abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 19 januari 2008 @ 22:43:43 #1
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_56165687
Het grote Baristatopic deel 6 alweer!!

vorige delen:
Het Grote Barista topic
Het Grote Barista Topic Deel II
Het grote Baristatopic deel 3
Het grote Baristatopic deel 4
Het grote Baristatopic #5
Het grote Baristatopic #6

Barista?
De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn. Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

Voor wie is dit topic
Dit topic is voor de professionele barista, de thuisbarista of de koffieliefhebber. Senseo en oploskoffie is hier taboe. Praat hier mee over espresso, cappuccino, malen en branden en deel vooral je resultaten!

Plaatjes!
Kees van der Westen machines:


Latte Art:


Bonen:


Espresso (uit een bodemloze filterdrager):


Mazzer Mini molen:


Links
Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zaterdag 19 januari 2008 @ 22:46:05 #2
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_56165789
Zo, OP had ik nog kunnen uitbreiden maar daar had ik geen tijd voor.

Sulawesi is lekker. HEEEEEEEEEL lekker. Die hele sterke aardse smaak, voor 's ochtends nog niet eens zo geweldig, maar 's avonds en 's middags echt verschrikkelijk lekker.

Ik ben nu verslaafd aan espresso sinds ik zelf brand.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_56165878
Nooit gehoord van Sulawesi. Gister nog wel naar het Feithhuis in Groningen geweest. Gewoon perfecte cappuccinos !!!
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_56170667
M´n Heartware branders gebruik ik alleen voor bonensoorten waarvan de kans dat ik ze versgebrandt kan kopen maar heel klein is. Voorbeeld: Kona EF, Marogogype, Yrrahcheffe. Voor bijv. Antigua, Colombia supremo en Kenian AA heb ik prima adressen, dat ga ik echt niet zelf branden. Sulawesi Kalossi vind ik een heel moeilijk te branden boon met sterk wisselde resultaten en ongelijke bonenkleur.
Wat me tegenstaat aan m´n branders is dat je voor 80 of 140 gram koffie bijna 25 minuten bezig bent. Laden-instellen-branden-koelen-schoonmaken-opbergen. Batches achter elkaar doorbranden mogen ze niet. Ik zit te denken over een nieuwe die een pond of kg kan branden. Ik heb zoiets gezien voor $400 maar alleen op 110V/60Hz, formaat magnetron.

Iemand nog een suggestie? Een Gene Roaster van rond de 800 euro is mij te duur voor een hobby.
pi_56172152
quote:
Op zaterdag 19 januari 2008 22:49 schreef tim2308 het volgende:
Nooit gehoord van Sulawesi. Gister nog wel naar het Feithhuis in Groningen geweest. Gewoon perfecte cappuccinos !!!
Hangt wel héél erg af van wie 'm maakt. Je hebt één kerel die doet mee aan de NK Barista en eindigt vaak hoog, maar ze zijn niet allemaal zo (waarmee ik overigens niet wil zeggen dat de rest er geen reet van kan ofzo).
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56172195
quote:
Op zondag 20 januari 2008 03:07 schreef oxxo het volgende:
M´n Heartware branders gebruik ik alleen voor bonensoorten waarvan de kans dat ik ze versgebrandt kan kopen maar heel klein is. Voorbeeld: Kona EF, Marogogype, Yrrahcheffe. Voor bijv. Antigua, Colombia supremo en Kenian AA heb ik prima adressen, dat ga ik echt niet zelf branden. Sulawesi Kalossi vind ik een heel moeilijk te branden boon met sterk wisselde resultaten en ongelijke bonenkleur.
Wat me tegenstaat aan m´n branders is dat je voor 80 of 140 gram koffie bijna 25 minuten bezig bent. Laden-instellen-branden-koelen-schoonmaken-opbergen. Batches achter elkaar doorbranden mogen ze niet. Ik zit te denken over een nieuwe die een pond of kg kan branden. Ik heb zoiets gezien voor $400 maar alleen op 110V/60Hz, formaat magnetron.

Iemand nog een suggestie? Een Gene Roaster van rond de 800 euro is mij te duur voor een hobby.
De Gene is ¤335. Ik heb m zelf besteld via Ongebrand.nl
Als je nog wat meer geld uit wilt geven schijnt de Hottop digital nog beter te zijn, maar ik ben zelf erg tevreden over m'n Gene. Enige grote nadeel is dat het zo ontzettend lang duurt voor de koffie afgekoeld is, dus ik koel m altijd handmatig in een vergiet met een spatel roeren.

EDIT: ¤335 idd, faberic heeft gelijk.

[ Bericht 1% gewijzigd door W1ZZ op 20-01-2008 10:28:44 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 20 januari 2008 @ 10:24:41 #7
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_56172211
quote:
Op zondag 20 januari 2008 03:07 schreef oxxo het volgende:
Iemand nog een suggestie? Een Gene Roaster van rond de 800 euro is mij te duur voor een hobby.
Gene Café? 335 euro.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zondag 20 januari 2008 @ 10:27:10 #8
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_56172242
Ik ga zo weer ff wat branden
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_56173651
quote:
Op zondag 20 januari 2008 03:07 schreef oxxo het volgende:


Iemand nog een suggestie? Een Gene Roaster van rond de 800 euro is mij te duur voor een hobby.
Als je al een brander hebt zou ik nog een paar maandjes wachten, de Amerikanen zijn momenteel erg enthousiast over de Behmor brander, is er momenteel alleen nog in 110V te krijgen, het wachten is wat mijzelf betreft op de 220V versie

Behmor kost 300 dollar , Gene kost 500 dollar
pi_56174425
Denk dat oxxo met die magnetron die ie noemt de Behmor bedoelt. Capaciteit van een pond, claimt nagenoeg geen rook te produceren. Maar de Behmor is een hobbyproject van één persoon dus ik verwacht voorlopig geen 220V versie.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56179066
TVP!
pi_56182910
Kent hier iemand de Medellin Secret koffie? IK heb nu al een paar keer wat van dat spul in handen gekregen van de vertegenwoordiger, maar eerlijk gezged vinden ik en al mijn het niet te drinken. De "friszure koffiesmaak" is me toch wel heel zuur, zowel in de servings, de bonen en de gemalen koffie.
pi_56193175
Een Gene voor 335? Wat heb ik me vergist dan. Zeker met een Hottop verwart. Maar een Gene roostert 250 grm. geloof ik. Is de tempcontrole goed? Dit vraag ik omdat m´n Precision brander langzaam brandt en het lastig is om een ´full roast´ te maken. De Iroast lukt dit wel, maar de resultaten wisselen sterk, vooral omdat de omgevingstemperatuur zo´n enorme invloed heeft. Ook de belading (80 of 120 grm) maakt veel verschil. Bovendien maakt ie veel herrie.

De 110V brander was inderdaad een Behmore. De gegevens zagen er veelbelovend uit.
pi_56196036
tempcontrole is in principe tot op de graad nauwkeurig, met een variatie van zo'n 2C rond de ingestelde temperatuur. Hij kan max 300gr groen aan (resulteert in zo'n 240gr gebrande koffie), maar dat is alleen voor gewassen koffie. Dry-processed doe ik niet meer dan zo'n 200gr. Omgevingstemp heeft wel invloed dat merk ik wel maar dat blijft denk ik zo met alle thuisbrandapparaten. Ik gebruik meestal de volgende profielen (maar ik heb me nog nauwelijks in profielen verdiept).

dry-processed
4:00 @ 149
3:00 @ 200
3:30 @ 234
tot einde @ max (=250)

washed
5:00 @ 149
5:30 @ 234
tot einde @ max
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56199584
En Faberic koop je nog ooit koffie bij de Kaldi? Ik herninner me dat je die vraag ooit stelde toen je nog niet zelf aan koffiebranden deed. Ik schat zo in dat je er nooit meer komt voor een kiloootje koffie
  maandag 21 januari 2008 @ 16:21:47 #16
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_56201832
Nee geen kaldi meer nee. Maarja de man van de kaldi hier heeft mij zelf aangeraden om zelf te gaan branden. Hij had een hearthware precision staan en hij gaf mij een versgebrande espresso.

Tja... weg klant.

Ik heb nu een blend van costa rica, kenya en sulawesi. Erg rommelige smaak, zo alles door elkaar, maarja wel grappig.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_56211166
Wat ik begrepen heb is dat na de 1e crack de brandtemperatuur af moet vallen. Dat is ook in de standaard curve het geval. Als de Iroast na de 1e crack de temp opvoert ben ik in 5 a 6 minuten klaar. Met een langere brandtijd van totaal 15 min. en lagere temp ontwikkelen zich heel aangename smaken.

Kun je de bonen goed zien en horen in de Gene? Roosteren doe ik meestal op uiterlijke verschijnselen. Horen lukt bijna niet in de Iroast.

