abonnement Unibet Coolblue
pi_78191989
quote:
Op vrijdag 19 februari 2010 16:57 schreef pberends het volgende:

[..]

Ik zie hier niet veel in eigenlijk, het grote toekomstige voordeel van zonne-energie (als het veel efficiėnter en goedkoper wordt) is dat het de-centraal opgewekt kan worden. Anders zijn we alsnog geopolitiek afhankelijk van onze energie.
Dan begrijp je het DESERTEC concept nog niet helemaal... Het is een oplossing AANVULLEND op anderen in de energie-mix (zoals decentrale opwekking via zon, wind, etc.), waarbij concentrated solar power (SCP) uit de Sahara een aantal eigenschappen heeft die doorslaggevend zijn en niet te matchen in Europa.

Ten 1e kunnen de installaties 24/7 draaien, door de constante weersomstandigheden en de zonne-intensiteit aldaar kan de vloeistof zodanig verhit worden dat men precies de nachturen kan overbruggen en dus volcontinu blijft genereren. Met zonnecellen (solar panels) kan dit niet, geen zon = geen energie en opslaan is een technisch moeilijke en dure grap. Dit is sowieso het grote probleem van duurzame energie in Europa (ook wind) : geen continuiteit/ voorspelbaarheid. Dit is alleen op te lossen door alles aan elkaar te knopen via een supergrid, met daarbij ook constante aanvoer (zoals de steady input uit de Sahara).

Ten 2e is de zonneintensiteit in de Sahara veel hoger (zelfs i.v.m. Zuid-Spanje), gecombineerd met de schaalgrootte (ongelimiteerd oppervlak in onbewoond gebied) kan de unit price p/kwH significant lager uitpakken en wordt daarmee de investering rendabel.

Ten 3e , tegemoetkomend aan de 'afhankelijkheid', kiest DESERTEC niet voor een paar kolossale, maar juist voor talrijke (grote) centrales, verspreid over meerdere landen, aan elkaar gekoppeld en verbonden met de EU via meerdere HV DC kabels (= slechts ene paar % loss over 3.000 km). Bovendien levert het ook energie voor de MENA-landen zelf en plaatst men de installaties bij voorkeur langs de kust waardoor 'excess heat' kan worden ingezet bij de ontzilting van water, iets dat zeer welkom is in die landen. Sabotage dient dan ook geen enkel belang behalve dat van terroristen, maar die zullen dan op zeer veel plekken tegelijk moeten toeslaan.

Tenslotte heeft het weinig zin voor de MENA landen om 'kranen dicht te draaien'. Niet geoogste zonne-energie kun je immers niet opslaan, het is er "in abundance" i.t.t. olie en gas, en de prijs is dan ook moeilijk te manipuleren. Tot slot: het land dat dit toch doet isoleert zich per direct, schoffeert afnemers plus investeerders die ook bij de buren terecht kunnen, en loopt zelfs politiek en militair risico. Bovendien kan Europa altijd nog gas, kolen en kerninstallaties inzetten als back-up power voor noodsituaties.

@ Drive-r: DESERTEC voorziet wel degelijk ook in de Tower-technologie; men bekijkt per lokatie de meest geschikte technologische opties.

Ik vind DESERTEC persoonlijk een briljante visie en ben ervan overtuigd dat we hier nog veel van gaan horen de komende jaren. Bedenk daarbij dat de variabele kosten nihil zijn en dat er grote efficiency-slagen verwacht worden in de komende decennia. Het is dan ook geen verassing dat financiele reuzen als Deutsche Bank nu al meedoen en dat vele anderen staan te trappelen om aan te sluiten.

Het is gewoon een erg interessante business case, maar dan wel een die je enkel zult begrijpen als je inziet dat het een paradigm-change is t.o.v. de huidige situatie (eindig fossiel vs. oneindige zon).
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')