![]()
Janneke Vreugdenhil, voedsel- en kookcolumniste in ochtendkrant nrc.next, heeft de hele afgelopen week geschreven over het schijnbaar oh zo magische
no-knead-bread, een zelfbakbrood dat niet gekneed hoeft te worden.
The Minimalist, kookspecialist van de New York Times, ontdekte het brood eind vorig jaar bij een bakkerijtje in Manhattan (zie het bijpassende filmpje op
http://video.on.nytimes.com, zoek op 'no knead bread') en sindsdien zijn heel wat kookblogs ervan in de ban.
Het komt er simpelweg op neer dat je een berg bloem, water, wat gist en een beetje zout met de hand even door elkaar roert, zonder ook maar een poging te doen de boel te kneden. Vervolgens moet het deeg een uur of achttien rijzen en kun je de volgende dag de grote bal deeg in een gloeiendhete gietijzeren pan in de oven schuiven, een tijdje mét en een tijdje zonder deksel.. Waarna je een perfect rond brood op je aanrecht kunt laten stuiteren, schijnbaar met een perfecte, knapperige korst en verrukkelijk, elastisch en luchtig broodkruim.
Recept uit nrc.next in twee delen:
- Voorbereiding- Het bakken van het broodAangezien ik erg hou van vers brood maar een ongeloofelijke pesthekel aan kneden heb, lijkt het me ideaal en heel eenvoudig, zij het wat tijdrovend. Ik ben van plan vandaag maar eens zo'n kledderige berg deeg voor te bereiden, zodat ik morgen aan het bakken kan slaan.
Omdat het no-knead-bread al een paar maanden nogal een hype schijnt te zijn vroeg ik me af of er hier mensen zitten die het ook al eens geprobeerd hebben.
[ Bericht 0% gewijzigd door minilotje op 10-02-2007 16:41:46 ]