Waarom?quote:Op maandag 26 februari 2007 16:04 schreef Party_P het volgende:
Mijn ouders komen volgend jaar in de bijstand
Nee. Ondanks dat je in huis woont heb jij niets te maken met hun persoonlijke omstandigheid.quote:Op maandag 26 februari 2007 16:04 schreef Party_P het volgende:
Nu is mijn vraag:
Kunnen me ouders volgend jaar gekort worden op hun bijstand, omdat ik dan meer
dan 10.000 euro eigen vermogen heb (wat dus grotendeels geleend geld is)?
Omdat NL een kutland is voor mensen die 50+ zijn om weer aan het werk te kunnen komen. Philips Apeldoorn is paar jaar geleden gesloten. Daarna vele reintegratie cursussen gehad, maar mocht niet baten (terwijl hij toch erg handig is). Dus volgend jaar bijstand (na paar jaar uitkering) tenzij hij nu nog werk vind. En hij wil maar al te graag werken (wat hem aanstaat).quote:
Hmm, ik hoorde vandaag van me moeder dat iemand in de familie die ook bijstand kreeg...dat van diegene ook werd nagekeken hoeveel hun kinderen verdienden. En vermogen uit arbied, klopt deels. Grotendeels is het opgespaard van mijn studiefinanciering en later ook een lening. Het andere gedeelte is van mijn loon.quote:Op maandag 26 februari 2007 16:31 schreef sanni het volgende:
[..]
Nee. Ondanks dat je in huis woont heb jij niets te maken met hun persoonlijke omstandigheid.
Het zijn dus 2 aparte kapitalen mede omdat de een een lening is en geen eigen vermogen
verkregen uit arbeid. Dus niets aan de hand.![]()
Precies. En ik vrees dat jij gelijk hebt (maar hoop het niet).quote:Op maandag 26 februari 2007 19:13 schreef _Flash_ het volgende:
Je bent toch 1 huishouden? Wordt dan niet naar het gezamelijk kapitaal gekeken?
Je hebt toch ook een corresponderende schuld aan de IB-groep?quote:Op maandag 26 februari 2007 19:43 schreef Party_P het volgende:
[..]
Precies. En ik vrees dat jij gelijk hebt (maar hoop het niet).
uhh? (m'n woordenschat laat te wensen over).quote:Op maandag 26 februari 2007 19:49 schreef DonJames het volgende:
[..]
Je hebt toch ook een corresponderende schuld aan de IB-groep?
Nee, je basisbeurs (plus waarschijnlijk de aanvullende) wordt een gift, maar heb je die helemaal opgespaard? Je hebt toch de lening op een spaarrekening gezet? Die lening wordt geen gift, en dus heb je een schuld aan de IB-groep. Die schuld wordt voor het bepalen van jouw vermogen van je positieve banksaldi afgetrokken lijkt me.quote:Op maandag 26 februari 2007 20:06 schreef Party_P het volgende:
[..]
uhh? (m'n woordenschat laat te wensen over).
Bedoel je dat je in studiefinanciering ook een schuld is (die kwijt gescholden wordt als je diploma haalt)?
Dat lijkt mij logisch, ja. Ik ben echter niet op de hoogte van alle regels waaraan je als uitkeringsgerechtigde aan moet voldoen, maar het lijkt mij logisch.quote:Op maandag 26 februari 2007 20:41 schreef Party_P het volgende:
Owzo. Mijn basis+aanvullend heb ik door de tijd gewoon gebruikt voor o.a. school. Sinds december heb ik ook een lening van ib-groep 250 euro per maand. Ik zet dat + extra 150 euro op mijn spaarrekening. Dus komt er elke maand zowiezo 400 euro op me spaarrekening erbij. Ervoor zette ik elke maand 100 euro op zij (naar spaarrekening dus) voor school. Dat was dus maar een gedeelte van mijn totale studiefinanciering.
De lening wordt geen gift, maar gewoon een schuld. De aanvullende beurs is wel gewoon een gift als ik diploma haal.
Dus hoe langer ik leen, stel een jaar en dus 250x12=3000 euro schuld heb, zou dan gewoon van me "vermogen" afgetrokken worden?
nja, ik ga dit nog eens heel goed nazoeken dit
Ok alvast bedankt. Maar volgens mij zijn we allebij het er wel over eens dat niet alle regeltjes altijd even logisch zijn in de werkelijkheidquote:Op maandag 26 februari 2007 20:55 schreef DonJames het volgende:
[..]
Dat lijkt mij logisch, ja. Ik ben echter niet op de hoogte van alle regels waaraan je als uitkeringsgerechtigde aan moet voldoen, maar het lijkt mij logisch.
Ik zit in het laatste jaar van studiefinanciering. Dus ik bouw nu al een ruime buffer op. En ik krijg er rente over. De rente bij aflossen is hoger dan rente die ik nu op me spaarrekening krijgt, maar...ik had al heel wat geld op spaarrekening waar ik ook rente over krijg. Oftewel: ik krijg meer rente (in absolute vorm en niet relatief) dan ik terug moet betalen.quote:Op maandag 26 februari 2007 21:37 schreef Biancavia het volgende:
Mag ik vragen waarom je in vredesnaam leent, terwijl je het geleende geld opspaart?
Precies, of als je al veel eigen geld hebt wat niet uit geleend geld bestaat. Op die manier heb ik min of meer een renteloze lening.quote:Op maandag 26 februari 2007 21:52 schreef Jaymza het volgende:
Over het geleende geld moet je 3,7% rente betalen. Alleen als je meer krijgt op een spaarrekening ben je voordelig uit en dan gaat het nog om hooguit een paar euro per jaar bij die bedragen.
Maar je zou dan meer overhouden als je niet zou lenen, als je die rente (van het eigen geld) niet hoeft aan te spreken om weer mee af te lossen.quote:Op maandag 26 februari 2007 21:53 schreef Party_P het volgende:
Precies, of als je al veel eigen geld hebt wat niet uit geleend geld bestaat. Op die manier heb ik min of meer een renteloze lening.
http://home.szw.nl/navigatie/dossier/dsp_dossier.cfm?set_id=134&link_id=33271quote:Maar u hebt geen recht als u bijvoorbeeld:
vermogen heeft boven een bepaald bedrag. Onder vermogen valt bijvoorbeeld spaargeld of een eigen huis. Voor gezinnen geldt een grens van ¤ 10.490,00, voor alleenstaanden ¤ 5.245,00. Voor mensen die een bijstandsuitkering ontvangen en een eigen huis bewonen, geldt een extra vrijlating van maximaal ¤ 44.300,00. Deze bedragen worden elk half jaar bijgesteld.
Onder inkomsten wordt verstaan:
# Inkomsten van een van uw gezinsleden
Deze tellen voor de bijstand mee als inkomsten. Dit geldt niet voor inkomsten uit arbeid van kinderen tot 18 jaar.
quote:Hoeveel vermogen mag ik hebben als ik een bijstandsuitkering aanvraag?
U mag een vast bedrag van het vermogen houden. Voor alleenstaanden is dit in 2007 � 5.245 en voor alleenstaande ouders en gehuwden of samenwonenden het dubbele: � 10.490. Als u meer hebt dan dit bedrag, moet u dat eerst op verantwoorde wijze opmaken voordat u recht hebt op een bijstandsuitkering. Schulden worden van uw vermogen afgetrokken. Maar studieschulden en andere niet-direct-opeisbare schulden worden níet van uw vermogen afgetrokken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |