelijke complexiteit van hun gedrag. Dan blijkt dat kalkoenen nog helemaal zo dom niet zijn..
Ned 2 (20:25 - 21:05): De Gouden Eeuw: afl. Nieuw volk
De val van Antwerpen in 1585 leidde tot een massale uittocht uit de zuidelijke Nederlanden. Protestantse families, arm en rijk, vluchtten naar het noorden, op zoek naar werk en de vrijheid om hun geloof te belijden. Die injectie van kapitaal en arbeidskracht gaven de economie in de noordelijke Nederlanden een enorme stimulans. In sommige steden, zoals Leiden, werd zelfs een immigratiebeleid uitgewerkt. Met bijdragen van o.a. historicus Leo Lucassen en stadsgids Cor Smit
Canvas (21:10 - 21:35): Man over woord: afl. Taal van de Toekomst
Nieuwe zesdelige reeks afleveringen van het programma waarin Pieter Embrechts op zoek gaat naar de schoonheid en de geheimen van onze taal. Sommige rubrieken zijn nieuw, andere keren terug, maar wat onveranderd blijft, is Pieters liefde voor het Nederlands. Elke week reconstrueert hij samen met Vive la FÍte de verbluffende reis die alledaagse woorden hebben afgelegd voor ze in het Nederlands zijn aanbeland. 'Het Letterballet' vertelt het boeiende, maar vaak ook bizarre verhaal van de letters uit ons alfabet. In 'De Dikke van Dale' wordt Pieter geflankeerd door niemand minder dan Herman Brusselmans. Samen verdiepen ze zich in de verborgen wereld van het bekendste woordenboek van de Lage Landen. Ze stoten op eigenzinnige redacteurs, opmerkelijke definities en mysterieuze spookwoorden. En als afsluiter brengen bekende en begaafde Vlamingen zoals Wim Helsen, Marc Didden, Kathleen Cools en Roland een ode aan hun favoriete woord.
Canvas (21:35 - 22:30): Dockland: De Revolutie Route: afl. Arabische Winter
Rudi Vranckx trekt langs de haarden van de Arabische revolutie. Hij zoekt uit wie de winnaars en wie de verliezers zijn, en kijkt naar de toekomst. Steeds vanuit de mens achter het grote verhaal, de gewone man wiens leven voorgoed een andere wending gekregen heeft
Nat Geo (22:00 - 23:00): Maya Underworld: the Real Doomsday
Diego BuŮuel duikt de diepte in en kruipt door grotten om de geheimzinnige ondergang van het Mayarijk te onderzoeken, meer dan 1000 jaar gelede

Woensdag (19:12-2012)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Wild Europe: afl. Ijstijden
Prestigieuze BBC-reeks over de continenten. Deze vierdelige serie onderzoekt de geografie, landschappen, fauna en flora, en de cultuur van Europa, vanaf zijn ontstaan tot vandaag
Canvas (20:40 - 21:35): Frozen Planet: afl. Summer
Tijdens de korte zomer moet veel gebeuren: eten vinden, het eigen territorium veiligstellen en jongen grootbrengen. Het wordt een moeilijke tijd voor de ijsberen, die hun jongen moeten leren zwemmen. In de toendra probeert een kudde muskusossen een kalfje te redden dat door twee wolven werd verschalkt. Een grote kolonie koningspinguÔns kampt ondertussen met een ongewoon probleem: hitte. Terwijl de volwassen exemplaren verkoeling zoeken in het water, nemen de jongen een fris modderbad..
Ned 2 (20:55 - 21:55): Labyrint
Paddo's gebruiken om depressieve klachten te bestrijden? Of bij de apotheek een LSD-kuur halen om van je rookverslaving af te komen? Labyrint over grensverleggend onderzoek.
BBC 1 (21:00 - 22:00): Snow Babies
documentaire over jonge dieren die in een wereld van sneeuw en ijs geboren worden
Canvas (21:35 - 22:30): Dockland: De vervuilde mens
Documentaire waarin Dirk Draulans een onderzoek volgt naar de vervuiling in de mens. In ons lichaam stapelen de chemicaliŽn en zware ...
Ned 2 (23:45): Import: Last Train Home
Elk voorjaar wordt het Chinese spoorwegnet overspoeld door miljoenen migranten die vanuit de nieuwe industriegebieden terugkeren naar hun dorpen, om er met hun familie Nieuwjaar te vieren. Zo ook de Zhangs, die hard werken in de nieuwe economische zones om hun dochter een betere toekomst te kunnen geven. Het weerzien bij Nieuwjaar met hun dochter wordt echter een koude douche..

Donderdag (20-12-2012)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Wild Europe: afl. Taming the Wild
Prestigieuze BBC-reeks over de continenten. Deze vierdelige serie onderzoekt de geografie, landschappen, fauna en flora, en de cultuur van Europa, vanaf zijn ontstaan tot vandaag
Ned 2 (22:55 - 00:00): Holland Doc: DNA Dreams
Wat zou er gebeuren als het gen gevonden werd dat ons IQ bepaalt? En als mensen en dieren eenvoudig gekloond zouden kunnen worden? Wacht er dan een nieuwe wereld vol perfecte mensen? En willen we die wereld wel? In China's Pearl River Delta is die wereld in de maak. Aan de rand van Shenzhen staat BGI, sinds kort het grootste genetische onderzoeksinstituut ter wereld. Dag en nacht werken hier 4000 jonge wetenschappers aan het in kaart brengen van het DNA van plant, mens en dier. Kennis van deze code of life opent veel nieuwe mogelijkheden. Zo leidt de achttienjarige highschool drop out Zhao Bowen een internationaal onderzoeksteam, dat de genen voor intelligentie wil vinden. Hij werkt samen met de jonge, briljante psychologe Yang Rui, die IQ-tests afneemt bij hoogbegaafde kinderen en bloedmonsters met hun DNA verzamelt. In een lab verderop werken veertig jonge mensen onder leiding van de 24-jarige Lin Lin aan een kloon-project, dat onder meer fluoriserende mini-varkentjes produceert en tot clone factory wil uitgroeien. Tussen het kloneren van mensen en dieren bestaan wel ethische, maar nauwelijks praktische verschillen. Welke toepassingen liggen in het verschiet als deze kennis straks gemeengoed is geworden? China kent weinig wettelijke belemmeringen voor de life sciences en ook aan kapitaal is geen gebrek. De jonge wetenschappers kunnen hun fascinatie volop uitleven. Ze zijn optimistisch en willen bijdragen aan de vooruitgang. Maar de werkelijkheid is weerbarstig en bestaat ook voor hen niet alleen uit bits, bytes en algoritmes.
Canvas (20:40 - 21:35): Earthflight: afl. South America
Natuurdocumentaire over de mooiste gebieden op aarde gezien vanuit vogelperspectief.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Springwatch guide to otters
Natuurreportage over de otter.
BelgiŽ 1 (22:30 - 23:25): Big Families (2/3): Sibling rivalry
In gezinnen waar alle kinderen kort op elkaar volgen, is het voor de ouders geen sinecure om elk kind zich gewaardeerd en speciaal te laten voelen. Zeker wanneer de kinderen jong zijn en er nog geen oudere broers of zussen zijn om een handje toe te steken. Naarmate de kinderen ouder worden, kan het voorbeeld van de succesrijke grote broer of zus verlammend werken op de jongere en minder getalenteerde kinderen..
Canvas (23:10 - 00:10): De Uil van Athena: Wojtek, the bear that went to war
Documentaire van Will Hood en Adam Lavis. Het merkwaardige levensverhaal van Wojtek, een beer die de mascotte werd van een aantal Poolse vluchtelingen en soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wojtek werd in 1942 in Iran geadopteerd door een groep Poolse vluchtelingen die door het Midden Oosten op weg waren naar Palestina om zich daar aan te sluiten bij het geallieerde leger. Hij was toen nog een jong dier. Zijn moeder was gedood door jagers. De Poolse patriotten namen hem onder hun hoede en trokken met hem van frontlijn naar frontlijn. Hij werd een familielid, een vriend, strijdmakker en bondgenoot. Ze waren trots op hem en hij gaf hen moed en hoop in een waanzinnige tijd. De documentaire trekt parallellen tussen het lot van Wojtek, de beer-soldaat, en die van vele Poolse vluchtelingen tijdens de oorlog.

Vrijdag (21-12-2012)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Wild Europe: afl. Het Nieuwe Millenium
Prestigieuze BBC-reeks over de continenten. Deze vierdelige serie onderzoekt de geografie, landschappen, fauna en flora, en de cultuur van Europa, vanaf zijn ontstaan tot vandaag
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121228497
Zondag (06-01-2013)
BBC 1 (18:35 - 19:35): Afrika (1/6)
In de nieuwe natuurserie wordt het landelijk leven in Afrika op adembenemende wijze in beeld gebracht. Daartoe behoort ook het leven dat dieren in Afrika leiden. De BBC zegt dat de natuurserie Afrika toont op een manier zoals het nog nooit in beeld is gebracht. Hiervoor reisde David Attenborough met een camerateam door geheel Afrika.
Kalahari Desert
In de eerste aflevering van Africa staat het leven in de Kalahari-woestijn centraal. Opvallend item is een gevecht tussen twee giraffen. In de overige vijf afleveringen worden meer opvallende plekken van het wereldcontinent Afrika in beeld gebracht.
Nat Geo (19:00 - 20:00): Untamed Americas: afl. Coasts
Reis meer dan 160.000 kilometer mee langs de kustlijn van de VS, van de ijzige poolwateren tot de aangename warmte van de CaraÔbische Zee.
Canvas (20:15 - 21:05): Frozen Planet: afl. The Last Frontier
In deze aflevering zien we hoe de poolgebieden ondanks de onherbergzame omstandigheden toch al duizenden jaren lang door mensen worden bewoond. Ze worden aangetrokken door de natuurlijke rijkdommen ťn de wonderlijke schoonheid van het land, en ze weten er te overleven door oeroude vaardigheden ťn technologische spitsvondigheid. De meeste mensen in de poolgebieden wonen in SiberiŽ, in steden als Norilsk (de koudste stad op aarde) of in de toendra, waar stammen als de Dogan hun bestaan danken aan de rendierteelt. Op de Siberische kusten wordt nog op traditionele manier op walrussen gejaagd: in een open bootje. Het is een gevaarlijke onderneming, maar ťťn walrus verschaft een hele familie voedsel voor weken
Discovery (21:00 - 22:00): Mars Landing 2012
NASA bereidt zich voor op ťťn van zijn meest complexe missies ooit: NASA-wetenschappers zoeken naar de aanwezigheid van chemische bouwstenen van huidig of eerder leven op Mars.
BBC 2 (21:00 - 22:00): Neil Armstrong - First Man on the Moon
Biopic of Neil Armstrong, the first man on the moon. Drawing on unbroadcasted archive material and interviews with those closest to him, the film goes beyond the moon landing to Armstrong's later years to reveal the man behind the myth - a man who sought privacy despite the fame of his historic achievement.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Tankies: Tank Heroes of WWII
Tweedelige documentaire. In dit eerte deel vertelt historicus en voormalig tankcommandant Mark Urban het verhaal van zes bijzondere mannen in de Tweede Wereldoorlog
BelgiŽ 1 (22:30 - 23:20): Billy Connolly in het Koude Noorden (1/4)
Billy Connolly in het koude Noorden. Britse documentairereeks (ITV, 2009) waarin Billy Connolly een zeiltocht onderneemt langs de Noordwestelijke Doorvaart, de route van de Atlantische Oceaan naar de Grote Oceaan door de poolarchipel van Canada
Op de eerste etappe van zijn reis bezoekt Billy Nova Scotia en Newfoundland, plaatsen waar de eerste Europese immigranten zich settelden, en gaat een kijkje nemen op het kerkhof waar de slachtoffers van Titanic begraven liggen.

(de rest volgt morgen)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121235229
Zometeen om 18.50u op Nederland 2 de documentaire Oceans. Duurt tot 20.25u
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
-----
Now only embers remain...
pi_121261328
Maandag (07-01-2012)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: Brave New World With Stephen Hawking
Vijfdelige reeks waarin Steven Hawking uitlegt hoe de wetenschap de mensheid ook in de toekomst vooruit kan helpen op het gebied van machines, gezondheid, technologie, ecologie en biologie.
Hij doet dat met de hulp van andere gerenommeerde wetenschappers, onder wie Sir David Attenborough, Richard Dawkins, Aarathi Prasad en Lord Winston. In de vijf afleveringen gaat het achtereenvolgens over wetenschappelijke doorbraken op het gebied van machines, gezondheid, technologie, ecologie en biolog
Canvas (20:40 - 21:40): Louis Theroux: Twilight of the porn stars
Hij stelt vast dat de sector in crisis verkeert door toedoen van het internet. Van de oorspronkelijke acteurs uit zijn eerste reportage blijft haast niemand over. De nieuwe acteurs moeten het stellen met minder geld, meer onzekerheid en meer stress
BBC 2 (21:30 - 22:30): The Battle for Malta
Documentaire over de strijd om Malta tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn ligging maakte het een gewild doelwit van beide partijen. In 1942 was het de meest gebombardeerde locatie ter wereld.
Canvas (21:40 - 22:30): Ik heb nooit gelogen
Hoe is het mogelijk dat iemand na dertien jaar in een rolstoel te hebben gezeten opeens gewoon kan lopen? Het verhaal van Monique van der Vorst.
paralympisch topsporter Monique van der Vorst kan weer lopen. Ze is voorpaginanieuws. De complicaties die ze na een operatie oploopt, kluisteren haar vanaf haar tienertijd aan een rolstoel. Na een ernstig ongeluk komen daar de kenmerken van een incomplete dwarslaesie bij.
De wereld kent haar als Nederlands-, Europees- en wereldkampioen handbiken en winnaar van twee zilveren paralympische medailles. Dan krijgt ze tijdens de revalidatie van een ernstig ongeluk in maart 2010 langzaam het gevoel in haar benen weer terug.
Terug in de maatschappij
Documentairemaker Mťlinde Kassens volgt vanaf dat moment het proces van Van der Vorst om zonder lichamelijke beperkingen terug te keren in de maatschappij. Haar behandelend arts vertelt over haar aandoening. Ook komen de naast Monique zelf haar familie en vrienden aan het woord.
BBC 2 (22:30 - 23:30): The Polar Bear and Me: afl. Spring
In de lente botsen Gordon en zijn team van overlevingsexperten op het ijsbeervrouwtje Lyra en haar pasgeboren jongen Miki en Luca. Wetenschappers meten mama een gps-zender aan en Gordon tests zijn schuilplaats uit vanwaar hij de beren onbevreesd kan filmen

Dinsdag (08-01-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: Brave new world with Stephen Hawking (5, slot)
Vijfdelige reeks waarin Steven Hawking uitlegt hoe de wetenschap de mensheid ook in de toekomst vooruit kan helpen op het gebied van machines, gezondheid, technologie, ecologie en biologie.
Hij doet dat met de hulp van andere gerenommeerde wetenschappers, onder wie Sir David Attenborough, Richard Dawkins, Aarathi Prasad en Lord Winston. In de vijf afleveringen gaat het achtereenvolgens over wetenschappelijke doorbraken op het gebied van machines, gezondheid, technologie, ecologie en biolog
Ned 2 (20:25 - 21:10): De Gouden Eeuw: afl. Een wereldonderneming
De Verenigde Oost-Indische Compagnie staat in de Nederlandse geschiedenis voor durf, ondernemingszin, creativiteit en rijkdom. Destijds was er echter veel kritiek op Jan Pieterszoon Coen, die een monopolie vestigde in de specerijenhandel ten koste van vele andere betrokkenen. Het VOC behaalde overigens pas 30 jaar na de uitgifte van de eerste aandelen in 1602 grote winsten. Met bijdragen van o.m. investeerder/historicus Menno Witteveen, wajangspeler Subroto en nootmuskaatplanter Pongky van den Broecke..
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: the dark charisma of Adolf Hitler: Leading Millions into the abyss
Adolf Hitler was allesbehalve het prototype van een leider: hij was vervuld van haat, slaagde er zelfs niet in om een normale band met iemand op te bouwen en was afkerig van elke discussie. Zijn haat zou tot de Holocaust en de gruwelijkste oorlogsmisdaden leiden, en toch slaage hij erin heel wat mensen aan te spreken. Laurence Rees gaat na hoe Hitler een band met miljoenen Duitsers wist te creŽren..
BBC 2 (21:00 - 22:00): Stargazing Live (1/3)
Professor Brian Cox en komiek Dara O'Briain bekijken prachtige beelden van sterrenobservatoria uit de hele wereld.Kapitein Eugene Cernan, de laatste man op de maan, vertelt over zijn ervaringen. Liz Bonnin brengt verslag uit vanuit Zuid-Afrika over de verschillen in de sterrenconstellaties in de noordelijke en zuidelijke hemisferen. Mark Thompson geeft tips over het beste materiaal voor amateur-astronomen
Canvas (21:35 - 22:05): Beeldgeheimen: afl. De crash van de Hindenburg (1937)
Op 6 mei 1937 staan cameralui in Lakehurst bij New York klaar voor de aankomst van het grootste Duitse luchtschip, de LZ 129 Hindenburg. Vlak voor het invallen van de duisternis loopt het verkeerd. Bij de toeschouwers die de aankomst van de Hindenburg afwachtten, waren er ook vier cameramannen. Voor hen werd het een van de grootste scoops uit de prille geschiedenis van de audiovisuele nieuwsverslaggeving
BBC 2 (22:00 - 22:30): Stargazing Live: Back to Earth
Follow-updebat van het astronomisch magazine, vanuit het Jodrell Bank-observatorium in Cheshire
BBC 2 (22:30 - 23:30): The Polar Bear Family and Me: afl. Summer
Gordon en zijn team keren midden juni terug naar Svalbard en pikken er weer het spoor op van Lyra en haar welpjes Miki en Luca. Met enkele wetenschappers probeert hij te achterhalen hoe de ijsberen overleven bij deze ongewone arctische weersomstandigheden..

