abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 1 januari 2007 @ 19:40:47 #1
68625 flugeltje
Live vanuit Tilburg...
pi_44921648
Iedereen kent ze wel, de oude wijsheden waar men het weer mee dacht te voorspellen. "Avondrood is water in de sloot" is zo'n gevleugelde uitdrukking. En wat is dat toch met oudere mensen die regen voorspellen omdat hun kunstheup op begint te spelen? Misschien nog wel belangrijker dan de wijsheden op zich is het te weten of deze voorspellingen ook daadwerkelijk kloppen en waaróm dan. Waaróm betekent een rode avondlucht dat er regen op komst is?

Ik vond het wel een topic waard om daar eens over te babbelen. Wie kent er nog meer wijsheden? En vooral wie kan me uitleggen of de wijsheden kloppen en waar zit 't 'm dan in?
Op donderdag 12 oktober 2006 09:27 schreef SCH het volgende:
flugeltje is een kloon van yvonne toch?
  maandag 1 januari 2007 @ 19:58:00 #2
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_44922182
April doet wat hij wil (zoiets)

ff uit een ander forumpje genomen
quote:
Momenteel is het weer volle maan, uiteraard kon ik vanmorgen m'n autoruiten weer van ijs ontdoen. Ik ben geen weerwolven tgengekomen

Een paar stellingen: met volle maan is het vaak het koudst (lijkt mij eerder dat heldere nachten voor vorst zorgen, maar volle maan en helder en kou valt natuurlijk wel op).

Met volle maan heb je de meeste kans op sneeuwval (geen idee of het waar is, maar je hoort het wel eens zeggen)

Als de rook uit de schoorstenen dalend is, dan krijg je sneeuw (zou wel eens een kern van waarheid in kunnen zitten).

Wie kan mij vertellne wat hiervan waar is? Wie weet nog meer van die leuke fabels om als niet weerkundige toch het weer te voorspellen?
quote:
Mijn vader zegt altijd, als er veel eikels aan de bomen zitten dan krijgen we een strenge winter. Dit heeft er mee te maken dat er in de winter dan genoeg voedsel is voor het wild. Dit zegt hij overigens al 10 jaar maar een echte strenge winter heb ik nog niet meegemaakt.
Hier waren ze er ook mee aan het stoeien.
pi_44922246
"maart roert zijn staart".
Dat het dan altijd kloteweer is.
Ons soort mensen, trapt reeds jaren blij van zin, het vuile plebs de modder in.
Ons soort mensen, steunpilaar van vaderland en koningin.
  maandag 1 januari 2007 @ 20:01:24 #4
68625 flugeltje
Live vanuit Tilburg...
pi_44922299
quote:
Op maandag 1 januari 2007 19:59 schreef Skv het volgende:
"maart roert zijn staart".
Dat het dan altijd kloteweer is.
Volgens mij wil dat meer zeggen dat het in maart alle kanten uit kan. En dat is ook zo, het ene jaar trek je in maart al voorzichtig de korte broeken uit de kast terwijl ik mezelf ook nog jaren kan herinneren dat er ineens een hele berg sneeuw lag...
Op donderdag 12 oktober 2006 09:27 schreef SCH het volgende:
flugeltje is een kloon van yvonne toch?
pi_44923360
quote:
Op maandag 1 januari 2007 20:01 schreef flugeltje het volgende:

[..]

Volgens mij wil dat meer zeggen dat het in maart alle kanten uit kan. En dat is ook zo, het ene jaar trek je in maart al voorzichtig de korte broeken uit de kast terwijl ik mezelf ook nog jaren kan herinneren dat er ineens een hele berg sneeuw lag...
Nou .... het ene jaar zus en het andere jaar zo...
Hou het maar op dagen...

Maart roert z'n staart
en
April doet wat ie wil

Het zijn spreuken die willen zeggen dat je
er niet van opaan kunt dat het weer
voor een langere of kortere tijd hetzelfde blijft.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">[b]Vereniging voor weerkunde en klimatologie[/b]</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">[b]ESTOFEX[/b]</a>
pi_44923623
Elke dag Omroep Brabant luisteren mensen, voor de spreuk van Johan Verschuuren
  maandag 1 januari 2007 @ 20:52:29 #7
143274 -skippybal-
Stuiterdestuiter
pi_44923912
Vooral vorig jaar met de nét niet winter hadden veel mensen jeuk aan littekens wat ze alleen hebben als er extreem weer aan komt en waren zelfs vogels al op reis naar het zuiden.
LastFM
03/06 Maccabees - 10/06 Gaslight Anthem - 18/06 Oi Vai Voi - 20/06 Green Beats - 24/06 Ghinzu - 18/07 Extrema Outdoor
pi_44926542
quote:
Mijn vader zegt altijd, als er veel eikels aan de bomen zitten dan krijgen we een strenge winter. Dit heeft er mee te maken dat er in de winter dan genoeg voedsel is voor het wild. Dit zegt hij overigens al 10 jaar maar een echte strenge winter heb ik nog niet meegemaakt.
Is het je wel eens opgevallen dat als in de herfst bomen hun bladeren laten vallen en er ineens ontzettend veel eikels op de weg rijden.
  maandag 1 januari 2007 @ 22:21:08 #9
8252 mvdejong
Home is where the cat is.
pi_44927013
quote:
Op maandag 1 januari 2007 19:40 schreef flugeltje het volgende:
En wat is dat toch met oudere mensen die regen voorspellen omdat hun kunstheup op begint te spelen?
Alle helende/geheelde snijwonden gaan, zeker in het begin, gepaard met bloedvat-vernauwingen op het vlak waar gesneden is. Als dit over een relatief groot deel van een ledemaat loopt, is er dus een rem op de hele bloedstroom van of naar dat lichaam toe. Daar heb je dan gewoonlijk geen last van, maar als er een snelle verandering van de luchtdruk plaatsvindt, zal het lichaamsdeel achter die snijwond tijdelijk een klein druk-verschil in de bloedvaten kunnen hebben t.o.v. de rest van het lichaam, en dit voel je. Ik heb het zelf lang gehad in mijn rechterduim die ik tot op het bot had ingesneden. Ik heb er zeker de eerste 10 jaar een aardig gevoel in gehad voor een snel dalende luchtdruk (teken van opkomend zwaar weer).
quote:
Misschien nog wel belangrijker dan de wijsheden op zich is het te weten of deze voorspellingen ook daadwerkelijk kloppen en waaróm dan. Waaróm betekent een rode avondlucht dat er regen op komst is?
De rode luchten (d.w.z. extra veel breking van het licht) worden veroorzaakt door extra veel hele fijne water-druppeltjes in de lucht, d.w.z. dat de lucht al aardig oververzadigd begint te raken met water, dus al een hele kleine verder temperatuur-daling zal wolk-vorming en regen opleveren.
Sam the American Eagle : You, sir, are a demented, sick, degenerate, barbaric, naughty freako!
Alice Cooper : Why, thank you!
Sam the American Eagle : Freakos: One. Civilization: Zero.
pi_44927125
Veel van die praatjes kloppen vaak, vooral als het om het gedrag van dieren gaat. Maar die voorspelling zijn dan erg lokaal. Zo kan verandring van luchtdruk misschien ook het pijntje in de knie van je opa verklaren waarop hij zegt dat het gaat regenen...

---
Dieren reageren op veranderingen in het weer waar wij mensen, als we geen meetinstrumenten gebruiken, geen weet van hebben. Weerprikkels voor dieren zijn veranderingen in vochtigheid, temperatuur, luchtdruk, wind en onweer. Als er ander weer op komst is veranderen deze grootheden vaak tevoren, zodat uit het gedrag van dieren soms een primitieve weersvoorspelling kan worden afgeleid. De dieren nemen hun maatregelen om elk levensgevaar te mijden of aan voedsel te komen.

"Vliegen de zwaluwen hoog dan is het weer schoon en droog, vliegen ze laag, regen voor vandaag." Een heel betrouwbare weerspreuk, die goed verklaarbaar is. Bij mooi weer zijn er opwaartse bewegingen in de lucht (thermiek) die de insecten mee omhoog nemen. De zwaluwen moeten het dan ook hogerop zoeken om aan voedsel te komen. Bij somber en nat weer blijven de insecten lager en vliegen de zwaluwen ook lager.
Bron: http://www.knmi.nl/VinkCMS/explained_subject_detail.jsp?id=3911
Some weasel took the cork out of my lunch...
pi_44932811
Als koeien in de wei tijdens de regen gaan schuilen onder een boom (mits deze aan wezig is voor hun gebruik), dan is het een bui. Blijven ze open in de wei staan dan blijft het lang(er) regenen.


Als het regent en er komen luchtbellen op het water, dan regent het 6 dagen aan een stuk.

Van die koeien die komt in 85% uit. Die luchtbellen minder
Inspiratieloos!
  Licht Ontvlambaar dinsdag 2 januari 2007 @ 11:01:13 #12
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_44936104
Ik heb wel vaker last van drukkende hoofdpijn als er sneeuw in de lucht zit. Dat zal dan dus ook met drukverschillen te maken hebben, denk ik...
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  maandag 8 januari 2007 @ 18:28:50 #13
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_45150786
Topic : Hoe voorspelden de mensen vroeger het weer?
Op maandag 8 januari 2007 17:18 schreef michiel_merk het volgende:
quote:
Tegenwoordig hoeven we de radio of tv maar aan te zetten en we horen al de weersverwachting. Als we willen weten of er binnen een uur een bui komt, hoeven we maar even internet te raadplegen en we weten meteen of er regen aankomt.
Boeren tegenwoordig hebben het maar makkelijk. Zij weten precies wanneer het mooi weer zal zijn en ze bijvoorbeeld kunnen ploegen, zaaien en maaien. Natuurlijk gaat het ook weleens mis, maar meestal kunnen we het weer goed voorspellen.
Hoe ging dat vroeger eigenlijk. Toen hadden ze nog geen thermometers, regenmeter, windkrachtmeters of barometers.
Boeren moesten toch weten wanneer ze konden ploegen, zaaien en maaien? Jazeker, zij keken naar heel andere dingen. Bijvoorbeeld de wolken, de dieren en planten.

We zullen jullie nu voorbeelden geven waaraan mensen vroeger het weer konden voorspellen.

Wolken.

Verschillende wolken kunnen je iets vertellen over wat voor een weer er komt. Kijk eens in het schema en kijk eens naar buiten, misschien weet je nu al welk weer het morgen of overmorgen wordt.

Soorten wolken
Welk weer wordt het?
Cirrusbewolking. (vezelwolken) Meestal blijft het goed weer.
Als de cirrusbewolking dikker wordt. Dan is dat een bode van slecht weer. Meestal komt er na deze bewolking een depressie.
Cumulusbewolking (stapel of bloemkoolwolken)
Schaapjeswolken. Meestal voorspellen deze neerslag.
Wolken die in stroken naast elkaar liggen. Kijk maar uit, er is snel slecht weer op komst.
Cumuluswolken met onregelmatige vormen, vaak nog met niet rechte onderkant(basis). Kijk maar uit, er is snel regen op komst.
Kleine wolken met weinig hoogte Ga maar naar buiten, het wordt mooi weer.
Wolken met rechte basis en vaak mooie bloemkolen. Wees niet bang, het wordt mooi weer, maar er kan een buitje vallen.
Wolken die aan de bovenkant heel onregelmatig zijn. Pas op, er komen buien. Misschien is er wel kans op onweer!
Wolken die een aambeeld hebben. Pas, op in dit soort wolken kan het hagelen, hard regenen, en er kan kans zijn op onweer.
Stratus. (laag)
Als je stratuswolken ziet moet je altijd even kijken hoe dik de wolk is. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk, maar je kunt er wel iets mee voorspellen.
Dunne statusbewolking Meestal motregen.
Dikke stratusbewolking Meestal regen.

Dieren.

Als iemand iets wilde weten over het weer keek men naar buiten. Wat zag men daar? zwaluwen, kraaien, muizen, muggen enzovoort. Uit het gedrag van de dieren kon men aflezen wat voor een weer het zou worden. Wil jij ook wel wat weten klik dan hier.

Heiligen.

Vroeger keken veel mensen ook naar de 'verjaardagen' van heiligen. Dat zijn mensen die voor de Rooms Katholieke kerk veel hebben gedaan. Mensen keken vaak naar de kalender om te weten te komen wat voor een weer het zou worden.
Een belangrijk moment in het jaar zijn de ijsheiligen. Dan is het midden in de winter en vaak ijskoud.

Een paar voorbeeldjes.

Is 't op Sint Vincentius zonneschijn, zo zal er in de schuren koren zijn.
Geeft Sint Hillarius zonneschijn, dan zal 't weldra kouder zijn.

Ook zijn er bepaalde dagen waarop we kunnen zien wat het weer zal brengen. De bekendste zijn de Hondsdagen in juli. Wanneer er op die dagen regen kwam, kon je er wel zeker van zijn dat het een slechte, koude en natte zomer zal worden. Wanneer het op die dagen droog en warm was, dan werd het zeker een mooie, droge en warme zomer. Verdere natuur, bomen en planten en het weer.

Verder keek men de bomen en struiken en planten en naar het weer.

Wanneer de bomen en planten vroeg bloeien is dat meestal een aankondiging voor een goede zomer.
Bijvoorbeeld de kammille. Dit kruid ruikt heerlijk. Wanneer vroeger de mensen kammille in mei roken, dan werd het vast en zeker een goede, warme zomer.
En wanneer er de bladeren geel en krom worden in de herfst, dan wordt het een koude winter.
Verder keken de mensen naar rook. wanneer de rook namelijk niet omhoog stijgt, maar daalt naar de grond, dan kun je er wel zeker vanuit gaan dat het slecht weer wordt.
En natuurlijk keken de mensen ook naar het weer. Wanneer de maand maart bijvoorbeeld heel nat en vochtig was, dan wordt het de rest van het jaar ook niet goed, het zal veel regenen.

Nou, nu weten jullie precies te voorspellen wat het weer zal doen. Je hoeft geeneens naar de thermometer, de regenmeters en barometers te kijken om te voorspellen wat voor een weer het wordt. Natuurlijk kun je er best naast zitten, maar meestal klopt het wel
pi_46194718
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 11:01 schreef Sjeen het volgende:
Ik heb wel vaker last van drukkende hoofdpijn als er sneeuw in de lucht zit. Dat zal dan dus ook met drukverschillen te maken hebben, denk ik...
Kinderen zijn ook niet zo plezierig in de omgang als er storm in de lucht hangt. (Hoge drukgebied)
Inspiratieloos!
  maandag 12 februari 2007 @ 06:17:49 #15
167723 sanni
Acima de seu
pi_46228763
Als ganzen alarm slaan,berg je dan maar want onheil komt eraan
pi_46228901
quote:
Op maandag 1 januari 2007 19:40 schreef flugeltje het volgende:En wat is dat toch met oudere mensen die regen voorspellen omdat hun kunstheup op begint te spelen?
Niet alleen mensen met een kunstheup, een deel van de reumapatiënten kan ook vrij accuraat voorspellen of er neerslag komt. Het zal inderdaad zoals iemand hierboven beschreef aan het plotselinge luchtdruk verschil liggen.
Bij een ontsteking zit er meer vocht in de gewrichtskapsels, dat heeft een bepaalde druk. Veranderd nu de tegendruk van buiten ineens dan kan dit pijnklachten opleveren. Ik zie in de praktijk vooral dat mensen met een actieve reuma dit herkennen. Geen idee of het wetenschappelijk onderbouwt kan worden overigens, dit is een eigen theorie.
There is no love sincerer than the love of food.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')