abonnement Unibet Coolblue
pi_90031277
Welkom in het tweede deel van het Grote Klimaatverandering Topic!

Het Grote Klimaatverandering Topic (deel 1)

We gaan verder met het laatste artikel en reactie uit het vorige topic

13-12-2010

Misschien gaan bomen het verschil maken

NASA vermoedt dat extra plantengroei de opwarming wel eens flink kan gaan dempen.

Klimaatmodellen zijn en blijven modellen. Dat we met onze enthousiaste uitstoot van broeikasgassen de aarde een graad of twee gaan opwarmen, staat wel vast. De grote vraag is echter wat voor effecten die opwarming op de aarde zal hebben, en hoe dat weer zal terugslaan op het klimaat. Zullen er bijvoorbeeld extra veel wolken ontstaan die de aarde afkoelen? Zal het ontdooien van de permafrost (waardoor methaangas vrijkomt) de aarde sterk opwarmen? Dat zijn de vragen waar deskundigen het niet over eens zijn, omdat deze effecten uiterst lastig in de klimaatmodellen te stoppen zijn. Bij NASA denken ze één belangrijk effect nu wel goed in hun modellen te hebben verwerkt. En dat leverde goed nieuws.

Het gaat om de extra groei van planten en bomen, dankzij de stijging van de CO2-concentratie. Daarmee vangt de biosfeer niet alleen meer CO2 af, een ander effect (gemeten in laboratoria) is dat planten in dat geval minder water en voedingsstoffen nodig hebben om (via fotosynthese) dezelfde hoeveelheid suikers aan te maken, waardoor die groei nog eens wordt versterkt. En meer groen betekent ook meer verdamping, en dus meer wolken.

Het eindresultaat is een aanmerkelijke demping van het broeikaseffect. De huidige modellen voorspellen dat een verdubbeling van de CO2-concentratie de aarde twee graden warmer zal maken. Mét dit effect erbij gaat daar mondiaal 0,3 graden af, en boven land zelfs 0,6 graden. De onderzoekers waarschuwen uiteraard dat het broeikaseffect gevaarlijk is en blijft, en dat de effecten nog grotendeels ongewis zijn.

Andere terugkoppelingen kunnen de temperatuur juist een duwtje in de verkeerde richting geven. Die zullen dan echter eerst ook goed gemodelleerd moeten worden. Voorspellen blijft uiterst lastig, vooral als het om de toekomst gaat.

(depers.nl)

quote:
1s.gif Op dinsdag 14 december 2010 10:25 schreef cynicus het volgende:

[..]

Je kunt de media toch niet vertrouwen in hun wetenschappelijke berichtgeving blijkt maar weer eens. De Pers is niet helemaal correct in zijn berichtgeving. De IPCC klimaatmodellen (maar niet allleen de modellen) geven een range van 2 tot 4.5 graden per CO2 verdubbeling en meest waarschijnlijk 3 graden. Het mogelijk verkoelende effect van 0.3 graden valt ruim binnen deze waarschijnlijkheids marge. Misschien nog belangrijker: het gebruikte model is al een outlier met 1.94 graden per verdubbeling CO2 (zonder de plant feedback mee te rekenen).

We zullen zien of dit resultaat in de toekomst houdbaar blijft. Ik kan bijvoorbeeld niks vinden over of het gebruikte model ook rekening houdt met uitdroging van de grond door de hogere temperatuur of onregelmatigere neerslag. Er bestaat bijvoorbeeld ook het gevaar dat bijvoorbeeld een groot deel van het Amazone gebied gaat verdrogen waardoor het een enorme koolstof bron wordt in plaats van koolstof sink. Een plant kan dan wel efficienter worden bij een hogere CO2 waarde maar om daarvan te profiteren moet de plant wel leven...

Zie ook:
- http://www.skepticalscien(...)azon-rainforests.htm
- http://hot-topic.co.nz/i-wish-it-would-rain/
- http://www.nasa.gov/topics/earth/features/plant-decline.html (
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_90031299
16-12-2010

Veel succes met t klimaat!



Het klimaatoverleg sleept zich voort, zonder werkelijk uitzicht op succes. Wetenschappers denken ondertussen na over alternatieven zoals ingrepen om de aarde in één klap van het broeikaseffect te bevrijden.

De klimaatconferentie van Cancún was geslaagd, zo riepen de deelnemers. Wat was dat succes? Heel eenvoudig. Het wereldwijde klimaat-overleg was op sterven na dood, maar is gelukkig in Cancún niet overleden. Toch was het wellicht beter geweest om het overleg in Cancún uit zijn lijden te verlossen. Het heeft geen toekomst. Dan kunnen de ambtenaren voortaan thuisblijven. Het is alleen jammer voor al die actiegroepen die iedere keer weer over de halve wereld reizen om ter plekke ludiek hun best doen om de wereldpers te halen. Die zullen voortaan hun eigen feestje moeten organiseren.

Cancún herhaalde de afspraken die vorig jaar in Kopenhagen zijn gemaakt, voordat die conferentie uiteenspatte. De deelnemers erkennen opnieuw dat de uitstoot van CO2 flink omlaag zou moeten om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden. De westerse landen hebben opnieuw beloofd geld te geven aan landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering. En verder is afgesproken dat er veel onderzocht zal worden. Zo wordt onderzocht of het mogelijk is om beneden die 2 graden te blijven; de rijke landen gaan onderzoeken of het plannen van ontwikkelingslanden tegen ontbossing zal betalen en er wordt onderzocht of er een systeem opgezet kan worden om de CO2-uitstoot van ontwikkelingslanden te meten.

Al deze vage beloften maakten het mogelijk om Cancún in opperbeste stemming af te sluiten. Harde afspraken zijn er niet gemaakt. Honderd miljard om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen? Geen enkel land heeft enig concreet bedrag toegezegd. Juridisch stelt het allemaal niets voor, maar het proces is gered. Tot Durban, eind volgend jaar. In de hoop dat daar echte afspraken gemaakt kunnen worden.

Wonderen

Dat is hopen op meer dan een wonder. Vier wonderen, om precies te zijn. Ten eerste dat er een vervolg komt op de Kyoto-akkoorden. Al dat gepraat in Cancún en straks in Durban stelt helemaal niets voor als Kyoto II er niet komt. En de kans daarop is zo goed als nihil. Het enthousiasme voor mondiale afspraken is beneden het nulpunt gedaald. Japan wil ervan af, Rusland en Canada ook, de VS gaan dezelfde kant op en de ontwikkelingslanden, die in Kyoto I nog helemaal niks hoeven, hebben in deze economisch barre tijden al helemaal geen zin in dwangmaatregelen. Kyoto II komt er niet. Tenzij er een wonder gebeurt.

Een tweede noodzakelijk wonder is dat er een supersnel einde komt aan de economische crisis die ervoor zorgt dat het Westen de komende tien, twintig jaar met forse begrotingstekorten kampt, en er dus niet over peinst om miljarden richting ontwikkelingslanden te pompen.

Het derde wonder moet in de Verenigde Staten plaatsvinden. Het is wel duidelijk dat de verkiezing van Obama een historische aberratie was. De VS verrechtsen. Obama moet nu al water bij de wijn doen en kan een tweede termijn wel vergeten. De komende tien jaar ligt de macht bij de rechtervleugel van de Republikeinen. Daarmee is de kans op mondiale afspraken voor de reductie van de CO2-uitstoot verkeken, want in die kringen gelooft men überhaupt niet in klimaatverandering.

Het vierde wonder, tot slot, zal moeten geschieden in Azië. De immense groei van de productie, plus de demografische revolutie die zich daar voltrekt, maken het streven naar een mondiale CO2-reductie een lachertje. Tenzij er een wonder gebeurt.


Denktank

De onvermijdelijke ondergang van het mondiale klimaatbeleid heeft ertoe geleid dat steeds meer deskundigen de oplossing elders gaan zoeken. Hun stem wordt de laatste jaren steeds vaker en luider gehoord. Een van hen is de beroemde Deense criticus Bjørn Lomborg, die tien jaar geleden stormen van kritiek oogstte met zijn boek The Skeptical Environmentalist (centrale boodschap: het gaat goed met de aarde). Lomborg heeft een denktank opgericht, het Kopenhagen Consensus Center (KCC), voor het bedenken van alternatief klimaatbeleid, en hij trekt momenteel, zoals indertijd Al Gore, met een film de wereld rond. Cool it! moet aantonen dat alle ondergangsverhalen over het klimaat nonsens zijn.

Afgelopen september publiceerde zijn KCC een studie, Smart Solutions to Climate Change, waarin voorgerekend werd dat het onder controle houden van de opwarming van de aarde veel en veel meer gaat kosten dan dat de opwarming aan economische schade zal veroorzaken. De mondiale kosten van CO2-reductie (resulterend in minder economische groei) schatten zij op 4000 miljard dollar per jaar, terwijl de economische schade door het broeikaseffect 1100 miljard zou bedragen over de hele eeuw.

Oceanen bemesten

Volgens Lomborg is het veel verstandiger om zeer fors en gericht te investeren in groene energie. Een inspanning van 100 miljard per jaar (pakweg de mondiale uitgaven aan defensie) zou voldoende moeten zijn om nieuwe bronnen op tijd te ontwikkelen om de temperatuurstijging af te doen vlakken. Opnieuw is hij daarmee het mikpunt geworden van felle kritiek. De Rotterdamse hoogleraar Duurzame Transities Jan Rotmans noemde Lomborg onlangs in de NRC een charlatan, omdat hij van alles uitrekent waar vooral onzekerheden bestaan. Maar zijn voorstel is een toonbeeld van bescheidenheid vergeleken met andere alternatieve voorstellen, gebaseerd op geo-engineering.

Geo-engineering is het aanpakken van klimaatverandering door middel van mondiale ingrepen in het klimaatsysteem. Eén methode wordt al op ruime schaal toegepast: het in de grond pompen van CO2. Met een ander idee is al op bescheiden schaal geëxperimenteerd: het bemesten van de oceanen door middel van ijzer, waardoor plankton extra CO2 opneemt.

Andere mogelijkheden zijn op dit moment nog niet veel meer dan scenarios, maar bij gebrek aan alternatieven is de belangstelling voor dergelijke ingrepen de laatste jaren sterk gestegen. Dit tot groot verdriet van de milieubeweging. Op 20 oktober riep een groot aantal milieuorganisaties, bijeen in het Japanse Nagoya (waar toen de VN-conferentie gewijd aan biodiversiteit plaatsvond) op tot een mondiaal moratorium op alle experimenten met geo-engineering. Er is volgens hen te weinig bekend over de effecten van dergelijke ingrepen zelfs te weinig om proeven toe te laten. Bovendien vindt de milieubeweging het moreel onverantwoord dat enkele westerse landen zouden besluiten om hightech te gaan knutselen aan het klimaat van de hele aarde. Daar moet de hele wereld over kunnen beslissen. Maar die lange weg heeft voor velen zijn tijd wel gehad.

Nu heeft de milieubeweging nergens veel te vertellen, behalve dat ze EU-beleid kan traineren. In de VS krijgt ze geen poot aan de grond. Daar krijgen de profeten van geo-engineering juist veel aandacht. In mei werd bekend dat Microsoft-oprichter Bill Gates enkele miljoenen doneert aan een project voor het maken van wolken. De betrokken onderzoekers hebben een deel van het geld doorgeschoven naar een ander project gericht op het verstuiven van zeewater in de atmosfeer. Wolken en waterdruppeltjes zouden een verkoelend effect moeten hebben. Andere filantropen steunen andere initiatieven.

Draagvlak

Om een wildgroei aan goedbedoelde experimenten en (straks) ingrepen in het klimaat te voorkomen, heeft klimatoloog/antropoloog Steve Rayner een aantal principes geformuleerd waaraan geo-egineering zou moeten voldoen. Rayner is een uitgesproken en invloedrijk tegenstander van klimaatovereenkomsten à la Kyoto. Daar verwacht hij werkelijk niets van. Klimaatafspraken zijn verworden tot een spelletje om schuldigen aan te wijzen, vertelde hij onlangs nog in NRC. Volgens hem zullen we daarom moeten nadenken over radicale ingrepen in het klimaat. Maar dan volgens strikte regels. Het klimaat is van ons allemaal, zo luidt zijn uitgangspunt. Particulier initiatief, gericht op deelbelangen, heeft daar niks te zoeken. Experi

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 17-12-2010 09:12:49 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_90031755
hmm vaag, het artikel past niet in m'n post, nog nooit meegemaakt :(
hier het vervolg dan maar:

.............

Draagvlak

Om een wildgroei aan goedbedoelde experimenten en (straks) ingrepen in het klimaat te voorkomen, heeft klimatoloog/antropoloog Steve Rayner een aantal principes geformuleerd waaraan geo-egineering zou moeten voldoen. Rayner is een uitgesproken en invloedrijk tegenstander van klimaatovereenkomsten à la Kyoto. Daar verwacht hij werkelijk niets van. Klimaatafspraken zijn verworden tot een spelletje om schuldigen aan te wijzen, vertelde hij onlangs nog in NRC. Volgens hem zullen we daarom moeten nadenken over radicale ingrepen in het klimaat. Maar dan volgens strikte regels. Het klimaat is van ons allemaal, zo luidt zijn uitgangspunt. Particulier initiatief, gericht op deelbelangen, heeft daar niks te zoeken. Experimenten zijn voorbehouden aan regeringen; alle onderzoek moet volstrekt openbaar zijn en als het op echt ingrijpen aankomt, moet de wereldbevolking mee kunnen praten. Maar omdat de effecten altijd onvoorspelbaar zijn en zullen blijven, is geo-engineering in zijn ogen een noodgreep, een laatste redmiddel als duidelijk wordt dat er zich inderdaad een klimaatramp voordoet. Rayner verwacht dat onder zulke dramatische omstandigheden alle verzet tegen geo-engineering als door een vijfde wonder als sneeuw voor de zon zal verdwijnen.

Wonderen zijn zeldzaam, en dus laat de toekomst van het klimaatbeleid zich snel schetsen. Terugdringen van de mondiale CO2-uitstoot is onmogelijk, en mist essentieel politiek draagvlak. De mensheid kan slechts stilletjes hopen dat de opwarming beperkt blijft tot de 2 graden extra waar wetenschappers redelijk zeker van zijn. Maar het kan ook uit de klauwen lopen: 4 graden opwarming. In dat geval zullen in ontwikkelingslanden dichtbevolkte deltas overstromen, en zijn volksverhuizingen onvermijdelijk (15 miljoen mensen, aldus Lomborg, hoofdzakelijk armen, en dat in een eeuw tijd; volgens hem geen groot probleem.)

De westerse landen zullen de lokale gevolgen van klimaatverandering met redelijk bescheiden investeringen kunnen ondervangen. En geo-engineering? Als de wereld Rayners regels zou accepteren, komt het er nooit van. Hij wil eerst mondiaal overleg. Hoe de echte klimaatramp eruit ziet, weet niemand. De voorstanders zullen daar niet op willen wachten, want niemand kan zeggen of het klimaat dan überhaupt nog gered kán worden. Ze zullen dus binnenkort uitvaren, de makers van wolken, en de vangers van broeikasgas. Als de wereld gek wordt, doen de gekken een stap naar voren.

(depers.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_90221973
21-12-2010

KNMI benadrukt: Opwarming aarde is echt niet voorbij

Het mag dan al twee weken flink sneeuwen, weerinstituut KNMI haast zich te melden dat de aarde heus nog wel opwarmt. 'De wereldtemperatuur blijft stijgen.'


Op sommige plekken in Nederland wordt weer geschaatst

Op de vraag of de opwarming van de aarde voorbij is, antwoordt hij: 'Dat is klinkklare onzin. Door de opwarming van de aarde neemt de kans op koude periodes af, maar koude en warme periodes zullen elkaar blijven afwisselen.'

Record
Hij benadrukt dat één of twee koude winters in Nederland 'geen meetbare invloed hebben op de gemiddelde wereldtemperatuur'. 'Die blijft stijgen.'

Het is echter niet alleen koud in Nederland. Zo noteerde de dubbelstad Minneapolis/St. Paul in de Amerikaanse staat Minnesota afgelopen zaterdag een recordhoogte sneeuwval: ruim 43 centimeter.

Ellian
Elsevier.nl-blogger Afshin Ellian wijst er in zijn weblog op het Journaal een paar jaar geleden een reportage had 'over het feit dat we in de toekomst niet meer op wintersport kunnen gaan, omdat het dan niet meer sneeuwt'.

'Ze hadden ook treurige interviews met de middenstand in Oostenrijk en andere gebieden,' vervolgt Ellian. 'Die mensen maakten zich ernstig zorgen: geen sneeuw. Maar een week geleden meldde het Journaal dat nu al kan worden geskied.'

Vulkanen
Maar ook in dagblad De Pers verzekert het KNMI dat de opwarming van de aarde onverminderd doorgaat. Rob van Dorland van het weerinstituut: 'Sinds 1975 warmt de aarde gemiddeld ongeveer 0,17 graden op per tien jaar. Maar het ene jaar is het warmer dan de trendlijn, het andere juist wat kouder.'

Volgens hem komt heeft dit te maken met de 'effecten van sterke vulkaanuitbarstingen, El Nino en variaties in de binnenkomende zonne-energie'.

Door Jeroen Langelaar

(Elsevier)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_90233241
Record sneeuwval van 43 cm in Minneapolis? Op 31 oktober/1 november 1991 viel er 53 cm in 24h.

Aansteller Afsin Ellian: "vorig jaar was het erg koud". Met een Hellman getal van 95 valt de winter van 2009/2010 in de categorie "Normaal". Voor de eerste winter die aan de koude kant was moeten we terugkijken naar 1996/1997. Voor een "erg koude" winter moeten we zelfs terugkijken tot de winter van 1985. De winter van vorig jaar was dus niks bijzonders dus en eerder een indicatie dat het de laatste decades bovengemiddeld warm was... Het is in klimaattermen zelfs hoog tijd dat er weer eens een kouder dan normaal winter komt.

Sommige ski-gebieden in de Alpen maken zich trouwens wel degelijk zorgen over het sneeuwaanbod en inkomen die daaruit voort vloeit.. En dat is niet de enige: 90% van de gletschers in de Alpen krimpen.
Dat sommige laag gelegen skigebieden in de toekomst een steeds onzekerder bestaan gaan leiden is duidelijk als de opwarming door blijft gaan maar dat zijn projecties voor 2100. De focus op één of twee jaar veel sneeuw nu is dan ook gewoon rhetoriek en een red-herring.


En Freeman Dyson? Een briljant theoretisch natuurkundige zeker maar dat zegt niet zoveel over zijn klimaat kwalificaties. Commentaar leveren op klimaatmodellen zonder te weten hoe die modellen gemaakt en gevoed worden is een dikke faal voor hem en een indicatie van zijn authoriteit op klimaatgebied...

Blijkt maar weer: je kunt gewoon niet op bloggers en media af gaan zonder de informatie zelf te controleren, zeker als het de FUD fabriek Elsevier betreft.

[ Bericht 2% gewijzigd door cynicus op 21-12-2010 15:22:25 ]
pi_90315532
quote:
Arctic ice growth stalls as Europe shivers

By John Timmer | Last updated about 6 hours ago

This week, freezing temperatures and lots of snow wreacked havoc across Europe, stranding many holiday travelers. But on the other side of the Atlantic, some equally unusual weather has kept parts of Hudson Bay from freezing over, causing the growth in Arctic sea ice to come to a halt. To find out whether these two events might be related, we talked to Mark Serreze, head of the National Snow and Ice Data Center.
zie voor het hele artikel: http://arstechnica.com/sc(...)s-europe-shivers.ars
pi_90330486
quote:
1s.gif Op woensdag 22 december 2010 22:55 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]

zie voor het hele artikel: http://arstechnica.com/sc(...)s-europe-shivers.ars
Gek toch dat WUWT het Arctische ijs vergeten lijkt te zijn zodra de aangroei een vertraging laat zien? Maar elke keer als er een versnelling is zit Anthony Watts er wel bovenop. En ook dit keer met dit bijzondere gebeuren in het Arctische bassin lijkt hij zich vooral te focussen op het non-nieuws in Antarctica of op totaal andere dingen.

WTFUWT :?
pi_90557756
quote:
Op woensdag 22 december 2010 22:55 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]

zie voor het hele artikel: http://arstechnica.com/sc(...)s-europe-shivers.ars
Conclusie? Europa de nieuwe noordpool bij global warming..
Minister Cramer: "Milieuvervuiling mag zolang je maar betaalt."
Minister Cramer: "Mensheid in 2100 grotendeels verdwenen."
Minister Cramer: "In 2050 40% van alle dier- en plantensoorten uitgestorven."
pi_90569379
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 december 2010 22:17 schreef kawotski het volgende:
Conclusie? Europa de nieuwe noordpool bij global warming..
Foute conclusie. Als Europa bibbert en klaagt, is het daar in Europa nog een stuk warmer dan in het poolgebied, zelfs als het daar in het poolgebied relatief warm zou zijn, En helemaal een stuk warmer dan een normale winter in in Siberie.
Maar een relatief warme stratosfeer in het poolgebied, kan dus wel invloed hebben op de Arctische Oscillatie, een negatieve index geven. Met alle winter verschijnselen die erbij horen.


Links een positieve Arctic Oscillation en rechts een negatieve AO

Ik weet niet of onderstaand kaartje al voorbij is gekomen, De temperatuur anomalien van afgelopen 3 december.

de afbeelding uit (NASA) Arctic Oscillation Chills US and Europe

[ Bericht 3% gewijzigd door barthol op 29-12-2010 03:39:40 ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_91066428
Opwarming aarde jaagt Inuït naar supermarkt

GUELPH - De opwarming van de aarde zorgt voor veel veranderingen bij de Inuït in Canada.

Door het smelten van de ijsvlakten kunnen ze minder jagen en moeten ze voedsel inkopen in de winkel. Hierdoor hebben de Eskimo's steeds vaker last van overgewicht en slechte tanden, aldus onderzoeker Barry Smit van de Canadese Universiteit van Guelph vrijdag tegen nieuwszender CNN.
Doordat de aarde steeds warmer wordt - wereldwijd is de temperatuur sinds de industrialisatie met 1,2 graden Celsius gestegen, maar op de Noordpool wel met 2 tot 3 graden - trekken veel dieren weg uit het leefgebied van de Inuït.

Zeehonden, walrussen, walvissen en ijsberen maken daardoor steeds minder vaak deel uit van het traditionele en gezonde menu van de Inuït, dat bijna exclusief bestaat uit rauw vlees.
Problemen met de jacht
''Vanwege de nieuwe problemen met de jacht, passen de mensen hun dieet aan op wat er in de winkel ligt'', aldus Smit, die al vijf jaar onderzoek naar de Inuït leidt. De Inuït moeten vaak ver reizen naar een winkel en komen daarom meestal met lang houdbare spullen thuis. ''Vooral jongeren eten steeds vaker ernstig bewerkt junkfood.''
De klimaatverandering zorgt niet alleen voor problemen met voedsel. Ook kunnen de Inuït niet meer vertrouwen op hun kennis van het ijs. ''De traditionele wegen zijn niet zo veilig meer als ze voorheen waren'', stelt Smit. Ook ouderen die veelal gewaardeerd werden om hun kennis over de koude weersomstandigheden, verliezen respect nu hun ervaring door de veranderende omstandigheden niets meer waard is.
IJsvrij
Wereldwijd leven naar schatting 4 miljoen mensen in Arctische gebied, onder meer in Canada, Alaska, Groenland, Noorwegen en Rusland. Volgens onderzoekers zal de Arctische Oceaan vanaf 2040 ongeveer ijsvrij zijn in de zomer. Daardoor zullen de noordelijke volken een ''gigantische transformatie'' ondergaan, aldus Smit.
In de toekomst zal mogelijk werkgelegenheid komen in het gebied, doordat schepen in de zomer over de Noordpool kunnen varen. Ook kan naar olie geboord gaan worden als het ijs smelt en kan de pool zich ontwikkelen als toeristische trekpleister. Smit: ''Als we naar de komende decennia kijken zal de verandering enorm zijn. Er zijn dan geen Arctische omstandigheden meer en mensen zullen hun manier van leven compleet moeten aanpassen.''

nu.nl
pi_91109151
Al Gore vergat grootste vervuiler in film: Vlees

In de hevige discussie over global warming was Al Gore de meest prominente figuur om de onheilspellende boodschap over de klimaatverandering te verspreiden. De film "An Inconvenient Truth" werd een belangrijk mechanisme om de wereld te overtuigen van de ernst van het probleem. Maar waarom negeerde Al Gore de grootste oorzaak van de stijgende CO2-uitstoot?

De impact van de vleesindustrie wordt nergens vermeld in "An Inconvenient Truth". Zo lijkt het alsof Gore slechts de halve waarheid verkocht, want wetenschappelijke instanties zoals het klimaatpanel IPCC noemen de vleesconsumptie de belangrijkste vervuiler. "Dieren kweken als voedsel zorgt voor meer broeikasgassen dan alle auto's en vrachtwagens in de wereld samen", stelt een rapport van de VN. Nochtans zijn de Verenigde Naties een organisatie die Gore stevig steunt.

Buiten schot
Transport blijft uiteraard een ernstig probleem dat onze CO2-uitstoot fel bepaalt. Maar het IPCC plaatste vervoer pas op de tweede plaats in het met een Nobelprijs bekroonde klimaatrapport uit 2007. Auto's, vliegtuigen en andere vervoermiddelen staan samen in voor dertien procent van de CO2-uitstoot, terwijl de vleesconsumptie enigszins verrassend achttien procent voor zijn rekening neemt. Aangezien Gore's film jarenlang het belangrijkste wapen was om de publieke opinie te beïnvloeden, stond vlees al die tijd buiten schot.

Waarom werd de vleesconsumptie dan zo hardnekkig geweerd uit "An Inconvenient Truth"? Het valt moeilijk te geloven dat Gore de koploper van de CO2-tabel per ongeluk over het hoofd heeft gezien. Organisaties als PETA lieten de kwestie niet onaangeroerd en uitten veel kritiek op de voormalige vicepresident.

Cheeseburgers
Gore werd vorig jaar in het tv-programma "Good Morning America" met zijn neus op de feiten gedrukt. "Als je de planeet wil redden, Al, waarom laat je die cheeseburgers dan niet liggen?", was een vraag die Gore voorgeschoteld kreeg.

Hij slaagde er niet in een overtuigend antwoord te formuleren: "Het verband tussen de toenemende vleesconsumptie en milieuvervuiling is een ernstig probleem. En net zoals vele andere mensen ben ook ik veel minder vlees gaan eten. Ik ben geen vegetariër en ik ga er zeker geen worden. Maar het is een gezonde keuze om meer groenten en fruit te eten. CO2 blijft echter de meest ernstige kwestie. En methaan komt van verschillende bronnen, zoals mijnen en rijst."

Methaan is misschien wel de meest onderschatte boosdoener en wordt ook geproduceerd door vee, beste Al Gore. Maar de productie en het transport van dat vee is ook weer een belangrijke bron voor CO2. Er worden veel bomen gekapt om vee te kweken, terwijl bomen net CO2 uit de lucht kunnen halen.

hln

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 10-01-2011 12:16:51 ]
pi_91116182
Hmm, dat is toch vreselijk oud nieuws? In 2007, vlak na de presentatie van An Inconvenient Truth is al een andere documentaire uitgebracht als kritiek dat AIT de vleesindustrie niet als grootste bijdrager heeft genoemd.
pi_91124248
quote:
Expect more extreme winters thanks to global warming, say scientists
By Steve Connor, Science Editor
Friday, 24 December 2010

Some experts believe the Arctic ice cap will disappear completely in summer months within 20 to 30 years

Scientists have established a link between the cold, snowy winters in Britain and melting sea ice in the Arctic and have warned that long periods of freezing weather are likely to become more frequent in years to come.

An analysis of the ice-free regions of the Arctic Ocean has found that the higher temperatures there caused by global warming, which have melted the sea ice in the summer months, have paradoxically increased the chances of colder winters in Britain and the rest of northern Europe.

The findings are being assessed by British climate scientists, who have been asked by ministers for advice on whether the past two cold winters are part of a wider pattern of climate change that will cause further damaging disruption to the nation's creaking transport infrastructure.

Some climate scientists believe that the dramatic retreat of the Arctic sea ice over the past 30 years has begun to change the wind patterns over much of the northern hemisphere, causing cold, Arctic air to be funnelled over Britain during winter, replacing the mild westerly airstream that normally dominates the UK's weather.

The study was carried out in 2009, before last year's harsh winter started to bite, and is all the more prescient because of its prediction that cold, snowy winters will be about three times more frequent in the coming years compared to previous decades.

The researchers used computer models to assess the impact of the disappearing Arctic sea ice, particularly in the area of the Barents and Kara seas north of Scandinavia and Russia, which have experienced unprecedented losses of sea ice during summer.

Their models found that, as the ice cap over the ocean disappeared, this allowed the heat of the relatively warm seawater to escape into the much colder atmosphere above, creating an area of high pressure surrounded by clockwise-moving winds that sweep down from the polar region over Europe and the British Isles. Vladimir Petoukhov, who carried out the study at the Potsdam Institute for Climate Impact Research in Germany, said the computer simulations showed that the disappearing sea ice is likely to have widespread and unpredictable impacts on the climate of the northern hemisphere.

One of the principal predictions of the study was that the warming of the air over the ice-free seas is likely to bring bitterly cold air to Europe during the winter months, Dr Petoukhov said. "This is not what one would expect. Whoever thinks that the shrinking of some far away sea-ice won't bother him could be wrong. There are complex interconnections in the climate system, and in the Barents-Kara Sea we might have discovered a powerful feedback mechanism," he said.

In the paper, submitted in November 2009 but published last month in the Journal of Geophysical Research, Dr Petoukhov and his colleague Vladimir Semenov write: "Our results imply that several recent severe winters do not conflict with the global warming picture but rather supplement it."

Arctic sea ice has been in retreat over recent decades, with record lows recorded in September 2007. The normal recovery of the sea ice during winter has also been affected, especially in the Barents and Kara seas which have seen significant losses of ice cover over the past decade.

Stefan Rahmstorf, professor of physics of the oceans at the Potsdam Institute, said the floating sea ice in winter insulates the relatively warm seawater from the bitterly cold temperatures of the air above it, which can be around -20C or -30C.

"The Arctic sea ice is shrinking and at the moment it is at a record low for mid-to-late December, which provides a big heat source for the atmosphere," Professor Rahmstorf said. "The open ocean actually heats the atmosphere above because the ocean in the Arctic is about 0C, and that's much warmer than the atmosphere about it. This is a massive change compared with an ice-covered ocean, where the ice operates like a lid. You don't get that heating from below.

"The model simulations show that, when you don't get ice on the Barents and Kara seas, that promotes the formation of a high-pressure system there, and, because the airflow is clockwise around the high, it brings cold, polar air right into Europe, which leads to cold conditions here while it is unusually warm elsewhere, especially in the Arctic," he explained.

The scientists emphasised that the climate is complex and there were other factors at play. It is, they said, too early to be sure if the past two cold winters are due to the ice-free Arctic.

"I want to be cautious, but basically in the past couple of months the sea ice cover has been low and so, according to the model simulations, that would encourage this kind of weather pattern," Professor Rahmstorf said.

"The last winter of 2009-10 turned out to be fitting that pattern very well, and perhaps this winter as well, so that is three data points. I would say it's not definite confirmation of the mechanism, but it certainly fits the pattern," he said.

The computer model used by the scientists also predicted that, as the ice cover continues to be lost, the weather pattern is likely to shift back into a phase of warmer-than-usual winters. Global warming will also continue to warm the Arctic air mass, Professor Rahmstorf said.

"If you look ahead 40 or 50 years, these cold winters will be getting warmer because, even though you are getting an inflow of cold polar air, that air mass is getting warmer because of the greenhouse effect," he said. "So it's a transient phenomenon. In the long run, global warming wins out."
http://www.independent.co(...)entists-2168418.html
pi_91231941
quote:
Aarde wordt stoffiger

BRUSSEL , 12 januari 2011 ( IPS ) — De voorbije eeuw is de hoeveelheid natuurlijk stof in de atmosfeer verdubbeld, mede door de verwoestijning. De tendens heeft een invloed op het milieu en op de klimaatverandering, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cornell.
Het is de eerste studie die de concentratie van natuurlijk, niet door de mens geproduceerd stof onderzoekt. De onderzoekers maakten daarvoor gebruik van gegevens uit ijslagen, sedimenten en koralen om de evolutie van de hoeveelheid woestijnstof doorheen de twintigste eeuw te reconstrueren.

Woestijnstof en de klimaatverandering beïnvloeden elkaar rechtstreeks via een complex web van relaties. Zo blokkeert woestijnstof het zonlicht deels, en tempert het zo het broeikaseffect.

Het stof speelt ook een belangrijke rol in de chemie van oceanen, waar het een vitale bron van ijzer is voor micro-organismen. Uit het onderzoek bleek bovendien dat woestijnstof de opname van CO2 door oceanen op sommige plaatsen met 6 procent kon verhogen.

Maar het stof kan ook inspelen op de vorming van wolken en neerslag verminderen, en zo op zijn beurt tot meer verwoestijning en dus meer stof leiden.

De resultaten van het onderzoek kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan betere klimaatmodellen, zeggen de onderzoekers, omdat onderzoek tot nog toe altijd gericht was op stof dat door de mens was geproduceerd.
http://www.ipsnews.be/artikel/aarde-wordt-stoffiger
pi_91357414
15-01-2011

Zon komt twee dagen te vroeg op in Groenland



De zon is in Groenland twee dagen te vroeg opgekomen. De zonsopgang tekent het einde van een anderhalve maand zonder zonlicht tijdens de winter. Wetenschappers vrezen dat dit een signaal is dat het ijs sneller smelt dan verwacht.

In de stad Ilulissat eindigt de donkere winterperiode als de zon even boven de horizon verschijnt. Voor het eerst is de zon er twee dagen te vroeg opgekomen. Wetenschappers staan voor een raadsel, al vermoeden ze dat de ijskappen in de omgeving lager zijn en de zon zo sneller toegang vindt tot de stad.

Als het ijs zakt, dan zakt ook de horizon. Daardoor ontstaat de illusie dat de zon vroeger opkomt. Dat is uiteraard niet het geval. Volgens een rapport zou de temperatuur in Groenland vorig jaar drie graden boven het gemiddelde gestegen zijn. (gb)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91357420
14-01-2011

Nauwkeurigere zonnemetingen moeten klimaatmodellen verbeteren



Wetenschappers hebben een belangrijke stap gezet bij de bepaling van de totale hoeveelheid energie die de aarde van de zon ontvangt, en de variaties daarin. Uit nieuwe laboratorium- en satellietgegevens blijkt dat onze planeet een beetje minder energie ontvangt van de zon dan eerder is gemeten: 1361 watt per vierkante meter, in plaats van 1365 watt per vierkante meter.

De lagere hoeveelheid zonne-energie volgt uit metingen met een instrument aan boord van de NASA-satelliet SORCE. De verwachting is dat andere satellieten, die later dit jaar worden gelanceerd, het resultaat zullen bevestigen. Voorgaande meetinstrumenten hebben zich enigszins laten foppen door de lichtverstrooiing in de aardatmosfeer.

De metingen moeten uitsluitsel geven over de vraag in hoeverre veranderingen in de hoeveelheid zonne-energie bijdragen aan de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde. Het is nog onduidelijk wat de nieuwe meetwaarden gaan betekenen voor de theoretische modellen van ons klimaat. Vooralsnog lijkt het erop dat de variaties in de zonneactiviteit slechts 0,1 graad bijdragen aan de opwarming van de aarde. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat de zon de belangrijkste oorzaak is van de mondiale opwarming van de afgelopen dertig jaar.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91357490
12-01-2011

Meer doden door overstromingen: schuld van het klimaat?

De afgelopen 20 jaar vielen in Afrika ruim 15.000 doden ten gevolge van overstromingen. Dat waren er ongeveer 5 keer meer dan in de 20 jaar ervoor, en bijna tien keer zoveel als in de periode van 1950 tot 1970. De klimaatverandering begint zijn tol te eisen Of toch niet?

In oktober 2010 kwamen honderden mensen om door grote overstromingen in West- en Centraal Afrika. Met name Nigeria, Sudan, Ghana en Benin werden getroffen. Een jaar eerder was het ook al raak: in september 2009 richtten hevige regenbuien enorme verwoestingen aan in acht West-Afrikaanse landen, waaronder Senegal, Burkina-Faso en Niger. Duizenden huizen werden vernield, oogsten spoelden weg, en naar schatting 450.000 mensen werden dakloos. Ook in augustus 2007 hield de regen huis in Afrika. In Senegal overstroomden dorpen en akkers, er vielen doden onder andere door electroshocks en in Kenia verdween een hele wijk onder een modderstroom.


Dakar, Senegal, 2005 Afbeelding: © Myriam Louviot, Wikipedia Commons

.Het zijn geen incidenten. Zowel de economische schade als het aantal slachtoffers van overstromingen is volgens een onderzoek van Bas Jonkman van de TU Delft de afgelopen decennia fors toegenomen. Maar wat is het dan? Hebben we hier te maken met de eerste signalen van de klimaatverandering die ophanden is? Je zou bijna denken van wel. Het IPCC voorspelt een toename in extreem weer ten gevolge van de opwarming van de atmosfeer. Langdurige droogte maar ook hevige neerslag horen daarbij.

Bevolkingsgroei
Een uitgebreid onderzoek naar het klimaat in Afrika wees echter anders uit. Van een verandering in de hoeveelheid regen gedurende de afgelopen halve eeuw bleek in deze regio geen sprake te zijn. In oktober 2010 schreven Giuliano Di Baldassarre, hydroloog bij het UNESCO-IHE Instute for Water Education in Delft en 5 collegas uit Oostenrijk, Griekenland, Italie, en de VS er een artikel over in het vakblad Geophysical Research Letters.

Wat wél sterk veranderd is, is de kwetsbaarheid van de bevolking voor overstromingen, vertelt Di Baldassarre. De belangrijkste oorzaak voor de grote stijging van het aantal slachtoffers in de laatste decennia is de enorme bevolkingsgroei in de gebieden die vatbaar zijn voor overstromingen, concludeerden de onderzoekers.

Afvoer en neerslag
De wetenschappers richtten zich bij hun onderzoek niet op gerapporteerde waarnemingen van overstromingen. Daarbij is het ondoenlijk om de gevolgen van natuurlijke klimaatvariaties te onderscheiden van menselijke invloeden als ontbossing, ontginning van grond voor de landbouw, verstedelijking, en het afdammen van rivieren, verklaart Di Baldassarre. In plaats daarvan analyseerden de onderzoekers beschikbare gegevens van 79 peilstations bij rivierbekkens verspreid over Afrika, op lokaties waar het natuurlijke rivierverloop niet door menselijk ingrijpen verstoord was. De gegevens kwamen uit verschillende klimaatzones, en bevatten informatie over alle drie de hoofdrivieren van Afrika (de Niger, de Kongo en de Nijl). De onderzoekers keken vooral naar de trend in de maximale waterafvoer per jaar.


Hoog water in de Limpopo, Mozambique Afbeelding: © TSGT Cary Humphries, via Wikimedia Commons

.Zowel de frequentie als de hevigheid van regenbuien bleek volgens deze methode niet te zijn toegenomen gedurende de afgelopen halve eeuw.

Onderzoekers van het KNMI bevestigen de trend. Wij kijken niet naar waterafvoer maar rechtstreeks naar neerslag, vertelt klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh die zelf ook onderzoek deed naar neerslagtrends in Afrika. En ook wij zien geen toename in de hoeveelheid regen. In West-Afrika, waar de grote overstromingen van de afgelopen jaren plaatsvonden, is het over de afgelopen eeuw gemiddels zelfs significant minder gaan regenen, volgens metingen van het GPCC (Global Percipitation Climatology Centre). Wel neemt de hoeveelheid regen sinds 1995 weer toe, vult van Oldenborgh aan, "maar die verandering wordt veroorzaakt door natuurlijke temperatuurschommelingen van de Atlantische Oceaan. De opwarming van de aarde heeft hier niks mee te maken.


Ovamboland, Oshana, Namibie. Mei 2006. Afbeelding: © Dr. Thomas Wagner, via Wikipedia Commons

.Alleen in Oost-Afrika, rondom het Victoriameer en langs de kust, nemen in oktober en november de buien in hevigheid toe. Puur statistisch weliswaar niet zo heel overtuigend, zegt van Oldenborgh er zijn altijd wel wat punten te vinden die boven de significantie-grens zitten maar ook de computermodellen die de klimaattrends berekenen op basis van natuurwetten voorspellen hier een toename, zowel van de gemiddelde als van de extreme neerslag.

Klimaatverandering?
Kunnen we nu dus concluderen dat de klimaatverandering reuze mee valt? Nee, antwoordt Di Baldassarre op deze vraag. Over toekomstige klimaatveranderingen kunnen we namelijk helemaal niks concluderen. Niet op basis van zijn onderzoek in elk geval want dat ging niet over klimaatprojecties naar de toekomst. Wij hebben gewoon naar de harde feiten uit het verleden gekeken, zegt Di Baldassarre. Van Oldenborgh waagt zich wel aan voorspellingen dat is immers de taak van het KNMI. Maar wij denken dat het zelfs in Oost-Afrika nog wel tot ongeveer 2050 zal duren voor de trend naar meer regen duidelijk boven de natuurlijke grilligheid van het weer uit zal komen. Voorlopig overheersen de natuurlijke variaties nog.

Over de frequentie van toekomstige overstromingen valt al helemaal weinig te zeggen, denkt Di Baldassarre, met name ook door het zeer lokale en incidentele karakter van zon natuurverschijnsel. Daarvoor is de onzekerheid in klimaatvoorspellingen voorlopig nog veel te groot.


Ook vroeger vonden kennelijk al overstromingen plaats aan de kust van Afrika. Côte occidentale dAfrique, 1890, uit: Gallica. Afbeelding: © Nationale Bibliotheek Frankrijk, Wikipedia Common.

.Waarschuwing
Di Baldassarre ziet de oplossing voor het probleem vooral in het bewust maken van de bevolking: De bewoners van deze gebieden zouden beter voorbereid moeten zijn op het mogelijke optreden van overstromingen. Ook pleit hij voor een ontmoedigingsbeleid voor het bouwen van nieuwe nederzettingen in overstromingsgevoelige gebieden. Maar bovenal moeten er betere waarschuwingssystemen komen. Dat dit werkt is aangetoond in India, waar in 1977 een grote storm aan de oostkust 20.000 mensen het leven kostte. Na deze storm werd een waarschuwingssysteem geintroduceerd, waardoor stormen van dezelfde hevigheid in 1996 en in 2005 respectievelijk nog slechts 1000 en 27 doden veroorzaakten. Jonkman kan zich er wel in vinden. De afgelopen decennia zijn de mogelijkheden om informatie over rampen te verzamelen en wereldwijd te delen bovendien sterk toegenomen, voegt hij er aan toe. Internet speelt hierbij een belangrijke rol. In de toekomst is er daardoor meer informatie beschikbaar

Referenties:
Jonkman, S. N. Global perspectives of loss of human life caused by floods. Natural Hazards 34 (2005) 151175.
DiBaldassarre, G. et al. Flood fatalities in Africa: From diagnosis to mitigation. Geophysical Research Letters 37 (2010), L22402.
Shongwe, M. et al. Projected changes in extreme precipitation in Africa under global warming, Part II: East Africa geaccepteerd voor Journal of Climate.

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91429761
quote:
Klimaat stimulans val van het Romeinse Rijk

Wetenschappers hebben een opvallend verband ontdekt tussen veranderingen in het klimaat en grote gebeurtenissen in de geschiedenis. Sterk wisselende weersomstandigheden vallen bijvoorbeeld samen met het verval van het West-Romeinse Rijk.

De wetenschappers willen hiermee de risico's benadrukken van klimaatverandering in de 21e eeuw. Ze hebben gekeken naar de jaarringen van dennenbomen en eiken. Uit de groei van de bomen kunnen de onderzoekers opmaken hoe het weer is geweest. Brede jaarringen wijzen op goede omstandigheden voor bomen om te groeien, smalle ringen op slechte condities. Zo hebben ze gegevens verzameld over het klimaat van de afgelopen 2.500 jaar.

Warme natte zomers vallen samen met voorspoedige tijden, zoals op het hoogtepunt van het Romeinse Rijk en van de middeleeuwen. In perioden waarin het weer erg veranderlijk was of het erg droog was, heerste er politieke instabiliteit. Tijdens het verval van het Romijnse Rijk en de Grote Volksverhuizing bijvoorbeeld. De onderzoekers suggereren zelfs dat onvoorspelbaar en nat weer een oorzaak is geweest waarom veel Europeanen builenpest kregen en dat de kou in de zeventiende eeuw een reden was om naar Amerika te migreren.

Veranderingen in het klimaat hebben effect op de opbrengst van de landbouw. Dat vergroot weer politieke, sociale en economische crisissen, verklaart één van de onderzoekers. De resultaten zijn gebaseerd op een zeer uitgebreid onderzoek door wetenschappers uit Duitsland, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Zwitserland. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

De onderzoekers willen de politiek stimuleren iets te doen aan de huidige klimaatverandering. De moderne maatschappij lijkt minder gevoelig, maar is 'zeker niet immuun' voor klimaatverandering, aldus het onderzoeksrapport. "Vooral omdat migratie tegenwoordig geen optie is, omdat de wereld steeds meer overbevolkt raakt."

Volgens de Verenigde Naties zullen er in de toekomst vaker droogtes, overstromingen en hittegolven voorkomen, precies wat in het verleden heeft geleid tot politieke instabiliteit en migratie.
http://www.trouw.nl/groen(...)_Romeinse_Rijk_.html
zie ook Monsoon link to fall of dynasties

[ Bericht 2% gewijzigd door zakjapannertje op 16-01-2011 21:09:21 ]
pi_91456442
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 januari 2011 09:15 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
12-01-2011

Meer doden door overstromingen: schuld van het klimaat?

Als men zelfs hier al in uiterwaarden blijft wonen.. dus niet de schuld van het klimaat maar de mens zelf.
Minister Cramer: "Milieuvervuiling mag zolang je maar betaalt."
Minister Cramer: "Mensheid in 2100 grotendeels verdwenen."
Minister Cramer: "In 2050 40% van alle dier- en plantensoorten uitgestorven."
pi_91539794

Graan en rijst schaars in 2020


Door de opwarming van de aarde worden graan en rijst al in 2020 schaars. Dat blijkt uit een studie van de Argentijnse Fundación Ecólogica Universal. Als de CO2-uitstoot aan hetzelfde ritme blijft stijgen, ligt de temperatuur binnen tien jaar 2,4 graden hoger dan in de pre-industriële periode.

Nu al ligt de wereldwijde gemiddelde temperatuur 0,8 graden hoger dan voor de industriële revolutie. Onderzoekers voorspellen grote problemen als de temperatuur binnen tien jaar 2 graden hoger ligt.

Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat de wereldbevolking in 2020 tot 7,8 miljard oploopt. Volgens de nieuwe studie zal er tegen dan 11 procent te weinig rijst en 9 procent te weinig maïs zijn om iedereen te voeden. Het tekort aan soja zou 5 procent bedragen.

