abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_107885178
...

[ Bericht 73% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 14-02-2012 08:49:46 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_107958678
Zondag (12-02-2012)
BBC 2 (19:00 - 20 :00) : The Last Explorers (4, slot) : afl. Thomas Blake Glover
Neil vertelt het verhaal van de Schotse handelaar Thomas Blake Glover, die in Japan erkend wordt voor zijn aanzienlijke bijdragen tot modernisering
Discovery (21:00 – 22:00) : Curiosity : afl. I, Caveman (1/2)
Is de moderne mens bestand tegen het leven van onze vroegste voorouders? Tien moedige vrijwilligers doen mee aan een bijzonder sociaal experiment om erachter te komen.
Nat Geo (21:00 – 22:00) : Inside : afl. Hostage Massacre
Door fouten van de politie, onder het toeziend oog van de internationale media, ontwikkelde een gijzelingsdrama in Manila zich tot een crisis.
Nat Geo (22:00 – 23:00) : Inside : afl. Solitary Confinement
Een wetenschappelijke kijk op wat er gebeurt als een mens wordt geÔsoleerd - bij toeval, vrijwillig of gedwongen.
Nat Go (23 :00 – 00 :00) : Empire Wars (1/2) : afl. Phillipi
Marcus Antonius en Octavianus eisten beiden de troon op van de overleden Caesar. Het leidde tot een epische strijd tussen Oost en West.

Maandag (13-02-2012)
Ned 2 (19 :25 20 :25): Natuur op 2: Planet Earth: afl. Diepzee
We trekken naar een van de geheimzinnigste en onbekendste gebieden op aarde: de diepzee. Oceanen bedekken twee derde van het aardoppervlak, maar eigenlijk blijven ze relatief onbekend, vooral dan de diepere regionen. Voedsel vinden en energie sparen, dat is voor alle dieren in de oceaan essentieel om te overleven. Dat wil ook zeggen dat ze zich moeten aanpassen aan de omstandigheden, zoals een walvishaai van 30 ton zich voor de kust van Venezuela te goed doet aan een school vissen, hoewel hij normaal plankton eet. De witte haai jaagt solitair tot op een diepte van 100 meter. Dolfijnen doen het dan weer in groep. Zo volgen we een school van 500 dieren die een nog veel grotere groep makrelen aanvalt.
Ned 2 (21:00 22:00): Tegenlicht: Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland
Wordt het een dieprode maandag? Omstreeks 13 februari verwacht het Griekse Ministerie van FinanciŽn uitsluitsel over een staatsschuld-deal. Maar ondertussen lijkt het bankroet van Griekenland onafwendbaar. In de afgelopen tien jaar blijkt de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs de Griekse overheid te hebben voorzien van riskante financiŽle constructies die de schuld van het land lager lieten uitvallen dan ze in werkelijkheid was. Daarmee hielp Goldman Sachs Griekenland om boven zijn stand te leven en zich steeds dieper in de schuld te steken. Het leverde Goldman Sachs honderden miljoenen op en het was het begin van de structurele ondermijning van de euro
Canvas (23:45 01:10): Bad Weather
Het eiland Banishanta (Bangladesh) is ťťn groot bordeel. De prostituees wonen er op een klein strookje land, honderd meter lang en slechts tien meter breed in de Baai van Bengalen. Elk van de vrouwen had zo haar eigen reden om naar hier te komen: via een zus, uit geldnood na de dood van hun vader, of omdat ze op zoek waren naar liefde en affectie. De dagelijkse werkelijkheid bleek harder dan ze ooit hadden kunnen denken. Door hun beroep moeten ze zelfs de basisrechten missen, al proberen ze daar voor te vechten via een netwerk van lotgenoten. Hun kinderen worden gepest omdat ze in een bordeel wonen.

Dinsdag (14-02-2012)
Ned 2 (19 :55 – 20 :25) : Natuur op 2 : afl. Techno-wolf
Kan de wetenschap wolven voor uitsterven behoeden? De technologie heeft een revolutie teweeggebracht in onze wereld, maar hebben dieren in het wild er ook iets aan?
Nat Geo (21:00 – 22:00): Liquid Bomb Plot
Een dramatische reconstructie en aangrijpende ooggetuigenverslagen tonen hoe in 2006 een afschuwelijke bomaanslag op Heathrow werd verijdeld.
Canvas (21:10 – 22:05): Der Jahrhundertkrieg (4/5): Die letzte Schlacht
Begin maart 1945 keerde de oorlog terug naar het land waar hij zes jaar eerder was begonnen. In het westen trokken de geallieerden met meer dan een miljoen soldaten over de Rijn in Remagen en Wesel. In het oosten vocht het Rode Leger zich een weg over de Oder. Wat volgde, was een pijnlijke zwanenzang van een rijk dat 1.000 jaar zou duren, maar al na 12 jaar aan zijn einde kwam. Stad na stad en dorp na dorp viel in handen van de geallieerden. Ze trokken door een zwaar gehavend land terwijl de bombardementen onverminderd voortgingen. Ook de grote metropolen aan de Rijn, zoals Keulen, waren vernield.
BBC 2 (22:00 – 23:00): How to grow a planet (23): The Power of Flowers
Iain vertrekt naar de afgelegen eilanden van de Stille Oceaan om er bloemen te zoeken. In de woestijnen van Afrika en het regenwoud van Vietnam ziet hij hoe bloemen kleur geven aan de omgeving en verneemt hij welke invloed ze hadden op de ontwikkeling van de dieren en dus ook van de mens.

Woensdag (15-02-2012)
Ned 2 (19:55 – 20:25): Natuur op 2: afl. Dagboek van een olifant
Voor een babyolifant is het familieleven alles. Het verlies van je moeder is dan de meest verschrikkelijke start van je leven. Sterker nog: je wordt als olifantenweesje vaak verstoten door je groep.
Ned 2 (20:55 – 21:25): Labyrint: afl. economie en schuld
De ingestorte economie en grote schulden. De berichtgeving over de recessie beheerst ons dagelijkse nieuws. Labyrint duikt in de economische vraagstukken vanuit verschillende wetenschappen: ecologie, antropologie en complexe economie. De economische wetenschap gebruikt van allemaal wat en geeft antwoord op de vraag: wat is schuld en valt een recessie te voorspellen?
Nat Geo (21:00 – 22:00): Warrior Graveyard: afl. Ghosts of the Crusaders
De forensische wetenschap brengt de soldaten uit Slag om Jacob's Ford tot leven. Elke zwaardslag werpt nieuw licht op een historische dag.
BBC 2 (21:00 – 22:00): Bees, butterflies and blooms (2/3): Towns, Gardens and Britain in Bloom
Sarah vraagt de tuinbouwindustrie om hulp met haar missie. Zij ontmoet expert Steve Head en samen onderzoeken ze wat ze zelf in haar tuin kan ondernemen om de bijenpopulatie te verhogen
Nat Geo (22:00 – 23:00): Apocalypse: WW2: afl. Hitler’s Rise to Power
Een aangrijpend verslag van WO II met zeldzame beelden uit 1939, van de invasie van Polen en de mensonterende omstandigheden in het Lodz-getto
BBC 2 (22:00 – 23:00): Versailles: the dream of a king (2/3)
De zonnekoning veroverde de helft van Europa, kende talloze liefdesaffaires en verblufte zijn tijdsgenoten met zijn gulle feesten. Deze documentaire werd gefilmd in zijn Kasteel van Versailles dat erkend werd als UNESCO-werelderfgoed.
Ned 2 (23:50 – 00:50): Import: Poetin, Rusland en het westen (2/4): De dreiging van democratie
in het kader van de presidentsverkiezingen in Rusland op 5 maart. Nadat hij acht jaar president is geweest en vier jaar premier, wordt Vladimir Poetin in maart 2012 waarschijnlijk weer gekozen tot president van Rusland. Voor Poetin bekend werd, werkte hij voor de geheime dienst. Als president wist hij het vertrouwen van het Westen te winnen. Hoe bereikte hij dat? En waarom keerden Washington en Londen zich uiteindelijk tegen hem?

Vrijdag(17-02-2012)
BBC 2 (22:00 – 23:00): Baka: a cry from the rainforest
Phil Agland keert terug naar de Baka PygmeeŽnfamilie die hij vijfentwintig jaar geleden filmde voor zijn Bafta-winnende documentaire 'Baka People Of The Rainforest'.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_107959017
quote:
Canvas 15-02-2012 23:05 - 00:35
Virus

Afl.: TV zonder voorschrift.
Kijkt iemand daar wel eens naar? Het is een beetje een rare formule, het is niet eens altijd een docu, en pas op de dag zelf wordt bekendgemaakt wat ze die avond uitzenden.

Maar ik heb er al een paar keer echt van genoten, hele bijzondere documentaires over dingen waarvan je denkt 'bestaat dat..is dit echt?'. Het is tv voor mensen die zich graag willen laten verrassen, misschien daarom die rare formule.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_107997226
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 09:12 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Kijkt iemand daar wel eens naar? Het is een beetje een rare formule, het is niet eens altijd een docu, en pas op de dag zelf wordt bekendgemaakt wat ze die avond uitzenden.

Maar ik heb er al een paar keer echt van genoten, hele bijzondere documentaires over dingen waarvan je denkt 'bestaat dat..is dit echt?'. Het is tv voor mensen die zich graag willen laten verrassen, misschien daarom die rare formule.
Thanks for the tip.
Vanavond eens kijken ^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108000298
Nou, vanavond dus een keer geen docu maar een speelfilm. Ook een aanrader ( a bout de souffle), daar niet van, maar niet erg on topic. De algemen tip om Virus in de gaten te houden blijft wel staan.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_108122731
Zaterdag (18-02-2012)
Ned 3 (20 :45 – 21 :45) : Arctic with Bruce Parry: Noord-Europa
Bruce reist naar een afgelegen Russisch dorp, diep in de uitgestrekte bossen. Het leven staat hier al eeuwen vrijwel stil en de bevolking is afhankelijk van het bos voor hun voedselvoorziening. Bruce reist dan naar het noorden van Noorwegen, waar hij verblijft bij de Saami, rendierherders die met behulp van sneeuw machines, boten en zelfs helikopters hun dieren verplaatsen. Zijn laatste stop is een afgelegen wetenschappelijke gemeenschap in Spitsbergen, waar hij leert hoe kwetsbaar van het Arctische ecosysteem is.
Nat Geo (22 :00 – 23 :00) : Earth Investigated: afl. Who killed the Aztects?
De ziekten die de Spanjaarden meebrachten, waren misschien toch niet de oorzaak van de ondergang van het rijk der Azteken in de 16de eeuw.
Nat Geo (23:00 – 00:00): Test Your Brain (1/3): afl. Pay attention
Illusionist David Copperfield laat zien hoe selectief onze hersenen te werk gaan in de manier waarop we omgaan met de wereld om ons heen.

Zondag (19-02-2012)
Discovery (21:00 - 22:00): Curiosity: afl. I, Caveman (2, slot)
Is de moderne mens bestand tegen het leven van onze vroegste voorouders? Tien moedige vrijwilligers doen mee aan een bijzonder sociaal experiment om erachter te komen.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Inside: afl. Hasidism
Maak kennis met het chassidische jodendom en het geloof, de leefregels, rituelen en tradities van deze gemeenschap
Nat Geo (22:00 - 23:00): Inside: afl. Amish out of Order
Mose Gingerich behoorde vroeger tot de Amish. Nu helpt hij jongeren die de religieuze orde zijn ontvlucht een nieuw bestaan op te bouwen
Nat Geo (23:00 - 00:00): Empire Wars (2, slot): afl. Actium
Marcus Antonius en Octavianus eisten beide de troon op van de overleden Caesar. Het leidde tot een epische strijd tussen Oost en West.

