Jouw artikel beweert helemaal niet dat dat de reden van de interventie is. Jouw artikel beweert alleen dat Hollande er dit voordeel bij heeft gehad.quote:Op dinsdag 5 februari 2013 14:41 schreef arjan1212 het volgende:
Volgens de nos is frankrijk mali binnengevallen omdat Hollande dan sterker staat in de onderhandelingen met Merkel.
http://nos.nl/artikel/470583-hollande-euro-beschermen.html
Met Duitsland moet je altijd heel erg oppassen met dat soort uitspraken.quote:Op dinsdag 5 februari 2013 14:43 schreef Pharmacist het volgende:
"Hij kan tegen bondskanselier Merkel zeggen dat Duitsland de economische kracht in Europa is, maar dat Frankrijk het leger van Europa heeft.""
NOSquote:Ook Kidal in noorden van Mali valt
Militairen uit Tsjaad zijn de stad Kidal in het noorden van Mali binnengetrokken in hun gezamenlijke strijd met de Fransen tegen de moslimextremisten.
Ongeveer 1800 militairen zijn de stad binnengegaan. Franse militairen heroverden vorige week al het vliegveld van de stad. De Fransen beveiligen het vliegveld nu om het weer in gebruik te kunnen nemen.
In de drie weken dat de Fransen nu in Mali zijn, zijn ze er in een snelle opmars in geslaagd een groot deel van het noorden van het land te heroveren.
Vredesbesprekingen
De Toearegs, die vorig jaar door de moslimextremisten werden verjaagd, hebben aangeboden de Fransen te helpen om extremisten op te pakken. Ook zijn ze bereid vredesbesprekingen te voeren met de regering, om de verhoudingen tussen het noorden en het zuiden van het land te herstellen.
De Verenigde Naties, de Europese Unie en Afrikaanse functionarissen praten vanmiddag in Brussel over de toekomst van Mali. Frankrijk en de Verenigde Staten willen dat Afrikaanse troepen zo snel mogelijk de Fransen vervangen. In de zomer moeten er verkiezingen komen in Mali.
NOSquote:Islamisten terug in Malinese Gao
In de Malinese stad Gao zijn gevechten uitgebroken tussen islamistische strijders aan de ene kant en Franse en Malinese troepen aan de andere. De islamisten worden met mitrailleurs en granaten onder vuur genomen.
Gao werd vorige maand door de Fransen en Malinezen ingenomen tijdens het offensief tegen de radicaal-islamitische strijders in het noorden. In de buitenwijken van Gao werd zo nu en dan nog gevochten maar het centrum leek vast in handen van de gecombineerde Frans-Malinese strijdmacht.
Vannacht pleegde een terrorist een zelfmoordaanslag bij een controlepost aan de rand van de stad. Het is niet duidelijk of de islamisten van de verwarring gebruik hebben gemaakt om de stad binnen te dringen. Bij de aanslag raakte een Malinese militair gewond; de aanslagpleger kwam om het leven.
Ja, dat het lokale leger een lachertje was is al eerder gebleken. Er zal daar een permamente buitenlandse troepenmacht aanwezig moeten blijven, anders wandelt Ansar Dine gewoon weer vrolijk naar binnen.quote:Op zaterdag 9 februari 2013 10:23 schreef zuiderbuur het volgende:
Geen gunstige ontwikkelingen:
in Bamako zelf zijn delen van het Malinese leger met elkaar slaags geraakt bij de kazerne van de "rode baretten".
In Gao heeft voor het eerst in Mali (blijkbaar?) een zelfmoordaanslag plaats gevonden.
http://www.guardian.co.uk(...)ps-attack-rival-camp
quote:Persbureau AP vindt strijdplan Al-Qaeda in Mali
Associated Press heeft in een huis in de Malinese stad Timboektoe een negen pagina's tellende brief gevonden waarin de strategie van de islamitische rebellen voor de verovering van Noord-Mali uiteen wordt gezet. De brief was gericht aan een bevelhebber van Al-Qaeda en is ondertekend door Abdelmalek Droukdel, de leider van Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb.
Uit het document blijkt dat Al-Qaeda zich bewust was van zijn kwetsbaarheid in de aanloop naar het begin van de Franse militaire interventie in Mali in januari. Daarnaast komt uit de brief naar voren dat er binnen de gelederen flinke onenigheid heerste over hoe strikt de islamitische wetgeving in de veroverde gebieden moest worden nageleefd. Droukdel laat zijn ongenoegen blijken over de geseling van vrouwen en de vernietiging van cultureel erfgoed in Timboektoe.
Volgens de brief is de groep bereid op ideologisch vlak concessies te doen om bondgenootschappen te slaan en de strijd te kunnen voortzetten.
quote:
quote:Het Prins Claus Fonds is al jaren actief in Mali. Begin oktober werd het Fonds door projectpartners gewaarschuwd dat evacuatie van de manuscripten onontkoombaar was. 'Toen militanten in januari openlijk dreigden de manuscripten te vernietigen, was de evacuatie al meer dan drie maanden bezig', zegt Meindersma.
quote:Strijd Mali laait weer op
In Mali laait de strijd weer op. Zes weken geleden begonnen Franse troepenmacht de strijd tegen moslimextremisten. En nu willen de Fransen hen verdrijven uit Gao.
Dat zeker!quote:Op donderdag 21 februari 2013 23:38 schreef Lavenderr het volgende:
Wat geweldig dat alle-soms eeuwenoude- manuscripten al in veiligheid gebracht zijn.
Een mevrouw van het Prins Clausfonds was van de week op de radio. Zij vertelde dat de bibliotheek in heel kleine delen bij nacht en ontij naar niet nader omschreven adressen is vervoerd per paard, ezel, auto, fiets, en wat ze maar konden vinden; allemaal om niet de aandacht te trekken van de extremisten die toen al in de bibliotheek zatenquote:Op donderdag 21 februari 2013 23:38 schreef Lavenderr het volgende:
Wat geweldig dat alle-soms eeuwenoude- manuscripten al in veiligheid gebracht zijn.
Dat is toch geweldig he, dat er mensen zijn die dit er allemaal voor over hebben. Geeft een goed gevoel.quote:Op vrijdag 22 februari 2013 20:33 schreef Disana het volgende:
[..]
Een mevrouw van het Prins Clausfonds was van de week op de radio. Zij vertelde dat de bibliotheek in heel kleine delen bij nacht en ontij naar niet nader omschreven adressen is vervoerd per paard, ezel, auto, fiets, en wat ze maar konden vinden; allemaal om niet de aandacht te trekken van de extremisten die toen al in de bibliotheek zaten
Jazeker. En ook mooi dat we konden helpen.quote:Op vrijdag 22 februari 2013 20:38 schreef Lavenderr het volgende:
[..]
Dat is toch geweldig he, dat er mensen zijn die dit er allemaal voor over hebben. Geeft een goed gevoel.
quote:78 doden bij bloederigste gevechten in Mali tot nu toe
Bij gevechten tussen het Tsjaadse leger en islamitische rebellen in het noorden van Mali zijn gisteren 78 mensen omgekomen. Een woordvoerder van het leger van Tsjaad meldde dat 65 rebellen waren gedood, aan de kant van het Tsjaadse leger vielen 13 doden. Het was het bloederigste gevecht tussen militairen en extremisten sinds het Franse leger in januari een offensief begon tegen oprukkende moslimrebellen.
Militairen uit Tsjaad doodden vrijdag 65 extremisten die banden zouden hebben met Al Qaida. De strijd vond plaats in de bergen bij de grens tussen Mali en Algerije. Een woordvoerder van het leger van Tsjaad liet via de radio weten hoeveel slachtoffers er waren gevallen.
Frankrijk startte vorige maand een militaire interventie in de voormalige kolonie. Het Franse leger stopte een opmars van islamitische rebellen naar het zuiden van het land en verdreef de extremisten naar het onherbergzame noorden. De Franse acties werden ondersteund door een verbond van Afrikaanse buurlanden. Onder de Afrikaanse interventiemacht zijn ook 2000 soldaten uit Tsjaad.
Frankrijk wil in maart zijn troepen terugtrekken en de leiding overdragen aan de Afrikaanse alliantie Ecowas. Maar een guerrilla-oorlog ligt op de loer nu de rebellen vanuit de onherbergzame woestijn in het noorden de strijd voorzetten met bomaanslagen en gerichte gewapende aanvallen. Franse pogingen tot diplomatie hebben nog geen bestand opgeleverd.
NU.nlquote:Regering Mali tekent bestand met Toearegs
De regering van Mali heeft dinsdag een staakt-het-vuren getekend met vertegenwoordigers van de Toeareg-rebellen in het noorden van het West-Afrikaanse land.
Dit gebeurde na twee weken van onderhandelingen in buurland Burkina Faso onder auspiciën van de VN en de EU.
Bert Koenders, speciaal VN-gezant in Mali, was bij de ceremonie in Ougadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Volgens de Nederlander is de ondertekening ''een belangrijke stap in de stabilisatie van Mali''.
De voormalige minister van Ontwikkelingssamenwerking Koenders is aangesteld als hoofd van de meer dan 12.000 man sterke VN-missie in Mali (Minusma). Die moet Mali weer op de rails zetten. Een belangrijke opdracht voor Koenders is om de verkiezingen in juli vrij en eerlijk te laten verlopen.
Gezag
Toeareg en aan al-Qaeda gelieerde groepen wisten vorig jaar grote delen van het noorden van het land onder hun controle te brengen. Frankrijk intervenieerde in januari militair om het gezag van de centrale regering te herstellen.
Voor de verkiezingen op 28 juli wil de regering van Mali haar gezag over het hele grondgebied herstellen. Daarvoor moeten de rebellen de stad Kidal overdragen aan het centrale gezag in Bamako. Het regeringsleger en ambtenaren zullen voor de gang naar de stembus naar Kidal terugkeren.
NU.nlquote:Rebellen Mali dragen laatste grote stad over
Het Malinese leger is vrijdagmiddag Kidal binnengetrokken.
De Toeareg-rebellen die er bijna anderhalf jaar de lakens uitdeelden hielden zich aan het onlangs getekende vredesakkoord dat voorschreef dat zij het gezag over de noordelijke stad zouden overdragen.
''De militairen trokken (...) Kamp 1 in de stad binnen, vergezeld door Franse troepen, net als bij onze intocht in Timboektoe en Gao'', zei perschef luitenant-kolonel Souleymane Maiga.
Volgens de locoburgemeester vonden er twee demonstraties plaats, van zowel voorstanders als tegenstanders van de komst van het leger.''Er werden enkele waarschuwingsschoten gelost en de demonstranten gingen uiteen'', zei Abda Ag Kazina.
Losse alliantie
Net als de rest van Noord-Mali werd Kidal na een staatsgreep in maart 2012 door een losse alliantie van rebellenbewegingen bezet. De opstandelingen werden op hun beurt door een Franse interventiemacht verdreven. Maar in februari keerden de Toeareg-strijders al in Kidal terug. Ze richtten wegversperringen op, inden belastingen en riepen in feite een eigen staat in het leven.
De drie weken geleden overeengekomen overdracht van Kidal werd met spanning afgewacht. Velen vreesden dat de Toeareg-rebellen het regeringsleger als puntje bij paaltje kwam uit de stad zouden weren. Nu ook de laatste grote Malinese stad onder gezag van de regering is gebracht is een belangrijke hobbel voor de presidentsverkiezingen genomen. Die verkiezingen zouden nog deze maand moeten plaatsvinden.
Noodtoestand
De noodtoestand die sinds 12 januari in het land van kracht was, is zaterdag opgeheven, zo meldt de Franse krant Le Monde. Het opheffen gebeurt aan de vooravond van het begin van de campagne voor de presidentsverkiezingen die op 28 juli worden gehouden.
President Dioncounda Traoré stelde de noodtoestand in nadat Franse militairen de Malinese strijdkrachten te hulp waren gekomen in hun strijd tegen de Toearegrebellen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |