abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 27 februari 2008 @ 22:30:17 #101
73345 B-FliP
Like it ain't no thang..
pi_57021863
quote:
Op woensdag 27 februari 2008 22:19 schreef koffiegast het volgende:
Moet zeggen dat zijn argument van 'ze konden wel eens door terroristen mee worden genomen'. Ja dus? wapens/etc ook. Het probleem bij zo'n robot is nog dat je het moet kraken en code aanpassen of ander bepaalde manier vinden om het te besturen / zorgen voor aan te sturen. Echt autonoom worden die dingen waarschijnlijk voorlopig niet. En dat het in principe tegen zijn maker in kan keren, ja alles kan, tis maar dat je het op zon manier ervoor zorgt dat het kan, dan kan het.
Die dingen niet nee, maar die van Zuid Korea (samsung) op de grens met
Noord Korea zijn dat al wel, maar nog geen hoogwaardige AI idd...

Maar dit was gewoon een update omdat dat bericht op Tweakers stond...

Dit is trouwens wel een vet filmpje van een Gizmo achtige robot die van simpele
voorbeelden leert: http://www.youtube.com/watch?v=GHIlFrL7dKM&feature=related

En hier nog een PLEO pet dinosaur video...

[ Bericht 4% gewijzigd door B-FliP op 27-02-2008 22:48:45 ]
What you pay attention to, you become conscious of...
B-FliP Youtube Channel
Bionic - In on the Outside EP: 2-3-2012
  maandag 10 maart 2008 @ 00:09:50 #104
93231 Sosa
Bolivian druglord
pi_57275160
ik vind de discussie over autonome robots nog een beetje te ver vooruit. Ik zou me eerder druk maken over figuren die zich 'verbeteren' met allerlei snufjes uit de biotechnologie, robotica en nanotech.

Die overgang tot het volledig kunstmatige is dan een volgende stap, ditmaat vanuit de andere invalshoek. Van cyborg naar volledig ai. Die 'i' was er natuurlijk al..
I only tell you once. Don't fuck me, Tony. Don't you ever try to fuck me.
  dinsdag 18 maart 2008 @ 15:52:41 #105
73345 B-FliP
Like it ain't no thang..
pi_57455114
Moest deze posten, dieren gaan ook met hun tijd mee:
http://www.break.com/index/cute-dog-plays-fetch-with-himself.html

Een tweakersbericht van een 'angstige' robot (vind m zelf niet zo spectaculair) :
http://core.tweakers.net/(...)-robotwedstrijd.html

En de Bigdog robot uit een van de eerdere posts heeft een update gehad:
http://life.tweakers.net/(...)juiste-richting.html

Cyborg insects:
http://www.youtube.com/watch?v=dSCLBG9KeX4
What you pay attention to, you become conscious of...
B-FliP Youtube Channel
Bionic - In on the Outside EP: 2-3-2012
pi_57462384
Ja, die bigdog is echt héél cool. Het lijkt net een dier. Alleen jammer dat de benzinemotor zo'n herrie maakt.

Meer info en beelden over de bigdog ook hier <klik>.
pi_57464056
Een robot met een bewustzijn is raar als je weet dat de definitie 'bewustzijn' op meerdere manieren kan worden geïnterpreteerd.

Een algemene verklaring is dat alle cognitieve processen samen het bewustzijn crieeren (lekker makkelijk). Het bewustzijn van de mens (de identificatie van het lichaam) is niet constant, in sommige gevallen (dmv hallucinogenen bijv.) kan men zich bewust worden van een object, of een lichaamsuitreding krijgen. Nu kunnen we louter zeggen dat deze ervaringen niet geldig zijn omdat ze opgewekt worden door een chemische onbalans, maar dan verwerp je de essentie van het bewustzijn, namelijk dat het metafysisch is. Hoe is mogelijk dat ons bewustzijn gekoppeld kan worden aan (levenloze)objecten (in context van de beleving vanuit een andere perspectief) als ons bewustzijn slechts een chemische reactie is? Als je nog een niet helemaal begrijp wat ik bedoel, try salvia of DMT.

Hoeveel waarde moet men hechten aan subjectieve belevingen als het gaat om bewustzijn? Is bewustzijn niet slechts een subjectieve beleving die bevestigd wordt door een bepaalde mate van consensus in een bepaalde belevingswereld?

Dus hoe ga je deze complexe (spirituele) zaken programmeren? Hoe test je of een robot daadwerkelijk een subjectieve beleving heeft van alles? Uiteindelijk wordt de robot geprogrammeerd om complexe opdrachten uit te voeren die exact lijken op een menselijke replicatie om ons zo ervan te overtuigen dat het een bewustzijn bezit, echter is dit slechts wishfull thinking en kan er nooit empirisch bewijs voor worden geleverd.
pi_57464154
daar zeg je me wat. laatst zag ik een artikel waar wetenschappers hebben geprobeerd het menselijk brein na te maken.
het Blue Brain Project; dmv supercomputers kunnen ze het brein simuleren.
http://www.seedmagazine.com/news/2008/03/out_of_the_blue.php

[ Bericht 26% gewijzigd door SlimShady op 18-03-2008 22:38:12 ]
  dinsdag 18 maart 2008 @ 23:58:02 #109
66113 digitaLL
Dammit guess what
pi_57466354
quote:
Op dinsdag 18 maart 2008 22:32 schreef SlimShady het volgende:
daar zeg je me wat. laatst zag ik een artikel waar wetenschappers hebben geprobeerd het menselijk brein na te maken.
het Blue Brain Project; dmv supercomputers kunnen ze het brein simuleren.
http://www.seedmagazine.com/news/2008/03/out_of_the_blue.php
Dit is een lecture over dat project.
Brain simulation video
It is important to distinguish between a stupid person and a shit head. A stupid person simply can't process the information , a shit head is intelligent but his mind is full of garbage.
pi_57470133
De dubbelganger als akelig ding
quote:
18-03-2008

Mensen willen best een beschaafde robot, om mee samen te werken. Maar die robot mag niet te veel op een mens lijken, zo bleek afgelopen weekeinde op de Amsterdamse conferentie ‘Living with robots’.

De Japanse robotwetenschapper Hiroshi Ishiguro ontwierp ook een kopie van zichzelf, hierboven links, in 2006. Hij kostte 258.000 dollar.
„Toen mijn dochtertje haar voor het eerst zag, werd ze een beetje verlegen en bang”, vertelt Hiroshi Ishiguro.


De Japanse robotwetenschapper had ooit een bewegende robot gemaakt naar het evenbeeld van zijn achtjarige dochter. De dubbelganger bleek niet in de smaak te vallen bij het meisje, ze vond het een akelig ding. Ishiguro bouwde een paar jaar geleden ook een goed lijkende, interactieve replica van zichzelf, naar eigen zeggen om in te zetten bij saaie vergaderingen.

Ishiguro is te gast op de derde internationale conferentie over mens-robot interactie, die het gezaghebbende Amerikaanse Institute for Electric and Electronic Engineers en de internationale beroepsorganisatie Association for Computing Machinery afgelopen weekend in Felix Merites in Amsterdam organiseerde.

Niet iedereen wil, net zoals Ishiguro, humanoids, machines die er precies uitzien als mensen, en in gedrag niet van hen zijn te onderscheiden. Alhoewel ze al zo’n vijftig jaar worden verwacht, lukt het ook maar niet om ze te bouwen. Robots zijn nog altijd tamelijk dom en onbeholpen, hoewel de rekenkracht van computers enorm is toegenomen en de technieken voor beweging zijn verbeterd.

Hoe zien we robots het liefst?

Dus vragen wetenschappers zich nu af: hoe zien we robots het liefst? En wat willen we eigenlijk dat ze voor ons doen? Niet alleen de klussen die saai, vies en gevaarlijk zijn. Robot, van het Tsjechische ‘robota’, betekent zwaar, monotoon werk: ideaal om door een machine te laten uitvoeren. Maar uit onderzoek van Leila Takayama, promovendus aan de Stanford University blijkt bijvoorbeeld dat mensen juist willen samenwerken met robots.

