FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / [Prijsvraag] The End Game - Win een DVD-pakket
pussydeluxedonderdag 26 november 2009 @ 15:14


In samenwerking met B-motion organiseert FOK! een prijsvraag waarmee je kans maakt op een prachtig DVD-pakket: 2 boeiende documentaires voor iedereen met interesse in geschiedenis, economie en de kredietcrisis. Het succes van geld, met historicus Niall Ferguson, een serie over de historie, het succes en het gevaar van geld. In I.O.U.S.A. wordt de snel groeiende schuld van de federale overheid in de V.S. en de (mogelijke) gevolgen voor de burgers onderzocht. Geselecteerd voor het Sundance Film Festival.

Winnen? Lees verder en geef je reactie in minimaal 10 regels, in dit topic. Inzenden kan tot en met 17 december en worden door PietjePuk007 en Bolkesteijn beoordeelt op originaliteit, creativiteit en leerzaamheid. De 3 beste inzendingen worden beloond met een DVD-pakket!

Wat moet je doen?
Een veelbesproken thema binnen [AEX] is de mogelijke implosie van het kapitalisme, de dollar, de wereldhandel, de aandelenhandel, geld an sich etc. etc. Als 't zover komt, heeft iedereen er op zijn/haar manier mee te maken. Schrijf een kort verhaal waarin je 'de implosie' beschrijft vanuit een perspectief naar keuze. Het ruilen van bloembollen tegen sigaretten valt toch tegen op 't Hofplein? Je bent als valutahandelaar werkloos geworden en zit verbouwereerd naar je net uitgevallen scherm te staren? Je zit als correspondent op WallStreet en legt de laatste hand aan een samenvatting van een A4, waar ging 't toch mis? Een economisch verdiepend betoog over de oorzaken en gevolgen is natuurlijk ook prima.

Succes!

pberendsdonderdag 26 november 2009 @ 15:53
Moet ik álweer een column schrijven...
Prutzenbergvrijdag 27 november 2009 @ 06:32
TVP voor spannende verhalen (en misschien een bijdrage)
simmuvrijdag 27 november 2009 @ 08:51
tvp voor als ik tijd heb
Bakkiolivrijdag 27 november 2009 @ 12:24
Om met Heertje te spreken:

'De kredietcrisis? Dat is grote klasse.'



Aangezien hij er al over geschreven heeft sla ik een keertje over!
Dagoduckvrijdag 27 november 2009 @ 13:04
Ik wil het succes van geld kan alleen geen korte verhalen schrijven
PietjePuk007vrijdag 27 november 2009 @ 13:24
quote:
Op vrijdag 27 november 2009 13:04 schreef Dagoduck het volgende:
Ik wil het succes van geld kan alleen geen korte verhalen schrijven
10 regels, dat kan werkelijk iedereen .
Dagoduckvrijdag 27 november 2009 @ 14:42
Kenmerkend aan Dagobert is zijn geluksdubbeltje, het eerste muntje dat hij ooit verdiende. Hij heeft dit dubbeltje altijd gehouden. Veel mensen denken dat het geluksdubbeltje de oorzaak van zijn succes is, maar in een van de verhalen wordt duidelijk dat het zijn inspiratie is. De heks Zwarte Magica wil dat dubbeltje stelen om een amulet te maken waardoor zij de gave van Koning Midas zou verwerven, om alles wat zij aanraakte in goud te veranderen.

Het gaat over de crisis want zonder zijn geluksdubbeltje heeft hij geen inspiratie meer en verliest hij al zijn geld
quote:
Op vrijdag 27 november 2009 13:24 schreef PietjePuk007 het volgende:

[..]

10 regels, dat kan werkelijk iedereen .
Nee, kan ik echt niet
Levolutionvrijdag 27 november 2009 @ 14:56
tvp voor vanavond als ik tijd heb
OudeBokvrijdag 27 november 2009 @ 17:44
December 2012
En nu zit ik hier. Geen dubbeltje meer over, niks.
De huidige situatie heeft geresulteerd in een omvorming van welvarende wereld naar een slagveld, waar alleen de slimsten overleven.
Ook ik ben een slachtoffer. Het is dus toch mogelijk om van de ene op de andere dag alles kwijt te zijn.
De enige manier om te overleven is ruilhandel, voor zover er nog materiaal over is op deze aarde.
Het was voorspeld dat dit ooit zou gebeuren, maar niemand geloofde 't. Of ja.. Niemand had gedacht dat het toch echt zou gebeuren.
Niks is meer iets waard. Alles ligt voor 't oprapen. Leven is nu gebaseerd op geluk : Wil iemand zijn spul ruilen voor jouw spul.
This Is It, it really is. In feite gaat 't zo : Hey Jan ! Ik zie dat jij eten hebt, ruilen voor mijn elektronica ?
Als Jan slim is zegt 'ie dan dat eten belangrijker is dan elektronica, omdat er toch bijna niks meer overeind staat hier. Maar nee, Jan is niet zo bijster slim en ruilt ook daadwerkelijk.
Nu is dit een simpel en zeer makkelijk voorbeeld, maar zo werkt 't wel !
Er zijn geen andere mogelijkheden, niks, noppes, nada.
Wat er wel over is gebleven voor de mensheid, is deze wijze les: Had maar in 2012 geloofd, maar dan in mindere mate ( dwz dat de wereld inderdaad naar de verdoemenis gaat, maar de mensheid overeind blijft ).

En ja, dit heeft ook iets economisch, omdat schaarste en ruilhandel in 't verhaal voorkomen.

[ Bericht 22% gewijzigd door OudeBok op 27-11-2009 17:57:10 ]
Levolutionzaterdag 28 november 2009 @ 07:03
Inzending:

Vannacht is wederom een gure en duistere nacht. De kaars, die ik vervaardigd heb uit bijenwas, verlicht mijn hut net voldoende om in mijn logboek te kunnen schrijven. Het wordt echter wel weer tijd om galnoten te importeren, want mijn inkt is bijna op.
Het is alweer twintig jaar geleden dat de kredietcrisis zich voordeed. De hebzucht van de kapitalisten deed het kapitalisme de das om. Ironisch eigenlijk hoe de wolven hun eigen roede te gronde hebben gericht, doordat ze het hadden voorzien op een te grote eland. Roekeloos werd er omgegaan met de verstrekking van hypotheken, met alle gevolgen van dien. De huizenmarkt stagneerde, de hypotheken werden waardeloos. De kettingreactie die volgde was niet te stoppen. Na enkele jaren was de kredietcrisis niet meer de grootste zorg, want de inflatie begon op gang te komen. Geld was niets meer waard, maar gelukkig was er al een heleboel goud gekocht omdat het vertrouwen in geld de voorgaande jaren al afgenomen was. Gelukkig.
Dacht men. Goud verandert mensen in wilde zwijnen. Toen de wereldhandel instortte, wist de bevolking zich geen raad meer. Zij legden hun leven in de handen van de Schijnkapitalisten, zoals wij ze noemden. Mensen met productiemiddelen en wapens, die aan hen een onvoorstelbare macht verschafte. Maar toen grepen de Neomarxisten in. Ook zij werden voorzien van wapens, die zij met gestolen goud uit de Verloren Landen importeerden. Zo werden de landen genoemd waarin terroristen een coup gepleegd hadden, zoals Rusland, China en nog wat andere Aziatische landen.
Er ontstond een oorlog. Er was geen beleid en geen organisatie en ten gevolge daarvan ook geen verdragen, overgaven of vrede. De oorlog is nooit tot een einde gekomen, voor zover ik weet. Het draaide uit op een grote massaslachting. De mens was geen zwijn meer. De mens werd een monster dat moest doden en roven om te overleven.
Maar ik niet. Ik trok weg, de bergen in. Vijf jaar geleden kon ik de ellende niet meer aan en besloot ik me er voorgoed uit te verwijderen. Ik bouwde een hut in een gebergte waarvan ik de naam niet eens weet. Ik weet dan ook niet hoe het er tegenwoordig in de steden aan toe gaat, want ik ben nooit meer terug gegaan. Velen volgden mijn voorbeeld om uit de steden weg te trekken en vestigden zich als kleine families in de bossen. Ik leef alleen, maar reis naar de andere families als ik producten nodig heb. We ruilen onze producten en bieden diensten aan, zodat iedereen zich ergens in kan specialiseren. We hebben een gloednieuw systeem ontwikkeld waarbij we geen geld nodig hebben. Daar kan het kapitalisme nog een puntje aan zuigen.
Levolutionzaterdag 28 november 2009 @ 07:05
-dubbelpost-
Bee-R34zaterdag 28 november 2009 @ 12:48
quote:
Op zaterdag 28 november 2009 07:03 schreef Levolution het volgende:
Ik leef alleen, maar reis naar de andere families als ik producten nodig heb. We ruilen onze producten en bieden diensten aan, zodat iedereen zich ergens in kan specialiseren. We hebben een gloednieuw systeem ontwikkeld waarbij we geen geld nodig hebben.
Goed verhaal, maar het ruilsysteem bestond al ver voor het geld er was dus geen nieuw systeem zonder geld

