FOK!forum / Culinesse à gogo / Verse koriander - waar goedkoop te vinden?
GlimVlindermaandag 1 januari 2007 @ 17:40
Voor een recept heb ik verse koriander nodig. Bij de AH is dit wel te krijgen, maar relatief stervensduur. Bij turkse winkeltjes is goedkoop aan oa dille te komen (dikke bos voor 1.50 ofzo), maar koriander ben ik er nog nooit tegen gekomen. iemand suggesties?
Knoekiemaandag 1 januari 2007 @ 17:48
Bij de Jumbo heb je wel hele verse. Maar over de prijs durf ik niks te zeggen
Its-Jojo-4youmaandag 1 januari 2007 @ 17:51
De Turk. Hebben het vrijwel allemaal en het kost er bijna niets
piepstermaandag 1 januari 2007 @ 17:53
Volgens mij kan je het idd gewoon bij de Turk krijgen. En anders op de markt.
In de supermarkt is het vaak goedkoper om een hele plant te kopen. Da's ook nog eens meer en verser dan een los bosje uit de koeling.
Razorfistmaandag 1 januari 2007 @ 22:14
Is koriander niet meer iets dat in de aziatische keuken gebruikt wordt? Misschien een nog oosterse toko dus dan de turk.
(Koriander = Chinese peterselie)
Nembrionicmaandag 1 januari 2007 @ 22:15
Op de markt..
Falcon4evermaandag 1 januari 2007 @ 22:18
bij de Toko,

en het wordt idd in de aziatische keuken gebruikt (veel zelfs)
Martijn_77maandag 1 januari 2007 @ 22:38
quote:
Op maandag 1 januari 2007 17:51 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
De Turk. Hebben het vrijwel allemaal en het kost er bijna niets
Idd, dat geld trouwens ook voor de andere verse groenten en kruiden
brrrrrrtdinsdag 2 januari 2007 @ 04:38
Ten Kate markt als je in A'dam woont, anders probeer verschillende toko's er moet er 1 zijn die het heeft, het wordt heel veel gebruikt in Indiase gerechten.
Tha_Butchadinsdag 2 januari 2007 @ 12:31
toko, markt en turk. In die volgorde haal ik het ook altijd.
Hikdinsdag 2 januari 2007 @ 17:02
Koriander wordt ook gebruikt in de Mexicaanse keuken.... Kan me niet voorstellen dat ze het niét hebben bij de Turk, maar de toko of de markt zijn andere goede opties. Overigens vries ik grote hoeveelheden koriander (of andere kruiden) vaak zelf in: eerst even hakken en dan in een bakje of bekertje in de vriezer (niet aanstampen )
GlimVlinderdinsdag 2 januari 2007 @ 17:08
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 17:02 schreef Hik het volgende:
Koriander wordt ook gebruikt in de Mexicaanse keuken.... Kan me niet voorstellen dat ze het niét hebben bij de Turk, maar de toko of de markt zijn andere goede opties. Overigens vries ik grote hoeveelheden koriander (of andere kruiden) vaak zelf in: eerst even hakken en dan in een bakje of bekertje in de vriezer (niet aanstampen )
thanks voor de tip ik koop wel vaker bosjes en moet dan vaak toch wat weggooien omdat het oud wordt. ik ga het proberen, dat invriezen

het is ook voor een mexicaans gerecht. ben ff de naam kwijt, maar advocado, koriander, tomaat, ui, azijn en groene pepertjes, allen gemixed voor over de sla. heb het eens gegeten over een 'mexicaanse' salade. omg dat was lekker
brrrrrrtdinsdag 2 januari 2007 @ 19:36
in Mexico noemen ze het cilantro misschien dat dat zinnig is om te weten
Stereotomywoensdag 3 januari 2007 @ 05:17
Koriander wordt rijkelijk op de Shish-kebab van de Turk gegooid, dus ik neem aan dat ze dat daar wel hebben
Hikwoensdag 3 januari 2007 @ 10:36
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 17:08 schreef GlimVlinder het volgende:
het is ook voor een mexicaans gerecht. ben ff de naam kwijt, maar advocado, koriander, tomaat, ui, azijn limoensap en groene pepertjes jalapeñopepers, allen gemixed
Guacamole
GlimVlinderwoensdag 3 januari 2007 @ 10:59
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 10:36 schreef Hik het volgende:

[..]

