abonnement Unibet Coolblue
pi_66132744
Zodra het weer een beetje "buitenzit" weer wordt, zal de BBQ weer aangestoken worden of de Skottel. Ik ben nogal een vleeseter en heb wat ervaring (ver verleden) met ambachtelijk vleeswaren. Ookal is het niet te vergelijken met een "gelijk klaar" bbq, maar ik zit er aan te denken om een rookkast aan te schaffen. Ik vindt ham lekker, gerookte kipfilet, gerookte vis etc. Dus heb ik mijn oog laten vallen op een rookkast die wat prijs betreft wel aantrekkelijk is. Rookkast Urk


Zijn hier nog liefhebbers die zo nu en dan ook eens een rookkast aanjagen en doe je er leuke dingen mee? Zo ja, wat?
  maandag 16 februari 2009 @ 20:19:39 #2
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_66132996
Jeetje, waarom zo'n joekel? Ik ben ook dol op die rooksmaak, maar ik gebruik gewoon een klein rookoventje dat op het gasfornuis kan:



Als je zo'n groot ding hebt gebruik je 'm vast ook niet zo vaak. Dit kleintje gebruik ik gemiddeld eens per week. Hup, tevoorschijn halen, scheppie "smoking agent" op de bodem, afdekschaal en rooster erop. Vlees ingevet op rooster. Schuifdeksel goed dicht. Op klein pitje zetten en 7 minuutjes later is het wel klaar. Daarna nog lekker grillen en je hebt heerlijk mals, sappig vlees met rooksmaak. Helemaal gaar roken kan ook wel, maar ja, dat is vaak lang zo lekker niet hoor.

Heb er toevallig laatst over geblogd, hiero: http://kokrobin.wordpress.com/hot-smoking/
pi_66133507
quote:
Op maandag 16 februari 2009 20:19 schreef RobinOok het volgende:
Jeetje, waarom zo'n joekel? Ik ben ook dol op die rooksmaak, maar ik gebruik gewoon een klein rookoventje dat op het gasfornuis kan:

[ afbeelding ]

Als je zo'n groot ding hebt gebruik je 'm vast ook niet zo vaak. Dit kleintje gebruik ik gemiddeld eens per week. Hup, tevoorschijn halen, scheppie "smoking agent" op de bodem, afdekschaal en rooster erop. Vlees ingevet op rooster. Schuifdeksel goed dicht. Op klein pitje zetten en 7 minuutjes later is het wel klaar. Daarna nog lekker grillen en je hebt heerlijk mals, sappig vlees met rooksmaak. Helemaal gaar roken kan ook wel, maar ja, dat is vaak lang zo lekker niet hoor.

Heb er toevallig laatst over geblogd, hiero: http://kokrobin.wordpress.com/hot-smoking/
Ja, zo'n joekel vind ik leuk voor de heb en ook een beetje voor het gevoel van in de tuin je vlees en vis roken. Op een of andere manier vind ik dat wel iets gezelligs hebben.
Je kent het wel, mannen en BBQ's, dat maakt ze meteen de beste kok van de wereld. Ik ben zo'n stereotype.
Leuke blog trouwens, die zalm ziet er heerlijk uit.
  maandag 16 februari 2009 @ 20:42:13 #4
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_66134173
Dankje.
Okay, dat snap ik wel, dat zo'n "echte rookkast" trekt. Maar euh, ligt zo'n superdeluxe amerikaanse bbq/smoker dan niet meer voor de hand? Of is dat niet echt genoeg?
pi_66134349
quote:
Op maandag 16 februari 2009 20:42 schreef RobinOok het volgende:
Dankje.
Okay, dat snap ik wel, dat zo'n "echte rookkast" trekt. Maar euh, ligt zo'n superdeluxe amerikaanse bbq/smoker dan niet meer voor de hand? Of is dat niet echt genoeg?
Ja, maar ik denk niet dat ik de volledige steun van mijn vrouw krijg als ik aankom met een rekening voor zo'n smoker.

