Typische socialistische aktie, andersdenkenden worden buiten de democratische orde gehouden.quote:Telegraaf schreef:
Socialisten willen boycot extreem rechtse fractie EP
STRAATSBURG - De socialisten in het Europees Parlement (EP) willen een boycot van de nieuwe extreem rechtse fractie in het EP. De boycot door de andere fracties in het 785 leden tellende parlement moet ervoor zorgen dat de extreem rechtsen geen belangrijke posten in het EP krijgen.
Maandagavond presenteren twintig leden uit zeven landen (waaronder nieuwkomers uit de net toegetreden landen Bulgarije en Roemenië) zich voor het eerst in het parlement als een fractie. Ze noemen zich IST (Identiteit, Soevereiniteit en Traditie). Onder de partijen bevinden zich het Vlaams Belang, Front National, de partij voor Groot-Roemenië en de partij met Alessandra Mussolini, kleindochter van de Italiaanse dictator. Ook de Bulgaarse Aanvalspartij (Ataka), de Oostenrijkse FP en de onafhankelijke Brit Ashley Mote doen mee.
Calimero.quote:De nieuwe extreem-rechtse fractie Identiteit, Traditie en Soevereiniteit (ITS) die vandaag zitting zal nemen in het Europees Parlement, zal door alle andere partijen worden geboycot.
Ze worden niet buiten de democratische orde gehouden, ze willen gewoon niet samenwerken. Gedwongen samenwerking, dat zou pas socialistisch zijn.quote:Op maandag 15 januari 2007 18:43 schreef Haaglander het volgende:
[..]
Typische socialistische aktie, andersdenkenden worden buiten de democratische orde gehouden.
Bevalt de extreemrechtse slachtofferrol een beetjequote:Op maandag 15 januari 2007 18:43 schreef Haaglander het volgende:
[..]
Typische socialistische aktie, andersdenkenden worden buiten de democratische orde gehouden.
Het gaat om partijen die de holocaust ontkennen, een verregaande homomaat kennen of zigeuners willen vervolgen omdat het zigenuners zijn. Vind je dat daar normaal mee omgegaan moet worden?quote:Op maandag 15 januari 2007 18:43 schreef Haaglander het volgende:
[..]
Typische socialistische aktie, andersdenkenden worden buiten de democratische orde gehouden.
quote:Extreem-rechtse fractie in Euro-parlement
Acht extreem-rechtse partijen in Europa hebben een overeenkomst bereikt om gezamenlijk een fractie te stichten in het Europees Parlement.
Daarvoor zijn sinds de uitbreiding van de Europese Unie 1 januari met Roemenië en Bulgarije minimaal 20 afgevaardigden uit 5 verschillende lidstaten van de Europese Unie vereist.
Het Franse Front National (7 europarlementariërs), het Vlaams Belang (3), de Oostenrijkse Vrijheidspartij FPÖ (1), de Italiaanse Allianza Sociale Lista Mussolini (1) en Movimento Sociale Fiamma Tricolore (1), de Groot-Roemenië Partij (5), het Bulgaarse Ataka (1) en het onafhankelijke Britse parlementslid Ashley Mote gaan samen de nieuwe fractie vormen.
Gaskamers
Die gaat Identiteit, Soevereiniteit en Traditie heten. Fractievoorzitter wordt de Fransman Bruno Gollnisch, een 56-jarige jurist en hoogleraar Japanse taal en cultuur.
Gollnisch is verwikkeld in een gerechtelijke procedure in Frankrijk voor het in twijfel trekken van misdaden tegen de menselijkheid.
Op 11 november 2004 zei hij op een persconferentie: "Ik ontken het bestaan van de moorddadige gaskamers niet, maar ik ben geen specialist in die kwestie. Ik vind dat we het aan de historici moeten overlaten om er over te spreken."
Ook het Bulgaarse Ataka en de Groot-Roemenië Partij hebben zich geregeld schuldig gemaakt aan vreemdelingenhaat, antisemitisme en homohaat.
Beide partijen keren zich met de regelmaat van de klok tegen de minderheden in hun land. In Bulgarije woont een omvangrijke Turkse minderheid, in Roemenië een groot aantal etnische Hongaren. Ook de zigeunerbevolking moet het bij allebei de partijen ontgelden.
Volk en staat
De partijen die nu gaan samenwerken vinden elkaar op hun nationalisme, hun afkeer van immigranten en minderheden, hun negatieve houding ten opzichte van de Europese integratie en de globalisering en hun leiderscultus.
Maar er zijn ook grote verschillen.
Het Vlaams Belang bijvoorbeeld is een volksnationalistische partij, het Front National een staatsnationalistische partij. De eerste wil een Europa van de volkeren, bijvoorbeeld het Nederlandse volk dat de Noord-Nederlanders, de Vlamingen en ook de Franse Vlamingen omvat. In die optiek is Lille een Nederlandse stad, onaanvaardbaar natuurlijk voor het Front National.