Takayama ondervroeg 250 mensen via een online enquête over hoe ze dachten over werken met robots en welke taken geschikt zouden zijn voor machines. „Uit de resultaten bleek dat mensen bang zijn om vervangen te worden”, vertelt ze in Amsterdam. „Ze vertrouwen robots niet alle klussen toe. Robots mogen vooral werk doen waarbij geheugen een rol speelt of waarbij ze snel moeten waarnemen. Mensen willen op de plekken blijven zitten waar creativiteit en sociale contacten belangrijk zijn.”

Niet voor niks kreeg daarom het programmeren van goede omgangsvormen de meeste aandacht op de conferentie. Beschaafd gedrag is cruciaal voor de acceptatie van robots. Bilge Mutlu, promovendus aan de Carnegie Mellon University in de Verenigde Staten, onderzocht hoe twee ziekenhuisafdelingen reageerden op de aanwezigheid van ‘delivery robots’. In meer dan vijftig Amerikaanse ziekenhuizen worden op dit moment in totaal zo’n 200 zelfstandig rijdende karretjes gebruikt, die medicijnen afleveren of de vuile was komen ophalen. Het karretje wordt ingeladen, krijgt een kamernummer als adres ingetoetst en navigeert daar zelf naar toe. Bij aankomst krijgt het daar aanwezige personeel een seintje. Dat personeel stuurt de robot weer terug.

Onderzoek

Vijftien maanden lang bestudeerde Mutlu hoe het personeel in één ziekenhuis reageerde op de aanwezigheid van zeven robots. Wat bleek: op de kraamafdeling was iedereen blij met de rijdende karretjes. Maar in een andere afdeling met soms ernstig zieke mensen werd de robot gezien als een storende factor. Het ding hield geen rekening met spoedgevallen bij het instappen in de lift, het ging niet aan de kant, bleef maar seintjes afgeven terwijl het personeel de handen vol had met zieke mensen, en het blokkeerde de boel.

„Slecht opgevoed”, was het commentaar. Mutlu concludeerde dat een drukke, spannende omgeving als een medische afdeling andere eisen stelt aan robots. Die eisen zijn lastig vast te stellen. Hoe bouw je bijvoorbeeld ‘sociaal rijgedrag in het ziekenhuis’ in?

„Mensen vinden het niet prettig wanneer een robot hen van achter benadert”, zegt Raja Chatila, onderzoeker aan het Franse CNRS, het nationaal centrum voor wetenschappelijk onderzoek. Dus laat je robots met een bochtje op mensen af rijden. Maar niet te dichtbij, dat is ongemakkelijk. En als een robot detecteert dat iemand wegloopt of omdraait, dan weet hij dat die persoon niet geïnteresseerd is in interactie. Zulke vuistregels kunnen worden afgestemd op de omgeving en in een systeem worden geprogrammeerd.

Dommer dan verwacht

Maar goed. De grootste frustratie over robots komt niet doordat ze onbeleefd zijn, denkt Leila Takayama, maar doordat ze dommer zijn dan mensen verwachten. „We zijn heel goed in het bouwen van een mooi uiterlijk of een goede interface. Maar dat belooft vaak meer dan de robot of computer kan.” Het is dus een slecht idee om robots teveel op mensen te laten lijken, vindt ze. „Dan verwachten mensen teveel. En daardoor raken ze gefrustreerd over de robot.”

Maar niet iedereen op Amsterdamse conferentie is het daarmee eens. Onderzoeker Sören Krach van de universiteit van Aken en Frank Hegel van de Bielefeld universiteit in Duitsland, concludeerden dat robots die op een mens juist beter lijken te werken. Ze maten de hersenactiviteit van proefpersonen in een fMRI-scanner, terwijl ze een prisoner’s dilemma game speelden tegen vier verschillende partners: een computer, een robot met alle draadjes zichtbaar, een robot die op een mens leek en een mens.

Bij zo’n prisoner’s dilemma game is het zaak om zo snel mogelijk de strategie van de tegenpartij te ontdekken. Werkt de ander mee, of tegen? Wie dat goed kan inschatten, verdient de meeste punten. Dit spelletje wordt vaak gebruikt om te onderzoeken welke hersendelen actief zijn bij het hebben van een ‘theory of mind’: het toeschrijven van gedachten aan een ander. Mensen denken niet dat een computer gedachten heeft, wel dat andere mensen kunnen denken.

Uit het onderzoek van Krach en Hegel bleek dat de hersengebieden waarvan wordt gedacht dat deze betrokken zijn bij een ‘theory of mind’ het minst actief waren bij het spelen tegen een computer. Bij de robot die er uitzag als een machine was de hersenactiviteit iets sterker en bij de ‘antropomorfe’ robot nog meer. De hersengebieden bleken het meest actief bij het spelen tegen een mens.

Alhoewel voor de vier tegenpartijen precies van te voren was uitgeschreven welke keuzes ze gingen maken – strategie bepalen had dus geen zin, maar dat wist de proefpersoon niet – vonden de proefpersonen toch het spelen tegen de mens het allerleukst. Die speelde volgens hen ook het intelligentst.

Maar de gelijkenis moet niet te ver gaan. Want heeft een robot het uiterlijk van een mens, maar beweegt of praat hij onnatuurlijk, dan worden mensen er bang van, zoals het dochtertje van Ishiguro bang is voor haar dubbelganger.

We weten te weinig van mensen

In 1956, toen de term artificiële intelligentie bedacht werd, ging de wetenschap er van uit er binnen twintig jaar volledig intelligente computers zouden zijn. Maar voorspellingen over robots komen nooit uit.

„We leven nog niet met robots, omdat ze nog niet slim genoeg zijn,” zegt Harold Bekkering, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. „Want wij weten niet hoe wij zelf dingen doen.” In de robotica wordt altijd vanuit mensen gedacht.

„We willen dat robots menselijke capaciteiten hebben, dus kijken we hoe wij dingen doen en bouwen dat na. Maar we hebben nog geen idee over ons eigen functioneren.” Sociaal gedrag, gesproken communicatie: voor de mens geen moeite, voor een robot nog veel te complex.

(nrc)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 19 maart 2008 @ 10:47:24 #111
73345 B-FliP
Like it ain't no thang..
pi_57471528
quote:
Op dinsdag 18 maart 2008 22:28 schreef Nee het volgende:
Een robot met een bewustzijn is raar als je weet dat de definitie 'bewustzijn' op meerdere manieren kan worden geïnterpreteerd.
Dit is idd helemaal waar, maar een kind heeft op een bewust vlak ook nog
geen notie van dit soort dingen... Natuurlijk spelen onbewuste kanten en
instincten ook een grote rol bij een kind, maar stel je zou alleen dat bewuste
vlak van het bewustzijn zou weten te creeeren... Aangezien de robot dan
op een bepaalde schaal bewust is, is het daarna nog maar aanzien wat die
daarmee doet en hoe die zich ontwikkelt... Op een gegeven moment is die
ontwikkeling autonoom en niet meer compleet geprogrammeerd, en over wat
er daarna gebeurd valt alleen maar te speculeren...

We hebben het niet over het hercreeren van een menselijk bewustzijn, maar
een robot met de notie dat die bestaat, waarde aan bepaalde zaken hecht, en
zich autonoom kan voortbewegen en interactie heeft met de omgeving waar
deze in verkeert...
What you pay attention to, you become conscious of...
B-FliP Youtube Channel
Bionic - In on the Outside EP: 2-3-2012
pi_57472118
quote:
Op woensdag 19 maart 2008 10:47 schreef B-FliP het volgende:

[..]
We hebben het niet over het hercreeren van een menselijk bewustzijn, maar
een robot met de notie dat die bestaat, waarde aan bepaalde zaken hecht, en
zich autonoom kan voortbewegen en interactie heeft met de omgeving waar
deze in verkeert...
Alle cognitieve processen zijn bij ons in principe gebaseerd op een systematische interactie met de buitenwereld, zoiets valt dus ook te programmeren lijkt mij. Maar hoe controleer je of een robot 'weet' van zichzelf dat ie bestaat, of dat ie misschien gewoon net doet alsof omdat het zo geprogrammeerd is om cognitieve interacties te hebben?

Een virusscanner zou dan in principe ook een bepaalde mate van bewustzijn (in primitieve vorm)hebben, omdat het bepaalde patronen kan 'herkennen'.
  woensdag 19 maart 2008 @ 12:07:12 #113
73345 B-FliP
Like it ain't no thang..
pi_57473264
quote:
Op woensdag 19 maart 2008 11:16 schreef Nee het volgende:

[..]

Alle cognitieve processen zijn bij ons in principe gebaseerd op een systematische interactie met de buitenwereld, zoiets valt dus ook te programmeren lijkt mij. Maar hoe controleer je of een robot 'weet' van zichzelf dat ie bestaat, of dat ie misschien gewoon net doet alsof omdat het zo geprogrammeerd is om cognitieve interacties te hebben?

Een virusscanner zou dan in principe ook een bepaalde mate van bewustzijn (in primitieve vorm)hebben, omdat het bepaalde patronen kan 'herkennen'.
Maar een virusscanner leert niet echt... Bepaalde AI toepassingen die al langs zijn
gekomen doen dat al wel via waarnemingen...

Over het besef dat het ' is ' en daar een waarde aan hecht kan puur geprogrammeerd
zijn en voor de AI is er geen verschil tussen dat en een aangeboren notie... Daarom
heet het ook artificial...

Bovendien als het zichzelf oppikt als onderdeel van de waargenomen realiteit vraag ik me
af in hoeverre het besef niet automatisch verworven wordt, in hoeverre daar waarde aan
gehecht wordt zou een keuze kunnen zijn of vast geprogrammeerd...

En programmeren waarbij je ipv vaste waardes, waarde-systemen gaat inbrengen
(simpel gezegd van iedere keuze of actie een spel maken met toe te kennen puntensysteem)...

Een soort motivatiesysteem...

Op de site van Hanson Robotics geeft de oprichter (meneer Hanson) een interview
waarin hij uitlegt hoe zijn conversational robots werken, vrij simpel maar ingenieuze
database die de illusie wekt dat je een geprek aan t voeren bent... Maar hij onthoud
ook de gesprekken, met wie deze gevoerd zijn en kan erop terug komen, voegt continu
nieuwe info toe aan de database en is dus in ontwikkeling... Iets wat zich zou kunnen
manifesteren als een bepaalde vorm van intelligentie...

Hij benadrukt ook het belang van 'out of the box thinking' ... Iets wat er in de wetenschap
vaak niet wordt gedaan, maar aan bestaande limitaties wordt vast gehouden om op voor-
hand te beslissen ofdat iets mogelijk is of niet...

[ Bericht 5% gewijzigd door B-FliP op 19-03-2008 12:15:17 ]
What you pay attention to, you become conscious of...
B-FliP Youtube Channel
Bionic - In on the Outside EP: 2-3-2012
pi_57478080
oeh, dit is triest. good robot gone bad
Man vermoord door zelfgemaakte robot
  woensdag 19 maart 2008 @ 16:10:59 #115
73345 B-FliP
Like it ain't no thang..
pi_57478287
quote:
Op woensdag 19 maart 2008 16:01 schreef SlimShady het volgende:
oeh, dit is triest. good robot gone bad
Man vermoord door zelfgemaakte robot
Haha lol, dan is t ook moord als je op een stoel gaat staan met een strop om je
nek terwijl je de stoelpoten laat opvreten door termieten, of je een touw aan de
trekker vast maakt, een hond aan t andere einde van t touw vastmaakt en een
kluif achter je rug weg gooit... Da's gewoon zelfmoord... Wel creatief zo op zijn
laatste dagen moet ik zeggen...
What you pay attention to, you become conscious of...
B-FliP Youtube Channel
Bionic - In on the Outside EP: 2-3-2012
pi_57509180
Mooi topic. Toch eens wat meer in de gaten gaan houden.
pi_57510862
een robot die z'n gewicht balanceert en klimt. met demo.
http://technology.newscientist.com/article/dn13508
pi_57816130
MIT Develops Advanced Humanlike Robot

ik moet het later even lezen...
  vrijdag 4 april 2008 @ 01:17:42 #120
73345 B-FliP
Like it ain't no thang..
pi_57820513
quote:
Op donderdag 3 april 2008 22:29 schreef SlimShady het volgende:
MIT Develops Advanced Humanlike Robot

ik moet het later even lezen...


Nice!

hier een video fragment van deze robot:


Lijkt op een zelfde character/conversational robot zoals ze gemaakt worden door Hanson
Robotics maar dan mobiel en met een DOMO achtig lijf, alleen dan met compleet gezicht,
wat er overigens wel echt netjes uitziet...
What you pay attention to, you become conscious of...
B-FliP Youtube Channel
Bionic - In on the Outside EP: 2-3-2012
pi_57955805
Ik zet hier even een TVP neer dan kalk ik hier later een enorme lap tekst wat ik vind van robots.
"Reality is an illusion created by a lack of alcohol."
pi_57967079
quote:
hij is zeker leuk
Follow your heart and your dreams won't be far behind
Life is too short to wake up with regrets. So love the people who treat you right. Forget about the ones who don’t. If you get a second chance, grab it!
pi_57971238
quote:
Op dinsdag 18 maart 2008 22:28 schreef Nee het volgende:
Dus hoe ga je deze complexe (spirituele) zaken programmeren? Hoe test je of een robot daadwerkelijk een subjectieve beleving heeft van alles? Uiteindelijk wordt de robot geprogrammeerd om complexe opdrachten uit te voeren die exact lijken op een menselijke replicatie om ons zo ervan te overtuigen dat het een bewustzijn bezit, echter is dit slechts wishfull thinking en kan er nooit empirisch bewijs voor worden geleverd.
Kan er voor mij empirisch bewijs worden geleverd dat jij een bewustzijn hebt of iets anders dan ik of op eenzelfde manier als ik beleef?
Kan er voor jou empirisch bewijs worden geleverd dat je vrienden bewustzijn hebben of dingen anders of hetzelfde beleven?
Wie weet zijn jullie allemaal computerprogramma's en ben ik slechts een stel hersenen in een vat, op zo'n manier aangesloten dat ik een lichaam denk te hebben. Of andersom, wie weet is degene die dit leest wel de enige "echte" persoon en is de rest slechts een computerprogramma. Of misschien ben ik het enige computerprogramma.
En stel dat we allemaal computerprogramma's zijn? Maakt dat iets uit? Maakt dat ons "minder"? De wereld blijft voor ons de wereld zoals wij hem altijd beleefd hebben, of we nou een stukje software of iets anders zijn.

Als je logisch nadenkt, kom je tot de conclusie dat je niet zeker weet of je in een stoel zit, je zintuigen kunnen bedrogen worden.
Als je verder gaat, kom je tot de conclusie dat je niet zeker weet of je überhaupt een lichaam hebt, ook hier kun je mee bedrogen worden.
Het enige dat je zeker weet, is dat er iets is, dat nadenkt en twijfelt. Er is iets dat twijfelt. Dat iets, dat ben jij en dat is direct het enige zekere in jouw belevingswereld.
Dit is Descartes' dubito, ergo cogito, ergo sum.

Vraag jezelf eens af of het van belang is dat iets of iemand anders een bewustzijn heeft. Het is immers zo dat als iets doet alsof het een bewustzijn heeft, het voor jou is alsof het een bewustzijn heeft. Het is namelijk alles wat jij merkt van dat bewustzijn, het gedrag van dat iets.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')