maar, again, erg goed verhaal
Levolutionzaterdag 28 november 2009 @ 14:02
quote:
Op zaterdag 28 november 2009 12:48 schreef Bee-R34 het volgende:

[..]

Goed verhaal, maar het ruilsysteem bestond al ver voor het geld er was dus geen nieuw systeem zonder geld

maar, again, erg goed verhaal
Dankje!
Maar dat het al bestond is de clue ook, de ik-personage denkt dat hij helemaal tof is met zijn ruilsysteem, maar heeft niet door dat het systeem weer vanaf het begin opgestart is en dat de mens eigenlijk niet zonder kapitalisme kan (omdat de mens niet meer in staat is zichzelf van alle behoeften te voorzien). Het ruilsysteem zal uiteindelijk weer in een kapitalistisch systeem evolueren.
Bee-R34zaterdag 28 november 2009 @ 23:36
quote:
Op zaterdag 28 november 2009 14:02 schreef Levolution het volgende:

[..]

Dankje!
Maar dat het al bestond is de clue ook, de ik-personage denkt dat hij helemaal tof is met zijn ruilsysteem, maar heeft niet door dat het systeem weer vanaf het begin opgestart is en dat de mens eigenlijk niet zonder kapitalisme kan (omdat de mens niet meer in staat is zichzelf van alle behoeften te voorzien). Het ruilsysteem zal uiteindelijk weer in een kapitalistisch systeem evolueren.
op die manier.. hmm, erg slim en origineel gevonden!
sitting_elflingzondag 29 november 2009 @ 01:36
Even een tvp voor het geval ik er nog ergens zin in krijg komende weken.
Valt me wel op dat de die-hard crew van AEX die normaliter paginas vol kan schrijven over alles nog wat, hier nog niet te vinden is
Bolkesteijnzondag 29 november 2009 @ 03:07
Mods zijn natuurlijk uitgesloten van deelname. Maar ik zal van de week eens kijken of ik ook een leuk verhaaltje hier neer kan zetten.
simmuzondag 29 november 2009 @ 09:43
vraagje: de bedoeling is een stukje over na de crisis, maakt het nog uit wanneer je het laat starten?
PietjePuk007zondag 29 november 2009 @ 09:45
quote:
Op zondag 29 november 2009 09:43 schreef simmu het volgende:
vraagje: de bedoeling is een stukje over na de crisis, maakt het nog uit wanneer je het laat starten?
Nope .
CoqAuVinzondag 29 november 2009 @ 13:22
tvp! Voor als ik een keer inspiratie heb.
PietjePuk007woensdag 2 december 2009 @ 09:37
Haal 't topic even uit de sticky-lijst, volgens mij kijkt daar geen mens . Mocht ie wegzakken zet ik 'm wel weer terug . Nog ruim 2 weken tot de deadline .
edwinhwoensdag 2 december 2009 @ 10:51
quote:
Op zondag 29 november 2009 01:36 schreef sitting_elfling het volgende:
Even een tvp voor het geval ik er nog ergens zin in krijg komende weken.
Valt me wel op dat de die-hard crew van AEX die normaliter paginas vol kan schrijven over alles nog wat, hier nog niet te vinden is
dat komt wel weer als het zooitje weer in elkaar dondert.
simmuwoensdag 2 december 2009 @ 10:55
quote:
Op woensdag 2 december 2009 10:51 schreef edwinh het volgende:

[..]

dat komt wel weer als het zooitje weer in elkaar dondert.
da's pas als die twee weken omzijn. ik heb het gewoon druk gehad de laatste weken.
ik werk eraan hoor, niet dat ik zo'n schrijfwonder ben, maar ala. ben ook nog bezig aan die recensie van laatst......
Govermanwoensdag 2 december 2009 @ 17:18
Het is nu 2012, een jaar na de implosie van het financiële stelsel die de wereldeconomie deed ineenstorten en het internationale verkeer stillegde. We kijken terug op de oorzaken, gevolgen en wat erna gebeurde. Alle zekerheden bleken flinterdun…

de grotere lijnen
Het is nu ruim een jaar geleden dat het helemaal misging. De W-vormige recessie (zeg maar: depressie) was er dan toch gekomen en weer vielen er banken om. Dit keer stonden de regeringen echter niet klaar om bij te springen. De impact van de klappen van de reddingsoperaties van 2008 werden nu pas goed zichtbaar: de banken bleken nog veel minder waard dan er aan was toegekend, maar de overheden hadden er wel geld in gestopt en konden nu niet nog meer reddingsoperaties aan... De gevolgen waren dramatisch. Lees mee en huiver

Wat was ook al weer de aanleiding? Na slechte cijfers over de betalingsmoraal bij credit cards werd iedereen al weer nerveus… Het gedonder begon pas goed zichtbaar te worden met de mededeling van ING dat de verzekering bij de Nederlandse staat op Alt-A hypotheken in de VS zou worden aangesproken. Het miste zijn uitwerking niet: de koers van ING daalde zowel in Amsterdam als in New York. In het kielzog van ING daalde de koersen van alle andere financials ook.

De diverse pensioenfondsen en andere institutionele beleggers deden ook onmiddellijk een beroep op hun inmiddels aangeschafte credit default swaps… Het gevolg is inmiddels bekend. De mededeling van Hommen stortte de Nederlandse Staat in een acuut liquiditeitsprobleem. De Amerikaanse overheid moest tegelijkertijd fors bijspringen om de verplichtingen van AIG te voldoen en dit leidde tot een congres dat de kont tegen de krib gooide: geen nieuwe ‘bail-outs’! In nog geen week tijd vielen er in de VS vier investeringsbanken en 300 kleinere banken na massale bankruns.

