Sp!ts sprak in Londen met Howard Donald, Robbie Williams en Jason Orange.
Robbie Williams stapt niet opzij
De eerste comeback van Take That, nu vijf jaar geleden, was zonder enfant terrible Robbie Williams natuurlijk niet helemaal compleet. Dit weekend stond de band dan eindelijk weer voltallig op het podium. "Ik wil dit zeker nog een keer doen."
Als de heren van Take That voor interviews over hun tournee worden opgedeeld in twee groepen, dan weet je dat Robbie Williams in het ene, en Gary Barlow in het andere gezelschap zit. Gebeurde dit vroeger omdat de twee elkaar niet konden luchten of zien, nu is het vooral om beide sessies interessant te houden voor het journaille.
Het is tekenend voor de verhoudingen binnen de groep. Dat next best thing Mark Owen aanschuift bij Barlow, geeft maar weer eens aan dat het binnen Take That eigenlijk draait om één man: Robbie Williams. Krijg je hem te spreken, zoals Sp!ts eerder deze maand in Londen, dan zul je het verder met de wat kleurloze bandleden Howard Donald en Jason Orange moeten doen.
De journalisten is dan ook gevraagd toch vooral die twee niet over te slaan, en Williams laat netjes eerst de andere bandleden praten voor hij het woord neemt met "laat ik het maar meteen bekennen: de reünie met de jongens is het leukste dat ik ooit heb gedaan".
Sterker nog, de repetities voor de achttien concerten hebben een louterend effect op het voormalig enfant terrible van de groep. "Voor mijn solotours vond ik repeteren echt onzin. Ik riep dan altijd ‘Ik ken mijn tekst toch?’ en kwam gewoon niet opdagen. Maar nu heb ik een verantwoordelijkheid naar de jongens toe. Ik ben zo dankbaar dat ze me zonder gedoe weer hebben opgenomen in de groep dat ik het echt goed wil doen.”
Een bescheiden standpunt voor het eens zo recalcitrante kind van het boybandtijdperk. Alsof de grijze haren die zich rond zijn slaap aftekenen zijn wilde exemplaren hebben vervangen.
Het verhaal van de charmante zanger uit Stoke-on-Trent is bekend: begin jaren ’90 wordt hij geselecteerd voor Take That, een boyband die het Britse antwoord op New Kids on the Block moet worden. En dat lukt.
De band boekt megasuccessen, de leden worden op jonge leeftijd supersterren. Williams viert dat met veel drank, veel drugs en veel vrouwen. Zijn levensstijl kost hem in 1995 zijn plaats in de groep, die er een jaar later helemaal de brui aan geeft.
Lees verder in Sp!ts van vandaag.