Woensdag (09-01-2013)
Canvas (18:27 - 19:30): Via Canvas: Engineering Giants (1/3)
Driedelige BBC-serie waarin enorme mechanische gevaartes worden ontmanteld. Zo geven ze hun verborgen geheimen prijs en zien we hoe ingenieus ze zijn ontwikkeld en hoe ze hun rol spelen in het leven van miljoenen mensen. Het gaat achtereenvolgens over een jumbojet, een gasplatform en een ferry
BBC 2 (21:00 - 22:00): Stargazing Live (2/3)
Dara en Brian bespreken hoe de geschiedenis van het heelal in kaart kan worden gebracht door miljoenen lichtjaren terug in het verleden te kijken. Mark Thompson onthult wat uit de kleur van sterren kan worden afgeleid. En bij de NASA ontmoet Liz Bonnin het team dat aan de grootste telescoop ter wereld bouwt, een instrument dat 100 keer krachtiger is dan de Hubble..
Canvas (21:35 - 22:30): Alles voor de wetenschap: afl. Christine van Broeckhoven
In 'Alles voor de wetenschap' portretteert Canvas de komende zes weken Vlaamse wetenschappers die de wereldtop hebben bereikt. De galerij opent met Christine Van Broeckhoven (57), moleculair biologe en genetica aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de Universiteit Antwerpen, baanbreker in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en gewezen SP.A-parlementslid
BBC 2 (22:00 - 23:00): Stargazing Live: Back to Earth
Follow-updebat van het astronomisch magazine, vanuit het Jodrell Bank-observatorium in Cheshire
Nat Geo (22:00 - 23:00): Apocalypse: The Rise of Hitler: afl. Marching to War
In 1933 waren de nazi's heer en meester over Duitsland. Hitler, nu de FŁhrer, heeft het over vrede maar bereidt zich voor op oorlog..
BBC 1 (22:00 - 23:00): Africa (2/6)
In de nieuwe natuurserie wordt het landelijk leven in Afrika op adembenemende wijze in beeld gebracht. Daartoe behoort ook het leven dat dieren in Afrika leiden. De BBC zegt dat de natuurserie Afrika toont op een manier zoals het nog nooit in beeld is gebracht. Hiervoor reisde David Attenborough met een camerateam door geheel Afrika.
Ned 3 (23:00 - 00:00): Holland Doc: Kumarť
Vikram, een Amerikaanse filmmaker van Indiase afkomst, is verbaasd over het succes dat het Oosterse geloof heeft in de Westerse wereld. Hij is van kinds af aan geÔntrigeerd door geloof en spiritualiteit en hoe ver mensen gaan op zoek naar het 'hogere'. Maar hij was ook altijd erg sceptisch, met name over de zogenaamde verlichte goeroes. Is er echt iets hogers of worden mensen voor de gek gehouden? Zelf heeft hij juist afstand genomen van het hindi-geloof en wil onderzoeken of het geloof niet gewoon een grote illusie is. Hij besluit daarom als experiment zelf goeroe te worden: hij noemt zich Kumarť en gaat zich kleden als een goeroe, met rood gewaad en baard, neemt een Indiaas accent aan en leert wat yoga- en meditatietechnieken. Sneller dan hij had kunnen bedenken heeft hij een groep trouwe volgers. Hij verzint mantra's als 'Be all that you can be' en alles wat hij doet wordt voor waar aangenomen. Met zijn indringende ogen en vriendelijke glimlach blijft hij altijd even aardig en sympathiek en zijn volgelingen geloven heilig in hem. Maar hoe meer ze hem nodig hebben bij al hun levensvragen en hoe dieper zijn volgelingen ingaan op de voor hen spirituele ervaringen, des te groter wordt Vikrams gewetensnood. Hoe redt hij zich hier uit?

Donderdag (10-01-2013)
Canvas (18:27 - 19:30): Via Canvas: Engineering Giants (2/3)
Driedelige BBC-serie waarin enorme mechanische gevaartes worden ontmanteld. Zo geven ze hun verborgen geheimen prijs en zien we hoe ingenieus ze zijn ontwikkeld en hoe ze hun rol spelen in het leven van miljoenen mensen. Het gaat achtereenvolgens over een jumbojet, een gasplatform en een ferry
Canvas (20:40 - 21:35): EarthFlight: afl. Flying high
In deze 'making of' zien we hoe de cineasten van de BBC erin geslaagd zijn om de spectaculaire beelden te draaien die we in de reguliere afleveringen konden bewonderen. Dat deden ze door met hun camera's letterlijk tussen de vogels door te vliegen, soms met lichte bemande detalvliegers, met camera's op radiogestuurde 'drones', met nagemaakte vogels en zelfs met getrainde ťchte vogels met een minicamera
BBC 2 (21:00 - 22:00): Stargazing Live (3, slot)
Brian en Dara nemen meteoren, kometen en asteroÔden onder de loep. Welke informatie verschaffen zij over de geschiedenis van het leven op de aarde? Liz Bonnin praat met een team van de NASA dat actief op zoek gaat naar hemellichamen die mogelijk op ramkoers liggen met de aarde
BBC 2 (22:00 - 23:00): Stargazing Live: Back to Earth
Follow-updebat van het astronomisch magazine, vanuit het Jodrell Bank-observatorium in Cheshire
Nat Geo (22:00 - 23:00): Apocalypse: WWII: afl. Origins of the Holocaust
In 1941 slaat het conflict om in een wereldoorlog, met de gruwelijke slag om Moskou en de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbour..
BBC 2 (22:30 - 23:30): The Polar Bear Family and Me: afl. Autumn
In september proberen Gordon en zijn metgezellen een laatste keer het spoor van Lyra en haar jong Miki te volgen, maar de zender van Lyra heeft al een maand lang geen signaal meer uitgezonden
BelgiŽ 1 (22:30 - 23:30): De Wereld van Guinness World Records (1/2)
Documentaire
Ned 2 (23:00 - 00:00): The Yes Men Fix the World
Bij bepaalde multinationals zijn Andy Bichlbaum en Mike Bonanno beruchte namen. De twee Amerikaanse mannen, die bekend staan als de Yes Men, hebben een aantal grootschalige stunts op hun naam staan. Zij doen zich voor als representanten van multinationals en geven op congressen en conferenties neppresentaties om deze multinationals in een kritisch daglicht te stellen
Canvas (23:15 00:45): De Uil van Athena: Cave of forgotten dreams
Documentaire van Werner Herzog over de grot van Chauvet, die in 1994 werd ontdekt in de buurt van Vallon-Pont-d'Arc aan de Ardeche. Wetenschappers vonden er prehistorische afbeeldingen van meer dan 30.000 jaar oud. Om dit unieke erfgoed te beschermen, sloot de Franse overheid de toegang tot de grot meteen weer af, behalve voor wetenschappelijk onderzoek. Werner Herzog kreeg in 2010 uitzonderlijk toestemming om in de grot te filmen. Hij praat ook met historici over de mensen die de schilderingen hebben gemaakt en probeert een brug te slaan tussen hun tijd en die van ons
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121502244
Zondag (13-01-2013)
BBC 1 (18:00 - 19:00): Africa (2/6)
In de nieuwe natuurserie wordt het landelijk leven in Afrika op adembenemende wijze in beeld gebracht. Daartoe behoort ook het leven dat dieren in Afrika leiden. De BBC zegt dat de natuurserie Afrika toont op een manier zoals het nog nooit in beeld is gebracht. Hiervoor reisde David Attenborough met een camerateam door geheel Afrika.
Ned 2 (18:50 - 20:25): Earth
De indrukwekkende schoonheid die onze planeet op ecologisch vlak herbergt wordt tot leven gebracht. Dit portret van onze planeet groeide uit tot een onverwacht bioscoopsucces.
Nat Geo (19:00 - 20:00): Untamed Americas: afl. Deserts
Verken de verborgen schatten van de woestijnen van de VS, van de door de wind gevormde monumenten tot epische verhalen over volharding..
Canvas (20:40 - 22:20): Everything or Nothing: the untold story of 007
De documentaire vertelt aan de hand van getuigenissen en toont door middel van archiefbeelden hoe de filmheld Bond geboren werd uit een samenwerking tussen Hollywood-mogols Albert Broccoli en Harry Salzman en geestelijke vader Ian Fleming. Terwijl de Bondfilms de wereld veroverden, toont regisseur Stevan Riley ook de strijd die dikwijls achter de camera werd uitgevochten..
BBC 2 (21:00 - 22:00): The Battle for Malta
Historian James Holland looks at the World War Two battle for the tiny Mediterranean island of Malta, one of the most vicious and violent episodes of the war. Although smaller than the Isle of Wight, between 1940 and 1942 more bombs fell on Malta than fell on Britain during the entire Blitz. Its strategic importance to the control of the Mediterranean's shipping lanes made the island a key target for both sides in the war and the Axis forces threw everything they had at it. By 1942, Malta had become the most bombed place on Earth.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Concordia: One year on
Op 13 januari 2012 vaart de Costa Concordia, een cruiseschip met meer dan 4000 passagiers aan boord, tegen een rots waardoor een zeventig meter groot gat in de romp ontstaat. Het schip kapseist, vlakbij het eiland Giglio in ItaliŽ. Deze ramp heeft aan 32 mensen het leven gekost en wordt door de overlevenden vergeleken met de ondergang van de Titanic. Een jaar later, op de herdenkingsdag van dit tragische ongeluk, blikt National Geographic terug op het zwaarste scheepsongeluk uit de recente geschiedenis.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Costa Concordia caught on camera
Aan de hand van beelden die de passagiers van de Costa Concordia maakten, toont deze documentaire hoe een ongeval kan omslaan in een ramp
BBC 2 (22:00 - 23:00): Tankies: Tank Heroes of WWII (2, slot)
Na D-Day vochten de mannen van het 5de Royal Tank Regiment zich in juni '44 een weg door Frankrijk. Ze bevrijdden Gent en marcheerden dan door naar Duitsland
BelgiŽ 1 (22:30 - 23:20): Billy Connoly in het koude Noorden (2/4): afl. Baffin Island
Op het noordelijk gelegen Baffin Island bezoekt Billy de Inuitgemeenschap. Hij ontdekt er hoe ze leven, maakt een helikoptervlucht boven het nationaal park van de Noordpoolcirkel en gaat met een Inuitfamilie mee op robbenjacht. In Iqaluit leert hij hoe je een echte Eskimokus moet geven

Maandag (14-01-2013)
Canvas (18:32 - 19:30): Via Canvas: Engineering Giants (3, slot)
Driedelige BBC-reeks waarin enorme mechanische gevaartes worden ontmanteld. Zo geven ze hun verborgen geheimen prijs en zien we hoe ingenieus ze zijn ontwikkeld en hoe ze hun rol spelen in het leven van miljoenen mensen. Het gaat achtereenvolgens over een jumbojet, een gasplatform en een ferry.
Ned 2 (19:25 - 20:25): 24/7 Wild: Het verhaal van een jonge leeuw
De camera's volgen leeuwenwelp Moja en zijn moeder Nyoto in het Masai Mara-natuurreservaat in Kenia, waar het voedsel schaars is en roofdieren zoals hyena's op de loer liggen
Ned 2 (20:25 - 22:00): Teledoc: De Sekspolitie
De bestrijding van mensenhandel staat hoog op de politieke agenda, maar de vele regels maken het voor rechercheur Ed en zijn collega's van het opsporingsteam van CommerciŽle Zeden in Den Haag moeilijk om de daders te vatten. Filmmaker Roy Dames legt de weerbarstige realiteit van de Haagse aanpak van vrouwenhandel bloot en gaat op zoek naar de drijfveer van de rechercheurs
Canvas (20:40 - 21:40): Louis Theroux: I Can't Remember
Louis bezoekt het ultramoderne verzorgingstehuis Beatitudes. Daar ontmoet hij onder andere Gary, een 69-jarige patiŽnt die denkt dat hij in het leger zit en dat hij elke dag de tanden van zijn makkers moet controleren. Hij praat ook met naasten die hun dementerende familielid thuis opvangen en verzorgen. In een bungalow in een voorstad zorgt Louis een dagje voor de demente Nancy, een voormalig model uit New York
Ned 3 (21:30 - 22:30): Proefkonijnen
Hoe voelt het om weeŽn te hebben? Kun je varen in een papieren bootje? Een ligbad; stuitert 't?
BBC 2 (21:30 - 22:30): Winterwatch
Chris Packham, Michaela Strachan en Martin Hughes-Games presenteren opnieuw live vanuit hun basis in de Schotse hooglanden. Ze volgen er bevers, eekhoorns, boommarters en een reeks andere dieren die de winter proberen te overleven. Bij de zeehondenpopulatie in Norfolk worden jongen geboren, maar wordt ook hard gevochten door de mannetjes. En het team toont een duister kantje van het roodborstje..
BBC 2 (22:30 - 23:30): Why The Industrial Revolution happened here
Professor Jeremy Black gaat dieper in op de IndustriŽle Revolutie, een van de markantste periodes uit de geschiedenis van Groot-BrittanniŽ. Hij legt uit hoe het land door unieke sociaal-economische en politieke omstandigheden in de 19de eeuw een van de rijkste en machtigste naties ter wereld werd. Het was een tijdperk waarin de manier waarop mensen dachten, werkten en speelden voorgoed zou veranderen. Nieuwe ideeŽn en technologische innovaties zouden de maatschappij transformeren van een agriculturele naar een industriŽle en verstedelijkte samenleving
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Nieuwe productie van 'DWDD University' waarvan eerder dit jaar de gastcolleges van Robebrt Dijkgraaf te zien waren.
Een kijkje achter de muren van universiteiten en hogescholen

Dinsdag (15-01-2013)
Canvas (18:32 - 19:30: Via Canvas: Blood, Sweat and Takeaways (1/4)
Vierdelige documentaireserie waarin jonge Britse consumenten kennismaken met de voedselindustrie in Zuidoost-AziŽ. Welke prijs wordt er betaald voor een goedkope afhaalmaaltijd?
Ned 2 (20:25 - 21:10): De Gouden Eeuw: afl. Een Maakbaar Land
Tijdens de Gouden Eeuw stegen zowel de welvaart als het aantal inwoners van Nederland spectaculair. Indrukwekkend waren ook de uitbreidingsplannen van Amsterdam, en de nieuwe vorm van de stad: een orde van drie grachten in de vorm van een halve cirkel met daarlangs rechthoekige blokken met kapitale panden..
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: The Dark Charisma of Adolf HItler - Leading millions into the abyss
Adolf Hitler was allesbehalve het prototype van een leider: hij was vervuld van haat, slaagde er zelfs niet in om een normale band met iemand op te bouwen en was afkerig van elke discussie. Zijn haat zou tot de Holocaust en de gruwelijkste oorlogsmisdaden leiden, en toch slaage hij erin heel wat mensen aan te spreken. Laurence Rees gaat na hoe Hitler een band met miljoenen Duitsers wist te creŽren..
BBC 2 (21:00 - 22:00): Winterwatch
Martin Hughes-Games gaat in de besneeuwde Cairngorms na hoe de sneeuwhaas zich aan arctische weersomstandigheden weet aan te passen. Gordon Buchanan volgt enkele dieren in de Britse kustwateren. De geheimen van een gigantische kolonie roeken worden aan het licht gebracht
Canvas (21:35 -22:00): Beelgeheimen: afl. De manifestaties op het Tiananmenplein (1989)
Mei, 1989. Het immense Tian'anmenplein in hartje Peking wordt bezet door studenten. Gesteund door de bevolking ijvert de protestbeweging voor meer democratie, politieke hervormingen en een einde aan de corruptie binnen de communistische partij. In de nacht van 3 op 4 juni werd het plein echter bloedig ontruimd door de ordediensten. Het aantal slachtoffers wordt op enkele honderden tot enkele duizenden geraamd
BBC 2 (22:00 - 23:00): LoÁomotion - ,Dan Snow's History of the railways
In de 18de eeuw bestond het spoor uit een primitief systeem met wagons om steenkool te vervoeren. Nadien werd het spoornet een drijvende kracht achter de IndustriŽle Revolutie en het ontsluiten van hele gebieden. Door de snelle industriŽle groei in de vroege 19de eeuw ontwikkelden ondernemers en uitvinders stoomlocomotieven en metalen rails en werden tunnels gegraven. In slechts 30 jaar ontstond hierdoor een heel spoornetwerk..

(De rest volgt morgen)

[ Bericht 23% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 15-01-2013 09:23:22 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121805791
..

[ Bericht 99% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 21-01-2013 10:16:26 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121834785
Zondag (20-01-2013)
BBC 1 (18:00 19:00): Africa (3/6)
Het hartje van Afrika is bedekt met een dicht regenwoud. In Congo is het regenwoud een van de meeste competitieve habitats op aarde. De dieren die hier leven, hebben ingenieuze manieren gevonden om hun plaats te vinden in dit claustrofobische landschap. Bij elk plekje schaduw loert het gevaar, maar toch kunnen bepaalde dieren zich hier zeer goed staande houden
Canvas (19:00 - 20:00): The Dark (1/3): Central American Jungle
In Costa Rica gaat een team biologen op zoek naar enkele van de meest angstaanjagende nachtroofdieren. Cameravrouw Justine Evans probeert dichtbij een jaguar te komen en bioloog George McGavin gaat op zoek naar een spinnensoort die zijn prooien op een wel heel ingenieuze manier vangt. Tijdens zijn zoektocht naar enkele bizarre dieren, stoot Gordon Buchanan op enkele ruÔnes..
BBC 2 (19:30 - 20:30): Orbit: Earth's Extraordinary Journey (1/3)
Kate Humble en dr. Helen Czerski volgen een volledige omwenteling van de aarde rond de zon, en gaan na welke rechtstreekse gevolgen dit heeft voor de planeet, het weer en de getijden. In deze aflevering komt de periode van juli tot december aan bod. Helen springt uit een vliegtuig en Kate maakt een extreem snelle autorit om de consequenties van de aardomwenteling aan te tonen
Discovery (19:30 - 20:30): Curiosity: afl. Mankind Rising
In deze aflevering wordt het buitengewone verhaal verteld van de echte voorouders van ieder mens op de planeet
Ned 2 (19:50 - 20:25): Labyrint: afl. diabetes type 3: alzheimer
Het westerse dieet, met veel calorieŽn en vet, kan leiden tot diabetes type 2. Volgens onderzoekers Suzanne de la Monte en Ewan McNay kan dat ook de hersenen aantasten, met alzheimer als gevolg. Ze vrezen zelfs voor een ware alzheimerepidemie in de VS. - Mireille Serlie en Susanne Lafleur van het AMC namen veranderingen in de hersenen waar bij jonge, slanke mannen die gedurende enkele weken een snackdieet volgden. Ze denken een van de oorzaken van obesitas gevonden te hebben
BelgiŽ 1 (22:30 - 23:15): Billy Connoly in het Koude Noorden (3/4): afl. North-West Passage
In het weerstation Resolute Bay, waar ook tijdens de hoogzomer sneeuw ligt, gaat Billy aan boord van het Russische cruiseschip de Akademik Ioffe om de achtdaagse reis te maken door de Noordwestelijke Doorvaart. Hij ontmoet er mensen die leven in dit afgelegen, geÔsoleerde deel van de wereld dat negen maanden van het jaar wordt omgeven door een bevroren zee

Maandag (21-01-2013)
Ned 2 (19:25-20:25): 24/7 Wild: Het verhaal van drie beertjes
Britse natuurdocumentairereeks (2012) waarin Richard Hammond en Julia Bradbury gedurende drie weken de jongen van wilde diersoorten volgen
Canvas (20:40 - 21:40): Louis Theroux: America's most dangerous pets
Theroux zoekt Joe Exotic op, een voormalige politieman, die nu ťťn van de grootste collecties tijgers van het land bezit. Hij ontmoet ook Connie Casey, een zestiger die haar huis met 20 chimpansees deelt..
Ned 2 (20:55 - 22:00): Tegenlicht: agenda 2013
Tegenlicht. Documentaire (2013) van Jos de Putter waarin hedendaagse denkers en doeners hun visie geven op de toekomst
Met bijdragen van o.m. de Amerikaanse investeerder Jim Rogers, mediatheoreticus Douglas Rushkoff, de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler, de voormalige Franse onderzoeksrechter Eva Joly, filosoof Nick Bostrom en Peter Diamandis, directeur van de X-Prize Foundation en de Singularity University..
Nat Geo (22:00 - 23:00): Seconds from Disaster: afl. Nagasaki 1945
Een analyse van de bewering dat de tweede atoombom op Nagasaki absoluut noodzakelijk was om de Tweede Wereldoorlog snel te beŽindigen
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
BBC 2 (22:30 - 23:30): Natural world special: jaguars born free
In het Braziliaanse regenwoud werden drie jaguarweesjes gevonden. Een gezin besluit om de welpjes groot te brengen en hen daarbij voor te bereiden op een terugkeer naar de vrije natuur. Ze leren in bomen klimmen, zwemmen en op jacht gaan

Dinsdag (22-01-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: Montezuma
Historische documentaires over Precolumbiaanse culturen in Mexico. Montezuma is een documentaire over de beschaving en de ondergang van het machtige Aztekenrijk tijdens het bewind van zijn laatste en machtigste leider: Montezuma II (1466-1520).
Ned 2 (20:25 - 21:10): De Gouden Eeuw: afl. Moderne manieren
Hans Goedkoop gaat op zoek naar de muziek, de kleding, het uitgaansleven en de gewoonten van de nouveau riche in de 17e eeuw
Canvas (20:40 - 21:30): Dockland: the Dark Charisma of Adolf Hitler: leading millions into the abyss (3, slot)
Hitler greep het toppunt van zijn populariteit in 1939 aan om het Duitse volk in de oorlog te storten. De zege van de nazi's in de Blitzkrieg tegen Frankrijk in 1940 werd in Duitsland op gejuich en euforie onthaald. In NŁrnberg kwamen honderdduizenden mensen de straat op om de overwinning te vieren en hun leider te huldigen. Maar Hitlers expansiedrang kende geen grenzen. Maar zijn grootste test was het volk te overtuigen om in hem te blijven geloven..
Canvas (21:30 - 22:00): MystŤres d'archive: afl. John F. Kennedy
Op 26 juni 1963 brengt de Amerikaanse president John Fitzgerald Kennedy een staatsbezoek aan het toenmalige West-Duitsland. Op Rudolph Wilde Platz in Berlijn houdt hij een toespraak voor ruim 400.000 mensen. Daar spreekt hij de intussen legendarische woorden "Ich bin ein Berliner". We zien waarom hij net Duits sprak en waarom hij, midden in de Koude Oorlog, naar Berlijn was gekomen
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
BBC 2 (00:20 - 01:20): Why the Industrial Revolution happened here
Professor Jeremy Black gaat dieper in op de IndustriŽle Revolutie, een van de markantste periodes uit de geschiedenis van Groot-BrittanniŽ. Hij legt uit hoe het land door unieke sociaal-economische en politieke omstandigheden in de 19de eeuw een van de rijkste en machtigste naties ter wereld werd. Het was een tijdperk waarin de manier waarop mensen dachten, werkten en speelden voorgoed zou veranderen. Nieuwe ideeŽn en technologische innovaties zouden de maatschappij transformeren van een agriculturele naar een industriŽle en verstedelijkte samenleving..

Woensdag (23-01-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: The revelation of the pyramids
Tweedelige documentaire over het mysterie achter de Grote Piramides in Gizeh, nabij CaÔro. Op haar zoektocht naar de ware betekenis van de piramides reist cineaste Patrice Pooyard niet alleen naar Egypte, maar ook naar China, Peru en Mexico. Ze doet een onthutsende ontdekking met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de geschiedschrijving
Canvas (21:35 - 22:30): Alles voor de wetenschap: afl. Marc van Montagu
Samen met zijn collega Jeff Schell ontdekte de Gentse moleculaire bioloog de genentransfert. Deze sprong vooruit in de plantengentechnologie ontketende een revolutie in de landbouw en staat aan de oorsprong van de GGO-industrie. Die genetisch gewijzigde organismen zijn een bedreiging volgens sommigen, de oplossing voor de honger in de wereld volgens Van Montagu zelf en vele anderen. In de documentaire getuigen Hubert Sion, Marc De Beukelaer en Ivo Zaenen (jeugdvrienden), Nora Van Montagu, Dirk Inzť (laureaat van de FWO-excellentieprijs), Jan Leemans, Christian De Duve (Belgisch Nobelprijswinnaar), Johan Bottermans van Crop Design en Betsy Schell, de weduwe van Jeff Schell. Beelden uit Burkina Faso, een land dat leeft van de katoenteelt en de concurrentie met het Oosten niet meer aankon. Tot ze hoorden van genetisch verbeterd katoen. Op eigen initiatief werd Bt-katoen in het landbouwbeleid geÔntegreerd en volgens de Burkinabťs werkt het. Twee boeren vertellen hoe hun dagdagelijks leven veranderd is sinds ze Bt-katoen telen. Een directeur van SOFITEX, het bedrijf dat de zaadjes verdeelt en de katoenoogst exporteert, toont en vertelt hoe de hele industrie draait..
BBC 1 (22:00 - 23:00): Africa (4/5)
Britse natuurdocumentairereeks (BBC, 2013, Sir David Attenborough ) over het Afrikaanse continent
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi underworld: afl. Hitler's Desert Fox
Veldmaarschalk Rommel was een van Hitler's getrouwen, maar later keerde hij zich tegen de FŁhrer. Moest hij zich daarom van het leven beroven?.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Ned 2 (23:00 - 00:55): Holland Doc: How to die in Oregon
Documentaire waarin regisseur Peter Richardson de levens van enkele terminale zieken volgt vanaf het moment dat zij overwegen of -en wanneer- zij hun leven zullen beŽindigen

Donderdag (24-01-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: The revelation of the pyramids (2, slot)
Tweedelige documentaire over het mysterie achter de Grote Piramides in Gizeh, nabij CaÔro. Op haar zoektocht naar de ware betekenis van de piramides reist cineaste Patrice Pooyard niet alleen naar Egypte, maar ook naar China, Peru en Mexico. Ze doet een onthutsende ontdekking met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de geschiedschrijving
Canvas (20:40 - 21:35): Africa (2/5): afl. Savannah
Oost-Afrika is voortdurend onderhevig aan verandering, en de dieren die hier leven moeten zich dan ook gemakkelijk kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden, hoe vijandig de omgeving ook wordt. Van dichte wouden tot besneeuwde bergtoppen, mistige moerassen en een eindeloze savanne: het is een streek vol leven..
BBC 2 (22:00 - 23:00): The genius of invention (1/4)
Wetenschapsprogramma waarin de verhalen achter de technologiŽen en uitvindingen van de moderne wereld ontdekt worden. Deze aflevering volgt de gebeurtenissen die hebben geleid tot alledaagse wonderen als het aandoen van een lamp. De stoommachine, elektrische generator en stoomturbine spelen een grote rol
BBC 2 (22:00 - 23:00): Apocalypse WWII: afl. the great landings
Een aangrijpend verslag van WOII met de grootste keerpunten van het conflict, zoals D-Day in NormandiŽ en de landingen bij Saipan..
Canvas (23:10 - 00:10): De Uil van Athena: No burqas behind bars
Documentaire van Nima Sarvestani over vrouwelijke gevangenen in een Afghaanse gevangenis die vastzitten omdat ze hun gewelddadige man hebben verlaten of een gedwongen huwelijk hebben geweigerd. In de Takhar-gevangenis in Afghanistan zitten naast 500 mannen ook veertig vrouwelijke gevangenen. Ze verblijven op een eigen plek, goed afgezonderd van de mannen. Velen voelen zich er veiliger dan buiten de muren van de gevangenis. Nima Sarvestani vertelt het schrijnende verhaal van enkelen van hen en polst naar hun hoop en dromen voor de toekomst.
Ned 2 (00:05 - 01:00): Import: beroep uitvinder
Dr. Nakamats (į1928) is wereldberoemd in zijn thuisland Japan. Als uitvinder van de cd, de dvd, karaoke en de floppy disk had hij al lang kunnen rentenieren, maar de excentrieke Japanner heeft nog meer dan 3.300 andere uitvindingen op zijn naam staan. Voor de nauwlettende analyse van zijn voedsel, dat hij 34 jaar lang fotografeerde en bestudeerde met als doel een middel te vinden om minstens 144 jaar oud te worden, won hij in 2005 de satirische 'Ig Nobel'-prijs
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

Vrijdag (25-01-2013)
Discovery (22:00 - 23:00): Magic of Science
Wat hebben natuurwetenschappen en magie met elkaar te maken? Dat wordt duidelijk in de nieuwe spectaculaire serie ‘Magic of Science’. Hierin leggen vier van de beste illusionisten ter wereld uit welke natuurkundige, scheikundige en biologische geheimen er schuilen achter hun verbluffende trucs
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122107184
Zondag (27-01-2013)
Canvas (19:00 - 20:00): The Dark (2/3)
Driedelige BBC-reeks over het nachtelijke leven van dieren, meer bepaald in de jungle van Centraal Amerika, de bergen van PatagoniŽ en de moerassen van AmazoniŽ. Vele dieren, vooral roofdieren, zijn bijzonder actief in het donker. Ze hebben daarvoor een arsenaal aan mogelijkheden en handigheden ontwikkeld.
BBC 2 (19:30 - 20:30): Orbit: Earth's extraordinary journey (2/3)
Aandacht voor de omwenteling van januari tot de equinox in maart. Kate komt dichter bij de zon dan ze ooit is geweest terwijl Helen een plek bezoekt waar de grootste en snelste sneeuwstormen ter wereld tekeergaan..
Ned 2 (19:55 - 20:25): Labyrint: afl. Veroudering
Hoge bloeddruk, een trage schildklier en hoge cholesterol zijn zaken waar we ons zorgen over maken. Vooral op hoge leeftijd. Maar onderzoekers vermoeden dat dat misschien niet nodig is. Wat op jonge leeftijd slecht voor ons is, kan juist op late leeftijd goed zijn. Er is een nieuwe kijk op ouderenzorg nodig. We worden steeds ouder. Van de kinderen die in 2012 zijn geboren wordt minstens de helft honderd. Onderzoek naar ouderen is daarom steeds belangrijker. Zo ook een nieuwe kijk op ouderen en ouderenzorg, stelt gerontoloog Rudi Westendorp. Hij is directeur van de Leyden Academy on Vitality and Aging. 'Artsen behandelen ouderen alsof het mensen van middelbare leeftijd zijn, maar op late leeftijd geldt een nieuwe biologische werkelijkheid', legt Westendorp uit. Een trage schildklier op die leeftijd heeft een reden, stelt hij. Ook psychiater Roos van der Mast van het LUMC leidt een groot onderzoek naar ouderen. Zij onderzoekt de relatie tussen hoge bloeddruk en cognitie. 'Er is ons ingeprent dat een hoge bloeddruk slecht is, maar als onze hypothese klopt, gaat dat idee veranderen'. Verder in Labyrint een opvallende ontdekking in verouderingsonderzoek. De Pools-Amerikaanse professor Andrzej Bartke ontdekte dat groeihormoon een belangrijke rol speelt bij veroudering. Muizen met veel groeihormoon stierven eerder. Dwergmuizen, met weinig van dit hormoon, leefden juist veel langer en bleven gezonder. En ook bij mensen zijn er aanwijzingen voor eenzelfde principe. Kleine mensen lijken gemiddeld iets langer te leven, omdat zij minder groeihormoon hebben. Dat is een opvallende ontdekking, want groeihormoon wordt in de commerciŽle anti-verouderingsindustrie juist gezien als het wondermiddel tegen veroudering. Het tegenovergestelde lijkt nu waar te zijn
Canvas (20:45 - 21:35): The Genius of Design (1/5): Ghosts in the machine
De industriŽle revolutie was cruciaal voor de geboorte van het moderne design. Toen werden tal van machines, toestellen en gebruiksvoorwerpen ontworpen. Het praktische nut stond voorop, maar ze moesten hoe dan ook een vorm krijgen. Naast de grote namen wordt ook hulde gebracht aan de anonieme vormgevers die eenvoudige gebruiksvoorwerpen creŽerden die het leven eenvoudiger maakten..
Discovery (21:00 - 22:00): Curiosity: afl. Volcano Time Bomb
Met behulp van animatietechnieken nemen experts ons mee op een expeditie naar het hart van vulkanen om ons te laten zien hoe ze werken en waarom ze zo moeilijk te begrijpen zijn.
Ned 2 (21:20 - 22:00): Andere Tijden: afl. Waternoodsramp in beeld
In de nacht van 31 januari 1953 zorgde een combinatie van springvloed en een zware storm voor een dijkbreuk in het laaggelegen zuiden van Nederland. Grote delen van de provincies Zeeland, Brabant en Zuid-Holland kwamen onder water te staan, talloze boerderijen en huizen werden verwoest en 1.836 mensen kwamen om. Een terugblik met getuigenverslagen en archiefbeelden
BBC 2 (22:00 -23:00): Wonders of Life
Professor Brian Cox doorkruist de wereld, van de Filippijnen tot de Verenigde Staten, Madagaskar en Mexico, op zoek naar de wetenschappelijke wetten die leidden tot het ontstaan van leven op aarde. Hij start zijn zoektocht in het vulkanische landschap in Zuidoost-AziŽ. Vulkanische uitbarstingen veroorzaakten chemische veranderingen, die mee het leven op aarde mogelijk zouden maken
BelgiŽ 1 (22:30 - 23:15): Billy Conolly in het Koude Noorden (4, slot): afl. Vancouver Island
Billy nadert het einde van zijn 10.000 mijl lange reis en trekt door de geÔsoleerde White Pass Mountains naar Vancouver Island. Hij verblijft er bij echte cowboys, leert hoe je een stukje van Yukon op kunt eisen, gaat op elandenjacht, heeft een ontmoeting met een wilde beer, neemt deel aan een Indiaanse zweethutceremonie en vervult de langgekoesterde ambitie om een boom te vellen
BBC 1 (23:25 - 00:05): Prisoner number A26188: Henia Bryer
Henia Bryer, geboren in Radom in Polen, verloor haar vader, broer en zus tijdens de Duitse bezetting. Zelf overleefde ze vier concentratiekampen, Plaszow, Majdan, Auschwitz en Bergen-Belsen, en was ze nadien getuige van de geboorte van de staat IsraŽl in 1948 en verhuisde ze naar Zuid-Afrika om een nieuw leven op te bouwen. De nu tachtigjarige Henia vertelt over de verhuis naar het getto, over de gruwel van de kampen, de wreedheid van de SS, de Dodenmarsen uit de kampen, en hoe ze overleefde..

Maandag (28-01-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: The Revelation of the Pyramids (2/2)
Op haar zoektocht naar de ware betekenis van de piramides reist cineaste Patrice Pooyard niet alleen naar Egypte, maar ook naar China, Peru en Mexico. Ze doet een onthutsende ontdekking met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de geschiedschrijving
Ned 2 (19:25 - 20:25): 24/7 Wild: Het verhaal van een aapje
In het noorden van Sri Lanka volgen de camera's het negen weken oude ceylonkroonaapje Gremlin en zijn 70 soortgenoten, die in en rond de spectaculaire tempelruÔnes leven. Zorgeloos opgroeien is er niet bij met zo veel interne spanningen, roofdieren en een rivaliserende troep apen die hen bedreigen
Canvas (20:40 - 21:40): Louis Theroux: the city addicted to crystal meth
Louis Theroux bezoekt Central Valley, een gebied in CaliforniŽ met veel verpauperde steden. De streek telt het hoogste aantal ≠methamfetamineverslaafden van Amerika. In het stadje Fresno ontmoet hij enkele verslaafde inwoners. De drug heeft er verwoestend uitgehaald: het gemeenschapsleven is er haast onbestaand en ouders verliezen er het hoederecht over hun kinderen. Gelukkig biedt het afkickcentrum dat gerund wordt door enkele ex-verslaafden een uitweg aan de ellende..
Ned 2 (20:55 - 22:00): Tegenlicht: afl. Gat in de markt
In antwoord op de crisis starten steeds meer burgers initiatieven waarbij menselijke waarde, overzichtelijkheid en samenwerking voorop staan. Cultuursocioloog Douglas Rushkoff en psycholoog Paul Verhaeghe analyseren de situatie in Nederland
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Ned 2 (23:00 - 23:45): Hallo Wereld, hier Olieramp
In Nigeria voltrekt zich al jarenlang een gigantische olieramp: in de Nigerdelta is een gebied ter grootte van Nederland vervuild. Deze stille ramp heeft dramatische gevolgen voor de lokale bevolking. De vraag is waarom de vervuiling jarenlang doorgaat en wat daarin de rol is van Shell, ťťn van de belangrijkste en oudste olieproducenten in Nigeria

Dinsdag (29-01-2013)
Canvas (18-37- 19:30): Via Canvas: How Earth Made Us (1/5)
Prof. Iain Stewart onderzoekt de relatie tussen de kern van de aarde en het ontstaan van menselijke beschaving. Sinds oudsher hebben mensen zich gevestigd op breuklijnen in de aarde, ondanks de gevaren die dat met zich meebrengt. Stewart trekt naar Iran, IsraŽl, Mexico. Hij stelt vast dat ook nu nog grote economische activiteit op en rond breuklijnen plaatsvindt. De helft van de grootste steden op aarde liggen op een breuklijn. Dat is ook zo in CaliforniŽ..
Ned 2 (20:25 - 21:10): De Gouden Eeuw: afl. Arme Elsje
Het overgrote deel van de bevolking van de Nederlandse Republiek leefde in armoede. Zo ook de 18-jarige Elsje Christiaens, die vanuit Jutland naar Amsterdam verhuisde op zoek naar een betere toekomst. Enkele weken later vermoordde ze haar hospita met een bijl, na een ruzie over achterstallige huur. Na een snelle rechtszaak eindigde Elsje op het galgenveld, onder massale belangstelling van haar stadsgenoten, waaronder kunstschilder Rembrandt. Met bijdragen van o.a. archeoloog Michiel Bartels en schrijvers Margriet de Moor en Geert Mak
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

Woensdag (30-01-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: How Earth Made Us (2/5): water
Op locaties in IJsland, de Sahara, het Midden-Oosten en India legt Stewart uit hoe de controle over water altijd al van levensbelang is geweest. Beschavingen moesten zich aanpassen aan de beschikbaarheid van deze grondstof. De cyclus van drinkbaar water verandert steeds weer. Naarmate de mensheid zich over de planeet verspreidde, leerde ze nieuwe manieren om bronnen aan te boren. Nu overpopulatie dreigt, zal steeds meer om water worden getwist
Ned 2 (19:25 - 19:55): De dag dat het water kwam, 60 jaar Waternoodsramp
Op 1 februari 2013 is het precies 60 jaar geleden dat zich ťťn van de grootste natuurrampen uit de Nederlandse geschiedenis voltrok: De Watersnoodramp van 1953. Tijdens deze fatale nacht rees het water van de Noordzee tot een recordhoogte en braken de dijken door. Grote delen van de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant liepen onder water. 1836 mensen vonden de dood en circa 100.000 mensen verloren hun huis, dieren en bezittingen. In elke aflevering staan twee verhalen centraal, waarvan ťťn met een prangende vraag
BBC 1 (22:00 - 23:00): Africa (5/6)
In de Sahara veroorzaken de duinen een vreemd zingend geluid. Zandstormen zijn actief over duizenden kilometers en het kan makkelijk 50 jaar duren voor het nog eens regent. Enkel de sterksten kunnen in deze barre omstandigheden overleven. Aan de rand van de woestijn vechten zebra's met woeste waterlopen, terwijl in de woestijn zelf kamelen op zoek gaan naar elke druppel water. Kleine zwaluwen doorkruisen duizenden vierkante meter zandvlakte op zoek naar een oase. Een vreemde rattensoort overleeft door een ondergronds bestaan te leiden. Het enige dier dat perfect bestand is tegen de hete middagzon is de zilvermier
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi Underworld: afl. Hitler's Woman
Hitler's relatie met Eva Braun is bekend, maar ze was niet zijn enige geliefde. Dit zijn de andere tragische liefdes van de FŁhrer
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

Donderdag (31-01-2013)
Canvas (18:35 - 19:30): Via Canvas: How Earth Made Us (3/5)
Britse documentairereeks (BBC, 2010) over hoe bodemkunde, aardrijkskunde en klimaat de geschiedenis van de mensheid de afgelopen 10.000 jaar hebben gevormd. Met professor Iain Stewart
Ned 2 (19:25 - 19:55): De dag dat het water kwam: 60 jaar Waternoodsramp
Op 1 februari 2013 is het precies 60 jaar geleden dat zich ťťn van de grootste natuurrampen uit de Nederlandse geschiedenis voltrok: De Watersnoodramp van 1953. Tijdens deze fatale nacht rees het water van de Noordzee tot een recordhoogte en braken de dijken door. Grote delen van de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant liepen onder water. 1836 mensen vonden de dood en circa 100.000 mensen verloren hun huis, dieren en bezittingen. In elke aflevering staan twee verhalen centraal, waarvan ťťn met een prangende vraag.
Canvas (20:40 - 21:35): Afrika (3/5): afl. Congo
Het hartje van Afrika is bedekt met een dicht regenwoud. In Congo is het regenwoud een van de meeste competitieve habitats op aarde. De dieren die hier leven, hebben ingenieuze manieren gevonden om hun plaats te vinden in dit claustrofobische landschap. Bij elk plekje schaduw loert het gevaar, maar toch kunnen bepaalde dieren zich hier zeer goed staande houden
Nat Geo (22:00 - 23:00): Apocalypse WWII: afl. The end of the nightmare
In 1945 trekken Hitlers legers zich terug voor de oprukkende geallieerden. Intussen dwingt Amerika Japan op de knieŽn met de atoombom..
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Canvas (23:10 - 01:50): De Uil van Athena: Domestic Violence (2)
Documentaire over huiselijk geweld. Deze documentaire portretteert vrouwen en kinderen die jarenlang door hun man of vader geestelijk en lichamelijk zijn mishandeld en eindelijk de stap hebben durven zetten naar het gerecht, om precies te zijn in Tampa, Florida. De film is een vervolg op een vergelijkbaar eerder project van Frederick Wiseman, waarin de nadruk lag op het leven en de begeleiding van de slachtoffers in een opvangtehuis. In deze documentaire gaat het vooral over de manier waarop het gerecht omgaat met slachtoffers, daders en feiten.
Ned 2 (00:00 - 01:00): Import: Een normaal leven, kroniek van een sumoworstelaar
Portret van een 18-jarige Japanse jongen die na de middelbare school een opleiding tot sumoworstelaar gaat volgen. Dit op uitdrukkelijk verzoek van zijn vader. Hij doet een serieuze poging om te voldoen aan diens ideaal, maar komt langzaam tot het besef dat dit (gedisciplineerde) leven niet voor hem is weggelegd

Vrijdag (01-02-2013)
Discovery (22:00 - 23:00): Magic of Science
Die lessen fysica op school hadden helemŠŠl niet zo saai hoeven te zijn, als we de goochelaars in 'Magic of Science' op Discovery Channel bezig zien.
Een Amerikaan, een AustraliŽr, een Canadees en een Brit verzoenen daarin wetenschap met illusionisme
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122414609
Zondag (03-01-2013)
Canvas (19:00 - 20:00): The Dark (3, slot)
Driedelige BBC-reeks over het nachtelijke leven van dieren, meer bepaald in de jungle van Centraal Amerika, de bergen van PatagoniŽ en de moerassen van AmazoniŽ. Vele dieren, vooral roofdieren, zijn bijzonder actief in het donker. Ze hebben daarvoor een arsenaal aan mogelijkheden en handigheden ontwikkeld.
BBC 2 (19:30 - 20:30): Orbit: Earth's Extraordinary Journey (3, slot)
Kate Humble en dr. Helen Czerski bestuderen de periode van de equinox van maart tot einde juni. In het noordpoolgebied dient de lente zich letterlijk met een knal aan. Helen Czerski volgt een tornado om aan te tonen hoe de schuine stand van de aarde (23,4į) verantwoordelijk is voor extreme weersomstandigheden..
Ned 2 (19:55 - 20:25): Labyrint: afl. De operatiekamer van de toekomst
Chirurgen krijgen aan de lopende band nieuwe technieken en gadgets ter beschikking. Maar terwijl alle medicijnen grondig onderzocht worden op effectiviteit en veiligheid, kan nieuwe medische apparatuur zonder strikte regulering op de markt worden gebracht. Zo ontstaat het gevaar dat chirurgen ingrepen uitvoeren waar de patiŽnt uiteindelijk geen baat bij heeft
Canvas (20:40 - 21:30): The Genius of design (2/5)
In de crisisjaren 20 en 30 kende design een eclectische evolutie, van het radicale futurisme van Bauhaus over de Britse liefde voor namaak-Tudor en het driedelige pak tot het Amerikaanse commerciŽle design dat de fundamenten legde voor de vormgeving in onze moderne consumentenmaatschappij
Discovery (21:00 - 22:00): Curiosity: afl. Plane Crash
In een unieke 2-uur durende 'Plane Crash' special wordt ingegaan op de bijzonder fascinerende vraag 'Wat gebeurt er precies als een vliegtuig crasht?'. Deze aflevering toont ons ťťn van de meest bijzondere en uitgebreide experimenten die ooit zijn uitgevoerd. Om te kijken wat de precieze impact is van een vliegtuigcrash op de inzittenden, laat Curiosity een Boeing 727 doelbewust verongelukken in de Mexicaanse woestijn
BBC 2 (22:00 - 23:00): Wonders of Life (2/5): Expanding Universe
In Amerika leert Brian Cox buitengewone dieren kennen die meer inzicht geven in hoe zintuigen door de geschiedenis heen evolueerden
BBC 2 (23:00 - 00:00): A Night With the Stars
Professor Brian Cox neemt een publiek vol bekende koppen mee op een reis door de wondere wereld van de fysica. Met de hulp van collega-wetenschapper Jim Al-Khalili en gasten als Simon Pegg, Sarah Millican, James May en Jonathan Ross toont hij hoe diamant, het hardste materiaal in de natuur, uit iets vrij banaals is gemaakt. Hij toont ook aan hoe zaken op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn, waarom alles wat we zien of aanraken ook echt bestaat, en hoe een diamant in hartje Londen communiceert met de grootste diamant uit de kosmos..

