abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 1 januari 2008 @ 22:25:17 #101
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_55711543
Samen met de firma Koopmans is de missie dit jaar weer goed geslaagd. Behoorlijke stapel goede oliebollen, knappering, gaar, niet te droog.
  woensdag 2 januari 2008 @ 00:02:53 #102
81882 Lips
Een vrouwtje
pi_55713678
Mijne waren dit jaar niet zo goed gelukt...
Ik bak al zo'n 10 jaar samen met m'n moeder oliebollen en appelbeignets en dat gaat eigenlijk altijd heel goed. Nu hebben m'n ouders sinds dit jaar een nieuwe keuken met een inductieplaat. We bakken altijd gewoon in een grote pan met zonnebloemolie maar ik kreeg 'de hoogte van het vuur' niet zoals ik wou... Gevolg was dat de meeste oliebollen toch niet hard genoeg dichtschroeiden en dus vet waren (gelukkig niet te, ze waren nog wel goed te eten). De appelbeignets waren wel goed gelukt!!
Wij gebruiken altijd gewoon Koopmans pakken, 1 pak naturel en 1 pak met rozijnen en appel
Miauw
Op dinsdag 21 juni 2011 21:42 schreef Jajong het volgende: I stand corrected; ik zou nooit vreemdgaan, behalve als mijn vriendin zo dom zou zijn als Lips.
pi_55713904
quote:
Op maandag 31 december 2007 15:44 schreef Chav het volgende:
Pffff klaar! Ze zijn alleen wat krokanter dan bij de kraam. Is dat normaal (trekt dat nog bij?) of heb ik iets verkeerd gedaan? Ik heb 190 graden gedaan, stond op t pak.
Voor de volgende keer:

Bak ze op 170 graden

(appelflappen e.d. bak je op 180/190 )
Ehm... ok
  woensdag 2 januari 2008 @ 12:58:13 #104
129106 Chav
Oi Oi Oi !!!
pi_55720740
quote:
Op woensdag 2 januari 2008 00:13 schreef Frumzel het volgende:

[..]

Voor de volgende keer:

Bak ze op 170 graden

(appelflappen e.d. bak je op 180/190 )
Ze waren gelukkig bijgetrokken tot lekkere zachte oliebollen
In me Burberry......
pi_55735677
quote:
Op zondag 30 december 2007 12:32 schreef motorbloempje het volgende:
Ja, ook hier een zelfbakker, voor het eerst dit jaar want ik vier het lekker thuis met 3 anderen, dus vond ik het wel eens tijd.

Nu heb ik een recept gevonden:

500gr bloem
1 zakje gist
1 ei
1/2 liter melk
2 tl zout
100 gram rozijnen
100 gram krenten
1 appel (geraspt)

nu klinkt dat prima, maar.. voor hoeveel oliebollen is dit ongeveer? We zijn maar met 5 man, en ik heb het na 1 oliebol en 1 appelflap ook wel weer gezien
Dit jaar voor het eerst (samen met m'n vader die het al m'n hele leven doet) oliebollen gebakken, met precies hetzelfde recept als hierboven waren heerlijk (met & zonder vulling) Vind het bakken zelf alleen niet echt heel boeiend.. was meer productiewerk (hebben er totaal +-80 gemaakt) Maar ik weet iig hoe het moet
pi_55750969
als mosterd na de maaltijd...

ik heb een tijdje ieder jaar op een kraam gestaan en oliebollen gebakken. en dat deden wij met arachideolie. resultaat was dat er klanten waren die 1.5 uur in de rij stonden op oudejaarsdag op het drukste punt. dus dat zal wel goed zijn dan.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_55794418
Tip voor volgend jaar: bak je appelbeignets of oliebollen in arachideolie. Die bijsmaak is lulkoek, en arachideolie wordt sneller en beter heet dan zonnebloemolie. De beignets waren wonderwel gelukt dit jaar (met dank aan Koopmans ).
Ja, ik mag weer :6
*O* 9-12-2009 @ Paul McCartney *O*
pi_55797839
Of arachideolie en zonnebloemolie mixen heb ik gelezen in een vakbladje
Je moet je het leven niet moeilijker maken dan strikt noodzakelijk
  Redactie Frontpage zaterdag 5 januari 2008 @ 17:12:30 #109
4530 crew  Crazy Harry
pi_55798395
Nadat ik nieuw gist had gehaald ging het prima met het beslag, deze keer meer krenten en rozijnen erbij gedaan dat vorig jaar (het dubbele) en dat smaakte bijzonder goed.
Volgend jaar ga ik het recept van Steevens proberen, en uiteraard het gebruikelijke recept. En dan eens kijken welke het lekkerst zijn.

Die arachideolie zal ik volgend jaar ook eens opzoeken.
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
pi_76023512
JA het is weer tijd :p
Dus uit het slob halen dit topic.

Iemand wel eens oliebollen gemaakt met bananenlikeur er doorheen ofzo???
Music was my first love, and it will be my last.
  † In Memoriam † donderdag 24 december 2009 @ 18:17:21 #111
230491 Zith
pls tip
pi_76024764
tvp
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  vrijdag 25 december 2009 @ 11:34:25 #112
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_76044864
quote:
Op donderdag 24 december 2009 17:47 schreef Bartje1981 het volgende:
JA het is weer tijd :p
Dus uit het slob halen dit topic.

Iemand wel eens oliebollen gemaakt met bananenlikeur er doorheen ofzo???
Likeur lijkt me niet lekker, stukjes banaan echter wel
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_76051588
Goed topic

Vorig jaar voor het eerst zelf oliebollen gebakken. Je kon er na een dag echter iemand een gat mee in zijn hoofd slaan.
Had een bierbeslag gebruikt. We denken dat de olie te heet was. Op het pak stond 190 maar dat kan dus beter 170 zijn als ik het zo lees.

Gebruikt er iemand sukade in zijn bollen?
pi_76052604
Zit te denken om ze maar te halen...
Tot ik erachter kwam dat ik verhuisd ben naar een huis met een keuken met ingebouwde frituurpan...

