quote:
Gaat de lokhoer over de schreef?
Het zoveelste lokmiddel roept de vraag op hoe ver de politie mag gaan in de strijd tegen criminaliteit.
Het gaat om een politievrouw die door passerende mannen in Rotterdam-West wordt aangezien voor straatprostituee. Buiten proporties en mogelijk ongeoorloofd, vinden advocaten. Een uitstekend middel in de strijd tegen overlast, zingen de politie en de stadsmarinier voor Delfshaven in koor.
,,Het inzetten van dit soort middelen speelt vooral bij drugszaken, zegt advocaat Erica van Oudenaller. ,,Drugshandel is zware criminaliteit. Maar bij de lokfiets of de lokhoer moet je je afvragen of het middel wel in verhouding staat tot de handeling. Het lijkt me buiten proporties. Hoeveel fietsendiefstallen zijn er bijvoorbeeld niet? En bij de lokauto laat de politie expres spullen erin liggen voor een dief, terwijl ze er juist ook voor waarschuwt niks in de auto zichtbaar achter te laten.
Van Oudenaller heeft als advocaat een verdachte bijgestaan die een lokfiets van de politie in Dordrecht pikte. ,,Het gekke is dat mijn cliënt niet van plan was een fiets te stelen, maar dat wel deed toen hij die fiets zonder slot zag staan. Hij is veroordeeld. Maar een andere man, een bekende van de politie, niet omdat hij zou zijn uitgelokt. Een lokfiets was voor hem klaargezet. In beide gevallen is er hoger beroep ingediend.
Ze heeft allerlei bedenkingen bij de lokhoer. ,, ,,In het algemeen mag de politie iemand niet tot handelingen aanzetten die hij eigenlijk niet van plan was, dus niet uitlokken. Hoe gedragen die agentes zich? Eigenlijk zou het gefilmd moeten worden om te weten of het geen uitlokking is.’’
Voor zover bekend zijn er geen rechterlijke uitspraken over de lokhoer, waarmee Rotterdam sinds de sluiting van de tippelzone op de Keileweg (september 2005) opereert. De politie Rotterdam-Rijnmond stelt dat het middel juridisch is dichtgetimmerd. ,,De agentes zijn gewoon gekleed, bijvoorbeeld in spijkerbroek. Iedere vorm van uitlokking is uit den boze. Ze lopen ergens op straat en worden dan door bepaalde mannen aangesproken, zegt een wordvoerder.
Stadsmarinier Jur Verbeek ziet het probleem ook niet. ,,Prima toch als we zo de overlast te lijf kunnen gaan? We doen het naar aanleiding van signalen, klachten uit de buurt. We proberen niet alleen in te grijpen bij de aanbodzijde, de prostituees, maar ook bij de vraagzijde, de klanten. En niet alleen met behulp van de lokhoer, ook door middel van cameras en andere politiemensen.
Hij benadrukt dat er nog steeds in Rotterdam-West mannen bewust op zoek zijn naar straatprostituees. ,,Echt, het is niet zo dat een willekeurige automobilist zo maar bij een vrouw stopt. Nee, ze zoeken. Dat komt door de geschiedenis met de Keileweg en de G.J. de Jonghweg (oude tippelzones, red.), de drugsscene in Spangen en de makkelijke bereikbaarheid.
Vooral rond de sluiting van de tippelzone werden hoerenlopers gepakt, meer dan honderd. Vorig jaar waren dat er 51 en nu al 61. Behalve een bon krijgen de mannen een waarschuwende brief thuis van de burgemeester.