abonnement Unibet Coolblue
pi_66357476
Ah, Sigme's seizoen is weer begonnen!

Dit jaar ga ik je met nog meer belangstelling volgen. Vorig jaar hebben we nog maar een beetje aangeklooid met slechts een klein moestuintje: andijvie, spinazie, rode biet en wat ui en een platglasbak. Inmiddels staan de eerste zaden al achter glas en ook de rucola is al gezaaid in een platglasbak (koud). Vorig jaar hebben we zeker tot november daar van kunnen knippen.

Nu moet er eerst een groter stuk gemaakt worden: omploegen, spitten en ontdoen van kweekgras. Ik lees hier boven je tip met aardappels. Dat vind ik wel een optie. Dan zouden we het nieuwe stuk vanaf volgend jaar gewoon goed kunnen gebruiken (Alleen niet voor aardappels dan)
Eeuwig vijfentwintig
pi_66371027
tvp
pi_66408254
tvp
pi_66456732
Gister een dag buiten gewerkt; wat eikenhout gezaagd voor het paddenstoelenbroed.

En kool voorgezaaid, zowel in de grote kas als buiten in een bed met een klein kasje eroverheen.
Witte, rode, spits en spruitkool.
Dat kleine kasje was nog best groot, dus ik hield ruimte over, waar ik wat verschillende slasoorten en rucola gezaaid heb.

In de kas stonden me nog wat verleden herfst gezaaide sla en andijvieplantjes in de weg, dus die heb ik buiten in een bedje gezet, net als een paar snijbieten. Misschien wordt het wat, misschien niet.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_66465330
quote:
Op zondag 22 februari 2009 23:11 schreef Reese het volgende:
Ah, Sigme's seizoen is weer begonnen!

Dit jaar ga ik je met nog meer belangstelling volgen. Vorig jaar hebben we nog maar een beetje aangeklooid met slechts een klein moestuintje: andijvie, spinazie, rode biet en wat ui en een platglasbak. Inmiddels staan de eerste zaden al achter glas en ook de rucola is al gezaaid in een platglasbak (koud). Vorig jaar hebben we zeker tot november daar van kunnen knippen.

Nu moet er eerst een groter stuk gemaakt worden: omploegen, spitten en ontdoen van kweekgras. Ik lees hier boven je tip met aardappels. Dat vind ik wel een optie. Dan zouden we het nieuwe stuk vanaf volgend jaar gewoon goed kunnen gebruiken (Alleen niet voor aardappels dan)
Met alle respect voor sigme: het was een tip van mijn vader!
Ik zou willen dat hij dit zag, trouwens.
Op een hele akker is het niet te doen, maar ik zou als volkstuinder of als iemand met een een behapbare hof de kweekwortels met een riek zo veel mogelijk uitwippen en dan de truc van mij vader toepassen. Twee steken diep spitten (en tegelijk bemesten) en dan aardappels zetten.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_66465410
quote:
Op woensdag 25 februari 2009 19:50 schreef sigme het volgende:
Gister een dag buiten gewerkt; wat eikenhout gezaagd voor het paddenstoelenbroed.

En kool voorgezaaid, zowel in de grote kas als buiten in een bed met een klein kasje eroverheen.
Witte, rode, spits en spruitkool.
Dat kleine kasje was nog best groot, dus ik hield ruimte over, waar ik wat verschillende slasoorten en rucola gezaaid heb.

In de kas stonden me nog wat verleden herfst gezaaide sla en andijvieplantjes in de weg, dus die heb ik buiten in een bedje gezet, net als een paar snijbieten. Misschien wordt het wat, misschien niet.
He, wat zaai je dan voor paddestoelen?
Bij mij in de omgeving worden allerlei bomen omgezaagd, waaronder Amerikaanse eik. Ik heb 4 stčre hout besteld, waar vast wel Amerikaanse eik bij zit.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_66469885
Met alle respect voor je vader, Kees, heeft hij het toch niet aan mij geleerd, zelfs niet als hij het eerder wist .

Paddestoelenbroed heb ik gekocht in de vorm van entjes; dat zijn beschimmelde houtdeuvels. Die moeten in stammetjes geduwd worden. Het hout moet vers zijn, na afzagen een maandje bestorven en dan die deuvels erin (in helemaal vers hout zitten antistoffen en in te oud hout al teveel andere schimmels).
Shi-take wil graag op eik; oesterzwammen op praktisch alle loofhout maar niet op eik.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  donderdag 26 februari 2009 @ 08:41:23 #228
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_66470119
Waarom zie ik dit leuke sigme-topic nu pas?
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_66494631
quote:
Op donderdag 26 februari 2009 08:18 schreef sigme het volgende:
Met alle respect voor je vader, Kees, heeft hij het toch niet aan mij geleerd, zelfs niet als hij het eerder wist .
Hihi, nee, dat denk ik ook niet.
quote:
Paddestoelenbroed heb ik gekocht in de vorm van entjes; dat zijn beschimmelde houtdeuvels. Die moeten in stammetjes geduwd worden. Het hout moet vers zijn, na afzagen een maandje bestorven en dan die deuvels erin (in helemaal vers hout zitten antistoffen en in te oud hout al teveel andere schimmels).
Shi-take wil graag op eik; oesterzwammen op praktisch alle loofhout maar niet op eik.
Kun je dat beschimmelde hout nog goed opstoken? En maakt die paddestoel nog verschil tussen inlandse en Amerikaanse eik?
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_66507955
Van dat beschimmelde hout kan een jaar of drie tot zes geoogst worden. Daarna zal er om op te stoken niet veel meer aan zijn, denk ik. Shi-take is Japans (duh), en lust alle eik.

Je zou eens langs kunnen lopen bij de paddenstoelenkraam portabella, op de website staat dat ze op verzoek ook broed leveren.

Ikzelf heb het broed bij vreeken vandaan, maar dat zijn gelijk 100 entjes, en volgens mij is dat vrij veel. In elk geval heb ik daar 5 tot 10 stammetjes van een halve meter voor nodig.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_66539986
quote:
Op vrijdag 27 februari 2009 03:43 schreef sigme het volgende:
Van dat beschimmelde hout kan een jaar of drie tot zes geoogst worden. Daarna zal er om op te stoken niet veel meer aan zijn, denk ik. Shi-take is Japans (duh), en lust alle eik.

Je zou eens langs kunnen lopen bij de paddenstoelenkraam portabella, op de website staat dat ze op verzoek ook broed leveren.

Ikzelf heb het broed bij vreeken vandaan, maar dat zijn gelijk 100 entjes, en volgens mij is dat vrij veel. In elk geval heb ik daar 5 tot 10 stammetjes van een halve meter voor nodig.
Zo, die site ziet er goed uit.
Ze zijn hier het bos aan het onderhouden, en nu gaat de Amerikaanse eik in mijn achtertuin neer. Ik vraag of ze hem op hakblokhoogte willen afzagen. Dan kan ik hem enten en nog een tijdje gebruiken als hakblok en dan verdwijnt hij vanzelf.
Een beuken gaan ook neer, dus hout zat.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_66596858
Heb dit jaar ook mijn eigen tuin, ik moet opschieten met mijn indeling en beginnen met zaaien.
Zal ik maar een eigen topic openen? Ik wil geen misbruik van Sigme's mooie topic maken.

Ik ga dit jaar het volgende zaaien:

Sigme, heb jij nog tips welke ik het beste nog eerst in mijn kas zou kunnen zaaien alvorens buiten uit te planten?

boerenkool (eind apr - juli)
witlof (half maart - eind aug)
spinazie (vroege) (eind feb - half april)
wortel (feb - mei)
broccoli (feb - mrt onder glas, mei buiten)
struiksnijboon (half april - mid mei)
bloemkool (maart - april)
munt (feb -mei)
prei (eind maart - half mei)
winterwortel (half maart - begin juni)
spruiten (begin april - half mei)
en verder heb ik 1 bed aardbeien staan.

Ik zal een eigen topic openen en ook wat foto's maken. Ziet er alleen nog niet echt uit.
Ik heb boerenkool overgehouden van de winter in een koude kas.
In a world without fences, who needs Windows and Gates!
pi_66597310
quote:
Op zondag 1 maart 2009 21:51 schreef merry77 het volgende:
Heb dit jaar ook mijn eigen tuin, ik moet opschieten met mijn indeling en beginnen met zaaien.
Zal ik maar een eigen topic openen? Ik wil geen misbruik van Sigme's mooie topic maken.
Doe wat je wil , nieuw topic, of dit topic gebruiken. Het is geen blog .
quote:
Ik ga dit jaar het volgende zaaien:

Sigme, heb jij nog tips welke ik het beste nog eerst in mijn kas zou kunnen zaaien alvorens buiten uit te planten?
Nee, helaas. Ik heb wel een kas maar ik ben er niet erg bedreven mee.
Het lijstje dat je post, heb ik allemaal wel gezaaid, altijd direct in de volle grond (met uitzondering van de spruiten, die ik dit jaar in de kas heb gezaaid. En spinazie ook wel eens, maar niet om daarna uit te planten.)
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_66597511
okay bedankt voor de tip. Ik zal dan het meeste ook maar direct in de grind zaaien. Ik zal als het mooi weer is een foto maken en dan hier posten. Leuk om te horen dat je het niet erg vindt.
In a world without fences, who needs Windows and Gates!
pi_66601096
Als ik in dit topic kijk vind ik het jammer dat ik zo weinig ruimte heb. Maar goed, ik heb vandaag m'n balkon schoongemaakt en ik begin ergens in de komende week met potten schoonmaken, nieuwe grond halen en dingetjes zaaien in kweekbakjes. Fijn dat het groeiseizoen weer aanbreekt, het geeft me toch altijd een bepaalde rust en voldoening om plantjes te zien groeien.

M'n blauwe bessenstruik heeft de kou overleefd, vijgje denk ik ook en olijfje heeft binnen overwinterd. Verder hecht ik niet zo aan m'n planten, maar olijfje moet het wel blijven doen

Ik weet nog niet wat ik ga zaaien, maar basilicum en sla vond ik vorig jaar echt een succes. Sla is zo veel lekkerder van balkon dan uit de winkel en basilicum ook. En ze groeien ook zo makkelijk.
Sanity is (not) statistical
pi_66700103
Een olijf kan trouwens best wat hebben. Geen 20 graden vorst, maar een normale winter kan 'ie ook buiten (mits goed droog). De onze (nr2, nr1 is na een paar jaar dus gesneefd op die belachelijke vorst, die stond helemaal onbeschermd buiten) staat in de kas, waar het ook behoorlijk vriest, en ziet er prima uit. Vandaag wel wat gesnoeid, de takken werden wat sliertig.

Verder vandaag de peultjes en doperwten in de grond gestopt. Zomerworteltje zaaien stond op het programma maar daar woei het me veels te hard voor .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_66772837
Gister alsnog zomerworteltjes gezaaid. Niet het hele bed(1) vol, de bedoeling is om in juni nog een paar rijen bij te zaaien.
Vandaag heb ik wat oude bakjes van de chinees tot voorzaaibakjes vermaakt, en daarin gezaaid:
  • Aubergine; 'Violetta di Firenze' en Indische 'Ravayya'
  • Tomaat; St Marzano en Lambada
  • Paprika 'Round of Hungary'
  • ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_66774787
    Ik heb vandaag wat kleine polytunnels voor over enkele bedden gekocht. Eens kijken of ik daarmee het seizoen wat kan verlengen, ik heb namelijk verder alleen een kleine koude bak.
    Hazelaar gekocht voor de volkstuin, en nog wat fruitstruikjes, volgende week volgt een poging om alles te planten, heb het nu te druk met werk en andere dingen. Ook volgende week ga ik beginnen met voorzaaien, heb al materiaal verzameld en de vensterbank in de logeerkamer ontruimd.
    En echt uitgewerkt plan heb ik nog niet, ik zie wel waar ik aan toe ga komen in de volkstuin dit jaar. Aardappelen gaan in elk geval de grond in.
    pi_66841940
    vandaag wat gezaaid: eerste paar regels Spinazie (vroege soort), 2 regels zomerwortelen.
    In de (warme kas) nog gezaaid: broccoli en bloemkool.
    Voordeel van de kas: daar was het niet zo winderig.

    Ik wil binnenkort ook nog katoen zaaien, voor de lol.
    Ook ik heb niet echt een plan, ik ga steeds een stukje verder dan waar ik gebleven ben (gemarkeerd met paaltjes). Ik ga wel een overzichtsfoto of tekening op[ schaal maken zodat ik volgend jaar niet dezelfde soorten op dezelfde plaatsen zet.
    In a world without fences, who needs Windows and Gates!
    pi_66866633
    quote:
    Op woensdag 4 maart 2009 18:41 schreef sigme het volgende:
    Een olijf kan trouwens best wat hebben. Geen 20 graden vorst, maar een normale winter kan 'ie ook buiten (mits goed droog). De onze (nr2, nr1 is na een paar jaar dus gesneefd op die belachelijke vorst, die stond helemaal onbeschermd buiten) staat in de kas, waar het ook behoorlijk vriest, en ziet er prima uit. Vandaag wel wat gesnoeid, de takken werden wat sliertig.

    Verder vandaag de peultjes en doperwten in de grond gestopt. Zomerworteltje zaaien stond op het programma maar daar woei het me veels te hard voor .
    Toch vind ik 't zielig om olijfje buiten te zetten. Olijfje is nog niet zo groot, pas een halve meter of zo. Het stammetje tot aan de eerste vertakking is ca. 10 centimeter. Dus ik durf 'm toch niet op balkon te zetten als 't vriest.

    Oh en in een pot is het misschien anders dan in de volle grond? Daar weet ik niet genoeg vanaf.
    Sanity is (not) statistical
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')