De sylvia is inderdaad een betere machine dan de qucikmill, dat zul je ook op veel koffie-fora terugvinden.quote:Op woensdag 4 augustus 2010 16:39 schreef KrnKje het volgende:
Na een tijdje lurken hoop ik wat advies van jullie te kunnen krijgen.
Enige tijd wil ik al een net-boven-middenklasse (maar toch echt wel goede) espressomachine hebben, nu ik net afgestudeerd ben, willen mijn ouders er een kado doen. Ik heb mijn oog laten vallen op de Rancilio Sylvia vanwege de positieve reviews her en der. In vergelijking met de Quickmill 2820 vermoed ik dat de boiler van de Sylvia beter is dan het thermoblock van de Quickmill; hoe denken jullie hierover?
Of moet ik toch echt een andere kant op in dezelfde prijscategorie?
Zelf wil ik er een molen bij aanschaffen; dat versgemalen koffie beter is, daar ben ik van overtuigd
Wat raden jullie aan in de prijsrange tot 200 euro? De Ranciolio Rocky heeft positieve reviews, maar is wel weer 300 euro.
Kunnen jullie m'n keuze voor de Sylvia bevestigen en een kort advies geven over de molen?
Klopt dat de Sylvia overal erg goed beoordeeld wordt en dat men overal schreeuwt dat een dure maler gelijk staat aan betere koffie. Aangezien dit een vakgebied is waar veel mensen weinig weten en het dan maar weer aan anderen gaan vragen, die aanvankelijk ook niets wisten zet een bevestigende ketting zich voort.quote:Op woensdag 4 augustus 2010 16:39 schreef KrnKje het volgende:
Na een tijdje lurken hoop ik wat advies van jullie te kunnen krijgen.
Enige tijd wil ik al een net-boven-middenklasse (maar toch echt wel goede) espressomachine hebben, nu ik net afgestudeerd ben, willen mijn ouders er een kado doen. Ik heb mijn oog laten vallen op de Rancilio Sylvia vanwege de positieve reviews her en der. In vergelijking met de Quickmill 2820 vermoed ik dat de boiler van de Sylvia beter is dan het thermoblock van de Quickmill; hoe denken jullie hierover?
Of moet ik toch echt een andere kant op in dezelfde prijscategorie?
Zelf wil ik er een molen bij aanschaffen; dat versgemalen koffie beter is, daar ben ik van overtuigd
Wat raden jullie aan in de prijsrange tot 200 euro? De Ranciolio Rocky heeft positieve reviews, maar is wel weer 300 euro.
Kunnen jullie m'n keuze voor de Sylvia bevestigen en een kort advies geven over de molen?
Nee, niet echt. Smaken zijn erg objectief te meten, en een slecht maalsel zal nooit een positief effect hebben op je koffie.quote:Op woensdag 4 augustus 2010 23:00 schreef Mr.G het volgende:
[..]
Klopt dat de Sylvia overal erg goed beoordeeld wordt en dat men overal schreeuwt dat een dure maler gelijk staat aan betere koffie. Aangezien dit een vakgebied is waar veel mensen weinig weten en het dan maar weer aan anderen gaan vragen, die aanvankelijk ook niets wisten zet een bevestigende ketting zich voort.
...
Koffie gaat ook over smaak en dat is per definitie altijd subjectief.
Ja, in zoverre dat een maler met bijvoorbeeld mesjes gewoon niet gelijkmatig kan malen en dergelijke malers zijn dan ook vaak het goedkoopste van het goedkoopste en je hebt meteen een uiterste te pakken. De verschillen bij malers tussen 150-200 euro en de 300+ categorie zijn al een stuk minder. Al moet je in de goedkopere categorie wat beter zoeken naar wat goed is en hoe beter je molen hoe beter je koffie. Maar hoeveel heb je over hebt voor een vaak minimaal verschil in smaak?quote:Op donderdag 5 augustus 2010 08:52 schreef Zith het volgende:
[..]
Nee, niet echt. Smaken zijn erg objectief te meten, en een slecht maalsel zal nooit een positief effect hebben op je koffie.
Dan heb je de zelfde combinatie als ik.quote:Op donderdag 5 augustus 2010 12:34 schreef Mr.G het volgende:
thuis heb ik een Quickmill 820 met een Nemox lux plus maler.
Gefeliciteerd!quote:Op zaterdag 7 augustus 2010 10:48 schreef KrnKje het volgende:
Gisterenavond m'n ouders te eten gehad in onze nieuwe casa met een flinke verrassing
[ afbeelding ]
Na 10 dubbele espresso's (dubbel zijn aldus de verschillende FAQ's die ik heb gevonden makkelijker te makelijk) begint het er op te lijken.quote:
Sjieke molenquote:Op donderdag 19 augustus 2010 21:36 schreef Zith het volgende:
Net een hele dag zitten werken aan mijn nieuwe koffiemolen; een Macap MXA in koper!
Zo ziet hij er ongeveer uit, is een andere versie maar lijkt op elkaar:
[ afbeelding ]
De electronica in de doser weggehaald (moest daarvoor wat draadjes veranderen), alle doseronderdelen laten weken in cafiza, de sweepermod toegepast voor een schone doser, nieuwe 65mm malers erin..
Morgen nog koperpoets halen om de krasjes en oxidaties te verwijderen
Ik zelf de rocky gehad (tweedehands), en zou nu voor een K3 kiezen, ziet er beter uit, grotere maalschijven..quote:Op vrijdag 20 augustus 2010 19:09 schreef KrnKje het volgende:
Hmm, aan de hand van wat opmerkingen in reviews en fora toch aan het twijfelen tussen een Compak K3 Push en de Rocky SD...
http://koffiewarenhuis.nl(...)ompak_K3_push_zwart/
http://koffiewarenhuis.nl(...)ocky_SD_met_uitloop/
Qua prijs zitten ze bij elkaar, voornaamste verschil zit in de motor die bij Compak krachtiger is en grotere schijven heeft. Daar bovenop is hij te starten door de portafilter er tegenaan te drukken. Rocky nadeel blijkt te zijn dat je 1 hand nodig hebt voor de portafilter, 1 hand voor de drukschakelaar en 1 hand om de grind in/bij te stellen, dat is 1 hand te veel gevraagd
Rocky:
Vermogen: 140 W
Schijven: 50 mm
Instelling: 56 stappen
K3:
Vermogen: 250 W
Schijven: 58 mm
Instelling: traploos
De keuze ligt voor mij nu tussen deze twee (319 voor de K3 tov 288 voor de Rocky vind ik geen probleem). Is er een logische keuze?
Dat laatste zal t probleem niet zijn; filter gebruik ik voor die enkele keer dat ik meer dan 6 man op de koffie heb wel een pak DE voorquote:Op vrijdag 20 augustus 2010 19:39 schreef Zith het volgende:
[..]
Ik zelf de rocky gehad (tweedehands), en zou nu voor een K3 kiezen, ziet er beter uit, grotere maalschijven..
De compak is geloof ik wel stepless, is wat lastiger als je vaak veranderd van filter -> espresso -> filter
Smaken zijn inderdaad zeer goed te meten. Lekker is in het geval van koffie enorm lastig te meten. Lekker voor een grote groep wel, maar voor fijnproevers en liefhebbers, nee. Ook niet met cupping of iets anders.quote:Op donderdag 5 augustus 2010 08:52 schreef Zith het volgende:
[..]
Nee, niet echt. Smaken zijn erg objectief te meten, en een slecht maalsel zal nooit een positief effect hebben op je koffie.
Niet met je eens, sowieso heb je de eerste 48 uur niets aan je koffie, want de smaak is nog niet klaar en je hebt nog veen co2 uitstoot. Ik vind zelf dat de koffie na een dag of 4-5 dagen na het branden het beste smaakt.quote:Hoe versergebrand hoe beter dus!
Klopt allemaal hoor... maar ik had het erover dat een slecht maalsel nooit een beter resultaat zal geven dan een goed maalsel (van dezelfde bonen/machine/temp.)quote:
Een mooie maler (helemaal als de plaatjes zouden laden en je niet met de hand de url moet copy&pasten), maar is die niet een beetje groot voor thuisgebruik?quote:Op zaterdag 21 augustus 2010 11:31 schreef Zith het volgende:
Before:
[ afbeelding ]
After:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Oude doser (liet veel koffie achter)
[ afbeelding ]
Toegepast: Doser sweeper mod:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Hoe schoon de nieuwe doser wordt:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |