quote:Op zaterdag 9 december 2006 14:10 schreef Corelli het volgende:
Vinden jullie dat je aan de hand van het opleidingsniveau dat jongeren doen een rangorde naar slimheid kan maken? VWOers zouden dus slimmer zijn dan HAVOers die op hun beurt weer slimmer zijn dan MAVOers.
Menig VWOer voelt zich superieur tov een MAVOer omdat hij slimmer zou zijn. Maar is dat ook werkelijk zo? Is het niet zo dat de meeste MAVOers gewoon geen zin hebben om slim te doen maar het in potentie wel zijn? Als alle jongeren zich nou eens werkelijk inzetten om goede schoolresultaten te halen zou de rangorde dan niet totaal overhoop gehaalt worden? Dat sommige VWOers eigenlijk helemaal niet zo slim zijn en ergens opnderaan gaan bungelen voorbijgestreeft door een hele grote groep MAVOer die eindelijk eens zijn best is gaan doen?
quote:Op zaterdag 9 december 2006 14:22 schreef bramiozo2002 het volgende:
Het is iig niet 'slim' om via mavo trapsgewijs naar het universitaire onderwijs toe te werken.
VWO staat naar het buitenland bekend als "A-level", dat heeft te maken met klasse én inzet, er zullen binnen vmbo, havo en vwo normaalverdelingen bestaan voor het IQ zoals we dat ook voor de algehele maatschappij kennen. Het lijkt me daarbij vanzelfsprekend dat de norm in die verdeling voor VWO het hoogste is waarbij er wel overlap is dus vwo, havo en in veel mindere mate vmbo.
quote:Op donderdag 28 december 2006 13:10 schreef ioko het volgende:
Het is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld allemaal, je moet alleen een aantal dingen uit elkaar houden:
1) Intelligentie (IQ) verschilt tussen VMBO en VWO: de test meet het abstracte denkvermogen, ruimtelijk inzicht, taalgevoel/kennis enz. Het gemiddelde IQ verschilt dus significant tussen de twee groepen.
2) Slim is weer iets heel anders, mensen bedoelen hier vaak mee of iemand algemeen ontwikkeld is, en zich interesseerd voor geschiedenis, nieuws, kunst en cultuur. Dit is lastig objectief te beoordelen, iedereen heeft hiervoor andere criteria.
Hoezo leren volgens een bepaald principe? Het klopt echt niet wat je zegt hoor.....quote:Op zondag 31 december 2006 14:39 schreef SKETSj het volgende:
[..]
Nee, ik bedoelde meer, dat je dan kunt leren volgens een bepaalde principe.
Of je beter vebanden kunt leggen heeft daar nog niets zoveel mee te maken.
Al groeit je inzicht mbt. verbanden leggen natuurlijk wel, als je de conventionele manier van lesgeven kunt volgen natuurlijk.
En je dus op je 17e/18e dus idd. méér weet dan gemiddeld. Meer ervaring hebt.
En dus ook beter verbanden kunt leggen op volwassen niveau. Maar dat terzijde.
Of je iets wel of niet gaat snappen heeft volgens mij meer te maken met een individu in kwestie en toeval.
Een VWO' er hoeft nog geen ster te zijn in muziek omdat ie zo goed is in verbanden leggen ofzo.
Dit omdat je dan weer wél verbanden moet kunnen leggen tussen muziek-theorie/schrift
en spel. Dus het zegt niks.
Die discussie duurt al een heel topic. We discussieren nu vooral over intellegentie (IQ). Slim is voor iedereen anders, maar heeft meer te maken met algemene ontwikkeling, interesses en ergens goed in zijn.quote:Op zondag 31 december 2006 15:15 schreef Mutsaers__78 het volgende:
Definieer slimmer.
Miusschien is het dan handig dat voortaan in de OP te zetten ipv de OP van het eerste topic te kopierenquote:Op zondag 31 december 2006 15:17 schreef ioko het volgende:
[..]
Die discussie duurt al een heel topic. We discussieren nu vooral over intellegentie (IQ). Slim is voor iedereen anders, maar heeft meer te maken met algemene ontwikkeling, interesses en ergens goed in zijn.
Je verhaal klopt niet!! Een psychologie student leert namelijk niet 1 ziektebeeld, maar tientallen. Dat kun je zelden uit de praktijk halen (dan moet je van ieder ziektbeeld iemand tegenkomen die al die dingen heeft). Jou manier is onlogisch, je gaat toch niet 10 jaar in de praktijk zitten, terwijl je niets kunt behandelen (je bent immers de onderdelen niet allemaal tegen gekomen).quote:Op zondag 31 december 2006 14:47 schreef SKETSj het volgende:
[..]
Vb. Een student Psychologie kan uit een boek/tekst met ziektebeelden en enkelt een opsommng van symptomen.
Leren over die ziektebeelden.
Iemand die dat niet zo goed kan (onthouden van symptomen in tekstvorm en dan verbanden leggen),
kan dan nog wel leren om symptomen te herkennen (en ook verbanden te leggen) uit praktijk-ervaring!
En dat is iets wat iedereen kan (leren uit praktijk), hoog of laag opgeleid. VMBO of VWO.
Het is dat droge leren uit tekstboeken-les dat velen de das omdoet denk ik.
Dan moet ik dus gaan bepalen wat de nuttige reacties waren? Dat vind ik wel erg ver gaan.....quote:Op zondag 31 december 2006 15:20 schreef Mutsaers__78 het volgende:
[..]
Miusschien is het dan handig dat voortaan in de OP te zetten ipv de OP van het eerste topic te kopieren
De manier waarop je leert of iets geleerd krijgt is een cruciaal punt op de wijze waarop iemand zich ontwikkeld (goed of slecht). Ik ben er ook zeker van dat bij veel mensen die iets niet snappen, dat niet komt omdat ze niet intelligent zijn of niet in staat zijn om het te begrijpen maar simpelweg door de methode waarop ze het krijgen aangeleerd.quote:Op zondag 31 december 2006 14:21 schreef SKETSj het volgende:
Wiskunde: Ik ben echt een nul in wiskunde en heb het er welles met mensen over gehad.
Ik kom tot de conclusie dat de manier waarop reknenen en wiskunde aan kinderen wordt geleerd ook veel te maken heeft met hoe goed je er later in wordt.
Het oude systeem is gebasseerd op domweg veel herhalingsoefeningen.
Maw. Als kind moet je in je kinderhersentjes maar je eigen 'methode' vinden om met rekenkundige vraagstukken om te gaan.
Degenen bij wie het lwartje valt en weten hoe ze verbanden moeten leggen mbt. getallen,
worden goed in wiskunde. De anderen krijgen er een hekel aan.
Betekent nog niet dat je het hiet kunt.
Goed kunnen leren heeft volgens mij ook te maken met de manier waarop er lesgegeven wordt.
Hoe anderen hebben voorgeschreven Hoe jij iets moet kunnen leren. En hoe goed je daarin bent.
Mischien is het zelfs zo dat VWO' ers het méér in zich hebben om op een algemene manier te kunnen leren.
Uit boeken/Schrift> uitleg> oefeningen. En is deze methode niet voor iedereen geschikt.
Betekent dus niet dat je het niet kunt (/snappen).
Ik vond vroeger ook dat tests niks zeiden over je intelligentie. En dat vind ik nogsteeds.
Maar ze zijn toch hoe dan ook wel een indicatie.
Voor VWO' ers een indicatie dat ze het straks kunnen redden op een WO-school.
Waar op dezelfde theorethische manier wordt geleerd.
Dus wat dat betreft...
Laat me raden. Je hebt het hier over pretpakketters?quote:Op zondag 31 december 2006 15:18 schreef FrituurVetPet het volgende:
Ik zit op het VWO en er zitten behoorlijk wat mensen tevens in de 6de waarvan ik en vrienden van me ons afvragen hoezo ze er ooit zijn aanbeland. Ze begrijpen totaal niks en de enige reden dat ze het elk jaar weer halen is stampen stampen stampen dagelijks van een uurtje of 4 tot een uurtje of 10.
Maar later heb je denk ik niet veel aan ze, want ze begrijpen echt bijster weinig, er komen de meest idiote vragen uit, bij elk vak en tijdens elke les.
Niet geheel, ook de beta-ers en de gymnasiasten. Sterker nog, de gymnasiasten stellen de domste vragen. Wat te meer mijn stelling onderbouwd dat die mensen werkelijk alleen kunnen stampen ipv begrijpen.quote:Op zondag 31 december 2006 16:24 schreef Mister1977 het volgende:
[..]
Laat me raden. Je hebt het hier over pretpakketters?
Ik denk juist dat het omgekeerd is. Juist om dingen te begrijpen en verbanden te kunnen leggen moet je intelligent zijn. Bepaalde stukken informatie die je paraat moet hebben zijn mijns inziens slechts randvoorwaardelijk.quote:Vb. Een student Psychologie kan uit een boek/tekst met ziektebeelden en enkelt een opsommng van symptomen.
Leren over die ziektebeelden.
Iemand die dat niet zo goed kan (onthouden van symptomen in tekstvorm en dan verbanden leggen),
kan dan nog wel leren om symptomen te herkennen (en ook verbanden te leggen) uit praktijk-ervaring!
En dat is iets wat iedereen kan (leren uit praktijk), hoog of laag opgeleid. VMBO of VWO.
Het is dat droge leren uit tekstboeken-les dat velen de das omdoet denk ik.
Opzich niet zo raar natuurlijk, daar het meerendeel van de jongeren naar het VMBO onderwijs gaat. Hoe dat procentueel zit is dan een betere afspiegeling.quote:Op zondag 31 december 2006 18:39 schreef MouseOver het volgende:
Ik denk trouwens wel dat er meer slimme uitschieters op het VMBO zitten dan dat er domme uitschieters op het VWO zitten. In dat opzicht heeft AssKicker een goed punt.
Latijn ja. Maar wiskunde, natuurkunde en scheikunde kun je niet stampen.quote:Op zondag 31 december 2006 17:33 schreef FrituurVetPet het volgende:
[..]
Niet geheel, ook de beta-ers en de gymnasiasten. Sterker nog, de gymnasiasten stellen de domste vragen. Wat te meer mijn stelling onderbouwd dat die mensen werkelijk alleen kunnen stampen ipv begrijpen.
Ter illustratie: eindexamen Latijn is 600 regels Latijn uit je kop leren.
Dit komt volgens mij onder meer doordat er een groot verschil is tussen iets geheel begrijpen en om het vervolgens toe te passen; de omgeving moet je wel kunnen bijbenen bijvoorbeeld. Daarnaast mist er vaak een grote mate van uitdaging waardoor men ook zijn best niet doet om tot goede prestaties te komen.quote:Op dinsdag 2 januari 2007 15:49 schreef Najade het volgende:
Ik heb overigens een keer gelezen dat iemand die ' slim' is vaak onder de maat presteert. Wel een opmerkelijke theorie ( die soms vast wel opgaat).
Het ene gaat over snelheid en het ander over vermogen. Maar die twee zijn redelijk gerelateerd.quote:Op zaterdag 6 januari 2007 12:01 schreef LB06 het volgende:
Het is misschien een nuanceverschil, maar het is een verschil. Intelligentie gaat over het rationele vermogen van iemand, terwijl slimheid ook uitdrukt hoe bijdehand je bent.
Precies, maar met de snelheid (van geest) kan bijvoorbeeld ook worden bedoeld hoe adrem iemand is. En dat is weer wat meer op het sociale vlak dan op het cognitieve vlak.quote:Op zondag 7 januari 2007 11:40 schreef Doc het volgende:
[..]
Het ene gaat over snelheid en het ander over vermogen. Maar die twee zijn redelijk gerelateerd.
Om ad rem te zijn heb je ook cognitief wat nodig. Gemiddeld zal de VWO leerling ook sneller zijn. Nogmaals: dat betekent niet dat iedere VWO-er snelller is dan iedere VMBO-er die een basis beroeps leerweg volgt.quote:Op zondag 7 januari 2007 12:27 schreef LB06 het volgende:
[..]
Precies, maar met de snelheid (van geest) kan bijvoorbeeld ook worden bedoeld hoe adrem iemand is. En dat is weer wat meer op het sociale vlak dan op het cognitieve vlak.
Ben jij er dan een?quote:Op zondag 7 januari 2007 12:38 schreef Flashwin het volgende:
ah het centrale topic voor gefrustreerde havisten
quote:Op zondag 31 december 2006 16:12 schreef Asskicker14 het volgende:
[..]
De manier waarop je leert of iets geleerd krijgt is een cruciaal punt op de wijze waarop iemand zich ontwikkeld (goed of slecht). Ik ben er ook zeker van dat bij veel mensen die iets niet snappen, dat niet komt omdat ze niet intelligent zijn of niet in staat zijn om het te begrijpen maar simpelweg door de methode waarop ze het krijgen aangeleerd.
Vergelijk het maar met schrijven. Stel dat je een opstel moet schrijven, in de opdracht staat dat je de opstel verplicht met links moet schrijven. De helft van de klas haalt vervolgens een onvoldoende voor dat opstel, dat wil niet zeggen dat ze niet in staat zijn om een voldoende voor dat opstel te halen maar dat betekent dat de methode waarop ze iets moeten maken, of waar het hier over gaat, leren, net niet bij die persoon past.
Ik wel als ik eerlijk moet zijn, maar dan alleen als VWO'ers zo uit de hoogte tegen mij gaan doen.quote:
probleem bij snelheidselement in IQ toetsen vind ik dat als je meerdere logicas ziet en dan er ff uit je kop 1 moet pakke...op welke manier is dat dan goed qua cognitiviteitquote:Op zondag 7 januari 2007 12:35 schreef Doc het volgende:
[..]
Om ad rem te zijn heb je ook cognitief wat nodig. Gemiddeld zal de VWO leerling ook sneller zijn. Nogmaals: dat betekent niet dat iedere VWO-er snelller is dan iedere VMBO-er die een basis beroeps leerweg volgt.
Ook in veell IQ toetsen zit trouwens een snelheidselement.
Weet ik, om te lopen ook. Maar de critical mass is al snel bereikt, en dan heeft het toevoegen van extra congintief vermogen geen zin meer. Maw de bottleneck ligt al snel ergens anders. Overigens ontken ik niet dat er een zeker correlatie bestaat hoor.quote:Op zondag 7 januari 2007 12:35 schreef Doc het volgende:
[..]
Om ad rem te zijn heb je ook cognitief wat nodig.
Zegt niks over je intelligentie of slimheid, dus de relevantie?...quote:Op zondag 7 januari 2007 21:30 schreef Erotica_ het volgende:
Ik zit nu in 5VWO en ik snap serieus niet hoe ik het tot nu toe gered heb![]()
Ik doe serieus geen schijt![]()
Maar ik bedoel.. als je op het vwo zit wordt toch wel verwacht dat je iets doet?quote:Op zondag 7 januari 2007 21:37 schreef LB06 het volgende:
[..]
Zegt niks over je intelligentie of slimheid, dus de relevantie?...
Op het VMBO niet?quote:Op zondag 7 januari 2007 21:40 schreef Erotica_ het volgende:
[..]
Maar ik bedoel.. als je op het vwo zit wordt toch wel verwacht dat je iets doet?![]()
Dat bestaat dus niet.quote:Op zondag 7 januari 2007 21:30 schreef Erotica_ het volgende:
Ik zit nu in 5VWO en ik snap serieus niet hoe ik het tot nu toe gered heb![]()
Ik doe serieus geen schijt![]()
spiekbrievenquote:Op zondag 7 januari 2007 21:44 schreef Bombardier het volgende:
[..]
Dat bestaat dus niet.
Zelfs Leonardo da Vinci zou lessen nodig hebben om z'n voldoendes te kunnen halen.
quote:
Hoe snel je cognitief werkt zegt ook wat over intelligentiequote:Op zondag 7 januari 2007 18:07 schreef koffiegast het volgende:
[..]
probleem bij snelheidselement in IQ toetsen vind ik dat als je meerdere logicas ziet en dan er ff uit je kop 1 moet pakke...op welke manier is dat dan goed qua cognitiviteit
snap je hem wel?quote:Op zondag 7 januari 2007 21:52 schreef Doc het volgende:
[..]
Hoe snel je cognitief werkt zegt ook wat over intelligentie
Die correlatie isvolgens mij zo hoog dat wat qua ordering van IQ-verderlingen over schooltypen geldt, ook geldt voor " slimheid"quote:Op zondag 7 januari 2007 20:04 schreef LB06 het volgende:
[..]
Weet ik, om te lopen ook. Maar de critical mass is al snel bereikt, en dan heeft het toevoegen van extra congintief vermogen geen zin meer. Maw de bottleneck ligt al snel ergens anders. Overigens ontken ik niet dat er een zeker correlatie bestaat hoor.
Ik denk dat dat vaker opgaat als sommige denken.quote:Ik heb overigens een keer gelezen dat iemand die ' slim' is vaak onder de maat presteert. Wel een opmerkelijke theorie ( die soms vast wel opgaat).
Sorry dat ik het moet zeggen, maar ik je bent dan misschien best slim, maar ik vind het behoorlijk dom om een opleiding te gaan doen die ver onder je niveau ligt. Behalve als je daarmee genoegen neemt natuurlijk....quote:
Dat is een keus die ik gemaakt heb 7 jaar geleden.. Er is ook een tijd waarin je het belangrijk vind om met vrienden om te gaan, ik had de keuze of samen met mijn beste vriendin of in me eentje.. Keus was snel gemaakt, achteraf misschien niet slim maarja heb nu leuk werk dus of het zo dom is? Bovendien ben ik niet iemand die gaat leren, omdat ik dat gewoonweg niet gewend ben.. Mijn manier van leren is boek doorlezen en klaarquote:Op dinsdag 9 januari 2007 15:51 schreef ioko het volgende:
[..]
Sorry dat ik het moet zeggen, maar ik je bent dan misschien best slim, maar ik vind het behoorlijk dom om een opleiding te gaan doen die ver onder je niveau ligt. Behalve als je daarmee genoegen neemt natuurlijk....
waarom schrijf je 2x MVBO dan?quote:
Omdat ik het zo altijd genoemd hebquote:
Mijn beste vrienden gingen ook naar de havo, maar die zag ik toch wel elke dag, in de klas kun je toch niet veel kletsen, ik zag ze in de pauzes. Het lijkt me gewoon achteraf jammer om te zien dat je heel wat meer opties had gehad met meer opleiding. Maar mooi dat je een leuke baan hebt.quote:Op dinsdag 9 januari 2007 16:15 schreef Twinducklin het volgende:
[..]
Dat is een keus die ik gemaakt heb 7 jaar geleden.. Er is ook een tijd waarin je het belangrijk vind om met vrienden om te gaan, ik had de keuze of samen met mijn beste vriendin of in me eentje.. Keus was snel gemaakt, achteraf misschien niet slim maarja heb nu leuk werk dus of het zo dom is? Bovendien ben ik niet iemand die gaat leren, omdat ik dat gewoonweg niet gewend ben.. Mijn manier van leren is boek doorlezen en klaar![]()
Terecht, daar gaat 't immers om. Of tenminste, dat is wat geldt natuurlijk, hoe je jezelf neerzet, niet hoe je stiekem bent, dat zien mensen toch niet. In theoretische zin zegt het iq-gehalte wellicht wel wat over de persoon in kwestie, maar ik vind intelligentie toch 't leukst als ik 't kan merken bij iemand, en dat is niet door een of ander testje bij het RIAGG maar door de prestaties en de ambities van die persoon. Dan hou ik me maar niet aan de definitie van intelligentie uit de dikke van Dale, iq-uitslagen doen me niets.quote:Op dinsdag 9 januari 2007 16:20 schreef koffiegast het volgende:
[..]
waarom schrijf je 2x MVBO dan?
Anyways snap best dat het kan dat je ook net zo slim als vwo (wordt geacht te zijn) bent,
ik haalde altijd alles net aan op vwo, maakte geen huiswerk leerde hooguit net voor de toets met bladeren door het boek en lette vrijwel niet op in klas. Toen eindexamen op paar 0.1 gezakt, jaar overgedaan en toen maar es wat gedaan haalde 7ens en 8en op eindrapport desondanks me slechte 5jes/6jes op schoolrapport. Mensen die in me klas altijd hoge cijfers haalde leerde altijd megaveel en constant en deden naast dat weinig anders. Ben keer naar RIAGG geweest op me 14e, bleek dat ik aardig hoog IQ had en wellicht zelfs hoogbegaafd. Desondanks keken volgensmij de meeste mensen me aan alsof ik idioot en dom was vanwege mijn schoolpresentaties.
Of, zoals hiervoor gezegd, hebben die mensen meer last van depressies, leefomgevingen etc. en stressen ze zo hard dat ze gewoon even een stuk minder kunnen hebben dan mensen die nog nooit problemen hebben meegemaakt.quote:Op dinsdag 2 januari 2007 16:01 schreef 205_Lacoste het volgende:
[..]
Op het VMBO is mijns inziens een stuk meer agressie te vinden omdat deze groep verschillende situaties (informatie) niet goed kan verwerken of verwoorden en dit ook niet kan relativeren. Voor agressie heb je geen intelligentie nodig, dit is namelijk ingebakken voor het overleven zoals in de prehistorie nodig was. Hiermee zeg ik echter niet dat intelligente mensen automatisch niet aggressief zijn.
Ik heb in 2 VWO ook op het punt gestaan om terug te gaan naar de Havo. Ook omdat al mijn vrienden naar de Havo waren gegaan en dat ik de sfeer niet super vond. Schoolleiding vond het geen slim plan en daarom maar doorgegaan. VWO 3 blijven zitten door een totale desinteresse. Gewoon klote puber dat jaar die niks wilde aannemen van anderenquote:Op dinsdag 9 januari 2007 17:05 schreef ioko het volgende:
[..]
Mijn beste vrienden gingen ook naar de havo, maar die zag ik toch wel elke dag, in de klas kun je toch niet veel kletsen, ik zag ze in de pauzes. Het lijkt me gewoon achteraf jammer om te zien dat je heel wat meer opties had gehad met meer opleiding. Maar mooi dat je een leuke baan hebt.
Ja, een hoog IQ krijgen is geen kunst. Er concreet wat mee doen, da's al een stuk indrukwekkender. Of iemand nou schreeuwt dat ie een hoog IQ heeft of een lul van 30 centimeter, kvind het beide keren wat wanhopig overkomen. En al helemaal op Fok!, want daar is de helft natuurlijk hoogbegaafdquote:Op dinsdag 9 januari 2007 16:20 schreef koffiegast het volgende:
[..]
waarom schrijf je 2x MVBO dan?
Anyways snap best dat het kan dat je ook net zo slim als vwo (wordt geacht te zijn) bent,
ik haalde altijd alles net aan op vwo, maakte geen huiswerk leerde hooguit net voor de toets met bladeren door het boek en lette vrijwel niet op in klas. Toen eindexamen op paar 0.1 gezakt, jaar overgedaan en toen maar es wat gedaan haalde 7ens en 8en op eindrapport desondanks me slechte 5jes/6jes op schoolrapport. Mensen die in me klas altijd hoge cijfers haalde leerde altijd megaveel en constant en deden naast dat weinig anders. Ben keer naar RIAGG geweest op me 14e, bleek dat ik aardig hoog IQ had en wellicht zelfs hoogbegaafd. Desondanks keken volgensmij de meeste mensen me aan alsof ik idioot en dom was vanwege mijn schoolpresentaties.
begrijp me niet verkeerd. Ik hecht er ook geen waarde aanquote:Op woensdag 10 januari 2007 00:53 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ja, een hoog IQ krijgen is geen kunst. Er concreet wat mee doen, da's al een stuk indrukwekkender. Of iemand nou schreeuwt dat ie een hoog IQ heeft of een lul van 30 centimeter, kvind het beide keren wat wanhopig overkomen. En al helemaal op Fok!, want daar is de helft natuurlijk hoogbegaafd
90% jokt hier toch duzzzzzzquote:Op woensdag 10 januari 2007 00:59 schreef koffiegast het volgende:
[..]
begrijp me niet verkeerd. Ik hecht er ook geen waarde aan
Tuurlijk wel.quote:Op woensdag 10 januari 2007 00:59 schreef koffiegast het volgende:
[..]
begrijp me niet verkeerd. Ik hecht er ook geen waarde aan
Waar slaat dit op?quote:Op woensdag 10 januari 2007 00:53 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ja, een hoog IQ krijgen is geen kunst. Er concreet wat mee doen, da's al een stuk indrukwekkender. Of iemand nou schreeuwt dat ie een hoog IQ heeft of een lul van 30 centimeter, kvind het beide keren wat wanhopig overkomen. En al helemaal op Fok!, want daar is de helft natuurlijk hoogbegaafd
eigenlijk betekent het van welquote:Vwo betekent niet dat je slim bent..
yepquote:Op woensdag 10 januari 2007 19:06 schreef fusionfake het volgende:
tja je kan misschien op het vmbo zitten en slimmer zijn dan een vwo leerling, maar als je zo lui bent om je hersens niet te gebruiken vind ik je op wat uitzonderingen na dan j dom![]()
Moet zeggen dat meeste mensen die hier op de uni rondlopen toch redelijk contactgestoord zijn.quote:Op donderdag 11 januari 2007 17:59 schreef koffiegast het volgende:
Ik zou dat niet specifiek durven te beweren BabblingBrook, dat een persoon van vmbo meer sociale vaardigheden heeft dan iemand van een vwo opleiding?
Waarom? Het is net zo'n discussie of vwo slimmere mensen zijn dan vmbo.
Daarbij is het maar de vraag hoe je dan daarop ook nog sociale vaardigheden interpreteer....rondhange op je scooter met je matties en grote bekken tegen politieagenten ? Of daadwerkelijk normaal praten en socializeren.
Ik merk alleen ff op dat Fok! de plaats is voor mensen om IQ's rond te strooien, op te merken dat ze geen zak voor hun studie doen, en daar dan vervolgens natuurlijk best wel een beetje trots op zijn. Of dat ze veel meer hadden kunnen doen. Da's achteraf gelul.quote:Op woensdag 10 januari 2007 11:43 schreef Twinducklin het volgende:
[..]
Waar slaat dit op?
Ik heb niemand hier zien zeggen dat die een hoog IQ heeft, ik heb dat ook niet gezegd!
Ik heb alleen gezegd dat Ik niet dom ben ondanks dat ik alleen een VMBO papiertje heb..
En waarom ik dat steeds verkeerd typ is dat het me totaal niet intresseerd..
Ga lekker ergens anders lopen miereneuken!
Betekenis van " slim " volgens het van dale;quote:Op vrijdag 12 januari 2007 01:36 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ik merk alleen ff op dat Fok! de plaats is voor mensen om IQ's rond te strooien, op te merken dat ze geen zak voor hun studie doen, en daar dan vervolgens natuurlijk best wel een beetje trots op zijn. Of dat ze veel meer hadden kunnen doen. Da's achteraf gelul.
Mijn idee over dit topic: Ja, VWO'ers zijn in het algemeen slimmer dan VMBO'ers. Het niveau ligt hoger. En er zijn uitzonderingen. Natuurlijk is een VWO 'er niet automatisch slim. Ze kunnen ook een hoop inzet tonen, en met een middelmatige intelligentie toch het papiertje halen.
Wat je dan onder "slim", of "intelligent" verstaat, moet je natuurlijk wel ff specifieren. Is een contactgestoord iemand die erg goed is in wiskunde slim? Ik denk van wel. Persoonlijk ben ik blij dat ik niet overdreven goed in mijn studie ben, maar ook fatsoenlijk sociale contacten kan aanleggen, en dat ik op meerdere gebieden bovengemiddeld scoor. Ik heb ook studiegenoten die erg goed zijn in hun vakgebied, maar die niet bepaald sociaal aangelegd zijn. Dat is een andere soort intelligentie.
Best mogelijk dat iemand met een VMBO opleiding sliimmer is dan iemand met een VVWO opleiding.quote:Op zaterdag 13 januari 2007 17:31 schreef Twinducklin het volgende:
En nogmaals ik vind dus niet dat je iemand slimmer kan noemen die een vmbo opleiding heeft gedaan als iemand die een vwo opleiding heeft gedaan..![]()
Heb jij VMBO dan?quote:Op zaterdag 13 januari 2007 17:33 schreef Cahir het volgende:
verkapt-ik-heb-vmbo-topic?
Dan is ie knap dom dat ie dat niet doetquote:Op donderdag 11 januari 2007 22:55 schreef Skya het volgende:
ik doe vwo en heb een vriend op havo die echt makkelijk vwo aan kan
En dat is ook de reden waarom die VWO-er niet naar de Universiteit gegaan isquote:Op dinsdag 12 mei 2009 18:33 schreef Renesite het volgende:
Ach, mensen die VWO doen kunnen in vele gevallen best slimmer zijn, maar anderen zijn gewoon goed in begrippen STAMPEN... Zo'n ex-VWOer heb ik nu ook in mijn klas op de hogeschool.
Voor veel universitaire studies hoef je niet bepaald veel inzicht te hebben; je moet gewoon het kunstje van het teksten analyseren kunnen verstaan en misschien wat regelmaat aanhouden, en dat zijn vaardigheden die je voor een groot deel ook kunt aanleren.quote:Op dinsdag 12 mei 2009 23:56 schreef FrituurVetPet het volgende:
[..]
En dat is ook de reden waarom die VWO-er niet naar de Universiteit gegaan is
Zo denk ik er ook over.quote:Op dinsdag 12 mei 2009 23:52 schreef Haushofer het volgende:
Gebrek aan kennis vind ik nog wel kunnen, ik weet bepaalde basale dingen vast ook niet. Gebrek aan nieuwsgierigheid kan ik echter altijd maar moeilijk begrijpen.
Mmm, als ik mijn VWO-periode herinneren blonk 4/5 niet bepaald uit in motivatiequote:Op woensdag 13 mei 2009 12:50 schreef Florian_ het volgende:
Als je een gemiddelde mavo leerling uit zijn klas haalt en in een vwo klas zet, zal deze beter presteren.
quote:Op woensdag 13 mei 2009 12:50 schreef Florian_ het volgende:
Ah, leuk topic.
Ik ben zelf begonnen op het vmbo. Redenen hiervoor zijn onder meer faalangst en dyslexie. Uit mijn citotoets kwam het oordeel dat ik havo/vwo aankon, maar ik ben toch op de mavo (TL) terecht gekomen. In die tijd heb ik vele trainingen en cursussen gedaan om te leren leren. De mavo vond ik verschrikkelijk. De mensen waren totaal niet gemotiveerd, en er kon bijna geen les worden gegeven zonder dat de hele klas op zijn kop stond. Ik merkte dat ik mijzelf door deze chaos - en de daardoor slechte lessen - niet goed kon ontwikkelen. Na de mavo ben ik naar de havo gegaan. Dit was een verademing, aangezien de kinderen hier wel hun 'best' deden. De havo vond ik erg simpel. Als ik direct naar de havo was gegaan, had ik dit ook gered. Daar ben ik van overtuigd.
Na de havo ben ik begonnen aan een hbo studie. Ook deze was erg gemakkelijk. Totaal geen uitdaging. Komend studiejaar ga ik beginnen aan een Wo studie. Ik ben benieuwd hoe dit mij gaat bevallen. Wat mij opvalt is dat ik op de mavo (en havo) nooit echt gepusht ben om mijn best te doen. Alhoewel je ouders je steun bieden, vervliegt de motivatie al snel als je merkt dat medeleerlingen jouw ambities niet met je delen. Ik ben ervan overtuigd dat er zeer veel mavo leerlingen rondlopen die absoluut beter kunnen. Maar, door omgevingsfactoren wordt dit vaak moeilijk gemaakt.
Als voorbeeld neem ik een casus die je moet uitwerken met een groepje leerlingen. Jullie zijn met z'n 5en, en niemand - behalve jij - heeft er zin in. Word je op die manier getriggered om het beste uit jezelf te halen? Nee. Echter, als hetzelfde projectgroepje zou bestaan uit 5 enthousiaste leerlingen die er écht iets van willen maken, wordt studeren opeens leuk, en kun je jezelf ontwikkelen.
Als je een gemiddelde mavo leerling uit zijn klas haalt en in een vwo klas zet, zal deze beter presteren.
Ligt eraan wat voor profiel je neemt, denk ik. Bij N&T en N&G komt het nog wel op inzicht aan. Bij E&M al minder, en C&M bevat zelfs amper tot geen wiskunde meer. En het zijn toch vooral de exacte vakken waar je je inzichten nodig hebt; bij geschiedenis, economie of talen is dit veel minder aan de orde.quote:Op woensdag 13 mei 2009 13:29 schreef Slickk het volgende:
Ik ben bang dat de starter van dit topic het VWO behoorlijk onderschat - op het VWO is het geen kwestie van stampen en dergelijke. Zelfs op Havo red je het niet puur door dingen te stampen - je moet een bepaald inzicht hebben, aangezien ze op tentamens/examens geen letterlijke vragen uit het boek stellen. Je moet verbanden kunnen leggen tussen gebeurtenissen (Geschiedenis bv.) of een bepaald inzicht hebben. Dat zegt toch wel veel over je intelligentie. Ik heb zelf het VWO niet meegemaakt maar als ik bepaalde dingen hoor van veel vrienden die op het VWO zitten lukt het niet alleen met het stampen van theorie. Echt niet.
Natuurlijk is mijn verhaal ietwat geromantiseerd, maar ik bedoel het volgende: Veel leerlingen ontwikkelen zichzelf niet goed door de manier van onderwijs en verschillende omgevingsfactoren. Ze zouden beter kunnen presteren indien ze gemotiveerd worden door vrienden en/of leraren. Natuurlijk zijn er op het vwo ook mensen die alleen maar uit hun neus vreten en alsnog negens halen, maar daar heb ik het niet over. Ik bedoel dat een bepaald percentage leerlingen op het vmbo niet op hun plaats is. Oftewel: Ze hebben de hersenen, maar ze doen er niet veel mee. Ze zijn er terecht gekomen, en weten vaak nog niet wat ze echt willen en kunnen. Dit komt mede omdat ze jong zijn. Ze gaan maar mee met de 'flow', en zien wel wat er gebeurt. Motivatie heeft natuurlijk niet veel te maken met intelligentie. Maar veel kinderen hebben de intelligentie, maar niet de motivatie. Dit betekent echter niet dat die kinderen dom zijn, maar ze zitten wel op de mavo.quote:Op woensdag 13 mei 2009 13:17 schreef koffiegast het volgende:
Ik betwijfel verder ook dat je de gemiddelde mavo leerling in een vwo klas beter kan laten presteren aangezien mijn perspectief van de gemiddelde mavo leerling toch echt een heel andere manier van denken op nalaat.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |