Alweer een mooi weekend, maar niet overal...
13.10.07 11:33
Alweer regionale stratus
Afgelopen maandag blikten we terug op het weekeinde, dat toen niet overal even stralend verliep. En het lijkt wel alsof de atmosfeer een geheugen heeft, want ook nu weer, althans, vandaag, kampt het noordoosten van ons land met egaalgrijze, hardnekkige lage bewolking: de stratus. In de rest van Nederland doet de zon wel goed haar best.
In (onder meer) Friesland, Groningen en Drenthe was het vorige week ook al raak. Vanochtend hing hier op veel plaatsen opnieuw mist en die uiteindelijk is overgegaan in de stratus. Je kunt er in dit jaargetijde eigenlijk altijd wel de klok op gelijk zetten dat, onder regie van een hogedrukgebied, niet elke regio in Nederland automatisch prachtig zonnig weer kan verwachten. Dit is te wijten aan de aanwezigheid van een inversie. Zie over de uitleg het verhaal van maandag. Het hogedrukgebied ligt vanmiddag boven het noorden van Duitsland en zal morgen naar Hongarije vertrekken. Regengebieden komen er nog niet aan en dus zal het morgen zonnig weer zijn. De kans op hardnekkige stratus is morgen klein, omdat er komende nacht weinig mist wordt verwacht. Bovendien zal de mistlaag dun blijven en kan dan snel worden opgeruimd.
De zon heeft momenteel nog net voldoende kracht om de temperatuur aardig op te jutten, maar als de zon niet schijnt, ja, dan blijft het overdag meteen een stuk killer onder zo’n grijze deken. Om 12.30 uur vanmiddag was het in Leeuwarden dan ook nog slechts 9,8 graden met tien minuten later daar zelfs nog mist met een zicht van 800 meter. Verder noteerde Terschelling 10,3 graden met 800 meter zicht, Hoogeveen 10,6 en Eelde (Noord-Drenthe) 11 graden, terwijl het bijvoorbeeld op de Veluwezoom alweer bijna 16 graden was. Aanvoer van droge lucht vanuit Duitsland kan er voor zorgen dat de grijze wolken deze middag toch nog verdwijnen en de zon, voordat ze ondergaat, zich ook in het noordoosten van ons land even kan laten zien. Bovendien wordt de lucht in het hogedrukgebied omlaag geduwd, daarbij samengeperst en droogt dan vervolgens uit ('fietspompeffect'..), waardoor het oplosproces wordt bevorderd en/of versneld.
Vanaf enkele weken kan het tijdens situaties met een hogedrukgebied boven of dichtbij ons land zowaar de hele dag mistig blijven en is de kans op een mooie, zonnige dag over het algemeen kleiner dan nu. En ook kan de maximumtemperatuur veel lager uitpakken dan in de weersverwachtingen wordt gemeld. Toch zal de meteoroloog hier rekening mee houden. Het vervelende is echter alleen dat de (kleinschalige) computerberekeningen mist, en sowieso lage bewolking, niet optimaal in de vingers hebben hoewel ze wel verbeterd zijn en ook nog verbeterd worden door o.a. het KNMI. Het weer speelt zich in dit geval vaak in de paar onderste honderd meter van de atmosfeer af, terwijl de gebruikte weermodellen meer gericht zijn op de iets minder kleine ruimteschalen.
De meeste mistdagen zien we in de periode tussen oktober en maart, al telt september in Deelen en Eelde al tien mistdagen, tegen negen in oktober. Dit zijn de mistgevoeligste meetpunten van ons land. In de meteorologische herfst, dus in september, oktober en november samen, telt Deelen totaal 29 mistdagen, Gilze Rijen 28 en Eelde 26. De minste mistdagen komen in de kustgebieden voor met bijvoorbeeld in Den Helder 14 mistdagen in de herfst, en te Valkenburg (Zh) 11 mistdagen.
weer.nl