In Europa was de schade zo mogelijk nog groter: de Britse economie stortte volledig in elkaar, nadat RBS niet op tijd genationaliseerd kon worden. Boze tongen beweerde dat er was gelekt over een noodoplossing… Op het Europese vasteland gingen na de mededelingen over RBS overal banken failliet, nadat particulieren en bedrijven in Oost-Europese landen geen betalingen meer deden. De internetsites van banken lagen massaal plat: niemand kon geld overboeken van de ene naar de andere bank. Bij de pinautomaten ontstonden lange rijen mensen, waarbij de sfeer vaak erg grimmig was. Het was opvallend om te zien dat veel mensen ‘toevallig’ een wandelstok of paraplu bij zich hadden…

De beurzen gingen gewoon open, hoewel niemand daar veel trek in had. Ze kelderden binnen vijf minuten 10% naar beneden. Binnen een kwartier werd de handel stilgelegd. Nog geen half uur daarna – om 10:00 – werd in de hele Europese Unie de noodtoestand uitgeroepen. Andere staten in Europa en ook Azië volgden meteen. In de VS volgde men zes uur later: de Amerikanen werden wakker in een land met staat van beleg…

Dit collectief noodtoestandscenario, wat na de krach van 2008 werd opgesteld, bleek goed te werken. Overal in de EU bleek het machtsmonopolie van de overheden: politie en het leger bewaakte winkelstraten en logistieke centra. Hierdoor viel het aantal plunderingen erg mee en bleef de orde relatief goed gehandhaafd.

de consequenties
Hoewel de samenwerking in Europa in het afkondigen van de staat van beleg en het handhaven van de openbare orde erg goed ging, hield het daar ook wel mee op. Grenscontroles werden direct heringevoerd. Nederland deed dat pas als 27e lidstaat van de 27. Het bleek uiteindelijk een paniekmaatregel die zijn uitwerking niet miste. Geen vrachtauto kwam nog een grens over. Vrachtwagens werden naar parkeerplaatsen gedirigeerd en van daaruit werd de lading geconfisceerd. Bij schepen, treinen en vliegtuigen gebeurde hetzelfde, tot ontzetting van rederijen en bemanningen. In de Nederlandse havens en overslagcentra lagen voldoende goederen om Nederland rustig te houden. Het was het najaar, dus de oogsten van de landerijen waren net binnen. Dagelijks werden beveiligde colonnes met landbouwproducten vervoerd. Passagiersvluchten werden na internationale afspraken over te confisceren vliegtuigen nog drie dagen lang uitgevoerd, daarna lag het vliegverkeer stil. Vrijwel overal lagen toestellen in hun thuishaven.

Nederland kwam er nog aardig goed vanaf. In internationaal perspectief kreeg Nederland wel schuld vanwege de grote hoeveelheid goederen in de havens, maar Nederland werd niet gestraft, omdat het zo lang mogelijk de grenzen probeerde open te houden…

Door de staat van beleg en de confiscatie van goederen vervoer viel de dagelijkse handel onmiddellijk stil. Mensen raakten in paniek, maar het aantal plunderingen en roofovervallen viel mee, doordat politie en leger nauwgezet samenwerkten. De mensen die toch werden aangehouden werden zwaar bestraft: in supersnelrechtprocedures werd steevast de maximaal mogelijk straf geëist… en opgelegd door de rechter.

Doordat de handel stil viel werd onmiddellijk duidelijk wie zich wel en niet had voorbereid op een calamiteit. Het bleek dat zo’n 40% van de Nederlandse huishoudens iets had opgestoken van de “Denk vooruit”-campagne. Deze mensen hadden iets van water en voedselvoorraden in huis. In de woonwijken was de spanning daardoor onmiddellijk voelbaar. Mensen met houtblokken en moestuinen in het zicht werden meteen bedreigd. Mensen bestormden auto’s met dichte deuren en braken in bij de buren die niet thuis waren… Winkels plunderen was haast niet mogelijk, omdat politie en leger voor de deur stonden. Boodschappen doen durfde niemand meer, uit angst aangevallen te worden. Contant geld bleek al snel niet heel veel meer waard te zijn dan een pincode, niemand wilde zijn goederen ruilen voor geld …

De wetteloze situatie hield zo’n week aan. Toen bleek dat supermarkten hun verse producten moesten weggooien ontstonden er rellen, ondanks het verbod op samenscholing in openbare ruimte. De collectieve afschuw hierover was groot… Gevolg was de voedseldistributie die door de overheid in het geheim was opgezet. Winkeliers, distributeurs en boeren werden gedwongen mee te werken. De meeste betrokkenen deden dat graag uit angst gelyncht te worden. Samen met maatregelen als de avondklok en het stilleggen van het openbare leven nam de onrust vrij snel af. Een week na de voedselrellen werd het OV weer opgestart, iedereen kon vrij reizen. De brandstof voor auto’s was nog altijd zwaar op de bon.

en daarna…
Het was meteen duidelijk hoe zeer iedereen afhankelijk was van iedereen. Door het wegvallen van het vertrouwen was meteen duidelijk hoe kwetsbaar alle systemen waren. De handel in goederen en energie kwam na een maand langzaam weer op gang, vooral om humanitaire redenen.

De winter was streng, ondanks de waarschuwingen van de klimaatverandering. Voor het eerst deze eeuw een Elfstedentocht. Het werd een waar volksfeest waar iedereen behoefte aan had. De keerzijde van de strenge winter was duidelijk: door de stilgevallen handel was er een energieschaarste. Gas werd alleen verstrekt tussen 10:00 en 17:00, stroom werd wel de hele dag verstrekt. De hoeveelheid voedsel in Nederland bleek schaars, maar voldoende (mede omdat de handel ineen was gestort en er in Nederlandse havens dus nog veel grondstoffen en voedsel lagen die uiteindelijk niet vervoerd werden). Dankzij strenge distributie vielen er geen hongerdoden, wel overleden er meer mensen door de strenge vorst en de weinige verwarming.

Het financiële systeem is in elkaar gestort, een alternatief is er nog altijd niet echt. Een reset lijkt logisch, maar het is nog onduidelijk hoe dit er uit ziet. Er wordt gesproken over een grote verevening, waarbij alle schulden en tegoeden tegen elkaar worden weggestreept. Dit is met name gunstig voor particulieren en overheden. De obligatiehouders aandeelhouders en banken zijn het zwaarst getroffen, zij zijn hun geld waarschijnlijk kwijt. Wel zijn er beloftes gedaan aan obligatiehouders dat zij belastingkorting gaan krijgen, als compensatie voor de weggestreepte staatsschulden.

Het vertrouwen in geld nog altijd niet echt is teruggekeerd, ook al accepteren winkels het wel weer… De boeren en tuinders (en verwerkende industrie) spinnen garen hierbij: door de grote werkloosheid enerzijds en energieschaarste anderzijds wil menigeen bij de boeren gaan werken, voor voedsel…

De energiecrisis heeft de kredietcrisis vervangen, doordat de internationale handel is stilgevallen. Wel komt dit mondjesmaat weer op gang. De energierekening wordt even niet verstuurd, er zijn keiharde quota per huishouden. Wie zijn quotum overschrijdt krijgt een paar dagen geen energie. Maandelijks moeten meterstanden worden doorgegeven en per drie maanden is er controle. Wie fraudeert moet zich melden bij de rechter…

Wat de toekomt brenge moge…
De toekomst is onzeker, nu alle (schijnbare) zekerheden zijn weggevallen. Enkele verschillen zijn wel meteen merkbaar. Mensen zoeken meer naar zekerheden dan voor de crash. Op een of andere manier lijken de kerken wat voller te stromen, hoewel dit nog bediscussieerd wordt. Door de energiecrisis treedt veel verveling op bij mensen. Velen zoeken hun geluk bij elkaar: thuis of bij een sport/cultuur/(vul maar in) vereniging. De verenigingen bieden hun diensten aan voor wie zichzelf inzet. Het vrijwilligerstekort is opgelost hierdoor… Geld accepteren doen de verenigingen nu niet, wel vrije tijd.

[ Bericht 2% gewijzigd door Goverman op 02-12-2009 19:56:08 ]
zoostdonderdag 3 december 2009 @ 11:47
Gelukkig waren weer de eerste tekenen van herstel van vertrouwen te zien. Mensen durfden weer naar de markt te komen waar de boeren hun producten aanboden. In ruil voor sieraden, playstations, of plasma schermen. Het leven kwam weer op gang.

Het vertrouwen was volkomen weggeslagen. Eerst natuurlijk al het vertrouwen in de grote ideologieën. De politici die nog de oude zuilen vertegenwoordigde, hadden het vertrouwen niet kunnen herstellen, ze hadden geen vergezichten kunnen schetsen. Alles wat de politiek deed was reageren op elkaar. Vliegen afvangen. En de media deed mee, of had het veroorzaakt. Daar was hij nog niet helemaal over uit. Het deed er niet meer toe. De nieuwe politiek had zich vooral afgezet tegen alles en nog wat, maar was met niets nieuws gekomen. Het vertrouwen in de kerk was ook weg, al jaren. Vertrouwen in het morele gehalte van wetenschappers was verdwenen na het uitlekken van allerlei belastend materiaal in wat achteraf de "klimaathoax" was gaan heten. Veel Groenen waren daarna zo teleurgesteld geweest dat er lynch partijen hadden gedreigd. Al Gore was gevlucht, nadat zijn hoofd werd geëist. Goede doelen bleken vooral goed voor zich zelf te zijn, er werd vanuit Afrika letterlijk gevraagd om te stoppen met de Westerse "hulp". Het vertrouwen in de elite was weg. Zelfs de prins had een einde aan de monarchie gemaakt, en was met zijn familiekapitaal gevlucht. Er was geen gezag meer, geen grote woorden, geen idealen. En nu was het laatste bastion ook gevallen. Het consumentisme of kapitalisme.

Het was niet eens dat de mensen inzagen dat die derde TV of extra playstation hun niet langer gelukkig maakte. Dat je van een duurdere keuken niet lekkerder of gezelliger gaat eten. Mensen waren vervreemd van elkaar, en compenseerde dat met heel veel spullen. Mensen leefden als in de reclame die hen werd voorgespiegeld. Meisjes en jongens zagen eruit als in de reclames, met de juiste kleding, de juiste spullen. Dat gaf nog het laatste stukje vertrouwen. Reclamebureaus hadden jaren lang een gevoel van ergens bij horen en gevoel van geluk aan hun producten gekoppeld. En de meesten hadden hier hun gevoel van vooruitgang vandaan gehaald. Het vooruitgangsdenken was voor veel mensen af te meten in de spullen die ze verzamelden. En ze waren hier gelukkig mee.

Totdat het op was. In 2012 was het overduidelijk. Mensen konden niet nog meer kopen. De banken leenden nu helemaal niet meer, en vielen nu als kaartenhuizen ineen. En de mensen hadden al hun inkomsten nodig voor hun basisbehoeften. Benzine was al onbetaalbaar. Maar door de inflatie waren alle basisbehoeften als eten ook veel te duur geworden. Spaarsaldo's bleken niets meer waard. In de US was het al een half jaar eerder gebeurd, maar nu ook dan hier. Het laatste stukje vertrouwen knapte. Er was niets wat nog hoop kon geven, of iemand die het gevoel bedrogen te zijn, kon kanaliseren.

En wat dan. Er waren velen die niet langer konden of wilden werken, omdat ze van hun salaris toch niets konden kopen, en niet langer het nut inzagen van hun werkzaamheden. De overheid betaalde al maanden geen salarissen meer uit. Een noodmaatregel. Eerst voor een periode van 2 maanden. Maar na 16 maanden geloofde niemand meer dat er nog salaris zou worden betaald. Niemand betaalde ook nog belasting. Niemand had nog gezag, voor wat ooit bij elkaar werd gehouden met geld. En dat was het einde van het consumentisme of kapitalisme. En wat kwam was Crisis.

Er waren veel gelegenheidsprofeten met fanatieke aanhangers. De massa's die Fortuyn en Wilders hadden gemobiliseerd wilden actie en daden. Nadat de binnensteden waren uitgekamd door de massa's op zoek naar de "daders" met huis aan huis acties, was de rust nu enigszins teruggekeerd. In de Vila-wijken werd er nog steeds gevochten om woningen. Veel niet westerse allochtonen waren hun huizen en buurten uitgejaagd en zwierven op straat. Hij had gehoord over de situatie in ziekenhuizen en bejaardentehuizen, er was gebrek aan alles. Gelukkig waren er nog personen die zich vrijwillig inzette voor de zwakkeren. Maar het werden er steeds minder. Deze mensen moesten ook opzoek naar voedsel.

De boeren, bakkers en slagers waren weer terug op de markt. De geur van brood gaf hem weer moed. het was bijna 2013.

[ Bericht 10% gewijzigd door zoost op 04-12-2009 13:06:33 ]
PietjePuk007donderdag 10 december 2009 @ 09:18
Nog een week de tijd .
simmudonderdag 10 december 2009 @ 18:50
ik ga strakkies beginnen
Bolkesteijndonderdag 10 december 2009 @ 18:56
Ik ben me al aan het voorbereiden op de zware keuzes die gemaakt moeten worden.

Komop, vaste AEX aanhang (ik mis simmu, sitting_elfling, ikweethetookniet, Q., Drive-r, Perrin, dvr, capricia, Vandergeld, pberends, Dinosaur_Sr, Zero2Nine) sla wat biertjes achterover, dan komen de mooie verhalen vanzelf uit de vingers op het scherm.
sitting_elflingdonderdag 10 december 2009 @ 19:58
quote:
Op donderdag 10 december 2009 18:56 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik ben me al aan het voorbereiden op de zware keuzes die gemaakt moeten worden.

Komop, vaste AEX aanhang (ik mis simmu, sitting_elfling, ikweethetookniet, Q., Drive-r, Perrin, dvr, capricia, Vandergeld, pberends, Dinosaur_Sr, Zero2Nine) sla wat biertjes achterover, dan komen de mooie verhalen vanzelf uit de vingers op het scherm.
Ik zal kijken of ik een gaatje kan vinden
simmudonderdag 10 december 2009 @ 20:20
mag je eindigen met een muziekje?
Drive-rdonderdag 10 december 2009 @ 21:09
Poe, op speciaal verzoek dan maar. Ik kan niet zo goed schrijven, dus fakkel me niet af

2012:
Wat heb je aan een groot huis in een lege stad? Het pand wordt steeds kouder, nu we gisteren het laatste hout hebben verstookt. De portier wist vorige maand nog een kastanjeboom in een verlaten parktuin bij Earl's Court te vinden. Kostte ons twee dagen, maar we wisten hem naar huis te slepen. Inmiddels zijn we met zijn allen in de kelderwoning getrokken. De portier, Ruben (de ex-Barclays MD van de 2e verdieping) en zijn gezin, Tammy (de Saoedisch trust-baby van de 1e) en ik. Nu lijkt het huis helemaal zo zinloos groot.

Ik denk niet dat iemand het zo heeft zien aankomen. Naar Londen kwamen we allemaal tijdelijk, ons geluk beproeven en genieten van een plek die alles te bieden heeft voor wie het kan betalen. Na de crash van 2010 kon niemand hier meer weg. Ik heb de eerste week nog geslapen op Heathrow om te kijken of ik terug kon, maar nergens was plek, zeker niet voor een bankier. Vroeger was geld alles, opeens was het een vloek. In de jaren daarna zagen we mensen de stad verlaten, maar meestal ook weer terugkomen. We hoorden "daarbuiten moeten ze ons niet" en "geld interesseert ze niet meer". We hebben het zelf niet eens meer geprobeerd.

Dus dat is 2012 voor mij. Met lotgenoten gevangen op een plek waar de samenleving is weggetrokken na 2010. Wij mochten niet mee. Voor ons niemand meer om ons te helpen, te voeden, mee samen te leven. Afgesloten van de buitenwereld in een stad die van alles is voorzien, maar waar ons niks meer aangeboden wordt en waar we ons niet meer uit kunnen kopen. Ironisch toch, eindelijk je fortuin verdienen en dan niemand meer vinden die iets van je wil hebben. En dan opeens is geld enkel nog een laatste middel om de kachel te stoken.
Bolkesteijndonderdag 10 december 2009 @ 22:05
quote:
Op donderdag 10 december 2009 20:20 schreef simmu het volgende:
mag je eindigen met een muziekje?
Als je het zelf schrijft en zingt. Trek alle creativiteit uit de kast.
simmuvrijdag 11 december 2009 @ 09:38
quote:
Op donderdag 10 december 2009 22:05 schreef Bolkesteijn het volgende:

[..]

Als je het zelf schrijft en zingt. Trek alle creativiteit uit de kast.
brrrr, never mind dan maar met het muziekje.....
martelpraktijken waren verboden tenslotte. nja, inkoming verhaaltje later vandaag als het draakje op bed ligt
simmuvrijdag 11 december 2009 @ 12:25
9 juli 2014

Lief dagboek, vandaag ben ik jarig. Nog maar 6 jaar geleden woonden we in een (zoals dat toen heette) kanswijk in Den Haag. Selene was net geboren, Sangdrax was nog niet klaar met zijn AIOschap en we zouden binnen een paar maanden verhuizen naar Drenthe. De crisis brak uit. De eerste 2 jaar leek het allemaal wel mee te vallen. Goed, de beurzen kelderen, massaontslagen vielen en bedrijven gingen failliet, maar alleen de ergste doemdenkers sloegen een noodvoorraadje in en werden uitgelachen. In die periode waren wij dankbaar dat we allebei een goede opleiding en geen schulden hebben. We woonden gewoon in een huurhuis en konden gewoon rondkomen. we wisten te sparen, ik raakte zwanger van de tweeling en we hadden plannen om een huis te kopen. In 2010 kochten we ons eerste huis, gewoon een rijtjeshuis in een dorpje in Drenthe.

De economie trok echter niet aan in 2010. De massaontslagen en faillisementen bleven. Overheden konden de lasten niet meer opbrengen, dus er werd gekort op sociale voorzieningen en allerhande subsidies via snel doorgevoerde noodwetten. Gewone mensen voelden de crisis steeds harder. Kerkelijke instellingen deden goede zaken en de huizenmarkt stortte in. De grote steden kampten met veel problemen. Zwervers, krakers, hangjongeren en veel criminaliteit. Volgens familie in de randstad kon je nauwelijks veilig over straat. De ME en het leger moesten er aan te pas komen. De beelden op het journaal waren schokkend. Pas in 2013 trok de economie weer echt aan, maar het wantrouwen blijft. (green shoots anyone?)

De crisis is grotendeels langs ons heen gegaan. Vorig jaar hebben we ons droomhuis kunnen kopen voor een vrijwel gelijk bedrag als ons eerste huis. Nu wonen we in een mooie bungalow. We komen nog steeds rond, hebben geen schulden en sparen ook nog steeds.
simmuvrijdag 11 december 2009 @ 12:26
ik miste de geur van spruitjes een beetje

op verzoek wil ik ook wel een stukje maken over hoe we in 2050 in Hoogeveen-aan-zee wonen
freudzaterdag 12 december 2009 @ 18:24
Rotterdam, 28 september 2013

We hadden het achteraf kunnen weten. Op diverse internetsite werd er al maanden over gespeculeerd, maar zelfs zij hadden niet kunnen geloven dat het zo snel zou gaat. Het begon allemaal met de lease van Siberië door China. De beurs in Moskou was volledig ingestort na een Tjetsjeense aanslag op de grootste transportpijpen van natuurlijk gas en olie, en de energiezware inkomsten van het land kregen een enorme klap.

China maakte de deal met Moskou om een groot deel van de amerikaanse staatsobligaties over te hevelen als betaling voor de lease van Siberië tot 2050. Moskou kon deze dollars goed gebruiken, omdat er de hoop was dat ze zo de energieinfrastructuur weer konden herstellen. Toen Moskou de obligaties wilde gebruiken als betaling, werden deze echter overal geweigerd. Amerika was zich financieel aan het isoleren, en als reactie op het protectionisme van de VS was de EU niet bereid staatsobligaties te accepteren tegen de boekwaarde. De OPEC landen waren ook geen optie om te verkopen, omdat deze door de desinvesteringen in vastgoed en financiele bubbels genoeg interne problemen hadden.

Toen Moskou de deal wilde aanpassen, weigerde China de staatsobligaties terug te nemen. China had in de tussentijd al een aanzienlijke 'beschermingsmacht' ondergebracht op de Siberische vlaktes. Na wat korte schermutselingen werd al snel duidelijk dat China niet verdreven kon worden. De technologische en numerieke voorsprong was te groot geworden.

China had ondertussen ook richting de EU en VS laten weten dat ze zich niet in het conflict moesten mengen. De VS werd gechanteerd met het dumpen van de dollar door China als ze ingrepen. Toen dit echter uitlekte via de Hong Kong Post, maakte de dollar alsnog een duikvlucht. Beurzen werden wereldwijd gesloten, en het bancaire systeem activeerde een pakket noodmaatregelen.

Overal in de wereld bloeide de ruilhandel ineens op, omdat er gewoonweg geen geld meer voor handen was. De imapct van dit alles was in Afrika nog wel het meest frappant. Doordat er geen steungeld meer binnenkwam, konden dictators steeds moeilijker aan wapens komen. Na een initiele golf van sterfgevallen door de opgedroogde ontwikkelingshulp, stabiliseerde hier de bevolking het eerst.

In Europa en de VS was er een omgekeerde migratie. In ruil voor voedsel hielp men mee op boerderijen. Veel amerikanen trokken naar Canada om daar voedsel te verbouwen, en in Europa waren Frankrijk en Polen populair. Uiteindelijk kwam de wereldeconomie weer op gang. De VS was te druk bezig met zijn eigen land weer op orde te krijgen om een sterk buitenlandbeleid te voeren. China was de nieuwe wereldleider, en door de mineralen en olievelden van Siberië ook grotendeels zelfvoorzienend.

Ik ga mijn tas maar weer pakken. Naast mijn reguliere werk, ga ik elke augustus naar Brabant. In ruil voor hulp bij het oogsten, krijg ik mijn groenten, aardappelen en brood. Het is heel gewoon tegenwoordig om hiervoor een tijd onbetaald verlof te nemen. Ik hoop dat ik dit volgend jaar niet meer hoef te doen. De EU heeft het agrarisch beleid nu steeds beter op orde, en door de nieuwe regelgeving op speculatie op de zogenaamde commodities, worden de prijzen voor voedsel en energie weer betaalbaar.

J.
RdeVdinsdag 15 december 2009 @ 10:16
Inzending

Goedemorgen, het 8 uur, dit is het journaal van vrijdag 18 juni 2010, mijn naam is Jeroen Wielaert.

In India zijn gisteren honderden mensen omgekomen bij protesten tegen de regering, nadat de overheid eerder deze week een belasting van 25% heeft ingevoerd op rijst en benzine. De overheid voerde de belastingverhoging in, om een groeiend tekort op de begroting sluitend te krijgen. Maar door de droogte van afgelopen jaar, is de prijs van rijst al met 40% gestegen. Voor veel Indiërs is rijst de enige vorm van voedsel, die voor miljoenen mensen nu onbetaalbaar dreigt te worden.

In het buurland Pakistan is het Amerikaanse leger er niet in geslaagd om de Pakistaanse regering af te houden van onderhandelingen met de Taliban. De VS vreest dat de Taliban via banden met de regering toegang kan krijgen tot de nucleaire wapens van Pakistan, en de minister van buitenlandse zaken Clinton heeft laten weten dat de Amerikaanse regering de optie open houd om desnoods de nucleaire wapens te vernietigen door een eenzijdige aanval van Amerika. Een woordvoerder van het leger wil niet bevestigen dat dit de reden is voor de terugtrekking van de legertroepen uit het noord-oosten van Afghanistan.

De oplopende spanning in Pakistan heeft ook gevolgen voor de olieprijs. Een vat Brent olie steeg gisteren tot een prijs van 140 dollar. Analisten verwachten dat de prijs nog wel verder zal stijgen, ook omdat de prijs van olie zich aanpast aan de oplopende inflatie.

In de VS heeft de Federal Deposit Insurance Corporation laten weten deze week het aantal banken onder verscherpt toezicht hebben verhoogt tot 700 banken. Sinds het begin van de krediet crisis eind 2007 zijn er al 500 banken gesloten, en het FDIC heeft de minister van Financiën gevraagd om een tweede lening aan de FDIC goed te keuren, om de oplopende aantal faillissementen van banken te kunnen opvangen. De FDIC is verantwoordelijk voor het verzekeren van tegoeden van spaarders in de VS.

Dan verder binnenlands nieuws....

[ Bericht 0% gewijzigd door RdeV op 15-12-2009 10:18:18 (18 juni 2009 gaat niet meer lukken :)) ]
Prutzenbergdinsdag 15 december 2009 @ 22:39
Dood Geld.
Een gemoderniseerd sprookje.

Gefascineerd keek hij hoe het vuur de bankbiljetten verteerde. Zorgvuldig had Ben enkele dollars opgerold zodat ze iets langer zouden blijven branden. In een donker steegje zat hij enigszins uit de wind. Toch drong de bittere kou door zijn kleding, tenminste, wat daar nog van over was. Het was een duur pak, met bijpassende mantel die normaal gesproken de winter draaglijk maakte. Maar nu zaten de gaten erin. Zijn enige bezit waren de kleren die hij aanhad, een enveloppe met geld, en een gouden aansteker met een bedrijfslogo er in gegraveerd. Deze had hij gekregen toen hij 5 jaar in dienst was. Een traditie uit vervlogen tijden, toen een bankier nog tevreden was met een salaris. Het licht van het vuur voerde hem weg van het donker en de kou.

Hij was terug in zijn studeerkamer en zat bij de open haard. Het was en kamer zoals je in oude films nog wel eens ziet, met boekenkasten langs de muur waaraan een rijdende ladder bevestigd was. De meeste boeken waren ongelezen maar dat maakte de kamer niet minder indrukwekkend. Op zijn schoot had hij zijn laptop en hij glimlachte. Net op tijd had hij zijn goud en aandelen verkocht. Hij zag de crash realtime voltrekken. Alles zakte tegelijkertijd in elkaar, alsof men nergens meer vertrouwen in had. Het was regelrechte paniek. Niet dat alles in één avond was gebeurd, maar het begin was duidelijk gemaakt en hij wist wat hij de komende weken kon verwachten: de Grote Crash van Alles. Ik ben die losers weer te slim af, dacht hij voldaan en hij keek naar zijn bureau dat gevuld was met stapels bankbiljetten en klompjes goud.

Het begon te sneeuwen. Het nagloeiende biljet siste zodra er een vlok op viel. Ben maakte zich kleiner om zichzelf nog enigszins warm te houden. Zijn huis was er niet meer. Afgebrand tijdens de grote plunderingen die hij ternauwernood kun ontvluchten. Na de Grote Crash brak er anarchie uit in het land. De rijken, en voornamelijk bankiers, waren vogelvrij. Velen zijn vermoord totdat iemand besloot om ze te brandmerken. Dit bleek vermakelijker dan moorden, nu waren ze altijd herkenbaar. De nationale garde had hardhandig ingegrepen en de staat voerde een nieuwe munt in. Het oude geld was niets meer waard en kon ook niet ingewisseld worden. Hierdoor hield de jacht op de rijken op. Ben had intussen een andere waarde toegekend aan zijn geld en stak weer een rolletje aan. Ben maakte zichzelf nog kleiner en boog een beetje voorover. Zo kon de sneeuw zijn vuurtje niet blussen.

Hij voelde het hete tropische zand tussen zijn tenen terwijl hij aan zijn cocktail nipte. De winter ontvlucht van zijn eerste bonus. Net van de universiteit had hij zich naar binnen gebluft bij een gerenommeerde zakenbank. Zijn cijferlijst was zeer goed, echter behaald met voorkennis. Maar voor Ben was dit het bewijs dat hij de slimste was. Voldaan dacht hij terug aan zijn grote klapper. Het was een groot risico, maar Ben had geluk en daarmee bewezen wat voor talent hij had. Hij vroeg zich even af of hij die risico's ook genomen zou hebben als het zijn eigen geld was geweest. "Ach, risico's zijn er om genomen te worden", dacht hij. En hij besloot om die avond risico te lopen op een blauwtje bij een dame in de Club.

Het papier was volledig opgebrand en het vuur doofde. Ben voelde dat die ellendige kou steeds dieper in zijn lichaam doordrong. Het hongergevoel was ondertussen verdwenen. Gek, want hij had al dagen niet meer fatsoenlijk gegeten. De afvalbakken op straat waren vrijwel leeg, mensen gooien tegenwoordig niets meer weg. Aalmoezen kreeg hij niet. Ondanks dat de situatie enigszins genormaliseerd was, werden bankiers behandeld als melaatsen. Zelfs bij het kerstdiner voor daklozen was hij niet welkom. Bij de achterdeur mocht hij de restjes opeten. Hij stak zijn laatste biljetten aan, maar dat gaf niet want zijn aansteker was leeg. Ben was te zwak om de biljetten goed op te rollen, en de vlam was daardoor groter. Hij voelde zich weer even gelukkig in zijn cocon van licht en warmte.

Bij het vuur zat oom Arthur tevreden een pijp te roken, en hij genoot van de kinderen die druk bezig waren met het uitpakken van hun cadeaus. Zoals ieder jaar werd het kerstfeest bij hem gevierd. Niet omdat hij het grootste huis had, integendeel zelfs, maar oom Arthur hield van gezelligheid en dit was voor hem een traditie die nooit doorbroken zou worden. Nieuwsgierig keek Ben naar de cadeau's onder de kerstboom, maar eerst was het tijd voor het diner. Van de kinderen werd verwacht dat zij zich vijf gangen lang, keurig zouden gedragen. Goede manieren waren erg belangrijk in de familie, al was het voor Ben duidelijk dat oom Arthur dit minder serieus nam dan zijn broers en zussen. Zo werd het wild wat die avond geserveerd werd voor hem opgediend als hamburger. Na het eten was het tijd voor warme chocolade bij de kerstboom. De kinderen duikelden over elkaar heen richting de cadeau's. Na een slok chocolade rukte Ben het papier van zijn cadeau en er verscheen een tevreden glimlach op zijn gezicht. Precies waar hij het hele jaar naar verlangd had.

"Hé Joe, er ligt hier dood geld!", grapte de straatveger naar zijn maat. Joe keek naar het gezicht van Ben. De gelukzalige glimlach op zijn bevroren gezicht, ontroerde hem. "Laat de gewone man de rotzooi maar weer opruimen!", liet hij zich niet kennen.
Rejectedwoensdag 16 december 2009 @ 00:34
Ik zie dit topic nu pas. Maargoed ik zou toch niet winnen Wel leuk om te lezen.
Dagoduckwoensdag 16 december 2009 @ 07:57
januari 2013

2012 bleek toch niet het ongeluksjaar, maar het einde nadert.

Einde.
PietjePuk007donderdag 17 december 2009 @ 17:51
De laatste avond om verhalen in te sturen en kans te maken op de DVD's .
Bolkesteijnzaterdag 19 december 2009 @ 17:04
De jury is inmiddels in beraad, zondag wordt er witte rook verwacht.
Dagoduckzaterdag 19 december 2009 @ 17:12
quote:
Op zaterdag 19 december 2009 17:04 schreef Bolkesteijn het volgende:
De jury is inmiddels in beraad, zondag wordt er witte rook verwacht.
Bolkesteijnzaterdag 19 december 2009 @ 17:14
quote:
Op zaterdag 19 december 2009 17:12 schreef Dagoduck het volgende:

[..]


Wat is er?
Dagoduckzaterdag 19 december 2009 @ 17:32
quote:
Op zaterdag 19 december 2009 17:14 schreef Bolkesteijn het volgende:

[..]

Wat is er?
Ik win niet
freudzaterdag 19 december 2009 @ 19:08
quote:
Op zaterdag 19 december 2009 17:04 schreef Bolkesteijn het volgende:
De jury is inmiddels in beraad, zondag wordt er witte rook verwacht.
Met die vorst buiten, moet je verdomd lang je adem inhouden om geen witte rook te krijgen
Govermanzondag 20 december 2009 @ 22:15
Het conclaaf heeft tot op heden slechts zwarte rook opgeleverd...

Mijn voorstel: net zo doen als pauselijke verkiezingen die wat al te lang duurden: geen eten meer sturen en de deuren van de Sixtijnse Kapel ook van buitenaf dicht doen! Dat zal ze leren
Prutzenbergzondag 20 december 2009 @ 22:27
De witte rook hangt in de kapel. De schoorsteen is waarschijnlijk dichtgesneeuwd.
PietjePuk007zondag 20 december 2009 @ 22:42
We willen iedereen bedanken voor 't meedoen aan de prijsvraag . Het is de eerste keer dat we zoiets doen in [AEX], en het aantal deelnames is prima .

De winnaars zijn *tromgeroffel*:
  • Prutzenberg
  • Freud
  • Goverman

    De verhalen blonken uit in structuur, originaliteit en ze zijn prima van niveau. Gefeliciteerd en veel plezier met de prijzen. Organisator pussydeluxe neemt via PM contact met jullie op om de prijzen te versturen.
  • freudzondag 20 december 2009 @ 23:20
    quote:
    Op zondag 20 december 2009 22:42 schreef PietjePuk007 het volgende:
    We willen iedereen bedanken voor 't meedoen aan de prijsvraag . Het is de eerste keer dat we zoiets doen in [AEX], en het aantal deelnames is prima .

    De winnaars zijn *tromgeroffel*:
  • Prutzenberg
  • Freud
  • Goverman

    De verhalen blonken uit in structuur, originaliteit en ze zijn prima van niveau. Gefeliciteerd en veel plezier met de prijzen. Organisator pussydeluxe neemt via PM contact met jullie op om de prijzen te versturen.
  • Prutzenberg en Goverman gefeli! Is altijd leuk om met dit soort dingen de verschillende invalshoeken te zien/lezen
    Prutzenbergzondag 20 december 2009 @ 23:39
    quote:
    Op zondag 20 december 2009 23:20 schreef freud het volgende:

    [..]

    Prutzenberg en Goverman gefeli! Is altijd leuk om met dit soort dingen de verschillende invalshoeken te zien/lezen
    Jij ook natuurlijk.
    Govermanmaandag 21 december 2009 @ 00:16
    quote:
    Op zondag 20 december 2009 23:20 schreef freud het volgende:

    [..]

    Prutzenberg en Goverman gefeli! Is altijd leuk om met dit soort dingen de verschillende invalshoeken te zien/lezen
    Ja, jullie ook natuurlijk!!! Toen ik later mijn verhaal weer doorlas vond ik dat er her en der wat nadere toelichtingen bij moesten, maar goed, dat zijn nuances/details zullen we maar zeggen. Wel vond ik dat ik moest voortborduren op de bijna-systeemcrisis van vorig jaar die uiteindelijk uitstel van executie bleek te zijn... (en eerlijkgezegd: ik denk dat het uitstel van executie was).

    Van Freud vond ik het scenario waarom de crash gaat ontstaan erg interessant: een clash tussen oude en nieuwe machtsblokken. Huntington had het niet kunnen verzinnen! De follow-up lijkt enigszins op die van mij: een in elkaar donderend systeem, korte anarchie en daarna totaal veranderende waarden (werken voor voedsel en inzet voor de medemens = normaal). Het verhaal van Prutzenberg had idd. iets sprookjesachtig in zich (niet helemaal mijn genre trouwens... ).

    Verder vond ik de inzending van Drive-R erg mooie wendingen hebben: de financiële mensen als paria's (vgl. besmettelijken die vroeger juist de stad uit werden gezet) en de ultieme paradox van het verhaal: als iedereen veel geld heeft dan heeft niemand er meer wat aan...

    En mijn verhaal dan? Tja, ik hoop dat onze regeringen een dergelijk scenario hebben klaarlliggen, maar ik vrees dat er bij een crash wel eens wat plunderingen en roofovervallen zouden komen... Aan de andere kant, als de nood aan de man komt, dan kunnen we in Nederland heel wat... Ik laat het zover niet komen, ik heb een noodvoorraad beerenburg in huis liggen. Nou ja, had... ik moest vandaag toch door komen met een dikke 25 cm. sneeuw, toch?

    Bolkesteijn en PietjePuk007: dank voor het organiseren en jureren! Alle inzenders: ik heb genoten van de verhalen...

    [ Bericht 2% gewijzigd door Goverman op 21-12-2009 00:25:06 ]
    Bolkesteijnmaandag 21 december 2009 @ 00:22
    Gefeliciteerd, Goverman, Prutzenberg en freud.
    Bolkesteijnmaandag 21 december 2009 @ 00:25
    quote:
    Op maandag 21 december 2009 00:16 schreef Goverman het volgende:
    Verder vond ik de inzending van Drive-R erg mooie wendingen hebben: de financiële mensen als paria's (vgl. besmettelijken die vroeger juist de stad uit werden gezeg) en de ultieme paradox van het verhaal: als iedereen veel geld heeft dan heeft niemand er meer wat aan...
    Melaatsen heten die mensen, ik moest er inderdaad ook gelijk aan denken.
    Bolkesteijnmaandag 21 december 2009 @ 00:35
    quote:
    Op maandag 21 december 2009 00:16 schreef Goverman het volgende:
    En mijn verhaal dan? Tja, ik hoop dat onze regeringen een dergelijk scenario hebben klaarlliggen, maar ik vrees dat er bij een crash wel eens wat plunderingen en roofovervallen zouden komen... Aan de andere kant, als de nood aan de man komt, dan kunnen we in Nederland heel wat...
    Wat ik mij afvroeg, hoe denk je dat overheden in staat zouden zijn om effectief te reageren in een grote crisis als veel gezinnen en familie van ambtenaren het ook bijzonder zwaar hebben? Geld is niks meer waard, alles gaat op de bon, goederen worden geconfisqueerd en handelsstromen vallen stil, hoe kun je er dan voor zorgen dat ambtenaren toch loyaal blijven en hun taken uit blijven voeren, zelfs al twijfelen zij of zij nog wel salaris ontvangen.
    Govermanmaandag 21 december 2009 @ 00:57
    quote:
    Op maandag 21 december 2009 00:35 schreef Bolkesteijn het volgende:

    [..]

    Wat ik mij afvroeg, hoe denk je dat overheden in staat zouden zijn om effectief te reageren in een grote crisis als veel gezinnen en familie van ambtenaren het ook bijzonder zwaar hebben? Geld is niks meer waard, alles gaat op de bon, goederen worden geconfisqueerd en handelsstromen vallen stil, hoe kun je er dan voor zorgen dat ambtenaren toch loyaal blijven en hun taken uit blijven voeren, zelfs al twijfelen zij of zij nog wel salaris ontvangen.
    Er spelen een aantal orden van problemen. De eerste (korte termijn) is het verdedigen van de rechtstaat: niemand mag geweld gebruiken, behalve politie/leger etc. Dat is het normale werk van deze mensen en dus zullen ze er weinig moeite mee hebben om plunderaars te pakken. Voor militairen zal het iets moeilijker zijn, maar zie Nederland in mijn scenario als een gebied waar 'vrede en veiligheid afgedwongen moet worden'.

    In deze zelfde periode is geld - zo je het al op een rekening gestort zou krijgen / in een loonzakje zou ontvangen niets meer waard... Juist hierom is distributie georganiseerd (nogal planmatig de schaarste verdelen, in tegenstelling tot wat we gewend zijn). Dit met gedwongen medewerking van alle bedrijfstakken van de voedselindustrie, ofwel, de facto onteigening van voedselvoorraden en -distributiefaciliteiten. Het gaat er dus om dat 'het volk' (waaronder de gezinnen van die ambtenaren) eten en drinken hebben. Daar zullen betrokkenen graag aan meewerken, lijkt me.

    Ofwel: het eerste orde probleem is geen issue. Verreweg de meeste ambtenaren in Nederland zijn uiterst trouw aan hun 'bevoegd gezag'. Maar... of dat zo blijft wanneer het tweede orde probleem (langere termijn)zichtbaar wordt? Het tweede orde probleem is dat de overheid in mijn scenario diep, heel diep in de kosten moest snijden. Dat betekent uiterst pijnlijke maatregelen, zowel voor de werknemers zelf als ook voor degenen die deze dinesten 'consumeren'. Kijk voor een mooi voorbeeld naar Andere Tijden, de aflevering over de ambtenarenstaking van 1983 (zoek in archief, november 2004).
    zoostmaandag 21 december 2009 @ 10:55
    Gefeli voor de winnaars! Ik ga mijn tekstschrijver vragen hoe het nu kan dat ik niet bij de winnaars ben geëindigd.
    freudmaandag 21 december 2009 @ 11:09
    quote:
    Op maandag 21 december 2009 00:16 schreef Goverman het volgende:

    [..]

    Ja, jullie ook natuurlijk!!! Toen ik later mijn verhaal weer doorlas vond ik dat er her en der wat nadere toelichtingen bij moesten, maar goed, dat zijn nuances/details zullen we maar zeggen. Wel vond ik dat ik moest voortborduren op de bijna-systeemcrisis van vorig jaar die uiteindelijk uitstel van executie bleek te zijn... (en eerlijkgezegd: ik denk dat het uitstel van executie was).

    Van Freud vond ik het scenario waarom de crash gaat ontstaan erg interessant: een clash tussen oude en nieuwe machtsblokken. Huntington had het niet kunnen verzinnen! De follow-up lijkt enigszins op die van mij: een in elkaar donderend systeem, korte anarchie en daarna totaal veranderende waarden (werken voor voedsel en inzet voor de medemens = normaal). Het verhaal van Prutzenberg had idd. iets sprookjesachtig in zich (niet helemaal mijn genre trouwens... ).

    Verder vond ik de inzending van Drive-R erg mooie wendingen hebben: de financiële mensen als paria's (vgl. besmettelijken die vroeger juist de stad uit werden gezet) en de ultieme paradox van het verhaal: als iedereen veel geld heeft dan heeft niemand er meer wat aan...

    En mijn verhaal dan? Tja, ik hoop dat onze regeringen een dergelijk scenario hebben klaarlliggen, maar ik vrees dat er bij een crash wel eens wat plunderingen en roofovervallen zouden komen... Aan de andere kant, als de nood aan de man komt, dan kunnen we in Nederland heel wat... Ik laat het zover niet komen, ik heb een noodvoorraad beerenburg in huis liggen. Nou ja, had... ik moest vandaag toch door komen met een dikke 25 cm. sneeuw, toch?

    Bolkesteijn en PietjePuk007: dank voor het organiseren en jureren! Alle inzenders: ik heb genoten van de verhalen...
    Ik lees aardig wat, en vooral Clancy achtige scenario's zijn erg boeiend. Ik heb nog steeds in mijn kop een serieus boek zitten in deze stijl...
    Govermanmaandag 21 december 2009 @ 11:14
    quote:
    Op zondag 29 november 2009 03:07 schreef Bolkesteijn het volgende:
    Mods zijn natuurlijk uitgesloten van deelname. Maar ik zal van de week eens kijken of ik ook een leuk verhaaltje hier neer kan zetten.
    We wachten nu natuurlijk in spanning af .
    Bolkesteijnmaandag 21 december 2009 @ 11:34
    quote:
    Op maandag 21 december 2009 11:14 schreef Goverman het volgende:

    [..]

    We wachten nu natuurlijk in spanning af .
    Ehh, oeps. Ik kan het nu niet zo uit de mouw schudden, ik moet altijd even geprikkeld worden voordat ik wat op het scherm kan krijgen, geduld, ik had er niet meer aan gedacht.
    Prutzenbergmaandag 21 december 2009 @ 12:08
    quote:
    Op maandag 21 december 2009 11:34 schreef Bolkesteijn het volgende:

    [..]

    Ehh, oeps. Ik kan het nu niet zo uit de mouw schudden, ik moet altijd even geprikkeld worden voordat ik wat op het scherm kan krijgen, geduld, ik had er niet meer aan gedacht.
    Dit is een belofte?
    freudmaandag 21 december 2009 @ 12:17
    quote:
    Op maandag 21 december 2009 12:08 schreef Prutzenberg het volgende:

    [..]

    Dit is een belofte?
    Zo lees ik het wel .
    PietjePuk007woensdag 3 februari 2010 @ 22:34
    quote:
    Op zondag 20 december 2009 22:42 schreef PietjePuk007 het volgende:
    De winnaars zijn *tromgeroffel*:
  • Prutzenberg
  • Freud
  • Goverman
  • En, hebben jullie de DVD's al bekeken ? Was 't wat ?
    Govermanzondag 7 februari 2010 @ 12:49
    Ik heb de eerste drie afleveringen van de BBC-documentaire over geld gezien. Een soort basiscursus geld en afgeleide producten (aandelen, obligaties). Ook gaat men goed in op de problemen die dergelijke producten met zich mee brengen. Goed onderbouwd! Misschien ga ik vanmiddag even verder kijken.

    De presentator (Niall Ferguson) neemt de kijker mee naar allerhande plaatsen waar finaciële producten zijn uitgevonden of waar deze veel voorkomen. Van de oude binnenstad van Venetië (obligaties) tot aan achterstandswijken in Manchester (Sharkloans) wordt uitgelegd waarom producten werken zoals ze werken. De (soms vernietigende) gevolgen komen ook aan de orde: de Argentijnse hyperinflatie en de eerste aandelenfraude door een beroepscrimineel (en gokker) in Parijs (die aandelen ontdekte in Amsterdam).

    Met andere woorden: typisch een BBC-documentaire. Goed onderbouwd en mooi beeldend gebracht.

    De docu IOUSA is ook interessant. Het laat het financieringstekort van de VS zien vanuit vier hoeken:
    1. begrotingstekort
    2. spaartekorten (particulieren)
    3. handelstekort
    4. leiderschapstekort

    De (voormalige) thesaurier-generaal van de VS heeft een tijdlang met een paar non-profitorganisaties een "fiscal wake-up tour" gemaakt om het probleem van de oplopende staatsschuld op de agenda te zetten. Dit niet met altijd even veel succes overigens.

    In de vier bovengenoemde hoofdstukken wordt het probleem uiteengezet, inclusief onderbouwing en oplossingsmogelijkheden. Alleen de maatschappelijke impact in de VS bleef (i.i.g. tot aan de kredietcrisis) bleef ernstig achter... Als je VS vervangt door Nederland en de boel een klein beetje nuanceert dan krijg je meteen een heel aardig beeld van de situatie in Nederland.
    PietjePuk007maandag 8 februari 2010 @ 13:57
    Tof, thanx .