Maandag (20-02-2012)
Ned 2 (19 :25 – 20 :25) : Natuur op 2 : afl. Ijsbeer in Close-up (1/2)
Minicamera's brengen ons dichter dan ooit bij het grootste landroofdier ter wereld. De minicamera's zijn op een ademtocht afstand als twee stellen welpjes uit hun winterhol tevoorschijn komen.
Ned 2 (21:00 – 22:00): Tegenlicht: Zeg nooit nooit – ArgentiniŽ 10 jaar na het bankroet
'Tegenlicht' maakte tien jaar geleden twee afleveringen op het dieptepunt van de economische crisis in ArgentiniŽ. Argentijnen lieten zien hoe zij de crisis doorstonden en welke creatieve trucs werden ingezet om te overleven. Zij maken dergelijke crises immers elke 10 jaar mee met alle gevolgen van dien. ArgentiniŽ is sindsdien economisch met indrukwekkende cijfers hersteld, maar lijkt opnieuw boven aan de glijbaan te staan.
Canvas (23:00 – 00:00): The Cove
Richard O'Barry trainde in de jaren 60 dolfijnen voor de tv-serie 'Flipper'. Nu is hij een fanatieke tegenstander van het vangen van dolfijnen en vertrekt hij met regisseur Louie Psihoyos en een team activisten op een geheime missie. Het team dringt binnen in een afgelegen lagune in Japan, waar vermoedelijk dolfijnen worden gevangen. Met camera's als rots of plant vermomd, wordt de waarheid van de lagune onthuld. Een waarheid die het water rood kleurt.

Dinsdag (21-02-2012)
Ned 2 (19:55 – 20:25): Natuur op 2: afl. De Afrikaanse moordenaar
Een detectiveverhaal uit de wildernis. Stelt u zich een moordonderzoek voor waarin alle personages dieren zijn. Het slachtoffer is een gazellekalf en het verhaal speelt zich af op de savanne.
Nat Geo (21:00 – 22:00): JFK: the lost bullet
Een team deskundigen gaat op zoek naar de verdwaalde kogel die op John F. Kennedy werd afgevuurd, om deze moordaanslag eindelijk op te lossen.
Canvas (21:10 – 22:05): Der Jahrhundertkrieg (5, slot): afl. Der letzte Akt
Begin maart 1945 keerde de oorlog terug naar het land waar hij zes jaar eerder was begonnen. In het westen trokken de geallieerden met meer dan een miljoen soldaten over de Rijn in Remagen en Wesel. In het oosten vocht het Rode Leger zich een weg over de Oder. Wat volgde, was een pijnlijke zwanenzang van een rijk dat 1.000 jaar zou duren, maar al na 12 jaar aan zijn einde kwam. Stad na stad en dorp na dorp viel in handen van de geallieerden. Ze trokken door een zwaar gehavend land terwijl de bombardementen onverminderd voortgingen. Ook de grote metropolen aan de Rijn, zoals Keulen, waren vernield
Nat Geo (22:00 – 23:00): Eclipse
Vanaf Paaseiland wordt een zeldzame totale zonsverduistering vastgelegd. Wetenschappers verklaren het belang van dit opmerkelijke verschijnsel
BBC 2 (22:00 – 23:00): How to Grow a Planet (3, slot): The Challenger
Iain Stewart ontdekt de verrassende kracht van gras. Hij ontdekt dat het gras in de Zuid-Afrikaanse savanne zelf brandhaarden creŽert om zijn grootste vijand, de bossen, op afstand te houden. In Senegal maakt Iain kennis met de allerslimste apen en in de oudste tempel ter wereld vertelt hij het buitengewone verhaal van hoe grassen aan de basis liggen van de menselijke beschaving.
Canvas (22:05 – 23:00): Earth Machine (1/2): afl. Land
Als we het 'deksel' van de aarde onder onze voeten konden oplichten, wat zouden we dan zien? Dat wordt duidelijk in deze eerste aflevering. We maken een reis naar het middelpunt van onze aarde. In onze bagage zit een overzicht van alle belangrijke geologische informatie die wetenschappers de laatste jaren hebben verzameld. En de reis zelf gebeurt met behulp van spectaculaire computeranimatie ťn een reusachtig 3D-model van de aarde in een vliegtuighangar. Zo zien we dat de gigantische verbrandingsmotor achter alle geologische processen op aarde zich zo'n 5.000 kilometer onder het aardoppervlak bevindt. Hij veroorzaakt vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en tsunam's, maar al die vernietigende krachten samen hebben ook iets gecreŽerd: het leven...
Canvas (23:00 – 23:50): Extreme Cities (1/2): Yakutsk
Yakoetsk is een stedelijk eiland met 300.000 inwoners in het hart van Oost-SiberiŽ. Het is de hoofdstad van YakoetiŽ en veruit de koudste stad ter wereld. Bij de val van Sovjet-Unie werd YakoetiŽ de autonome republiek Sakha. De winter duurt er makkelijk 9 tot 10 maanden en het kwik daalt er tot -70į C. De hele stad is op permafrost gebouwd: diepgevroren grond die nooit ontdooit. Dat vergt bouwtechnische huzarenstukjes van architecten en aannemers. En het is meteen ook de zwakte vanYakutsk: door de opwarming van de aarde dreigt de hele stad in te storten...
Ned 2 (23:00 – 00:00): Close Up: Fotograaf Rax – De laatste dagen van de Noordpool
Nergens zijn de tekenen van de klimaatverandering duidelijker dan op de Noordpool: het leven van de Inuit, de lokale bewoners, wordt er direct door beÔnvloed. Duizenden jaren lang leefden ze in harmonie met hun onherbergzame omgeving van sneeuw en ijs maar nu zijn de jagers van het Noorden een uitstervend ras. De IJslandse fotograaf Ragnar Axelsson (Rax) legde de laatste twintig jaar het leven op de Noordpool vast in foto's van een adembenemende schoonheid.

Woensdag (22-02-2012)
Ned 2 (19:55 – 20:25): Natuur op 2: afl. Dagboek van een olifant (2)
Voor een babyolifant is het familieleven alles. Als olifantenweesje word je vaak verstoten door de groep. We volgen het leven van olifantenweesjes die opgevangen worden in een kliniek in Nairobi.
Ned 2 (20:55 – 21:25): Labyrint: afl. Onze biologische klok
Vrijwel alle processen in ons lichaam worden geregeld door een gebiedje dat niet groter is dan een speldenknop: de biologische klok. Rekening houden met je biologische klok is van levensbelang, blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de medische industrie. Deze week in labyrint: de biologische klok.
Nat Geo (21:00 – 22:00): Empire Wars (1/2): afl. Phillipi
Marcus Antonius en Octavianus eisten beiden de troon op van de overleden Caesar. Het leidde tot een epische strijd tussen Oost en West.
BBC 2 (21:00 – 22:00): Bees, Butterflies and Blooms (3, slot): Cities
Sarah Raven zet haar missie verder in de steden en daagt de verantwoordelijken van de stadsparken uit om gras- en bloemenperkjes aan te leggen met nectarrijke planten zodat er tijdens de lente en zomer voldoende voedsel aanwezig is voor de insectenbestuivers. Ze start haar campagne in Birmingham.
Nat Geo (22:00 – 23:00): Apocalypse: WWII: afl. Collapse of France
Een documentaire over de duistere dagen van 1940, met de bezetting van Frankrijk door de Duitsers en de Blitzkrieg tegen de Britten.
Ned 2 (23:55 – 00:55): Import: Poetin, Rusland en het Westen: Oorlog
De spanning tussen Rusland en GeorgiŽ lopen op en dit escaleert in een gewapend conflict tussen beide landen. Hoe reageerde Poetin op de plannen van de Verenigde Staten om een anti-raketten schild bij de buren van Rusland te plaatsen? Augustus 2008 begon Rusland een oorlog tegen de Amerikaanse bondgenoot, GeorgiŽ. In deze aflevering een diepte-interview met de Russische President Dmitry Medvedev en Georgische President Mikhail Saakashvili.

Donderdag (23-02-2012)
Ned 2 (22:55 – 23:55): Holland Doc: Het kaf en het koren
Vorig jaar was het wereldwijd in het nieuws: bijbelleraar en radiopresentator Harold Camping voorspelde dat op 21 mei de Dag des Oordeels zou plaatsvinden. Alle gelovigen zouden worden opgenomen in de hemel. Alleen documentairemakers Stefan Wittekamp en Suzanne Arts is het gelukt door te dringen in deze bijna sektarische groepering. Van dichtbij legden zij de hoop, de angst en de eenzaamheid van drie sekteleden en hun gezinnen vast op film. De documentaire 'Het Kaf en Het Koren' geeft een unieke blik op de denkwijze van onder meer Adrienne, Michael en Candace. Vol spanning en onzekerheid leven zij toe naar de Dag des Oordeels. Hoe kon een fundamentalistisch idee van een radiopresentator leiden tot zoveel verwarring, verlatenheid en schrijnende vervreemding van de samenleving?
Canvas (22:55 – 23:45): Child Genius
Dante is nu 14. Hij heeft een IQ van 170 en een passie voor filosofie, maar hij is zo perfectionistisch dat hij voortdurend aan zichzelf twijfelt en vaak op de rand van een depressie staat. Het IQ van de negenjarige Adam is zo hoog dat zijn resultaten de beschikbare scores overtroffen, maar zijn ouders sukkelen met de opvoeding van hun zoon. Mikail Ali was met zijn drie jaar het jongste lid van Mensa, de internationale vereniging van hoogbegaafde mensen. Hij kon getallen met 5 cijfers vermenigvuldigen terwijl zijn leeftijdsgenoten nauwelijks tot 10 konden tellen

Vrijdag (24-02-2012)
Canvas (21:35 – 22:30): Extreme Cities (2, slot): Hammerfest
Een novemberavond boven de fjord van Hammerfest in Noorwegen, de meest noordelijke stad ter wereld. Vandaag gaat de zon voor het laatst onder. Pas eind januari zal ze opnieuw tevoorschijn komen. Twee maanden lang is het pikdonker in Hammerfest, 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Voor de kust ligt het eiland Melkoya, waar een enorme overslaghaven voor aardgas is gevestigd. Het is een waar energie-walhalla dat van de streek een van de rijkste ter wereld maakt. Maar zelfs met al dat geld kunnen de inwoners van Hammerfest niet verhinderen dat ze twee maanden lang in totale duisternis moeten leven.

[ Bericht 49% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 20-02-2012 09:27:08 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108406808
...

[ Bericht 61% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 28-02-2012 10:24:48 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108407709
Mike Rowe _O_
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
-----
Now only embers remain...
pi_108494695
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2012 10:30 schreef StateOfMind het volgende:
Mike Rowe _O_
Dat was een leuke docu :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108494743
Zondag (26-02-2012)
Ned 2 (18 :55 – 19 :50) : Focus : afl. Plezier en pijn
Met de van hem bekende humor, wijsheid en betrokkenheid verdiept Michael Mosley zich in de fascinerende werelden van genot en pijn. Hij ontleedt de zenuwcircuits die ons in staat stellen om genot te ervaren. Hij ontdekt dat genot ten grondslag ligt aan ons vermogen om de wereld te begrijpen, en dat het gezond gedrag stimuleert, zoals eten, de liefde bedrijven en warm blijven.
Michael praat met nieuwbakken ouders die 'high' zijn door het knuffelhormoon oxytocine, gaat de strijd met zijn hoogtevrees aan met sensatiezoekers die voor de lol van een 220 meter hoge dam springen, en ontmoet een vrouw die een wetenschappelijk experiment maakte van haar eigen bruiloft om na te gaan hoeveel genot ze daarbij ervoer.
Verder onderzoekt hij het onlosmakelijke verband tussen genot en pijn. Hij eet een hoeveelheid chocola die je normaal in een jaar eet, om uit te zoeken op welk moment genot in pijn verandert, en kijkt welk effect een beloning heeft op ons vermogen om pijn te verdragen. Pijn maakt deel uit van het dagelijks leven, maar het blijft een mysterieus, subjectief verschijnsel, dat afhankelijk is van ons vermogen om pijn te uiten. De vraag wordt gesteld waarom iedereen een andere pijndrempel heeft, en het wordt duidelijk dat onze genen en externe gebeurtenissen van grote invloed kunnen zijn op de manier waarop wij pijn beleven. We zien hoe mensen zich in extreme pijnscenario's gedragen.
Bijvoorbeeld de man die zijn arm afzaagde toen hij vast kwam te zitten in een landbouwmachine. En wat er gebeurt als we de pittigste chili van de wereld eten. Aan de hand van een stortvloed van experimenten en gesprekken werpt deze boeiende documentaire nieuw licht op een universeel onderwerp, en uiteindelijk op de vraag: Hoe kunnen we in ons leven zoveel mogelijk genot beleven?
Discovery (21:00 – 22:00): Curiosity: afl. World’s dirtiest man
Welke onzichtbare organismen zitten er in ons lichaam en wat doen ze daar? Mike Rowe verkent het menselijk lichaam met de microscoop en onderzoekt de organismen die in ons leven.

