abonnement Unibet Coolblue
pi_89533009
Vorig topic: [Centraal] Wie helpt me aan een nieuwe camera? #22
Laatste post:
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 december 2010 20:41 schreef vlindertje89 het volgende:Hoi allemaal,ik heb op dit moment een canon powershot pro 1 en een compact camera'tje, maar ik ben de laatste tijd aan het denken om een spiegelreflex aan te schaffen. Ik heb toch een paar dilemma's die ik graag aan jullie voorleg, omdat jullie er veel meer verstand van hebben dan ik. Ik heb 4 jaar geleden de canon powershot gekregen voor mijn verjaardag en heb daar redelijk wat foto's mee gemaakt, voornamelijk op vakanties. Ik vind foto's maken erg leuk en vind het leuk om landschappen te fotograferen, maar ook om mensen te fotograferen. Ik wilde twee van mijn foto's op hema.nl laten printen op 50x75 poster, maar mijn foto's blijken niet groot genoeg te zijn om de kwaliteit dan te kunnen garanderen. Mede hierom ben ik toch gaan denken of ik misschien niet een spiegelreflex wil hebben. Bij de mediamarkt zag ik toen dat de canon eos 500d in de aanbieding was voor 500 euro inclusief kitlens, en toen is het idee een beetje in mijn hoofd blijven zitten. Mijn vraag aan jullie is eigenlijk ten eerste of jullie denken dat een spiegelreflexcamera echt een aanvulling zal zijn (of dat ik bijvoorbeeld iets verkeerd heb ingesteld op mn powershot waardoor de foto's niet groot genoeg zijn voor 50x75 printen), ten tweede welke camera jullie me dan zouden aanraden (450d, 500d, toch voor een wat goedkoper model (1000d/350d) gaan, ander merk..) en natuurlijk waarom. En wellicht ervaringen met nieuw kopen dan wel tweedehands? Ik zag bijvoorbeeld bij vraag en aanbod hier een canon 450d te koop staan, waar moet je op letten bij het tweedehands kopen van camera's? Mijn budget ligt trouwens zo rond de 500 euro. Ik hoef er trouwens niet per sé mee te filmen, dat kan ik met m'n compact camera ook en doe ik vrijwel nooit.Ik denk er ook over om een fotografiecursus te gaan volgen bij parnassos (cultureel centrum voor studenten in utrecht) zodat ik ook echt meer leer te doen, want ik vind het dan wel leuk om een beetje te spelen met instellingen, want als ik alles op auto-mode doe dan kan ik natuurlijk net zo goed mn powershot op auto zetten.Alvast bedankt! :)


[ Bericht 8% gewijzigd door vlindertje89 op 04-12-2010 22:55:34 ]
pi_89533064
Inmiddels is de beginpost aangepast en aangezien hierin mijn laatste post stond, is het een beetje dubbelop om 'm hier ook te laten staan.

[ Bericht 91% gewijzigd door vlindertje89 op 04-12-2010 22:56:05 ]
  FOK!fotograaf zaterdag 4 december 2010 @ 22:41:17 #3
63 Marc H
- Satan's Livecoach -
pi_89533894
Help, ik wil een digitale camera, maar ik weet niet wat ik moet kopen.

Het probleem is dat iedereen iets anders wil. De één wil perfecte kwaliteit, de tweede lekker compact, en de derde wil op 100 meter diepte nog kunnen fotograferen. En soms weten de vragers zelf niet eens wat ze precies willen :) Dit lijstje kan daar ook bij helpen.

Budget:
- Wat mag de camera kosten, inclusief alles.
Houdt er rekening mee dat je naast de camera, geheugenkaartje, accu/oplaadbare batterijen nodig hebt, en een tasje vaak ook handig kan zijn, zeker bij de wat grotere camera's.
- Bij D-SLR camera's moet je ook nog lenzen hebben.

Formaat:
Wil je een compact camera, of een digitale SLR met alles erop en eraan? Om het makkelijk te maken deel ik het even op in 4 segmenten:

• Micro camera: Makkelijk meenemen, past meestal in een broekzak, maar meestal beperkt in mogelijkheden. Modellen als de Canon Ixus serie.

• Compact camera: Ligt wat fijner in de hand als de micro's hierboven, past niet fijn in een broekzak, maar een jaszak moet lukken. Heeft vaker wat meer opties. Modellen als de Canon Powershot reeks,Casio Exilim EX-FH100.

