abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_102608006
quote:
6s.gif Op woensdag 28 september 2011 12:14 schreef rubje het volgende:
Wat ik mij altijd afvraag hoe het documentaire makers lukt bv in oerwouden bepaalde diersoorten van dichtbij te filmen? Soms denk je dat ze er bovenop zitten of misschien flink inzoomen of zelfs met een afstandbediening de camera bedienen want als mens weet je dat wilde dieren zowel boven als ondergronds niet op nieuwsgierige mensen zitten te wachten. :N

iemand?

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_102678170
Zondag (02-10-2011)
Ned 2 (18 :45 – 19 :40) : Focus : afl.Over mijn Lijf : Afweer
Er wordt getoond hoe het lichaam zich verdedigt tegen de talloze vijanden die de wereld herbergt. Het moet zich zelfs wapenen tegen zuurstof en licht. We zien waarom een peuter in staat is kinderziekten te overwinnen en hoe het lichaam in staat is tal van andere aanvallen te weerstaan. Daarvoor is geen hulp van buitenaf nodig. Het menselijk lichaam heeft een grote zelfhelende kracht.
Ned 2 (20:15 – 21:10): De Slavernij: afl. Een slaaf komt niet in de hemel
Vanaf de West-Afrikaanse kust brachten de Hollanders hun slaven naar Zuid-Amerika. Schepen werden volgestouwd met mannen, vrouwen en kinderen. Rouť volgt hun route en ervaart hoe dat geweest moet zijn.
Nat Geo (23:00 – 00:00): Taboo: afl. Hoarders
Neem een kijkje in de wereld van dwangmatige verzamelaars, onder wie een oudere rommelhamsteraar in Londen en een varkensverzamelaar in Florida

Maandag (03-10-2011)
Ned 2 (19 :25 – 20 :25) : Nature’s Great Events : afl. Het grote smelten
In de Arctische zomer begint meer dan vier miljoen vierkante kilometer poolijs te smelten. De laatste jaren gaat dat steeds sneller. In de zomer van 2007 werden alle records gebroken, met een extra 600.000 vierkante kilometer ijs dat verdween. Volgens vele wetenschappers zal de Arctische zomer binnen 20 tot 50 jaar tijd ijsvrij zijn. Voor sommige dieren biedt dat grote mogelijkheden. Poolvossen, belugawalvissen en narwallen (arctische walvissen) vinden in het poolgebied ťťn van de rijkste voedingsplaatsen op aarde. Maar voor de ijsberen is het verdwijnen van het ijs dramatisch. Ze geraken nog nauwelijks aan hun geliefde voedsel, zeehonden, en troepen in groten getale samen in veel te kleine biotopen. De gevolgen laten zich raden. De dieren zijn uitgehongerd, verliezen gewicht en raken slaags met elkaar.
Canvas (21:10 – 22:05): De Vloek van Osama (slot): afl. Een nieuwe moslimwereld
'De vloek van Osama' zou oorspronkelijk slechts vier afleveringen tellen. Maar de geschiedenis beslist daar anders over. Want in 2011 gaan twee aardschokken door de moslimwereld. Een kleine: de dood van Osama, de man die al een tijdje meer een symbool is dan een opperbevelhebber. En een grote: de Arabische lente. Deze aflevering begint, hoe kan het anders, met de dood van Osama bin Laden. Hoewel Osama's lijfwacht die Rudi de dag voordien geÔnterviewd heeft, onmiddellijk ondergedoken is, slaagt Rudi er toch in hem opnieuw te pakken te krijgen en om zijn reactie te vragen.
Discovery (22:00 – 23:00): Secrets of Seal Team 6
Zij waren degenen die de missie om Osama Bin Laden te doden uitvoerden. Deze boeiende documentaire bevat interviews met voormalige leden en onthult de geheimen van Seal Team 6

Dinsdag (04-10-2011)
Nat Geo (21:00 – 22:00): Earth Investigated: afl. City under the Sea
Leeft de mensheid binnenkort onder de zee? Experts analyseren de belangrijkste voorwaarden voor het creŽren van een leefgemeenschap onder water
Canvas (21:10 – 22:05): Back in the USSR: afl. 20 jaar postcommunisme in en rond het Kremlin
Er gebeurt iets vreemds eind jaren 80 in de anders zo vastgeroeste Sovjet-Unie. Partijleider Gorbatsjov spreekt van glasnost en perestrojka, openheid en hervorming. Het is het begin van een wervelende reeks omwentelingen die de Sovjet-Unie, ťn de hele wereld, ingrijpend zullen veranderen. Het is ook het begin van de carriŤre van twee VRT-journalisten als Sovjet-Unie- en Rusland-kenners. Jan Balliauw en Stefan Blommaert gaan twintig jaar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie terug naar mensen die ze tijdens die hele periode interviewden
Nat Geo (22:00 – 23:00): Traveller’s Guide to the Planets: afl. Saturn
De lancering van het ultieme ruimte-avontuur. Een adembenemende reis naar de planeten, met beelden van de meest geavanceerde telescopen.
Canvas (22:05 – 23:00): Te Gek: afl. Identiteit
Annick Ruyts vertrekt op reis. Deze keer geen verre, exotische bestemmingen zoals we dat van haar gewoon zijn, maar een mentale reis door het hoofd van de Vlaming anno 2011. Ze verdiept zich in psychische problemen die kenmerkend zijn voor de samenleving van vandaag en die vroeger nauwelijks of niet voorkwamen. In deze eerste aflevering gaat het over identiteitsproblemen.
Ned 2 (22 :55 – 23 :55) : Close Up : in het atelier van Mondriaan
Piet Mondriaan verhuist in 1921 naar Parijs, de stad waar hij zeventien jaar zou blijven. Zijn Parijse verblijf brengt Mondriaan geen roem, maar toch is deze periode van cruciaal belang. Hij vervolmaakt zijn kunst en woont en werkt in een atelier met een uniek, strak vormgegeven interieur dat net als zijn werk geschilderd is in de kleuren wit, geel, rood en blauw

Woensdag (05-10-2011)
Ned 2 (20:50 – 21:25): Labyrint: afl. Liegen
Een aflevering van Labyrint over goede leugenaars en slechte leugendetectoren. In situaties waar er veel op het spel staat, doen we ons uiterste best om de leugen van de waarheid te onderscheiden.
Nat Geo (21:00 – 22:00): Mystery Files: afl. Pope Joan/Hitler
Pope Joan: Het schokkende verhaal van de vrouw die volgens sommigen ooit aan het hoofd van de Katholieke Kerk stond; een legende die al eeuwenlang bestaat
Hitler: Medisch onderzoek onthult een nieuwe analyse over Hitlers transformatie van lanterfanter tot tiran, na een gifgasincident in zijn soldatentijd.
BBC 1 (21:30 – 22:00): Planet Dinosaur: Fight for Life
Tijdens het Jura-tijdperk domineerde de allosaurus Noord-Amerika. Zelfs de geharnasde stegosaurus was niet veilig voor zijn dodelijke beet. Het leven in de zee was tijdens deze periode ook niet gemakkelijk. In 2008 werd een fossiel opgegraven van een zeeslang van 15 meter lang die wel 45 ton woog. De schedel is twee keer zo groot als die van een tyrannosaurus rex en zijn beetkracht groter dan van welk dier ook uit dit tijdperk.
Nat Geo (22:00 – 23:00): Mystery 360: afl. UFO’s
In 1997 verscheen 's nachts een V-vormig voorwerp boven Phoenix. Een team van experts gaat het tien jaar oude mysterie van deze lichten oplossen.
Canvas (22:25 – 00:10): The Fog of War
Robert S. McNamara was de Amerikaanse minister van Defensie tijdens het presidentschap van John F. Kennedy en Lyndon Johnson. In deze documentaire praat hij over de depressie van de jaren dertig, de industrie tijdens de oorlogsjaren, zijn presidentschap bij de Ford Motor Company en zijn rol tijdens de Cubacrisis. Maar ook zijn fouten tijdens de Vietnamoorlog komen uitgebreid aan bod.
Ned 2 (00:45 – 01:45): Import: Staatsburger Havel
Portret van VŠclav Havel, voormalig dissident, theaterschrijver en president van Tsjecho-Slowakije en later TsjechiŽ.

Donderdag (06-10-2011)
BBC 2 (20:00 – 21:00): If Walls Could Talk: The history of the Home: The Kitchen
In de laatste aflevering staat de kamer centraal waaraan we tegenwoordig het meeste geld spenderen, maar die vroeger tot een van de vuilste en gevaarlijkste kamers van een woning behoorde: de keuken.
Canvas (20:40 – 21:30): Expedition New Guinea
Vanuit hun basiskamp op de flanken van de Bosavi-vulkaan dringen de expeditieleden steeds dieper door in het regenwoud. Cameraman Gordon Buchanan probeert met de hulp van plaatselijke gidsen paradijsvogels te filmen tijdens hun bizarre paarrituelen. Bioloog George MacGavin heeft zijn handen vol met een enorme krokodil en speleoloog Steve Backshall verblijft nog altijd onder de grond; hij ontdekt een uitgebreid netwerk van tunnels en grotten dat nog nooit door mensen is betreden.
Nat Geo (21:00 – 22:00): Pricing the Priceless: afl. The Great Pyramid
Bouwkundige Kevin Cook probeert de waarde te bepalen van het enige overgebleven antieke wereldwonder: de Grote Piramide van Gizeh.
Canvas (22:20 – 22:50): Elements: Glazenwasser Ji Sheng Hui
Documentairereeks over mensen die een bijzondere relatie hebben met de natuurelementen.
Glazenwasser Ji Sheng Hui leeft en werkt bij wijze van spreken in de lucht. Dagelijks poetst hij de ramen van de hoogste wolkenkrabbers in Shanghai (China). Met behulp van touwen plakt hij als het ware tegen de torenhoge gevels en balanceert hij tussen adembenemende hoogten en duizelingwekkende diepten. Dimitri Van Zeebroeck trotseerde het gevaar en kroop mee op de hoogste hotels ter wereld, zoals het Marriott hotel aan Tomorrow Square.
Ned 2 (22:25 – 23:55): Holland Doc: Een aanzienlijke reserve aan beschaving (1/2)
"Het paradijs ligt onder de voeten van je moeder" Felix en Yassin vragen zich af hoe belangrijk migratie is voor onze economie en maatschappij en dus voor onze beschaving.

Vrijdag (07-10-2011)
Discovery (21:00 – 22:00): Treasure Quest: afl. Return to the Legend
De Odyssey keert terug naar de Legend om opnieuw te proberen het wrak te identificeren. Hiervoor moet de bemanning een van de 30 kanonnen bergen en de inscripties erop bestuderen.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_102875433
Zondag (09-10-2011)
Ned 2 (18 :50 – 19 :35) : De Berging van de Koersk
In 2000 zinkt in de Barentszzee bij Rusland een hightech kernonderzeeŽr: De Koersk. Het lijkt onmogelijk om op de grillige Barentszzee deze onderzeer te bergen. In deze documentaire het ongelofelijke verhaal van de broers van Seumeren uit de Meern, zij waren diegene die tegen alle logica in de Barentszzee wisten te temmen.
Ned 2 (20:15 – 21:10): De Slavernij: afl. De Industrie in de Tropen
Rouť graaft in de archieven om te achterhalen wie zijn voorvader uit Ghana gekocht heeft en op welke plantage deze vervolgens terechtkwam.
BBC 2 (21:00 – 22:00): City Beneath the Waves: Pavlopetri
De Griekse stad Pavlopetri is de oudste verzonken stad ter wereld. BBC volgt de allereerste opgravingsexpeditie van deze site en gebruikt de internettechnologie CGI, Common Gateway Interface, om de stad herop te bouwen zoals ze er 3.500 jaar geleden moet hebben uitgezien
Nat Geo (21:00 – 22:00): Inside: Tokyo Mafia
Documentaire over de praktijken van de Yakuza
Nat Geo (22:00 – 23:00): Witness: Japan Disaster
Op 11 maart 2011 zag de hele wereld met afschuw hoe ťťn van de zwaarste aardbevingen ooit gemeten, Japan overviel met een enorme tsunami. De tsunami walste hele dorpen plat en liet een ravage achter. Tijdens de ramp waren er veel toeschouwers die de gebeurtenis hebben gefilmd. De documentaire Witness: Japan Disaster toont de beelden in chronologische volgorde vastgelegd vanuit het oogpunt van de slachtoffers.
Tijdens de kleine voorschokken zien we dat de inwoners van Tokio nog rustig blijven, maar wanneer de schokken steeds heftiger worden, breekt er paniek uit. Plafonds storten in, de straten scheuren, wolkenkrabbers zwaaien gevaarlijk heen en weer en mensen proberen in veiligheid te komen. Slechts dertig minuten na de zware beving, komt de tsunami op land aan. Deze plotselinge verwoesting van de regio is op film vastgelegd, van de luchthaven van Sendai tot het kleine dorpje Otsuchi. Daarnaast laat de documentaire ook de nasleep van de gebeurtenis zien, de angst, het verdriet en de hoop op overlevenden.

Maandag (10-10-2011)
Ned 2 (19 :25 20 :25) : Natures Great Events : afl. De Grote Zalmtrek
Elk jaar opnieuw hangt het leven van de grizzlyberen in Noord-Amerika af van een spectaculair natuurfenomeen: de terugkeer van miljoenen zalmen uit de Stille Oceaan naar de bergrivieren waar ze zijn geboren. Deze grote terugkeer zorgt niet alleen voor voedsel voor de beren maar ook voor de walvissen, wolven, arenden en zelfs voor het woud.
Ned 2 (22:55 23:55): Tegenlicht: afl. Tussen Egypte en Gaza
Tussen Egypte en Gaza liggen 1400 tunnels op een strook van 14 kilometer, deze tunnels vormen de spil van de lokale economie. Onder Mubarak steunde de Egyptische overheid officieel het embargo tegen Gaza maar stond de illegale aanvoer via tunnelroutes tussen Egypte en Gaza oogluikend toe. In deze postrevolutionaire periode moet Egypte opnieuw positie bepalen, ook ten aanzien van het beleid in de regio. De mensen in het Egyptische grensdorp Rafah kunnen eindelijk openlijk spreken over de winstgevende handel via de tunnels. Tegenlicht gaat ondergronds en onderzoekt wat de machtswisseling in Egypte gaat betekenen voor de handel in opportunisme. We zien wat de tunnels betekenen voor het dagelijkse leven onder de boycot en spreken met de Palestijnse journalist Ali Abunimah en de Egyptische oud-hoofdreacteur van Al Jazeera Cairo over de toekomst van dit grensgebied.
Discovery (23:00 00:00): Stan Lees Superhumans: afl. Electro Man
Daniel ontmoet mensen met bijzondere krachten, zoals een man die immuun is voor elektriciteit, een man die de 'menselijke calculator' wordt genoemd en 's werelds sterkste man.
Canvas (23:40 01:00): Budrus
Budrus, een stadje met 1.500 inwoners op de Westelijke Jordaanoever, wordt bedreigd door de scheidingsmuur die IsraŽl om veiligheidsredenen tussen zijn eigen grondgebied en de Palestijnse gebieden aan het bouwen is. Het stadje zal helemaal omringd en gedeeltelijk doorsneden worden door de muur. Daarbij zullen 150 hectaren grond en 3.000 olijfbomen verloren gaan voor de inwoners van Budrus. De Palestijn Ayed Morrar besluit een actie op het getouw te zetten om de bouw van de muur te verhinderen.

