quote:
Totdat je belasting en verzekeringspremies moet gaan betalen en je eens gaat nadenken hoe het één en het ander de afgelopen tien jaar toch allemaal veranderd is...
Zalm zei: "Privatiseren, privatiseren, privatiseren..." en de burger betaalt, betaalt, betaalt met een gebroken, rode rug en een hernia tussen zijn tanden...
En weet je, moet je je eens voorstellen dat die Zalm een voorstander was van een vrije marktwerking in de Energiesector. Doel daarbij was dat hoe meer bedrijven er zouden wedijveren op die markt, hoe scherper de prijzen zouden worden en hoe beter de klant dus zijn keuze zou kunnen maken.
Daartoe besloot de kamer in 1998 om van de zittende energiebedrijven 38% van de aandelen te kopen bij wijze van impuls om de bedrijven een extra zetje in de goede richting te geven. Daarnaast vaardigde de overheid een onbekend subsidiebedrag uit. Voorwaarde was wel dat de bedrijfsplannen binnen 4 maanden veranderd waren en dat de ofrerende prijzen ook daadwerkelijk draagkracht zouden kunnen bieden voor andere bedrijven.
Gevolg van deze operatie was dat er zich inderdaad in de loop van 2000 meerdere bedrijven begonnen te manifesteren op die energiemarkt. Maar wat bleek? Zalm had er geen rekening mee gehouden dat de energiemarkt gekoppeld is aan de Olieprijzen. Hoe gek! Zalm verexcuseerde zich in maart 2004 aan de burger dat hij (als Minister van Financieën nota bene...) hier onvoldoende bij had stil gestaan, maar dat er nu eenmaal een proces in gang gezet was waar we maar het beste van moesten maken. Enfin, afwachten dus.
Nu, anno 2007 is het zover dat de twee grootste Energie reuzen van Nederland, NUON en ESSENT, hun markten willen gaan combineren middels een fusie. Wat kunnen we nu nog meer verwachten van deze gigant? Een totaalmonopolie die zich bij protesten over prijsstijgingen in de energiesector weer verstopt achter een relletje in Nigeria?
Ik kots op dit systeem en krijg steeds meer de neiging om weer hout te gaan roven in een bosje en daarop te gaan koken en mijn stulpje daarmee warm te stoken. Lekker simpel.