• SLR-achtig: Camera's met een flinke vaste lens, en die qua opties niet onderdoen aan een Digitale Spiegelreflex. Modellen als de Canon G series, Fuji Finepix S**** en HS**** modellen.

• D-SLR bodies: het echte fotogeweld, keuze uit vele lenzen, grote tassen, en nog meer accessoires. Modellen als de Canon 550D, 60D, 5D Mark II, 7D. Nikon D90, D7000 D300, Sony Alpha SLT-A33 enz.

Doel:
Wat ga je fotograferen? Feesten, sport, landschappen, portretten, macro of huis- tuin- en keuken- foto's? Schrijf in het kort op wat je wil fotograferen.

De fotograaf:
is het doos open en fotograferen, en de handleiding komt nooit uit de doos, Of kan je in je slaap de handleiding citeren? Met andere woorden, wat voor fotograaf ben jij?

Huidige camera:
Als je al een camera hebt, vertel dan even welke, en wat de tekortkomingen zijn, maar ook wat er wel aan bevalt.

Welke camera's twijfel je over:
Als je zelf al een basis keuze gemaakt hebt, vermeldt ze dan hier, en waarom je tussen die modellen twijfelt.

Bijzondere eisen:
Als je camera aan bijzondere eisen moet voldoen, die hierboven nog niet genoemd zijn, mag je dat hier vermelden. Denk eens aan dingen als: Specifiek wel/geen accu, ik heb al een terabyte aan Compact flash of 'Moet schoonmoeder met de mond dicht kunnen fotograferen' ;)

Dus even op een rijtje: (dit lijstje even in je post plakken: )

Budget:
Formaat: Micro / compact / SLR-like / D-SLR Body
Doel:
Fotograaf:
Huidige camera:
Welke camera's twijfel je over:
Bijzonderheden:

[ Bericht 0% gewijzigd door Marc H op 05-12-2010 12:05:59 ]
You don't have to be the Dalai Lama to tell people that life's about change.
pi_89534385
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 december 2010 22:17 schreef vlindertje89 het volgende:
Vorig topic: [Centraal] Wie helpt me aan een nieuwe camera? #22
(Edit: volgens mij is er wat mis gegaan met het linken, hij linkte 'zelf' namelijk naar #21 ipv #22. Heb de link nu veranderd, maar de posts komen ook niet uit het goede topic..)
Ja, je hebt letterlijk de openingspost uit 't vorige topic overgenomen... :P

Kun je beter even deze code gebruiken voor de openingspost van dit topic:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig topic: http://forum.fok.nl/topic/1521271

Laatste post:
[quote][img]http://i.fokzine.net/templates/forum2009/i/p/1s.gif[/img][b] Op [url=http://forum.fok.nl/topic/1521271/7/50#89529590]zaterdag 4 december 2010 20:41[/url] schreef vlindertje89 het volgende:[/b]
Hoi allemaal,
ik heb op dit moment een canon powershot pro 1 en een compact camera'tje, maar ik ben de laatste tijd aan het denken om een spiegelreflex aan te schaffen. Ik heb toch een paar dilemma's die ik graag aan jullie voorleg, omdat jullie er veel meer verstand van hebben dan ik. Ik heb 4 jaar geleden de canon powershot gekregen voor mijn verjaardag en heb daar redelijk wat foto's mee gemaakt, voornamelijk op vakanties. Ik vind foto's maken erg leuk en vind het leuk om landschappen te fotograferen, maar ook om mensen te fotograferen. Ik wilde twee van mijn foto's op hema.nl laten printen op 50x75 poster, maar mijn foto's blijken niet groot genoeg te zijn om de kwaliteit dan te kunnen garanderen. Mede hierom ben ik toch gaan denken of ik misschien niet een spiegelreflex wil hebben. Bij de mediamarkt zag ik toen dat de canon eos 500d in de aanbieding was voor 500 euro inclusief kitlens, en toen is het idee een beetje in mijn hoofd blijven zitten. Mijn vraag aan jullie is eigenlijk ten eerste of jullie denken dat een spiegelreflexcamera echt een aanvulling zal zijn (of dat ik bijvoorbeeld iets verkeerd heb ingesteld op mn powershot waardoor de foto's niet groot genoeg zijn voor 50x75 printen), ten tweede welke camera jullie me dan zouden aanraden (450d, 500d, toch voor een wat goedkoper model (1000d/350d) gaan, ander merk..) en natuurlijk waarom. En wellicht ervaringen met nieuw kopen dan wel tweedehands? Ik zag bijvoorbeeld bij vraag en aanbod hier een canon 450d te koop staan, waar moet je op letten bij het tweedehands kopen van camera's? Mijn budget ligt trouwens zo rond de 500 euro. Ik hoef er trouwens niet per sé mee te filmen, dat kan ik met m'n compact camera ook en doe ik vrijwel nooit.
Ik denk er ook over om een fotografiecursus te gaan volgen bij parnassos (cultureel centrum voor studenten in utrecht) zodat ik ook echt meer leer te doen, want ik vind het dan wel leuk om een beetje te spelen met instellingen, want als ik alles op auto-mode doe dan kan ik natuurlijk net zo goed mn powershot op auto zetten.
Alvast bedankt! :)
[/quote]
pi_89534498
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 december 2010 22:53 schreef Omniej het volgende:

[..]

Ja, je hebt letterlijk de openingspost uit 't vorige topic overgenomen... :P

Kun je beter even deze code gebruiken voor de openingspost van dit topic:

[ code verwijderd ]

Super, dankje! Heb hem aangepast.
  zondag 5 december 2010 @ 05:32:30 #6
158292 problematiQue
Correspondent ter Plaatse
pi_89542484
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 december 2010 22:17 schreef vlindertje89 het volgende:
Vorig topic: [Centraal] Wie helpt me aan een nieuwe camera? #22
Laatste post:

[..]

Of je foto groot genoeg is of niet bepalen ze bij de Hema aan de hand van het aantal megapixels. 8 Megapixels is vandaag de dag niet veel meer, maar omdat je grote afdrukken niet van heel dichtbij bekijkt, lijkt het mij genoeg voor een 50x75 (je hebt iets van 4 pixels per millimeter dan, even uit het hoofd).

Mocht dat je enige probleem zijn dan zou ik gewoon je huidige camera houden. Wil je echt een spiegelreflex, beantwoord dan even de post van Marc H. Er zijn voor 500 euro namelijk een hoop verschillende cameras te koop.
pi_89542970
Ik zoek ook nog een camera :)

Budget: Rond de 350 euro
Formaat: Hogere segment compact of laag segment DSLR
Doel: Vanalles... waaronder landschappen en portretten
Fotograaf: Ik ben nog echt een beginnende fotograaf, maar zou er wel meer tijd aan willen besteden om echt mooie foto's te kunnen maken
Huidige camera: Simpele compactcamera
Welke cameras twijfel je over: Ik heb nu mijn oog op de Canon EOS 1000D, is deze goed of raden jullie mij een andere aan?
Bijzonderheden: Graag SD-formaat en voor de prijs moet het meteen werken (dus niet dat er dan nog een lens van 150 euro bijgekocht moet worden o.i.d.)

Er zijn zoveel verschillende camera's dat het moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien.. :)
pi_89544736
Dank voor je antwoord problematique. Een spiegelreflex lijkt me ook heel 'leuk' omdat ik dan ook weer wat meer kan doen en leren met het apparaat, dus ik zal ook even het lijstje invullen:

Budget: rond de 500 euro (wel inclusief lens en liefst ook inclusief geheugenkaart), hoeft niet per sé op
Formaat: spiegelreflex
Doel: Ik maak voornamelijk foto's van landschappen of mensen (op hockeykampen maak ik ook behoorlijk wat foto's van de kids), maar vind macro af en toe ook erg leuk om te doen.
Fotograaf: Ik wil wel graag leren hoe ik meer uit de camera kan halen dan alleen de auto-stand, dus zal de handleiding zeker lezen en wellicht ook een boek aanschaffen (heb al een aantal boeken gericht op een specifiek canon model gezien). Daarnaast ga ik misschien een fotografiecursus volgen in februari (cursus fotografie basis) om nog meer uit m'n apparaat te kunnen halen.
Huidige camera: Canon powershot pro 1
Welke cameras twijfel je over: Ik heb een lichte voorkeur voor canon. Ik wil in elk geval meer mp dan m'n powershot (8MP) nu heeft. Ik heb een beetje gekeken naar de canon 450d en 500d, maar wil ook nog naar een 'lager' model kijken. Ik weet alleen niet goed hoe groot het verschil tussen bijv. de 400d en de 450d of 500d is (en in hoeverre dit verschil voor mij relevant is, ik blijf wel een 'hobbyfotograaf' en ga niet elke week de deur uit om foto's te maken bijvoorbeeld). Oftewel, ik ben benieuwd wat voor mij de camera met de beste prijs/kwaliteit verhouding is. Een vriend raadde mij ook de olympus PEN aan, dus ik ben wel benieuwd wat jullie daarover te zeggen hebben. (ik weet overigens dat dit geen spiegelreflex is)
Bijzonderheden: Hij hoeft niet te kunnen filmen. En ik heb nog een 2 GB SanDisk compactflash geheugenkaart liggen, dus het zou wel handig zijn als deze erin kan.

