FOK!forum / Culinesse à gogo / Rode port bewaren
scrub_nursezondag 31 december 2006 @ 10:19
hoelang kun je n fles rode port bewaren nadat hij geopend is? en op kamertemperatuur of in de koelkast?
BrandXzondag 31 december 2006 @ 10:51
zowiezo op kamertemperatuur. En als je hem vacuum afsluit (zoals bij wijnflessen, met zo'n vacuumpompje/kurk) dan kan je hem rustig een weekje of twee wegzetten volgens mij.
doekazondag 31 december 2006 @ 10:56
Is het een vintage? of een ruby of tawny? een vintage port moet je eigenlijk na opening gelijk opmaken; ik heb eigenlijk altijd wel een fles rode port openstaan; houdt het wel een paar maanden; soms alleen wel het laatste restje in de fles laten zitten wegens troebel.

En zoals BandX al zei gewoon op kamertemperatuur; vacu-vin gebruik ik niet; ik doe gewoon de eigen kurk er weer op.
scrub_nursezondag 31 december 2006 @ 11:10
het is n ruby.
Martijn_77zondag 31 december 2006 @ 11:12
Een ruby kun je wel even goed houden op een droge donkere plaats op kamer temperatuur
Isabeauzondag 31 december 2006 @ 11:12
Ik laat port gerust weken staan. Je proeft het wel als het niet goed meer is (het wordt dat zuurder).
Tormentzondag 31 december 2006 @ 11:15
Volgens mij maakt het met Port niet uit als je de kurk er al afgehaald hebt wat betreft de levenstijd van de drank. Gewoon in de kelder en volgend jaar weer!
Isabeauzondag 31 december 2006 @ 11:19
Volgend jaar vind ik wel een beetje lang
scrub_nursezondag 31 december 2006 @ 11:44
oke das wel goed nieuws, want ik ben niet zon alcoholdrinker, altijd zonde om zon fles te openen en dat ik me dan voor de helft door de gootsteen moet gooien...
Isabeauzondag 31 december 2006 @ 14:13
quote:
Op zondag 31 december 2006 11:44 schreef scrub_nurse het volgende:
oke das wel goed nieuws, want ik ben niet zon alcoholdrinker, altijd zonde om zon fles te openen en dat ik me dan voor de helft door de gootsteen moet gooien...
Stoofpeertjes kopen, schillen en in 4 stukken snijden. De halve fles port erover, suiker erbij en een tijd laten pruttelen.

Goddelijk.
Martijn_77zondag 31 december 2006 @ 14:21
quote:
Op zondag 31 december 2006 14:13 schreef Isabeau het volgende:
Stoofpeertjes kopen, schillen en in 4 stukken snijden. De halve fles port erover, suiker erbij en een tijd laten pruttelen.

Goddelijk.
Of Uiencompote maken. Gaat ook erg goed met port
Irrwischzondag 31 december 2006 @ 14:26
Vijgen in port.... Ook erg lekker
scrub_nursezondag 31 december 2006 @ 17:22
mmm kom maar op met die recepten!
MissHobjemaandag 1 januari 2007 @ 06:16
of een simpel port sausje brouwen
Uitje aanfruiten in wat boter of braadvet van je vleesje/kip, dan wat port toevoegen..iets in laten koken en wat sinaasappelsap (vers, ik knijp dan halve tot hele even uit) weer iets inlaten koken.. peper, zout toevoegen.. en opmonteren met wat koude klontjes boter ( roomboter uiteraard) Simpel en makkelijk
Beelzebub85maandag 1 januari 2007 @ 06:18
Gewoon doorzuipen!
Bluesmaandag 1 januari 2007 @ 15:53
Hier staat ook aan aangebroken fles al weken en weken te verpieteren
Morgen dus maar stoofperen maken

Is het handig om vanillesuiker en kaneelstokjes te gebruiken?
Of kan ik bruine basterdsuiker, die ik nog heb staan, toevoegen?

Receppie gevonden :
* 1 kg Kleine stoofperen(gieser wildeman)
* 4 dl Rode Port
* 2 dl Water
* 50 gram Suiker
* Mespunt Zout
* 2 Kaneelstokjes ,gebroken
* Theelepel grof gemalen Zwarte Peper


* Schil de peren
* Meng ze in een pan met de port ,suiker ,zout en het kaneelstokje.
* Kook de peren op het laagste vuur in ongeveer 1? uur gaar.
* Schep ze af en toe voorzichtig om zodat ze gelijkmatig rood kleuren.
* Haal de gare peren voorzichtig uit de pan en kook het vocht in tot een sausachtige dikte.
* Schenk de saus over de peren ,bestrooi ze met de peper en schep om.



[ Bericht 34% gewijzigd door Blues op 01-01-2007 16:20:44 ]
guntherschneiderwoensdag 3 januari 2007 @ 13:20
Als we dan toch de tijd hebben om te koken:


Twee sucadelapjes kruiden met Peper en zout en vervolgens snel dichtschroeien.

Ondertussen uien met een beetje boter en bloem aanzetten in een stoofpan.
Twee ontvelde tomaatje in stukken erbij.
Twee blaadjes Laurier, een paar peperkorrels en een kruidnageltje erbij.
Half bouillonblokje opgelost in een kopje heet water toevoegen en de overgebleven port erbij en aan de kook brengen.
Nu het vlees erbij en het geheel langzaam laten stoven (±2 á 3 uurtjes)

Lekker met een aardappeltje en rode kool!
#ANONIEMmaandag 8 januari 2007 @ 21:21
Volgens mij staat er al jaren dezelfde fles port in de kast bij mijn oma
Martijn_77maandag 8 januari 2007 @ 21:24
quote:
Op maandag 8 januari 2007 21:21 schreef computermistake het volgende:
Volgens mij staat er al jaren dezelfde fles port in de kast bij mijn oma
Als ie open is dan is de kans heel groot dat ie niet goed is. Als hij nog dicht zit is er niets aan de hand
Isabeaumaandag 8 januari 2007 @ 21:27
Als het naar azijn smaakt kan je hem weggooien