*ding dong...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_76052688
Ben blij dat wij het bakken gaan doen op het werk van mijn vriend. Ik hoef die vette lucht thuis niet hebben.
Als we ze hier zouden bakken zou het op het balkon worden.
pi_76052715
quote:
Op vrijdag 25 december 2009 16:41 schreef Oceanonix het volgende:
Ben blij dat wij het bakken gaan doen op het werk van mijn vriend. Ik hoef die vette lucht thuis niet hebben.
Als we ze hier zouden bakken zou het op het balkon worden.
Is volgens mij wel beter om het buiten ergens te doen, maar ja...
Ding zit er nou eenmaal, kan er net zo goed gebruik van maken.
En de lucht valt mee, dacht ook dat het heel erg zou zijn, maar een paar keer gedaan en gaat prima!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_76063706
quote:
Op vrijdag 25 december 2009 11:34 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Likeur lijkt me niet lekker, stukjes banaan echter wel
ik haalde van de week een berliner bol bij zo'n kraam, had die aap er een likeur doorheen gedaan, echt zó vies

die in leiden maakt gelukkig wel heerlijke berlinerbollen
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_76063967
quote:
Op vrijdag 25 december 2009 15:38 schreef Oceanonix het volgende:

Gebruikt er iemand sukade in zijn bollen?
dat vind ik zo smerig, zit ook vaak in kerstbroden...gelukkig hadden m'n ouders er nu één thuis met alleen spijs

in oliebollen lijkt het me ook niet echt lekker.

dit jaar ga ik oliebollen hallen bij een vriend van me, die is kok en hij bakt ieder jaar in z'n schuurtje voor de hele buurt oliebollen...ben benieuwd. moet er wel een stukje voor rijden, maar kunnen we gelijk even gezellig op de koffie.
pi_76073856
Ik heb afgelopen maand voor et eerst oliebollen gebakken, kant en klaar mix, zonnebloemolie in de braadpan en gaan! Met als toevoeging fijngesneden vruchtencocktail De eerste paar waren zwart en niet gaar, en daarna werd het steeds beter
pi_76135651
De oliebollen test van het AD is weer gepubliceerd.

De winnaar bakt zijn bollen 7 min bij 175 graden. Al zijn ingredienten zijn op temp voordat hij ze mengt.

En direct een schop voor dit topic.
pi_76135756
kan iemand mij vertellen hoe je een "normale" oliebol-vorm krijgt i.p.v. een mislukte embryo-vorm? Ik heb met allerlei verschillende lepels zitten kloten. Moet je perse een ijsbolletjeslepel gebruiken?

Dit is mijn mislukte creatie, en doordrenkt van het vet:




Waar de "bol" dik is, smaakt ie wel echt heerlijk (Koopman mix). Rijzen heb ik gewoon in een voorverwarmde oven gedaan, schaal afgedekt met plastic.

het probleem is eigenlijk dat het beslag in de lepel blijft plakken.

[ Bericht 7% gewijzigd door THS op 28-12-2009 12:34:11 ]
pi_76136133
een ijslepel met zo'n stangetje werkt wel handig.
Voordeel is dat je ook altijd ongeveer dezelfde hoeveelheid hebt. Waardoor je baktijd voor alle bollen ongeveer gelijk is.
pi_76137929
quote:
Op maandag 28 december 2009 12:26 schreef THS het volgende:
het probleem is eigenlijk dat het beslag in de lepel blijft plakken.
Een van de tips eerder uit dit topic was om de lepel die je gebruikt af en toe even in de olie te dompelen. Ik weet alleen niet of dat de hete olie moet zijn of 'n bakje koude olie, gewoon beide methodes 'n keer proberen
pi_76138696
Ik ben ook met het bakken van oliebollen bezig. Heb al 3 proefsessies gebakken (gewoon van 6-8 stuks), en de bollen worden echt steeds beter. De structuur is nu mooi veerkrachtig en niet te vast en de vulling (appel en rozijnen) zit goed door de bol heen. Enige puntje is nog dat ze iets aan de vette kant zijn, ze smaken verder heel erg goed maar dat is nog een puntje wat ik wil verbeteren. Ik heb nu een frituur geregeld die net iets heter (180 graden) kan dan de mijne (170 graden) en deze temperatuur ook beter vast kan houden als de bollen liggen te bakken. Ik zal vanavond wel even mijn recept hier neer zetten, het is in ieder geval heel belangrijk alles nauwkeurig af te wegen (veel belangrijker dan meestal het geval is bij koken) en de keuken en de ingrediënten moet goed lauw warm zijn.
pi_76138774
quote:
Op maandag 28 december 2009 13:28 schreef anboni het volgende:
Een van de tips eerder uit dit topic was om de lepel die je gebruikt af en toe even in de olie te dompelen. Ik weet alleen niet of dat de hete olie moet zijn of 'n bakje koude olie, gewoon beide methodes 'n keer proberen
Hete olie. Ik ben alleen motorisch zo gestoord dat ik zelfs dan nog geen mooie bollen krijg. We doen het er maar mee.
pi_76156017
Eerste 10 zijn redelijk succesvol gelukt volgens Oliebollen-zelfbakkers!
Enige puntje van twijfel is of er misschien iets van suiker in het beslag moet, ze zijn op zich wel lekker maar kunnen ietsje zoeter (hoewel dat ook is op te lossen met poedersuiker natuurlijk )
pi_76157651
quote:
Op maandag 28 december 2009 12:26 schreef THS het volgende:
kan iemand mij vertellen hoe je een "normale" oliebol-vorm krijgt i.p.v. een mislukte embryo-vorm? Ik heb met allerlei verschillende lepels zitten kloten. Moet je perse een ijsbolletjeslepel gebruiken?

Dit is mijn mislukte creatie, en doordrenkt van het vet:

[ afbeelding ]


Waar de "bol" dik is, smaakt ie wel echt heerlijk (Koopman mix). Rijzen heb ik gewoon in een voorverwarmde oven gedaan, schaal afgedekt met plastic.

het probleem is eigenlijk dat het beslag in de lepel blijft plakken.
Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?
  maandag 28 december 2009 @ 21:36:50 #128
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_76158323
ik heb overmorgen verse gist in huis. 50 gram. ik maak denk ik een stuk of 30-40 bollen.

veel krenten, en minder rozijnen. naturel deeg lekker laten rijzen. mengen.

flinke louche gebruiken. 2/3 vol. naar gelang de grootte. louche intensief invetten. of ijsschep, waar ik het mee doe.

in een fituurpan. met arachide olie.

meng 1/8 water met poedersuiker en strijk de warme oliebol tot de helft, of naar gelang alleen het kapje, dik in met deze suikerlaag. die je eventueel kan verrijken met een dranksoort. doe het wel als de bol warm is.

genieten.

[ Bericht 37% gewijzigd door zoalshetis op 28-12-2009 21:51:49 ]
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_76161679
quote:
Op maandag 28 december 2009 20:46 schreef anboni het volgende:
Enige puntje van twijfel is of er misschien iets van suiker in het beslag moet, ze zijn op zich wel lekker maar kunnen ietsje zoeter (hoewel dat ook is op te lossen met poedersuiker natuurlijk )
Ik voeg zelf op 500 gram bloem als basis 20 gram suiker toe. Suiker maakt de bollen ook wat donkerder, dat ziet er wat smakelijker uit vind ik, naast dat het net wat zoeter smaakt natuurlijk. Maar dat is natuurlijk maar net wat je lekker vind.
quote:
Op maandag 28 december 2009 21:23 schreef Dr.Hilfiger het volgende:
Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?
Ik gebruik arachide olie en verwarm het tot 180 graden. Zonnebloemolie kan ook maar dat bevat meer meervoudig onverzadigde vetten dan arachideolie, dat vooral enkelvoudig onverzadigd vetten bevat. De enkelvoudig onverzadigde vetten zijn wat stabieler bij verhitting en dus blijft de olie wat langer optimaal van kwaliteit. Qua gehalte verzadigd vet ontloopt het elkaar niet veel.
pi_76161918
quote:
Op maandag 28 december 2009 22:43 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik voeg zelf op 500 gram bloem als basis 20 gram suiker toe. Suiker maakt de bollen ook wat donkerder, dat ziet er wat smakelijker uit vind ik, naast dat het net wat zoeter smaakt natuurlijk. Maar dat is natuurlijk maar net wat je lekker vind.
Ik heb trouwens op het recept wat ik boven linkte, de helft van het water vervangen door melk. Dat zou ook al voor die iets donkerdere kleur zorgen (volgens een post een eindje terug in dit topic). Misschien dat ik dat dan volgende keer toch weglaat en inderdaad gewoon wat suiker toevoeg.

Je zou trouwens jouw recept nog posten
quote:
Ik gebruik arachide olie en verwarm het tot 180 graden.
Ik gebruik zelf rijstolie, bevalt tot nu toe goed (ben ik eigenlijk gaan doen toen ik 'n tijdje geleden 'n friteuse kocht en tot de ontdekking kwam dat de arachide olie uitverkocht was bij m'n gebruikelijke AH)
pi_76163019
quote:
Op maandag 28 december 2009 21:23 schreef Dr.Hilfiger het volgende:

[..]

Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?
Frituurolie van de Lidl En een grote diepe pan om het in te verwarmen, wel flink heet. Mijn friteuse is kapot.
  maandag 28 december 2009 @ 23:10:55 #132
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_76163081
quote:
Op maandag 28 december 2009 22:48 schreef anboni het volgende:


Ik gebruik zelf rijstolie, bevalt tot nu toe goed (ben ik eigenlijk gaan doen toen ik 'n tijdje geleden 'n friteuse kocht en tot de ontdekking kwam dat de arachide olie uitverkocht was bij m'n gebruikelijke AH)
ook prima olie, maar minder goed om mee te frituren m.h.i.

arachide haal je bij de turkse winkels.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_76168283
quote:
Op maandag 28 december 2009 22:48 schreef anboni het volgende:
Je zou trouwens jouw recept nog posten
quote:
Oliebollen met rozijnen en appel

Ingredienten, beslag:

  • 250 gram bloem met een hoog glutengehalte (ik gebruik Soezie Suprima Plus)
  • 250 gram type 550 bloem (heeft hogere uitmalingsgraad dan gewone bloem)
  • 250 ml lauwe melk
  • 100 ml water
  • 70 ml bier (Hertog Jan gebruik ik, maakt denk ik weinig uit zolang je niet met speciaalbier aan de slag gaat)
  • 12 gram gedroogde gist
  • 20 gram suiker
  • sap van 1/2e citroen (gewoon met de hand uitknijpen)
  • 7 gram zout
  • 1 ei

    Ingredienten, vulling:
  • 170 gram blauwe rozijnen
  • 50 gram witte rozijnen
  • 80 gram appel (Goudreinet)

    Werkwijze:
    Zorg voor goede apparatuur zoals een nauwkeurige weegschaal, een bakthermometer, een kookwekker en een frituurpan die een constante temperatuur van 180 graden kan handhaven. Gebruik zonnebloemolie of arachideolie om in te frituren, en ververs (niet aanvullen dus) de olie op tijd. Werk verder ook niet met grotere hoeveelheden beslag dan 1,5 kilo en zorg voor een tochtvrije, warme omgeving (22 graden). In de schuur/bijkeuken bakken is dus niet mogelijk.

    Wel de avond van te voren de rozijnen, laat ze vervolgens nog een half uurtje in het water staan, en leg de rozijnen in een theedoek te drogen. Haal 3 uur voor het bakken het ei, bier, melk, appel en de citroen uit de koelkast. Los de gist op in de melk/water door al roerende de gist toe te voegen. Doe de bloem, suiker en het zout in een beslagkom, en voeg vervolgens de opgeloste gist toe, samen met het ei, bier en de citroen. Mix het beslag met deeghaken in 3 minuten op de laagste stand en 3 minuten op één stand hoger tot een egaal beslag. Voeg vervolgens de vulling toe en roer deze grondig door het beslag, mix nog even op de laagste stand.

    Laat het beslag 40 minuten rijzen in een oven van ongeveer 32 graden (meten met een thermometer), leg een vochtige doek (vochtig gemaakt met lauw water) over de beslagkom zodat er een vochtige atmosfeer in de beslagkom ontstaat. Verwarm in de tussentijd de olie in stappen, eerste stap tot 100 graden, tweede stap tot 150 graden, derde stap tot 180 graden. Zorg er voor dat geen convectie meer aanwezig is in de olie voordat de oliebollen gebakken worden. Sla na 40 minuten rijzen het beslag goed door met ongeveer 15 roerbewegingen. Tel deze bewegingen, te weinig doorslaan levert een te vast beslag op, te veel een te luchtig beslag waardoor de bollen vet worden. Laat het beslag nog even 5 minuten tot rust komen in de warme, vochtige oven.