Maar ik rook jij ook kip?
  maandag 16 februari 2009 @ 22:40:44 #6
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_66141203
Oh, ja, die bbq/smokers zijn wel prijzig ja.
Ik rook niet. Ik rook wel kip. Kipfilet. Hoezo?
(lijkt dan trouwens niet op die kipfilet uit de supermarkt hoor, maar volgens mij zijn die ook "nepgerookt", nooit rook gezien, alleen een rooksmaakje gekregen)
pi_66141693
Gerookte kip van de super ziet er alleen al heel anders uit ja!! Op zich best lekker, maar zelf roken is vele malen lekkerder. Ik heb het wel eens op deze manier gedaan:





resultaat na 1,5 uur:


kip, speklapjes en forel

Maar voor thuis lijkt me zo'n rookoven een goed alternatief! Mooi ding hoor!! Maar een maatje kleiner is voor thuis gebruik denk ik ook afdoende..
pi_66141846
We hebben 2 weken geleden in de kook winkel erg staan twijfelen tussen het exemplaar van RobinOok en deze
Zijn er niet uitgekomen en twijfelen nog steeds.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  maandag 16 februari 2009 @ 23:04:04 #9
63722 z80
I fink you freaky
pi_66142412
de rook kast ziet er leuk uit.
zeker als je een beetje tuin hebt.
ben alleen bang dat ik deze een paar keer zal gebruiken en verder alleen maar staat weg te roesten.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_66142944
quote:
Op maandag 16 februari 2009 22:50 schreef Sunnythesun het volgende:
Gerookte kip van de super ziet er alleen al heel anders uit ja!! Op zich best lekker, maar zelf roken is vele malen lekkerder. Ik heb het wel eens op deze manier gedaan:

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

resultaat na 1,5 uur:
[ afbeelding ]

kip, speklapjes en forel

Maar voor thuis lijkt me zo'n rookoven een goed alternatief! Mooi ding hoor!! Maar een maatje kleiner is voor thuis gebruik denk ik ook afdoende..
Damn, dat ziet er lekker uit.
quote:
Op maandag 16 februari 2009 23:04 schreef z80 het volgende:
de rook kast ziet er leuk uit.
zeker als je een beetje tuin hebt.
ben alleen bang dat ik deze een paar keer zal gebruiken en verder alleen maar staat weg te roesten.
Het wegroesten zal nog wel meevallen (overdekte ruimte) ik denk alleen niet dat ik de hele zomer aan het roken sla. Nou woon ik op een kleine afstand van een visserdorp en zo nu en dan eens een paar kilo vis halen en voor de familie eens wat roken is ook gewoon leuk.
pi_66150319
Dat model Urk is perfect als je een beetje uitgekeken bent op zo'n kleine rookkast(werken erg goed). De wat grotere hebben als voordeel dat je je de vis of worsten kunt ophangen. Een ander voordeel is dat je minder heet kunt roken. Zelf ga ik deze aanschaffen
http://www.rooktonnen.nl/(...)ie_30_x_30_x_100.htm
pi_66151805
quote:
Op dinsdag 17 februari 2009 10:07 schreef r2d22 het volgende:
Dat model Urk is perfect als je een beetje uitgekeken bent op zo'n kleine rookkast(werken erg goed). De wat grotere hebben als voordeel dat je je de vis of worsten kunt ophangen. Een ander voordeel is dat je minder heet kunt roken. Zelf ga ik deze aanschaffen
http://www.rooktonnen.nl/(...)ie_30_x_30_x_100.htm
jeetje heb je een eigen viswinkel ofzo???
pi_66152019
Nee dat niet maar een paar keer per jaar wat worsten roken, wat kip en vis. Loont toch de moeite om zoiets te kopen. Ik heb jaren lang zo'n klein kastje gebruikt maar die was doorgeroest(koop dus een rvs) en moet nu iets nieuws aanschaffen en ik wilde ook koud roken, vandaar.
pi_66173909
quote:
Op dinsdag 17 februari 2009 10:07 schreef r2d22 het volgende:
Dat model Urk is perfect als je een beetje uitgekeken bent op zo'n kleine rookkast(werken erg goed). De wat grotere hebben als voordeel dat je je de vis of worsten kunt ophangen. Een ander voordeel is dat je minder heet kunt roken. Zelf ga ik deze aanschaffen
http://www.rooktonnen.nl/(...)ie_30_x_30_x_100.htm
Ik kan zo even niet vinden wat zo'n kast mag kosten, maar ik geloof niet dat ik veel begrip zal ontvangen als er zo'n factuurtje binnen komt. En zeker niet voor een beginner.
pi_66188987
Ja lastig dat die prijzen er niet bij staan.
Moest hiervoor mailen.
Kleine en grote kast ieder 150 euro dus 300 voor de hele installatie.
pi_66196138
Zo'n rookkast die je op het gasfornuis zet werkt ideaal. Alleen de geur die het verspreid in je huis vind ik wat minder, gebruikte het zelf in de horeca.
pi_66246077
TVP. Ik twijfel ook al lange tijd over een rookkastje/oventje. Zo lekker, gerookt vlees.
Is dat zo?
pi_66246260
Gezien de Google advertentie van Stoveman rookovens de hele tijd in dit topic, mogen ze zich hier wel even melden voor een leuke FOK! aanbieding.
pi_67481200
Nou, ik heb zojuist een rookoven besteld. Was wel even zoeken en informeren over prijs en kwaliteit. Ik ging in de eerste instantie voor een Stoveman, maar kon het verschil in kwaliteit niet vinden met Rookovens.nl.
Klik


[ Bericht 0% gewijzigd door Dirkh op 28-03-2009 09:56:27 ]
  vrijdag 27 maart 2009 @ 23:11:01 #20
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_67481310
Wat maakt nou precies die dingen 'roken'? smoking agent zegt me niet zoveel namelijk.

Ik ging nog wel eens vroeger naar de haven bij de rokerij gerookte paling halen. Weinig dingen die dat overtreffen.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_67484173
quote:
Op vrijdag 27 maart 2009 23:11 schreef popolon het volgende:
Wat maakt nou precies die dingen 'roken'? smoking agent zegt me niet zoveel namelijk.

Ik ging nog wel eens vroeger naar de haven bij de rokerij gerookte paling halen. Weinig dingen die dat overtreffen.
Volgens mij is dat zaagsel of pulp van bv. eik, appelboom etc.
Life is too short not to have fun
  zaterdag 28 maart 2009 @ 01:03:23 #22
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67484255
Ja, kijk, dit zijn allemaal smoking agents:



Hout, zwarte theesoorten, rijst. Maar die kleine potjes zijn wel duur en dat schiet bij koud roken niet op, want daarvoor heb je veel teveel smoking agent nodig. (bij warm roken maar 1 a 2 eetlepels per keer) Daar rechtsachter in die bak zit wat simpeler houtmot uit een grote zak. Dat is beter te betalen. Ik kreeg 'm van iemand dus weet niet van welk hout het is gemaakt trouwens, ik vermoed beuk.

[ Bericht 16% gewijzigd door RobinOok op 28-03-2009 12:00:33 ]
  zaterdag 28 maart 2009 @ 09:54:34 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67487679
Intressant, ga eens nadenken over hoe je zelf koud zou kunnen roken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_67488249
quote:
Op vrijdag 27 maart 2009 23:11 schreef popolon het volgende:
Wat maakt nou precies die dingen 'roken'? smoking agent zegt me niet zoveel namelijk.

Ik ging nog wel eens vroeger naar de haven bij de rokerij gerookte paling halen. Weinig dingen die dat overtreffen.
In de kast die ik heb besteld zit een lade waar je houtmot in doet. Dat is fijn zaagsel zeg maar of snippers. Daar steek je een paar aanmaakhoutjes in die je dus aansteekt. Hierdoor gaat het mot smeulen en dus roken.
Dan doe je de la dicht en komt de rook in de kast.
  Moderator zaterdag 28 maart 2009 @ 14:06:01 #25
45833 crew  Fogel
pi_67492768
Ik dit topic in de gaten houden, rooksmaak
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')