Maandag (04-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: How Earth Made Us (4/5): Fire
Een miljoen jaar geleden was de mens het eerste en enige wezen ooit dat de complexe en dodelijke kracht van vuur onder controle kreeg. Vuur was lange tijd de belangrijkste energiebron. Een grote rol van betekenis was weggelegd voor steenkool, ťťn van de meest veelzijdige grondstoffen op aarde, die de basis van vele van brandstoffen vormt. De groter wordende vraag naar kool en de uitvinding van de stoommachine luidden vanaf de zeventiende eeuw in Groot-BrittanniŽ een industriŽle revolutie in, terwijl een koolrijk land als China achterbleef. Om te ontdekken hoe de mens de natuurkracht van vuur leerde te bedwingen, maakt Iain een duik in een meer in Oregon, beklimt hij een zoutgletsjer en kruipt hij door een berggrot in Iran..
Ned 2 (19:25 - 20:25): 24/7 Wild
Experten en cameralui van de befaamde BBC Natural History Unit, die o.a. 'Frozen Planet' op hun actief kunnen schrijven, brengen het jonge leven van dieren in realtime in de huiskamer.
Canvas (20:40 - 21:40): Louis Theroux: A Place for Peadophiles
'Ik mag je nog niets concreets over mijn volgende BBC-reportage verklappen,' sprak Louis Theroux ons eerder dit jaar toe, 'maar ik wil wťl al zeggen dat het zal gaan over het minst grappige onderwerp dat je je maar kunt inbeelden.' Die BBC-reportage, vanavond te zien op Canvas, gaat verrassend genoeg niet over de 'Laatste show'-rubriek van Paul Baeten Gronda (het eerste waar wij aan dachten), maar over een streng bewaakte Californische instelling voor veroordeelde pedofielen.
Ned 2 (20:55 - 22:00): Tegenlicht: afl. De Kapitale Kracht van Geluk
Vertrouwen, openheid en liefde zijn begrippen die veel managers doen huiveren, maar Ricardo Semler bouwde er zijn zakenimperium rond. Zijn boek over zijn manier van werken, 'Maverick', is een internationale bestseller, uitgegeven in 35 talen..
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

Dinsdag (05-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: How Earth Made Us (5, slot): Human Planet
Na de invloed van de vier geologische krachten op de geschiedenis van de mens, is het de beurt aan de impact van de mens op de aarde. Een dorp in IndonesiŽ is bedolven onder een modderlaag nadat een vulkaan door toedoen van de mens uitbarstte. Maar menselijk ingrijpen is niet noodzakelijk negatief. Het invoeren van landbouw en wateropvang kon een nieuwe ijstijd stuiten. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen heeft ertoe geleid dat de aarde is gaan opwarmen
Ned 2 (20:25 - 21:10): De Gouden Eeuw: afl. De prijs van de kunst
In de 17e eeuw, de bloeiperiode van de Nederlandse schilderkunst, verdienden kunsthandelaars grof geld. Zo ook Jan Six, wiens niet-verkochte kunstwerken nog steeds in het bezit zijn van zijn nazaat, die eveneens Jan heet en ook in kunst handelt. Jan Goedkoop reist samen met hem naar Londen voor de Masters Paintings Week. Bij veilinghuis Christie's gaat daar de collectie van Pieter Dreesmann onder de hamer..
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: Het verzet in Europa (1939 - 19:45) (1/6)
Toen Duitsland in 1941 de Sovjet-Unie binnenviel, vervoegden de Europese communisten het verzet. De groeiende organisaties zochten contact met de gešllieerde legers, op zoek naar samenwerking. Ondertussen ontwikkelde zich de clandestiene pers, een niet te onderschatten wapen tegen de nazipropaganda..
Canvas (21:35 - 22:00): Beeldgeheimen: afl. De Gaulle bevrijd Parijs (1944)
26 augustus 1944. In de loop van de namiddag defileerde generaal de Gaulle apetrots langs de Champs-…lysťes. Toen hij bij de Notre-Dame aankwam, weerklonk plots een geweersalvo. Een cameraman legde het hele gebeuren vast op film. Wat is er precies gebeurd op die glorieuze bevrijdingsdag?.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Ned 3 (22:30 - 23:30): Bully
In de VS worden naar schatting dertien miljoen kinderen gepest op school. Dat zorgt voor grote angsten, in vele gevallen zelfs in die mate dat de slachtoffers niet meer naar school durven. Toch wordt er nauwelijks over het fenomeen gesproken

[ Bericht 22% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 05-02-2013 09:31:08 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122709341
Zondag (10-02-2013)
BBC 2 (18:15 - 19:15): Orbit: How satellites rule our world
Hoewel satellieten een belangrijke rol spelen in ons dagelijkse leven, hebben slechts weinigen aandacht voor deze instrumenten. Maggie Aderin-Pocock wil dit veranderen door duidelijk te maken wat deze tuigen mogelijk hebben gemaakt in de wereld van communicatie, navigatie en zelfs spionage..
Canvas (19:05 - 20:00): Attenborough's Ark
Van tijgers en panda's is het bekend dat ze met uitsterven bedreigd zijn, maar David Attenborough toont vooral interesse in de minder bekende soorten. Tot zijn top tien behoren Darwins bekbroeder, de grottenolm, de Sumatraanse neushoorn, het roodstuitleeuwaapje en de solenodons. Hij toont aan waarom deze dieren zo belangrijk zijn voor het ecosysteem en wat er nu wordt gedaan om deze dieren te redden..
Ned 2 (19:50 - 20:20): Labyrint: afl. Schatten van de diepzee
Steeds meer mijnbouwbedrijven verleggen hun activiteiten naar de zeebodem, waar nog veel onontgonnen mineralen en (edel)metalen te rapen vallen. Wetenschappers waarschuwen echter voor de mogelijke schade aan de plaatselijke ecosystemen, die door hun diepe en onherbergzame ligging nog grotendeels onbekend zijn
Canvas (20:45 - 21:35): The Genius of Design
In tijden van oorlog staan ook designers aan de frontlinie. De oorlogsinspanningen van de diverse naties werpt een licht op de ideologische prioriteiten van hun regimes en toont hoe de definities en de ethiek van design kunnen veranderen wanneer de nationale veiligheid op het spel staat..
Discovery (21:00 - 22:00): Curiosity: afl. Devil's Triangle
A team of investigators go deep into the triangle to explore ocean floor wrecks and stage experiments to tackle the mystery once and for all. In the last hundred years, countless lives have been lost but nobody is really sure why. Is it some form of extreme weather? A rare ocean phenomenon? Or could something else be at work? Testing theories on a scale never done before, Curiosity looks at the science behind one of the world's most mysterious places
Nat Geo (21:00 - 22:00): War on Witches
In het 17de eeuwse engeland werden duizenden onschuldige vrouwen als heks ter dood gebracht, onder het bewind van de paranoÔde koning James.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Witch Hunter's Bible
Internationale experts bestuderen het Malleus Maleficarum, een duister handboek uit de oudheid dat de aanleiding vormde tot de heksenvervolging
BBC 2 (22:00 - 23:00): Wonders of Life (3/5): afl. Endless forms most beautiful
Professor Brian Cox reist naar zuidelijk Afrika en Madagascar om uit te zoeken waarom de aarde zo vruchtbaar is en waarom er zo'n grote diversiteit aan levensvormen bestaat. Koolstof, dat zoals vele elementen van buitenaardse oorsprong is, blijkt daarvan een belangrijke oorzaak. De professor vraagt zich dan ook af of er elders in de kosmos gelijkaardig leven mogelijk is..

(de rest volgt morgen)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 10 februari 2013 @ 14:10:41 #162
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_122710817
EFM _O_
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_122727108
thx beste Parafernalia ^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122741973
Maandag (11-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: Harry's arctic heroes (1/2)
Tweedelige BBC-documentaire waarin de Britse Prins Harry samen met vier Afghanistan-veteranen een expeditie naar de Noordpool onderneemt voor het goede doel.
Ned 2 (19:25 - 20:25): 24/7 Wild: afl. Het verhaal van een stokstaartje
Swift, een vijf weken oud stokstaartje, is ter wereld gekomen in de Kalahariwoestijn in Zuid-Afrika, die met extreme droogte te kampen heeft. Op zoek naar voedsel en water wagen de pup en zijn familie zich op drukke wegen en in het territorium van rivaliserende groepen
Canvas (20:40 - 21:30): Arctic circle with Bruce Parry: afl. Siberia - Horsemen of the mountains
vijfdelige documentairereeks waarin Bruce Parry door het Hoge Noorden reist. 'Siberia - Horsemen of the Mountains. (1)' Het is midzomer in SiberiŽ: een tijd van onafgebroken daglicht en uitbundige feesten voor de plaatselijke bevolking. Bruce Parry gaat op bezoek bij de Sakha, een ruitervolk, en bij de Eveny, rendierherders in de afgelegen Verkhoyansk-bergen
Ned 2 (20:55 - 22:00): Tegenlicht: De gulle gevers
In Amerika heeft een groep miljardairs, onder leiding van Warren Buffett en Bill en Melinda Gates, besloten minimaal de helft van hun vermogen weg te geven. Dit initiatief noemen zij 'The Giving Pledge'. In Europa lijkt dit filantropische initiatief echter niet aan te slaan. Wat vinden de Nederlandse rijken ervan?.
BBC 1 (22:00 - 23:00): Penguin: Spy in the huddle
We volgen drie verschillende soorten pinguÔns op hun tocht naar hun broedplaats. KeizerpinguÔns moeten daarvoor over een gevaarlijke bevroren zee heen. De rotspinguÔn trotseren dan weer stormachtige zeeŽn voor ze aan land komen en een 100 meter hoge klip over moeten. De humboldtpinguÔn komt op zijn pad zeeleeuwen en bloedzuigende vleermuizen tegen
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
BBC 2 (00:20 - 01:20): Wonders of Life (3/5)
Professor Brian Cox reist naar zuidelijk Afrika en Madagascar om uit te zoeken waarom de aarde zo vruchtbaar is en waarom er zo'n grote diversiteit aan levensvormen bestaat. Koolstof, dat zoals vele elementen van buitenaardse oorsprong is, blijkt daarvan een belangrijke oorzaak. De professor vraagt zich dan ook af of er elders in de kosmos gelijkaardig leven mogelijk is

Dinsdag (12-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: Harry's arctic heroes (2, slot)
Tweedelige BBC-documentaire waarin de Britse Prins Harry samen met vier Afghanistan-veteranen een expeditie naar de Noordpool onderneemt voor het goede doel
Ned 2 (20:25 - 21:10): De Gouden Eeuw: afl. Veel geloven op ťťn kussen
Tolerantie is vandaag een kernwaarde in Nederland, maar de basis werd gelegd tijdens de Gouden Eeuw. In 1579 bepaalden de opstandige gewesten in de Unie van Utrecht dat geen enkele burger nog vervolgd zou kunnen worden omwille van zijn geloof
Ned 1 (20:30 - 21:30): Africa: afl. De Kalahari
In het uiterste zuidwesten van Afrika komen twee woestijnen bij elkaar. Hoewel er praktisch geen water voorhanden is, blijkt de natuur bijzonder inventief, waardoor het leven hier volop bloeit. In de Kalahari zijn vogels de stokstaartjes te slim af, komen zwarte neushoorns samen om te feesten en vallen reuzeninsecten vogels aan. In de Namib-woestijn regent het praktisch nooit, maar mist hangt er soms wel. In de oudste woestijn ter wereld is het bijzonder moeilijk om te overleven. We zien o.m. een giraf die het weinige dat hij heeft met hand en tand verdedigt..
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: het verzet in Europa 1939 - 1945: afl. het verzet neemt vaste vormen aan
Toen Duitsland in 1941 de Sovjet-Unie binnenviel, vervoegden de Europese communisten het verzet. De groeiende organisaties zochten contact met de geallieerde legers, op zoek naar samenwerking. Ondertussen ontwikkelde zich de clandestiene pers, een niet te onderschatten wapen tegen de nazipropaganda..
Canvas (21:35 -21:55): De allerlaatste getuigen: afl. Vaders verdwijnen
Kinderen van '14-18' vertellen over de afwezigheid van hun vader tijdens de oorlog. Jonge vaders verdwenen van de ene dag op de andere uit het gezin. Mettertijd vervaagde het beeld dat de kinderen van hun vader hadden. Vaders werden vreemden die soms bij thuiskomst niet eens herkend werden door hun eigen kinderen..
BBC 2 (22:20 - 23:55): Abraham Lincoln: The man who made modern America
Former BBC North America editor Justin Webb explores the mystique surrounding Abraham Lincoln, the 16th US president, who helped shape the American Dream and who continues to influence his country today. Featuring interviews with Steven Spielberg and Daniel Day-Lewis - the director and star of recent biopic Lincoln - as well as Alastair Campbell, who was director of communications for Tony Blair.

Woensdag (13-02-2013)
Canvas (21:30 - 22:20): Alles voor de wetenschap: afl. Peter Carmeliet
Peter Carmeliet is een toponderzoeker in de biomedische wetenschappen aan de KU Leuven en een wereldautoriteit in de angiogenese of bloedvatvorming. Met zijn onderzoek, waarbij proefmuizen genetisch gewijzigd worden, kan de functie van welbepaalde genen onderzocht worden. Op basis van zijn onderzoek zijn geneesmiddelen voor kanker en de spierziekte ALS in ontwikkeling
BBC 2 (22:00 - 23:00): The Brain Doctors (2/3): The Decision
In de afdeling neurochirurgie moet een koppel beslissen of ze hun zoontje van twee jaar oud laten opereren aan zijn levensbedreigende hersentumor. De 19-jarige Jack werd geboren met een ernstige genetische afwijking, waardoor hij al 27 keer onder het mes is moeten gaan. Nu is hij terug in het ziekenhuis met een gevaarlijke lek hersenvocht, die chirurg Jay Jayamohan en zijn collega's onder controle proberen te krijgen..
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi Underworld: afl. Hitler's Money
Hitler noemde zich een man van het volk. Toch leefde hij in een geheime wereld van luxe, gefinancierd door belastingfraude en schimmige bankers

Donderdag (14-02-2013)
BBC 2 (22:00 - 23:00): The Genius of Design (4, slot): Better Living Through Chemistry
In de jaren 50 en 60 werd een nieuw soort materiaal ontwikkeld dat voor allerlei toepassingen kon worden gebruikt: plastic. Designers maakten er gretig gebruik van. De elastische eigenschappen van het nieuwe materiaal en de wonderen van de micro-elektronica lieten hen toe om de naoorlogse consument te verwennen met stoelen uit naadloos plastic of radiotoestelletjes die in de palm van een hand pasten..
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Ned 2 (00:00 - 01:00): Import: Wie redt Osadnť
De priester, burgemeester en een lokale journalist uit Osadnť trekken naar Brussel om te lobbyen. Het drietal heeft hun missie echter schromelijk onderschat. Ze lopen verloren in het Europese doolhof en maken voor het oog van de camera ernstige fouten als beginnende lobbyisten..
Ned 2 (23:00 - 00:10): Holland Doc: Bijna 18
In Nederland belanden jaarlijks 1800 jongeren in een justitiŽle jeugdinrichting. In de documentaire Bijna 18 volgt Ingeborg Jansen drie van hen. Heeft de straf effect?

Vrijdag (15-02-2013)
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Discovery (23:00 - 00:00): Derren Brown: The Experiments
Derren geeft zich uit voor spelpresentator en onderzoekt of we allemaal in staat zijn tot slechte dingen en of het lid zijn van een groep ons gevoel voor goed en fout beÔnvloedt
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122742611
quote:
Canvas (20:45 - 21:35): The Genius of Design
In tijden van oorlog staan ook designers aan de frontlinie. De oorlogsinspanningen van de diverse naties werpt een licht op de ideologische prioriteiten van hun regimes en toont hoe de definities en de ethiek van design kunnen veranderen wanneer de nationale veiligheid op het spel staat..
Stuk van gezien, was leuk. Niet indrukwekkend of zo, maar gewoon interessant, leuke invalshoek, interessante dingetjes. Ik zeg het even omdat het blijkbaar een serie is en er nog meer afleveringen van komen.

Sowieso, Canvas in de gaten houden is altijd een goed idee.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_122758641
ik heb die serie tot nu toe helemaal gevolgd, Kunst & Kitsch begrijp ik nu veel beter dankzij die serie :Y
pi_123021100
Maandag (18-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Hobo
Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
Ned 2 (19:25 - 20:25): Expeditie Nieuw-Guinea
De expeditieleden willen de streek in kaart brengen en het dieren- en plantenbestand catalogiseren. Gordon Buchanan ontdekt het nest van een nieuwe soort piepkleine papegaaien, dr. George McGavin vindt een 'pratende' kever en het team identificeert ook kikkers, gekko's en vleermuizen die totaal nieuw zijn voor de wetenschap. Ondertussen leeft en slaapt Steve Backshall dagenlang onder de grond terwijl hij het labyrint van grotten onder Mount Bosavi onderzoekt
Canvas (20:40 - 21:35): Arctic Circle with Bruce Parry
Vijfdelige exploratiereeks waarin Bruce Parry door het hoge noorden reist, van Groenland over Canada en Alaska tot in SiberiŽ en Noord-Europa. Onderweg onderzoekt hij de impact van de klimaatverandering op het leven van de mensen in die streken
Ned 2 (20:55 - 22:00): Tegnlicht: afl. En we werkten nog lang en gelukkig
Zo'n honderd jaar na de invoering van loonarbeid en de 45-urenweek is de traditionele arbeidsverdeling aan het eind van zijn looptijd. GeÔnspireerd door de ideeŽn van de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler, luidt het evangelie van managementcoaches De Kock & Vergeer: wie geluk nastreeft, zal succes oogsten..
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Ned 2 (23:00 - 00:00): Dokument: afl. Een dansend hart
Niek Zervaas is 23 jaar, zwaar lichamelijk gehandicapt en beroemd. Hij ontwikkelde een omstreden communicatietechniek, waarin zijn hand door een ander ondersteund wordt om letters aan te wijzen op een letterbord..

Dinsdag (19-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Hobo
Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen
Ned 2 (20:25 - 21:30): De Gouden Eeuw: afl. Een nieuwe Wetenschap
De 17e-eeuwse wetenschapper gelooft heilig in god en zijn volmaakte universum. Voor een briljante onderzoeker als Johannes Swammerdam is de natuur niets anders dan de mogelijkheid de geheimen van de schepping te bestuderen. Nieuwe technische vindingen als microscoop en telescoop bieden de mogelijkheid steeds beter te kijken en door te dringen in het universum..
Ned 1 (20:30 - 21:30): Africa: afl. De Savanne
Oost-Afrika is een gebied dat voortdurend aan verandering onderhevig is. Om hier te kunnen leven moeten dieren met de meest onverwachte veranderingen kunnen omgaan - van zondvloed naar droogte, van hongersnood naar overvloed, van koud naar heet - hoe vijandig en onvoorspelbaar hun habitat daardoor ook wordt. Van zijn dichte bossen tot zijn besneeuwde toppen en van zijn broeierige moerassen tot zijn eindeloze savanne is dit unieke en gevarieerde landschap ook een bakermat van leven..
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: Het verzet in Europa 1939 - 1945: afl. Het verzet en de genocide (1942 - 1943)
Vanaf 1942 startten de nazi's de EndlŲsung, de massale uitroeiing van Joden in Europa. Het verzet probeerde de geoliede genocidemachine van arrestatie, deportatie en moord een halt toe te roepen, met wisselend succes. Ook in de Joodse gemeenschap werden verzetsinitiatieven opgestart
Canvas (21:35 - 22:00): De allerlaatste getuigen: op de vlucht
In de eerste maanden van de oorlog zijn er meer dan een miljoen Belgen op de vlucht. Rachel vluchtte met haar familie via Veurne naar Adinkerke waar ze een plaatsje kregen op de trein naar Frankrijk. De familie zal heel de oorlog in Bretagne blijven. In de Westhoek wordt Ieper zwaar onder vuur genomen. Germaine was toen vijf en vertelt alsof het gisteren pas gebeurde..

(de rest volgt morgen)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123106013
Woensdag (20-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:30): Via Canvas: Hobo
Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen
Canvas (21:35 - 22:30): Alles voor de Wetenschap
Documentairereeks (2011) over Belgische wetenschappers die baanbrekend onderzoek hebben verricht waarvoor ze internationale erkenning hebben gekregen
BBC 2 (22:00 - 23:00): The Brain Doctors (3, slot)
Documentairereeks (2013) van Sasha Djurkovic waarin een team neurochirurgen en hun patiŽnten in het John Radcliffe Hospital in Oxford negen maanden lang werden gevolgd

Donderdag (21-02-2013)
BBC 2 (22:00 - 23:00): Murder on the Victorian Express
Documentaire over de eerste moord die in 1864 aan boord van een Britse trein werd gepleegd. Getuigenissen van toen worden gebruikt om de moordenaar van Mr Briggs te vinden.
Ned 3 (22:30 - 22:45): de Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Canvas (23:40 - 01:10): De Uil van Athena: The sons of the land
Documentaire over het harde leven van een boerenfamilie in de Midi-Pyrťnťes. Een jaar lang volgen we veeboer Sťbastien Itard. Hij heeft het moeilijk de eindjes aan elkaar te knopen. Sťbastiens strenge vader kijkt over zijn schouders mee en de jonge boer maakt zich zorgen: kan hij zijn zwangere vrouw en haar kinderen uit een vorig huwelijk een toekomst geven? Sťbastien is een van de vele Franse boeren die het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. Elk jaar plegen 400 tot 800 van hen zelfmoord. Cineast Edouard Bergeon kent het probleem als geen ander: zijn vader was landbouwer in deze streek, en ook hij stapte uit het leven. Bergeon verweeft zijn eigen verhaal met dat van de familie Itard.
NEd 2 (00:05 - 01:26): Import: Fidel Castro: Comandante
VPRO Import: Fidel Castro; ComandanteEr is weinig bekend over het leven dat Fidel Castro op dit moment leidt. Oliver Stone gaat in gesprek met de Cubaanse dictator en schetst een opmerkelijk beeld van de man.

Vrijdag (22-02-2013)
Ned 3 (22:30 - 22:45): de Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Discovery (23:00 - 00:00): Derren Brown: The Experiments
Derren Brown: The Experiments
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123275056
Zondag (24-02-2013
Canvas (19:05 - 20:00): Polar bear family & me
In de lente botsen Gordon en zijn team van overlevingsexperten op het ijsbeervrouwtje Lyra en haar pasgeboren jongen Miki en Luca. Wetenschappers meten mama een gps-zender aan en Gordon test zijn schuilplaats uit vanwaar hij de beren onbevreesd kan filmen.
BBC 1 (19:05 - 19:35): Deadly 60 on a mission
Natuurdocumentairereeks (CBBC, GBR-2011) over de zestig dodelijkste dieren op aarde
Ned 2 (19:50 - 20:20): Labyrint
Wetenschappelijke ontwikkelingen geven vaak hoop. Diezelfde wetenschap kan ook zorgwekkend zijn. Labyrint geeft duiding aan deze verschillende kanten en laat het aan de kijker wat hij daarvan vindt
Canvas (20:45 - 21:35): The genius of design: afl. Objects of desire
De laatste aflevering gaat over de wilde creativiteit en de vrijheid die ontwerpers genoten in de jaren 80 en vroege jaren 90. Ze speelden eerder in op zinneprikkeling en hebbedingen dan op functionaliteit en noodzaak. Het consumentisme bracht de ontwerper eindelijk voor het voet
Discovery (21:00 - 22:00): Tutankhamen conspiracies with Bettany Hughes
Na de opening van de tombe van Toetanchamon ontstond een geruchtenstroom over de vloek van de farao. Wat is de waarheid achter deze legende die tot de verbeelding blijft spreken.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Hitler's Secret Attack on America
Een exclusieve blik op de tactieken, helden en schurken van Operatie Paukenslag, een van de dodelijkste en minst bekende aanvallen op de USA
Nat Geo (22:00 - 23:00): Nazi Sunken Sub
In 1945 verdween de Duitse U-boot U-745 op mysterieuze wijze. Een groep duikers gaat naar de Baltische zee om te achterhalen wat er is gebeurd.
Discovery (22:00 - 23:00): Finding Amelia Earheart: mystery solved?
Ze was de eerste vrouw die per vliegtuig de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan overstak en stond op het punt om de langste reis ooit rond de wereld te volbrengen. Maar vlak voordat de legendarische Amelia Earhart in 1937 haar heroÔsche tocht voltooide, verbrak de radioverbinding en is nooit meer iets van haar vernomen. Algemeen wordt aangenomen dat ze door een tekort aan brandstof in de oceaan is neergestort, maar daar is niet iedereen van overtuigd. Ric Gillespie denkt zeker te weten dat Amelia wel degelijk een noodlanding heeft kunnen maken in de baai van een verlaten eilandje in de Stille Oceaan, waar ze uiteindelijk is overleden. Hij heeft in de afgelopen 24 jaar al de nodige aanwijzingen voor deze theorie gevonden, maar nooit het allesovertuigende bewijs: het vliegtuig. Daarom keert hij nu opnieuw terug naar Nikumaroro om met een team van experts en geavanceerde onderwaterapparatuur de bodem voor de kust van het eiland te onderzoeken. Lukt het hem om dit beroemde mysterie 75 jaar na dato eindelijk op te lossen?
BBC 2 (22:00 - 23:00): Wonders of Life (5, slot)
Professor Brian Cox doorkruist de wereld, van de Filippijnen tot de Verenigde Staten, Madagaskar en Mexico, op zoek naar de wetenschappelijke wetten die leidden tot het ontstaan van leven op aarde. Hij start zijn zoektocht in het vulkanische landschap in Zuidoost-AziŽ. Vulkanische uitbarstingen veroorzaakten chemische veranderingen, die mee het leven op aarde mogelijk zouden maken.

(de rest volgt morgen)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 24 februari 2013 @ 14:15:41 #170
338330 Cannon_Fodder
Fodderos desde Canonnos
pi_123275692
_O_
Op donderdag 8 november 2012 17:51 schreef 16meter het volgende:
300mg is de ideale dosis
tevens volkomen onschadelijk
en als je me niet gelooft, kom maar met bronnen dat het niet zo is
pi_123316170
Maandag (25-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Hobo
Via Canvas. Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
Ned 2 (19:25 - 20;55): Natuur op 2: Expeditie Nieuw-Guinea
Vanuit hun basiskamp dringen de expeditieleden steeds dieper door in het regenwoud. Cameraman Gordon Buchanan probeert met de hulp van gidsen paradijsvogels te filmen tijdens hun bizarre paarrituelen. Bioloog George MacGavin heeft zijn handen vol met een enorme krokodil en speleoloog Steve Backshall ontdekt een uitgebreid netwerk van tunnels en grotten dat nog nooit door mensen is betreden.
Canvas (20:40 - 21:35): Arctic Circle with Bruce Parry: afl. Alaska
In deze derde aflevering trekt Bruce Parry naar Alaska, `the final frontier' van de Verenigde Staten. Hij bezoekt er drie gemeenschappen die elk op hun eigen manier overleven in dit land van extremen. Bruce begint zijn reis in de Prince William Fjord. Die ligt nog ten zuiden van de Poolcirkel en het krioelt er van de zalm. Door overbevissing is de zalm overal ter wereld bedreigd. Om na te gaan of dat ook hier het geval is, gaat Bruce op bezoek bij de Cabana-familie, vissers die drie maand per jaar op zee zitten. Daarna gaat Bruce zijn geluk beproeven bij een aantal moderne goudzoekers in het pioniersstadje Nome. De recordprijzen voor goud hebben hier voor een nieuwe goudkoorts gezorgd, maar er is een groot verschil met de vroegere gold rushes: het meeste goud moet nu gezocht worden op de bodem van de zee. En dat is niet evident, ontdekt Bruce wanneer hij aan het werk gaat met ervaren rot Steve Philips. Tot slot reist Bruce verder naar het noorden, naar de afgelegen nederzetting Kaktovik. Hij maakt er kennis met de oorspronkelijke bevolking van Alaska: de Inupiak-eskimo's. Ze wonen hier al duizenden jaren, maar hun traditionele manier van leven dreigt nu uit te sterven
Ned 2 (20:55 - 22:00): Tegenlicht: De toekomst komt uit Afrika
Afrikaanse emigranten zoeken steeds meer hun geluk in het Oosten en niet langer in Europa. Deze nieuwe emigratiestroom zal volgens experts rampzalige gevolgen hebben voor de Europese economie, en daarmee voor de toekomst van de burgers. Met een portret van een groep Nigeriaanse immigranten in de Chinese metropool Guangzhou en analyses van filosoof en politicoloog Achille Mbembe, econoom Carlos Da Silva en Ian Goldin, voormalig vicepresident van de Wereldbank en adviseur van Nelson Mandela.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Ned 2 (23:00 - 00:00): Doc: Met de dood voor ogen
Hoe ver zou je gaan om iemand die je lief hebt in leven te houden? En hoe ver ga je zelf als het einde nadert?

Dinsdag (26-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Hobo
Via Canvas. Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
Ned 2 (20:25 - 21:10): Gouden Eeuw: afl. Helden op zee
Vier jaar na de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) voerde Nederland oorlog met Engeland. Een van de grote helden in de zeeoorlogen tegen de Engelsen is admiraal Michiel de Ruyter. Hij verwierf eeuwige roem bij onder meer de Tocht naar Chatham, waar de Engelsen werden verslagen op eigen grondgebied. Als trofee nam hij het Engelse vlaggenschip, de Royal Charles, mee naar Nederland. Het enige overblijfsel van dat schip, het spiegelstuk, gaat nu na meer dan drie eeuwen terug naar Engeland voor een tentoonstelling. Hans Goedkoop en kroonprins Willem Alexander reizen mee.
Ned 1 (20:35 -21:30): Africa: afl. Congo
Het hartje van Afrika is bedekt met een dicht regenwoud. In Congo is het regenwoud een van de meeste competitieve habitats op aarde. De dieren die hier leven, hebben ingenieuze manieren gevonden om hun plaats te vinden in dit claustrofobische landschap. Bij elk plekje schaduw loert het gevaar, maar toch kunnen bepaalde dieren zich hier zeer goed staande houden
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: Het verzet in Europa (1939 - 1945) (4/6)
Na de overwinningen in El-Alamein en Stalingrad begonnen de geallieerden te geloven in de val van Hitlers Derde Rijk. Het verzet werd vanaf 1943 een instrument ter voorbereiding van de bevrijding, met guerilla-acties en sabotage. Ondertussen overtuigde de invoering van de arbeidsplicht door de Duitse bezetter steeds meer mensen om het verzet te vervoegen.
Canvas (21:35 - 22:00): De allerlaatste getuigen: afl. Een verstoord leven
Tijdens de oorlog nemen moeders noodgedwongen de plaats in van de afwezige vaders. Het alledaagse leven moet verdergaan, ook in moeilijke omstandigheden. Om rond te komen, gaan veel vrouwen buitenshuis werken, zoals ook Maria's moeder deed. Op het platteland verboden de Duitsers de boeren om voorraden aan te leggen. Marcel herinnert zich dat het verbod strikt gecontroleerd werd.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

Woensdag (27-02-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Hobo
Via Canvas. Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
Canvas (21:35 - 22:30): Alles voor de wetenschap: afl. Ingrid Daubeschies
Ingrid Daubechies is een gelauwerd wiskundige die vooral beroemd is om de Daubechies wavelets. Deze wiskundige formules zijn van cruciaal belang bij beeldcompressie. Ze ontdekte de techniek toen ze verbonden was aan aan het Courant Institute van de universiteit van New York. Later ging ze nog voor de researchafdeling van telecombedrijf AT&T werken en begon ze als hoogleraar wiskunde aan de universiteit van Princeton. Begin dit jaar maakte ze de overstap naar Duke University in North Carolina
BBC 1 (22:00 - 23:00): Child of our Time (1/2)
Follow-updocumentairereeks (2013) waarin professor Robert Winston 25 kinderen volgt vanaf hun geboorte in 2000 tot ze volwassen zijn
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Ned 2 (23:00 - 00:00): Holland Doc: Heuvel van plezier
De favela Heuvel van Plezier in Rio de Janeiro is jarenlang geregeerd door drugsdealers. In aanloop naar het WK 2014 neemt de Vredespolitie het gezag over om de rust en veiligheid in de sloppenwijk te herstellen. Dit zorgt voor heel wat spanningen tussen de bewoners en de politie.

Donderdag (28-02-2013)
Canvas (18;37 - 19:30): Via Canvas: hobo
Via Canvas. Exploratiereeks over de verschillende continenten met aandacht voor de bewoners, hun aparte gebruiken en de schitterende landschappen.
Canvas (20:40 - 21:35): Africa: afl. the future
In het Lewa Wildlife-centrum in Kenia leert David Attenborough de jonge neushoorn Elvis kennen. Zijn hoorn werd verwijderd om hem tegen stropers te beschermen. Natuurbeschermers proberen ťťn van de laatste grote groepen zwarte neushoorns in de Kalahari te beschermen. In Mozambique heeft de jarenlange burgeroorlog grote schade toegebracht aan het wildbestand, maar daar wil men nu iets aan verhelpen. Bij de Masai praat David met krijgers die zichzelf tot beschermers van leeuwen hebben uitgeroepen
BBC 1 (22:00 - 23:00): Child of our Time (2, slot)
Follow-updocumentairereeks (2013) waarin professor Robert Winston 25 kinderen volgt vanaf hun geboorte in 2000 tot ze volwassen zijn
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

Vrijdag (29-02-2013)
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
BBC 2 (22:00 - 23:00): Wild Arabia: afl. the jewel of arabia
Er zijn maar weinig plaatsen die zo tot de verbeelding spreken als het Arabische schiereiland. De sneeuwwitte spiesbok was de inspiratiebron voor de legende over de eenhoorn. De jerboa kan tien keer zo ver springen als zijn eigen lengte. De nachtelijke hemel is ťťn en al sterrenpracht. De bedoeÔenen racen er met hun kamelen door de woestijnduinen
Discovery (00:00 - 01:00): Dark Matters: afl. Philaelphia Experiments
Gastheer John Noble verkent merkwaardige en controversiŽle wetenschappelijke experimenten, zoals pogingen mensen en apen te kruisen en de uitvinding van de elektrische stoel
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123606631
Maandag (04-03-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Supersized Earth (1/3)
Dallas Campbell gaat na hoe de mens het uitzicht van de wereld in slechts ťťn generatie volledig heeft veranderd. Hij bezoekt diverse grootschalige bouwprojecten, zoals de gigantische wolkenkrabbers van Dubai en Tokio. In Dubai ervaart hij aan den lijve wat het is om op honderden meters boven de grond ruiten te wassen. In Mexico City duikt hij mee de riolen in om er de turbines te deblokkeren.
Ned 2 (19:25 - 20:25): Natuur op 2: Expeditie Nieuw Guinea
De expeditieleden willen de streek in kaart brengen en het dieren- en plantenbestand catalogiseren. Gordon Buchanan ontdekt het nest van een nieuwe soort piepkleine papegaaien, dr. George McGavin vindt een 'pratende' kever en het team identificeert ook kikkers, gekko's en vleermuizen die totaal nieuw zijn voor de wetenschap. Ondertussen leeft en slaapt Steve Backshall dagenlang onder de grond terwijl hij het labyrint van grotten onder Mount Bosavi onderzoekt.
BBC 1 (20:30 - 20:57): Bang Goes the Theory
Een nieuw seizoen met spectaculaire proeven waarmee de grenzen van de wetenschap worden opgezocht. Het team staat elke keer voor een verrassende uitdaging
Canvas (20:40 - 21:35): Arctic Circle with Bruce Parry: afl. Canada
Vijfdelige exploratiereeks waarin Bruce Parry door het hoge noorden reist, van Groenland over Canada en Alaska tot in SiberiŽ en Noord-Europa. Onderweg onderzoekt hij de impact van de klimaatverandering op het leven van de mensen in die streken.
Ned 2 (20:55 - 22:00): Tegenlicht: afl. Het welvaartsevangelie
De sleutel van de populariteit is de focus op religie als weg naar materiŽle rijkdom en op expansie door bekering. De beweging verheerlijkt kapitalistische motieven en wordt gerund als een modern bedrijf, dat aan haar leden tien procent van hun inkomen vraagt.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Discovery (23:00 - 00:00): Magic of Science
Die lessen fysica op school hadden helemŠŠl niet zo saai hoeven te zijn, als we de goochelaars in 'Magic of Science' op Discovery bezig zien

Dinsdag (05-03-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Supersized Earth
Vandaag kunnen we sneller en verder reizen dan ooit tevoren. Dat is te danken aan een aantal ingenieuze bouwkundige projecten. Dallas Campbell wandelt over een van de langste hangbruggen ter wereld, rijdt met een robotauto, test zelf hoe de luchtvaart is geŽvolueerd en toont hoe een object ter grootte van Buckingham Palace een halve reis rond de wereld kan maken. Hij gaat na hoe de mens in het heelal een permanente woonplek heeft ontwikkeld en gaat in op een nieuwe trend: het drive-thruhuwelijk
Ned 2 (19:50 -20:25): Natuur op 2: Cheetah Kingdom
Tijdens een medische controle krijgt een cheeta een hittetoeval. Als het team er niet in slaagt zijn temperatuur omlaag te krijgen, kan het dier onherstelbare hersenschade oplopen en sterven. Ondertussen zetten zes cheeta's hun eerste stappen op weg naar de vrijheid
Ned 2 (20:25 - 21:10): De Gouden Eeuw: afl. Het begin van het einde
Tolerantie is vandaag een kernwaarde in Nederland, maar de basis werd gelegd tijdens de Gouden Eeuw. In 1579 bepaalden de opstandige gewesten in de Unie van Utrecht dat geen enkele burger nog vervolgd zou kunnen worden omwille van zijn geloof.
Ned 1 (20:30 - 21:30): Africa: De Kaap
Zuid-Afrika dankt zijn warme, vochtige klimaat aan de twee grote oceaanstromingen die samenkomen aan Kaap de Goede Hoop. De natste plaats, vol van leven, is het zogenaamde Google-regenwoud, dat nog maar zes jaar geleden ontdekt werd via satellietfoto's. Het team filmt er een prachtige luchtshow van duizenden dansende vlinders. Op de kusten van Itsamia komen groene zeeschildpadden uit hun ei, waarna ze aan een gevaarlijke reis naar de zee beginnen. De kleine diertjes zijn een makkelijke prooi voor onder meer de hongerige koningskrab. In zee filmt een cameraploeg dertig witte haaien rond het lijk van een walvis.
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: Het Verzet in Europa 1939 - 1945 (5/6)
Met de annexatie van Polen in 1939 en de daarop volgende Duitse invasie in de rest van Europa brak een duister tijdperk aan voor de Europese bevolking. In veertien landen werden initiatieven organiseerd door burgers, die de nazi's via sabotage, spionage en soms gewapend verzet probeerden te dwarsbomen
Canvas (21:35 - 22:00): De allerlaatste Getuigen: afl. Overal Duitsers
Na de Duitse inval in BelgiŽ in augustus 1914, rukt het Duitse leger snel op. In steden en gemeenten maken de kinderen kennis met vreemde ruiters te paard. Ook Eugenie kan het zich nog herinneren. De meeste Duitse soldaten verblijven tijdens de oorlogsjaren in kazernes, maar sommigen logeren bij Belgische gezinnen. Bij Elza hadden ze geen bedden over, maar moesten de soldaten op de vloer liggen, op stro
Discovery (23:00 - 00:00): Magic of Science
Die lessen fysica op school hadden helemŠŠl niet zo saai hoeven te zijn, als we de goochelaars in 'Magic of Science' op Discovery bezig zien

Woensdag (16-03-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Supersized Earth (3, slot)
Dallas zoekt uit hoe de aarde 7 miljard mensen kan blijven voorzien van voedsel, energie en water. Hij vliegt over de zuidkust van Spanje, waar het landschap veranderd is tot ťťn grote serre. Hij bezoekt een van de grootste veeranches in BraziliŽ, met meer dan 125.000 dieren. Daarnaast bezoekt hij ook Lake Mead, het grootste door de mens aangelegde meer, en volgt hij in China een team dat een artificiŽle rivier aanlegt om water van het zuiden naar het noorden te brengen
Canvas (21:35 - 22:30): Dockland: Het verdriet van Europa (1/4): afl. Zeepbellen blazen
reeks waarin Rudi Vranckx onderzoekt hoe Europa en de Europeanen de voorbije jaren in een crisis zijn terechtgekomen die de Europese eenheid zelf kan bedreigen. Hij trekt daarvoor naar de landen die het zwaarst zijn getroffen door de banken- en de schuldencrisis: IJsland, Ierland,Griekenland, ItaliŽ en Spanje. Hij gaat er na hoe de problemen zijn ontstaan en doet dat vooral door gewone mensen hun verhaal te laten vertellen.:
de eerste aflevering trekt Rudi Vranckx naar twee landen die het eerst onder de crisis bezweken: IJsland en Ierland. Hij onderzoekt er meteen de twee zeepbellen die de crisis veroorzaakten: de banken en de bouw. De verhalen die hij te horen krijgt zijn soms pakkend en soms hilarisch. Van een IJslandse visser die bankier werd, een Ierse boer die miljonair werd door zijn grond vol te bouwen en dan weer alles verloor, en doodgewone mensen die hun droomhuis plots in een nachtmerrie zagen veranderen. Maar Vranckx interviewt ook een Ierse bankier die vrijuit onthult hoe zijn bank alle regels aan haar laars lapte, en hoe tot vandaag de schuldigen vrij rondlopen.
Discovery (23:00 - 00:00): Magic of Science
Die lessen fysica op school hadden helemŠŠl niet zo saai hoeven te zijn, als we de goochelaars in 'Magic of Science' op Discovery bezig zien

Donderdag (07-03-2013)
Canvas (20:40 - 21:35): The Great Rift: afl. Fire
De Grote Riftvallei (of Grote Slenk) is een 6.000 kilometer lange vallei die Oost-Afrika doorklieft, het resultaat van geologische krachten die vulkanen hebben doen uitbarsten van EthiopiŽ tot Tanzania. Deze eerste aflevering toont het rijke dierenleven in de vulkanische berglandschappen van Oost-Afrika. De Afar-laagvlakte in EthiopiŽ is een waar maanlandschap met kraters, zoutmeren en helse temperaturen. Het contrast met de naburige hooglanden is onvoorstelbaar: daar hebben 30 miljoen jaar evolutie en een half miljoen kubieke kilometer lava een grillig gebergte geschapen. Dieren hebben zich aan de omgeving aangepast. Geladabavianen zijn van nature uit erg lenig en hebben zich ontwikkeld tot handige klimmers die op de steile rotwanden een toevlucht zoeken voor hun belagers. Ethiopische wolven moeten zowat de enige in hun soort zijn die niet in groep jagen maar solitair leven. Onder de vulkanische hellingen bevinden zich uitgestrekte grottencomplexen waar vreemde wezens leven. Ook de reusachtige Mount Kenia, die schrijlings over de evenaar ligt, is een uitgedoofde vulkaan. Meer naar het westen liggen de Ruwenzori, de 'bergen van de maan'. De hellingen zijn dicht begroeid met bossen die wel permanent in de mist gehuld lijken. Daar hebben de laatste berggorilla's een veilige haven gevonden.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Discovery (23:00 - 00:00): Magic of Science
Die lessen fysica op school hadden helemŠŠl niet zo saai hoeven te zijn, als we de goochelaars in 'Magic of Science' op Discovery bezig zien
Canvas (23:40 - 01:00): De Uil van Athena: Surviving the Tsunami - my atomic aunt
Documentaire over de gevolgen van de kernramp van Fukushima voor haar geboortedorp. De tante van de cineaste woonde in de buurt van Fukushima en was altijd een grote voorstander van atoomenergie. Maar na de tsunami en de ontploffing van de kerncentrale is haar leven en dat van haar dorpsgemeenschap helemaal gedesintegreerd. Cineaste Kyoko Miyake heeft tien jaar buiten Japan gewoond en keert nu terug om een bezoek te brengen aan haar geboortestreek. Ze wil weten wat er is gebeurd met Namie, het stadje waar ze is opgegroeid. Het is helemaal verwoest en zal door de straling waarschijnlijk nooit heropgebouwd kunnen worden.
Ned 2 (00:00 - 01:52): Import: Reagan
Voormalig badmeester en B-filmacteur Ronald Reagan slaagde er dankzij een radicaal anticommunistische campagne in president van de VS te worden en zo zijn stempel te drukken op de wereldpolitiek in de jaren tachtig. Sinds zijn dood in 2004 is hij hťt icoon van het hedendaagse Amerikaanse conservatisme, maar zijn beleid kende ook veel tegenstanders

Vrijdag (08-03-2013)
BBC 2 (22:00 - 23:00): Wild Arabia: afl. Shifting Sands
Door de ontdekking van olie onderging het landschap van Saudi-ArabiŽ drastische veranderingen. Ook de relatie van de Arabier met de natuur is veranderd. Zo is het kameelracen tegenwoordig een hightechsport geworden en moesten de dieren zich aanpassen aan een snelle verstedelijking van het landschap. Maar toch wordt vandaag ook moderne technologie gebruikt om de natuur te beschermen. Zo wordt bijvoorbeeld de eerste CO2-neutrale stad ter wereld gebouwd in het hartje van dit olieland
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

[ Bericht 9% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 06-03-2013 09:15:27 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123864669
Zondag (10-03-2013)
Nat Geo (18:00 - 19:00): Nordic Wild: afl. Furious Life
In de herfst breekt op de toendra de paartijd aan voor de machtige muskusos. Ook elanden, auerhoenders en herten gaan op zoek naar een partner
Nat Geo (19:00 - 20:00): Great Migrations: Born to Move
Een baanbrekende nieuwe serie over de verre reizen van uiteenlopende dieren, van walvissen tot vlinders. Met commentaar van Jeroen Krabbť.
Canvas (19:05 - 20:00): Kingdom of plants
Britse natuurdocumentairereeks (Sky, 2012) over de verschillende aspecten van plante. Met David Attenborough,
Ned 2 (19:50 - 20:20): Labyrint: afl. Het zesde zintuig
Hoe vindt een zalm zijn weg door de eindeloze oceaan? En hoe weet een roodborstje steeds weer terug te vliegen naar zijn broedplaats? We weten dat ze geholpen worden door hun interne kompas. Maar hoe dat kompas werkt, is een raadsel waar wereldwijd onderzoekers zich over buigen. Labyrint over het zesde zintuig en kantelende polen.
Discovery (21:00 - 22:00): Through the Wormhole with Morgan Freeman: afl. Is there an edge to the universe?
Het heelal lijkt nooit op te houden, maar is dat wel waar? Uit nieuw onderzoek blijkt dat de ruimte eindig is. Maar wat is er dan achter deze grens?
Nat Geo (21:00 - 22:00): The Next Megaquake
2011 werd Japan getroffen door een zware aardbeving en een verwoestende tsunami. Er vielen 18.000 doden. Wat kan Japan van deze ramp leren?

(de rest volgt morgen)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123900953
Maandag (11-03-2013)
Ned 2 (19:25 - 20:25): Natuur op 2: Leven tussen de bavianen
Leven tussen de bavianen. Natuurbehoud aan het front. Al vijf jaar woont Mat Pines in de wildernis van EthiopiŽ, waar hij in het Awash National Park een groep bavianen observeert. Zo gewelddadig en gevaarlijk als bavianen kunnen zijn, deze groep beschouwt Mat als een van hen en de genegenheid is wederzijds. Maar de naburige, oorlogszuchtige Afar-stam wil de bavianen uitroeien om zo meer land te hebben voor hun vee, en ze dreigen Mat uit de weg te ruimen als hij ze daarbij hindert. Natural World volgt Mat bij zijn poging om de stam en zijn nieuwe bavianenfamilie in vrede naast elkaar te laten leven, maar hij heeft nog maar een jaar voordat hij EthiopiŽ uit moet.
BBC 1 (20:30 - 20:57): Bang Goes the Theory
Grappige en gedurfde experimenten waarmee de grenzen van de wetenschap worden verkend. Het team gaat de meest explosieve uitdagingen aan!
Canvas (20:40 - 21:35): Arctic Circle with Bruce Parry: (afl 5) "Noord-Europa"
In de laatste aflevering keert Bruce Parry terug naar Europa. Hij dringt er diep door in een van de grootste ecosystemen ter wereld: het boreale bos, ook wel taiga genoemd. Het strekt zich duizenden kilometers uit in het noordelijke subarctisch gebied van Rusland, Alaska, Canada en ScandinaviŽ. Bruce verblijft een paar weken in Nyuhkcha, een van de meest afgelegen en traditionele nederzettingen in Noord-Rusland. In het noorden van Noorwegen vergezelt Bruce een familie van Saami-rendierherders tijdens hun jaarlijkse drijfjacht. De Saami behoren tot de oudste Europese volkeren, maar ze leven toch volop in de 21ste eeuw. De laatste stop is Svalbard (Spitsbergen). Daar bezoekt Bruce het centrum voor poolonderzoek van Ny Alesund.
Ned 2 (20:55 - 22:00): Holland Doc: My Atomic Aunt
Documentaire over de gevolgen van de kernramp van Fukushima voor haar geboortedorp. De tante van de cineaste woonde in de buurt van Fukushima en was altijd een grote voorstander van atoomenergie. Maar na de tsunami en de ontploffing van de kerncentrale is haar leven en dat van haar dorpsgemeenschap helemaal gedesintegreerd. Cineaste Kyoko Miyake heeft tien jaar buiten Japan gewoond en keert nu terug om een bezoek te brengen aan haar geboortestreek. Ze wil weten wat er is gebeurd met Namie, het stadje waar ze is opgegroeid. Het is helemaal verwoest en zal door de straling waarschijnlijk nooit heropgebouwd kunnen worden.
BBC 2 (22:00 - 23:00): A History of Syria with Dan Snow
Dan Snow reist naar SyriŽ in het Midden-Oosten om zich een beter beeld te kunnen vormen van welke achterliggende drijfveren en conflicten een rol spelen in de burgeroorlog die aan de gang is. Wat aanvankelijk begon als vreedzaam protest tegen president Bashar al-Assad, ontaardde in ťťn groot conflict waarbij oude sektarische groepen een belang speelden. Maar ook de historische scheuring van de soennieten en de sjiieten, de verdeel-en-heerstactiek van de Franse koloniale overheersers, en de strijd tussen seculiere en religieuze politieke partijen
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

Dinsdag (12-03-2013)
Ned 2 (19:55 - 20:25): Natuur op 2: Cheetah Kingdom
Tijdens een medische controle krijgt een cheeta een hittetoeval. Als het team er niet in slaagt zijn temperatuur omlaag te krijgen, kan het dier onherstelbare hersenschade oplopen en sterven. Ondertussen zetten zes cheeta's hun eerste stappen op weg naar de vrijheid.
Ned 1 (20:30 - 21:30): Africa: afl. Sahara
In de Sahara veroorzaken de duinen een vreemd zingend geluid. Zandstormen zijn actief over duizenden kilometers en het kan gemakkelijk 50 jaar duren voor het nog eens regent. Enkel de sterksten kunnen in deze barre omstandigheden overleven. Aan de rand van de woestijn vechten zebra's met woeste waterlopen, terwijl in de woestijn zelf kamelen op zoek gaan naar elke druppel water. Kleine zwaluwen doorkruisen duizenden vierkante meter zandvlakte op zoek naar een oase. Een vreemde rattensoort overleeft door een ondergronds bestaan te leiden. Het enige dier dat perfect bestand is tegen de hete middagzon, is de zilvermier
Canvas (20:40 - 21:35): Dockland: Het Verzet in Europa 1939 - 1945: afl. illusies en desillusies
Tijdens de laatste maanden van de oorlog levert het verzet enorme inspanningen. Maar tussen de verschillende groeperingen bestaan ook grote spanningen. Het is ook de tijd van de repressie en de afrekeningen met tegenstanders en collaborateurs. De meeste verzetsgroepen hopen op politieke en sociale vernieuwing na de bevrijding. Een minderheid is bang voor de impact van het communisme. Maar het zijn de grote politieke machten die het lot van de landen en staten na de oorlog bepalen...
Canvas (21:35 - 22:00): De Allerlaatste Getuigen: afl. Niet voor Kinderogen
Voor de meeste kinderen was WO I niet meer dan vier jaar slecht eten en schamele kleren. Maars ommigen beleefden de gruwel van de oorlog van dichtbij. Vooral de Westhoek was naar het einde toe een echte oorlogshel. Rachel Cael vluchtte met haar familie van Wervik naar Haspengouw, waar ze niet echt welkom waren. De familie van Rachel D'Haene werd in het laatste oorlogsjaar zwaar getroffen door de Spaanse griep.

Woensdag (13-03-2013)
Canvas (21:35 - 22:30): Het Verdriet van Europa: afl De Falende Staat
Reportagereeks (2013) waarin Rudi Vranckx op zoek gaat naar de oorzaken van de crisis in Europa en de mogelijke gevolgen ervan voor de Europese eenheid
Rudi Vranckx hoort in Griekenland het ontroerende verhaal van een vrouw die uit armoede haar kinderen moest afstaan, maar spreekt er ook met een extreemrechtse politicus die ongegeneerd tekeer gaat tegen allochtonen. Hij toont er ook hoe epidemische belastingontduiking en alledaagse corruptie van groot en klein Griekenland ten onder deden gaan. Vandaar trekt Vranckx verder naar ItaliŽ, waar hij geconfronteerd wordt met hedendaagse maffiapraktijken en de vader ontmoet van een veelbelovende jonge onderzoeker die in ItaliŽ geen toekomst meer zag en zichzelf zodoende van het leven beroofde.
Ned 2 (23:00 - 00:00): Holland Doc: Children of the Japanese Tsunami
Het is een jaar geleden dat een zeebeving een tsunami veroorzaakte voor de kust van het Japanse Sendai, met een inferno tot gevolg: meer dan 24.500 Japanners kwamen om, 88.000 huizen werden vernield, en in Fukushima vond een kernramp plaats.
Ruim 400.000 mensen werden geŽvacueerd. Nog steeds wordt er puin geruimd en moeten vluchtelingen in tenten leven. Niemand weet welke gevolgen de radioactieve straling precies zal hebben op de inwoners van de getroffen gebieden. In de documentaire ‘Children of the Tsunami’, een coproductie van de BBC, VPRO, CBC en CSE China, wordt naar de ramp gekeken door de ogen van schoolkinderen

Donderdag (14-03-2013)
Canvas (20:40 - 21:35): The Great Rift: afl. Water
Waterpartijen in de Grote Riftvallei komen voor in allerlei vormen. Grote rivieren zoals de Nijl, de Congo en de Zambesie vormen het ganse jaar door de biotoop voor nijlpaarden en watervogels. Tijdens de droge periodes zijn ze ook nog eens het toneel van de strijd tussen roofdier en prooi. De meren zijn een verhaal apart. Zo telt het Malawimeer meer soorten vis dan welk ander meer ter wereld en zijn de vulkanische zoutmeren het terrein van tienduizende roze flamingo's geworden.
Ned 3 (21:00 - 21:35): Pavlov: afl. Paul Rabbering
3FM-dj Paul Rabbering is een synestheet: zijn zintuiglijke waarnemingen lopen in elkaar over. Hij ziet bijvoorbeeld kleuren bij letters, cijfers, klanken en woorden. Al lang vraagt hij zich af hoe zeldzaam zijn afwijking is, waardoor die veroorzaakt wordt en of ze erfelijk is.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Horizon: afl. The Creative Brain: how insight works
Scientists are using some unusal techniques to work out how creativity comes about.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Canvas (23:40 - 00:25): De Uil van Athena: Waiting for Nano
Ondanks hun geldgebrek of gebrek aan diploma's, willen Mamta en Gayatri het maken als taxichauffeurs. Ze nemen deel aan een project dat vrouwen begeleidt om het te maken in de nu exclusief mannelijke wereld. Een uniform hebben ze al, enkel hun wagen, de Nano, laat op zich wachten. En zowel vanuit de overheid als van sommige ngo's is niet altijd hulp te verwachten
Ned 2 (00:00 - 01:30): Import; Google en het wereldbrein
Een film over het meest ambitieuze internet project uit de geschiedenis: Googles masterplan om elk boek in de wereld te scannen en te digitaliseren en over de mensen die dat tegen proberen te houden.Alle kennis over heel de wereld samen brengen op een plek is een eeuwenoude droom. Maar recent
lijkt deze droom opeens realiteit te worden. In alle stilte en achter gesloten deuren is Google bezig met een ambitieus project om alle boeken ooit verschenen te scannen en te digitaliseren en onder te brengen in een grote digitale bibliotheek. Hun doel is zelfs nog ambitieuzer; ze willen een
'hogere vorm van intelligentie creeren', iets wat HG Wells al aankondigde in zijn essay World brain in 1937.

Vrijdag (15-03-2013)
BBC 2 (22:00 - 23:30): Wildest Dream: Conquest of Everest
George Mallory was geobsedeerd om als eerste de top van de Mount Everest te bereiken. De Amerikaanse alpinist Conrad Anker, die in 1999 het bevroren lijk van Mallory ontdekte, doet Mallory's tocht over in de hoop de vele mysteries rond zijn dood te onrafelen
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Discovery (00:00 - 01:00): Dark Matters: afl. It's Alive
Over sensationele wetenschap: een complot om je geest te beheersen, het vreemde-handsyndroom en bizarre experimenten die de inspiratie vormden voor Mary Shelly's Frankenstein.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124241325
Dinsdag (19-03-2013)
Canvas (20:40 - 21:35): Hugo Claus: Wreed geluk
Portret van Hugo Claus, vijf jaar na zijn overlijden en 30 jaar na de eerste editie van 'Het Verdriet van BelgiŽ'. Het verhaal van een man die gulzig leefde. In alles
Canvas (21:35 - 22:00): De Allerlaatste Getuigen: afl. Uitzicht op vrede
In 1918 start het Duitse leger een ultiem offensief. Veel families die in de buurt van het front wonen, moeten vluchten. Zo ook de familie van Martha, die pas vluchtte toen de Duitsers met gas gooiden. Op 11 november 1918 is er na vier jaar oorlog eindelijk uitzicht op vrede. Het is wapenstilstand en de vreugde barst los. Yvonne uit Gent herinnert zich nog goed de feestelijkheden toen.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek

Woensdag (20-03-2013)
Canvas (21:35 - 22:30): Het Verdriet van Europa (1/4): afl. Het Nieuwe Europa
Om te onderzoeken hoe Europa er in de toekomst zal uitzien trekt Rudi Vranckx naar Prato. Ooit was dit het centrum van de Italiaanse textielnijverheid. Vandaag is het bijna volledig overgenomen door Chinese bedrijven. Vranckx maakt er een inval mee van de politie in een sweatshop. Op SiciliŽ interviewt hij Beppe Grillo, de populistische antipoliticus die in geen tijd miljoenen Italianen achter zich kreeg en met zijn lijst derde werd bij de recente verkiezingen in ItaliŽ. In Spanje hoort Rudi niet alleen ontroerende verhalen, maar spreekt hij ook met 'indignados', oud en jong, die onze economie op een totaal andere manier willen organiseren.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Iraq: did my son die in vain?
Geoff heeft altijd geloofd dat de dood van zijn zoon niet vergeefs is geweest. In Basra gaat hij op zoek naar de plaats waar Chris precies werd gedood. Hij ziet er ook wat de impact van de oorlog en de bezetting is geweest op de bevolking van Basra. Lokale gids Mazin Altayar legt hem uit hoe het leven van de Irakezen onder Saddam eruit zag.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Ned 2: (23:05 - 00:35): Give up Tomorrow
In 1997 werd Paco LarraŮaga, zoon van een welgestelde Filippijnse moeder en een Spaanse vader, opgepakt op verdenking van moord en verkrachting. Op het moment van de feiten bevond hij zich 300 km verderop in Manilla, in het gezelschap van enkele medestudenten. Het corrupte gerecht was echter uit op een vonnis en veroordeelde LarraŮaga op basis van valse getuigen tot de doodstraf.

Donderdag (21-03-2013)
Canvas (18:37 - 19:32): Via Canvas: Nature's Weirdest Events
Met o.m. rupsen die een auto in Nederland in een cocon hullen, ontploffende padden in Duitsland, muizen- en sprinkhanenplagen en een onwaarschijnlijke storm in Sydney.
Nat Geo (20:30 - 21:00): Behind the Science: afl. Verborgen meesterwerken
Prof. Koen Janssens van Universiteit Antwerpen experimenteert met scantechnieken en ontdekt verborgen meesterwerken onder bekende schilderijen.
Canvas (20:40 - 21:35): The Great Rift: afl. Grass
In de vallei woedt er een hevige strijd tussen bomen en gras, met de regen en vulkaanuitbarstingen als spelbepalende factoren. De uitkomst bepaalt het lot van de grote kuddes wild die de Afrikaanse savannes afgrazen, want in de vallei loeren roofdieren om elke hoek. Slimmer zijn dan je tegenstander is dus het devies, en dat is precies hoe een groepje primaten zich tot de homo sapiens ontwikkelde.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Horizon: afl How to avoid mistakes in surgery
Series exploring topical scientific issues. A&E doctor Kevin Fong finds out how doctors can avoid making mistakes in the high-pressure, high-stakes world of the operating theatre. He sets out to learn how other professionals make life and death decisions under pressure, from airline pilots facing emergencies, to the Fire Service dealing with lethal blazes, to the world of Formula One pit crews. Kevin discovers how all these fields are helping to make surgery safer.
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Canvas (23:10 - 00:30): De Uil van Athena: Kill your Darling
In 1990 werd in de Rotterdamse Westersingel het levenloze lichaam van een vrouw gevonden, ontdaan van hoofd en handen. Pas in 2008 kon ze dankzij DNA-onderzoek geÔdentificeerd worden als het Amerikaanse model Melissa Halstead. De moordenaar werd opgespoord in intense samenwerking met de politie van Londen, waar in 2001 eveneens een onthoofde vrouw werd gevonden.

Vrijdag (22-03-2013)
BBC 2 (22:00 - 23:00): Ancient Egypt: Life and Death in the Valley of the Kings (1/2)
Documentaireserie over het leven van doorsnee Egyptenaren 3.500 jaar geleden, tijdens het hoogtepunt van beschaving in oud-Egypte. Egyptologe Joann Fletcher onderzoekt de manier waarop de oude Egyptenaren tegen de dood aankeken. Ze geloofden dat het leven slechts een voorbereiding was op de dood
Ned 3 (22:30 - 22:45): De Wereld Leert Door
Interview met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')