Dinsdag (11-10-2011)
Nat Geo (21:00 - 22:00): Earth Investigated: afl. Man Made Disasters
Wist je dat de kans om dood te gaan door een inslag van een asteroÔde vier maal groter is dan getroffen te worden door de bliksem?
Kan de aarde zonder de maan? En hoe is het leven op onze planeet onstaan? In 'Earth Investigated' proberen we deze mysteries te ontrafelen. In deze nieuwe reeks afleveringen wordt een uitgebreide analyse gedaan naar onverklaarde fenomenen en bizarre mysteries, waarbij gebruik wordt gemaakt van de laatste ontwikkelingen in de moderne wetenschap en een bijdrage van vooraanstaande experts.
Canvas (21:25 - 22:15): Back in the USSR: afl. 20 jaar postcommunisme in en rond het Kremlin
Er gebeurt iets vreemds eind jaren 80 in de anders zo vastgeroeste Sovjet-Unie. Partijleider Gorbatsjov spreekt van glasnost en perestrojka, openheid en hervorming. Het is het begin van een wervelende reeks omwentelingen die de Sovjet-Unie, ťn de hele wereld, ingrijpend zullen veranderen. Het is ook het begin van de carriŤre van twee VRT-journalisten als Sovjet-Unie- en Rusland-kenners. Jan Balliauw en Stefan Blommaert gaan twintig jaar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie terug naar mensen die ze tijdens die hele periode interviewden.
Nat Geo (22:00 - 23:00): Travellers Guide to the Planets: afl. Jupiter
De reus Jupiter is een van de meest herkenbare planeten, vanwege zijn opmerkelijke rode oog. Is er intelligent leven mogelijk op zijn manen?
Discovery (23:00 - 00:00): Stan Lees Superhumans: Killer Punch
Serie over supermensen, zoals 's werelds snelste schutter, de winnaar van het WK sauna, een wereldkampioen stuntduiken en een man die de dodelijke 'one inch punch' zou beheersen.

Woensdag (12-10-2011)
Ned 2 (20:50 - 21:25): Labyrint: afl. Nobel
Elk jaar begin oktober wordt bekendgemaakt welke wetenschappers de volgende Nobelprijs ontvangen. De kans dat dit jaar een Nederlander in de prijzen valt is gering. We duiken in de geschiedenis.
Nat Geo (21:00 - 22:00): Mystery Files: Saladin/Taj Mahal
Saladin: De mythe van de grote moslimleider wordt onder de loep genomen, waarbij we de details van zijn veldslagen en veroveringen volgen
Taj Mahal: Al eeuwen boezemt de Taj Mahal ontzag in. Nu worden historische plannen voor de bouw van een zwarte kopie van het mausoleum onderzocht.
BBC 1 (21:30 - 22:00): Planet Dinosaur: afl. New Giants
In deze vijfde aflevering wordt onderzocht hoe het komt dat de dinosaurussen zo groot waren. De grootste was de argentinosaurus. Een kolos van 35 meter lang en 75 ton
Nat Geo (22:00 - 23:00): Mystery 360: afl. Ghosts Behind Bars
Sinds de gevangenis werd gesloten, komen er meldingen over spookachtige geluiden in het gebouw. Een team gaat onderzoeken of het er spookt
Canvas (22:30 - 00:35): Capitalism, A Love Story
Michael Moore neemt dit keer de wereldwijde financiŽle crisis onder de loep en de economie in de Verenigde Staten, nu Obama het roer heeft overgenomen van Bush. Daarnaast gaat de documentaire over de rampzalige invloed die de heerschappij van de grote bedrijven, en de onstilbare honger naar winst, heeft op het dagelijks leven van de gewone Amerikaan en andere burgers ter wereld.
Ned 2 (23:45 - 01:10): Import: Jesus Camp
Een groeiend aantal evangelische christenen gelooft dat de christelijke jeugd in de Verenigde Staten een leidinggevende rol moet opnemen in het verdedigen van de overtuigingen van hun religieuze beweging. 'Jesus Camp' volgt Levi, Rachael en Tory die naar het 'Kids on Fire'-zomerkamp gaan in Devil's Lake in North Dakota. Het kamp wordt geleid door predikant Becky Fischer. Kinderen die soms nog maar zes zijn leren er christelijke soldaten te worden in 'Gods leger'.

Donderdag (13-10-2011)
Canvas (20:40 - 21:30): Expedition New Guinea (3, slot)
Speleoloog en bergbeklimmer Steve Backshall daalt samen met een team af in de krater van een uitgedoofde vulkaan. De wanden van 800 meter hoog zijn dik begroeid met tropische vegetatie. De expeditieleden zijn de eerste mensen die in deze verborgen wereld doordringen. Ze hopen er nieuwe dier- en plantensoorten te ontdekken. ZoŲloog George McGavin reist in oostelijke richting naar een actieve vulkaan. Daar vindt hij een rare vogel die voor zijn voortbestaan afhankelijk is van de hete vulkaanas
Nat Geo (21:00 - 22:00): Pricing the Priceless: afl. NYC Grand Central
Grand Central staat al bijna 100 jaar in het hart van Manhattan en is nog steeds het drukste station ter wereld. Hoeveel is het echter waard?
BBC 2 (22:00 - 23:00): Mixed Britannia: afl. 1940 – 1965
George Alagiah vertelt het verhaal van de oorlogskinderen die aanzien werden als oorlogsslachtoffers, de boom van gemengde huwelijken met massale migratie tot gevolg en de trendsetters uit de jaren 60 die de rassengrenzen verlegden.
Canvas (22:20 - 22;45): Elements: afl. William Trubridge – Freediver
De Nieuw-Zeelander William Trubridge voelt zich vooral in zijn element in het water. Hij is houder van een mytisch duikrecord: 101 meter diep, blootvoets en met ingehouden adem: dus zonder flessen, snorkels, zwemvliezen en/of een slee die de duiker naar beneden stuwt. In de duikwereld is Trubridge een levende legende. Op de Bahamas heeft hij zijn ideale trainingslocatie gevonden: Dean's Blue Hole, een onderwaterkrater van 202 meter diepte. Dimitri Van Zeebroeck dook samen met hem in een kristalheldere en diepblauwe water van de Bahamas.
Ned 2 (22:55 - 23:50): Holland Doc: Een aanzienlijke reserve aan beschaving (2, slot): De verwaarlozing van de ziel
Vanuit het multiculturele Den Haag reizen Felix Rottenberg en jongeren-imam Yassin Elforkani (28) naar Limburg, waar de PVV een grote aanhang heeft.
Discovery (23:00 - 00:00): Stan Lees Superhumans: afl. Hammerhead
Maak kennis met superhelden, zoals een geboren marathonloper, een man met een keiharde schedel, ťťn van 's werelds beste beatboxers en een man die voorspellende dromen zou hebben.

Vrijdag (14-10-2011)
Canvas (20:40 - 21:10): Mysteres d’ archives: afl. John F. Kennedy in Berlijn
Op 26 juni 1963 brengt de Amerikaanse president John Fitzgerald Kennedy een officieel bezoek aan West-Berlijn, waar hij een legendarische toespraak houdt.
Discovery (21:00 - 22:00): Treasure Quest: afl. The Libery Ship
Terwijl de Odyssey de U103 vindt, een van de bekendste duikboten uit de geschiedenis, neemt WO II-veteraan Jim McDonald afscheid van het wrak van het konvooischip Cyrus H McCormack
Discovery (23:00 - 00:00): Stan Lees Superhumans: afl. Human Speed Bump
Daniel Browning-Smith onderzoekt de krachten van enkele 'supermensen', onder wie een man die razendsnel muren kan beklimmen, en een man die een 'menselijke verkeersdrempel' is.

[ Bericht 38% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 11-10-2011 08:27:26 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_103145569
Zondag (16-10-2011)
Ned 2 (18:45 – 19:40 : Focus: Wat is Pijn?
Pijn: we doen voortdurend ons best het te vermijden, maar kunnen er toch niet buiten. Zonder het vermogen pijn te voelen zouden we groot gevaar lopen. Er zijn mensen die door een genetische afwijking geen pijn kennen; een grote handicap, zo blijkt
Ned 2 (20:15 – 21:10): De Slavernij: afl. Ketens van de geest
De Franse Revolutie van 1789 geeft vuur aan het smeulende verzet tegen slavernij. In HaÔti leiden berichten over de Franse Revolutie tot een opstand.
Nat Geo (21:00 – 22:00): Inside: Pint Size Preachers
Ontmoet drie jongen mannen die heilige woorden voortbrengen. Voor hun volgelingen zijn zij "uitverkoren" om als dienaar van God op te treden en hoop te bieden aan duizenden mensen. Volgens ongelovigen worden deze kinderen door volwassenen als gimmick gebruikt om kwetsbare kerkgemeentes, die wanhopig op zoek zijn naar een wonder, uit te buiten.
Kanon Tipton uit Mississippi verwierf op eenjarige leeftijd faam op het internet en werd toen gezien als 's werelds jongste prediker. Drie jaar later bereidt hij zich voor om wederom voor de kerkgemeente op te treden. Maar spreekt hij echt met de woorden van God of is hij slechts een imitatie van zijn prekende vader? De twaalfjarige Terry Durham, ook wel 'The Little Man Of God' genoemd, staat bekend om zijn helende krachten. Maar zal hij zijn populariteit behouden nu hij ouder wordt? En Matheus Moraes uit BraziliŽ, bekeert op twaalfjarige leeftijd gangleden en dieven.
Zijn deze jongens echt toegewijd aan hun geloof, of zijn ze het resultaat van fanatieke ouders? In Inside: Pint-Sized Preachers doet National Geographic onderzoek naar dit nieuwe fenomeen.
Nat Geo (22:00 – 23:00): White House through the Lens
Een unieke blik op het leven van de Amerikaanse president, door de ogen van zijn huisfotograaf Pete Souza.
Nat Geo (23:00 – 00:00): Taboo: afl. Prison Love
Hebben criminelen recht op pleziertjes die slachtoffers niet krijgen? Verken de morele en praktische implicaties van liefde achter de tralies.
Ned 2 (23:30 – 00:35): Holland Doc: Smakelijk Eten
Filmmaker Walther Grotenhuis onderzoekt de herkomst van drie producten die van ver komen, maar voor ons heel gangbaar zijn: soja uit BraziliŽ, garnalen uit de Filippijnen en boontjes uit Kenia.

Maandag (17-10-2011)
Ned 2 (19 :25 20 :25) : Natures Great Events : afl. De Grote Migratie
Elk jaar trekken een miljoen gnoes en een kwart miljoen zebra's en gazelles heen en weer over de vlakte van de Serengeti in Tanzania. Ze volgen daarbij het ritme van het regenseizoen op zoek naar groene graslanden. Wanneer ze in het droge seizoen vertrekken, luidt dat voor de vele roofdieren een harde tijd in. Een jaar lang, een volledige seizoenscyclus, volgen we de migratie van de graasdieren en het lot van een aantal achterblijvers: een grote leeuwenfamilie. In de droge tijd krijgen die het heel moeilijk.
Ned 2 (21:00 22:00): Tegenlicht: In de ban van IsraŽl
Anti-IsraŽl is al snel anti-semiet, ook in Nederland. Tegenlicht onderzoekt met Thomas von der Dunk hoe in Nederland het denken over IsraŽl wordt gemanipuleerd door een machtig samenspel van politiek, geloof en propaganda. In Tegenlicht kijken we samen met Thomas van der Dunk naar de handel en wandel van de IsraŽllobby in Nederland. De publicist en cultuurhistoricus verafschuwt de kritiekloze houding. Samen met oud-diplomaten Petra Stienen, Willem Beelaerts van Blokland en historicus Ilan Pappe duidt hij een aantal recente kwesties. Waarom werd de ontwikkelingsorganisatie ICCO door Minister Rosenthal vorig jaar zo hardhandig op de vingers getikt? Wie zat er achter de verstoring van de jaarlijkse Kristalnacht herdenking in Amsterdam? En waarom staat IsraŽl als enig land genoemd in de buitenlandparagraaf van het regeerakkoord?
Nat Geo (21:00 22:00): Classified: Secret Service Files: afl. United Nations Lockdown
Volg het werk van geheim agenten die belast zijn met 's werelds grootste veiligheidsoperatie: de bewaking van de Algemene Vergadering van de VN
BBC 2 (22:00 23:00): Origins of us (1/3): afl. Bones
Hoe we eruitzien, denken en handelen is het resultaat van een zes miljoen jaar durende strijd op overleving. Een strijd waardoor we van aapachtigen geŽvolueerd zijn naar een van de meest intelligente wezens op aarde. Dr. Alice Roberts onderzoekt aan de hand van een skelet hoe onze voorouders erin slaagden om te overleven in de open vlaktes.
Discovery (23:00 00:00): Stan Lees Superhumans: afl. Human Wolf
We onderzoeken een aantal 'supermensen', onder wie een man die zijn adem ruim acht minuten lang kan inhouden, en een man die beweert over psychokinetische krachten te beschikken.
Canvas (23:40 01:10): Sous le main de lautre
De film volgt een aantal slachtoffers van zware lichamelijke en geestelijke mishandeling die worden behandeld door dokters, psychiaters en sociale werkers van l'Association Appartenances in Lausanne. Het gaat om mensen uit Latijns-Amerika, de Balkan en het Midden-Oosten die lichamelijk en geestelijk zijn gebroken door doelbewuste en extreme mishandelingen door andere mensen. In hun therapie moeten de slachtoffers geleidelijk proberen hun zelfvertrouwen te herwinnen om over die onuitspreekbare gebeurtenissen te praten en zo hun pijnlijke ervaringen onder ogen te zien. Dat is essentieel om hun pijn te kanaliseren, hun geestelijke gezondheid terug te vinden, hun relatie met hun geliefden te beschermen, en om gehoord te worden.

Dinsdag (18-10-2011)
Nat Geo (21:00 22:00): Earth Investigated: afl. Fireball of Christ
Een groep geologen onderzoekt een krater en legt verband met de legende van de bekering van de Romeinse keizer Constantijn tot het christendom.
Canvas (21 :10 22 :05) : Back in the USSR: Kruitvat Kaukasus en de kracht van Poetin
De Kaukasus, lappendeken van culturen, religies en talen, is sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie het toneel geweest van verschillende oorlogen. TsjetsjeniŽ, AbchaziŽ, Zuid-OssetiŽ: het zijn namen die aan bloed doen denken. Vanuit Rusland gezien is de Kaukasus een randgebied, maar het Tsjetsjeense onafhankelijkheidsstreven dreigt na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie nu ook Rusland zelf te doen uiteenvallen. En dat laat sterke man Poetin onder geen beding gebeuren.
Nat Geo (22:00 23:00): Travellers Guide to the Planets: afl. Mars
Hoewel Mars op de aarde lijkt, kun je de atmosfeer niet inademen en is het klimaat nogal veranderlijk. Wat kunnen we leren van de rode planeet?
BBC 2 (22:00 23:00): This World
Internationale documentaireserie
Canvas (22:05 23:00): Te Gek: afl. Zijn wij ons Brein?
Terwijl de ene onderzoeker de labelcultuur in vraag stelt en de ontwikkeling van onze identiteit centraal stelt, houden andere onderzoekers vol dat psychische aandoeningen puur chemische processen in de hersenen zijn. Annick Ruyts onderzoekt of die hersenwetenschap ondertussen voor nieuwe inzichten heeft gezorgd in de behandeling van psychische aandoeningen. Ze praat daarover met verschillende getuigen en experten. Simonne lijdt aan een chronische depressie en kreeg elektroshocktherapie. Peter kreeg een elektrode ingeplant in de hersenen om zijn dwanggedrag een halt toe te roepen. En Peter kreeg jaren geleden de diagnose schizofrenie. Experten Patrick Allegaert, Trudy Dehue, Loes GabriŽls, Rein Gerritsen en Jim Van Os lichten toe.
Discovery (23:00 00:00): Stan Lees Superhumans: afl. Human Crash Test Dummy
Daniel Browning-Smith onderzoekt 'supermensen', onder wie een man die beweert bijenzwermen te beheersen, en een menselijke crashtestdummy die 1000 autocrashes heeft doorstaan

Woensdag (19-10-2011)
Ned 2 (20:50 21:20): Labyrint: afl. Darmen
Er zitten tien keer zoveel bacteriŽn in onze darm als cellen in ons hele lichaam. De samenstelling van deze darmbacteriŽn is bepalend voor onze gezondheid. Dik, ziek of depressief? Geef je darmbacteriŽn de schuld! Een aflevering van Labyrint over de dierentuin in onze darm. Elke mens heeft zijn eigen u

[ Bericht 54% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 17-10-2011 09:00:28 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_103458416
Zondag (23-10-2011)
Ned 2 (18 :45 – 19 :40) : Focus : afl. Gelijkenissen
Verbazingwekkende overeenkomsten tussen eeneiige tweelingen die van elkaar gescheiden zijn.
Nat Geo (21:00 – 22:00): Inside: Pickpocket King
Zakkenrolexpert Bob Arno bezoekt in Napels een bende zakkenrollers
BBC 2 (21 :00 – 22 :00) : Operation Jericho
Acteur en piloot Martin Shaw blikt terug op een van de brutaalste en meest gedurfde aanvallen uit WO II: operatie Jericho. Het officiŽle doel van deze aanval was de bevrijding van enkele Franse verzetsstrijders die opgesloten zaten in de gevangenis van Amiens, Noord-Frankrijk. Maar wie gaf de opdracht hiervoor en waarom?
BBC 2 (22:00 – 23:00): Fry’s Planet Word: afl. The Power and the Glory
Stephen Fry onderzoekt ons verlangen om uit te leggen en vermaken door middel van het vertellen van verhalen. Door deze liefde voor verhalen vertellen is onze taal tot volle bloei gekomen.
Nat Geo (22:00 – 23:00): Romanovs: The Missing Bodies
Een onderzoek naar geruchten dat enkele kinderen van tsaar Nicolaas II wisten te ontkomen aan de brute moord op de tsaar en zijn gezin in 1918.
Nat Geo (23:00 – 00:00): Taboo: afl. Make me Beautiful
Een kijkje achter de schermen bij extreme cosmetische behandelingen die de grenzen van gezondheid, goede smaak en schoonheid overschrijden

Maandag (24-10-2011)
Ned 2 (19 :25 20 :25) : Natures Great Events : afl. Het Grote Getij
Bij het begin van de winter in Zuid-Afrika worden honderden miljoenen sardienen door de afkoeling van het water naar het noorden gedreven. De grote sardienentrek veroorzaakt ťťn van de grootste oceaan-spektakels ter wereld, want de kilometers lange scholen vormen een ware feestdis voor de grote zeeroofdieren. Met zijn duizenden storten dolfijnen, haaien en walvissen zich op de sardienen, terwijl jan-van-genten als havikken uit de lucht komen vallen om een sardientje mee te pikken. Maar de laatste jaren lijkt de sardienentrek uit het ritme te zijn geraakt. Of dat een gevolg is van de opwarming van de aarde, moet nog blijken, maar ťťn ding is zeker: als de sardienen wegblijven, is dat een ramp voor de zeefauna voor de kust van Zuid-Afrika.
Ned 2 (21:00 22:00): Tegenlicht: De Slag om de Arabische Kijker
Welke rol spelen de nieuwszenders Al Jazeera en Alarabiya in de recente omwentelingen in de Arabische wereld? En hoe onafhankelijk is hun berichtgeving eigenlijk, mede gezien hun financiers?
BBC 2 (22:00 23:00): Origins of Us (2/3): Guts
Dr. Roberts zoekt uit hoe onze voorouders' zoektocht naar voedsel de vorm van onze gezichten wijzigde, alsook de manier waarop we kleuren zien en op basis waarvan we onze partner kiezen.
Canvas (23:40 00:35): Mein Kampf
In 'Mein Kampf' (1925) formuleerde Hitler zijn rassenideologie en kondigde hij zijn militaire strijd tegen Frankrijk en de Sovjet-Unie aan. Tussen 1925 en 1945 werden in Duitsland alleen meer dan 12 miljoen exemplaren van het boek verkocht. Het werd in 16 talen uitgegeven op honderdduizenden exemplaren. De herdruk van het boek is in Duitsland bij wet verboden, maar in vele andere landen is het nog wel te krijgen. De belangstelling voor het werk heeft vandaag vaak te maken met de fascinatie voor het verbodene, maar toch blijven nog vele vragen over 'Mein Kampf' onbeantwoord. Hoe is het boek precies ontstaan? Welke rol heeft gespeeld in de politieke en militaire carriŤre van Hitler en bij zijn greep naar de macht?
BBC 2 (00:20 01:20): Faster than the Speed of Light?
Onlangs maakte een groot internationaal team wetenschappers bekend dat ze elementaire deeltjes sneller dan het licht hebben zien bewegen. Een bewering die de relativiteitstheorie van Albert Einstein op z'n grondvesten deed daveren. Professor Marcus du Sautoy onderzoekt deze aankondiging en legt uit waarom deze zo belangrijk is voor de wetenschap

Dinsdag (25-10-2011)
Nat Geo (21:00 22:00): Earth Investigated: afl. Parallel Universes (herh om 23:00)
Vreemde verborgen werelden waar een alternatieve werkelijkheid bestaat lijken een mythe, maar veel wetenschappers geloven in het bestaan ervan.
Canvas (21:10 22:05): Back in the USSR: afl. SiberiŽ
de economische levensverzekering van Poetin" SiberiŽ is onmetelijk groot en onmetelijk rijk. Gas en olie verzekeren Rusland van een mooie toekomst. Met een rotvaart wordt de Siberische ondergrond leeg gepompt. En Vladimir Poetin laat duidelijk verstaan dat de economie belangrijker is dan ecologie.
Nat Geo (22:00 23:00): Travellers Guide to the Planets: afl. Venus and Mercury (herh om 00:00)
De planeten dicht bij de zon zijn gloeiend heet en hebben een atmosfeer die uit dodelijke zure wolken bestaat. Kunnen we ze ooit bezoeken?
Canvas (22:05 23:00): Te Gek: afl. Forensische Psychiatrie
Zijn criminelen slachtoffer van de omstandigheden waarin ze werden grootgebracht of zit het kwade in de genen? Wanneer is iemand ontoerekeningsvatbaar en wie bepaalt zoiets? En wat is de impact op je psychische welzijn als je geconfronteerd wordt met bruut geweld? Een antwoord op deze en andere vragen zoekt Annick Ruyts in deze vierde aflevering bij verschillende daders, slachtoffers en experten. Sidney belandde van kindsbeen af in een neerwaartse spiraal van drank, drugs en criminaliteit. Henri werd na een aantal geweldplegingen ontoerekeningsvatbaar verklaard. En Hilde werd beroofd van haar veiligheidsgevoel en durft vandaag nog nauwelijks haar huis te verlaten. Experten Jochem Willemsen, Chris Dillen en Erik De Soir en Rein Gerritsen lichten toe.

Woensdag (26-10-2011)
Ned 2 (20:50 21:25): Labyrint
De nieuwste ontwikkelingen uit het hart van de wetenschap, daar draait het om. De wetenschap onderzoekt, ontdekt, vindt uit, legt nieuwe werelden bloot en geeft richting aan onze toekomst. 'Labyrint' geeft hieraan duiding, op alle terreinen van de wetenschap
Nat Geo (21:00 22:00): Mystery Files: Virgin Queen/Sitting Bull
Virgin Queen: De vermeende romance tussen Elizabeth I en Robert Dudley maakte de dood van zijn vrouw verdacht. Moderne technieken brengen duidelijkheid.
Sitting Bull: Dankzij militaire analyses en mondelinge overlevering wordt de naam gezuiverd van de indianen die de schuld kregen van een slachtpartij in 1876
Nat Geo (22:00 23:00): The Egyptian Job
Vier experts onderzoeken een van de grootste roofovervallen uit de oude geschiedenis: de plundering van de grafkamer van koning Amenemhat III.
BBC 1 (22:00 23:00): Frozen Planet: afl. To the end of the Earth
David Attenborough travels to the end of the earth, taking viewers on an extraordinary journey across the polar regions of our planet, North and South. The Arctic and Antarctic are the greatest and least known wildernesses of all - magical ice worlds inhabited by the most bizarre and hardy creatures on earth.

BBC 2 (22:00 23:00): Secret Pakistan (1/2)
Documentary exploring accusations made following the death of Bin Laden. Top CIA officers and Western diplomats say Pakistan's military is duping its western allies.
Ned 2 (23:40 01:15): Import: The Bengali Detective
Prive detectives zijn zeer populair in Calcutta (Kolkata), India. Wegens gebrek aan vertrouwen in politie en autoriteiten huren mensen vaak een privťdetective in.
Canvas (23:40 01:10): The Cove
Richard O'Barry trainde in de jaren 60 dolfijnen voor de tv-serie 'Flipper'. Nu is hij een fanatieke tegenstander van het vangen van dolfijnen en vertrekt hij met regisseur Louie Psihoyos en een team activisten op een geheime missie. Het team dringt binnen in een afgelegen lagune in Japan, waar vermoedelijk dolfijnen worden gevangen. Met camera's als rots of plant vermomd, wordt de waarheid van de lagune onthuld. Een waarheid die het water rood kleurt.

Donderdag (27-10-2011)
Canvas (20:40 21:30): Madagascar: afl. Island of Marvels
In deze aflevering worden enkele van de meest bizarre plaatsen en dieren van het eiland onthuld, waaronder de lemuren, Madagaskars eigen primatensoort.

Vrijdag (28-10-2011

[ Bericht 70% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 24-10-2011 09:49:56 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_103751881
Zondag (30-10-2011)
Ned 2 (18 :45 – 19 :45) : Focus
Spraakmakende wetenschappelijke programma's waarin vooraanstaande wetenschappers nieuwe ontdekkingen en inzichten tonen op het gebied van psychologie, biologie, ruimtevaart, wetenschap en techniek.
BBC 2 (21 :00 – 22 :00) : Operation Jericho
Acteur en piloot Martin Shaw blikt terug op een van de brutaalste en meest gedurfde aanvallen uit WO II: operatie Jericho. Het officiŽle doel van deze aanval was de bevrijding van enkele Franse verzetsstrijders die opgesloten zaten in de gevangenis van Amiens, Noord-Frankrijk. Maar wie gaf de opdracht hiervoor en waarom?
Nat Geo (21 :00 – 22 :00) : Test Your Brain: Pay Attention
Illusionist David Copperfield laat zien hoe selectief onze hersenen te werk gaan in de manier waarop we omgaan met de wereld om ons heen.

Maandag (31-10-2011)
Ned 2 (19 :25 20 :25) : Natures Great Events: The Great Flood
Op het hoogtepunt van het droge seizoen in de Kalahariwoestijn trekken grote kuddes olifanten dwars door de woestijn in iets wat wel een zelfmoordmissie lijkt. Maar de oudste dieren blijken perfect te weten waar zich in het uitgedroogde land nog poelen en plassen bevinden. Die moeten ze echter delen met uitgehongerde leeuwen en met humeurige nijlpaarden. Maar met de komst van het regenseizoen veranderen de overstromingen van de Okavango Delta in Botswana 6000 vierkante kilometer woestijn in een groen en vruchtbaar labyrint van lagunes, eilanden en moerassen. Miljoenen dieren zakken dan af naar dit aards paradijs: herten, zebra's, giraffen, krokodillen, allerlei soorten vissen en vogels. Maar al die drukte zorgt geregeld ook voor harde confrontaties tussen de verschillende diersoorten, of tussen mannetjes die op hardhandige wijze vechten om de gunsten van een...
BBC 2 (22:00 23:00): Origins of Us
Dr. Alice Roberts onderzoekt hoe een lang leven en een levenslange leergierigheid onze hersenen gevormd hebben tot wat ze zijn. Ze zoekt ook uit waarom alleen onze soort het evolutieproces overleefde.
Ned 2 (23 :00 00 :00) : Dokument : Zwarte Soldaten
In de Tweede Wereldoorlog hebben zo'n 25.000 Nederlanders zich vrijwillig aangemeld voor de Duitse Waffen-SS. Voor het eerst vertellen zes van hen over hun (wan)daden
Canvas (00:15 01:25): Dial H-I-S-T-O-R-Y
Aan de hand van fragmenten uit nieuwsreportages, instructiefilms, interviews, cartoons, enz. schetst de cineast de geschiedenis van het fenomeen 'terrorisme', vanaf de eerste gewelddadige vliegtuigkapingen van allerhande vrijheidsstrijders in de jaren zestig, tot de drieste zelfmoordaanslagen die de Arabische wereld nu bijna dagelijks teisteren. Onheilspellende nieuwsberichten over zelfmoordaanslagen gepleegd door terroristische groeperingen als Al Qaida en consoorten, zijn vandaag de dag schering en inslag in onze nieuwsbulletins. Toch is dit geen recent verschijnsel, zo blijkt. We krijgen een opeenstapeling van beelden te zien die ons een intrigerende kijk geven op de oorsprong en de evolutie van het terrorisme en de merkwaardige rol van de media daarbij.

Dinsdag (01-11-2011)
Nat Geo (21:00 – 22:00): Earth Investigted: Ben Franklin’s Pirate Fleet
In 1778 huurde Benjamin Franklin kapers in om Britse zeelieden gevangen te nemen en uit te wisselen tegen Amerikanen in Britse handen.
Canvas (21 :10 – 22 :05) : Last days of the USSR
Moskou, 31 december 1991: de rode vlag van de USSR boven het Kremlin wordt neergehaald en vervangen door de driekleurige Russische banier. Daarmee komt na bijna 70 jaar een einde aan de communistische wereldmacht van de Sovjet-Unie en haar ideologie. Deze documentaire blikt terug op de laatste twee jaar van het Sovjet-imperium: van 3 december 1989 (het officiŽle einde van de Koude Oorlog op de top van Malta) tot de triomf van Boris Jeltsin in december 1991. De film vertelt de kroniek van die historische gebeurtenissen, aan de hand van getuigenissen van de hoofdrolspelers (o.a. Michael Gorbatsjov) en unieke archiefbeelden, meestal voor het eerst te zien op televisie. Zo krijgen we een inzicht in de politieke spanningen, de leugens, het verraad, de dreigementen en de acties van degenen die de de onvermijdelijke val van de Sovjet-Unie wilden voorkomen of juist bespoedigen.
Nat Geo (22:00 – 23:00): A Traveller’s Guide to the Planets: Neptune & Uranus
Ga op zoek naar mysterieuze planeten buiten ons zonnestelsel, met grotere en betere telescopen die meer details dan ooit laten zien
Canvas (22:05 – 23:00): Te Gek: Relaties
Relaties maken een belangrijk deel uit van ons leven en hebben een aanzienlijke impact op ons geestelijke welzijn en onze identiteit. Zeker in tijden waarin gemiddeld ťťn op drie huwelijken strandt en ongeveer 20% daarvan eindigt met een vechtscheiding. Relatietherapie is vandaag dan ook de meest voorkomende vorm van therapie. Meestal zijn de kinderen de dupe van relatiecrisissen. Elise leefde in twee verschillende werelden na de vechtscheiding van haar ouders. Nog ingrijpender voor een relatie is de dood: Greet trof haar zoontje van amper tien maanden oud levenloos aan in zijn wiegje. En Jeanine werd in totaal meer dan zeven jaar gepest op de werkvloer. Experten Dirk De Wachter, Lut Celie, An Hooghe, en Paul Verhaeghe lichten toe.
Canvas (23:00 – 23:50): [email protected]
Het Creativity World Forum 2011 wordt georganiseerd door Flanders DC en wil mensen inspireren om zelf creatiever te worden. Daarvoor worden onder meer een aantal opmerkelijk inspirerende mensen uitgenodigd om een uiteenzetting te houden over creativiteit, onder wie Koen Vanmechelen, de curator van deze [email protected] Andere sprekers op het Creativity World Forum zijn Jimmy Wales (medestichter Wikipedia), de Vlaamse MIT-prof Pattie Maes, ecologist Serge de Gheldere en regisseur Oliver Stone.

Woensdag (02-11-2011)
Nat Geo (21:00 – 22:00): Ancient X-Files: The Holy Grail
In deze serie kijken we naar de mysteriŽn van het verleden, met voorwerpen uit de oudheid waarvan niet meteen duidelijk is waar ze voor dienen.
Nat Geo (22:00 – 23:00): Ancient Secrets: Mystery Of The Silver Pharaoh
Dit is het graf van Psusennes I, een minder bekende Egyptische farao die in een zilveren sarcofaag werd begraven, met een oogverblindende schat.
BBC 1 (22:00 – 23:00): Frozen Planet: Spring
Na maanden van duisternis keert de zon terug. Het landschap ondergaat grote veranderingen en miljoenen migrerende dieren voegen zich bij de geharde bewoners. Zo trachten ze een partner te vinden om zich te kunnen voortplanten
BBC 2 (22:00 – 23:00): Secret Pakistan: Backlash
Het tweede deel van deze documentaire onthult hoe Groot-BrittanniŽ en Amerika onweerlegbare bewijzen vonden dat Pakistan de Taliban hielp. Na deze ontdekking begon president Obama een geheime oorlog tegen Pakistan, maar tot op de dag van vandaag beweren Talibanleden dat Pakistan hen blijft helpen.

Donderdag (03-11-2011)
Canvas (20:40 – 21:30): Madagascar: Lost Worlds
In het oosten van Madagaskar rijzen de bergen steil op uit de oceaan. Het grootste deel van die hellingen is bedekt met tropische regenwouden, maar op de hoogste toppen groeit haast niets en duiken de temperaturen geregeld onder het vriespunt. Toch biedt deze bevroren en verloren wereld een toevlucht aan groepen ringstaartmaki's. De meeste maki's wonen in de warmere wouden in het zuiden, maar deze soort heeft een dikke vacht ontwikkeld om hier te kunnen overleven.
BBC 2 (22:00 – 23:00): The Future State of Welfare
Critici zijn van mening dat de Britse welvaartsstaat zich in een diepe crisis bevindt. Toch steunt de bevolking het idee van de regering voor het creŽren van een soort vangnet. John Humphrys praat met mensen die het meest te verliezen hebben bij een mogelijke hervorming van het uitkeringssysteem, zoals langdurig werklozen en alleenstaande ouders.
Ned 2 (22:55 - 23:50): Holland Doc: The Boy Mir – Ten Years in Afghanistan
De Britse filmmaker Phil Grabsky leerde de Afghaanse jongen Mir kennen toen hij hem filmde voor het in 2003 op IDFA vertoonde 'The Boy Who Plays on the Buddhas of Bamiyan'. Mir was met zijn familie uit het noorden gevlucht en woonde in een grot vlak bij de plaats waar de Taliban de gigantische antieke Boeddhabeelden had opgeblazen. Grabsky besloot Mir tien jaar lang te blijven volgen. In 'The Boy Mir' zien we hem opgroeien van een speelse achtjarige tot een jongeman met een onzekere toekomst. Grabsky toont het dagelijks leven van een arme Afghaanse familie en laat Mir, diens vader en Mirs zorgzame zwager vertellen wat hen bezighoudt. Ze zijn terug in hun dorpje in het noorden. Het is er nu rustig, maar de vooruitgang gaat langzaam. Mir wilde als kind leraar of president worden, maar is nu vooral bezig met overleven. Hij moet ploegen, hout sprokkelen en steenkool laden in een levensgevaarlijke mijn. Nieuwsberichten informeren ons van tijd tot tijd over de moeizame vorderingen van de buitenlandse troepen, maar Mirs problemen zijn alledaagser van aard. Ondanks alles zit er veel humor en plezier in de film. Het is een eerbetoon aan de menselijke natuur, maar ook een onthullend kijkje in Afghanistan.

Vrijdag (04-11-2011)
Canvas (20:40 – 21:05): MystŤres d’archives: les images retrouvťes des Khmers Rouges
In april 1975 viel de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh in handen van de communistische Rode Khmer. Het land werd daarop door de nieuwe machthebbers afgesloten van de rest van de wereld en de maatschappij werd op rigide en niets ontziende manier hervormd. Banken werden gesloten en geld vervangen door ruilhandel. Elke vorm van commercie werd verboden. Heel Cambodja moest een landbouwnatie worden. Om die hervormingen te kunnen realiseren installeerde Pol Pot een terreurregime, met gedwongen verhuizingen naar het platteland en geforceerde maatregelen. Door hongersnood en terreur vielen en in vier jaar tijd zo'n anderhalf miljoen doden.
Canvas (21 :05 – 21 :55) : Yellowstone : Tales from the Wild
In Yellowstone toont de natuur zich in al zijn contrasten: adembenemend mooi, maar ook onverbiddelijk hard. Het is een unieke wildernis, die gekenmerkt wordt door zijn geothermische fenomenen (geisers, warmwaterbronnen, minerale kalk- en rotsformaties), zijn gevarieerde landschappen en zijn spectaculaire fauna, met de laatste grote bizonkuddes en een uitgebreid bestand van wolven, beren, herten en vele andere diersoorten

[ Bericht 54% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 01-11-2011 09:13:39 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104065104
Maandag (07-11-2011)
Ned 2 (19 :25 – 20 :20) : Nature’s Great Events (slot) : afl. Het grote feestmaal
Elke zomer wachten bultrugwalvissen, zeeleeuwen en orka's in de zeeŽn van Alaska op de bloei van het plankton. Dan worden die zeeŽn de meest voedzame van de hele wereld. De walvissen en de zeeleeuwen moeten heel wat obstakels overwinnen om in Alaska te komen. De bultrugwalvissen komen helemaal vanuit Hawaii en moeten zo'n 4.800 km zwemmen. Onderweg verliezen ze daarbij een derde van hun lichaamsgewicht. De camera's volgen hen op deze dramatische en hartverscheurende tocht.
Ned 2 (20:20 – 20:55): Labyrint: afl. masturberen voor de wetenschap
Vrouwen hebben net zo veel zin in seks als mannen. Als ze dat niet hebben dan doet de man iets fout. Dat stelt de Canadese neurowetenschapper Jim Pfaus. Een kijkje in het brein tijdens De Daad. Omdat je seks moeilijk kunt onderzoeken in de slaapkamer, doet Jim Pfaus zijn onderzoek bij ratten. Die lijken volgens hem meer op mensen dan we denken. Vrouwtjesdieren hebben de naam seks passief over zich heen te laten komen. Maar als zij zelf kunnen bepalen wanneer het gebeurt willen ze ook graag seks, zo vond Pfaus in zijn experimenten. Ook vond Pfaus een verklaring voor fetisjisme. Wanneer hij ratten een jasje aandeed en ze daarmee voor het eerst liet paren, konden de dieren daarna alleen nog maar paren met het jasje aan. Pfaus denkt dat omgevingsfactoren bij de eerste keer seks belangrijk zijn voor hoe je later seks beleeft. Hersenonderzoekers Barry Komisaruk en Janniko Georgiadis doen wťl onderzoek bij mensen. Zij bekeken de hersenactiviteit van vrouwen in een hersenscanner terwijl deze een orgasme beleefden. Komisaruk vond onlangs het bewijs in de hersenen dat het stimuleren van de tepels ook kan bijdragen tot een orgasme. In deel 2 een raadsel dat al decennia lang wordt onderzocht. Sommige soorten kunnen zich voortplanten terwijl ze geen seks hebben. Dat terwijl er van seks altijd wordt gedacht dat het grote evolutionaire voordelen heeft. Seks zorgt er namelijk voor dat slechte veranderingen in het DNA worden opgeruimd en dat we ons zo beter kunnen aanpassen aan de omgeving. Karine van Doninck doet onderzoek aan raderdiertjes. Deze soort is al 100 miljoen jaar aseksueel. Evolutiebiologen noemen het diertje een 'seksschandaal'. Ken Kraaijeveld richt zich op de aseksuele sluipwesp. Hebben deze soorten speciale trucs om te overleven? Of doen ze stiekem toch aan seks?
Ned 2 (20:55 – 22:00): Tegenlicht: Nederland buiten kennis
Om het begrip kenniseconomie concreet te maken gaat Tegenlicht samen met Jan Kamminga, voorman van de Nederlandse high-tech industrie, te rade bij enkele van Nederlands meest innovatieve bedrijven, waaronder de succesvolle chipmachinefabrikant ASML. Duidelijk wordt dat Nederland alleen ?meer kan verdienen door meer uit te vinden?, maar dat er aan de belangrijkste grondstof, kennis, een groot gebrek is. De technisch hoogopgeleide mensen die voor deze innovaties nodig zijn, blijken in Nederland niet in voldoende mate te worden opgeleid. Bedrijven zijn voor hun R&D dan ook in toenemende mate aangewezen op buitenlandse, vooral Aziatische, kenniswerkers.

(morgen volgt de rest)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104136908
Vanavond/vannacht op BBC1 om 23:35 - 00:50 uur.
quote:
Imagine... Simon and Garfunkel: The harmony game
Arts series. In Jennifer Lebeau's film, Simon and Garfunkel: The Harmony Game, Paul Simon and Art Garfunkel talk openly and eloquently about an extraordinarily creative period in their career - the making of Bridge Over Troubled Water. The story behind what was to become their final album has long been shrouded in rock and roll mythology and is told in gripping detail in these rare interviews. Archive footage is used to reveal technical breakthroughs and the emotional feelings the two artists had for each other.
pi_104151788
Woensdag (09-11-2011)
Ned 2 (20 :25 – 21 :15) : Honger naar Verandering
De hongersnood in de Hoorn van Afrika, die al meer dan een half jaar duurt, heeft opnieuw de discussie losgemaakt over het nut van noodhulp. Ook komen er steeds meer vragen over de noodzaak van structurele hulp en de effectiviteit van ontwikkelingshulp in gebieden die niet alleen geplaagd worden door droogte maar ook door oorlog en politieke instabiliteit. In Wajir, in Noordoost-Kenia, heeft de bevolking het heft in eigen hand genomen. Dat werkt, maar de voortdurende droogte brengt nu ook de succesvolle projecten in dit grensgebied met SomaliŽ in gevaar.
Nat Geo (21:00 – 22:00): Ancient X-Files: The Blood Of Christ
In deze serie kijken we naar de mysteriŽn van het verleden, met voorwerpen uit de oudheid waarvan niet meteen duidelijk is waar ze voor dienen.
Nat Geo (22:00 – 23:00): The Sphinx
De Sfinx loopt gevaar door de krachten van de natuur en de mens. Wetenschappers hopen het beeld te beschermen door te ontdekken hoe en waarom het werd gebouwd. Zullen hun pogingen helpen om dit wereldwonder te redden?
BBC 1 (22:00 – 23:00): Frozen Planet: Summer
De zomer trekt ontelbare bezoekers aan en biedt hen een paar maanden tijd om hun jongen te voeden, te beschermen en achter hen aan te hollen
Ned 2 (23 :55 – 01 :20) : Import : Freakonomics
Zes gerenommeerde documentairemakers verfilmden verschillende economische onderzoeken uit de bestseller Freakonomics: A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything van New York Times-journalist Stephen Dubner en econoom Steven Levitt.

Donderdag (10-11-2011)
Canvas (20:40 – 21:30): Madagascar: afl. Lost Worlds
In het oosten van Madagaskar rijzen de bergen steil op uit de oceaan. Het grootste deel van die hellingen is bedekt met tropische regenwouden, maar op de hoogste toppen groeit haast niets en duiken de temperaturen geregeld onder het vriespunt. Toch biedt deze bevroren en verloren wereld een toevlucht aan groepen ringstaartmaki's. De meeste maki's wonen in de warmere wouden in het zuiden, maar deze soort heeft een dikke vacht ontwikkeld om hier te kunnen overleven.
Canvas (21:30 – 22:25): Panorama: afl. Our War (1/2)
Het verhaal van de oorlog in Afghanistan verteld door een bataljon Britse soldaten. Ze zijn er heen gegaan als jongens, maar de dramatische gebeurtenissen zullen hun leven voorgoed veranderen. Een eerlijk portret van wat oorlog met 'onze jongens' doet
Ned 2 (22:55 – 00:40): Holland Doc: Armadillo
In dit oorlogsdrama volgen we een groep jonge Deense soldaten tijdens hun missie in de Afghaanse legerbasis Armadillo. Ze moeten er in de eerste plaats de lokale Afghaanse bevolking beschermen, maar naarmate de missie vordert en het aantal confrontaties met de Taliban toeneemt, daalt het enthousiasme bij de Deense soldaten zienderogen. Ze verliezen hun greep op de realiteit en een groeiend gevoel van wantrouwen tegen de Afghaanse bevolking neemt de bovenhand

Vrijdag (11-11-2011)
Canvas (20:10 – 20:35): Terzake: Our War (2/2)
Het verhaal van de oorlog in Afghanistan verteld door een bataljon Britse soldaten. Ze zijn er heen gegaan als jongens, maar de dramatische gebeurtenissen zullen hun leven voorgoed veranderen.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104278762
....

[ Bericht 99% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 13-11-2011 10:18:46 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104295373
Beatles night vanavond op BBCII:

Arena: George Harrison: Living in the material world (1) 22:45 - 00:20 uur
quote:
Arena broadcasts the UK television premiere of Martin Scorsese's portrait of the late George Harrison.

Scorsese traces Harrison's life from his beginnings in Liverpool to becoming a world-famous musician, philanthropist and filmmaker, weaving together interviews with George and his closest friends, photographs and archive footage including live performances - much of it previously unseen.

The result is a rare glimpse into the mind of one of the most talented artists of his generation.

Part one looks at George's early years in The Beatles - from their first gigs in Hamburg and the beginning of Beatlemania, through to his psychedelic phase and involvement in religion and Indian music.

The programme includes contributions from Sir Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono, Eric Clapton, Sir George Martin and Phil Spector.
Morgen om 22:00 uur deel 2.

O.a. met deze gast dus :P :') :
phil_spector_news_1244033808_crop_300x287.jpg

En daarna: Sings the Beatles 00:20 - 01:20 uur
quote:
Recorded for the 40th anniversary of Abbey Road, the Beatles' final album, a journey through the classic and curious covers in the BBC archives.

Featuring Sandie Shaw singing a sassy Day Tripper, Shirley Bassey belting out Something, a close-harmony Carpenters cover of Help!, Joe Cocker's chart-topping With A Little Help From My Friends, Oasis reinventing the Walrus and a little Lady Madonna from Macca himself.

Plus, a few 'magical' moments from Candy Flip, the Korean Kittens and Su Pollard.
Leuk muziekavondje (achtergrond event.) :9
pi_104310240
Zaterdag (12-11-2011)
BBC 2 (20 :00 – 21 :00) : Dam Busters : The race to smash the German dams
James Holland werpt een blik op de legendarische aanval van de geallieerden tijdens WO II op de Duitse dammen, een aanval die bijna niet was doorgegaan. 'Dam Busters' verwijst naar de naam van het RAF No. 617 Squadron dat de aanval uitvoerde. Bij deze aanval werd gebruikgemaakt van speciaal ontwikkelde stuiterbommen.
Ned 3 (20 :50 – 22 :00) : Louis Theroux : Behind Bars
Louis Theroux gaat achter de tralies, meer bepaald in San Quentin. Dat is een van de meest beruchte gevangenissen van CaliforniŽ en de enige met een 'death row' en geregelde executies. Charles Manson zat er ooit opgesloten en ook nu nog bevinden zich tussen de 6.000 bajesklanten grote aantallen seriemoordenaars, verkrachters, pedofielen en maffiosi. Kortom: een bedenkelijke dwarsdoorsnede van de Amzerikaanse misdaadwereld. Louis laat zich er twee weken opsluiten en gaat op zoek naar de mensen achter de misdadigers. Maar dat is niet zo eenvoudig.

Zondag (13-11-2011)
Ned 2 (19 :40 – 20 :10) : Breingeheim
De genen die we van vader en moeder gekregen hebben zijn erg bepalend voor de vorming van onze hersenen in de baarmoeder. Maar niet alleen de genen.
Nat Geo (21 :00 – 22 :00) : Brick by Brick : the making of the Iron Curtain
Een interessante kijk op het werk van de architecten en ingenieurs die tijdens de Koude Oorlog vormgaven aan de Europese tweedeling.
Nat Geo (22:00 – 23:00): Stalking Hitler’s Generals
Twee teams van deskundigen onderzoeken de gewaagde missies van de geallieerden om de nazi-generaals Rommel en Kreipe te arresteren of te doden.
Nat Geo (23:00 – 00:00): Witch Doctor will see you now: hallucinogenic healing
Piers Gibbon en zijn patiŽnten reizen naar Peru, om de geheimen en de wetenschap achter de geneeskunde van de sjamanen te ontrafelen.

Maandag (14-11-2011)
Ned 2 (21 :00 22 :00) : Tegenlicht : Holland Gets Talent
Tegenlicht volgt twee jonge ondernemers die Chinees toptalent naar Nederland halen. Na een intensieve selectiestrijd tussen tientallen kandidaten mogen er uiteindelijk vijf in Nederland aan de slag. Nederland kent een toenemend tekort aan hoogopgeleide onderzoekers in de technische en exacte vakken. Dit dwingt bedrijven en kennisinstellingen steeds vaker personeel te zoeken ver over de grens.
Canvas (23:40 00:35): Six Floors to Hell
Het verhaal over de mensonwaardige levensomstandigheden van illegale Palestijnse arbeiders in Tel Aviv. Zes verdiepingen onder de grond nabij een druk kruispunt in Tel Aviv: daar leven honderden Palestijnen in een bouwvallige ondergrondse garage van een nooit afgewerkt shoppingcenter. Ze steken illegaal de grens over vanuit de West Bank en proberen in de IsraŽlitische hoofdstad wat geld te verdienen voor hun familie in Palestina. Omdat het te gevaarlijk is om de tocht elke dag te maken, blijven ze de hele week in Tel Aviv. Ze slapen in de ondergrondse garage, in penibele omstandigheden, in het donker tussen het druppelende water en de vuiligheid.

Dinsdag (15-11-2011)
Nat Geo (21:00 22:00): Earth Investigated: afl. Finding the next Earth (herh om 23:00)
Kan de aarde zonder de maan? En hoe is het leven op onze planeet onstaan? In 'Earth Investigated' proberen we deze mysteries te ontrafelen. In deze nieuwe reeks afleveringen wordt een uitgebreide analyse gedaan naar onverklaarde fenomenen en bizarre mysteries, waarbij gebruik wordt gemaakt van de laatste ontwikkelingen in de moderne wetenschap en een bijdrage van vooraanstaande experts.
Canvas (21:10 22:15): Niets is zwart-wit: afl. Jean Derweduwen-Koerier aan het front
Jean Derweduwen heeft bij het begin van de oorlog een motorfiets. En dus wordt hij koerier. Net als alle andere soldaten zit hij vast in een waanzinnige oorlog die zelfs de generaals zelf niet meer begrijpen, al blijven ze alsmaar nieuwe plannen en wapens uittesten. En Jean speelt zijn rol als radertje in die grote oorlogsmachine. Hij probeert ongeschonden te blijven. Tot het einde, wanneer dat ook mag komen.
Nat Geo (22:00 23:00): Living on Mars (herh om 00:00)
Chris McKay, wetenschapper bij de NASA, legt uit hoe de mens in de toekomst misschien op Mars kan wonen, dankzij technologische ontwikkelingen
Canvas (22:15 23:05): Into the Mind: afl. Emotions
Deze eerste aflevering onderzoekt hoe wetenschappers in de loop der jaren hebben geworsteld met het irrationele en complexe hersendomein van de emoties. Michael Mosley praat met mensen die betrokken waren bij een aantal historische en soms omstreden experimenten, zowel de proefpersonen als wetenschappers. Veel van die onderzoeken zijn op film geregistreerd. Zo zie we hoe een jongen geleerd wordt om bang te zijn van alledaagse voorwerpen; babyaapjes krijgen een nieuwe moeder, gemaakt van ijzerdraad en stof; en een volwassene gedraagt zich in naam van de wetenschap gewelddadig in het bijzijn van een groep kleuters. Michael neemt zelf deel aan een nieuw experiment dat de werking van emoties probeert te doorgronden

Woensdag (16-11-2011)
Ned 2 (20:20 22:00): Holland Doc: Stand van de sterren
Het laatste deel van het drieluik over het moderne IndonesiŽ van filmmaker Leonard Retel Helmrich. Met zijn adembenemende camerawerk brengt hij ons heel dicht bij de Indonesische samenleving. Leonard Retel Helmrich volgde gedurende twaalf jaar de Indonesische familie Sjamsudin uit de sloppenwijken van Jakarta.
Nat Geo (21:00 22:00): Ancient X-Files: afl. Secrets of the dark arts
In deze serie kijken we naar de mysteriŽn van het verleden, met voorwerpen uit de oudheid waarvan niet meteen duidelijk is waar ze voor dienen.
Nat Geo (22:00 23:00): Secrets of Egypt: afl. The Scorpion King
Historici braken zich lang het hoofd over de mythe van de Egyptische Schorpioenkoning. Was hij de grondlegger van de Egyptische beschaving?
Canvas (23:15 00:55): Encounters at the end of the world
Herzog gaat er niet alleen op zoek naar de wilde en ongerepte schoonheid van het continent, maar ontmoet ook een aantal merkwaardige mensen die - om uiteenlopende redenen - in dit onherbergzame gebied verblijven. Ze wonen in een desolaat landschap, maar ze beschikken over een bowlingzaal, bancontact en een karaokebar. Zij zijn al even ongewoon als het land waar ze leven
Ned 2 (23:50 00:50): Import: het goede leven
Wie het als kind thuis niet makkelijk heeft gehad, kan zich troosten: een perfecte jeugd is ook niet alles. Althans, voor de 56-jarige Anne Mette. Van alle rijkdom die de familie ooit bezat, archiefbeelden geven een kleine impressie, is niets meer over. De villa in Portugal is verruild voor een klein appartement, waar Anne Mette met haar moeder van een pensioentje leeft. Het lijkt niet tot Anne Mette door te dringen dat de tijd van bedienden, eindeloos langs de branding slenteren en bij het zwembad luieren nu voorgoed voorbij is.

Donderdag (17-11-201)
Canvas (20:40 21:30): Madagascar (slot): afl. Land of heat and dust
Terwijl het oosten van Madagaskar voor het grootste deel uit regenwoud bestaat, zijn het westen en het zuiden van het eiland woestijngebied. In dit gloeiend hete landschap, waar soms meer dan negen maanden lang geen druppel regen valt, is het bijna onmogelijk om te overleven. In dit gebied vindt men nog vreemdere diersoorten dan in het noorden en oosten van het eiland.
Ned 2 (22:55 23:50): Holland Doc: Kaffefarht ins Krematorium
In Duitsland zijn ze een fenomeen: Kaffeefahrten. Tijdens deze bustochtjes brengen Duitse dagtoeristen op leeftijd een bezoek aan fabrikanten van allerlei koopwaar. In ruil voor een aangename, volledig verzorgde dag inclusief Kaffee-und-Kuchen verwacht de organisator dat zij onderweg flink in de buidel tasten. Het is een bekende verkoopstrategie voor de handel in pannensets en matrassen. Filmmaker Sergej Kreso ontdekte dat tegenwoordig zelfs uitvaarten op deze manier aan de man worden gebracht. Steeds meer mensen zijn op zoek naar een goedkope maar persoonlijke manier om hun

[ Bericht 30% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 14-11-2011 08:59:11 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104452246
Vanavond op BBCII om 00:20 uur:

Come Fly with Me (The Story of Pan Am)
quote:
Documentary telling the story of how Pan American World Airways kickstarted the Jet Age and shrank the globe. Real-life 'Pan Am girls' recall a high-life of luxury and glamour; rubbing shoulders with celebrity passengers, international romances and having to wear the now infamous girdle. Stars of the Jet Age such as Robert Vaughn and Mary Quant remember the food, fashion and girls that made them regular Pan Am passengers.

Pan Am's success was largely due to its visionary founder Juan Trippe, who transformed a small mail carrier into a global airline, pioneered flights for the masses and helped create the Boeing 747 jumbo jet. Honor Blackman narrates the story of how Pan Am conquered the skies and left a legacy of affordable travel and a much smaller world.
Erg interessant; mooie beelden ook uit de begin tijdperk van het massale vliegen, wat eigenlijk ook weer wat minder is...

Ervoor trouwens begint de serie Pan Am over deze vliegtuigmaatschappij, om 22:00 en 22:45 uur.

[ Bericht 4% gewijzigd door Iemand91 op 16-11-2011 21:12:03 ]
pi_104578875
Zondag (20-11-2011)
Ned 2 (19 :50 – 20 :10) : Breingeheim : afl. Het babybrein
De leidraad is dat het brein nog lang niet af is bij de geboorte, zoals men vroeger dacht, maar nu pas aan het grote werk begint. Ouders en verzorgers hebben dus een grote invloed op de ontwikkeling.
Ned 2 (20:25 – 21:20): Autumn Gold
In de documentaire Autumn Gold wordt een vijftal hoogbejaarde Europese atleten gevolgd die zich opmaken voor belangrijke kampioenschappen in Finland.
Nat Geo (21:00 – 22:00): JFK: the lost bullet
Een team deskundigen gaat op zoek naar de verdwaalde kogel die op John F. Kennedy werd afgevuurd, om deze moordaanslag eindelijk op te lossen.
BBC 2 (22:00 – 23:00): Frontline Medicine: Survival
Michael Mosley brengt een bezoek aan het veldhospitaal van Camp Bastion, de belangrijkste Engelse militaire basis in Afghanistan. Daar onderzoekt hij hoe de medici erin slagen om het laagste sterftecijfer te behalen in de geschiedenis van de oorlogsvoering. Terug in de VS bezoekt Michael de spoedeisende hulp van een ziekenhuis en ontdekt hij welke medische vooruitgangen op het slagveld zijn bedacht.

Maandag (21-11-2011)
Ned 2 (19:25 – 20:15): Planet Earth: afl. Bergen
We krijgen een spectaculair overzicht van de belangrijkste bergmassieven op aarde en de dieren die er in moeilijke omstandigheden proberen te overleven. We reizen daarbij van een van de laagste plaatsen ter wereld - waar een nieuw gebergte in de maak is - naar de hoogste toppen van de Himalaya. De bergtocht begint in EthiopiŽ, waar een lavameer al honderd jaar lang een nieuw gebergte aan het opstuwen is. Op de flanken van dat Erta Ale-massief wonen troepen van wel 800 gelada's: de enige primatensoort die alleen van grassen leeft. In de Andes zien we hoe groep guanacos (een soort lama's) door een sneeuwstorm overvallen wordt en hoe de solitaire poema's soms toch ook in groep opereren.
Ned 2 (20:55 – 22:00): Tegenlicht: De voedselspeculant: geld, graan en revolutie
Stijgende voedselprijzen zorgen voor toenemende onrust in de wereld. Niet voor niets gingen Tunesische demonstranten aan het begin van de Arabische lente de ordepolitie met stokbroden te lijf. Is er domweg te weinig voedsel voor te veel mensen of zijn in vlugge winst geÔnteresseerde speculanten de oorzaak van de stijgende prijzen? Tegenlicht gaat op zoek naar een antwoord door zelf te gaan speculeren met voedsel. Een zoektocht die onder andere leidt naar TunesiŽ en Chicago. In de rol van speculant probeert regisseur Kees Brouwer te achterhalen of hij slechts profiteert van de buitenkans die voedselschaarste de belegger biedt, of dat hij via de abstracte wereld van financiŽle producten diep ingrijpt in de levens van arme mensen.

Dinsdag (22-11-2011)
Ned 2 (20:25 – 21:05): TatataTaal: afl. Taal & Hersenen
Met: stand-upcomedian Martijn Koning, actrice Wimie Wilhelm en cabaretier Onno Innemee. Hoe zit het met taal en onze hersenen? De vraag inspireert de spelers tot hilarische en virtuoze taalmomenten.
Nat Geo (21:00 – 22:00): Known Universe: afl. Surviving Outer Space (herh om 23:00)
Verken de effecten van microzwaartekracht, straling van de zon en andere invloeden uit de ruimte op het dagelijks leven van de mens.
Canvas (21:10 – 22:05): Niets is zwart-wit: afl. Gaston Bewildert – Soldaat na de wapenstilstand
Gaston is grenadier in het Belgische leger. Na de wapenstilstand wil hij de oorlog zo snel mogelijk achter zich laten. Maar hij merkt al gauw dat niet alleen de wereld rondom hem drastisch is veranderd. Ook hij zelf is getekend door vier jaar ellende in de loopgrachten. Hij gaat op weg naar huis en op zoek naar zichzelf door een land in totale chaos. Vluchtelingen, plunderingen, Duitse rebellen, moordpartijen en gezinsdrama's. Het is november 1918 en BelgiŽ is het Wilde Westen
Nat Geo (22:00 – 23:00): X-Ray Earth (herh om 00:00)
Een blik op het binnenste van onze planeet. De nieuwste technologie stelt ons in staat verleden, heden en toekomst van onze wereld te verkennen.
BBC 2 (22:00 – 23:00): Ian Hislop: Bankers were good
Ian Hislop verdiept zich in het werk van de Victoriaanse bankiers die ondanks hun rijkdom bekend stonden voor hun onbaatzuchtigheid. Met een blik op bankiers Samuel Gurney, George Peabody, Angela Burdett-Coutts en Natty Rothschild.
Canvas (22:05 – 22:55): Into the Mind: afl. Mind Control
Ook in deze tweede aflevering verkent Dr. Michael Mosley de soms schokkende geschiedenis van de experimentele psychologie. Allerhande experimenten hebben wetenschappers een grondig inzicht gegeven in de werking van ons brein, maar sommige daarvan waren bepaald wreedaardig en stelden de onderzoekers voor grote ethische dilemma's. Controversieel zijn vooral de experimenten die de vrije wil en de eigen lotsbeschikking van de mens beÔnvloeden.
Ned 2 (22:55 – 00:10): Het uur van de wolf: Schoonheid op een stortplaats (Wasteland)
Op 's werelds grootste vuilnisbelt, gelegen aan de rand van Rio de Janeiro, begint de gerenommeerde kunstenaar Vik Muniz een heel ongewoon kunstproject. Vanuit zijn thuisbasis in New York keert hij terug naar zijn geboorteland BraziliŽ en maakt hij eerst portretfoto's van catadores. Deze plukkers van recyclebare materialen blijken bijzondere persoonlijkheden. Ze inspireren hem tot een kunstzinnig vervolg. Aan de hand van fotografische beelden herschept hij de plukkers op de vloer van een grote hangar met losse delen afval. Te zien is hoe de plukkers dankzij Viks kunst hun eigenwaarde terugvinden.

Woensdag (23-11-2011)
Ned 2 (20:50 – 21:20): Labyrint
De nieuwste ontwikkelingen uit het hart van de wetenschap, daar draait het om. De wetenschap onderzoekt, ontdekt, vindt uit, legt nieuwe werelden bloot en geeft richting aan onze toekomst. 'Labyrint' geeft hieraan duiding, op alle terreinen van de wetenschap
Nat Geo (21:00 – 22:00): The Truth Behind…: afl. Atlantis
Ga mee naar de Bahama's met avonturier en duiker Robert Carmichael. Mogelijk lag hier de mythische stad uit de oudheid.
Nat Geo (22:00 – 23:00): Secrets of Egypt: afl. Screaming Man
De ontdekking in 1886 van een schreeuwende mummie verbijsterde archeologen. Wiens einde was zů pijnlijk en waarom was het lichaam geconserveerd?
BBC 1 (22:00 – 23:00): Frozen Planet: Winter
De meeste dieren verlaten het poolgebied tijdens de winter maar enkele extreme overlevers volharden. Hoe overleven ze de harde winters?
BBC 2 (22:00 – 23:00): Your money and how they spend it (1/2)
Politiek uitgever Nick Robinson onthult in deze documentaire wie welke belastingen betaalt en waarom. Robinson toont aan hoe moeilijk het eigenlijk wel is voor politici om voldoende belastingen te innen voor het realiseren van de vooropgestelde doelstellingen.
Ned 2 (22:55 – 00:20): Holland Doc: Beer is cheaper than therapy
Wat zijn de gevolgen van een interventie of oorlog voor uitgezonden Amerikaanse soldaten? De soldaten in de documentaire vochten voor hun land maar verloren tijdens de missie hun idealen. Gedesillusioneerd keren ze terug, worstelend met hun geweten. Ze hebben dingen gezien die niet aan buitenstaanders uit te leggen zijn, en voelen zich voorgelogen door hun regering. Hoe gaan ze om met hun schuldgevoel en hoe kunnen ze weer functioneren in de gewone maatschappij? Een portret van jonge veteranen in de schaduw van Fort Hood, de grootste Amerikaanse legerbasis.
Ned 2 (00:30 01:22): Import: Presumed guilty
In het slecht functionerende corrupte rechtssysteem van Mexico worden mensen opgepakt en schuldig bevonden tenzij ze hun onschuld bewijzen. Twee Mexicaanse advocaten proberen in deze documentaire de ten onrechte voor moord veroordeelde Mexicaanse twintiger Antonio vrij te krijgen.

Donderdag (24-11-2011)
Canvas (20:40 21:30): Frozen Planet (1/7): afl. To the ends of the Earth
Na zes maanden duisternis verschijnt de zon terug. Een koppel ijsberen toont hoe verrassend teder ze kunnen zijn.

Vrijdag (25-11-2011)
Canvas (20:40 21:10): Man over Woord (2/6)
In deze tweede aflevering van 'Man over woord' verklaart Pieter Embrechts wat er nu eigenlijk juist aan de hand is met de -h en de -g klank van de West-Vlamingen. Opperste verwarring regeert wanneer de West-Vlaming zijn territorium verlaat, en daarom wil Pieter Embrechts nu eindelijk eens weten wat er precies aan de hand is met die typische West-Vlaamse klanken. 'Man over woord' trekt een dagje naar zee in het gezelschap van dť expert op het gebied van West-Vlaamse klanken en verzeilt uiteindelijk op de verkiezing van Miss West-Vlaanderen waar zich alweer een ander taalprobleem aandient ... Pieter kijkt in deze aflevering ook verder dan de eigen grenzen. Hij vertelt ons waarom we bij een citytrip naar Moskou best een babbeltje in het Nederlands kunnen slaan met de lokale matroesjkas
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104869246
Zondag (27-11-2011)
Ned 2 (19 :45 – 20 :10) : Breingeheim : afl. Het kinderbrein
De leidraad is dat kinderen op jonge leeftijd ontzettend veel kunnen leren als hun brein maar optimaal gestimuleerd wordt op de juiste manier.
Discovery (21:00 – 22:00): Curiosity: afl. How will the World end?
Acteur en presentator Samuel L. Jackson bespreekt vijf grote bedreigingen die op ons pad kunnen komen: een megastorm, een meteorietinslag, een superaardbeving, een alles verwoestende tsunami en een vulkaanuitbarsting die aan 100 miljoen mensen het leven kan kosten. Aan de hand van computeranimaties worden deze rampen op realistische wijze in beeld gebracht en de dramatische gevolgen berekend. De vraag is niet ůf ze zullen plaatsvinden, maar wanneer…
Nat Geo (21:00 – 22:00): Doomsday Preppers
Een indringende kennismaking met mensen en gezinnen die zich voorbereiden op het einde van de wereld.
Nat Geo (22:00 – 23:00): Disaster Earth: afl. Tsunami
Volgens een controversiŽle theorie kan het rustige eiland La Palma op een dag een vernietigende tsunami op de Atlantische Oceaan veroorzaken
BBC 2 (22:00 – 23:00): Frontline Medicine: Rebuilding Lives
De overlevingskansen van soldaten in oorlogsgebied zijn nog nooit zo hoog geweest. Maar de keerzijde is dat steeds meer soldaten door het leven moeten met vreselijke verwondingen. Michael Mosley zoekt uit wat de wetenschap kan doen voor deze slachtoffers, van hersengestuurde protheses tot gezichtstransplantaties.
Nat Geo (23:00 – 00:00): Witch doctor will see you now: afl. Goat blood bath
De patiŽnten van Piers Gibbon ondergaan een extreme behandeling, om de geheimen van de traditionele geneeskunde in Kameroen te ontdekken.

(de rest volgt morgen)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104869356
Teveel docu's te weinig tijd :P
pi_104893800
Niet op tv, maar wel op YouTube;

pi_104913567
Maandag (28-11-2011)
Ned 2 (19 :25 – 20 :25) : Planet Earth : afl. Zoet water
Slechts drie procent van al het water op aarde is zoet water, en het is onze kostbaarste hulpbron. Overal waar water stroomt of valt, bepaalt het de verdeling van het leven op aarde
Ned 2 (21:00 – 22:00): Tegenlicht: Op jacht naar Afrikaanse grond
Terwijl grote delen van Afrika nog steeds worden geteisterd door hongersnood, gaan grote stukken vruchtbare landbouwgrond in dit continent in de uitverkoop. Na de ineenstorting van de financiŽle markten zijn slimme investeerders op zoek naar nieuwe mogelijkheden en landbouwgrond lijkt, gezien de stijgende wereldbevolking en hoge grondstofprijzen, een goede gok. Met veel goedkoop land is Afrika voor hen een walhalla
Canvas (23:35 – 00:50): Walking back to happiness
Cineast Pascal Poissonnier gaat op onderzoek naar een gerucht dat al jaren de ronde doet in zijn familie: de naam die de familie nu doorgeeft van vader op zoon is niet de juiste. Ergens in de loop van hun familiegeschiedenis heeft een vader zijn naam gegeven aan een kind dat niet het zijne was. De jongere generatie weet er het fijne niet van en de ouderen houden allemaal de lippen stijf op elkaar. De eerste persoon die Pascal wil ondervragen, is zijn eigen vader, met wie hij altijd een heel moeilijk contact had.

Dinsdag (29-11-2011)
Canvas (21:10 – 22:05): Niets is zwart-wit: afl. Gaston Bewildert – soldaat na de wapenstilstand
Gaston is grenadier in het Belgische leger. Na de wapenstilstand wil hij de oorlog zo snel mogelijk achter zich laten. Maar hij merkt al gauw dat niet alleen de wereld rondom hem drastisch is veranderd. Ook hij zelf is getekend door vier jaar ellende in de loopgrachten. Hij gaat op weg naar huis en op zoek naar zichzelf door een land in totale chaos. Vluchtelingen, plunderingen, Duitse rebellen, moordpartijen en gezinsdrama's. Het is november 1918 en BelgiŽ is het Wilde Westen.
Nat Geo (21:00 – 22:00): Known Universe: afl. Treasure Hunt
Naarmate we het heelal steeds verder verkennen op zoek naar energiebronnen en vooral water, ontdekken we pas echt waar een schat uit bestaat.
Ned 1 (20:30 – 21:30): Frozen Planet: afl. Het einde der Aarde
De kijkers worden meegenomen op een fascinerende tocht langs de koudste gebieden op aarde, de Noordpool en de Zuidpool. Dit zijn de grootste en nog minst bekende wildernissen van onze planeet
Nat Geo (22:00 – 23:00): 24 Hours after: Asteroid Impact
65 miljoen jaar geleden werd de aarde geraakt door een meteoriet. Wat gebeurde er in de eerste uren en minuten daarna?
BBC 2 (22:00 – 23:00): Money (1/3)
Driedelige documentaire over geld. Vanavond over mensen, die alles doen om maar rijk te worden
Canvas (22:05 – 22:55): Into the Mind: afl. Mind Control
Ook in deze tweede aflevering verkent Dr. Michael Mosley de soms schokkende geschiedenis van de experimentele psychologie. Allerhande experimenten hebben wetenschappers een grondig inzicht gegeven in de werking van ons brein, maar sommige daarvan waren bepaald wreedaardig en stelden de onderzoekers voor grote ethische dilemma's. Controversieel zijn vooral de experimenten die de vrije wil en de eigen lotsbeschikking van de mens beÔnvloeden

Woendag (30-11-2011)
Ned 2 (20:50 – 21:20): Labyrint: afl. Diep in het verslaafde brein
De nieuwste ontwikkelingen uit het hart van de wetenschap, daar draait het om. De wetenschap onderzoekt, ontdekt, vindt uit, legt nieuwe werelden bloot en geeft richting aan onze toekomst. 'Labyrint' geeft hieraan duiding, op alle terreinen van de wetenschap.
Nat Geo (21:00 – 22:00): The truth behind…: afl. Crystal Skulls (herh om 23:00 u)
Kunnen de grootste mysteriŽn van de mensheid ooit worden opgelost? Ga mee voor een diepgaand onderzoek naar de wereld van het onbekende.
Nat Geo (22:00 – 23:00): Secrets of Egypt: afl. Cleopatra: the last pharaoh (herh om 00:00 u)
Cleopatra wordt gezien als een sensuele verleidster, maar ze was een slimme politica. Archeologische opgravingen onthullen het echte verhaal.
BBC 1 (22:00 – 23:00): Frozen Planet: The Last Frontier
De poolgebieden worden al honderden jaren lang bezocht door de mens. Heden ten dage is hun overleving afhankelijk van ervaringen uit het verleden gecombineerd met de meest geavanceerde wetenschappen. De meesten wonen in de steden van SiberiŽ zoals Norilsk, de koudste stad op aarde of in de tundra waar volkeren zoals de Dogan rendieren houden.
BBC 2 (22:00 – 23:00): Your money and how they spend it
Nick Robinson stelt zich de vraag of de allerrijksten onder ons misschien meer belastingen zouden moeten betalen. Hij ontdekt dat veel Britten eigenlijk niet op de hoogte zijn van hoe het belastingstelsel in z'n werk gaat
Ned 2 (23:45 – 01-05): Import: waar het fout ging
Drie jaar nadat de financiŽle crisis wereldwijd toesloeg, lijkt er niets veranderd te zijn. De overheid en het huidige politieke systeem blijven in grote mate afhankelijk van de financiŽle sector. Een sector die niet in staat lijkt te zijn om de veranderingen door te voeren en hun zaken transparanter te maken in een wereld waarin de rijken steeds rijker worden. Filmmaker Sington wil dat er dingen veranderen. In deze film probeert hij uit te leggen wat de onderliggende oorzaak van de afgelopen crisis is.

Donderdag (01-12-2011)
Canvas (20:40 – 21:30): Frozen Planet: afl. Spring
Na maanden van duisternis keert de zon terug. Het landschap ondergaat grote veranderingen en miljoenen migrerende dieren voegen zich bij de geharde bewoners. Zo trachten ze een partner te vinden om zich te kunnen voortplanten.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105175578
...

[ Bericht 46% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 06-12-2011 08:49:52 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105228113
Ik was dit topic kwijt :@
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
-----
Now only embers remain...
pi_105241498
quote:
0s.gif Op maandag 5 december 2011 21:34 schreef StateOfMind het volgende:
Ik was dit topic kwijt :@
goed dat ie weer terecht is ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105241501
Zondag (04-12-2011)
Ned 2 (19 :45 – 20 :10) : BreinGeheim
In de ontwikkeling van kind tot volwassene groeien de hersenen volop door. Juist die snelle maar ongelijke ontwikkeling verklaart veel van het bijzondere gedrag van een puber
BBC 2 (20 :00 – 21 :00) : The Party’s Over (1/2)
Robert Peston onderzoekt hoe beslissingen die 30 jaar geleden genomen werden bepalend zijn geweest voor de wereld zoals we ze nu kennen. Hij is van mening dat het Westen dringend wakker geschud moet worden.
Nat Geo (20 :00 – 21 :00) : Apocalypse : WW II : afl. Collapse of France
Een documentaire over de duistere dagen van 1940, met de bezetting van Frankrijk door de Duitsers en de Blitzkrieg tegen de Britten.
Nat Geo (21:00 – 22:00): Seconds from Disaster: afl. Pearl Harbor
Door afspraken die in vredestijd waren gemaakt, werd de Amerikaanse vloot in HawaÔ volledig verrast door de Japanse aanval op 7 december 1941.
Nat Geo (22:00 – 23:00): Hiroshima
Docudrama gecombineerd met archiefbeelden naar aanleiding van de herdenking van 60 jaar Hiroshima.
Dit docudrama volgt de gebeurtenissen van 60 jaar geleden, van de voorbereiding van de eerste nucleaire testexplosie in New Mexico tot de ontploffing van de echte bom in Hiroshima. De film combineert authentiek archiefmateriaal met op officiŽle bronnen gebaseerde, dramatische reconstructies.

Maandag (05-12-2011)
Ned 2 (21 :00) : Tegenlicht : 2011 : eerlijk zullen we alles delen
In deze donkere dagen, de verjaardag van de vrijgevige goedheiligman, waarin altruÔsme en 'eerlijk zullen we alles delen' in hoog aanzien staan brengt de redactie van Tegenlicht u een strooigoed uitzending. In ons rijke archief gaan wij op zoek naar de veerkracht van de nieuwe mens die uit de as van de puinhoop van de Europese crisis zal herrijzen.
BBC 2 (22:00 - 23:00): RBS: inside the bank that ran out of money
In 2008 ging de Royal Bank of Scotland bijna overkop. In oktober van dat jaar, nog geen tien jaar nadat Fred Goodwin aan het hoofd kwam, boekte de bank een recordverlies van 24 miljard pond. De reputatie van de bank kreeg een ferme deuk, net als Schotlands imago als financieel wereldcentrum. In deze documentaire komen topmanagers en insiders van de bank aan het woord.
Ned 2 (23:00): Het proces Wilders (1/3)
Over het spanningsveld tussen de vrijheid van meningsuiting en discriminatie. Het proces Wilders, door de ogen van de hoofdrolspelers.

Dinsdag (06-12-2011)
Ned 1 (20 :30 – 21 :30) : Frozen Planet : afl. Lente
Na een afwezigheid van vijf maanden keert het zonlicht terug. En met het licht krijgt deze magische wereld van sneeuw en ijs ook weer warmte en leven. Mannetjes-AdťliepinguÔns gaan op Antarctica aan wal om hun nest te bouwen. In het Noordpoolgebied gaat een ijsbeermoeder met haar jongen op jacht. Op het vasteland komt een wollige beerrups tevoorschijn uit de sneeuw, na de winter stijf bevroren verscholen te hebben gezeten. Normaal veranderen rupsen binnen een paar maanden in vlinders, maar het leven is hier zo schraal dat de beerrups er veertien jaar over doet om te volgroeien. Op South Georgia in Antarctica strijken grote aantallen zeevogels neer. Ze voegen zich bij de reuzenalbatrossen en koningspinguÔns die hier overwinterd hebben. Zeeolifanten voeren een verbeten strijd om de vrouwtjes, op een strand waar de grootste massa dieren op aarde verzameld is
Nat Geo (21:00 – 22:00): Known Universe: afl. Most Powerful Stars (herh. Om 23:00)
Een blik op sterren die vele malen groter en krachtiger zijn dan onze zon. Hun levenscyclus eindigt met een gewelddadige dood als supernova.
Canvas (21:10 – 22:00): Niets is zwart-wit: afl. Amandus Sticker – Burgemeester tijdens de wederopbouw
Burgemeester tijdens de wederopbouw" Amandus Sticker is de burgemeester van het dorpje Reninge in de Westhoek op twee kilometer van de frontlijn. Hij probeert zijn aan flarden geschoten dorp herop te bouwen. Maar dat is niet gemakkelijk in een land dat zelf helemaal in puin ligt na de bezetting. Het is voor de oude man vechten tegen de trage papiermolens van de overheid, losgeslagen militairen en onbetrouwbaar springtuig. De oorlog is gedaan maar in de Westhoek nog lang niet.
Canvas (22:00 – 22:55): Into the Mind: afl. Broken Brains
In deze laatste aflevering toont Dr. Mosley hoe de wetenschap veel heeft geleerd over de werking van ‘normale’ hersenen door experimenten op ‘abnormale’ hersenen. Hij ontmoet merkwaardige mensen, zoals Karen, die lijdt aan het ‘vreemde hand syndroom’: ze wordt voortdurend ‘aangevallen’ door een van haar handen. En we maken ook kennis met Julia, die leek te genezen na een beroerte, maar zich geen enkele naam van een voorwerp kan herinneren. En dan is er nog H.M., een man met geheugenverlies die jarenlang alleen maar met zijn initialen bekend was en die wellicht het meest bestudeerde individu is uit de geschiedenis van de psychologie. Na zijn dood werd er een peperduur labo opgericht dat zich uitsluitend bezighoudt met de analyse van zijn hersenen, tot op het niveau van de individuele neutronen
Nat Geo (22:00 – 23:00): Death of a Mars rover (herh. Om 00:00)
Vijf jaar na de officiŽle missie loopt de robotverkenner Spirit vast in de woestijn van Mars. Kan de NASA de robot redden? Of is dit het einde?

Woensdag (07-12-2011)
Ned 2 (20:50 – 21:20): Labyrint: afl. Emoties
De nieuwste ontwikkelingen uit het hart van de wetenschap, daar draait het om. De wetenschap onderzoekt, ontdekt, vindt uit, legt nieuwe werelden bloot en geeft richting aan onze toekomst. 'Labyrint' geeft hieraan duiding, op alle terreinen van de wetenschap.
Nat Geo (21:00 – 22:00): The truth behind…UFO’s
Elk jaar worden over de hele wereld duizenden ufo's waargenomen. Zijn al die buitenaardse ontmoetingen echt pure fantasie?
Nat Geo (22:00 – 23:00): Secrets of Egypt: the pyramid code
De piramiden vormen al eeuwenlang een groot mysterie. Een nieuwe generatie archeologen probeert de code van de piramide te kraken.
BBC 1 (22:00 – 23:00): Frozen Planet: On Thin Ice
David Attenborough ontdekt de impact van de stijgende temperatuur op de polen voor zowel dier als mens. Op de Noordpool verneemt hij dat de ijsberen problemen krijgen omdat hun jachtgebied niet langer bevrozen is. In Canada voorspellen de InuÔtjagers dat hun bevrozen gebieden binnen enkele decennia zullen ontdooien. Op de Zuidpool bezoekt David de gletsjers die Shackleton fotografeerde. De dramatische verandering in het ijs is ernstig
BBC 2 (22:00 – 23:00): Inside Job: Storyville
Talloze bedrijven, landen en mensen verloren door de crisis van 2008 massaal veel geld, maar hoe ging dat precies in zijn werk? Deze met een Oscar bekroonde documentaire van Charles Ferguson legt haarfijn uit wat de mechanismen waren die tot de crash leidden. En er komt heel wat pikante informatie in naar boven over hoe het er achter de schermen van Wall Street echt aan toe gaat.
Ned 2 (23:45 – 00:40): Import: sla munt uit de crisis!
Filmmaker Jamie Kastner vindt dat we ons niet druk hoeven te maken over de crisis en hij laat zien dat er gemakkelijk munt te slaan is uit economische malaise. Kastner trekt met zijn camera op onderzoek uit en reist van CaliforniŽ naar Europa en Dubai.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105452279
Zondag (11-12-2011)
Ned 2 (19 :45 – 20 :10) : BreinGeheim
In de ontwikkeling van kind tot volwassene groeien de hersenen volop door. Verschillende onderdelen rijpen verder en er worden ook nog verbindingen aangelegd en versterkt. Dat gaat niet allemaal gelijk op. Juist die snelle maar ongelijke ontwikkeling verklaart veel van het bijzondere gedrag van een puber. Ouders en andere opvoeders kunnen daar rekening mee houden en de ontwikkelingen goed begeleiden. Een van de gevaren die voor een puber op de loer liggen is verslaving aan drank, drugs of gokken. Ook dat komt door de ongelijkmatige ontwikkeling in het brein. Het kan ook helemaal uit de hand lopen en dan krijgen we jeugdcriminaliteit in al zijn varianten. In de puberteit komen aangeboren agressieproblemen, vaak in combinatie met een slechte jeugd, tot volle wasdom. Heel vervelend, maar met goede begeleiding valt nog veel te doen.
BBC 2 (20 :00 – 21 :00) : The Party’s Over : How the West Went Bust (2, slot)
Robert Peston onderzoekt hoe Groot-BrittanniŽ nog kan meedingen in de nieuwe economische wereldorde. Want na jarenlang boven hun stand te hebben geleefd, zullen de Britten nu hun koopdrang moeten intomen.
Nat Geo (20:00 – 21:00): Apocalypse: WW II: afl. Origins of the Holocaust
In 1941 slaat het conflict om in een wereldoorlog, met de gruwelijke slag om Moskou en de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbour.
Discovery (21:00 – 22:00): Curiosity: afl. How did America get its shape?
Hoe is het Amerikaanse continent ontstaan? Martin Sheen verkent het geologische verhaal van het ontstaan van Amerika, van botsende tektonische platen tot inslagen van asteroÔden.
Nat Geo (21:00 – 22:00): Empire Wars (1/2): afl. Philippi
Marcus Antonius en Octavianus eisten beide de troon op van de overleden Caesar. Het leidde tot een epische strijd tussen Oost en West
Nat Geo (22:00 – 23:00): Empire Wars (2, slot): afl. Actium
Marcus Antonius en Octavianus eisten beide de troon op van de overleden Caesar. Het leidde tot een epische strijd tussen Oost en West

Maandag (12-12-2011)
Ned 2 (22:55 – 23:50): Het Proces Wilders (2/3): afl. Ingreep van hogerhand
Over het spanningsveld tussen de vrijheid van meningsuiting en discriminatie. Het proces Wilders, door de ogen van de hoofdrolspelers.

Dinsdag (13-12-2011)
Ned 1 (20:30 – 21:30): Frozen Planet: afl. Zomer
Het is volop zomer in het poolgebied. Grote hordes bezoekers persen een heel leven in ťťn lange, magische dag. In deze korte periode van overvloed moeten ze eten, strijden en hun jongen grootbrengen.
Nat Geo (21:00 – 22:00): Known Universe: afl. Extreme Space (herh. om 23:00)
Ontdek hoe huishoudelijke apparaten en de nieuwste technische snufjes worden aangepast voor gebruik in de ruimte
Canvas (21:55 – 22:50): Inside the human body: afl. Creation
Aan de hand van grafische beelden vertelt Michael Mosley hoe een geboorte in zijn werk gaat.
Nat Geo (22:00 – 23:00): Disaster Earth: afl. Tsunami (herh. om 00:00)
Volgens een controversiŽle theorie kan het rustige eiland La Palma op een dag een vernietigende tsunami op de Atlantische Oceaan veroorzaken.
BBC 2 (22:00 – 23:00): Money (3, slot)
Driedelige documentaire over geld. Vanavond over mensen, die alles doen om maar rijk te worden

Woensdag (14-12-2011)
Ned 2 (20:50 – 21:25): Labyrint: afl. De man zonder ritme
Darwin beschouwde muziek als een van de grootste raadsels van de mens. Heeft muziek een evolutionair nut of is het een toevallig bijproduct van andere eigenschappen? Psycholoog Isabelle Peretz werd wereldberoemd met haar onderzoek naar amusia, het ontbreken van gevoel voor muziek. Peretz is ervan overtuigd dat muziek niet zomaar een bijproduct is. Labyrint over amusia en muziek als waardevol instrument bij hersenonderzoek.
Nat Geo (21:00 – 22:00): The truth behind…afl. Loch Ness Monster
Met geavanceerde militaire apparatuur duikt monsterjager Steve Cowells in de duistere diepte van Loch Ness, op zoek naar een mythisch wezen.
Nat Geo (22:00 – 23:00): Secrets of Egypt: afl. Alexander the Great’s Lost Tomb
Alexander de Grote is een van de bekendste namen uit de oudheid, maar zijn graf is nooit gevonden. Archeologen duiken opnieuw in dit mysterie.
BBC 2 (22:00 – 23:00): Steve Jobs: Billion Dollar Hippy
Evan Davis onthult het geheim achter het succes van Steve Jobs als medeoprichter en topman van Apple Inc. Insiders waaronder medeoprichter Steve Wozniak vertellen opmerkelijke verhalen over het succes van Apple met Jobs aan het roer.
Canvas (22:15 – 23:50): Happy People – A Year in the Taiga
De film volgt mensen van het dorp gedurende een jaar, op het ritme van de vier seizoenen met telkens hun eigen kenmerken en uitdagingen. Het leven in het dorp, de routine en de tradities zijn al honderden jaren hetzelfde gebleven. In de lente begint de machtige rivier te ontdooien en komt hij met veel gekraak en gebulder tevoorschijn van onder het ijs. De zomer is het visseizoen, ťn dat van de muggen. De herfst brengt eindeloze regen: het moment voor de dorpelingen om hun voorraden verder het woud in te voeren. Ze bereiden zich voor op de lange en harde winter, maken of repareren vallen, ski's, kano's en hutten. Dat doen ze met het materiaal dat de aarde en de natuur hen schenkt en op precies dezelfde manier als hun voorouders dat al eeuwenlang hebben gedaan.
Ned 2 (23:40 – 00:40): Import: Gewoon doen!
In 'Just do it' volgt filmmaakster Emily James een jaar lang Engelse protestbewegingen zoals Climate Camp and Planet Stupid. Ze is er bij wanneer de milieu activisten protesteren tegen de Didcot elektriciteitscentrale, wanneer ze zich zelf vast ketenen aan de hekken van de Royal Bank of Scotland en tijdens de protesten in Kopenhagen. In de film maken we onder andere kennis met Marina Pepper, een Engelse activiste die in haar tentje op de plaats van actie onverstoorbaar thee blijft zetten. Vriendelijk biedt ze de politieagenten, die op het punt staan haar met haar tent en theepot te verwijderen, een kopje thee aan. ?I put my body in the way and I don?t mind being arrested?. Voor Marina is thuisblijven en niets doen geen optie. Opkomen voor je idealen moet je gewoon doen.

Donderdag (15-12-2011)
Canvas (20:40 – 21:30): Frozen Planet: afl. Summer
Het is volop zomer in het poolgebied. Grote hordes bezoekers persen een heel leven in ťťn lange, magische dag. In deze korte periode van overvloed moeten ze eten, strijden en hun jongen grootbrengen

[ Bericht 26% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 12-12-2011 21:50:33 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105720227
Zondag (18-12-2011)
Ned 2 (19 :45 – 20 :10) : BreinGeheim
De genen die we van vader en moeder gekregen hebben zijn erg bepalend voor de vorming van onze hersenen in de baarmoeder. Maar niet alleen de genen.
Nat Geo (20:00 – 21:00): Apocalypse: WW II: afl. American Allies
Amerika wordt de oorlog ingezogen en de strijd breidt zich uit naar Zuidoost-AziŽ, Noord-Afrika en Rusland. De nazi's werken aan de EndlŲsung.
Discovery (21:00 – 22:00): Curiosity: afl. Did god create the universe?
Stephen Hawking onthult zijn persoonlijke, boeiende visie op een van de grootste vraagstukken van het leven: 'Wie of wat heeft het heelal waarin we leven gecreŽerd?'
Ned 2 (21 :20 – 22 :00) : Andere Tijden : afl. Wubbo, een Hollander in de ruimte
Andrť Kuipers gaat naar verwachting volgende week met de Sojoez-raket de ruimte in. De eerste Nederlander die een ruimtereis maakte, was Wubbo Ockels. Na een strenge selectieprocedure en jaren training leek het nog bijna mis te gaan maar op 31 oktober 1985 was het toch echt zover: Wubbo Ockels stapte in de Challenger.
BBC 2 (22:00 – 23:00): Brian Cox’s night with the stars
Professor Brian Cox neemt samen met Jonathan Ross, Simon Pegg, Sarah Millican en James May een panel van bekende Britten mee op een reis langs de meest uitdagende theorieŽn uit de fysica
Ned 1 (23:05 – 23:45): Andrť Kuipers, de countdown (1/3)
In deel ťťn van de 'drietrapsraket' is een exclusief interview te zien dat Rob Trip had met de Nederlandse ESA-astronaut. In het interview vertelt de 53-jarige Kuipers over zijn passie voor de ruimtevaart, de voorbereidingen, zowel fysiek als psychisch, op zijn langdurige verblijf in de ruimte en over de wetenschappelijke experimenten die hij aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS gaat verrichten. Ook gaat hij openhartig in op de consequenties van zijn passie, zoals de lange perioden die hij is gescheiden van zijn gezin. Als enige mocht NOS-verslaggever Arjan Nieuwenhuizen een dag met Andrť Kuipers meelopen in Sterrenstad. In dit complex, vlakbij Moskou, worden kosmonauten getraind in het trainingscentrum Joeri Gagarin.

Maandag (19-12-2011)
Ned 2 (22 :55 23 :50) : Het proces Wilders (3, slot): Diner met nasmaak
Over het spanningsveld tussen de vrijheid van meningsuiting en discriminatie. Het proces Wilders, door de ogen van de hoofdrolspelers.

Dinsdag (20-12-2011)
Ned 1 (20:30 21:30): Frozen Planet: afl. Herfst
Voor de dieren in het Noord- en Zuidpoolgebied betekent de herfst dramatische gevechten en tochten van epische omvang. De Noordelijke IJszee is aan het dichtvriezen en rond Antarctica groeit het zee-ijs
Nat Geo (21:00 22:00): Biggest Cosmic Blasts
Ontdek de meest extreme uitbarstingen in de ruimte, van ijskoude ijsvulkanen op de Saturnus-maan Enceladus tot onderaardse lavatunnels op Mars.
Canvas (22:05 22:55): Inside the Human Body: afl. Building your Brain
Deze tweede aflevering vertelt het verhaal van het meest gesofisticeerde van alle menselijke organen: de hersenen. Ze zijn zo complex dat het bijna twintig jaar duurt vooraleer ze helemaal op punt staan. Indrukwekkende grafische reconstructies tonen hoe onze hersenen zich ontwikkelen van enkele cellen tot een gigantisch netwerk van 100 miljard cellen. We reizen naar de geheime wereld van onze ogen en oren en zien hoe de informatie die daar binnenkomt, verwerkt wordt door het meest ingewikkelde en uitgebreide netwerk ter wereld. We maken ook kennis met een aantal bijzondere mensen. De eenjarige Angelina is een vrolijke, actieve peuter, al heeft ze maar halve hersenen. En wat te denken van Eric, een man die de hoogste en moeilijkste bergtoppen ter wereld beklimt, al is hij blind.

Woensdag (21-12-2011)
Ned 2 (20:50 21:20): Labyrint: afl. De magie van het brein
Het ambitieuze Human Brain Project moet de komende tien jaar een volledige computersimulatie van het menselijk brein opleveren. Daarmee kunnen hersenziektes zoals Alzheimer, schizofrenie en autisme op een nieuwe manier worden bestudeerd. Medicijnen kunnen ermee worden getest zonder proefdieren te gebruiken. Hiervoor is een supercomputer nodig die meer dan 1000 keer krachtiger is dan de huidige generatie supercomputers
Nat Geo (21:00 22:00): the truth behindKing Arthur
Volg een team deskundigen dat nauwgezet feiten probeert te onderscheiden van fictie in de legendes over koning Arthur.
Nat Geo (22:00 23:00): Ancient Secrets: afl. Mystery of the Silver Pharaoh
Dit is het graf van Psusennes I, een minder bekende Egyptische farao die in een zilveren sarcofaag werd begraven, met een oogverblindende schat.
Ned 2 (23:40 00:50): Import: Putins Kiss
In Westerse ogen mag Ruslands premier Vladimir Putin een ondemocratische tiran zijn, voor veel Russen belichaamt hij juist de sterke, charismatische vaderfiguur. Een hele nieuwe generatie heeft zich verenigd in de patriottistische jeugdbeweging Nashi, die Rusland van haar 'vijanden' wil ontdoen. Wie dat zijn, laat zich raden: iedereen die zich n'et achter Putin en president Medvedev schaart. De intelligente negentienjarige Marsha is woordvoerder voor Nashi. Ooit zoende zij Putin op zijn wang, en sindsdien steekt ze haar adoratie voor de 'Napoleon van het Kremlin' niet onder stoelen of banken. Totdat ze in contact komt met leden van de liberale oppositie. Een van hen is de kritische blogger Oleg Kashin, die een vergelijking maakt tussen Nashi en de Hitlerjugend. Marsha belandt in een moreel schemergebied: hoeveel speelruimte biedt Nashi haar eigenlijk voor haar eigen mening? Of moet ze zich volledig onderwerpen aan de 'partij'?

Donderdag (22-12-2011)
Canvas (20:40 21:30): Frozen Planet: afl. Summer
Het is hoogzomer in de poolgebieden: de zon gaat er niet meer onder en voor de grote aantallen zomermigranten is dit buitengewone seizoen ťťn onafgebroken en magische dag vol dramatiek: ze moeten in deze korte tijd van overvloed volop voedsel vinden, vechten om hun plaats te veroveren en hun jongen voeden en opvoeden
Ned 2 (00:25 01:25): When the war ends
De camera volgt de oud-strijder tijdens zijn dagelijkse bezigheden in het huidige Belfast, als hij als kerstman cadeautjes uitdeelt, krantjes ronddeelt in de gemeenschap en rondleidingen geeft langs graven en andere historische plekken van de strijd van toen. Thuis haalt hij herinneringen op, aan de aanslagen, aan zijn jaren in de gevangenis en hij probeert uit te leggen hoe hij omgaat met zijn daden.

[ Bericht 9% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 19-12-2011 09:02:16 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_106026408
Zondag (25-12-2011)
Nat Geo (19:00 – 20:00): The ten biblical plagues: The First Curses
In de Nijldelta onderzoeken archeologen de Bijbelse plagen, een dodelijke reeks rampen die in het boek Exodus wordt beschreven
Nat Geo (20:00 – 21:00): The ten biblical plagues: The Final Torments
Sprinkhanen, hagelbuien en duisternis behoren tot de bekendste Bijbelse plagen. Over de verklaring ervan worden verhitte discussies gevoerd
Nat Geo (21:00 – 22:00): Legend of the holy spear
Over een zoektocht naar het wapen waarmee Christus tijdens de kruisiging in zijn zij werd gestoken door een Romeinse soldaat
Discovery (21 :00 – 22 :00) : Curiosity : afl. Is there a parallel universe?
Bestaan er meerdere versies van de realiteit? Morgan Freeman verkent de mogelijkheid dat het lot van het helaal afhankelijk is van een verborgen parallel universum.
Nat Geo (22:00 – 23:00): Science of saints
Een speurtocht naar de overblijfselen van twee heiligen, Chrysanthus en Daria, die in de kathedraal van Reggio Emilia werden begraven.
Nat Geo (23:00 – 00:0): Vatican: Life within
Slechts enkelen hebben toegang tot het Vaticaan, een eeuwenoud machtscentrum. Voor het eerst vertellen acht werknemers over hun taken
Nat Geo (01:00 – 02:00): The bible’s buried secrets (1/2)
In deze eerste aflevering treedt dr. Francesca Stavrakopoulou in de voetsporen van de Bijbelse koning David en zijn mytische rijk.

(de rest volgt morgen)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')