Een tip met zelfgebrande koffie: laat de espresso na extractie minimaal 30sec tot 1 minuten uitdampen. Er zit een vluchtige stof in die beter eerst even kan verdampen.
pi_56213679
quote:
Op zondag 20 januari 2008 10:20 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Hangt wel héél erg af van wie 'm maakt. Je hebt één kerel die doet mee aan de NK Barista en eindigt vaak hoog, maar ze zijn niet allemaal zo (waarmee ik overigens niet wil zeggen dat de rest er geen reet van kan ofzo).
De barista die die avond aan het werk was mocht niet meedoen omdat hij niet de Nederlandse nationaliteit had. Volgens mij is de enige eis voor een Nederlands bedrijf werken, maar ben er verder maar niet op ingegaan.
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_56216870
quote:
Op dinsdag 22 januari 2008 00:32 schreef tim2308 het volgende:

[..]

De barista die die avond aan het werk was mocht niet meedoen omdat hij niet de Nederlandse nationaliteit had. Volgens mij is de enige eis voor een Nederlands bedrijf werken, maar ben er verder maar niet op ingegaan.
Ik weet zeker dat je minimaal 24 maanden als barista werkzaam moet zijn. Eerlijk gezegd lijkt me het door jou genoemde argument ook volkomen logisch, of zie jij er ook geen probleem in als bijv. Tiger Woods meedoet aan de NK Golf?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56216911
quote:
Op maandag 21 januari 2008 22:54 schreef oxxo het volgende:
Wat ik begrepen heb is dat na de 1e crack de brandtemperatuur af moet vallen. Dat is ook in de standaard curve het geval. Als de Iroast na de 1e crack de temp opvoert ben ik in 5 a 6 minuten klaar. Met een langere brandtijd van totaal 15 min. en lagere temp ontwikkelen zich heel aangename smaken.
Bij de Gene komt de 1st crack pas nadat ik de temp al tot max heb opgevoerd. Of je na de 1st de temp verlaagt hangt geloof ik ook van je smaak af. Ik houd van de acidy smaak die je krijgt door een kortere tijd tussen 1st en 2nd. Als je houdt van de wat zoetere (chocolade-achtige) smaak die erg populair is dan heeft 't idd meer zin te doen wat jij zegt.

Ow overigens, bonen top zichtbaar horen is ook ok. Bij de ene boon hoor ik de cracks op een paar meter afstand nog, bij sommige bonen moet ik wel met m'n oor tegen het apparaat aanhangen. Komt omdat ie zo goed geïsoleerd is dat het geluid eigenlijk alleen uit het ontluchtingsrooster komt.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56235583
Daar zit wat in, de wat zoetere nootachtige/chocoladeachtige smaak streef ik wel na. ´Nederlandse´ branding is mij over het algemeen te zuur, rooksmaak (Peeze, Algra, DE dark). Als ik het zo lees kan de temp. van een Gene na de eerste crack eenvoudig worden bijgesteld. Als laatste vraag: is het mogelijk 2 of 3 brandingen direct na elkaar te doen?
pi_56241300
Je vergelijkt Peeze met Algra en -nog erger- DE dark????? Ik weet niet welke melange je hebt gehad en waar je die hebt gedronken maar nu doe je echt het merk Peeze te kort !
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_56241314
quote:
Op dinsdag 22 januari 2008 09:13 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Ik weet zeker dat je minimaal 24 maanden als barista werkzaam moet zijn. Eerlijk gezegd lijkt me het door jou genoemde argument ook volkomen logisch, of zie jij er ook geen probleem in als bijv. Tiger Woods meedoet aan de NK Golf?
Tja als Tiger vloeiend Nederlands spreekt, in Nederland woont en voor een Nederlands bedrijf werkt (cq. Nederlandse sponsors heeft)
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_56253408
was zaterdag voor het eerst bij de kaldi in eindhoven geweest. leuk winkeltje, aardige mensen, en een mooi espresso-appparaat Die kees van westen uit de OP stond daar ook. heb er zelfs even mee mogen spelen (onder toezicht, dat wel). heb daar de beste espresso gekregen die ik ooit in de horeca op heb. eigenlijk ook de eerste die ik niet verschrikkelijk slecht vond. ga dr vast vaker komen als ik weer naar eindhoven verhuis, over drie maandjes.
  woensdag 23 januari 2008 @ 17:12:29 #25
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_56254225
Bij mij daalt de I-roast meestal wel ietsje in temperatuur bij de 1st crack, hij stijgt sowieso minder snel.
In 6 minuten klaar is wel heel erg snel trouwens, 15 minuten vind ik wat overdreven langzaam voor een air roaster. Ik brand meestal zo'n 12 minuten en dan zijn ze ongeveer 30 seconden in de second crack (die dan héél goed hoorbaar is).
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')