Voor alle Polen als Djahani (zal wel pools wezen) die geen NL kunnen lezen:
POOLSE VERTALING:
- Koh Phi Phi -
Byem snorkeling na piknym odcinku play, Simon powiedzia, e nie moe zobaczy pikne ryb i koralowców, a ona rzeczywicie racj. Tak przynajmniej mi snorkeling zauwayem, e woda bya pytka, ale nadal nic, spojrzaem wstecz mylaem, e to wzloty i upadki.
W pewnym momencie po prostu nie byo wody. W cigu dwóch minut, woda jest okoo 200 metrów wycofali si, wielu ludzi na wybrzeu, aby zobaczy co si dzieje. I mnie nie martwi si o wod próbowaem ratowa bezradny ryba warstwach wody wierk liczy. Dwie inne osoby robi tego i dali mi ryb miaem do czynienia bardzo starannie i musia zrezygnowa w krgle z pewnego rodzaju wody kad go delikatnie. Wtedy usyszaem wrzask ojca w jzyku angielskim sharon come back! I najpierw krzykna "I ryby powodu!" Mój ojciec teraz zacz si zoci i krzykn: "Sharon zostanie uruchomiony, wody!" Wtedy usyszaem dziwne i przeraajce dwiki, obejrza si za mnie (ja staem plecami do morza) i widziaem wody wraca, ale nie stopniowo, jak to poszed szybciej, a kolor nie by tak cakiem jasne, jak Pierwszym byo to, e zamiast piknej czystej wody niebieski zwróci si czarny kogut czuem si jak potwór.
I teraz zacz biec, a kiedy stan na brzegu (gdzie wody nie byo normalne) zatrzymaem si wci myli, e przypywy i odpywy, ale zatrzyma go nie tylko szybciej, gdy dotkn nogi pobiegem si dalej wzdu bungalowów (który sta na hotele plaowe) wziem pierwsz ciek idzie dobrze, a moi rodzice byli tam, bo chciaem to GAOS nie moje wasne. Starszych kierowca prowadzi obok mnie w ten sam sposób midzy bungalowy (cieki) wod, która osigna ju kolana. Duy statek elaza rozbi si z potn si na nogi, prawie straciem równowag, ale czowiek zapa mnie i powiedzia: "Chod dziewczyno, mona zrobi", poniewa mczyzna by tak spokojny, pomylaem sobie masz zamiar przyj na Sharon nie poddawaj si i ju teraz narzeka? Mczyzna wycign mnie i wpadem (o ile mona nazwa to dziaa) gra, w której moi rodzice i mój brat sta za pniu mczyzna zwolni mnie i powiedzia: "opieki" i odszed. Moja matka miaa buty i torby z Ricardo w rku mój ojciec krzykn: "Angela, które s" po raz pierwszy usyszaem, ale moja mama odesza od zeszej jesieni i tak. W tym czasie fala uderza w nas, a moja matka, kiedy byem wkrótce straci wzrok mój ojciec i mój brat pewnie nie pozwoli mu odej. Mój ojciec i brat byli blisko prd doprowadza si do góry, mój ojciec kaza tajski ricardo chopiec przytrzymaj tajskiego chopca, gdy zapaa nadgarstków ricardo i przytrzymujc go stronie góry i powiedzia, e musieli wspina si na wysokim poziomie. Mój ojciec by solidnym. Przejechaem go razem palma Staraam si go, ale woda bya zbyt silna. Teraz pojechaem do domku. Kiedy tam byem na pycie fali pod ktem, aby dom by w jednym przeforsowa w domu zapaem bar i nie pozwoli jej odej. Syszysz ludzi nadal czasami mówi, e po mierci cae ycie przelatuje oraz przej si ze mn nie tak, nie spojrzaam w czarnej wodzie, która jest w domu znikny i tylko mylaem: "Ja jestem teraz, a nie umarych" mój Ojciec wycign rk, ale jeli odpuci, chciabym znikn pod dom, a z drugiej rki nie mogem go miaem okoo 30 cm za krótki. Zamknem oczy i poczuem smak zjeczay wody, gdy wziem oczy ponownie.
Byem wród osób utono, palmy, kokesnoten, ijkasten, i tak dalej. Teraz zaczem krzycze
"Angela, Frank, Ricardo" Wzywam moich rodziców po imieniu, bo mylaem, kade dziecko krzycza na rodziców, ni te, które naprawd nie mona rozpozna Ci jako rodzica lub dziecka. I nie otrzyma odpowiedzi z powrotem, widziaem ca grup ludzi z Japonii i Chin w bok, wszyscy mieli kamizelka w ich rkach.
I krzyczy: "pomó mi prosz mi pomóc" spojrzaa na mnie nawet nie do mnie tak, e odwrócili si i wspi si z nimi wszystkimi. Byem wcieky, jak mog teraz zrobi, nadal jestem cholernie ratowanie ryb i maj tylko po prostu dotrze i przeszywajcy mnie i mogliby zacz oszczdza. Byem tak wcieky, e zaczem krzycze.
"Dobrze fuck you i hate you" I skarci, byy one nadal.
Zauwayem kiedy sprawdzi przepyw wody bya inna bya woda zamiast do przodu z t sam prdkoci w ty falowe pytki Suny mnie, ja nawet nie wiedziaem, e nie wszystkie zadrapania z rozszerzeniem. Ja tylko z wody i zepchnitych na margines.
Rozmawiaem sobie odwagi "sharon dobrze mona pywa nie trzeba ludzi do kpieli z gowy, e bite" na szczcie posuchaem si i zaczem pywa nigdy nie byem tak szybko bd móg dopyn do ska i krzewów poj. I wycign si jak ja i wpad do wody niezwykym tempie tak szybko, jak przyszed go nie byo
Zdaem sobie spraw dopiero teraz, e byem okoo 4 metrów nad ziemi, zwisajce po pojawieniu jak wysokie wody nadesza. Wdrapaem si okoo 20 metrów. Kiedy byem tam widziaem wszystkie szkody, e woda uczyni. To byo zbyt wiele sów, wszystko byo amane byy jeszcze dwa domy, reszta bya po prostu poszed gevaagd wszdzie byo co, nie zosta utopiony osób, ni byo ubrania.
Usyszaem, jak kto krzyczy, e pochodzi od jednego z upadku domy dalej. Wstaem i poszedem si kawaek po kawaku w dó czowieka, który zrezygnowa, kaza mi i na gór i wspina si tak wysoko jak to moliwe. Suchaem i wspi si ponownie, kilka innych dzielnych mczyzn pracujcych w kobiet z upadku domu, aby zapisa. Jeszcze inni robili zmarego ma pokryte tkanin.
Wszedem jako czowiek, powiedzia do mnie wysoki, Pamitam, e pomylaem sobie: "Co mog atwa do wznoszenia wysokich, ale oczywicie, e tak jest adrenalina, która" I stromych si w bikini bez zabezpiecze, ale nigdy nie bdzie móg si wspina wszystko, co chciaem faktycznego lub wspinania si usysze, e ode mnie.
Siedziaem tam po prostu nie wiem jak wysoko, aby odzyska od wstrzsu. W jednym usyszaem, jak kto krzyczy moje imi.
"Sharon! Sharon?" I odkrzykn: "Jestem tutaj!" to moja matka mówi mi, e mój brat i ojciec siedzieli spokojnie w górach. Powiedziaem im, e jest bezpieczny w górach. Moja mama kazaa mi wspi si wyej wci zrobiem, teraz byem na równi z nimi, ale byy o wiele bardziej w lewo, wic poszam na bok w pewnym momencie nie mogem przej przez du skale, mógbym I nie usiad i rzeczywicie siedzia sapic nieco wznoszenia. Jeden jest w tajskiego chopca siedzcego obok mnie ma bardzo czystego pojemnika z wod przecignity okoo 60 metrów w gór. "Chcesz co" I skin gow, nala pen czapk i trzyma go przez usta i piem j skwapliwie pokiwa gow "dziki, jeste najlepszy" Chopiec umiechn si i da mi full shell piem ponownie. Potem krzykn co w Tajlandii, natychmiast dostaem adnej odpowiedzi z powrotem i 3 sekundy póniej, kolejny tajski facet w dó "come", powiedzia, ja za 2 chopców jeden chopiec wyskoczy jak skaa, która bya nawet wiksza ni I sam chwyci mnie za rk i pocign mnie jak rock on popu mi usi, co robi dobrze.
Moi rodzice byli nieco poniej mnie, ale widziaem. Mój ojciec powiedzia mi, e mylaa, e jestem martwy, powiedzia take, e miaem pozwol sobie odej i poszedem pod dom, który zosta nastpnie zoony.
Pamitam do dzi nic. Czowieczego, siedzcego obok mnie mia adny pocite na jego may palec w to wygldao bolesne. Spytaem, czy by w porzdku, skin gow i zapyta sam mi. Mamy do rozmowy jego nazwisko Colin i on i jego ona Jen byy tu na wakacje odwiedzili wszystkie wyspy, a nastpnego dnia oni rzeczywicie i do Filipin. Siedzielimy na niewielkim wzniesieniu na sprawozdania, co si stao nie wiem co zrobi lub powiedzie. Kobieta z Norwegii sob cicho pacze stracia dwie córki. Czowiek z Danii siedzia cicho przed nim, on oglda jego ona. Widziaem tak wiele bólu i smutku, i mier wokó mnie mówi, ale zachca si, e wszystko bdzie w porzdku i to tylko koszmar, czy co. Ale to nie byo to, e nie obudzi musia by prawdziwe. Duski czowiek mia telefonu komórkowego, który szybko mnie babcia mojej matki wezwa, e wszystko byo