Leipo666 | dinsdag 2 januari 2007 @ 22:04 |
Sinds kort ben ik verslingerd aan wokken, zo erg dat ik voor mijn verjaardag een wok heb gekregen en voor kerst een wokgerechtenboek. uit dat boek "Het complete wok kookboek" heb ik laatst een gerecht gemaakt (klein beetje aangepast vanwege missende ingredienten) en dat wilde ik jullie niet onthouden. Ingredienten voor 4 personen: ![]() Bereiding: ![]() Wie heeft er nog meer van die verrukkelijke wokgerechten? | |
Tourniquet | dinsdag 2 januari 2007 @ 22:26 |
Waar is 5-kruidenpoeder te verkrijgen en welke kruiden zitten hierin? Wat is zelf lekker vind om te maken (misschien niet heel culinair verantwoord maar wel lekker snel te bereiden) is het volgende recept, wat ik al een keer ergens anders had gepost voor "dummy's " ![]() Ingrediënten voor 1 persoon: - Pandan rijst (1 kopje) - Runderreepjes (100 - 150 gram) - Chinese / Thaise roerbakgroenten (150 - 200 gram) - Cashew noten (ongezouten, 1 handje) - Gedroogde chili pepertjes (2 stuks, Silvo) - Wokolie (Conimex) - Woksaus (Conimex) - Verse knoflook (1 teen) - Verse koriander (1 - 2 eetlepels) Eventueel wat garnering zoals gebakken uitjes, ketoembar, atjar tjampoer etc. ![]() Begin met het koken van de Pandan rijst. Deze moet 10 minuten koken, 1 kopje rijst in 3 kopjes water. Snij ondertussen de knoflook, pepertjes en koriander klein. Snij ook de cashewnoten doormidden en zet het vlees en de groenten klaar voor gebruik. Doe trouwens erg voorzichtig met de pepertjes. De hoeveelheid hier gebruikt (1 flinke en 1 kleinere) zorgt al voor "zweet op het voorhoofd" pittig, dus wees gewaarschuwd! ![]() ![]() Giet de rijst af na 10 minuten koken en zet deze nog 10 minuten weg met het deksel op de pan. Zet een wok op de hoogste gaspit, zet het vuur hoog en wacht tot de wok begint te walmen. Doe dan een flinke scheut wokolie in de hete pan en voeg gelijk de knoflook en even later het vlees toe. Begin gelijk met omscheppen om aanbranden te voorkomen. ![]() ![]() Wanneer het vlees niet meer rood is kan de groente erbij. Blijf continu omscheppen. ![]() Als de groente gaar begint te worden kunnen de verkruimelde pepertjes, de koriander en de cashewnoten erbij. Laat even meebakken en giet dan enkele eetlepels (niet teveel!) woksaus erbij. Ik heb nu knoflook/koriander gebruikt, maar er zijn meerdere varianten te koop, bijvoorbeeld zoete soja. ![]() Bak nog een minuutje door onder goed omscheppen en het gerecht moet dan wel klaar zijn. ![]() De rijst heeft dan waarschijnlijk ook wel lang genoeg gestaan, dus deponeer wat vlees/groentenmengsel en wat rijst op een bord, doe eventueel wat garnering erbij, en eet smakelijk! ![]() ![]() Ook altijd handig, de prijs van dit gerecht bij benadering: vlees: ¤ 1,70 groenten: ¤ 0,85 rijst: ¤ 0,16 noten: ¤ 0,20 overige ingrediënten: ¤ 0,50 Totaal: ¤ 3,40 [ Bericht 78% gewijzigd door Tourniquet op 02-01-2007 22:41:14 ] | |
DropjesLover | dinsdag 2 januari 2007 @ 22:28 |
het makkelijke van wokken is dat er niet echt een recept voor is gewoon wat vlees/vis, wat verschillende groenten en dr aardappeltjes (krieltjes) of noodles/pasta er in gooien of koken, wat kruiden en sousjes er doorheen die je lekker lijken een kruidige wokolie en wat sojasaus doen het er altijd wel goed in | |
Stereotomy | dinsdag 2 januari 2007 @ 22:32 |
quote:Toko maar ook gewoon van conimex in de AH, is eigenlijk hetzelfde. ![]() quote:wikipedia.nl ![]() Ik vind vijfkruidenpoeder lekker op gegrillde kip. Gewoon in plaats van paprikapoeder gebruiken. ![]() | |
Leipo666 | dinsdag 2 januari 2007 @ 22:44 |
5-kruidenpoeder is idd bij de AH te halen,maar het is niet van het merk Conimex. Het is echt zo'n chinees geimporteerd potje ![]() elke willekeurige Toko zal het ook wel hebben en @ Tourniquet: ![]() ![]() [ Bericht 32% gewijzigd door Leipo666 op 02-01-2007 22:58:13 ] | |
golfer | dinsdag 2 januari 2007 @ 23:22 |
En natuurlijk een goede wok gebruiken: Welke wok? Heerlijk om af-en-toe te wokken. ![]() | |
Stereotomy | dinsdag 2 januari 2007 @ 23:40 |
quote:Ah, witblauw etiket en rode deksel dacht ik? Die heb ik hier ook nog ergens staan ![]() | |
Blues | woensdag 3 januari 2007 @ 01:03 |
Wat lekker, cashewnoten derin ![]() | |
MoChe | donderdag 4 januari 2007 @ 01:48 |
is zo'n conimex woksaus van 175ml niet te weinig? hoe vaak kun je daar bijvoorbeeld mee doen? | |
Leipo666 | donderdag 4 januari 2007 @ 08:01 |
quote:ligt eraan voor hoeveel mensen je het gerecht maakt en hoe nat je je gerecht wil hebben ![]() zelf doe ik ongeveer 3 a 4 keer met een flesje (gemiddeld gerecht voor 3 personen) | |
Tourniquet | donderdag 4 januari 2007 @ 12:31 |
Volgens het flesje zelf dien je voor 4 personen het halve flesje toe te voegen, maar dat is natuurlijk naar eigen smaak aan te passen! | |
Tha_Butcha | donderdag 4 januari 2007 @ 13:32 |
quote:jep, dat is hem. 9 van de 10 chinese producten zijn daarvan, althans, bij het chinese restaurant waar ik werkte en de toko's waa rik kom, En over conimex zal ik maar geen woord vuil maken. | |
Flashwin | donderdag 4 januari 2007 @ 13:39 |
lekkere mix! jammer dat je zoveel olie ervoor gebruikt | |
Gripper | donderdag 4 januari 2007 @ 13:41 |
quote:Ook gewoon in een silvo-strooibusje te krijgen hoor ![]() | |
Razorfist | donderdag 4 januari 2007 @ 23:35 |
Waar ik zo van baal wanneer er hier thuis gewokt wordt, is de elektrische kookplaat.. Het vlees schroeit niet dicht maar gaat staan sudderen, meerdere porties bakken gaat redelijk, maar blijft niet optimaal. Vooral met verse kruiden bakken vind ik heerlijk, en van die rijst-mie erbij ipv rijst het liefst ![]() | |
MoChe | vrijdag 5 januari 2007 @ 10:53 |
Als je een wokgerecht maakt met Mie ipv rijst moet je dan de Mie alsnog bij de groeten etc doen nadat je het in een apart pannetje gekookt hebt? | |
Leipo666 | vrijdag 5 januari 2007 @ 10:56 |
quote:dat doe ik wel: dan kan de mie nog even goed de smaak van de woksaus opnemen zonder dat het zo snel koud wordt | |
Kiteless | vrijdag 5 januari 2007 @ 11:07 |
edit: Naaah... | |
Gripper | vrijdag 5 januari 2007 @ 11:18 |
quote:Had je weer eens een relpost getypt, maar bedacht je bij nader inzien dat je daar niks mee opschiet? vervelende puber! ![]() | |
Kiteless | vrijdag 5 januari 2007 @ 11:21 |
quote:he ouwe, stalk je me ofzo ? ![]() | |
Pikkebaas | vrijdag 5 januari 2007 @ 11:24 |
Trouwens, rijst koken is het lekkerste als je het stoomt in een stoommandje in de magnetron. Lekker makkelijk want je hebt meer plek op je fornuis. En de rijs wordt lekkerder omdat het droogstoomt en je dus geen water af hoeft te gieten. Die mandjes zijn onder andere in Rotterdam op de toko-boot (bij de Euromast) te koop voor rond de 8 Euro. | |
Gripper | vrijdag 5 januari 2007 @ 11:26 |
quote:Nee, ik heb het topic gewoon in m'n MyAt staan ![]() Stalken, nee zeg... ![]() | |
vats | vrijdag 5 januari 2007 @ 13:15 |
quote:koop gewoon echte sesam olie van de toko ipv die meuk van conimex.... | |
Leipo666 | vrijdag 5 januari 2007 @ 13:35 |
quote:zoals je kunt zien wordt dat ook gebruikt in het gerecht, sesamolie schijnt al snel te kunnen overheersen dus lijkt het me niet lekker om echt alles in de sesamolie te wokken ![]() |