Het grootste probleem voor de landbouwers is dat er steeds meer droge gebieden komen als de aarde opwarmt. De gevolgen daarvan verschillen sterk per regio. In China kan de oogst er bijvoorbeeld nog op vooruit gaan, terwijl in India de productie met een derde zou terugvallen.

Om een wereldwijde crisis te vermijden, moeten er volgens de onderzoekers dringend strengere beperkingen op de CO2-uitstoot komen. Omdat een groot deel van de oogst nu wordt verwerkt in diervoeder, kan ook een menu met minder vlees een deel van het probleem oplossen. (belga/sps)

HLN
pi_91540760
quote:
2s.gif Op dinsdag 18 januari 2011 22:21 schreef aloa het volgende:

Graan en rijst schaars in 2020

........
........

Wat mij betreft, een "te" alarmistisch artikel.
Op zo'n manier werkt het niet, het bewust maken van mensen.
Te doem-achtig roept weerstand op.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_91623467
WMO ziet trend opwarming aarde bevestigd

(Novum) - De Wereld Meteorologische Organisatie ziet de trend naar opwarming van de aarde bevestigd. Het jaar 2010 evenaarde 1998 en 2005 als jaren met de hoogste gemiddelde temperatuur sinds de temperatuurregistratie in 1854 begon.

De gemiddelde temperatuur op aarde lag vorig jaar 0,53 graden Celsius boven het gemiddelde van de periode 1961-1990, dat als vergelijkingsmateriaal dient. "De data van 2010 bevestigen de langetermijn-opwarmingstrend van de aarde", zegt WMO-directeur Michel Jarraud. Hij voegt eraan toe dat de tien warmste jaren sinds 1854 allemaal na 1998 waren. De WMO-cijfers zijn gebaseerd op gegevens van de Britse meteorologische dienst, het Amerikaanse centrum voor klimaatdata en de NASA.

De recente opwarming deed zich volgens de WMO vooral voor in Afrika, delen van Azië en delen van het Noordpoolgebied. In Noord-Europa, delen van Rusland en het oosten van de Verenigde Staten was het tegen het einde van het jaar juist aanmerkelijk koeler.

De WMO stelt dat het extreme weer - zoals de hittegolf in Rusland en de overstromingen in Pakistan - zich dit jaar voortzet, met zware overstromingen in Sri Lanka, de Filipijnen, Brazilië en Australië.

Nieuws.nl
pi_91628930
In het kader van het WMO bericht is deze interessante analyse ook relevant. Hierbij wordt geprobeerd de ruis uit de temperatuurmetingen te halen welke (ondermeer) veroorzaakt wordt door vulkanische uitbarstingen, zonnecyclus en ENSO. Door deze ruis kan de temperatuur van jaar tot jaar fors varieren maar als de temperatuurreeksen voor deze invloeden gecompenseerd wordt komt de trend duidelijk naar voren:

Ongecorrigeerd:


Gecorrigeerd:


De misleiding in de bewering (op basis van slim gekozen start- en eind-data en temperatuurreeks) dat de globale opwarming gestopt is of dat we zelfs in een afkoelende periode zitten wordt hiermee pijnlijk duidelijk.

[ Bericht 4% gewijzigd door cynicus op 20-01-2011 20:40:43 ]
pi_91773907

Tsjechië zal lijden onder serieuze watertekorten


De helft van de bevolking van de Tsjechische Repubiliek kan te maken krijgen met watertekorten als gevolg van de klimaatverandering, zeggen klimaatexperts. Tsjechië is volgens lokale media een van de droogste landen in de Europese Unie (EU) geworden. Klimatologen beweren dat het land droger wordt en het grondwaterpeil daalt.

"In Tsjechië zijn de gevolgen van de klimaatverandering zichtbaar in extremer weer en veranderingen in de biodiversiteit", zegt Michal Marek, hoofd van het door de EU gefinancierde CzechGlobe klimaatonderzoeksproject. "Maar de belangrijkste verandering is misschien wel het droger wordende landschap. Droogteperiodes worden langer en gevolgd door zulke hevige regenval dat de bodem dat niet aankan. Dat heeft significante gevolgen voor het grondwater."

Overstromingen
Niet in alle delen van Oost-Europa spelen dezelfde problemen als in Tsjechië, omdat de geologische omstandigheden en andere factoren verschillen. Maar hevige regenval op een uitgedroogde bodem die daardoor niet in staat is het water te absorberen, vergroot het risico op overstromingen.

Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland werden in de afgelopen twee jaar allemaal getroffen door verwoestende overstromingen. De records van zomer- en wintertemperaturen werden ook regelmatig gebroken in de laatste tien jaar.
Rivieren

Weerzones verplaatsen

Weermannen in Slowakije speculeren dat de 'weerzones' in de regio zich verplaatsen naar het noorden. Het klimaat dat kenmerkend is voor Noord-Italië - lange, warme en droge zomers en soms hevige regenval - zou een paar honderd kilometer naar het noorden opschuiven en nu voorkomen in delen van Oostenrijk, Slowakije en delen van Tsjechië. Het gebruikelijke klimaat van die landen verschuift eveneens en zorgt voor andere weerspatronen in delen van Duitsland en Polen.

Droge rivieren

De veranderingen in het neerslagpatroon kunnen voor Tsjechië een groot probleem gaan vormen. In 2006 stelde het Tsjechische Hydrometeorologische Instituut dat sommige rivieren in het land tegen het midden van deze eeuw volledig droog kunnen staan. Sommige milieugroepen in Tsjechië beweren dat er rond 2050 te weinig water zal zijn om te voorzien in de basisbehoeften van de bevolking.

In steden in het zuidwesten van het land hebben bewoners in de afgelopen jaren gemerkt dat er al watertekorten ontstaan na een paar weken droog weer. Enkele kleinere dorpen kregen water uit andere delen van het land.

Dieper boren

Het Tsjechische Hydrometeorologische Instituut, dat de grondwatervoorraden in de gaten houdt, heeft in het noorden en zuiden gebieden gevonden die flink last hebben van het dalende grondwaterpeil. Bedrijven die bronnen boren voor particulieren, melden dat ze dertig jaar geleden niet dieper hoefden te boren dan acht meter om grondwater te vinden. Nu is dat regelmatig meer dan dertig meter.

Hoewel experts zeggen dat het grondwaterpeil beïnvloed wordt door diverse factoren, zoals plaatselijke geologische omstandigheden en andere waterbronnen, speelt neerslag een aanzienlijke rol bij het aanvullen van het grondwater. "Het is een van de factoren die invloed heeft, maar wel een hele belangrijke", zegt Marek. (ips/adb)

hln

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 23-01-2011 22:09:11 ]
pi_91780252
Toch vraag ik me soms af of de mens wel in staat is om te voorkomen dat atmosferische CO2 en CH4 waarden in een periode van 500 jaar een niveau gaan bereiken dat vergelijkbaar is met de waarden die we kennen van het Eoceen.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')