Guacamole
ow jeej.. nog een ingredient... ook bij de turk?
piepsterwoensdag 3 januari 2007 @ 11:35
Nee, het recept dat je opnoemt heet zo.
Hikwoensdag 3 januari 2007 @ 13:46
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 10:59 schreef GlimVlinder het volgende:

[..]

ow jeej.. nog een ingredient... ook bij de turk?
Thoricalwoensdag 3 januari 2007 @ 14:16
Ooit wel eens bij de Marokkaanse buurtsuper gekeken? Je hebt grote kans dat ze het daar wel verkopen.
Serendipswoensdag 3 januari 2007 @ 14:41
Mijn ervaring is dat koriander bij de lokale toko het goedkoopst is en dan krijg je niet twee lullige stengeltjes zoals bij AH.
mgerbenwoensdag 3 januari 2007 @ 15:01
Koreander in een Mexicaans gerecht?? Klinkt als fusion-keuken, maar goed.

Bij de Toko koop je voor 1,29 een halve kilo koreanderzaad. Dat strooi je overal rond; je achtertuin, je volkstuin, dat braakliggende stukje grond bij het station, de tuin van de buren, een potje op de vensterbank - overal dus.
Dat spul komt dus overal gratisch en voor nieks op en dan hoef jij er nooit meer voor naar de supermarkt.
Wel om de 2 maanden even opnieuw strooien want het schiet door, en de kleine plantjes zijn lekkerder dan de doorgeschotenen.
Hikwoensdag 3 januari 2007 @ 15:18
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 15:01 schreef mgerben het volgende:
Koreander in een Mexicaans gerecht?? Klinkt als fusion-keuken, maar goed.
Nope!

Koriander is een zeer geliefd ingrediënt in de Mexicaanse keuken!

[ Bericht 5% gewijzigd door Hik op 03-01-2007 15:23:37 (korinader ?!!?) ]
Aventurawoensdag 3 januari 2007 @ 15:22
Bij de Appie en vast ook andere supermarkten heb je ook zo'n merk met verse kruiden ingevroren in doosjes. Daregal heet het. Er is ook een koriandervariant van.
GlimVlinderwoensdag 3 januari 2007 @ 15:26
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 15:22 schreef Aventura het volgende:
Bij de Appie en vast ook andere supermarkten heb je ook zo'n merk met verse kruiden ingevroren in doosjes. Daregal heet het. Er is ook een koriandervariant van.
nog nooit gezien.

nu wel 2 bosjes a 35 eurocent bij de turk. wel kleine fuckbosjes, maar vooruit, bij de appie hak voor 1 zo'n bosje 1 nog wat betaald.
brrrrrrtwoensdag 3 januari 2007 @ 16:54
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 15:01 schreef mgerben het volgende:
Koreander in een Mexicaans gerecht?? Klinkt als fusion-keuken, maar goed.

Bij de Toko koop je voor 1,29 een halve kilo koreanderzaad. Dat strooi je overal rond; je achtertuin, je volkstuin, dat braakliggende stukje grond bij het station, de tuin van de buren, een potje op de vensterbank - overal dus.
Dat spul komt dus overal gratisch en voor nieks op en dan hoef jij er nooit meer voor naar de supermarkt.
Wel om de 2 maanden even opnieuw strooien want het schiet door, en de kleine plantjes zijn lekkerder dan de doorgeschotenen.
gast, het is Ja Nu Ari
trouwens korianderzaad dat voor consumptie wordt verkocht is waarschijnlijk a) oud en b) bewerkt en zal dus waarschijnlijk nooit ontkiemen.
brrrrrrtwoensdag 3 januari 2007 @ 16:57
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 15:22 schreef Aventura het volgende:
Bij de Appie en vast ook andere supermarkten heb je ook zo'n merk met verse kruiden ingevroren in doosjes. Daregal heet het. Er is ook een koriandervariant van.
Gevriesdroogde kruiden zijn dat.
Zijn niet slecht (kwaliteit zeg maar tussen vers en gedroogd in)
Hikwoensdag 3 januari 2007 @ 17:03
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 16:57 schreef brrrrrrt het volgende:

[..]

Gevriesdroogde kruiden zijn dat.
Zijn niet slecht (kwaliteit zeg maar tussen vers en gedroogd in)
Gevriesdroogd is (volgens mij) wat anders. Dat koop je namelijk in potjes tussen de gewone kruiden. Die bakjes van Daregal zijn verse, ingevroren kruiden. Nog net een stapje smakelijker dan gevriesdroogd dus.
Hikwoensdag 3 januari 2007 @ 17:05
Vriesdrogen in de Wiki:
quote:
Het principe van vriesdrogen is dat door de lage temperatuur de watermoleculen worden opgenomen in ijskristallen, waardoor de lucht extreem droog wordt en water aan het te vriesdrogen product of object wordt onttrokken. Dit proces is gebaseerd op het verschijnsel van sublimatie: het direct overgaan van vaste vorm naar damp.

Deze methode van drogen gebruikt voor bijvoorbeeld het produceren van oploskoffie of soep-uit-een-zakje en bij het conserveren van levensmiddelen en geneesmiddelen (met name poeder voor injecties en infusen). Ook wordt de techniek gebruikt bij het verwijderen van water uit voorwerpen die door water zijn aangetast, zoals bluswater uit unieke boeken na een brand.

Voordelen van het vriesdrogen van levensmiddelen:

de smaak blijft beter behouden.
volume neemt af.
gewicht neemt af.
de houdbaarheid wordt aanzienlijk langer.
Algemeen voordeel van het vriesdrogen:

Conservering: Micro-organismen zoals bacteriën kunnen niet leven in een omgeving met een groot gebrek aan water.
Nadelen van het vriesdrogen:

Het materiaal waaraan water wordt onttrokken ondergaat vaak een verandering in de structuur.
Voor veel doeleinden is het proces relatief duur in vergelijking met andere conserveringsmethoden zoals luchtdichte verpakking.


Dat is inderdaad ook een groot verschil met invriezen: bij vriesdrogen wordt water onttrokken (es dus lekkere sappen), bij invriezen niet (hopelijk).
mgerbenwoensdag 3 januari 2007 @ 17:08
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 16:54 schreef brrrrrrt het volgende:

[zellef kweken]

gast, het is Ja Nu Ari
trouwens korianderzaad dat voor consumptie wordt verkocht is waarschijnlijk a) oud en b) bewerkt en zal dus waarschijnlijk nooit ontkiemen.
Daarom kun je het ook prima achter glas op de vensterbank doen. Kennissen van mij doen het de hele winter door in een kas.
En a & b : Zet maar een kopje thee met die waarschijnlijkheden; voor mij werkt het prima. Waarom zou de producent het zaad eerst laten verouderen of bewerken? Kost alleen maar tijd en geld.
Als het niet massaal opkwam zou ik de tip toch niet geven?
Wij hebben de afgelopen twee jaar lang verse onbespoten koriander gegeten voor 1,29 per jaar.

[ Bericht 7% gewijzigd door mgerben op 03-01-2007 17:14:48 ]
Knoekiedonderdag 4 januari 2007 @ 00:01
Bij de Jumbo dus 1.09 voor 20 gram.