    Zorg dat de olie een temperatuur heeft van 180 graden (meet dit na, indicaties op de frituurpan zijn vaak onnauwkeurig). Doop de ijsschep even in de hete olie, en schep het beslag uit de kom en laat de bollen in de olie zakken. Laat de bollen 3 minuten bakken en keer de bollen daarna om (als dat nog niet vanzelf is gegaan) en laat ze nog eens 3,5 minuten bakken. Kantel slechts één maal, anders kunnen de bollen te vet worden. Schep de bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een rooster of schaal met keukenpapier. Controleer voor de volgende bakronde of de olie nog op temperatuur is. Het is verder aan te bevelen het beslag tijdens de bakronde weer in de warme oven te zetten, sla het beslag eventueel nog een keer alvorens aan de volgende bakronde te beginnen.
  • Ik ben nogal fanatiek met meten en optimaliseren (heb een hele set thermometers (eentje met hygrometer) en een zeer nauwkeurige, ijkbare weegschaal), de meeste mensen zullen ruimere marges aanhouden dan ik doe. Alleen de hoeveelheid gluten van het bloem dat je gebruikt en de temperatuur van de olie zijn echt cruciaal, met de rest kan meer gevarieerd worden. Te veel gluten in de bloem zorgen voor een beslag dat teveel gas vasthoudt, daardoor zullen de bollen te vet worden, te weinig gluten geven een slap beslag dat weinig gas vast kan houden en snel inzakt.
      dinsdag 29 december 2009 @ 02:21:57 #134
    277031 Zhe-AnGeL
    Ikke ist lievt
    pi_76168312
    Ik waag me er niet meer aan, een keer was genoeg Heb nog nooit zulke rare penis oliebollen gezien als die ik toen had. En ik kan goed eten koken! Echt ben een real keukenprinses hoor...maar oliebollen

    [ Bericht 31% gewijzigd door Bolkesteijn op 29-12-2009 02:27:17 (Sorry, verkeerde knopje :@) ]
    Snollebolt
    pi_76168366
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 02:21 schreef Zhe-AnGeL het volgende:
    Ik waag me er niet meer aan, een keer was genoeg Heb nog nooit zulke rare penis oliebollen gezien als die ik toen had. En ik kan goed eten koken! Echt ben een real keukenprinses hoor...maar oliebollen
    Dat kan drie oorzaken hebben, of je oefent te weinig, of je gebruikt een beslagkom die geen hoge rand heeft zodat je slierten er af kan schrapen, of het beslag was te droog. Een oliebol is een van de lastigste gebakken om goed te maken, oefening baart dus kunst.
      dinsdag 29 december 2009 @ 02:34:57 #136
    277031 Zhe-AnGeL
    Ikke ist lievt
    pi_76168431
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 02:27 schreef Bolkesteijn het volgende:

    [..]

    Dat kan drie oorzaken hebben, of je oefent te weinig, of je gebruikt een beslagkom die geen hoge rand heeft zodat je slierten er af kan schrapen, of het beslag was te droog. Een oliebol is een van de lastigste gebakken om goed te maken, oefening baart dus kunst.
    hmm dus ik moet het nog eens proberen dan?
    *slik*
    Snollebolt
    pi_76168478
    Ik heb de afgelopen week 3 proefsetjes gebakken. Dus gewoon een kleine hoeveelheid beslag maken (ik ging uit van 2 x 125 gram bloem als basis) en dan 5 tot 8 oliebollen daar van bakken. Hou precies bij wat je er in doet en hoe je te werk gaat, dan kun je precies beredeneren waarom je bollen zo zijn als ze uiteindelijk geworden zijn.

    Proef goed, trek de bollen uit elkaar (is de vulling regelmatig verdeeld, is het goed gaar), knijp er in (goed veerkrachtig en niet te vast), voel aan je vingertoppen hoe vet de bollen zijn (je vingers moeten lichtjes glimmen), en vervolgens natuurlijk de smaak. Ik hou zelf niet zo van zoet, dus ik doe er niet al te veel suiker in, voeg zure appels toe en een beetje bier, maar dat is natuurlijk persoonlijk.
    pi_76189309
    Misschien ook een leuke link: AD Oliebollentest 2009

    Zelf bak ik geen oliebollen. Ik mis de apparatuur en om nu dagen in de oliebollenlucht te zitten (ik woon in een studio) .... neuh.
    [b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
    We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
    pi_76189379
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 18:29 schreef Ewelina het volgende:
    Ik mis de apparatuur en om nu dagen in de oliebollenlucht te zitten (ik woon in een studio) .... neuh.
    Misschien handig om een afzuigkap aan te schaffen.
    pi_76189431
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 18:32 schreef Bolkesteijn het volgende:

    [..]

    Misschien handig om een afzuigkap aan te schaffen.
    Die heb ik al (een circulatiekap) Hij werkt alleen niet erg goed en de woningbouw wil er niets aan doen.
    [b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
    We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
    pi_76190056
    Pannetje met water en azijn op het vuur.
    pi_76190256
    Sorry, het was ook gewoon een excuus om niet te hoeven bakken Ik wil het liever niet, ik heb geen frituurpan en een gewone wok met kokende olie op het vuur vind ik toch een beetje eng.
    [b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
    We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
    pi_76190272
    quote:
    Op maandag 28 december 2009 23:10 schreef zoalshetis het volgende:
    ook prima olie, maar minder goed om mee te frituren m.h.i.
    Ik vind er niks mis mee, heb er ook frieten en frikandellen enzo in gemaakt, ging prima.
    quote:
    arachide haal je bij de turkse winkels.
    Of gewoon bij AH (als het niet uitverkocht is, tenminste )
      dinsdag 29 december 2009 @ 19:17:33 #144
    71480 zoalshetis
    eerlijk=eerlijk
    pi_76191257
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 02:34 schreef Zhe-AnGeL het volgende:

    [..]

    hmm dus ik moet het nog eens proberen dan?
    *slik*
    je moet die penisfrituursels gewoon slikken en zorg bij de volgende lading dat ze veel wit spul hebben.
    hoofdletters kosten teveel tijd
    don't avoid pain to gain pleasure
    niet iedereen is iedereen
      dinsdag 29 december 2009 @ 19:20:02 #145
    71480 zoalshetis
    eerlijk=eerlijk
    pi_76191355
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 18:54 schreef Ewelina het volgende:
    Sorry, het was ook gewoon een excuus om niet te hoeven bakken Ik wil het liever niet, ik heb geen frituurpan en een gewone wok met kokende olie op het vuur vind ik toch een beetje eng.
    nee, dat lijkt me ook geen goed plan. ik wil graag dat je 2010 zonder brandwonden ingaat. koop ze lekker. en je kunt ook bij ah gekochte oliebollen een mooi romig, spijsachtig-zoet mengsel maken, waarmee je de bollen inspuit. gevulde bollen zijn lekker.
    hoofdletters kosten teveel tijd
    don't avoid pain to gain pleasure
    niet iedereen is iedereen
      woensdag 30 december 2009 @ 20:47:01 #146
    16266 MissHobje
    Dat zou ik ook zeggen!
    pi_76236880
    quote:
    Op zondag 20 december 2009 10:01 schreef djamoro het volgende:
    wie maakt de beste oliebollen vind hij of zij.
    Laat ons dan meegenieten en geef ons ook het recept
    [b]Hobbelicious is back!
    [/b]
      woensdag 30 december 2009 @ 20:48:01 #147
    16266 MissHobje
    Dat zou ik ook zeggen!
    pi_76236949
    quote:
    Op zondag 20 december 2009 10:06 schreef nadiaschoonheid het volgende:

    [..]

    Ingredienten:
    1 kg. bloem
    1 l. lauwe melk
    80 gr. gist
    80 gr. (zachte) boter
    50 gr. suiker, 20 gr. citroensap
    10 gr. zout
    3 eieren
    75 gr. krenten, 100 gr. rozijnen
    poedersuiker


    Bereidingswijze:
    Laat eerst de rozijnen / krenten een uur zwellen in lauw water,
    laat de rozijnen / krenten uitlekken in een zeef,
    Voeg de stukjes appel en de rozijnen / krenten tesamen,
    Los de gist op in lauwe melk
    Zorg voor een grote kom met een kuiltje in het midden en doe daar de bloem in en voeg er boter en suiker toe in het kuiltje,
    Meng dit langzaam en voeg vervolgens citroensap en garnituur toe,
    Meng ook dit weer goed doorelkaar en voeg als laatst zout toe. Meng ook dit weer goed doorelkaar,
    Laat nu het geheel ongeveer 30 minuten rijzen op een temperatuur van ongeveer 30 graden,
    Het geheel zal nu gaan rijzen, de kom moet wel groot genoeg zijn,
    Roer na het rijzen het geheel nog eens goed doorelkaar en begin met afbakken in olie van ongeveer 175 graden,
    Gebruik om mooie ballen te maken een ronde lepel, denk hierbij aan een jus lepel of een ijsbollen schep. De lepel dient wel nat te zijn,
    Zorg dat je niet teveel bollen in één keer bakt. Er moet genoeg ruimte zijn in de pan dat de oliebollen gewoon kunnen zweven,
    Laat de oliebollen altijd even uitlekken in een vergiet,
    Controleer of de oliebollen gaar zijn.

    eet smakelijk.
    [b]Hobbelicious is back!
    [/b]
    pi_76238236
    vandaag samen met paps, meer dan 700 oliebollen gebakken
    mn ouders delen ze altijd uit aan allerlei mensen, oudjes, vrienden, buren etc
    In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
    Everybody needs a bosom for a pillow!
      † In Memoriam † woensdag 30 december 2009 @ 21:19:05 #149
    230491 Zith
    pls tip
    pi_76238368
    kan ik 'bakingsoda' gebruiken ipv gist? waar koop ik anders gist? *blush*
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_76238543
    quote:
    Op woensdag 30 december 2009 21:19 schreef Zith het volgende:
    kan ik 'bakingsoda' gebruiken ipv gist? waar koop ik anders gist? *blush*
    supermarkt gewoon in kleine zakjes, bij de bakspullen, of verse gist int koelvak ( heeft niet elke supermarkt)
    In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
    Everybody needs a bosom for a pillow!
    pi_76238737
    quote:
    Op woensdag 30 december 2009 21:16 schreef littledrummergirl het volgende:
    vandaag samen met paps, meer dan 700 oliebollen gebakken
    mn ouders delen ze altijd uit aan allerlei mensen, oudjes, vrienden, buren etc
    Wow. Ik ben al trots op de +- 100 bollen die ik morgen ga fabriceren...
      woensdag 30 december 2009 @ 21:28:45 #152
    16266 MissHobje
    Dat zou ik ook zeggen!
    pi_76238893
    quote:
    Op woensdag 30 december 2009 21:19 schreef Zith het volgende:
    kan ik 'bakingsoda' gebruiken ipv gist? waar koop ik anders gist? *blush*
    Of vraag morgen bij de bakker.. of bij die turkse winkeltjes.. liggen altijd van die blokjes in het koelvak.
    Moet gaan lukken
    Ga wel op tijd want morgen is er weer een run op natuurlijk.
    [b]Hobbelicious is back!
    [/b]
    pi_76239080
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 18:29 schreef Ewelina het volgende:
    Misschien ook een leuke link: AD Oliebollentest 2009

    Zelf bak ik geen oliebollen. Ik mis de apparatuur en om nu dagen in de oliebollenlucht te zitten (ik woon in een studio) .... neuh.
    De oliebollen van de dichtsbijzijnde kraam bij mij in de buurt zijn volgens het AD onverkoopbaar
    Stay with me, let's just breathe.
    It's funny how the colors of the real world only seem really real when you viddy them on the screen.
    pi_76258147
    Mijn oliebollen en beignets zijn dit jaar wel gelukt
    Ik heb het recept van Steevens aangehouden voor de bollen.
    De beignets ga ik volgend jaar verbeteren door een dikker beslag te gebruiken.

    Het bakken op een lagere temperatuur was idd de truc.
    pi_76260005
    quote:
    Op donderdag 31 december 2009 12:06 schreef Oceanonix het volgende:
    Het bakken op een lagere temperatuur was idd de truc.
    Welke temperatuur heb jij gebruikt? Ik had m'n friteuse op 180 staan, maar ik kreeg de opmerking dat de bollen iets aan de vette kant waren, dus ik zat juist te denken om wat hoger tegaan (maarja, de thermostaat van die friteuse is misschien niet helemaal betrouwbaar)
      donderdag 31 december 2009 @ 14:04:09 #156
    206640 Beelzebufo
    All my vices are devices!
    pi_76263195
    * Beelzebufo present!

    Grappig is dat dit topic ooit door een vorige incarnatie van mezelf geopend is!

    [semiklacht]
    Er is een nieuwe generatie buurtkinderen 'vuurwerkrijp' geworden (soort van geslachtsrijp, maar dan anders) waardoor ik niet buiten kan bakken. De rotjes vliegen me om de oren...

    Sta nu binnen te 'stinken'...
    Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
    pi_76266785
    quote:
    Op donderdag 31 december 2009 12:49 schreef anboni het volgende:

    [..]

    Welke temperatuur heb jij gebruikt? Ik had m'n friteuse op 180 staan, maar ik kreeg de opmerking dat de bollen iets aan de vette kant waren, dus ik zat juist te denken om wat hoger tegaan (maarja, de thermostaat van die friteuse is misschien niet helemaal betrouwbaar)
    Ergens rond de 175. Vorig jaar zaten we op de koopmans 190 en dan mislukken ze gigantisch.
      Moderator donderdag 31 december 2009 @ 19:10:06 #158
    55052 crew  djkoelkast
    www.xms.nl
    pi_76274569
    Ik maak dit keer 3 soorten oliebollen.

    Met krenten en rozijnen die geweekt zijn met een scheutje Stroh 38
    Van oliebollenmix van de molen (met o.a. kaneel), dus zeg maar zoete oliebollen
    Eigen mix van verschillende meeltypes, beetje ongeraffineerde rietsuiker, gist, ei, melk, water, bier (Alfa), zout en biologisch kleinbroodpoeder

    Moet ze nog bakken, dus we zullen zien. Van "stank" heb ik nooit last, als je vers vet gebruikt stinkt het helemaal niet. Ik bak ze altijd rond de 175 graden (temperatuur zakt toch altijd iets als je ze er in doet) in een compleet schoongemaakte pan met 100% archideolie.
    Ik koop toch elk jaar een nieuwe frituurpan, de oliebollen gaan in de oude die eerst in de vaatwasser is geweest.
    Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
    Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
      Moderator donderdag 31 december 2009 @ 20:39:04 #159
    55052 crew  djkoelkast
    www.xms.nl
    pi_76276824
    En ze zijn allemaal gelukt
    De eerste paar met rozijnen waren wat vettig (plat, veel gaatjes), die heb ik weggegooid. Beslag iets doorgeroerd en toen ging het perfect
    Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
    Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
    pi_76278107
    quote:
    Op donderdag 31 december 2009 20:39 schreef djkoelkast het volgende:
    En ze zijn allemaal gelukt
    De eerste paar met rozijnen waren wat vettig (plat, veel gaatjes), die heb ik weggegooid. Beslag iets doorgeroerd en toen ging het perfect
    Goed van je , eet smakelijk en net als met pannenkoeken zijn de eerste twee iets minder.
      Moderator donderdag 31 december 2009 @ 22:37:49 #161
    55052 crew  djkoelkast
    www.xms.nl
    pi_76279049
    quote:
    Op donderdag 31 december 2009 21:40 schreef Sinarades het volgende:

    [..]

    Goed van je , eet smakelijk en net als met pannenkoeken zijn de eerste twee iets minder.
    Dat heb ik met pannenkoeken nou nooit. Ze zijn echt super lekker de oliebollen en appelflappen.
    Proefbakken doe ik ook nooit aan, moet gewoon in 1x goed gaan en dat gaat het ook.

    Ik heb ooit 1x 'gemak in een pak' oliebollen gehad Dat was ook niet met gist maar met bakpoeder, dat smaakte dus echt nergens naar. Sindsdien maak ik het zelf op haal ik het op de molen.
    Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
    Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
    pi_76312033
    quote:
    Op donderdag 31 december 2009 22:37 schreef djkoelkast het volgende:


    Dat heb ik met pannenkoeken nou nooit. Ze zijn echt super lekker de oliebollen en appelflappen.
    Proefbakken doe ik ook nooit aan, moet gewoon in 1x goed gaan en dat gaat het ook.

    Ik heb ooit 1x 'gemak in een pak' oliebollen gehad Dat was ook niet met gist maar met bakpoeder, dat smaakte dus echt nergens naar. Sindsdien maak ik het zelf op haal ik het op de molen.
    Ja of het ligt aan de hitte van de koekepan, pas na 1 of 2 pannenkoeken zijn ze minder klef.

    Goed idee om het bij de molen te halen, hier is ook een molen waar je meel kan halen.
    Lekker zeg dat je ook appelflappen hebt gebakken.
      Moderator zaterdag 2 januari 2010 @ 11:56:14 #163
    55052 crew  djkoelkast
    www.xms.nl
    pi_76319320
    Wel flappen he, die driehoeken, met bladerdeeg.
    Er zijn zo veel mensen die beignets flappen noemen

    Ik had er trouwens veel te veel dus ze liggen nu in de vriezer, af en toe eentje laten ontdooien en 5 min. in de voorverwarmde oven, even op een rekje laten uitstomen en je hebt weer een heerlijke oliebol
    Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
    Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
    pi_76320414
    Mijn schoonmoeder had dit jaar ook weer oliebollen gebakken, alleen lukte het helemaal niet met de mix die ze gekocht had. Ze had oliebollenmix van de Aldi en het wilde maar niet rijzen. Zelfs niet na toevoegen van extra gist. Weet iemand hoe dat kan? Het waren 4 pakken mix die dus mislukt zijn. Daarna nog Koopmans mix gebruikt en dat ging wel meteen goed. Brute pech of slechte mix? Iemand meer die ervaring?
      † In Memoriam † zaterdag 2 januari 2010 @ 12:53:16 #165
    230491 Zith
    pls tip
    pi_76320951
    Was het echt een vochtige, warme omgeving?
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
      Moderator zaterdag 2 januari 2010 @ 13:10:03 #166
    55052 crew  djkoelkast
    www.xms.nl
    pi_76321519
    Wat ik doe is het volgende:

    Mix in een aluminium pan, kom of zoiets doen waar voldoende ruimte is om te rijzen (het deeg rijst 100% dus er moet minimaal plek zijn voor het dubbele van wat je er in doet.
    Pak een schone theedoek en maak deze nat met heet water. Knijp hem goed uit en doe hem over de kom.

    Kook +/- 0,7 liter water en giet dit in een lage pan. Zet de pan onderin, achter in de oven, op de bodem.
    Doe een rooster in de oven, boven de pan.
    Doe de mix in kom met doek er over voor in de oven (dus niet rechtstreeks onder de pan met kokend water, dan wordt het te heet en gaat de gist dood!)

    Oven gewoon uit laten. De oven is tochtvij en kan goed tegen vocht, daarom doe ik het in de oven. Dit is een ideale warme en vochtige omgeving. Zo gewoon een uur laten staan en bakken maar!

    @hilliebillie: sommige kant-en klare mixen hebben geen gist maar bakpoeder. Dit moet je niet laten rijzen maar direct na bereiding bakken. De smaak wordt er echter niet beter op, zonder gist mis je echt een deel van de smaakbeleving en smaakt het meer naar pannenkoekenbollen.
    Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
    Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
      zaterdag 2 januari 2010 @ 14:36:52 #167
    16266 MissHobje
    Dat zou ik ook zeggen!
    pi_76324131
    Ik ga zo mijn familierecept weer uitproberen, had niet zo veel oliebollen nog gegeten afgelopen jaar en nu enorme trek in
    [b]Hobbelicious is back!
    [/b]
    pi_76329471
    Moest wel rijzen volgens mij want het was anders echt maar een heel klein beetje mix, waren weinig oliebollen van te bakken dan en de structuur leek me ook niet helemaal goed. De omgeving was ook niet speciaal vochtig wel lekker warm. Maar niet anders als anders als ze oliebollen bakt.. En ook niet anders als met de andere mix die meteen na het maken al omhoog kwam.. Denk dat het gewoon slechte mix geweest zal zijn. Is op zich nog wel goed gekomen alleen waren de kinderen vort een beetje ongedurig omdat ze al 3 uur zaten te wachten voor we eindelijk een mix hadden die goed was, en ze honger hadden. Maar ze gaat van de week wel terug met de mix kijken of er meer mensen het zelfde probleem hadden..
      zaterdag 2 januari 2010 @ 17:56:46 #169
    16266 MissHobje
    Dat zou ik ook zeggen!
    pi_76330716
    Ik vind het dit jaar wel wat lastiger met de olie temp te gokken, heb nu een grote pan met olie opstaan enzo.. maar de eerste bak resultaten zijn echt super goed Heb bij de laatste rijs de olie zachtjes opgezet zeg maar en tegen die tijd dat ik ging bakken iets hoger en komt dus perfect uit.
    [b]Hobbelicious is back!
    [/b]
    pi_76340909
    quote:
    Op zaterdag 2 januari 2010 14:36 schreef MissHobje het volgende:
    Ik ga zo mijn familierecept weer uitproberen, had niet zo veel oliebollen nog gegeten afgelopen jaar en nu enorme trek in
    Wat goed van jou!!!
    Ik heb ook geen oliebol gegeten en heb ook zooooooo'n zin in een oliebol of appelflap!!
    Heb alleen echt geen zin om iets te bakken nu of morgen!
      zaterdag 2 januari 2010 @ 22:47:41 #171
    16266 MissHobje
    Dat zou ik ook zeggen!
    pi_76341100
    Kan er inmiddels geen 1 meer zien hoor
    Ze smaken heerlijk en heb er een lading in de vriezer gedaan.
    [b]Hobbelicious is back!
    [/b]
      dinsdag 14 december 2010 @ 15:05:22 #172
    21210 Paladin82
    In Black and White
    pi_89919077
    Ik weet ik ben er vroeg bij dit jaar, maar ach oliebollen zijn gewoon lekker. Ik heb de afgelopen jaren voornamelijk met kant en klaar mixen gewerkt (koopmans gemak in een pak) en dan kwark toevoegen als vocht vervanger dat houd de oliebol wat smeuiger. Ik zou nu een soort gelijk recept vinden maar dan met gist en meel enz om zo een echte zelf gemaakte oliebol te produceren.

    Helaas heb ik op het net nog niet een recept kunnen vinden die met kwark werkt, is hier iemand die een basis recept heeft waaraan ook kwark is toegevoegd?
    yesterday is History , Today is a Gift , Tomorrow a mystery
    pi_89920426
    Ik heb ook alweer oliebollen gebakken dit jaar :D
    En om de OP maar aan te houden, mijn score is 20-2. Maar 1x verbrand maar wel 2 littekens omdat ik m'n pols verbrand heb aan de spaghettilepel waar ik ze mee uit de olie haalde :')
      Moderator dinsdag 14 december 2010 @ 16:14:03 #174
    55052 crew  djkoelkast
    www.xms.nl
    pi_89921818
    Oh goeie kick, ik heb er al weer zin in!
    Hopelijk weet ik mijn recept nog...
    Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
    Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
      dinsdag 14 december 2010 @ 16:25:28 #175
    16266 MissHobje
    Dat zou ik ook zeggen!
    pi_89922258
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 14 december 2010 16:14 schreef djkoelkast het volgende:
    Oh goeie kick, ik heb er al weer zin in!
    Hopelijk weet ik mijn recept nog...
    Ik heb al een bel afspraak staan :D
    [b]Hobbelicious is back!
    [/b]
      Moderator dinsdag 14 december 2010 @ 17:35:25 #176
    55052 crew  djkoelkast
    www.xms.nl
    pi_89925017
    Oh met wie? ;)
    Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
    Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
    pi_89932005
    Bijna kerstvakantie. Ik heb er al weer zin in om lekker te staan bakken met oudjaarsdag.
      Moderator dinsdag 28 december 2010 @ 20:47:42 #178
    55052 crew  djkoelkast
    www.xms.nl
    pi_90553292
    Ik ga morgen voor het eerst proefbakken, doe ik normaal nooit, maar ik wil voorkomen dat mijn beste vriend met Koopmans gaat bakken, dus ik moet hem bewijzen dat mijn eigengebrouwen recept met verse gist goed is :P
    Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
    Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
    pi_90555275
    Ik probeer het ook altijd een keer van te voren, gewoon omdat het alweer een jaar geleden is. ;) Zoveel werk is het niet dus... :P Heb alles vandaag al in huis gehaald morgen maar even wat bollen bakken.
      Moderator dinsdag 28 december 2010 @ 21:41:43 #180
    55052 crew  djkoelkast
    www.xms.nl
    pi_90555808
    Ik vertrouw op mijn eigen kunsten, ik doe ook altijd maar wat, meng verschillende bloemsoorten en zo heb ik vorig jaar echt heel goeie bollen gebakken.
    Ik gebruik overigens ook altijd bier in de bollen en nooit melk. We zullen zien morgen, ik heb de spullen al wat langer in huis, alleen gist is hier amper te krijgen (vers) omdat alle bakkers met vloeibaar gist werken in de buurt. Ik moet dus echt een paar dorpen verderop het speciaal bestellen en ophalen. Maargoed, ik heb nu zat voorlopig, ook voor mijn broden en pizza's ;)
    Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
    Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
    pi_90555987
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 28 december 2010 21:41 schreef djkoelkast het volgende:
    Ik vertrouw op mijn eigen kunsten, ik doe ook altijd maar wat, meng verschillende bloemsoorten en zo heb ik vorig jaar echt heel goeie bollen gebakken.
    Ik gebruik overigens ook altijd bier in de bollen en nooit melk. We zullen zien morgen, ik heb de spullen al wat langer in huis, alleen gist is hier amper te krijgen (vers) omdat alle bakkers met vloeibaar gist werken in de buurt. Ik moet dus echt een paar dorpen verderop het speciaal bestellen en ophalen. Maargoed, ik heb nu zat voorlopig, ook voor mijn broden en pizza's ;)
    Weet niet waar je zit, maar als je een turkse supermarkt ergens in de buurt hebt, die hebben het altijd in de koeling, zo'n blokje.
    Steeds als ik tegen de lamp loop,
    neem ik een stukje licht mee.
    Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
      Moderator dinsdag 28 december 2010 @ 22:13:50 #182
    55052 crew  djkoelkast
    www.xms.nl
    pi_90557580
    quote:
    7s.gif Op dinsdag 28 december 2010 21:44 schreef Oblivion het volgende:

    [..]

    Weet niet waar je zit, maar als je een turkse supermarkt ergens in de buurt hebt, die hebben het altijd in de koeling, zo'n blokje.
    Mwa, bakker werkt prima, maar ik moet het even inplannen, het is even rijden ;)
    Turkse winkels zijn net zo ver, maar de andere kant op, drukkere wegen, lastiger parkeren, dus langer onderweg.
    Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
    Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
      woensdag 29 december 2010 @ 21:42:13 #183
    8846 milanese
    Satan van de televisie
    pi_90602021
    Is dit een verzameltopic waar alle zelfbakkers zich melden? :)
    Zo ja: *meldt* :)

    Ik ga vrijdag een stuk of 120 oliebollen en 40 appel beignets bakken.
      woensdag 29 december 2010 @ 22:48:55 #184
    71480 zoalshetis
    eerlijk=eerlijk
    pi_90605441
    verse gist, dat is toch wel het geheim en een mooie broedplaats.
    hoofdletters kosten teveel tijd
    don't avoid pain to gain pleasure
    niet iedereen is iedereen
      woensdag 29 december 2010 @ 22:49:45 #185
    16266 MissHobje
    Dat zou ik ook zeggen!
    pi_90605492
    quote:
    1s.gif Op woensdag 29 december 2010 22:48 schreef zoalshetis het volgende:
    verse gist, dat is toch wel het geheim en een mooie broedplaats.
    Absoluut ;) en morgen ga ik ze weer proberen :9
    [b]Hobbelicious is back!
    [/b]
      woensdag 29 december 2010 @ 22:52:09 #186
    71480 zoalshetis
    eerlijk=eerlijk
    pi_90605636
    krenten weken.

    met water en een beetje citroensap.
    hoofdletters kosten teveel tijd
    don't avoid pain to gain pleasure
    niet iedereen is iedereen
      Moderator woensdag 29 december 2010 @ 22:57:18 #187
    55052 crew  djkoelkast
    www.xms.nl
    pi_90605896
    Beetje pils en beetje zout in je beslag, dat is het echte "geheim" ;)
    Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
    Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
    pi_90606391
    quote:
    Op woensdag 29 december 2010 22:48 schreef zoalshetis het volgende:
    verse gist, dat is toch wel het geheim en een mooie broedplaats.
    of droge gist in een grote verpakking (was volgens mij iets van 3.50-4.00 ¤) van de welkoop, heb er altijd een kleine hoeveelheid in de koelkast en de rest in de diepvries, want zoveel heb ik ook niet nodig
      woensdag 29 december 2010 @ 23:06:51 #189
    71480 zoalshetis
    eerlijk=eerlijk
    pi_90606441
    quote:
    1s.gif Op woensdag 29 december 2010 22:57 schreef djkoelkast het volgende:
    Beetje pils en beetje zout in je beslag, dat is het echte "geheim" ;)
    dat is bekend. lol. zonder zout is het zelfs niet lekker. mag een beste snuf zijn. maar ook wat suiker.
    hoofdletters kosten teveel tijd
    don't avoid pain to gain pleasure
    niet iedereen is iedereen
      Moderator woensdag 29 december 2010 @ 23:08:29 #190
    55052 crew  djkoelkast
    www.xms.nl
    pi_90606537
    quote:
    1s.gif Op woensdag 29 december 2010 23:06 schreef zoalshetis het volgende:

    [..]

    dat is bekend. lol. zonder zout is het zelfs niet lekker. mag een beste snuf zijn. maar ook wat suiker.
    Suiker heb ik alleen een schepje om het gist te starten. De boel moet niet te bruin worden en ook geen zoete bende ;)
    Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
    Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
    pi_90609951
    Nog speciale bieren die gebruikt worden? Ik gooi er altijd gewoon Grolsch door. ;)
    pi_90610094
    quote:
    1s.gif Op woensdag 29 december 2010 23:06 schreef Zana het volgende:
    of droge gist in een grote verpakking (was volgens mij iets van 3.50-4.00 ¤) van de welkoop, heb er altijd een kleine hoeveelheid in de koelkast en de rest in de diepvries, want zoveel heb ik ook niet nodig
    Ja, dat gebruik ik ook, en ik koop het ook bij de Welkoop. Heb wel eens brood gebakken met verse gist, maar ik proefde nauwelijks verschil.
      Moderator donderdag 30 december 2010 @ 00:21:18 #193
    55052 crew  djkoelkast
    www.xms.nl
    pi_90610219
    quote:
    1s.gif Op donderdag 30 december 2010 00:15 schreef Bolkesteijn het volgende:
    Nog speciale bieren die gebruikt worden? Ik gooi er altijd gewoon Grolsch door. ;)
    Altijd Alfa, dat is gebrouwen met bronwater en veruit het lekkerste pils ^O^
    Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
    Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
    pi_90610264
    Ah, Alfa heb ik hier ook staan. Goed pils inderdaad. :Y
      Moderator donderdag 30 december 2010 @ 00:28:35 #195
    55052 crew  djkoelkast
    www.xms.nl
    pi_90610587
    quote:
    1s.gif Op donderdag 30 december 2010 00:22 schreef Bolkesteijn het volgende:
    Ah, Alfa heb ik hier ook staan. Goed pils inderdaad. :Y
    Alleen niet te veel gebruiken. Testrecept heb ik 50% water, 50% pils gedaan, maar dat was te veel. Morgen heb ik nieuw meel (van de bakker) en probeer ik 25% pils en 75% water.
    Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
    Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
    pi_90668577
    Was juist vandaag de batterij van de weegschaal leeg. Dus snel nog een nieuwe batterij moeten halen (knoopcel). :') Maar goed de eerste kilogram beslag staat te rijzen. Ben benieuwd, het beslag smaakte al erg lekker. ;)
    pi_90669021
    Hier ook een bakker die zo naar buiten gaat om te staan bakken. De tweede keer voor mij, maar de eerste keer (twee weken terug) was prima gelukt. :)
    [b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
    pi_90669135
    Succes Five_Horizons. :) Ik bak gelukkig binnen. :P
      Moderator vrijdag 31 december 2010 @ 11:31:01 #199
    55052 crew  djkoelkast
    www.xms.nl
    pi_90669182
    Een heleboel recepten kloppen niet, 1:1 water:bloem.
    Dat werkt gewoon niet voor mij, ik heb nu hèt perfecte recept ontwikkeld ;)

    Ik bak vanavond pas, gewoon binnen. Goeie oliebollen stinken niet.
    Ik moet wel vanmiddag al deeg voor anderen maken trouwens :P
    Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
    Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
    pi_90670359
    1:1 water en bloem is ook veel te veel, zeker als er ook nog een ei in gaat.
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')