Maandag (27-02-2012)
Ned 2 (19 :25 20 :25) : Natuur op 2 : afl. Ijsbeer in Close-up
Het verhaal van onze twee ijsbeergezinnen gaat verder. Wanneer het zee-ijs uit elkaar valt en langzaam maar zeker wegsmelt, krijgen de moeder en haar twee welpen het moeilijk.
Ned 2 (20:55 22:00): Tegenlicht: Vergeef ons onze schulden
Als banken te veel schuld maken, worden ze gered. Als regeringen en burgers in de schulden raken, gaan ze failliet. Wat zegt dat over schuld als filosofische categorie?
BBC 1 (22:00 23:00): Empire (1/3): afl. A taste of power
In het jaar 44 voor Christus keert veroveraar Julius Caesar terug van zijn triomftocht uit Spanje. Zijn Romeinse rijk is in verval geraakt en in de senaat regeert corruptie. Ook Caesars eigen einde is nabij, want kort na zijn terugkeert wordt de Romeinse leider vermoord. Generaal Marcus Antonius ziet zijn kans schoon op de troon, maar op zijn sterfbed laat Julius Caesar weten dat hij wil dat zijn jonge en onervaren neef Octavius zijn opvolger wordt. Marcus Antonius zint op wraak. Octavius, inmiddels gekroond tot keizer Augustus, krijgt echter bescherming van gladiator Tyrannus. Octavius ontpopt zich tot misschien wel de belangrijkste leider van het Romeinse rijk die de vervallen republiek achter zich laat en een hele nieuwe staatsinrichting ontwikkelt.

Dinsdag (28-02-2012)
Ned 2 (19 :55 – 20 :25) : Natuur op 2 : afl. Moord in het Amazonegebied
Een moordmysterie uit de wildernis wordt ontraadseld. De forensische wetenschap onthult een nieuwe schat aan fascinerend dierengedrag. Alles speelt zich af in het regenwoud rond de Amazone.
Nat Geo (21:00 – 22:00): Hirsoshima: The Next Day
Ooggetuigenverslagen en militair archiefmateriaal tonen de vernietigende kracht van een bom uit de Tweede Wereldoorlog
Canvas (21:10 – 22:05): 1929 (1/2): afl. De Depressie
Dit tweede deel focust op de economische, sociale en politieke gevolgen van de beurscrash van 1929, en dan vooral de de rol die de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt daarbij speelde. Daarnaast wordt de vergelijking gemaakt met de huidige financiŽle crisis. In de herfst van 1930 heeft de crisis zich verspreidt in de Verenigde Staten. Met de spectaculaire daling van de prijzen van landbouwproducten belanden de boeren met schulden op straat. In de industrieworden de stakingen en manifestaties gesteund door de Communistische partij in de kiem gesmoord. In Washington verjaagt het leger duizenden oudgedienden die hun pensioen komen opeisen. Een maatregel die Hoover in diskrediet brengt en leidt tot zijn nederlaag bij de verkiezingen in 1932.
Canvas (22:05 – 22:55): The secret World of pain
Van een kinderbuil of een kapotte knie over een eerste injectie tot reuma: pijn dragen we heel ons leven mee. We doen er alles aan om het te vermijden, maar eigenlijk is pijn essentieel om te overleven. In deze documentaire zien we hoe de genetica, de modernste scantechnologie, de virtuele realiteit en hypnose de wetenschap helpen om het mysterie van de pijn te ontrafelen
Nat Geo (22:00 – 23:00): Living on Mars
Chris McKay, wetenschapper bij de NASA, legt uit hoe de mens in de toekomst misschien op Mars kan wonen, dankzij technologische ontwikkelingen.
BBC 2 (22:00 – 23:00): Horizon: afl. The Truth About Exercise
Net zoals miljoenen andere Britten wil dr. Michael Mosley fitter en gezonder gaan leven, maar ziet hij op tegen de vele uren in de sportschool. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat we allemaal al voordeel zouden halen uit slechts drie minuten intensief sporten per week. Michael ontdekt dat ook wandelen zo zijn voordelen heeft en hij komt te weten waarom sommigen onder ons geen baat hebben bij intensieve trainingen.

Woensdag (29-2-2012)
Ned 2 (19:55 – 20:25): Natuur op 2: afl. Dagboek van een olifant (3)
Voor een babyolifant is het familieleven alles. Als olifantenweesje word je vaak verstoten door de groep. We volgen het leven van olifantenweesjes die opgevangen worden in een kliniek in Nairobi.
Ned 2 (20:55 – 21:25): Labyrint: Het verborgen heelal
Maar liefst 85 procent van de massa in het heelal is zoek, en al veertig jaar breken astronomen zich het hoofd over dit kosmologische raadsel. 'Labyrint' volgt drie onderzoekers die in een ondergronds laboratorium op zoek zijn naar die ontbrekende, donkere materie.
Nat Geo (21:00 – 22:00): Empire Wars (2, slot): afl. Actium
Marcus Antonius en Octavianus eisten beide de troon op van de overleden Caesar. Het leidde tot een epische strijd tussen Oost en West
Nat Geo (22:00 – 23:00): Apocalypse: WWII: afl. Origins of the Holocaust
In 1941 slaat het conflict om in een wereldoorlog, met de gruwelijke slag om Moskou en de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbour.
Ned 2 (23:50 – 00:50): Import: Poetin, Rusland en Westen (4, slot): Een nieuw begin
In de laatste aflevering van de serie komen twee belangrijke relaties aan bod: de relatie tussen Barack Obama en de nieuwe Russische president Dmitry Medvedev, en tussen Medvedev en Vladimir Poetin. Obama wilde als president de wereld bevrijden van nucleaire wapens. Daar had hij de hulp van Rusland voor nodig. Daarom probeerde hij een nieuwe relatie met Rusland op te bouwen. Hij negeerde Poetin en richtte zich op Medvedev.

Donderdag (01-03-2012)
Canvas (20:40 – 21:30): Life: afl. Challenges of Life
In deze eerste aflevering worden de uitdagingen getoond waarmee dieren en planten dagelijks worden geconfronteerd in hun strijd om te overleven en zich voort te planten. Eten is daarbij essentieel (naast niet opgegeten worden). We zien onder meer hoe drie jachtluipaarden in Kenia - normaal solitaire dieren - hebben geleerd dat ze door samen te werken grotere dieren kunnen neerhalen, zoals een struisvogel, al kan zo'n beest lelijke trappen verkopen. Ook orka's in Antarctica werken samen tijdens de jacht op zeehonden. In Florida Bay hebben tuimelaars een vernuftige methode ontwikkeld om vissen te vangen: ze trekken een soort moddergordijn op door met hun staart in het slib te woelen. Braziliaanse kapucijnaapjes slagen erin om palmnoten te kraken door ze op speciale 'aambeelden' te verbrijzelen met stenen van twee keer hun lichaamsgewicht.
BBC 2 (22:00 – 23:00): Children of the Tsunami
Een jaar na de ramp krijgt u in deze documentaire het verhaal van de tsunami door de ogen van de jongste overlevers. Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door de grootste tsunami in duizend jaar. Deze documentaire vertelt hoe de tsunami en de nucleaire ramp in Fukushima de levens van de Japanse kinderen voorgoed hebben veranderd, verteld door de kinderen zelf. We brengen een bezoek aan twee locaties: een lagere school waar 74 kinderen om het leven kwamen en een school nabij de kerncentrale van Fukushima waar geŽvacueerde kinderen opgevangen werden.
Nat Geo (22:00 – 23:00): Knights of Mayhem: afl. First blood
Een groep van tien ridders strijkt met hun schildknapen neer in het stadje McDade, Texas, waar ze trainen voor de aankomende toernooien
Ned 2 (22:55 – 23:55): Holland Doc: C.K
Op 3 maart 2009 is Clemens K., hoofd financiŽn van een Amsterdams kunstenfonds, spoorloos verdwenen samen met 15,8 miljoen euro, drie kinderen en twee vrouwen. Voor de mensen in zijn omgeving komt het totaal onverwacht. Ze dachten hem te kennen en voelen zich vooral verraden. Hoe komt het dat iemand iets doet wat zo extreem, en in zijn geval, out of character is?.
Canvas (23:30 – 00:25): Lincoln’s Last Night
Abraham Lincoln was de 16de president van de Verenigde Staten en een man die meer dan wie ook de Amerikaanse Droom belichaamde, maar die werd vermoord wegens zijn politieke keuzes voor een vrij en verenigd Amerika en tegen de slavernij. Abraham Lincoln werd op 12 februari 1809 geboren als zoon van een arme landbouwer. Hij werkte als koopman, landmeter en postbediende, en studeerde ondertussen op eigen houtje rechten. Tegelijkertijd was hij politiek actief en zette hij zich in voor de uitbouw van het Amerikaanse verkeerswezen, de verbetering van het onderwijs en de afschaffing van de slavernij. In 1860 werd hij verkozen tot president.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108582425
zondag 3 maart 22.00 BBC 2: earth's extraordinary journey http://www.bbc.co.uk/programmes/b00xztbr
pi_108662633
Wie weleens wil kijken hoe het eraan toegaat in de grote modehuizen zoals dat van Lagerfeld,Chanel,Versace moet eens dit hele weekend vanaf 20:15 uur inschakelen op de zender ARTE!

Fashion weekend ARTE
Hij die geld verliest, verliest veel. Hij die een vriend verliest, verliest veel meer. Hij die het vertrouwen verliest, verliest alles
pi_108694030
...

[ Bericht 60% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 05-03-2012 09:39:44 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108732675
Zondag (04-03-2012)
Ned 2 (19 :00 – 19 :55) : Focus : afl. Hoe word je een genie?
Als jij in de tijd van Einstein had geleefd, had je dan zijn Relativiteitstheorie kunnen bedenken? En zo niet, waarom dan niet? Wordt maar een enkeling als genie geboren, of schuilt er een genie in elk van ons? Daar probeert hoogleraar in de wiskunde Marcus du Sautoy achter te komen.
Nat Geo (21:00 – 22:00): How to build a beating heart
Een blik op de spectaculaire medische ontwikkelingen waarmee wetenschappers huidweefsel, spierweefsel, ledematen en zelfs een hart kunnen kweken.
Ned 2 (21:15 – 22:00): Andere Tijden: afl. ten onder met de Titanic
Toen de Titanic 100 jaar geleden van de helling gleed in Ierland gold het schip als een wonder der techniek; groot, veilig, met ongekende luxe snufjes. Maar al bij de eerste reis ging het mis. De Titanic voer in de nacht van 14 op 15 april op een ijsberg en zonk. Ruim 1500 mensen verdwenen in de golven, slechts 700 passagiers konden worden gered.
BBC 2 (22:00 – 23:00): Orbit: Earth’s Extraordinary Jounrey (1/3)
Wetenschappelijke documentairereeks over de omwenteling van de aarde rond de zon.
Kate Humble en dr. Helen Czerski bekijken de zonnewende van juli en december en zijn getuige van spectaculaire weersomstandigheden en de grootste getijdenverschillen op aarde. Om aan te tonen hoe de beweging van de aarde om de zon een invloed heeft op ons dagelijks leven springt Helen uit een vliegtuig en waagt Kate zich aan duizelingwekkende snelheden op de weg.
Nat Geo (22:00 – 23:00): My Brilliant Brain (1/3): afl. Born genius
Hebben begaafde kinderen een aangeboren talent, of zijn hun uitzonderlijke vermogens het resultaat van intensieve training? We bekijken een hoogbegaafd kind.
Nat Geo (23:00 – 00:00): Apocalypse: The Rise of Hitler: afl. Becoming Hitler
Hij is berucht om zijn misdaden tegen de menselijkheid. Hitler's macht was onverwachts en verwoestend. Maar hoe kon zijn intolerante politieke partij zo veel macht verwerven? Aan de hand van historische en ingekleurde beelden werpt deze tweedelige documentaire een blik op het leven van Adolf Hitler.
Discovery (00:00 – 01:00): Curiosity: afl. How will the world end?
Samuel L. Jackson onderzoekt de vijf meest waarschijnlijke eindes van ons bestaan.

Maandag (05-03-2012)
Ned 2 (19 :25 – 20 :20) : Natuur op 2 (1/3) : afl. Berggorilla – Koninkrijk in de wolken
De kleine Imoja is door haar moeder verstoten. De zorg voor het kleine aapje komt nu neer op haar vader, de machtige zilverrug Kwitonda. Is hij in staat de zorgzaamheid en aandacht op te brengen die ze nodig heeft? Elders op de vulkaanhelling raakt een gorilla verstrikt in een door stropers uitgezette val. In een reddingspoging wordt de hulp van de gorilladokters ingeroepen. Berggorilla's zijn een zeer bedreigde diersoort en wetenschappers, dierenartsen en veldwerkers proberen in eendrachtige samenwerking de laatste paar honderd gorillafamilies voor uitsterven te behoeden. Een van de overgebleven gorilla's, Marembo, probeert de leiding van zijn groep over te nemen, maar de huidige leider blijkt sterker en slimmer dan hij had gedacht
Ned 2 (21:00 – 22:00): Tegenlicht: Het Baskische Bedrijf Mondragon
'In een vijandige omgeving, tijdens het naoorlogs kapitalisme, een coŲperatief sociaal model ontwikkelen dat is een wonder' Tegenlicht bivakkeert in het Baskische stadje Mondragon, waar het overgrote deel van de bevolking werkt in coŲperaties. Elke werknemer is er mede-eigenaar en men beslist samen welke keuzes het bedrijf moet maken. Met succes, ook in deze economisch harde tijden. Niets hier bevestigt het stoffige imago van coŲperatieven. Mondragon maakt hoogtechnologische producten zoals racefietsen, huishoudartikelen, auto-onderdelen en constructiemateriaal. De Mondragon-coŲperatie is, als 7e grootste bedrijf van Spanje uitgegroeid tot een multinational met vestigingen over de hele wereld. Terwijl in de wereld om ons heen de crisis onverbiddelijk blijft toeslaan, en het neoliberale model wordt overstelpt met kritiek, roept de VN 2012 uit als Het jaar van het coŲperatief. Directies, overheden en economen zijn naarstig op zoek naar de juiste voorwaarden voor een goed functionerend en vooral internationaal concurrerend model. Mondragon dient telkens als voorbeeld en wordt overspoeld met internationaal bezoek. De Amerikaanse regering staat op dit moment voor de keuze General Motors weer te verzelfstandigen na de redding in 2008. Over het lot van GM wordt fel gediscussieerd. Zo wordt er over gedacht om het niet naar de beurs te brengen, maar het bedrijf om te vormen tot een coŲperatief. Het model van Mondragon zou dan als uitgangspunt kunnen dienen, en GM-werknemers namen er alvast een kijkje. Tegenlicht onderzoekt dit coŲperatieve model in tijden van crisis. '1 werknemer = 1 stem', en zo beslisten de koelkastenfabrieksarbeiders vorig jaar democratisch om 8% van hun loon af te staan en zo de harde klappen samen op te vangen. Maar hoe diep is dit model verankerd in de samenleving? Zijn begrippen als solidariteit, medezeggenschap en zelfredzaamheid er gemeengoed? Tegenlicht volgt sleutelfiguren uit alle lagen van deze gemeenschap zoals de politieagent, de bankdirecteur, de burgemeester, de pastoor, de bandmedewerker die, ieder vanuit hun positie, het zout en zoet van het model laten zien. Welkom in uw toekomst; welkom in het alternatieve economische model van de 21ste eeuw: Mondragon coop
BBC 1 (22:00 – 23:00): Empire (2/5): afl. Making ourselves at home
Jeremy Paxman legt uit hoe Britse kooplui en kolonisten hun cultuur verspreidden over de hele wereld. Hij brengt ook een bezoek aan een club in Singapore waar Britse kolonisten samenkwamen en aan een Canadees dorp waar de inwoners ontzettend trots zijn op hun Schotse roots. Ten slotte vertelt hij het verhaal van een Indiase familie uit Leicester, van wie de geschiedenis samenloopt met het turbulente Britse verleden
Canvas (23:45 – 00:40): The man who led the world into war
Deense documentaire (2010) van Poul-Erik Heilbuth over een Iraakse ingenieur wiens leugenachtige verhaal over Iraakse massavernietigingswapens mee aan de basis lag van de Irakoorlog

Dinsdag (06-03-2012)
Ned 2 (19:50 – 20:15): Natuur op 2: afl. De slechtvalk, de Top Gun van de natuur
Sneller dan een afgevuurde kogel? De slechtvalk is de snelste roofvogel ter wereld. Een luchtracer die zijn prooi kan pakken met een verbijsterende accuratesse en de trefkracht van een kogel. Tegen de achtergrond van de eliteschool voor jachtvliegers van de RAF op het eiland Anglesey in Wales, worden de prestaties van een jonge slechtvalk met die van de beste jachtpiloten van Groot-BrittanniŽ vergeleken. Hun strategieŽn en tactieken voor luchtgevechten worden uitvoerig getoond. De nieuwe slechtvalkrekruten worden gevolgd. Tijdens een korte trainingsperiode leren ze de beperkingen van hun gestroomlijnde ontwerp kennen en beginnen ze de vaardigheden aan te leren waarmee ze later hun reputatie als Top Gun van de natuur waar kunnen maken
BBC 2 (22:00 – 23:00): Horizon
Scientists predict this year will see a fit of violent activity on the sun which will propel billions of tonnes of superheated gas and pulses of energy towards Earth. In 1989 one of these solar storms, which has the power to close down modern technology, cut off the power to the Canadian city of Quebec. Horizon meets the weathermen as they try to predict what's coming and organisations like the National Grid as they prepare for the cosmic tempest
Nat Geo (22:00 – 23:00): Beyond the cosmos: afl. Time Warp
De wereld draait om tijd, maar natuurkundigen weten niet precies wat dat is. We gaan terug naar de Big Bang om het raadsel op te lossen

Woensdag (07-03-2012)
Ned 2 (19:50 – 20:20): Natuur op 2: afl. Dagboek van een olifant (4)

Een jaar lang werd het leven van een groep olifantenweesjes in een opvangreservaat in Nairobi gevolgd. Daar probeert men hen te helpen het verlies van hun moeder te verwerken en hen klaar te stomen voor een terugkeer naar het wild
Ned 2 (20:50 – 21:20): Labyrint: afl. Tegen de wind
Wielrenners kleven in elkaars wiel. De voorste zwoegt in z'n eentje tegen de wind. De rest lift mee in het kielzog. De volgers hebben het voordeel en de voorste renner doet het werk. Of ligt het anders? Wetenschappelijk onderzoek geeft verrassend nieuw inzicht in wielrenneraerodynamica. Een inzicht dat de wielersport volledig gaat veranderen. In Labyrint alles over wind, wielrenners en de beste positie in de groep. Nederland is een van de meest vooruitstrevende landen als het gaat om windonderzoek. Het is zelfs het enige land met een norm voor windhinder. Door de plaatsing van een hoog gebouw verandert de speling van de wind. Er zijn in Nederland vele beruchte plekken waar je gevaarlijk van je fiets waait. Wind rond gebouwen beweegt anders dan wij verwachten, tegen-intuÔtief, stelt Bert Blocken. Hij is stedenbouwfysicus aan de TU Eindhoven. Hij ontdekte waar onze denkfout ligt en die van vele architecten. Volgens Blocken zouden architecten veel meer rekening moeten houden met de wind en grondiger analyses moeten maken. Zijn kennis paste hij toe bij wielrenners. In een windtunnel werden renners ingescand. Blocken combineerde windtunnelmetingen met computersimulaties. Daaruit volgen nu de nieuwste resultaten, waarbij belangrijke ontdekkingen werden gedaan voor de wielersport. Naast de ideale fietshouding is nu ook onderzocht wat de beste positie in een rij fietsers is. Labyrint onthult de uitkomsten. Verder is te zien hoe ook de Rotterdamse haven windonderzoek toepast. Op de ene plek waait het daar soms twee maal zo hard als op de andere plek. Dit geeft problemen voor de loodsen die enorme containerschepen de haven in en uit geleiden. Bovendien veranderen de schepen op hun beurt de speling van de wind. Nu deze schepen steeds groter worden, startte de haven een project, waarbij ze de wind op alle plekken in kaart brengen. De Port of Rotterdam is de eerste haven ter wereld die een simulatiesysteem laat maken waarmee ze de wind op alle plekken in de haven kunnen voorspellen en waardoor ze schepen veilig kunnen binnen loodsen. Windonderzoek is noodzakelijk om aan de top te blijven, zowel voor wielrenners, als voor de haven
Nat Geo (21:00 – 22:00): China’s ghost army
Het Chinese terracottaleger is een van de grootste archeologische vondsten aller tijden. Kan moderne technologie licht werpen op dit mysterie?
Nat Geo (22:00 – 23:00): Apocalypse: WWII: afl. American Allies
Een aangrijpend verslag van WOII met zeldzame beelden uit 1939, van de invasie van Polen en de mensonterende omstandigheden in het Lodz-getto
Ned 2 (23:50 – 01:05): Import: Bhutto
Naar aanleiding van Wereld Vrouwendag een film over het veel bewogen leven van Benazir Bhutto. Ze was de eerste vrouwelijke premier ooit in een moslimland en kwam na een zelfmoordaanslag om het leven

Donderdag (08-03-2012)
BBC 2 (21:00 – 22:00): Natural World: afl. Grizzlies of Alaska
In Alaska probeert een moeder grizzlybeer haar twee jongen groot te brengen. Ze moet hen behoeden voor gevaarlijke mannetjes, leert hen jagen en zich voor te bereiden op een harde winter. Alaska telt het grootste aantal grizzly's ter wereld, waardoor confrontaties heel vaak voorkomen. Bioloog Chris Morgan spendeert de zomer te midden van de dieren
Ned 2 (22:55 – 00:45): Holland: Born in the USSR-28 up
De Berlijnse Muur viel in 1989. In navolging hiervan viel ook de Sovjet Unie in rap tempo uiteen. Regisseur Sergei Miroshnichenko was zo alert om deze geopolitieke aardverschuiving te koppelen aan de ontwikkeling van individuele levens van kinderen. Zo is er een documentaireserie ontstaan waarin om de zeven jaar dezelfde groep hoofdpersonen wordt gevolgd.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108733146
quote:
Nat Geo (21:00 – 22:00): How to build a beating heart
Een blik op de spectaculaire medische ontwikkelingen waarmee wetenschappers huidweefsel, spierweefsel, ledematen en zelfs een hart kunnen kweken.
Gisteren gezien, zeer interessant. Er was zelfs iemand waarbij het was gelukt om een afgesneden vinger terug te laten groeien, met nagel en al 8)7
pi_108748912
quote:
2s.gif Op maandag 5 maart 2012 10:04 schreef Kper_Norci het volgende:

[..]

Gisteren gezien, zeer interessant. Er was zelfs iemand waarbij het was gelukt om een afgesneden vinger terug te laten groeien, met nagel en al 8)7
Ja ik vond het ook errrrg interessant.
Dat met die vinger idd, je moet maar t geluk hebben dat je broer een chirurg is die je ff zo'n flesje opstuurt :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108964224
Zondag (11-03-2012)
Ned 2 (18:55 - 19:55): Holland Doc: Children of the Japanese tsunami
Al het goede komt in drievoud, maar voor de Japanse oostkust gold vorig jaar het tegendeel. Op 11 maart 2011 werd het land opgeschrikt door een aardbeving, die werd gevolgd door een tsunami. Vervolgens kwam een kernreactor in het stadje Fukushima in gevaar: een deel van de centrale explodeerde en er kwam veel radioactiviteit vrij. 'Children of the Tsunami' vertelt het verhaal van de aardbeving, de tsunami en de kernramp waarbij de verhalen van kinderen de rode draad vormen.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Seconds from Disaster: afl. Fukushima
Met behulp van geavanceerde computerbeelden, reconstructies, archiefbeelden, forensisch onderzoek en indringende ooggetuigenverslagen reconstrueren we in detail de laatste momenten van enkele van de meest catastrofale rampen uit de moderne tijd. Fukushima
Maart 2011, de zwaarste aardbeving in de Japanse geschiedenis veroorzaakt een veertien meter hoge tsunami die afstevent op de kerncentrale van Fukushima. De vloedgolf vernielt de stroomvoorziening en het koelingssysteem, waardoor de ingenieurs met een meltdown te maken krijgen
Nat Geo (22:00 - 23:00): Witness: Disaster in Japan
Op 11 maart 2011 zag de hele wereld met afschuw hoe ťťn van de zwaarste aardbevingen ooit gemeten, Japan overviel met een enorme tsunami. De tsunami walste hele dorpen plat en liet een ravage achter. Tijdens de ramp waren er veel toeschouwers die de gebeurtenis hebben gefilmd. De documentaire Witness: Japan Disaster toont de beelden in chronologische volgorde vastgelegd vanuit het oogpunt van de slachtoffers.Tijdens de kleine voorschokken zien we dat de inwoners van Tokio nog rustig blijven, maar wanneer de schokken steeds heftiger worden, breekt er paniek uit. Plafonds storten in, de straten scheuren, wolkenkrabbers zwaaien gevaarlijk heen en weer en mensen proberen in veiligheid te komen
BBC 2 (22:00 - 23:00): Orbit: Earth's Extraordinary Journey (2/3)
Aandacht voor de omwenteling van januari tot de equinox in maart. Kate komt dichter bij de zon dan ze ooit is geweest terwijl Helen een plek bezoekt waar de grootste en snelste sneeuwstormen ter wereld tekeergaan.
Nat Geo (23:00 - 00:00): Apocalypse: The Rise of Hitler
Hij is berucht om zijn misdaden tegen de menselijkheid. Hitler's macht was onverwachts en verwoestend. Maar hoe kon zijn intolerante politieke partij zo veel macht verwerven? Aan de hand van historische en ingekleurde beelden werpt deze tweedelige documentaire een blik op het leven van Adolf Hitler.
Discovery (00:00 - 01:00): Curiosity: afl. Did God create the universe?
Stephen Hawking, de beroemdste wetenschapper van onze tijd, buigt zich over de even boeiende als controversiŽle vraag: heeft God de aarde geschapen?
In vroegere tijden werd die vraag vanzelfsprekend met ja beantwoord, maar hoe meer verklaringen we hebben voor de natuurverschijnselen, hoe verder wetenschappers van het idee verwijderd raken dat er een God is die verantwoordelijk is voor dit alles.

Maandag (12-03-2012)
Ned 2 (19:25 - 20:25): Natuur op 2: afl. Berggorilla - De nadagen van koning zilverrug
In Rwanda treft Titus, de bekendste en meest geliefde zilverrug ter wereld, eindelijk een soortgenoot die tegen hem opgewassen is: zijn eigen zoon Rano. Maar hoe ver wil Rano gaan om zijn vader van de troon te stoten? In de strijd om de leiding van de groep kan er maar ťťn winnaar zijn. Is de heerschappij van Marembo, getekend door de strijd en geminacht door zijn groep, eindelijk voorbij? In deze aflevering zien we dat het leven van een zilverrugleider zwaar, maar ook lonend is. Marembo heeft de spierkracht, maar heeft hij ook de hersens om Rukina van de troon te stoten? Beide gaan zo op in de strijd om het leiderschap dat ze niet in de gaten hebben dat de tien maanden oude babygorilla Ponoka in een levensgevaarlijke schermutseling verzeild raakt. Wie komt hem te hulp?
BBC 1 (22:00 - 23:00): Empire: afl. Playing the Game
Jeremy Paxman belicht de Britse obsessie met avontuur, sport en sportlui. Hij reist naar Oost-Afrika, in de voetsporen van victoriaanse ontdekkingsreizigers die de bron van de Nijl zochten. Dan naar Khartoem in Soedan om het verhaal te vertellen van generaal Gordon en naar Hongkong, waar de Britten hun passie voor paardenrennen bot vierden door een spectaculaire renbaan te bouwen. In Jamaica speelde cricket, de sport bij uitstek in het Britse imperium, een belangrijke rol in de strijd voor rassengelijkheid.
Discovery (23:00 - 23:30): Beyond the tsunami with Ken Watanbe
De Japanse Hollywoodacteur Ken Watanabe brengt een bezoek aan Tohoku in Noordoost-Japan om te zien hoe de regio zich heeft hersteld van de tsunami en aardbeving van 11 maart 2011
Canvas (23:40 - 00:40): Hitler's Children
De familie Hoess deed er alles aan om de horror te negeren. Geblindeerde ramen zorgden ervoor dat ze vanuit hun villa de schoorstenen en de gaskamers niet konden zien. Familiefoto's tonen buiten spelende kinderen en andere idyllische taferelen, zonder de aanwezigheid van het kamp te verraden. Alleen de geur van verbrande lijken en de dikke laag as die de tuin bedekte, lieten zich niet uitbannen, vertelt Rainer Hoess bijna zeventig jaar later. Zijn grootvader was de commandant van Auschwitz, zijn vader groeide er op. Rainer heeft eindelijk de moed verzameld om, samen met een Joodse vriend, een bezoek te brengen aan het voormalige concentratiekamp. Behalve Rainer komen in Hitler's Children ook de nabestaanden van andere kopstukken van het nazi-regime aan het woord. Ze vertellen over hoe het is om met deze historische ballast te moeten leven. Het achternichtje van Himmler trouwde met een Jood uit Israel, de kleindochter van GŲering heeft zich laten steriliseren, de jongste zoon van kampbeul Frank probeert zijn familieverleden van zich af te schrijven. We volgen Hitlers getraumatiseerde kinderen in een passend sobere stijl: opvallende camerabewegingen, snelle cuts of accentuerende muziek blijven achterwege. Het onderstreept met bittere ernst dat er twee generaties later nog steeds diepe littekens op de Duitse ziel staan.

Dinsdag (13-03-2012)
Ned 2 (19 :55 – 20 :25) : Natuur op 2 : afl. Bevers, bouwers van de natuur
Uiterst nijvere dieren die het moerasgebied een nieuw aanzicht geven. We zien het bouwkundig vernuft van de Amerikaanse bever in al zijn facetten. Landmeter, houthakker, loodgieter, metselaar, architect en waterbouwkundige. Is er ťťn dier dat de kunde, kracht en doelmatigheid van een heel bouwteam in zich kan verenigen? Ja, de bever! Gewapend met een simpele bouwtekening en op een dieet van cellulose werkt deze bouwkundige duizendpoot dag en nacht op het droge en onder water. Met alleen zijn bijtelvormige tanden als gereedschap bouwt de bever blokhutten en dammen en waterlopen, en creŽert en beheert hij aldus de moerasgebieden van Amerika. De bouwkundige kennis, de veelzijdigheid en het kwaliteitswerk van de bever zijn essentieel voor zijn voortbestaan. Een bouwer die altijd op tijd is, zelden pauzeert, zijn werk afmaakt en en passant het landschap opnieuw inricht. Menselijke bouwers en doe-het-zelvers kunnen nog heel wat leren van deze nijvere knaagdieren.
BBC 2 (22:00 – 23:00): Horizon: afl. Out of control
Reportage (GBR-2012) van Ben Lawrie waarin onderzocht wordt in welke mate mensen hun lot in eigen handen hebben. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat mensen die denken controle over hun leven te hebben, heel vaak in een illusie leven. Experimenten tonen aan dat wat een persoon doet en wat hij of zij denkt, erg kunnen verschillen. Het onderbewustzijn bepaalt vaak de beslissingen die we nemen: wat we eten en op wie we verliefd worden
Nat Geo (22:00 – 23:00): Beyond the Cosmos: afl. Space odyssey
Brian Greene beschouwt het heelal als een flexibel weefsel dat kan worden uitgerekt, verwrongen en vervormd onder invloed van de zwaartekracht.
Canvas (22:05 – 23:00): Are you good ore evil?
Zijn mensen als Marc Dutroux of Charles Manson slecht geboren of slecht geworden? Hebben mensen met andere woorden een aangeboren zin voor goed en kwaad? En zo ja, waar bevindt die zich dan in onze hersens en hoe wordt hij ontwikkeld?
In deze documentaire volgen we enkele wetenschappers die op zoek zijn naar de fysieke bron achter onze morele instincten. Staat het in iemands hersens geprogrammeerd dat hij een seriemoordenaar zal worden? Om dat uit te zoeken, vergelijken de wetenschappers de hersens van een doorsnee persoon met die van psychopaten.
Scans suggereren dat psychopaten lijden aan een ‘onherstelbaar moreel defect’. Dat zorgt ervoor dat ze geen empathie kunnen voelen en zich onbelemmerd gewelddadig kunnen gedragen. Verder ontdekken we ook dat het menselijke beslissingsproces gebaseerd is op een eeuwige strijd tussen emotionele en rationele activiteit in de hersens. Tussen beide bestaat een delicaat evenwicht.
Kunnen we, als we hersenschade zouden oplopen, allemaal ‘natural born killers’ worden? En kan een ‘onherstelbaar moreel defect’ in rechtszaken gebruikt worden ter verdediging van misdadigers?

Woensdag (14-03-2012)
Ned 2 (19:50 – 20:25): Natuur op 2: afl. Dagboek van een olifant (5)
Michaela zoekt de baby-olifanten op die door de toegewijde Daphne Sheldrick en haar team liefdevol worden opgevangen. Het kan jaren van intensieve zorg kosten - waarbij de verzorgers niet zelden de rol van surrogaatmoeder op zich nemen - voordat de olifanten eraan toe zijn om een zelfstandig leven te leiden in het wild. Intussen volgt Jonathan het wel en wee van de oudere weesolifanten en van een olifant in het bijzonder: de tienjarige Emily. Ze is eraan toe om terug te keren naar het wild, maar ze vervult momenteel een moederrol voor dertig oudere weesolifanten. In Samburu National Reserve vindt het reddingsteam een stervende baby-olifant die in de steek is gelaten door de andere olfanten. Hij is vrijwel uitgedroogd en het is de vraag of het olifantje de reis naar het opvanghuis zal overleven
Ned 2 (20:55 – 21:25): Labyrint: afl. Het verborgen heelal
Op woensdag 14 maart 2012 zendt VPRO een nieuwe Labyrint-uitzending uit over de zoektocht naar donkere materie. De redactie is vorige maand op bezoek geweest in Gran Sasso in ItaliŽ om drie onderzoekers te spreken, waaronder Nikhef-programmaleider Patrick Decowski:
Onderzoeker Patrick Decowski probeert de donkere deeltjes te vangen in een vat gevuld met het edelgas xenon. De onderzoekers van CRESST turen naar sporen van de mysterieuze deeltjes in hun supergekoelde kristallen van calcium-wolframaat, en de onderzoekers van het DAMA-experiment hebben misschien zelfs al sporen gezien van donkere materie
Nat Geo (21:00 – 22:00): Legend of the Holy Spear
Documentaire Over een zoektocht naar het wapen waarmee Christus tijdens de kruisiging in zijn zij werd gestoken door een Romeinse soldaat.
Nat Geo (22:00 – 23:00): Apocalypse: WWII: afl. The great landings
Een aangrijpend verslag van WOII met de grootste keerpunten van het conflict, zoals D-Day in NormandiŽ en de landingen bij Saipan.

Donderdag (15-03-2012)
BBC 2 (21:00 – 22:00): Natural World: afl. Madagascar, lemurs and spies
In de regenwouden van Madagaskar leeft de witte lemuur of sifaka, een van de zeldzaamste dieren ter wereld. Een gepassioneerde wetenschapper en een undercoverdetective onderzoeken of er een verband bestaat tussen deze dieren, frauduleuze documenten en dure gitaren in de VS
Ned 2 (23:05 – 00:05): Holland Doc: Retourtje hiernamaals
Retourtje hiernamaals’ is een documentaire over de veranderingen die mensen ondergaan nadat ze een bijna dood ervaring hebben gehad. Hoe herdefinieer je je eigen leven nadat je op de rand van de dood hebt gebalanceerd? Welke waarden verschuiven en welke betekenis ken je toe aan datgene wat je is overkomen? In de documentaire zien we drie zeer verschillende mensen een uitzonderlijk verslag uitbrengen van wat zij op de grens van leven en dood ervaren hebben.

[ Bericht 21% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 13-03-2012 09:40:07 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_109229146
Zondag (18-03-2012)
Ned 2 (18:55 - 19:50): Focus: afl. In negen maanden klaar
In deze aflevering gaan we terug naar de oorsprong van onze individualiteit, helemaal terug naar de baarmoeder. We zoeken uit hoe we geworden zijn wie we zijn, en ontdekken dat daar een verhaal achter zit dat merkwaardiger en complexer is dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen. Hoe we ons ontwikkelen tot wie we zijn, wordt door veel dingen beÔnvloed: door wat we eten, hoe we ons leven leiden, en hoe we als kind door onze ouders werden behandeld
Discovery (20:00 - 21:00): Penn & Teller tell a lie
Kun je een auto aan mensenharen optrekken? Met een botermes een afgevuurde kogel in tweeŽn splijten? Een gesprek bij de buren afluisteren met een laserpen? Of met een magneet tatoeages verwijderen?
'Ja!' zeggen de komische performers Penn Jillette en Raymond Teller, 'op ťťn bewering na...' Een van deze uitspraken is namelijk een grote leugen. Dat blijkt uit het nieuwe programma 'Penn & Teller Tell A Lie' waarin de presentatoren per aflevering zeven ongelooflijke situaties laten zien, waarvan er steeds eentje echt niet waar is. Kijkers moeten raden welke dat is en kunnen dat doen door goed op enkele subtiele clues te letten. Aan het eind van elke aflevering onthullen Penn en Teller welke fascinerende verhalen waar zijn en welke ontmaskerd wordt als BIG FAT LIE.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Finding the lost Da Vinci
Bewijsmateriaal dat eind 2011 tijdens onderzoek in het Palazzo Vecchio te Florence aan het licht kwam, lijkt de theorie te staven dat een verloren gewaand schilderij van Leonardo da Vinci zich bevindt op de oostelijke muur van de Zaal van de Vijfhonderd, onder Giorgio Vasari's muurschildering 'De Slag bij Marciano'.
De gegevens die de theoretische locatie van het Da Vinci-schilderij 'De Slag bij Anghiari' bevestigden, werden verkregen met behulp van een endoscopische sonde die werd gestoken in de muur waarop het fresco van Vasari is geschilderd. Op de sonde was een camera gemonteerd zodat een onderzoeksteam, onder leiding van de wetenschapper Maurizio Seracini, kon zien wat er onder het schilderij van Vasari zat, en ze konden monsters nemen voor nader onderzoek
BBC 2 (22:00 - 23:00): Orbit: Earth's Extraordinary Journey (3, slot)
Kate Humble en dr. Helen Czerski bestuderen de periode van de equinox van maart tot einde juni. In het noordpoolgebied dient de lente zich letterlijk met een knal aan. Helen Czerski volgt een tornado om aan te tonen hoe de schuine stand van de aarde (23,4į) verantwoordelijk is voor extreme weersomstandigheden
Nat Geo (23:00 - 00:00): Apocalypse: WWII: afl. Hitler's rise to power
Een aangrijpend verslag van WOII met zeldzame beelden uit 1939, van de invasie van Polen en de mensonterende omstandigheden in het Lodz-getto.
Discovery (00:00 - 01:00): Curiosity: Alien Invasion
Bestaan aliens echt? Wat zou er gebeuren als ze de aarde zouden aanvallen? In deze gedramatiseerde documentaire onderzoekt Michelle Rodriguez of we op een invasie zijn voorbereid.

Maandag (19-03-2012)
Ned 2 (19:25 - 20:25): Natuur op 2: afl. Berggorilla - In veilige handen
Weet de zilverrug Rano de heerschappij over de groep waarvoor hij zo zwaar heeft gestreden te behouden? Tuck, het enige vrouwtje, wil niets van hem weten, en nu wacht zijn allergrootste uitdaging: een levensgevaarlijk treffen met een grotere en sterkere groep gorilla's. In het derde en laatste programma kijken we welke toekomst de laatste paar honderd berggorilla's wacht. Wat wordt er gedaan om te zorgen dan mens en gorilla naast elkaar kunnen voortbestaan op de kwetsbare hellingen van dit bergachtige rijk? Worden de twee weesjes, van wie de moeders gedood zijn door nietsontziende mensen, eindelijk overgebracht van een kleine stadstuin naar het oerwoud waar ze vandaan komen? En wordt de jonge en impulsieve Twijiki de ondergang van de groep onder leiding van de machtige zilverrug Rukina
Ned 2 (21:00 - 22:00): Tegenlicht: Unlike Poetin - Ruslands Facebook-oppositie
Vladimir Poetin won in maart opnieuw de Russische presidentsverkiezingen, mede omdat hij de traditionele media voor zijn concurrenten gesloten wist te houden. Maar op sociale media als Facebook, Twitter en Youtube ontstond een parallel mediaverkeer dat zijn weerga niet kende. Hierdoor gingen duizenden Russen de straat op en drong zich een heel ander beeld op van de verkiezingen
BBC 1 (22:00 - 23:00): Empire: afl. Making a fortune
Jeremy Paxman overloopt de evolutie van het Britse imperium: van een soort schattenjacht van piraten, naar een informeel rijk gebaseerd op handel en uiteindelijk naar een wereldwijd financieel netwerk. Hij reist naar Jamaica, waar de eigenaars van suikerplantages rijk werden op de rug van Afrikaanse slaven. In Calcutta verneemt hij dat Britse handelaars de nieuwe prinsen van India werden. Via Hongkong voerden de Britten opium in China in. Het eiland werd het schouwtoneel van de Opiumoorlogen waarin Groot-BrittanniŽ zegevierde en het eiland als buit inlijfde. Oneerlijke handelspraktijken waren de kiem van de onafhankelijkheidsbeweging in India, onder leiding van Mahatma Gandhi. In een voormalig katoenspinnerijstadje in Lancashire ontmoet Jeremy twee vrouwen die zich Gandhi's gedenkwaardige bezoek in 1931 herinneren.

Dinsdag (20-03-2012)
Ned 2 (19:50 - 20:25): Natuur op 2: afl. De Schorpioen, een gevoelsdier?
Je kunt schorpioenen vastvriezen in ijs, roosteren, verdrinken, uithongeren en zelfs met radioactiviteit bestoken en nog gaan ze niet dood. Deze oeroude dieren zijn gewoon niet kapot te krijgen. Ze zijn namelijk uitgerust met allerhande verfijnde voelinstrumenten waardoor ze hun omgeving tot in het kleinste detail kunnen aftasten. Gebruikmakend van computergraphics en unieke opnamen verkennen we voor het eerst de gevoelswereld van de schorpioen, waarbij dit niet echt knuffelbare dier een verrassend tedere kant blijkt te hebben. Schorpioenen hebben ongelooflijk verfijnde zintuigen. Het blijkt lang niet alleen hun giftige staart te zijn die deze dieren zo speciaal maakt. We zien schorpioenen die licht geven in het donker en met hun staart kunnen 'zien'. De ultieme schorpioenenmoeder die haar kroost beschermt door gif te spuiten. En we ontdekken hoe het dodelijkste schorpioenengif kan helpen bij het voortbestaan van de mensheid
BBC 2 (22:00 - 23:00): Horizon: afl. The Truth About Fat
Chirurg Gabriel Weston ontdekt hoe het komt dat sommigen onder ons gevoeliger zijn voor overgewicht dan anderen en onthult hoe we ons hiertegen kunnen wapenen. Ze ontdekt hoe hormonen ons hongergevoel bepalen en hoe chirurgen er nu in slagen om de eetlust van patiŽnten te beÔnvloeden. Gabriel is verrast te ontdekken dat we overgewicht niet altijd zelf onder controle hebben.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Beyond the Cosmos: afl. Quantumleap
Brian Greene verkent de wereld van de kwantumfysica. Welke invloed heeft deze wetenschap op ons dagelijks leven?
Canvas (22:05 - 23:00): Ice Dream
Franse documentaire uit 2010 van Jean-Michel Corillion over het tot de verbeelding sprekende project van een Franse ingenieur om het drinkwaterprobleem in droge streken op te lossen door er ijsbergen naartoe te slepen.

Woensdag (21-03-2012)
Ned 2 (19:55 - 20:25): Natuur op 2: afl. Dagboek van een olifant (5)
Michaela zoekt de baby-olifanten op die door de toegewijde Daphne Sheldrick en haar team liefdevol worden opgevangen. Het kan jaren van intensieve zorg kosten - waarbij de verzorgers niet zelden de rol van surrogaatmoeder op zich nemen - voordat de olifanten eraan toe zijn om een zelfstandig leven te leiden in het wild.
Intussen volgt Jonathan het wel en wee van de oudere weesolifanten en van een olifant in het bijzonder: de tienjarige Emily. Ze is eraan toe om terug te keren naar het wild, maar ze vervult momenteel een moederrol voor dertig oudere weesolifanten.
In Samburu National Reserve vindt het reddingsteam een stervende baby-olifant die in de steek is gelaten door de andere olfanten. Hij is vrijwel uitgedroogd en het is de vraag of het olifantje de reis naar het opvanghuis zal overleven...
Ned 2 (20:55 - 21:25): Labyrint: Blind zijn en dan toch weer kunnen zien.
Blind zijn en dan toch weer kunnen zien. Dankzij nieuwe wetenschappelijke inzichten is dit mogelijk. Labyrint over het netvliesimplantaat en de winnaars van de Labyrint Publieksprijs 2011
Nat Geo (21:00 - 22:00): Ancient Secrets: afl. Mystery of the Silver Pharaoh
De schatten van de oude farao's waren legendarisch, maar het graf van de onbekende Psusennes I verbaasde zelfs de meest ervaren Egyptologen. Toen het werd opgegraven in 1940 was het onaangetast door grafrovers, maar deze ontdekking werd overschaduwd door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De tombe bevatte een zilveren sarcofaag en andere oogverblindende schatten. Hoe verkreeg Psusennes zoveel macht? In deze documentaire onthullen historici de waarheid over deze farao die ongeveer 3000 jaar geleden regeerde
Nat Geo (22:00 - 23:00): Apocalypse WWII: afl. The end of the nightmare
In 1945 trekken Hitlers legers zich terug voor de oprukkende geallieerden. Intussen dwingt Amerika Japan op de knieŽn met de atoombom
BBC 2 (22:00 - 23:00): Wikileaks: The Secret Life of a Super Power
Documentaireserie over de openbaarmaking van diplomatieke berichten van de VS, o.a. over de 'war on terror' en GuantŠnamo Bay.
Discovery (23:00 - 00:00): Megaquake: Hour that shook Japan
Op 11 maart werd Japan getroffen door een verwoestende natuurramp. Hoe is de aardbeving ontstaan en wat zijn de gevolgen van deze ramp voor de wetenschap, de wereld en de toekomst?

Donderdag (22-03-2012)
Canvas (20:40 - 21:30): Life: afl. Reptiles and amphibians
Zelfs naar BBC-maatstaven is Life een ware tour de force. De makers reisden ruim vier jaar lang alle continenten af om het beeldmateriaal voor deze unieke productie te verzamelen
BBC 2 (21:00 - 22:00): Natural World: afl. Zambezi
De Zambezi-rivier is 3500 kilometer lang en stroomt door zes landen, van Zambia naar de Indische Oceaan.
Discovery (23:00 - 00:00): Nuclear Nighmare: Japan in crisis
Een tijdlijn van de onvoorstelbare natuurramp die een nucleaire crisis teweegbracht in de Fukushima Dai`ichi-centrale in Japan. Paula Zahn voert ons mee in dit dramatische verhaal

[ Bericht 23% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 20-03-2012 09:38:52 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_109231535
Is de Discovery Channel gewoon datgene wat op de kabel; komt of speciale kanalen? Tvp trouwens :P
pi_109263673
quote:
0s.gif Op zondag 18 maart 2012 14:10 schreef KabulCuisine het volgende:
Is de Discovery Channel gewoon datgene wat op de kabel; komt of speciale kanalen? Tvp trouwens :P
gewoon datgene wat op de kabel komt :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_109486814
Zondag (25-03-2012)
Ned 2 (18:55 - 19:55): Focus: afl. Zie je wat je denkt?
Kunnen we werkelijk onze ogen geloven? In deze aflevering zien we een aantal van de merkwaardige illusies die de wetenschap creŽert om te laten zien hoe onze natuurlijke zintuigen eigenlijk werken, en hoe we kunnen leren om ze te manipuleren. Het begint met neurowetenschapper Beau Lotto en zijn zak vol met ongelooflijke kleurenillusies. Met een gekleurde kubus, een reusachtig schaakbord en een reusachtige stoel toont hij aan dat niets wat wij zien zeker is. En dat, in weerwil van onze sterkste intuÔtie, kleur geen eigenschap van de werkelijkheid is, maar een subjectieve ervaring die in onze verbeelding word gecreŽerd. We wonen ook een goochelvoorstelling bij, waar dingen verdwijnen en andere dingen verschijnen.
Psycholoog en ex-wiskundige Gustav Kuhn onthult dat niet onze ogen voor de gek worden gehouden, maar ons brein. Het duurt 150 milliseconden voordat een beeld dat onze ogen opvangen, onze hersenen bereikt. Dat duurt te lang voor onze hersenen, die intussen dingen voorspellen en gebeurtenissen construeren die niet eens hebben plaatsgevonden. Kunnen we meer inzicht krijgen in onze zintuigen en ze leren beheersen?
We maken kennis met een man die heeft leren zien door net als vleermuizen gebruik te maken van echolocatie, en met piloten die leren om geblinddoekt een helikopter aan de grond te zetten, uitsluitend met behulp van hun tastzin. Als we meer inzicht krijgen in onze zintuigen, schept dat geweldige nieuwe mogelijkheden. Mensen zijn in staat om krachten te gebruiken waarvan ze niet eens wisten dat ze die hadden. Maar het roept tegelijkertijd de vraag op of we onze zintuigen eigenlijk wel kunnen vertrouwen.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Orbit: How satellites rule our world
Hoewel satellieten een belangrijke rol spelen in ons dagelijkse leven, hebben slechts weinigen aandacht voor deze instrumenten. Maggie Aderin-Pocock wil dit veranderen door duidelijk te maken wat deze tuigen mogelijk hebben gemaakt in de wereld van communicatie, navigatie en zelfs spionage.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Inside: afl. The warrior gene
Deze documentaire duikt in de beangstigende wetenschappelijke ontdekking dat een enkel gen verantwoordelijk gehouden kan worden voor gewelddadig gedrag. De voormalige punkrocker Henry Rollins gaat op onderzoek uit naar deze ‘warrior gene’ om te ontdekken of zijn eigen agressie voortkomt uit zijn opvoeding of dat het in zijn genen verborgen ligt. Samen met een kleurrijke groep mensen, van boeddhistische monnik tot American Football-speler, probeert Rollins het geheim van de gen te ontrafelen.
Nat Geo (23:00 - 00:00): Apocalypse: WWII: afl. Collapse of France
Een documentaire over de duistere dagen van 1940, met de bezetting van Frankrijk door de Duitsers en de Blitzkrieg tegen de Britten
Discovery (00:00 - 01:00): Curiosity: afl. Can I live forever?
Een 1000-jarige Adam Savage onthult of het mogelijk is eeuwig te leven en onderzoekt transhumanisme, hersendownloads, zelfregenererende organen en totale lichaamstransplantaties

Maandag (26-03-2012)
Ned 2 (19:25 - 20:25): Natuur op 2: Expeditie Tijger (1/3)
We volgen een expeditie die op zoek gaat naar tijgers die zich schuilhouden in het koninkrijk Bhutan in de Himalaya. Omdat de tijgers dreigen uit te sterven, krijgt een internationaal team van in katachtigen gespecialiseerde wetenschappers en natuurfilmers toegang tot de bossen en bergen van Bhutan. Het kan wel eens de laatste kans zijn om dit schitterende dier te redden. Onderzoeker Steve Backshall gaat samen met speurhond Bruiser naar tijgers zoeken in het dichte struikgewas van het bos. Hoog in de bergen doet natuurfilmer Gordon Buchaman zijn uiterste best om tijgers te vinden die even ongrijpbaar zijn als de yeti. En in het basiskamp in de jungle organiseert wetenschapper George McGavin een vuurvliegjesdisco, terwijl cameravrouw Justine Evans tijdens een tropisch onweer vastzit boven in een boom. Voor het laatste lid van het team, de in katachtigen gespecialiseerde bioloog Alan Rabinowitz begint de tijd om de tijger te redden op te raken. Hij heeft ongeneeslijke leukemie. Alan hangt het bos vol met cameraatjes om alle geheimzinnige wezens die zich daar ophouden vast te leggen, maar hij moet vooral tijgers vinden om zijn ambitieuze plan om ze overal in de Himalaya te beschermen, te laten slagen
Ned 2 (21:00 - 22:00): Tegenlicht: Back to the square
Een jaar na de euforie op het Tahrirplein is het doel van de demonstranten bij lange na niet bereikt. Het land wordt met harde hand geregeerd en democratie is ver te zoeken. Het oog van de wereld is inmiddels vertrokken. Hoe het Egypte sinds 25 januari 2011 is vergaan wordt verteld aan de hand van vijf portretten uit diverse hoeken van de samenleving
BBC 1 (22:00 - 23:00): Empire: afl. Doing good
Twee sleutelfiguren uit het Britse kolonialisme: Livingstone met zijn humanitaire boodschap en mijnmagnaat en politicus Cecil Rhodes, grondlegger van de apartheid

Dinsdag (27-03-2012)
Ned 2 (19:55 - 20:25): Natuur op 2: afl. Beren op de zwarte piste
We volgen twee families zwarte beren die leven op Whistler Mountain, het grootste skigebied van Canada. Vijfenzeventig zwarte beren gedijen in een van de drukste skicentra ter wereld. Tegen de achtergrond van de schitterende natuur van Brits Columbia volgt dit programma een jaar lang twee moederberen, Jess en Marissa, en hun jongen. Het ene gezin zoekt de eenzaamheid van de heuvels op, het andere kiest voor een leven in de bewoonde wereld, tussen de skiŽrs. Hun verhaal begint als de jongen worden geboren. De kleintjes klauteren uit hun hol en moeten meteen leren wat ze nodig hebben om in Whistler te kunnen overleven. Overal loert gevaar: de kleintjes moeten leren om roekeloze mountainbikers te omzeilen, ze kunnen beschoten worden als ze al te brutaal naar mensenvoedsel zoeken, en ze moeten uit de klauwen van volwassen mannetjes met moordzuchtige neigingen blijven. Het hectische jaar van de beren eindigt als ze in winterslaap gaan. Waar zijn ze veilig? De stadsberen kiezen voor een wel heel originele oplossing!
Canvas (21:10 - 22:05): Reagan (1/2)
Tweedelige documentaire van de Eugene Jarecki over de controversiŽle Amerikaanse president Ronald Reagan (1911-2004), een man die door sommigen werd verheerlijkt en door anderen verguisd.
BBC 2 (22:00 - 23:00): Horizon: afl. Global weirding
The work of scientists trying to understand why the world's weather seems to be getting more extreme and if these patterns are a taste of what is to come. In the past few years, the UK has experienced very cold winters, drought and floods, while in Texas an unprecedented amount of rainfall has been followed by a record-breaking dry period
Nat Geo (22:00 - 23:00): Beyond the Cosmos: afl. Multiverse
Brian Greene investigates the possibility of the existence of multiple universes as opposed to the widespread belief in a single one
Canvas (22:05 - 23:05): The Joy of stats
Het merendeel van de studenten mag dan wel gruwelen bij het woord ‘statistiek’ – ’t is traditioneel het buisvak bij uitstek – maar voor de Zweed Hans Rosling, professor Internationale Gezondheid, is het ‘the sexiest subject’: het geeft ons een wereldbeeld dat gebaseerd is op feiten, en niet louter op vooroordelen.

Woensdgag (28-03-2012)
Ned 2 (19:55 - 20:25): Natuur op 2: afl. Dagboek van een olifant
De serie 'Dagboek van een olifant' volgt een jaar lang het unieke leven van een groep olifantenweesjes die opgevangen worden in een kliniek in Nairobi. We zien hun poging om het verlies van hun moeder te verwerken en hun inspanningen om weer terug te keren in de natuur.
Ned 2 (20:55 - 21:30): Labyrint: afl. Masturberen voor de wetenschap
Vrouwen hebben net zo veel zin in seks als mannen. Als ze dat niet hebben dan doet de man iets fout. Dat stelt de Canadese neurowetenschapper Jim Pfaus. In Labyrint een kijkje in het brein tijdens De Daad. .
BBC 2 (22:00 - 23:00): Wikileaks: The secret life of a superpower (2, slot)
In 2010 lekte klokkenluiderswebsite Wikileaks (zie ook hier wat de MMM-ers hierover te zeggen hebben!) vertrouwelijke diplomatieke berichten van de Verenigde Staten. In de slotaflevering van deze tweedelige documentaire worden de berichten behandeld over Rusland, de economische macht van China en het potentiŽle gevaar van de ontwikkeling van een Iraanse kernbom
Nat Geo (22:00 - 23:00): Brick by brick: the making of the Iron Curtain
Berlijn, 1961: opeens staat daar het IJzeren Gordijn, en de muur scheidt vrienden, families en geliefden van elkaar. De Berlijnse Muur, dit verschrikkelijke "wonder van de wereld", bleef 28 jaar lang staan. Vijftig jaar later onthult deze documentaire verbazingwekkende details en verontrustende verhalen omtrent de 43.1 km lange constructie
Ned 2 (22:55 - 23:50): Import: Dead man walking
Reportage over Ding Yu, een jonge Chinese journaliste. Niets bijzonders? Nou, zij heeft namelijk al meer dan tweehonderd interviews met te dood veroordeelde misdadigers afgenomen. Yu onderzoekt waarom ze doodstraf krijgen in de format van een Reality Show. Zeker eentje die de gemoederen hoog heeft laten oplopen in China en een aanrader als je de special over Wikileaks wel op Youtube wilt bekijken!

[ Bericht 21% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 27-03-2012 09:05:43 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_109761624
...

[ Bericht 61% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 03-04-2012 09:24:06 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_109838528
Zondag (01-04-2012)
Ned 2 (18:55 - 19:50): Focus: afl. Zijn wij goed of slecht?
Heeft de mens een aangeboren moreel besef? En zo ja, waar bevindt zich dat dan in de hersenen, en hoe is het daar terechtgekomen? We maken kennis met de wetenschappers die op zoek zijn naar een fysieke oorsprong van onze morele intuÔtie. Ted Bundy, Charles Manson, David Berkowitz, allemaal beruchte moordenaars. Maar waren ze al bij hun geboorte slecht?
Nat Geo (21:00 - 23:00): Earth: the making of a planet
Earth: Making Of A Planet laat het verhaal zien van het ontstaan van de aarde en de turbulente miljoenen jaren van ziedende temperaturen, ijstijdperken en 's werelds omvangrijkste massa-extinctie. Kijk naar de meest meeslepende en dramatische momenten in de 4,5 miljard jaar lange geschiedenis van de aarde
Nat Geo (23:00 - 00:00): Apocalypse: WWII: afl. Origins of the holocaust
In 1941 slaat het conflict om in een wereldoorlog, met de gruwelijke slag om Moskou en de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbour.
Ned 2 (23:30 - 00:05): Dus ik ben: afl. Ik werk dus ik ben
Als je gevraagd wordt wie je bent dan volgt na je naam vrijwel altijd je beroep. Kortom, je bent wat je doet. We werken omdat we geld nodig hebben voor ons dagelijks brood. Maar werk moet ook leuk zijn en bovenal bijdragen aan onze zelfontplooiing. Hoe is dat in tijden van economische crisis waarin we minder keuzevrijheid hebben? Is onze werkidentiteit minder maakbaar geworden? Met o.a. Alain de Botton, Joke Hermsen, Michela Marzano, Richard Sennett en Rob Wijnberg.
Discovery (00:00 - 01:00): Curiosity: afl. How do drugs work?
Welke drugs zijn er eigenlijk? Hoe zitten deze chemisch in elkaar? Waarom zijn ze eigenlijk zo verslavend en soms zelfs dodelijk? Acteur Robin Williams duikt in de wereld van de verdovende middelen, met alle gevolgen van dien

Maandag (02-04-2013)
Ned 2 (19:25 - 20:20): Natuur op 2: afl. Expeditie Tijger (2/3)
We volgen een expeditie die op zoek gaat naar tijgers die zich schuilhouden in het koninkrijk Bhutan in de Himalaya. Omdat de tijgers dreigen uit te sterven, krijgt een internationaal team van in katachtigen gespecialiseerde wetenschappers en natuurfilmers toegang tot de bossen en bergen van Bhutan.
BBC 2 (20:00 - 21:00): Singapore 1942: End of an empire (1/2)
Tot aan de Britse capitulatie in 1942 was Singapore het belangrijkste Britse marinesteunpunt in de regio. De gebeurtenis hertekende de verhoudingen in Zuidoost-AziŽ volledig, met de uiteindelijke onafhankelijkheid van Singapore als gevolg. Met ooggetuigenverslagen
Ned 2 (21:00 - 22:00): Tegenlicht: Doelwit Iran
Iran met een kernbom is het schrikbeeld voor IsraŽl en het Westen. De roep en dreiging van IsraŽl om Iraanse nucleaire installaties te bombarderen, klinkt daardoor luider dan ooit. En als dat in een oorlog ontaardt zal Nederland niet buiten schot blijven. Dit allerminst behaaglijke vooruitzicht schetst Tegenlicht vanavond in Doelwit Iran.

Dinsdag (03-04-2012)
Ned 2 (19:55 - 20:25): Natuur op 2: afl. Eekhoorns, snel, slim en voor niemand bang
Grijze eekhoorns zou je de elitetroepen van de dierenwereld kunnen noemen: een speciale gevechtseenheid die met militaire precisie aanvallen uitvoert op voedertafels. Maar is die reputatie wel terecht? Hun sterkste punt is hun lenigheid. Met hun ingebouwde abseil-uitrusting, pootjes die 180 graden kunnen draaien en klauwtjes die zich aan de gladste oppervlakken kunnen vastgrijpen, zijn ze in staat om met hun kop omlaag langs een boom naar beneden te rennen. Sprongen van meer dan drie meter zijn een peulenschil voor ze. Ze hebben speciale detectoren in hun ogen om afstanden te schatten en in een fractie van een seconde beslissingen te kunnen nemen. We laten een eekhoorn een intensief militair trainingsprogramma doorlopen om te zien hoe stoer deze beestjes zijn. En we ontdekken dat in een Amerikaanse stad de eekhoorns het al steeds meer voor het zeggen hebben!
BBC 2 (20:00 - 21:00): Singapore 1942: End of an empire (2, slot)
Documentaire (2012) in een tweeluik van Don Featherstone over de betekenis voor het Britse imperium en Zuidoost-AziŽ van de overwinning van Japan op Singapore in 1942
Canvas (21:10 - 22:05): Reagan (2, slot)
Tweedelige documentaire van de Eugene Jarecki over de controversiŽle Amerikaanse president Ronald Reagan (1911-2004), een man die door sommigen werd verheerlijkt en door anderen verguisd
BBC 2 (22:00 - 23:00): Horizon: The Hunt for AI
Reportage (GBR-2012) waarin Marcus du Sautoy, professor wiskunde aan de Universiteit van Oxford, onderzoekt hoe ver we staan in het creŽren van artificiŽle intelligentie
Nat Geo (22:00 - 23:00): A Traveller's Guide to the planets: afl. Saturn
De lancering van het ultieme ruimte-avontuur. Een adembenemende reis naar de planeten, met beelden van de meest geavanceerde telescopen
Canvas (22:05 - 23:00): In the minds of plants
Franse documentaire over het groeiende idee dat ook planten een bewustzijn hebben. De laatste jaren is er in de biologie een nieuw onderzoeksdomein tot stand gekomen: de neurobiologie van planten. Wetenschappers hebben ontdekt dat de grenzen tussen het dieren- en het plantenrijk veel vager zijn dan algemeen wordt aangenomen. Sommige planten, zoals Zuid-Afrikaanse acacia's, kunnen zelfs communiceren met elkaar en zich samen verweren tegen belagers.

Woensdag (04-04-2012)
Ned 2 (19:55 - 20:25): Natuur op 2: afl. Dagboek van een olifant (3)
Natuurprogramma Na de dood van de blinde baby-olifant Ndololo, treft de kliniek voorbereidingen voor de opname van een zwakke en bange baby-olifant die met het vliegtuig naar Nairobi wordt gevlogen
Ned 2 (20:50 - 21:25): Labyrint: afl. Zonder zwaartekracht
Wie Andrť Kuipers door het ruimtestation ziet zweven kan niet anders dan hem benijden: bevrijd van de belemmerende krachten van de zwaartekracht lijkt hij volkomen op zijn gemak. Maar de gewichtloosheid pleegt in feite roofbouw op zijn hele lichaam. Sinds kort wordt onderzoek verricht naar de invloed van gewichtloosheid op de hersenen; Andrť Kuipers is een van de eerste proefpersonen in dit onderzoek
BBC 2 (22:00 - 23:00): Woolly Mammoth
Alice Roberts explores the natural history of the Ice Age mammals that once roamed across what is now Europe and Asia. Detailed information about their lives has been gleaned from carcasses preserved in the Siberian permafrost, and the anatomist meets scientists using genetic, chemical and molecular tests to reveal the adaptations that allowed mammoths to evolve from tropical animals to creatures capable of surviving extreme cold
Nat Geo (22:00 - 23:00): Killing Hitler
Hitler was waarschijnlijk de meest gevreesde en geminachte man van de twintigste eeuw. Er zijn tenminste 42 moordaanslagen op Hitler beraamd. Wie waren deze mannen, wat motiveerde hen en welke methodes werden gebruikt? Ga mee voor een kijkje achter de schermen.
Ned 2 (22:55 - 00:25): Import: De film die nooit werd afgemaakt
Na de oorlog ontdekten Oost-Duitse archivarissen een film die de nazi's in mei 1942 maakten in het getto van Warschau, kort voor de deportaties naar Treblinka begonnen. Decennia lang werd 'Das Ghetto' door historici en andere wetenschappers gebruikt als een bedenkelijke, maar toch authentieke bron van informatie over het leven in het getto. De stille film combineert beelden van uitgehongerde, lijdende en stervende Joden met scŤnes van andere Joden die in luxe leven. Het doel van de film was niet geheel duidelijk; misschien alleen maar de 'onverschilligheid' tonen van rijke Joden tegenover hun arme 'rasgenoten'. Maar in 1998 dook nog een andere filmrol op waaruit bleek dat al die schokkende taferelen zeer zorgvuldig geŽnsceneerd waren. Of liever: de beelden van de uitgemergelde en dode mensen waren echt, maar die van de rijke Joden die hen zomaar voorbijliepen, waren in scŤne gezet. In 'A Film Unfinished' maakt de IsraŽlische cineaste Yael Hersonski een kritische analyse van 'Das Ghetto'. Ze onderzoekt de manipulaties sequentie na sequentie en plaatst ze in perspectief door ze aan te vullen met rapporten van een Duitse getto-bestuurder, dagboekfragmenten van het hoofd van de Joodse Raad in het getto, een interview met ťťn van de cameramannen van destijds en getuigenissen van Joden die zelf in het getto hebben gezeten. Het resultaat is tegelijk een onthutsend document over de perfiditeit van de Nazi's en een filosofisch commentaar over de manier waarop we naar beelden kijken en over het verschil tussen kijken en zien

Donderdag (05-04-2012)
BBC 2 (21:00 - 22:00): Natural World: afl. The real junglebook bear
Het karakter van Baloe, de gezapige beer uit het Jungleboek-verhaal, is gebaseerd op deze berensoort uit AziŽ. Het echte dier leidt echter een veel harder bestaan. Naast de voortdurende zoektocht naar eten moet het dier zich constant tegen vijanden weren.
Ned 2 (22:55 - 23:55): Holland Doc: Het land van melk en Misgano
Millennia lang heeft er in EthiopiŽ een grote groep Joden geleefd zonder dat men op de hoogte was van het bestaan van dit volk. Hun hele leven hebben deze Falasha's verhalen gehoord over IsraŽl. De verrassing is groot als dit land plotseling bijzonder concreet en werkelijk wordt. Duizenden Ethiopische Joden vertrekken daarop naar het beloofde land IsraŽl, in navolging van hun voorouders Abraham en Mozes. Documentairemaker Jan Willem den Bok legt de reis van de 33-jarige Misgano Mangeste en zijn gezin vast van begin tot eind. Van het afscheid in Misgano's lemen hutje tot het kussen van het asfalt van Ben Goerion Airport. Maar is IsraŽl wel het land van melk en honing dat hij in gedachten had? Op 27 maart vindt de premiere van Het Land van Melk en Misgano plaats.
BBC 2 (00:20 - 01:20): Modern Spies (1/2)
Voor het eerst praten Britse geheim agenten op televisie over hun werk. Journalist Peter Taylor gaat na hoe de huidige spionnen worden aangeworven en wat precies van hen wordt verwacht

Vrijdag (06-04-2012)
Discobery (21:00 - 22:00): Curiosity: What Sank Titanic?
Hoe kon de technisch superieure Titanic tot zinken worden gebracht door een ijsberg? Met reconstructies en historische analyses wordt het mysterie van deze tragedie onderzocht.
BBC 1 (21:30 - 22:00): Titanic with Lan Goodman (2/3)
Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de legendarische scheepsramp verzamelt Goodman getuigenissen van scheepsbouwers en van familieleden van de crew
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_109891974
Ik zet hem toch maar even hier hoewel het weer geen echte docu is bij Virus, het was weer zoveel moeite om te vinden....

http://video.canvas.be/virus-0404-day-in-a-life

quote:
Virus 4/4, 22.40 Canvas: Life in a Day
VIRUS

Life In A Day is een wereldwijd experiment om naar aanleiding van de vijfde verjaardag van YouTube de langste user-generated-content film te maken. 80.000 mensen uit 192 landen leverden 4.500 uur film waar regisseur Kevin Macdonald mee aan de slag ging…
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
pi_110015487
quote:
0s.gif Op woensdag 4 april 2012 13:17 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik zet hem toch maar even hier hoewel het weer geen echte docu is bij Virus, het was weer zoveel moeite om te vinden....

http://video.canvas.be/virus-0404-day-in-a-life

[..]

^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')