Voordelen
Inhoudelijk stelt de samenwerking niet zo heel veel voor. Voor de partijen zijn vooral de praktische voordelen van het behoren tot een fractie van groot belang.
Nu maken ze deel uit van de groep oningeschrevenen.
Die krijgen minder financiële ondersteuning en dus minder medewerkers dan leden die deel uitmaken van een fractie.
Maar ze mogen bijvoorbeeld ook geen amendementen indienen en ze hebben geen stem in het bureau van het Europees Parlement, de leiding van het EP die beslist over de agenda van de parlementszittingen.
De nieuwe fractie krijgt dus veel meer geld ter beschikking. Een voorbeeld: het budget voor informatievoorziening verdubbelt. Er komen minstens zes of zeven extra fractiemedewerkers, alleen maar omdat extreem-rechts nu een officiële fractie vormt. En ze krijgen dus meer politieke rechten.
Lega Nord
Ook de Italiaanse Lega Nord en 3 van de 10 europarlementariërs van de Poolse Gezinsliga waren tot op het laatstbetrokken bij de fractievorming.
De Italianen haakten af omdat ze het om binnenlands politieke redenen beter vonden niet met extreem-rechts in zee te gaan. De Lega wil zo snel mogelijk weer regeren met Silvio Berlusconi.
De Polen eisten het fractievoorzitterschap op en bovendien eisten ze dat de Oostenrijker Andreas Mölzer (FPÖ) geen deel uit zou maken van de fractie.
Mölzer is een aanhanger van de groot-Duitse gedachte. En daarom accepteert hij de Oder-Neisse grens tussen Duitsland en Polen niet. Dat ligt nogal gevoelig ten oosten van die grens.
Ruzies
Met 20 leden voldoet de nieuwe fractie precies aan de eisen. Vraag is hoe lang alle leden binnenboord zullen blijven. Extreem-rechts kent in heel Europa een lange traditie van interne ruzies.
Ja, behalve als het een sta-in-de-weg-president van Iran betreft.quote:Op maandag 15 januari 2007 19:17 schreef SCH het volgende:
[..]
Het gaat om partijen die de holocaust ontkennen, een verregaande homomaat kennen of zigeuners willen vervolgen omdat het zigenuners zijn. Vind je dat daar normaal mee omgegaan moet worden?
Neem een cursusje democratie, jankbal.quote:Op maandag 15 januari 2007 18:43 schreef Haaglander het volgende:
[..]
Typische socialistische aktie, andersdenkenden worden buiten de democratische orde gehouden.
Daar is het veel te radicaal voor. Het zal ook snel aan ruzie ten ondergaan, verwacht men. Er zitten zoveel tegengestelde belangen in.quote:Op maandag 15 januari 2007 19:19 schreef Yildiz het volgende:
Als dit maar niet het 'vlaams-blok-effect' krijgt.
quote:Op 11 november 2004 zei hij op een persconferentie: "Ik ontken het bestaan van de moorddadige gaskamers niet, maar ik ben geen specialist in die kwestie. Ik vind dat we het aan de historici moeten overlaten om er over te spreken."
Ja, dan maar liever die Oost Europeanen in hun ellende laten zittenquote:Op maandag 15 januari 2007 19:35 schreef Aoristus het volgende:
Dat krijg je nou als je de Berlijnse muur onder valse voorwendselen laat vallen, dan krijg je zoiets als de verenigde nazi's
Over wie heb je het? Want deze groep is geen 'ze' maar een verzamelbak van extremisten die voor of tegen allerlei verschillende dingen zijn die vaak ook weer haaks op elkaar staan.quote:Op maandag 15 januari 2007 20:14 schreef sizzler het volgende:
Zouden ze nou rechtser zijn dan de right-wing republicans?
Denk het niet ze zijn vooral extremistisch in hun gedachtes en meningenquote:Op maandag 15 januari 2007 20:14 schreef sizzler het volgende:
Zouden ze nou rechtser zijn dan de right-wing republicans?
quote:Ataka wordt door velen gezien als een semi-fascistische en racistische alliantie. Ataka criminaliseert de Roma bevolkingsgroep en de Turkse minderheid. Ataka ontkent overigens met klem het bestaan van een Turkse minderheid. Volgens Ataka zijn de Turken in Bulgarije gewoon Islamitische Bulgaren. Dezelfde opvatting heeft Ataka over de Pomaken, zie OMO Ilinden-Pirin. Zigeuners, waaronder de al genoemde Roma, worden door Ataka gebrandmerkt als dieven en gespuis. Joden zijn volgens de voorzitter van Ataka, Siderov, als sinds mensenheugenis uit op geld. Personen die zich inzetten voor de minderheden worden "nationale verraders" genoemd. Ataka voert campagne om de Beweging voor Rechten en Vrijheden, de partij van de Turkse minderheid, te verbieden.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |