Op zaterdag 27 januari 2007 07:23 schreef teknomist het volgende:De principes van afslanken en aankomen lijken heel veel op elkaar. Je kunt daarom de rest van deze site gebruiken voor het bereiken van je doel, met enkele aanpassingen.
Dit zijn de overeenkomsten met afslanken:
Eet gezond. Junkfood is ook voor dunne mensen ongezond (bijv. door toegenomen kans op problemen met hart- en bloedvaten door veel verzadigd vet en transvetzuren, en kans op suikerziekte door het veelvuldig eten van suiker). Het zorgt bovendien niet voor blijvende, gezonde gewichtstoename.
Eet vaak. 6 maaltijden op een dag zullen je stofwisseling iets versnellen, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door het feit dat het véél gemakkelijker is om in 6 maaltijden genoeg calorieën binnen te krijgen om aan te komen, dan in 3 maaltijden.
Doe aan zware krachttraining. Bij afslanken zorgt het voor spierbehoud, bij aankomen voor spieropbouw. Het trainingsschema voor afslanken en aankomen is in principe gelijk, met evenveel herhalingen, en relatief gezien even zware gewichten (al zul je, doordat je zoveel eet, merken dat je sneller sterk wordt). Doe je niet aan krachttraining, dan kun je met veel eten ook wel aankomen, maar tenzij je sterk ondergewicht hebt, is de kans groot, dat je vooral vet opslaat. Dit is niet gezond en het is ook niet zo mooi als toename van spiermassa.
Dit zijn de verschillen tussen afslanken en aankomen:
Om aan te komen moet je meer eten dan je verbruikt. Bij afslanken is dat vanzelfsprekend minder dan je verbruikt.
Voor afslanken is het goed om een gematigde hoeveelheid cardio te doen. Als je wil aankomen kun je beter weinig cardio doen. Het is toch al zo moeilijk om veel te eten, moet je dan ook nog eens extra voor de cardio eten, dan is het misschien niet meer te doen. Door de krachttraining verbruik je ook al veel extra energie, vandaar. Het is wel belangrijk om een goede conditie te houden. Dat is gezond en bovendien helpt het je om zware krachtoefeningen, zoals de squat en de deadlift efficiënt en met zware gewichten uit te voeren. Als je in het dagelijks leven voldoende beweging krijgt (bijv. doordat je veel fietst, of vooral staand en lopend werk verricht), dan hoef je geen extra cardio te doen. Heb je vooral zittende werkzaamheden en verplaats je je m.n. met de auto of het OV, doe dan 1 of 2x week een intensieve (HIIT) cardiotraining van ong. 20 à 30 minuten. Door de hoge hartslag tijdens deze trainingen kun je snel een goede basisconditie opbouwen. Neem direct na de training druivensuiker en neem dan een stevige maaltijd om de tekorten aan te vullen. Doe geen 'vetverbrandingscardio', want daarmee bouw je minder snel conditie op dan met HIIT en het kost toch calorieën (die je nou net niet kwijtwilde).
Neem druivensuiker na de training. Dit vult direct een deel van de reserves in de spieren aan en het is een makkelijke manier om snel calorieën binnen te krijgen. Los ongeveer 0,8x je lichaamsgewicht in grammen op in water en drink dit direct na de training op (lekker zoet! ;-) Druivensuiker (ook wel glucose of dextrose geheten) is te koop in de supermarkt en reformwinkel. Afslankers kunnen ook druivensuiker nemen om van het vermoeide gevoel in hun spieren af te komen, maar zij nemen wel minder (bijv. 10 of 20 gram). Let op: het is niet gezond om druivensuiker te nemen als je je niet zojuist intensief hebt ingespannen.