abonnement Unibet Coolblue
  maandag 19 mei 2008 @ 13:12:05 #1
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58760245
Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie?
De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over . Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar Nespresso Topic Part II. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic ([KSC #833] Hé lul! Koffie graag!).

Barista?
De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos
Er zijn vier verschillende typen espresso-machines:
1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde.
2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk
3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand.
4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP!
Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt

Goede bonen dus...
Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn?
Dat klopt, Fixers begrijpt er gewoon niks van
Maar even serieus, zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man!
Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art?
Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen)
(de mooiste rosetta ooit)
(double heart tulip)
(mooie tulp)
(basic hartjes)
(basic appeltje)


Plaatjes!
Kees van der Westen machines:


Latte Art:


Bonen:


Espresso (uit een bodemloze filterdrager):


Mazzer Mini molen:


Links
Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen

Vorige delen:
Het Grote Barista topic
Het Grote Barista Topic Deel II
Het grote Baristatopic deel 3
Het grote Baristatopic deel 4
Het grote Baristatopic #5
Het grote Baristatopic #6
Koffie voor de fijnproever

[ Bericht 3% gewijzigd door Mark_V op 21-05-2008 10:13:15 ]
  maandag 19 mei 2008 @ 13:19:26 #2
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58760376
Ik heb maar gewoon een nieuw topic aangemaakt, maar dat wil niet zeggen dat de TT "baristatopic" moet blijven. Hoe denken we erover? Mij lijkt "Koffie voor de fijnproever" het beste alternatief.

Ik zal de startpost trouwens nog een beetje oppoetsen, op dit moment is het allemaal nog erg beperkt.
pi_58762325
Met dat idee zat ik ook al Mark_V het andere topic was een beetje dood gebloed
Vanaf 17.00 mag ik weer heerlijk bezig in het feithhuis
  maandag 19 mei 2008 @ 16:55:30 #4
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_58764142
Ik vind "Koffie voor de fijnproever" ook een hele mooie
Dat maar doen dan?
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_58767191
Dat vind ik prima.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 19 mei 2008 @ 20:03:31 #6
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_58767294
quote:
Op maandag 19 mei 2008 19:57 schreef W1ZZ het volgende:
Dat vind ik prima.
Dan ga ik het nú veranderen
en zoals in de FAQ staat: hier een sticker voor je creatieve TVP

It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_58770924
Wát Nog een koffietopic?!
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58771009
Nee, dit is het omgedoopte baristatopic zodat nu ook mensen die graag lekkere koffie zetten met de ouderwetse snelfiltermethode of bijvoorbeeld met een french press (cafetière) mee kunnen kletsen.

Maar wel nog steeds een topic voor liefhebbers/hobbyisten dus, geen senseo/oploskoffie/nespresso/PuC/etc...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 19 mei 2008 @ 23:25:14 #9
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_58771072
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:22 schreef W1ZZ het volgende:
Nee, dit is het omgedoopte baristatopic zodat nu ook mensen die graag lekkere koffie zetten met de ouderwetse snelfiltermethode of bijvoorbeeld met een french press (cafetière) mee kunnen kletsen.
dús een koffietopic
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_58771140
Ja, maar niet nóg een koffietopic. Het aantal koffietopics is hierdoor niet veranderd. Smartass
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58771142
Ik vind dit altijd erg leuk:


Onlangs in Italië heb ik een aantal maal zo'n bak gekregen.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58771187
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:28 schreef OA het volgende:
Ik vind dit altijd erg leuk:
[ afbeelding ]

Onlangs in Italië heb ik een aantal maal zo'n bak gekregen.
dat is 1 italiaanse bak die niet zal wegrijden
Redacted
  maandag 19 mei 2008 @ 23:30:32 #13
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_58771218
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:27 schreef W1ZZ het volgende:
Ja, maar niet nóg een koffietopic. Het aantal koffietopics is hierdoor niet veranderd. Smartass
weet ik toch
Ik mag je allen graáág plagen
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  maandag 19 mei 2008 @ 23:36:44 #14
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_58771383
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:18 schreef OA het volgende:
Wát Nog een koffietopic?!
Nog een koffieREEKS, zelfs
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
  maandag 19 mei 2008 @ 23:48:34 #15
97745 Thorical
finding a way
pi_58771685
Black Filterkoffie

Onze meesterkoffiebrander heeft de allerbeste Arabica bonen geselecteerd op basis van hun rijke aroma en intense smaak. Vervolgens zijn deze koffiebonen zo gebrand dat ze al hun kracht en subtiliteit prijsgeven.

Black heeft een krachtig en verfijnd karakter. BLACK is verrassend: in de fruitige aroma's is bosbes en framboos te herkennen. Black is - volgens ons - de beste koffie die er is.
Waarom dan niet in een bonen versie?
Ik zou hem best eens willen proberen als espresso.
pi_58771875
Een fruitig aroma (zoals in een Ethiopiër of in veel sterkere mate in een Keniaan) is niet altijd even prettig als espresso. Je moet je voorstellen dat alle smaken in een espresso veel intenser zijn, dus dat fruitige zuurtje dat in een kop snelfilterkoffie erg lekker is kan wel eens veel te heftig zijn als espresso.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58772808
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:22 schreef W1ZZ het volgende:
Nee, dit is het omgedoopte baristatopic zodat nu ook mensen die graag lekkere koffie zetten met de ouderwetse snelfiltermethode of bijvoorbeeld met een french press (cafetière) mee kunnen kletsen.

Maar wel nog steeds een topic voor liefhebbers/hobbyisten dus, geen senseo/oploskoffie/nespresso/PuC/etc...
Dit vind ik wel een vreemde eend in de bijt. Met Nespresso is helemaal niets mis, mijns inziens.
Ik heb het nu een aantal keer gehad en als je de goede smaken een beetje uitzoekt is het uitstekend te drinken.
Natuurlijk heb ik liever de koffie die ik zelf maal en dan met mijn Rancilio Silvia zet, maar ik vind er niets mis mee. Dit in tegenstelling tot Senseo en die andere troep.
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
pi_58773664
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:28 schreef OA het volgende:
Ik vind dit altijd erg leuk:
[ afbeelding ]

Onlangs in Italië heb ik een aantal maal zo'n bak gekregen.
Kom een keer naar het feithhuis dan maken we er eentje voor je
pi_58774359
quote:
Op dinsdag 20 mei 2008 01:40 schreef Mark_Boelen het volgende:

[..]

Kom een keer naar het feithhuis dan maken we er eentje voor je
Dat is niet mijn ervaring bij het Feithhuis eerlijk gezegd. Laatste cappuccino die ik daar nog een paar weken geleden had was een grote witte kop van te droog schuim. Maargoed, dat is natuurlijk een momentopname.

@Beunkster: Nespresso is voorverpakte "koffie" waar je met je eigen handen niets meer aan kunt veranderen, geen hobby element dus. Dat én het feit dat het baristatopic en het nespressotopic altijd al naast elkaar bestaan hebben maakt dat er hier geen ruimte is voor Nespresso.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58776069
quote:
Op dinsdag 20 mei 2008 07:36 schreef W1ZZ het volgende:
@Beunkster: Nespresso is voorverpakte "koffie" waar je met je eigen handen niets meer aan kunt veranderen, geen hobby element dus. Dat én het feit dat het baristatopic en het nespressotopic altijd al naast elkaar bestaan hebben maakt dat er hier geen ruimte is voor Nespresso.
Helder
Dat er twee topics waren was mij niet bekend
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
  dinsdag 20 mei 2008 @ 10:27:01 #21
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58776438
Ik heb de startpost een beetje aangepast, zodat bovenstaande vragen meteen beantwoord worden. Wat zou er nog meer in de startpost moeten staan, zeker nu je een wat groter publiek aanspreekt? Overzicht zetmethoden? Ik ben noob en zoek een set, wat moet ik doen (en dan een directe link naar het artikel op coffeegeek )?

U vraagt, wij draaien

Op espressogebied niets nieuws trouwens. Naja, misschien dat mijn koffiegeheugen toch best aardig is. Zonder dat ik het wist, had mijn huisgenoot de sicilian blend van de Koffie Aldi gehaald. Toen ik hem proefde, herkende ik hem nog van toen ik hem maaanden geleden zelf had gehaald.
pi_58776660
quote:
Op dinsdag 20 mei 2008 10:27 schreef Mark_V het volgende:
Overzicht zetmethoden? Ik ben noob en zoek een set, wat moet ik doen (en dan een directe link naar het artikel op coffeegeek )?
Beide vind ik wel een goed plan

Ik ben persoonlijk wel gecharmeerd van de koffie van De Pelikaan in Zutphen en van The Golden Coffee Box.
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
  dinsdag 20 mei 2008 @ 11:48:47 #23
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_58778060
quote:
Op dinsdag 20 mei 2008 10:27 schreef Mark_V het volgende:
Ik heb de startpost een beetje aangepast, zodat bovenstaande vragen meteen beantwoord worden. Wat zou er nog meer in de startpost moeten staan, zeker nu je een wat groter publiek aanspreekt? Overzicht zetmethoden? Ik ben noob en zoek een set, wat moet ik doen (en dan een directe link naar het artikel op coffeegeek )?

U vraagt, wij draaien

Op espressogebied niets nieuws trouwens. Naja, misschien dat mijn koffiegeheugen toch best aardig is. Zonder dat ik het wist, had mijn huisgenoot de sicilian blend van de Koffie Aldi gehaald. Toen ik hem proefde, herkende ik hem nog van toen ik hem maaanden geleden zelf had gehaald.
  • Overzicht zetmethoden
  • Ik ben noob en zoek een set, wat moet ik doen?
  • Wat voor koffie variaties zijn er te krijgen (meest voorkomende)
  • KSC JUBILEUM topic
    "Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
    #TeamHumbug
    Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
      dinsdag 20 mei 2008 @ 13:09:43 #24
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_58779615
    Waarom maken jullie niet gelijk een wiki? Daar kan heel veel informatie in natuurlijk, en je kunt je OP erin opslaan
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
      dinsdag 20 mei 2008 @ 13:45:43 #25
    112339 MPG
    Slaverplaatser / Koffiemanager
    pi_58780313
    quote:
    Op dinsdag 20 mei 2008 13:09 schreef Muck het volgende:
    Waarom maken jullie niet gelijk een wiki? Daar kan heel veel informatie in natuurlijk, en je kunt je OP erin opslaan
    Goed idee
    kan ik wel bij helpen
    KSC JUBILEUM topic
    "Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
    #TeamHumbug
    Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')