Stil zijn lijkt me geen probleem. Netjes blijven zitten ook niet. Daarnaast is het pas schijnheilig als je daadwerkelijk je best doet om gelovig over te komen.quote:Op donderdag 8 februari 2007 16:53 schreef Jarno het volgende:
[..]
Ik vind het hypocriet tegenover de wel gelovigen om aan tafel te gaan doen of ik mee bid. Ik kan me ook amper voorstellen dat er gelovigen zjin die dat van je gaan verwachten.
Mijn ouders hebben dat opgegeven. Mensen die zelf 1 keer per jaar met kerst in de kerk komen hebben sowieso niet veel te vertellen imoquote:Op donderdag 8 februari 2007 18:28 schreef nuclear-rabbit het volgende:
Mijn ouders vinden dat ik moet geloven want ik ben gedoopt. Ze proberen me dan ook altijd weer het geloof aan te praten als het ter sprake komt, wat gelukkig niet vaak is.
ben trouwens niet gelovig.
Mijn ouders gaan zelf nooit naar de kerk. Er hangt een kruisje in huis en verder merk ik er helemaal niks van dat ze geloven. Dus recht van spreken hebben ze imo niet echt.quote:Op vrijdag 9 februari 2007 11:29 schreef Brupje het volgende:
[..]
Mijn ouders hebben dat opgegeven. Mensen die zelf 1 keer per jaar met kerst in de kerk komen hebben sowieso niet veel te vertellen imo
Wel een beetje herkenbaar. Bij m'n schoonfamilie (voor de rest hele aardig mensen hoor), hangt toch een soort dwingende moraal, je kunt hem bijna voelen. Sommige dingen daar spreek je niet over, je weegt je woorden voortdurend. Soms gaat dat mis, dan denk je een leuke grap te vertellen, valt het even stil, en gaan ze snel over op een ander onderwerp. Ik kom uit een gezin waar je nou juist alles kunt doen en zeggen en ben zelf compleet non-conformistisch. Dat maakt het wel eens lastig.quote:Op dinsdag 6 februari 2007 21:11 schreef Friek_ het volgende:
Wat ik trouwens heel erg vind aan christelijke (schoon)ouders is dat ze zo moralistisch als de tering zijn. Dat je wat principieel bent, oke, maar die christelijke invloed op bijv. seksuele moraal vind ik verschrikkelijk. Dan is seks weer een taboe en kun je er niet openlijk over spreken. Ik ben nogal een persoon die conventies doorbreekt en die christelijke ouders doen dan het tegenovergestelde, iets wat ik totaal NIET kan hebben.
Hoe zit het dan met respect voor mezelf? Moet ik nou werkelijk gaan zitten doen of ik bid aan een God waarin in totaal niet geloof alleen om het iemand anders naar de zin te maken? Kom toch op zeg.quote:Op vrijdag 9 februari 2007 11:24 schreef Bright het volgende:
Stil zijn en zelfs meedoen getuigt ook van respect
Je doet zoveel dingen waar je zelf niks van gelooft. Waarom doe je dat dan? Het getuigt van wat volwassenheid naar de ander en, als je het bemerkt, ook naar jezelf.quote:Op vrijdag 9 februari 2007 13:05 schreef Jarno het volgende:
[..]
Hoe zit het dan met respect voor mezelf? Moet ik nou werkelijk gaan zitten doen of ik bid aan een God waarin in totaal niet geloof alleen om het iemand anders naar de zin te maken? Kom toch op zeg.
Religie is wat je ziet van het geloof van bepaalde mensen. Helaas is dat misbruikt om anderen te dwingen bepaalde dingen te doen (geld geven) of te laten (seks voor huwelijk). Daarmee is het niet per definitie slecht, maar net zoals zoveel dingen misbruikt.quote:Op vrijdag 9 februari 2007 13:05 schreef DustPuppy het volgende:
Het lijkt mij in deze discussie sowieso erg handig om religie en geloof te scheiden.
Geloof is een persoonlijke opvatting van iemand.
Religie is een stelsel van regels voor mensen die als gezamelijke basis een bepaald soort geloof hebben.
Dus ik heb in principe niets tegen geloof, vind het hooguit een beetje dom.
Religie daarentegen is wel zo'n beetje het grootste kwaad wat de mensheid ooit bedacht heeft.
Nee, het getuigt van volwassenheid als je als gelovige kunt accepteren dat er ook mensen zjin die niet in God geloven en ook niet bidden voor het eten.quote:
...of te laten bidden voor het eten terwijl ze daar niks mee hebben.quote:Op vrijdag 9 februari 2007 14:35 schreef Bright het volgende:
[..]
Religie is wat je ziet van het geloof van bepaalde mensen. Helaas is dat misbruikt om anderen te dwingen bepaalde dingen te doen (geld geven)
Ik vraag me dan heel hard af hoe dan wel. Ik begrijp dat je vindt dat er een soort 'innerlijke overtuiging' hoort bij respect (dwz. dat je het ook echt meent), maar in veel gevallen is dat echt niet zo. Als je baas jou op je donder geeft en jij bent het er niet mee eens en schreeuwt dit als liefste er keihard uit, dan is respect voor hem ook maar een leugen. Natuurlijk is dit een voorbeeld uit een hele andere situatie, maar ik denk dat dit ook in het dagelijks leven voorkomt. En zoals meneer Nietzsche al zei: "Moraal is het kuddegedrag/kuddeinstinct van het individu.". Daar kan ik me veel meer in vinden.quote:Op donderdag 8 februari 2007 20:34 schreef clumsy_clown het volgende:
[..]
Respect tonen doe je niet door te zitten liegen.
Gewoon, mensen die er wél waarde aan hechten even die ruimte geven om te bidden. Je moet het niet moeilijker maken dat het is.quote:Op vrijdag 9 februari 2007 15:55 schreef Friek_ het volgende:
[..]
Ik vraag me dan heel hard af hoe dan wel.
M'n ex had juist een moeder die ontzettend tegen religie was; ze had nogal slechte ervaringen uit haar jeugd en later, en heeft een tijdje in Rijssen gewerkt. Als oma dan op bezoek kwam werd er even ingedimdquote:Op vrijdag 9 februari 2007 12:53 schreef speknek het volgende:
[..]
Wel een beetje herkenbaar. Bij m'n schoonfamilie (voor de rest hele aardig mensen hoor), hangt toch een soort dwingende moraal, je kunt hem bijna voelen. Sommige dingen daar spreek je niet over, je weegt je woorden voortdurend. Soms gaat dat mis, dan denk je een leuke grap te vertellen, valt het even stil, en gaan ze snel over op een ander onderwerp. Ik kom uit een gezin waar je nou juist alles kunt doen en zeggen en ben zelf compleet non-conformistisch. Dat maakt het wel eens lastig.
Mag ik me er eventjes tegenaan bemoeien? Ik herken nl wel veel in je verhaal. Ik ben wel echt een atheïst, maar ben wel gevoelig voor de rituelen in de kerk, voor kerkgebouwen, en het 'mystieke'. Daarmee zend ik ook dubbele signalen naar mijn ouders. Ik vind theologische discussies nl ook altijd wel interessant. En door mijn interesse blijft er bij mijn moeder altijd een sprankje hoop over. Dat sprankje hoop zal er volgens mij altijd blijven, omdat zij vanuit haar geloof moeilijk kan accepteren en begrijpen dat ik niet gelovig ben.quote:Op zaterdag 10 februari 2007 12:55 schreef Viking84 het volgende:
Ik zou mezelf niet echt atheïst willen noemen en misschien is dat ook wel de reden dat ik steeds dubbelzinnige signalen afgeef aan mijn ouders.
Ik geloof niet in een God, maar ik lees wel graag boeken over het christendom. Mijn ouders denken dan dat ik nog steeds in God geloof. Dat ik ook boeken lees over New Age en atheïsme vergeten ze voor het gemak maar even. Daarnaast ben ik dol op mooie, oude kerken en ga ik met bijzondere gelegenheden (m.n. kerst) ook graag naar de kerk. Ik weet eigenlijk niet wat ik ben: religieus of spiritueel. Ik houd van de rituelen van de kerk, maar ik voel me meer aangesproken door New Age-theorieën. Ik weet alleen dat ik niet geloof in de God van de Bijbel. Maakt dat me een atheïst? Gelooft een atheïst helemaal niet of gelooft een atheïst niet in een schepper?
Maar ach, jij hoeft ze niet overtuigen, want het maakt niet uit. Door je leven te leven zoals je doet, laat je ze vooral iets 'zien'. Dan heeft het ook nog veel tijd nodig. Hoe zekerder jij wordt over wie jij bent en waar je wel/niet in gelooft, hoe duidelijker je ouders het zullen 'zien'.quote:Ergens weten mijn ouders wel hoe ik erover denk, want ze zeggen wel steeds dat ik hun toch niet van het geloof kan brengen en dat ze 'tot hun laatste snik' in God zullen blijven geloven. Ik wil hen ook helemaal niet van het geloof afbrengen. Wat ik wel steeds (met weinig succes tot nu toe) duidelijk wil maken is dat er geen ware religie is en dat zij, als ze in Tibet waren geboren, boeddhist waren geweest en als de in het MO waren geboren moslim. Dat willen ze, als ze een helder moment hebben, ook best erkennen. 'Natuurlijk' is hun religie niet de enig mogelijk religie. Dat is een sociaal wenselijk antwoord, want eigenlijk vinden ze hun eigen religie wel de enige juiste religie. Ze lachen andere religies uit (daar erger ik me nog het meest aan). Wat een idioot idee dat de mier die je net doodtrapte wel je oma had kunnen zijn. Toch zijn ze op andere punten ook wel gematigd. Mijn moeder geeft bijv aan ook niet in een hel te geloven. Ze denkt (net als ik) dat iedereen naar de hemel gaat, alleen denk ik dat mensen die slecht leven net zo vaak terugkomen tot ze klaar zijn om naar de hemel te gaan.
Ik bid niet als ik bij hen ben en als ze uit de Bijbel lezen luister ik niet.
Mijn ouders beschouwen mij nog altijd als een klein kind en ze denken dat ze me door en door kennen. Dat ik bijvoorbeeld diep in mijn hart nog wel in God geloof, maar een beetje stoer moet doen. Dat stadium ben ik allang voorbij. Ik zal hen er nooit van kunnen overtuigen dat ik niet meer in God geloof, helaas.
Vergelijk het dan met het rookgedrag van sommigen, die gewoon een peukie opsteken al zijn er kinderen bij. Dat getuigd van even weinig respect als het niet even rustig blijven als een ander aan het bidden is.quote:Op vrijdag 9 februari 2007 14:55 schreef Jarno het volgende:
[..]
Nee, het getuigt van volwassenheid als je als gelovige kunt accepteren dat er ook mensen zjin die niet in God geloven en ook niet bidden voor het eten.
En ik doe in het dagelijks leven vrij weinig waar ik niet in geloof of waar ik niet achter sta.
Als je gelooft dat er geen god bestaat, ben je atheïst. Dat is gewoon logisch gevolgquote:Op zaterdag 10 februari 2007 12:55 schreef Viking84 het volgende:
Mijn ouders beschouwen mij nog altijd als een klein kind en ze denken dat ze me door en door kennen. Dat ik bijvoorbeeld diep in mijn hart nog wel in God geloof, maar een beetje stoer moet doen. Dat stadium ben ik allang voorbij. Ik zal hen er nooit van kunnen overtuigen dat ik niet meer in God geloof, helaas.
Je had het over meebidden ipv alleen maar rustig blijven.quote:Op maandag 12 februari 2007 10:49 schreef Bright het volgende:
[..]
Vergelijk het dan met het rookgedrag van sommigen, die gewoon een peukie opsteken al zijn er kinderen bij. Dat getuigd van even weinig respect als het niet even rustig blijven als een ander aan het bidden is.
Daar is Jarno het ook wel mee eens denk ik.quote:Uiteraard moet het niet worden opgedrongen, maar je gaat toch zelf ook met zwembroek naar het geklede strand, zelfs al ga je normaal gesproken naar het nudistenstrand? Dan pas je je toch ook aan?
Wel, zo moeten ook alle partijen een beetje ruimte aan elkaar geven. Dus niet dwingen om hardop mee te bidden of zo, maar wel de mogelijkheid hebben om zelf te kunnen bidden, terwijl de omgeving dus wat inhoudt.
Daarmee bedoel ik dat je ook eerbiedig aanhoort wat je vader/moeder zegt tijdens het bidden. Niet dat je ook zelf hardop moet meebidden.quote:Op dinsdag 13 februari 2007 09:19 schreef Puzzelaar het volgende:
[..]
Je had het over meebidden ipv alleen maar rustig blijven.
[..]
Je ouders zullen zelf ook moeten snappen dat ze jou evengoed de ruimte moeten geven als jij dat aan hen moet geven. Snappen ze dat niet, dan moet dat hun worden verteld.quote:Daar is Jarno het ook wel mee eens denk ik.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |