abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_218502053
quote:
1s.gif Op donderdag 14 augustus 2025 13:26 schreef Lienekien het volgende:
Met bizarre restjes kun je soms nog een prima maaltijd maken.

Ik ben zelf niet van de kliekjes (alles wat ik klaarmaak voor een maaltijd gaat eigenlijk altijd op), maar er blijft wel eens groente liggen. Dan vind ik een recept waar je willekeurige groenten in kunt doen altijd wel handig. Iets met rijst, of in een wrap.
Klopt. Als kind werden dat koninginnenmaaltjes genoemd bij ons thuis (omdat de koningin ook allerlei kleine liflafjes zou eten). Maar restjes groente en tofu kunnen prima gebruikt worden en dat is nog lekker ook.

Alleen die theorie werkt in mijn volwassen leven minder. Dus dan maar een lijstje.

En vaak eet ik twee of vier dagen hetzelfde. Geen probleem. Alleen heb ik het wel nodig om te noteren wat wanneer.
  Spellchecker vrijdag 22 augustus 2025 @ 12:35:07 #27
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_218562222
Bij deze bakker in Tilburg koop je brood voor een prikkie
quote:
Voor het eerst opent Bakkerij van Iersel de deuren van een 'tweedehands winkel'. In deze bakkerij kunnen klanten brood, gebakjes en andere lekkernijen van de dag ervoor kopen. Daarmee hoopt de bakker voedselverspilling tegen te gaan en klanten voor een lagere prijs te laten genieten van écht bakkersbrood. "Brood van de bakker is toch een feestje."

De schappen van de winkel in Tilburg liggen donderdagmiddag vol met desembroden, boerencake en fruitgebakjes. Allemaal lekkernijen die gisteren in de schappen van de 'normale' bakkerijen lagen. "We hebben ongeveer veertien winkels in Tilburg. Die houden allemaal ongeveer tien broden per dag over", vertelt de Tilburgse Fleur Vesseur (24). "Een groot deel van die overgebleven broden doneren we aan de voedselbank, maar die kunnen ook niet alles meenemen. Dat wat overblijft, verkopen we hier."

Vesseur is de dochter van Mieke van Iersel, de eigenaresse van het familiebedrijf. Tegenwoordig houdt de 24-jarige zich bezig met de marketing van de bakkerijen. Ook helpt ze een handje mee in de nieuwe tweedekans winkel.

Goedkope broden
De bakkerij in de Enschotsestraat moet mensen met een kleinere beurs de mogelijkheid geven om ook bakkersbrood te kopen. Een concept dat op meer plaatsen voorkomt. "We willen juist die mensen laten genieten van alle heerlijke producten. Er zit toch een verschil in supermarktbrood en dat van de bakker. Het is toch een feestje", vertelt Vesseur.

Waar je normaal drie tot vier euro neerlegt voor een vers brood, kost het je in deze winkel nog geen twee euro. Vesseur: "We verkopen hier alles wat gisteren in de winkels is blijven liggen voor een lagere prijs. Daardoor hoeven we ook niks weg te gooien."

En klanten hebben de winkel ook al weten te vinden. Sinds dinsdagochtend, de eerste dag dat de winkel geopend was, staan er 's ochtends al dikke rijen voor de deur. Rosalie kwam de winkel zomaar tegen: "Ik wilde gewoon wat brood halen en toen dacht ik: een tweedekans winkel? Ik heb net gehoord wat het betekent. Ik vind het hartstikke goed dat mensen hier terecht kunnen om het iets goedkopere brood van gisteren te halen."

Volgens

de klant verschilt het niet veel van de normale bakker. "Het lijkt gewoon hetzelfde, behalve dat alles al in plastic zakken zit", vertelt ze.

Maximum aantal broden
Om te zorgen dat alle klanten een eerlijke kans hebben op brood, zit er een maximum aan wat ze mogen meenemen. Slechts vier broden per klant en maximaal acht gebakjes. Neem je halve broden mee, dan mag je er acht in je boodschappentas stoppen.

"Dat hebben we bewust gedaan", zegt Vesseur. Het aanbod is afhankelijk van wat de andere winkels overhouden. "De ene dag ligt de winkel vol, de andere dag ligt er weinig. Op het moment dat mensen twaalf broden meenemen voor thuis in de vriezer, hebben klanten later op de dag geen keus meer."

Geen voedselverspilling
Volgens de bakkersdochter levert de bakkerij financieel niet zoveel extra op. "De winkel draait ook gewoon op elektra, we hebben hier personeel lopen. Het gaat er meer om dat we het brood gewoon niet weg willen gooien. Hoe zonde zou dat zijn?!"

Brood dat aan het eind van de dag bij de tweedekans winkel in de schappen blijft liggen, wordt als oud brood naar onder meer kinderboerderijen gebracht. "Dus eigenlijk gooien we helemaal niks weg", aldus een trotse Vesseur.

pi_218562348
quote:
Kijk.
En die instelling betaalt zich op termijn gewoon terug. Je laat zien dat je onderdeel bent van een gemeenschap.

In tijden dat het mensen goed gaat, weten ze je ook te vinden.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')