[ Bericht 2% gewijzigd door vlindertje89 op 05-12-2010 23:28:32 ]
pi_90129749
Ik wil een compacte camera met een goede zoomlens
Ik ben nu aan het twijfelen over de volgende 3 camera's:

- Panasonic TZ-10
- Casio Exilim FH100
- Samsung HZ35W

Ik heb al een aantal reviews gelezen op dpreview.com en hier kwam de casio het beste uit. Toch lees ik ook best veel reacties van mensen die hier niet zo tevreden over zijn. Iemand ervaring met een van deze camera's?
  zondag 19 december 2010 @ 17:54:20 #10
247356 infp2009
More cowbell!
pi_90132546
Qua camera-types mis ik wel de m43 en anderssoortige EVIL-camera's zoals de Sony NEX...
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  zondag 19 december 2010 @ 18:26:54 #11
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_90134121
quote:
1s.gif Op zondag 19 december 2010 16:53 schreef littlefrankie het volgende:
Ik wil een compacte camera met een goede zoomlens
Ik ben nu aan het twijfelen over de volgende 3 camera's:

- Panasonic TZ-10
- Casio Exilim FH100
- Samsung HZ35W

Ik heb al een aantal reviews gelezen op dpreview.com en hier kwam de casio het beste uit. Toch lees ik ook best veel reacties van mensen die hier niet zo tevreden over zijn. Iemand ervaring met een van deze camera's?
waar zijn hun dan niet tevreden over? En zijn dat dingen waar jij ook last van zult hebben?
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_90166946
Vooral over de fotokwaliteit van de FH100. Maargoed, DPreview lijkt me redelijk betrouwbaar dus ik denk dat ik het er toch maar gewoon op ga gokken.
  maandag 20 december 2010 @ 11:02:48 #13
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_90167056
quote:
1s.gif Op maandag 20 december 2010 10:59 schreef littlefrankie het volgende:
Vooral over de fotokwaliteit van de FH100. Maargoed, DPreview lijkt me redelijk betrouwbaar dus ik denk dat ik het er toch maar gewoon op ga gokken.
De fotokwaliteit is van dat soort camera's wel minder dan bij een DSLR, dus misschien dat de mensen die het over de kwaliteit hebben zijn teruggestapt van een DSLR naar die FH100.
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
  FOK!fotograaf maandag 20 december 2010 @ 19:14:28 #14
48846 Xilantof
I keep you in the holes
pi_90191411
De Panasonic ken ik wel goed. En t zoombereik is erg nuttig. En qua prestaties is ie ook erg prettig. Leuk cameraatje!
Xilantof Flickrt
foto-nerd
pi_90192439
Ik zoek een compact camera met in elk geval een redelijk zoom-bereik.

In eerste instantie twijfelde ik tussen een Canon Poweshot SX210 IS en een Panasonic Lumix DMC-TZ8.
Toen viel mijn oog ook op de Powershot SX120 IS, deze is circa 70 euro goedkoper dan de andere twee met als grootste verschil iets minder zoom en geen groothoek.
Nu vraag ik me eigenlijk af gebruik je zo'n groothoek nou vaak of is de 35 mm zoom van de SX120 voor normaal gebruik voldoende?

Camera wordt vooral op vakantie (buiten) gebruikt en af en toe voor wat familie foto's binnen.
Ik heb nu een aantal jaar veel plezier van mijn Canon Powershot A510 gehad en een groothoek nooit echt gemist, maar wil graag wat extra uitgeven als dit echt toegevoegde waarde heeft. Overigens heeft die A510 35mm als kleinste zoombereik tegenover 36mm van de SX120, merk je dat verschil?

Meningen, ideeën?

P.S. Andere suggesties zijn ook welkom, budget max 200 euro.

[ Bericht 4% gewijzigd door DroogDok op 20-12-2010 19:38:03 ]
"We are all atheists about most of the gods that humanity has ever believed in. Some of us just go one god further." - Richard Dawkins
pi_90192763
quote:
1s.gif Op maandag 20 december 2010 19:32 schreef DroogDok het volgende:
Nu vraag ik me eigenlijk af gebruik je zo'n groothoek nou vaak of is de 35 mm zoom van de SX120 voor normaal gebruik voldoende?

(...)

Ik heb nu een aantal jaar veel plezier van mijn Canon Powershot A510 gehad en een groothoek nooit echt gemist, maar wil graag wat extra uitgeven als dit echt toegevoegde waarde heeft.
De Powershot A510 heeft als ik me niet vergis een 35-140mm lens, dus als je de groothoekzijde van je huidige A510 goed genoeg vindt, zul je met de SX120 logischerwijs ook niets missen. Heb je met je huidige camera het idee dat je soms nog wat wijder zou willen, dan doe je er wellicht goed aan om naar de SX210 te kijken.
pi_90193004
quote:
1s.gif Op maandag 20 december 2010 19:38 schreef Omniej het volgende:

[..]

De Powershot A510 heeft als ik me niet vergis een 35-140mm lens, dus als je de groothoekzijde van je huidige A510 goed genoeg vindt, zul je met de SX120 logischerwijs ook niets missen. Heb je met je huidige camera het idee dat je soms nog wat wijder zou willen, dan doe je er wellicht goed aan om naar de SX210 te kijken.
Zie nu ook net dat er een SX130 bestaat, die heeft ook een groothoek en zoomt nog wat verder dan de SX120.
Die is weer wat vriendelijker geprijsd dan de S210 en TZ8. Bovendien kan ik mijn huidige batterijen blijven gebruiken, dat lijkt me ook een aardig optie.
"We are all atheists about most of the gods that humanity has ever believed in. Some of us just go one god further." - Richard Dawkins
pi_90211920
Zijn er mensen die ervaring hebben met de Sony NEX-3?

BlaBlaBla
  FOK!fotograaf dinsdag 21 december 2010 @ 00:24:07 #19
145146 Andyy
pi_90212816
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 december 2010 00:11 schreef Soldier2000 het volgende:
Zijn er mensen die ervaring hebben met de Sony NEX-3?

[ afbeelding ]
Ja, maar wat wil je weten?
Ik vind het echt een onding, snel iets aanpassen is niet mogelijk.
En ze marketen het met "spiegelreflex op zakformaat", maar zet er een normale zoomlens op en hij past niet eens meer in je zak :')
  dinsdag 21 december 2010 @ 00:24:26 #20
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_90212840
Ik niet, maar Hier staat een zeer uitgebreide review. Hij bestaat uit meerdere pagina's en het is misschien een beetje zoeken hoe je naar andere pagina's gaat :P
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
  dinsdag 21 december 2010 @ 00:24:55 #21
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_90212877
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 december 2010 00:24 schreef Andyy het volgende:

[..]

Ja, maar wat wil je weten?
Ik vind het echt een onding, snel iets aanpassen is niet mogelijk.
Wat voor dingen aanpassen? Je sluitertijd/diafragma/iso bijvoorbeeld?
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
  FOK!fotograaf dinsdag 21 december 2010 @ 00:29:04 #22
145146 Andyy
pi_90213187
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 december 2010 00:24 schreef kanovinnie het volgende:

[..]

Wat voor dingen aanpassen? Je sluitertijd/diafragma/iso bijvoorbeeld?
Oa.
Maar het is dan ook niet bedoelt voor vervanging voor DSLR's of tweede camera voor fotografen maar voor mensen die willen upgraden van compact camera. Daarom vroeg ik ook wat hij er van wou weten :P
  dinsdag 21 december 2010 @ 00:31:05 #23
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_90213351
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 december 2010 00:29 schreef Andyy het volgende:

[..]

Oa.
Maar het is dan ook niet bedoelt voor vervanging voor DSLR's of tweede camera voor fotografen maar voor mensen die willen upgraden van compact camera. Daarom vroeg ik ook wat hij er van wou weten :P
Misschien wel weer makkelijk voor als je een stapje terug wilt doen.
En op zakformaat is inderdaad aardig stom (in je eerste post), want ook met die prime is hij veels te groot :') Dan heb je echt zo'n powershot ding nodig als je 'm in je zak wilt hebben.
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_90213533
Mwoah, met die 16mm pancake is het best een compact dingetje. Geen broekzakformaat, maar wel jaszakformaat of voor de dames onder ons handtasformaat. :P
  dinsdag 21 december 2010 @ 00:38:33 #25
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_90213796
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 december 2010 00:33 schreef Omniej het volgende:
Mwoah, met die 16mm pancake is het best een compact dingetje. Geen broekzakformaat, maar wel jaszakformaat of voor de dames onder ons handtasformaat. :P
Dan is dit meer iets voor klein
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')