Sorry, maar alles is prima te verklaren met de huidige theorie. De argumenten waarom de huidige theorie niet zou kloppen (de oceaankorst is veel jonger dan de continentale korst, de continenten passen precies in elkaar, de dier/planten-soorten op verschillende continenten komen overeen etc..etc..) zijn ozin. Het is juist heel goed te verklaren met de huidige theorie.quote:Op maandag 19 maart 2007 23:22 schreef Ticker het volgende:
Kijk het is natuurlijk een compleet verse theorie. Aangezien deze de vorige in de prullenbak gooit, moet alles opnieuw uitgelegd worden.
Misschien interessant om te mailen met je vragen?
Heb op zijn site nog wat meer gevonden, over een gesprek met coast to coast:
[..]
Bron: Nealadams.com
Een theorie is kloppend omdat hij mogelijk is?quote:Op dinsdag 20 maart 2007 10:43 schreef 6833-228 het volgende:
[..]
Sorry, maar alles is prima te verklaren met de huidige theorie.
Een theorie klopt, als er geen bewijs is dat het niet zo is en als het een voorspellende waarde heeft, die ook uitkomt.quote:Op dinsdag 20 maart 2007 17:45 schreef Ticker het volgende:
[..]
Een theorie is kloppend omdat hij mogelijk is?
Of is zoiets daadwerkelijk gebeurt?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Neutronensterquote:Op dinsdag 20 maart 2007 00:06 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Met een beetje gepuzzel vast wel. Probleem blijft dat je zo veel massa in zo'n klein volume nodig hebt om een voorwerp als de aarde zo in te laten krimpen dat je behoorlijk exotische materialen nodig gaat hebben om het maar subtiel uit te drukken. Nou ben ik niet zo'n held op dat vak maar denk niet dat die materialen ook maar theoretisch haalbaar zijn.
Offtopic: ejNogsteeds leuk met schaatsen en dansen bezig?
Zoiets heeft idd een dergelijke massa. Echter met een neutronenster in de kern was er nu geen planeet meer geweestquote:Op dinsdag 20 maart 2007 21:28 schreef Sessy het volgende:
[..]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Neutronenster
Mars was vroeger waarschijnlijk bewaterd, gezien de erosieplekken. Echter dat is al miljoenen jaren verdampt. Voor de rest zijn er op verschillende objecten in ons zonnestelsel, zoals manen van saturnus en jupiter watersporen gedetecteerd en ook op charon (maan rond de ex-planeet pluto) schijnt water te zijn. (in ijs vorm)quote:Op zaterdag 15 september 2007 22:20 schreef Erosjuhhh het volgende:
Interessant topic
zou dit niet kunnen betekenen dat de aarde misschien al voorloopt op andere planeten omdat hier water is? of enorm achter omdat bij bijv. mars het water alweer 'weg' is?
Al het leven wat wij kennen is onmogelijk zonder water. Zonder water zou er dus geen leven zijn wat ons bekend is. De mens zou niet bestaan zoals we nu ebstaan en dat geldt voor al het leven, van de kleinste virussen tot de allergrootste walvis...quote:of is water misschien een soort van ziekte voor een planeet die allerlei soorten dieren ('bactierien') in leven houdt?
Ja en bij de aarde zou t water ook verdwijnen, dus krijg je het zelfde als op de andere planeten, alleen nog kleine deeltjes ijs, en geen complete oceanen meer,quote:Op zaterdag 15 september 2007 22:27 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Mars was vroeger waarschijnlijk bewaterd, gezien de erosieplekken. Echter dat is al miljoenen jaren verdampt. Voor de rest zijn er op verschillende objecten in ons zonnestelsel, zoals manen van saturnus en jupiter watersporen gedetecteerd en ook op charon (maan rond de ex-planeet pluto) schijnt water te zijn. (in ijs vorm)
[..]
Al het leven wat wij kennen is onmogelijk zonder water. Zonder water zou er dus geen leven zijn wat ons bekend is. De mens zou niet bestaan zoals we nu ebstaan en dat geldt voor al het leven, van de kleinste virussen tot de allergrootste walvis...
Zonder bacterien zou ieder mens allang dood zijn.quote:Op zaterdag 15 september 2007 22:46 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
Ja en bij de aarde zou t water ook verdwijnen, dus krijg je het zelfde als op de andere planeten, alleen nog kleine deeltjes ijs, en geen complete oceanen meer,
zullen alle bacterien t/m walvissen hier op aarde, misschien een ziekte zijn voor de aarde die helpen hem kapot te maken zoals bacterien dat doen in ons lijf?
Als het water verdwijnt, dan verdwijnt het leven ook. Tenminste, het leven dat we kennen. Alle droge planeten en manen die we tot nu toe hebben bezocht/bekeken, laten geen sporen zien van leven.quote:Op zaterdag 15 september 2007 22:46 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
Ja en bij de aarde zou t water ook verdwijnen, dus krijg je het zelfde als op de andere planeten, alleen nog kleine deeltjes ijs, en geen complete oceanen meer,
zullen alle bacterien t/m walvissen hier op aarde, misschien een ziekte zijn voor de aarde die helpen hem kapot te maken zoals bacterien dat doen in ons lijf?
De theorie dat de aarde bestaat uit platen bestaat nog steeds. In theorie is het alleen niet zo drastisch als iedereen beweerd, dat de platen als bots auto'tjes over de aarde heen bewegen.quote:Op zondag 16 september 2007 13:22 schreef starla het volgende:
Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw is dankzij de structurele geologie, seismologie, petrologie en isotopen-geochemie echter een overtuigende hoeveelheid bewijs gevonden dat subductie wel degelijk plaatsvindt. De snelheid waarmee korstmateriaal subduceert is echter moeilijk vast te stellen. Desondanks is het voorkomen van een mechanisme waarmee de aardkorst gelijk in oppervlakte blijft genoeg reden geweest voor de meerderheid onder geleerden om de theorie van een uitzettende Aarde op te geven. Wetenschappelijke bewijzen voor subductie zijn:
Met behulp van seismologie waargenomen Wadati-Benioffzones. Deze zones geven een zeer sterk vermoeden dat een stuk korst langzaam bezig is onder een ander stuk korst door de mantel in te bewegen.
Met behulp van seismische tomografie gemaakte 3D-modellen van de mantel laten zien dat op de plekken waar subductie plaatsvindt volgens de plaattektoniek, inderdaad een koude anomalie van zinkend materiaal zit.
Uit gesteenten in gebergten gereconstrueerde druk-temperatuur-tijdpaden blijkt dat tijdens gebergtevorming een eerste fase voorkomt waarin materiaal ver naar beneden beweegt, gevolgd door omkering van dit proces. Vooral de diepte tot waar het materiaal naar beneden beweegt is een probleem voor het model van een uitzettende Aarde. In veel gebergtes worden eclogieten gevonden, sommige van deze gesteenten zijn boven de 200 km diep geweest. Het materiaal is te licht om zonder van buiten uitgeoefende kracht zo diep de Aarde in te bewegen. In het subductiemodel wordt deze verticale krachtcomponent geleverd door zogenaamde "slab-pull", bij een uitzettende Aarde zouden voornamelijk horizontale krachten verwacht worden en is het zinken van stukken aardkorst naar deze diepte onverwacht.
In veel gebergten worden een of meer grote discontinue lijnen (breukzones) gevonden, waarlangs materiaal dat geografisch gezien voor de gebergtevorming ver uiteen lag (dit is door paleomagnetisme berekend) nu tegen elkaar aan ligt. Diepe boringen en structureel geologische studies geven aan dat deze grote breukzones (suturen genoemd) zeer diep doorlopen. Dit is precies wat verwacht mag worden als twee continenten door subductie tegen elkaar aan "botsen". Het uitzettende Aarde-model geeft er echter geen duidelijke verklaring voor.
Concentraties van isotopen van zeldzame aarden in vulkanische gesteenten die boven een subductiezone gevormd werden komen overeen met die in sedimenten bovenop de subducerende plaat. Zelfs als in die sedimenten een laterale verandering optreedt in isotopenconcentraties, wordt die verandering ook teruggevonden in de vulkanische gesteenten boven de subductiezone.
Weinig geologen of geofysici geloven tegenwoordig nog in het uitzetten van de Aarde. Toen steeds meer aanwijzingen werden gevonden dat subductie plaatsvindt werd het concept door de meerderheid van aardwetenschappers afgedankt.
De Amerikaanse striptekenaar Neal Adams heeft recentelijk geprobeerd de uitzetting van de Aarde te verklaren met kwantumfysische processen waardoor de massa van de Aarde kan toenemen, maar dit wordt beschouwd als pseudowetenschap. Desondanks blijven over de verschillende mechanismen in de platentektoniek nog onduidelijkheden bestaan, waar wetenschappelijke discussie over is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |