Deel 1 zat vol, vandaar een nieuw topic
![]()
!
quote:
Een tapa (meervoud tapas) is een Spaans aperitiefhapje, dat geserveerd wordt in zogenaamde tapasbars. Bij de tapa wordt een drankje gedronken, óf, als men laat in de middag of vroeg in de avond een drankje bestelt, bestelt men er meestal een tapa bij. In het zuiden van Spanje (zoals in Andalusië) en in het binnenland krijgt men gewoonlijk bij het bestelde drankje één of meerdere tapas gratis.
De oorsprong en naam van de tapa komt van de gewoonte om een glas wijn of een ander drankje met een stuk brood of een plakje ham af te dekken (tapar is Spaans voor "afdekken"), om te voorkomen dat er vliegen in het glas komen.
Er zijn duizenden soorten tapas, die sterk per regio verschillen, zoals serranoham, olijven, calamares (gefrituurde inktvisringen), kaas, tortilla en albondigas (Spaanse gehaktballetjes). In de noordelijke regio Baskenland gaat het meestal om "Pintxos", kleine stukjes brood met allerlei verschillende ingrediënten (vis, vlees, zeevruchten of worst etc.). In Spanje waardeert men de tapa's en het eten in het algemeen met name om de versheid en/of kwaliteit van het product, waardoor het meestal gaat om relatief simpele gerechten met producten van hoge kwaliteit.
Hoewel de tapa oorspronkelijk een tussendoortje was, worden ze in Spanje ook wel geconsumeerd als maaltijd. Ook buiten Spanje worden tapas in tapasbars als avondmaaltijd aangeboden, al lijken de "Amerikaanse", "Nederlandse" of "Duitse" versies van tapa's niet altijd op wat men in Spanje tapa's noemt.
Wat recepten uit het vorige topic, met dank aan de posters aldaar!quote:
Allitas de pollo en escabeche
Kippenvleugeltjes in kruidenazijn
Ingrediënten
12 kippenvleugeltjes - 250 ml olijfolie -100 ml wijnazijn (wit) - 1 eetlepel honing - ½ bol knoflook, teentjes geplet met de zijkant van een mes - 2 blaadjes laurier - 1 eetlepel paprikapoeder (mild) - 1 grote ui, in ringen - bloem - 2 takjes tijm (of 2 theelepels gedroogde) - versgemalen, zwarte peper - 1 takje peterselie - zout
Bereiding
Bestrooi de kippenvleugeltjes met zout en peper en haal ze vervolgens door de bloem. Bak ze in de olijfolie tot ze goed bruin zijn. Leg ze dan even apart.
Fruit in dezelfde olie de knoflook, de laurier, de ui en de tijm. Voeg wanneer de ui begint te kleuren, de peterselie, de paprikapoeder en onmiddellijk daarna de wijnazijn en de honing toe. Laat dit enkele minuten zachtjes koken en giet het dan over de kippenvleugeltjes.
Laat dit enkele uren intrekken, af en toe omscheppen. Alvorens te serveren nog even opwarmen. Serveren met krielaardappeltjes en de saus.
quote:
Atún con naranja
Tonijn met sinaasappel
Ingrediënten
400 gr verse tonijn - 2 el olijfolie - 4 sinaasappels - 2 el citroensap - 2 el droge sherry - 2 tl mosterd - fijne suiker - 2 takjes tijm - peper en zout
Bereiding
Schil 2 sinaasappels tot op het vruchtvlees en snij dit tussen de fijne vliesjes uit. Vang het sap dat eruit loopt op. Schil een sinaasappel met een dunschiller en snij de schil in flinterdunne reepjes (of gebruik een zesteur), tot u ongeveer 1 eetlepel sinaasappelrasp hebt. Pers de andere 2 sinaasappelen uit. Verdeel de tonijn in 4 steaks en kruid ze met peper en zout. Bak de tonijnsteaks aan beide kanten 3 minuten in hete olijfolie, ze moeten binnenin nog rose zijn. Snij de tonijn in reepjes van circa 1 cm dik en doe ze in een schaal. Vermeng het citroensap met de sherry, de mosterd, het sinaasappelsap, een mespunt suiker en peper en zout. Schenk het sausje over de warme tonijn. Werk af met tijmblaadjes, de sinaasappelpartjes en sinaasappelrasp.
quote:
Atún con naranja
Tonijn met sinaasappel
Ingrediënten
400 gr verse tonijn - 2 el olijfolie - 4 sinaasappels - 2 el citroensap - 2 el droge sherry - 2 tl mosterd - fijne suiker - 2 takjes tijm - peper en zout
Bereiding
Schil 2 sinaasappels tot op het vruchtvlees en snij dit tussen de fijne vliesjes uit. Vang het sap dat eruit loopt op. Schil een sinaasappel met een dunschiller en snij de schil in flinterdunne reepjes (of gebruik een zesteur), tot u ongeveer 1 eetlepel sinaasappelrasp hebt. Pers de andere 2 sinaasappelen uit. Verdeel de tonijn in 4 steaks en kruid ze met peper en zout. Bak de tonijnsteaks aan beide kanten 3 minuten in hete olijfolie, ze moeten binnenin nog rose zijn. Snij de tonijn in reepjes van circa 1 cm dik en doe ze in een schaal. Vermeng het citroensap met de sherry, de mosterd, het sinaasappelsap, een mespunt suiker en peper en zout. Schenk het sausje over de warme tonijn. Werk af met tijmblaadjes, de sinaasappelpartjes en sinaasappelrasp.
quote:
Pollo en cerveza
Kip in bier
Ingrediënten
12 kippevleugeltjes - 1/3 liter bier - zout - vers gemalen peper - 1 tl tijm - 1 blaadje laurier
Saus:
¼ tl tijm - 1 el bier - 2 el olijfolie - zout - vers gemalen peper
Bereiding
Snijd de vleugeltjes in tapas formaat. Neem een ondiepe schaal en vermeng daarin het bier, zout, peper, tijm en laurier. Leg de kip in de marinade, en laat ze enkle uren op kamertemperatuur mrinaren (regelmatig keren)
Vermeng een el bier met de rest van de ingrediënten voor de saus. Laat de vleugeltjes uitdruipen op keukenpapier. Leg ze op een roosten en smeer de saus met een kwastje over de kip. Bestrooi ze met zout en peper. Leg ze onder de grill en laat ze in 5 min. bruin kleuren. Draai ze om, smeer ze nogmaals in en laat ze nogmaals 5 minuten onder de grill goudbruin worden.
quote:
Gamba’s ala kuupke.
Benodigdheden:
· Zak Gamba’s (Aldi)
· Olijfolie
· Charlotjes
· Knoflook
· Witte wijn (Aldi)
· Knoflooksaus
· Ketchup
· Peterselie
· Peper
· Zout
Bereidingswijze:
Doe een flinke scheut olijfolie in een bord. Vermaal twee teentjes knoflook samen met één charlotje tot ze fijn zijn. Meng deze met de olijfolie. Leg hier de Gamba’s voor zo’n 10-15 minuten in.
Haal daarna de gamba’s eruit en leg deze in een ingevette overschaal (invetten met olijfolie).
Voeg nu ongeveer 3dl witte wijn toe en zet het geheel voor zo’n 10 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden).
Saus:
Doe in een grote kop/pot een behoorlijke hoeveelheid knoflooksaus. Voeg hier aan toe de ketchup en peterselie. Breng het geheeld naar smaak met peper en zout. Voeg als laatste een scheutje witte wijn toe. Dit geheel goed mengen.
quote:
TheCamel
nodig:
wraps
kip of zalm
kruidenroomkaas
ijsbergsla
smeer de wrap in met kruidenroomkaas
leg de sla er overheen
leg de kip of zalm daar in reepjes overheen
rol de wrap op en snij hem in kleine stukjes
echt yummie, je blijft er van eten :p
quote:
Almendras saladas
Zoute amandelen
Ingrediënten
5 el olijfolie - 250 gr. amandelen - grof zeezout
Bereiding
Verhit de olie in een koekenpan en bak de amanadelen op een halfhoog uur tot ze goudbruin zijn.
Schep de amandelen over in een kom en schep er een royale hoeveelheid zeezout door. Direct serveren.
quote:
Albondigas
Spaanse gehaktballetjes
Ingrediënten
450 gr mager lamsgehakt - 1 ei - 3 geperste teentjes knoflook - 4 eetlepels fijngesneden peterselie - ½ theelepel nootmuskaat - zout, peper - 2 ontkorste plakjes witbrood - 2 eetlepels rode wijn - 2 eetlepels olijfolie - 1 fijngesneden ui - 3 ontvelde tomaten in blokjes - 1 dl kippenbouillon (van tablet)
Bereiding
Meng het gehakt met het ei, de knoflook, 2 eetlepels peterselie, de nootmuskaat, zout en peper. Week het brood in de rode wijn en kneed het door het gehaktmengsel. Vorm van het mengsel ± 40 balletjes.
Verhit de olie en bak de balletjes hierin in ± 5 minuten rondom bruin. Bak de ui ± 5 minuten mee. Voeg de tomaat en de bouillon toe en laat de gehaktballetjes afgedekt op laag vuur ± 30 minuten sudderen.
Neem de gehaktballetjes uit de pan en pureer de saus met een staafmixer. Breng de saus op smaak met zout en peper en schenk haar over de gehaktballetjes. Strooi er 2 eetlepels peterselie over.
quote:
Champiñones con salsa de tomata y ajillo
Champignons in tomaten-knoflooksaus
Ingrediënten
500 gr. kleine champignons - 100 gr. olijven met piment - 350 gr. gekruide tomatensaus - 1 el. paprikapoeder - 1 el. knoflookpuree - 2 el. olijfolie - zout - peper
Bereiding
Champignons schoonmaken en overdoen in schaal. Olijven afgieten en in plakjes snijden. In schaal tomatensaus, paprikapoeder, knoflookpuree en olijven door elkaar scheppen.
In koekenpan olijfolie verhitten en champignons rondom bruin bakken. Tomatensaus erdoor scheppen en geheel nog even zachtjes laten sudderen. Op smaak brengen met zout en peper.
quote:
Albóndigas en salsa picante.
Gehaktballetjes in pittige saus
Ingredienten [voor 15 a 20 stuks]
150 gr. kalfsgehakt
150 gr. varkensgehakt
1 ei
zout, [vers] gemalen zwarte peper
1 eetlepel broodkruim/paneermeel
olijfolie
voor de saus: halve kop tomate frito [heinz ofzo]
2 eetlepels ketchup
1 eetlepel mosterd
een mespuntje cayennepeper
1 eetlepel azijn
een paar druppels tabascosaus
bereiding:
klop het ei los. meng de beide soorten gehakt met het ei en het broodkruim en maak het geheel op smaak met zout en peper. b;ijf het geheel met de hand kneden totdat het een compacte massa is en alles goed gemengd is.
draai er dan kleine gehaktballetjes van, formaat bitterbal ongeveer.
verhit een paar eetlepels olijfolie in een braadpan en bak de balletjes in een enkele laa bruin [doe dit zonodig in etappes]
zodra de balletjes mooi bruin zijn , doe dan het deksel op de pan en laat de balletjes nog een minuut of 10 doorgaren.
maak intussen de saus door alle ingredienten bij elkaar te vermengen.
je kunt er nu voor kiezen om de balletjes in de saus te serveren, of met de saus apart, ernaast;
in de saus: giet overtollig vet uit de pan en voeg de saus toe.laat het geheel goeddoorwarmen.
saus ernaast: doe de saus in een kommetje. zet dit op een schaal en schik de balletjes eromheen
quote:
pollo al ajillo kip in knoflooksaus
ingredienten voor 60 stuks [!]
-30 kippenvleugeltjes
-25 à 30 teentjes knoflook
-zout, peper
-20 eetlepels olijfolie [vind ik zelf wel wat veel ]
-2 eetlepels azijn
bereiding:
snijd de kippenvleugeltjes door bij het gewricht kruid de kip met zout en peper naar smaak. snijd de teentjes knoflook zo fijn mogelijk. verwarm de olie over meerdere koekenpannen. voeg dan de kip en knoflook toe. blijf de kip en noflook steeds bewegen zodat de kip aan alle kanten bruin en gaarwordt. zorg ervoordat het vuur niet te hoog staat zodat de knoflook niet aanbrandt en de kip langzaam gaar kan worden. als de knoflook toch te donker wordt, doe dan nog even een deksel op de pan. de vleugeltjes zijn na ong. 15 minuten gaar.
als de kipgaaren bruin is, voeg dan de azijn toe en beweeg de kipnog enkele minuten in de pan. dit gerecht kan zowel warm als koud worden opgediend. wij hebben het warm gegeten.
en wat die meerdere pannen betreft.. tja, je kan er ook 1 nemen de de rest wat al klaar is warmhouden als je t warm uit gaat serveren ofzo..
quote:
patatas aioli
aardappelen in knoflookmayonaise
1 van de populairste
het recept is wel voor 'veel!'
-2 kilo roodschillige aardappelen
-5 dl/ mayonaise, zelfgemaakt
-12 teentjes knoflook,geperst
-12 eetlepels gehakte peterselie
-zout
voor de mayonaise [1 en n kwart kop]:
-2 eieren plus 2 dooiers
-halve theelepel dijon mosterd
-2 theelepels zout
-4 eetlepels citroensap
-400 ml. milde olijfolie
bereiding mayo:
doe de eieren, dooiers, mosterd, zout, en citroensap in een blender of keukenmachine en klop dit mengsel een paar seconden. giet er dan heel langzaam de olie bij en blijf vervolgens kloppen tot de saus dik en romig geworden is [hij wordt niet zo dik als kant en klare mayonaise!] de mayonaise dikt nog wat in als ie even in de koelkast staat.
bereiding aardappelen:
was de aardappelen maar schil ze niet. indien ze heel verschillend van grootte zijn, kun je de grote exemplaren een keer doorsnijden. breng ze aan de kook met zout water, doe het deksel op de pan en laat ze 15 minuten zachtjes koken. draai dan het vuur uit en laat de aardappelen afgedekt in het water staan tot ze zacht zijn [ongeveer 15 minuten]
trek de schil van de aardappelen en snijd ze in plakjes van 1,5 tot 2 centimeter dik.
roer in een schaal de mayonaise, knoflook en peterselie door elkaar. de mayonaise moet aan de dunne kant zijn om goed te kunnen vermengen met de aardappelen. indien nodig verdunnen met citroensap of een beetje azijn. schep de aardappeltjes er voorzichtig door, breng op smaak met wat zout en laat ze op kamertemperatuur staan zodat het kan intrekken.
onze ervaring was dat het na bereiding nog wat flauw was, dus eventueel zelf nog wat aan smaak toevoegen:) [wat meer zout, citroensap,of weet ik veel ]
quote:
Aros de Cebolla
Gefrituurde ui-ringen
Ingrediënten
5 Uien - 2 eieren - 2 el olijfolie - olie om te frituren - 2 dl bier - 150 gr. bloem - zout - peper - peterselie
Bereiding
Snij de uien in dikke ringen. De binnenste ringen niet gebruiken en weggooien (of voor iets anders gebruiken). Eieren splitsen. We hebben zowel de dooier als het eiwit nodig! Peterselie zeer fijn hakken. Verhit de olie om te frituren.
Meng de eidooier, de olijfolie, het bier en de bloem in een schaal. Brang op smaak met zout en peper. Klop in een vetvrije schaal de ei-witten stijf. Spatel het stijve eiwit voorzichtig door het beslag.
Haal de uiringen door het beslag en bak ze in een paar minuten goudbruin in de olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer de uien in een schaaltje en garneer met de fijngesneden peterselie. Lekker met Alioli.
quote:
Champiñones al Estilo de Sevilla
Champignons met knoflook
Ingrediënten
450 gram champignons - 2 eetlepels olijfolie - 2 eetlepels fijngehakte peterselie - 2 tenen knoflook fijngesneden - 2 eetlepels citroensap - zout en peper naar smaak
Bereiding
Verhit de olie. Doe de champignons in de pan en strooi, terwijl ze bakken, de knoflook en peterselie erover. Doe er vervolgens naar smaak peper, zout en citroensap bij. Serveer het geheel zodra de champignons gaar zijn.
quote:
Dubbele knoflookkip
Ingrediënten
3 bolletjes knoflook (ong. 35 teentjes)
1 tot 1 1/2 kilo braadkuiken
175 gr roomkaas
1 eetlepel gehakte bieslook
1 eetlepel gehakte peterselie
zout en peper
250 gr witte druiven (pitloos en niet te zoet)
een takje rozemarijn
30 gr boter
Oventemperatuur:
180 C, stand 3
Bereiding
Houd 2 teentjes knoflook apart en doe de rest in een pan kokend water. Schep ze na een halve minuut eruit en pel ze.
Kook ze nog eens 2 minuten door, giet ze af en zet ze weg.
Pel een van de 2,overblijvende teentjes en snijd dat doormidden. Wrijf met de gesneden kant van de knoflook over de borst en poten van het kuiken. Snijd vervolgens beide helften in dunne plakjes en leg ze opzij.
Pel en kneus de laatste teen en vermeng het met de kaas, bieslook en peterselie, Maak op smaak af met zout en peper.
Werk uw vingers onder het vel van het kuikenborststuk en maak het zorgvuldig los van het vlees zonder het te scheuren.
Vul de ontstane ruimte helemaal op met het kaasmengsel.
Vul de binnenkant van het kuiken met de geblancheerde knoflook en de druiven, samen met het meeste van de rozemarijn.
Doe het kuiken in een met olie bestreken braadpan en stop de gesneden schijfjes knoflook en de rest van de rozemarijn tussen de poten en vleugels.
Strooi wat zout over de borst en bestrijk het met boter. Dek de borst en poten af met aluminiumfolie.
Braad het kuiken ong. 1 1/2 uur in de oven, tot het sap niet langer roze gekleurd is. Haal de laatste 20 minuten het aluminiumfolie weg om een knapperig vel te krijgen.
quote:
Gegratineerde champignons
Voor 8 stuks: snijd de steeltjes uit 8 grote champignons en hak de helft van de steeltjes fijn (rest wordt niet gebruikt). Vermeng ze met 1 eetlepel paneermeel, 1 theelepel Italiaanse kruiden, 3 eetlepels geraspte lichtpikante Zaanlander, zout en peper. Vul hiermee de champignons. Bak ze ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C
quote:
Dadels in spek
Catagorie : Borrelhapjes
Aantal personen : 4
Bereidingstijd : 00:15:00
Waardering :
Ingrediënten :
250g dadels
100g chorizo worst (vleeswaren)
200g ontbijtspek
--------------------------------------------------------------------------------
Bereidingswijze :
Snijdt de dadels aan een zijde open en verwijder de pit. Snijdt de plakjes chorizo worst door midden en rol ze op. Stop in elke dadel een rolletje chorizo worst en wikkel elke dadel in een plakje ontbijtspek. Leg deze op een rooster van de oven en laat het spek in een voorverwarmde oven van 200 graden in ongeveer 10 minuten knapperig worden. Haal ze dan uit de oven en zet de dadels vast met een prikker.
[ Bericht 41% gewijzigd door Mikani op 07-02-2007 19:05:04 ]