Dat laatste hoor ik vaker. Veel vrienden, kennissen en familieleden zien mij liever niet vertrekken. Natuurlijk beweren ze dat ik mijn hart moet volgen en vooral moet doen waar ik in geïnteresseerd ben, maar het liefst hebben ze mij dichtbij. Vooral mijn ouders zullen er moeite mee hebben dat ik 1,5 jaar van huis ben. Naast het feit dat ze mij zullen missen, vinden ze het ook een gevaarlijke onderneming. Natuurlijk moet je je goed voorbereiden, maar ik vind dat veel mensen een verkeerd beeld van de wereld hebben. Uiteraard zijn er landen met veel criminaliteit, zijn er oorden waar (tropische) ziekten heersen waar wij in Nederland nooit mee te maken krijgen en ben je op veel plekken op jezelf aangewezen... Maar moet ik voor dat soort zaken mijn droom aan de kant schuiven? Dacht het niet!quote:
Je geeft het zelf al aan. Het vele reizen kan een slopende werking hebben. Dat is 1 van de redenen waarom ik er voor kies om 1,5 jaar weg te blijven. Het is niet zo dat ik in 1,5 jaar de gehele wereld ontdekt zal hebben, maar het biedt in ieder geval de mogelijkheid om de landen in een wat rustigerr tempo te ervaren dan wanneer je alles in een paar maanden propt. Ik probeer er ook voor te zorgen dat er genoeg variatie in het programma komt.quote:Op dinsdag 9 juni 2009 16:22 schreef C.L.Werner het volgende:
Nou qua sabbatical kan ik je niet echt advies geven (heb de laatste jaren geen vakantie genomen - gevolg over 300 vakantieuren over).
Ikzelf reis verschrikkelijk veel voor mn werk, reeds 130+ vluchten in minder dan een jaar. Het breekt je wel op, ik zou zeggen ga niet TE veel reizen en zorg dat je goed je rustmomenten pakt. Reizen is leuk totdat je ongeveer 2 a 3 vluchten per week hebt. Zorg dat je goed uitgerust bent en onderschat jetlag niet (als dat van toepassing is).
Het is toch iets anders, aangezien jij de zekerheid hebt weer terug te kunnen keren naar jouw oude vertrouwde functie. Ik val na mijn sabbatical in een diep zwart gat.quote:Op woensdag 10 juni 2009 00:38 schreef kevin85 het volgende:
Ik ga september hetzelfde doen, alleen dan 'slechts' bijna een half jaar.
Heb hiervoor overigens precies dezelfde redenen als TS.
Heb het met mijn werkgever prima kunnen regelen en keer hierna gewoon weer terug op mijn stek.
Heb er ontzettend veel zin in
Ik ben het met bovenstaande eens, maar feit is dat ik na mijn sabbatical weer moet zorgen voor voldoende inkomen om het een en het ander te kunnen bekostigen. Als veel potentiële werkgevers moeite hebben met een hiaat in het CV, dan zet dat toch wel aan het denken. Ik kan mij voorstellen dat de werkgevers een beetje huiverig zijn voor het aannemen van een "Free Willy", die op elk moment weer een nieuw avontuur in zijn hoofd kan halen.quote:Op dinsdag 9 juni 2009 17:39 schreef Idler het volgende:
Geweldig plan TS!
En dat gat in je CV, maak je daar geen zorgen om. Een werkgever die je om deze reden niet aan zou nemen, daar moet je helemaal niet voor willen werken.
Als je nu de kans hebt om zoiets te ondernemen, moet je dat vooral doen. Voor je het weet zit je wel vast aan kinderen/hypotheek/...
Je hebt gelijk, las even over iets heen.quote:Op woensdag 10 juni 2009 08:14 schreef Perenijsje het volgende:
[..]
Het is toch iets anders, aangezien jij de zekerheid hebt weer terug te kunnen keren naar jouw oude vertrouwde functie. Ik val na mijn sabbatical in een diep zwart gat.Het zal hoe dan ook een geweldige ervaring zijn. Weet je al welke landen je gaat bezoeken?
Hoe staan jouw collega's tegenover deze keuze? Zijn ze blij voor je of hebben ze het gevoel dat jij ze in de steek laat? Ligt natuurlijk aan het soort functie dat je bekleed, maar ik kan mij voorstellen dat sommige mensen het niet in dank afnemen (jaloezie?). Het is in ieder geval fantastisch dat de werkgever mee wil werken / denken!
Ja, ik neem ontslag. Ik zorg er voor dat ik voor het vertrek alle lopende abonnementen en verplichtingen heb opgezegd. Zoals gezegd heb ik geen hypotheek en dien ik alleen mijn huurcontract tijdig op te zeggen. Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik met mijn inboedel en apparatuur ga doen. Alle meubelen voor 1,5 jaar opslaan is een optie, maar ik deins er niet voor terug om alles in de verkoop te doen. Het is een vrij modern interieur, dus het kan mij nog een aardig extra zakcentje opleveren.quote:Op woensdag 10 juni 2009 13:31 schreef kevin85 het volgende:
[..]
Je hebt gelijk, las even over iets heen.
Ik ga richting Zuid-Amerika (Bolivia, Chili & Argentinië), Australië en Nieuw-Zeeland.
De meeste collega's snappen het heel goed en vragen zich af waarom zij het ook niet doen / aandurven.
Het was echter wel een bezwaar van mijn chef dat ik met mijn 24 dit al wil gaan doen en oudere werknemers mogelijk jaloers oid zouden zijn.
Het achterste van hun tong zullen ze toch niet snel laten zien, denk ik.
Maar jij neemt dus helemaal ontslag?
Zoals ik eerder vermeld heb, staan de meeste landen al vast. Ik heb het benodigde budget gebaseerd op de gegevens die ik heb ontvangen van reizigers die deze landen al eerder hebben bezocht. Via internet (blogs en fora), maar ook direct via kennissen en vrienden. Hun onkosten (vervoer, verblijf, slaapplek, eten en drinken) heb ik met een klein percentage verhoogd i.v.m. eventuele inflatie. Al deze kosten wil ik van mijn spaargeld betalen. Daarnaast hou ik een reservepot aan voor eventuele excursies, onvoorziene kosten en noodgevallen.quote:Op woensdag 10 juni 2009 15:32 schreef flipsen het volgende:
Zorg vooral dat je, ook na je reis, nog wat spaarcentjes overhebt om het in NL nog even uit te kunnen zingen. En een jaar tot anderhalf jaar gaat je behoorlijk wat geld kosten, ook in zogenaamde ´goedkope´ landen. Zelf heb ik ontslag genomen en ben voor een half jaar naar Argentinie gegaan (kende ik al) om na te denken over de toekomst en wat ik wilde. Heeft voor mij erg goed uitgepakt, woon er inmiddels bijna 4 jaar en ben na dat halve jaar een gespecialiseerde reisorganisatie begonnen.
Ik heb zojuist een kijkje genomen op jullie website. Ik denk dat je erg tevreden mag zijn met zo'n job, met name omdat je het zelf gecreëerd hebt. Top! Heb jij toevallig ook ervaring met het regelen van een reis / bootreis naar Antarctica? Ik heb begrepen dat je vanuit het zuiden van Argentinië (de haven van Ushuaia) diverse reizen kunt plannen, maar als ik naar informatie zoek kom ik de meest tegenstrijdige berichten tegen (o.a. over de kosten, het aantal personen dat per jaar vervoert wordt, de eisen, het ter plekke boeken of vooraf regelen, enzovoorts..).quote:Op woensdag 10 juni 2009 18:28 schreef flipsen het volgende:
Het opstarten van een reis-organisatie is een fluitje van een cent en Tipica Reizen staat in Nederland ingeschreven, omdat daar inderdaad veel dingen uitstekend geregeld zijn. Verdienen in euros en uitgeven in pesos is natuurlijk wel erg lekker
Hoe staan jouw ouders, zus/broer, familie en vrienden tegenover het idee om voor zo'n lange tijd te vertrekken? Geven ze steun of vinden ze het egoïstisch om de dierbaren zo "in de steek te laten"?quote:Op zaterdag 13 juni 2009 12:25 schreef Farenji het volgende:
Ik heb er al heel veel en lang over nagedacht. Het terugkomen lijkt me inderdaad het moeilijkste, omdat je dan geen huis hebt, geen baan, en je weer moet wennen aan het gewone leven en de sleur. Maar ik ben vol vertrouwen dat dat wel gewoon gaat lukken. Ik zorg voor wat reservegeld om dit te kunnen regelen. Ik ben op (kortere) reizen meer dan genoeg mensen tegengekomen die het ook allemaal gelukt was, zij zeiden zonder uitzondering: "Doe het! Je krijgt er geen spijt van!"
Mijn moeder heeft er ook ontzettend veel moeite mee. Mijn vader minder, maar hij houdt zich misschien groot voor zijn "kleine" jongen.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 15:14 schreef Farenji het volgende:
Mijn broer vindt het geweldig. Meeste van mijn vrienden ook, al is de reactie wel regelmatig "ik zou dat zelf nooit doen!"
Mijn ouders vinden het iets minder geweldig, denk ik, ze weten het nog niet echt.![]()
Ga het langzaamaan inmasseren. Ik weet zeker dat de reactie zal zijn: "ja maar ja maar! een maand is toch ook leuk?!?" Vooral mijn moeder wordt al ongerust bij het idee.
Maar uiteindelijk zullen ze me wel steunen.
Doe eens gek en vertel ons meer over jouw ervaring. Welke landen heb je bezocht? Hoe oud was je? Wat is de mooiste (en de minste) belevenis geweest? Ben je er door veranderd?quote:Op dinsdag 16 juni 2009 16:17 schreef Kumusta het volgende:
Doen!
Ik ben er enige jaren geleden 1,5 jaar tussenuit geweest op reis in het buitenland. Een fantastische ervaring, die ik nooit had willen missen.
Laat je niet tegenhouden door zaken als: maar wat moet je dan als je weer terugkomt, baan, pensioen, etc. Natuurlijk heeft het consequenties, maar die kunnen niet opwegen tegen de ervaringen die je opdoet.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |