Voor de volgende keer:quote:Op maandag 31 december 2007 15:44 schreef Chav het volgende:
Pffff klaar! Ze zijn alleen wat krokanter dan bij de kraam. Is dat normaal (trekt dat nog bij?) of heb ik iets verkeerd gedaan? Ik heb 190 graden gedaan, stond op t pak.
Ze waren gelukkig bijgetrokken tot lekkere zachte oliebollenquote:Op woensdag 2 januari 2008 00:13 schreef Frumzel het volgende:
[..]
Voor de volgende keer:
Bak ze op 170 graden
(appelflappen e.d. bak je op 180/190)
Dit jaar voor het eerst (samen met m'n vader die het al m'n hele leven doet) oliebollen gebakken, met precies hetzelfde recept als hierbovenquote:Op zondag 30 december 2007 12:32 schreef motorbloempje het volgende:
Ja, ook hier een zelfbakker, voor het eerst dit jaar![]()
want ik vier het lekker thuis met
3 anderen, dus vond ik het wel eens tijd.
Nu heb ik een recept gevonden:
500gr bloem
1 zakje gist
1 ei
1/2 liter melk
2 tl zout
100 gram rozijnen
100 gram krenten
1 appel (geraspt)
nu klinkt dat prima, maar.. voor hoeveel oliebollen is dit ongeveer? We zijn maar met 5 man, en ik heb het na 1 oliebol en 1 appelflap ook wel weer gezien![]()
Likeur lijkt me niet lekker, stukjes banaan echter welquote:Op donderdag 24 december 2009 17:47 schreef Bartje1981 het volgende:
JA het is weer tijd :p
Dus uit het slob halen dit topic.
Iemand wel eens oliebollen gemaakt met bananenlikeur er doorheen ofzo???
Is volgens mij wel beter om het buiten ergens te doen, maar ja...quote:Op vrijdag 25 december 2009 16:41 schreef Oceanonix het volgende:
Ben blij dat wij het bakken gaan doen op het werk van mijn vriend. Ik hoef die vette lucht thuis niet hebben.![]()
Als we ze hier zouden bakken zou het op het balkon worden.
ik haalde van de week een berliner bol bij zo'n kraam, had die aap er een likeur doorheen gedaan, echt zó viesquote:Op vrijdag 25 december 2009 11:34 schreef BBQ-kip het volgende:
[..]
Likeur lijkt me niet lekker, stukjes banaan echter wel
quote:Op vrijdag 25 december 2009 15:38 schreef Oceanonix het volgende:
Gebruikt er iemand sukade in zijn bollen?
Een van de tips eerder uit dit topic was om de lepel die je gebruikt af en toe even in de olie te dompelen. Ik weet alleen niet of dat de hete olie moet zijn of 'n bakje koude olie, gewoon beide methodes 'n keer proberenquote:Op maandag 28 december 2009 12:26 schreef THS het volgende:
het probleem is eigenlijk dat het beslag in de lepel blijft plakken.
Hete olie. Ik ben alleen motorisch zo gestoord dat ik zelfs dan nog geen mooie bollen krijg. We doen het er maar mee.quote:Op maandag 28 december 2009 13:28 schreef anboni het volgende:
Een van de tips eerder uit dit topic was om de lepel die je gebruikt af en toe even in de olie te dompelen. Ik weet alleen niet of dat de hete olie moet zijn of 'n bakje koude olie, gewoon beide methodes 'n keer proberen
Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?quote:Op maandag 28 december 2009 12:26 schreef THS het volgende:
kan iemand mij vertellen hoe je een "normale" oliebol-vorm krijgt i.p.v. een mislukte embryo-vorm? Ik heb met allerlei verschillende lepels zitten kloten. Moet je perse een ijsbolletjeslepel gebruiken?
Dit is mijn mislukte creatie, en doordrenkt van het vet:
[ afbeelding ]
Waar de "bol" dik is, smaakt ie wel echt heerlijk (Koopman mix). Rijzen heb ik gewoon in een voorverwarmde oven gedaan, schaal afgedekt met plastic.
het probleem is eigenlijk dat het beslag in de lepel blijft plakken.
Ik voeg zelf op 500 gram bloem als basis 20 gram suiker toe. Suiker maakt de bollen ook wat donkerder, dat ziet er wat smakelijker uit vind ik, naast dat het net wat zoeter smaakt natuurlijk. Maar dat is natuurlijk maar net wat je lekker vind.quote:Op maandag 28 december 2009 20:46 schreef anboni het volgende:
Enige puntje van twijfel is of er misschien iets van suiker in het beslag moet, ze zijn op zich wel lekker maar kunnen ietsje zoeter (hoewel dat ook is op te lossen met poedersuiker natuurlijk)
Ik gebruik arachide olie en verwarm het tot 180 graden. Zonnebloemolie kan ook maar dat bevat meer meervoudig onverzadigde vetten dan arachideolie, dat vooral enkelvoudig onverzadigd vetten bevat. De enkelvoudig onverzadigde vetten zijn wat stabieler bij verhitting en dus blijft de olie wat langer optimaal van kwaliteit. Qua gehalte verzadigd vet ontloopt het elkaar niet veel.quote:Op maandag 28 december 2009 21:23 schreef Dr.Hilfiger het volgende:
Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?
Ik heb trouwens op het recept wat ik boven linkte, de helft van het water vervangen door melk. Dat zou ook al voor die iets donkerdere kleur zorgen (volgens een post een eindje terug in dit topic). Misschien dat ik dat dan volgende keer toch weglaat en inderdaad gewoon wat suiker toevoeg.quote:Op maandag 28 december 2009 22:43 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik voeg zelf op 500 gram bloem als basis 20 gram suiker toe. Suiker maakt de bollen ook wat donkerder, dat ziet er wat smakelijker uit vind ik, naast dat het net wat zoeter smaakt natuurlijk. Maar dat is natuurlijk maar net wat je lekker vind.
Ik gebruik zelf rijstolie, bevalt tot nu toe goed (ben ik eigenlijk gaan doen toen ik 'n tijdje geleden 'n friteuse kocht en tot de ontdekking kwam dat de arachide olie uitverkocht was bij m'n gebruikelijke AH)quote:Ik gebruik arachide olie en verwarm het tot 180 graden.
Frituurolie van de Lidlquote:Op maandag 28 december 2009 21:23 schreef Dr.Hilfiger het volgende:
[..]
Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?
ook prima olie, maar minder goed om mee te frituren m.h.i.quote:Op maandag 28 december 2009 22:48 schreef anboni het volgende:
Ik gebruik zelf rijstolie, bevalt tot nu toe goed (ben ik eigenlijk gaan doen toen ik 'n tijdje geleden 'n friteuse kocht en tot de ontdekking kwam dat de arachide olie uitverkocht was bij m'n gebruikelijke AH)
quote:Op maandag 28 december 2009 22:48 schreef anboni het volgende:
Je zou trouwens jouw recept nog posten
Ik ben nogal fanatiek met meten en optimaliseren (heb een hele set thermometers (eentje met hygrometer) en een zeer nauwkeurige, ijkbare weegschaal), de meeste mensen zullen ruimere marges aanhouden dan ik doe.quote:Oliebollen met rozijnen en appel
Ingredienten, beslag:250 gram bloem met een hoog glutengehalte (ik gebruik Soezie Suprima Plus) 250 gram type 550 bloem (heeft hogere uitmalingsgraad dan gewone bloem) 250 ml lauwe melk 100 ml water 70 ml bier (Hertog Jan gebruik ik, maakt denk ik weinig uit zolang je niet met speciaalbier aan de slag gaat) 12 gram gedroogde gist 20 gram suiker sap van 1/2e citroen (gewoon met de hand uitknijpen) 7 gram zout 1 ei
Ingredienten, vulling:170 gram blauwe rozijnen 50 gram witte rozijnen 80 gram appel (Goudreinet)
Werkwijze:
Zorg voor goede apparatuur zoals een nauwkeurige weegschaal, een bakthermometer, een kookwekker en een frituurpan die een constante temperatuur van 180 graden kan handhaven. Gebruik zonnebloemolie of arachideolie om in te frituren, en ververs (niet aanvullen dus) de olie op tijd. Werk verder ook niet met grotere hoeveelheden beslag dan 1,5 kilo en zorg voor een tochtvrije, warme omgeving (22 graden). In de schuur/bijkeuken bakken is dus niet mogelijk.
Wel de avond van te voren de rozijnen, laat ze vervolgens nog een half uurtje in het water staan, en leg de rozijnen in een theedoek te drogen. Haal 3 uur voor het bakken het ei, bier, melk, appel en de citroen uit de koelkast. Los de gist op in de melk/water door al roerende de gist toe te voegen. Doe de bloem, suiker en het zout in een beslagkom, en voeg vervolgens de opgeloste gist toe, samen met het ei, bier en de citroen. Mix het beslag met deeghaken in 3 minuten op de laagste stand en 3 minuten op één stand hoger tot een egaal beslag. Voeg vervolgens de vulling toe en roer deze grondig door het beslag, mix nog even op de laagste stand.
Laat het beslag 40 minuten rijzen in een oven van ongeveer 32 graden (meten met een thermometer), leg een vochtige doek (vochtig gemaakt met lauw water) over de beslagkom zodat er een vochtige atmosfeer in de beslagkom ontstaat. Verwarm in de tussentijd de olie in stappen, eerste stap tot 100 graden, tweede stap tot 150 graden, derde stap tot 180 graden. Zorg er voor dat geen convectie meer aanwezig is in de olie voordat de oliebollen gebakken worden. Sla na 40 minuten rijzen het beslag goed door met ongeveer 15 roerbewegingen. Tel deze bewegingen, te weinig doorslaan levert een te vast beslag op, te veel een te luchtig beslag waardoor de bollen vet worden. Laat het beslag nog even 5 minuten tot rust komen in de warme, vochtige oven.
Zorg dat de olie een temperatuur heeft van 180 graden (meet dit na, indicaties op de frituurpan zijn vaak onnauwkeurig). Doop de ijsschep even in de hete olie, en schep het beslag uit de kom en laat de bollen in de olie zakken. Laat de bollen 3 minuten bakken en keer de bollen daarna om (als dat nog niet vanzelf is gegaan) en laat ze nog eens 3,5 minuten bakken. Kantel slechts één maal, anders kunnen de bollen te vet worden. Schep de bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een rooster of schaal met keukenpapier. Controleer voor de volgende bakronde of de olie nog op temperatuur is. Het is verder aan te bevelen het beslag tijdens de bakronde weer in de warme oven te zetten, sla het beslag eventueel nog een keer alvorens aan de volgende bakronde te beginnen.
Dat kan drie oorzaken hebben, of je oefent te weinig, of je gebruikt een beslagkom die geen hoge rand heeft zodat je slierten er af kan schrapen, of het beslag was te droog. Een oliebol is een van de lastigste gebakken om goed te maken, oefening baart dus kunst.quote:Op dinsdag 29 december 2009 02:21 schreef Zhe-AnGeL het volgende:
Ik waag me er niet meer aan, een keer was genoegHeb nog nooit zulke rare penis oliebollen gezien als die ik toen had. En ik kan goed eten koken! Echt ben een real keukenprinses hoor...maar oliebollen
hmm dus ik moet het nog eens proberen dan?quote:Op dinsdag 29 december 2009 02:27 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Dat kan drie oorzaken hebben, of je oefent te weinig, of je gebruikt een beslagkom die geen hoge rand heeft zodat je slierten er af kan schrapen, of het beslag was te droog. Een oliebol is een van de lastigste gebakken om goed te maken, oefening baart dus kunst.
Misschien handig om een afzuigkap aan te schaffen.quote:Op dinsdag 29 december 2009 18:29 schreef Ewelina het volgende:
Ik mis de apparatuur en om nu dagen in de oliebollenlucht te zitten (ik woon in een studio) .... neuh.
Die heb ik al (een circulatiekap) Hij werkt alleen niet erg goed en de woningbouw wil er niets aan doen.quote:Op dinsdag 29 december 2009 18:32 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Misschien handig om een afzuigkap aan te schaffen.
Ik vind er niks mis mee, heb er ook frieten en frikandellen enzo in gemaakt, ging prima.quote:Op maandag 28 december 2009 23:10 schreef zoalshetis het volgende:
ook prima olie, maar minder goed om mee te frituren m.h.i.
Of gewoon bij AH (als het niet uitverkocht is, tenminstequote:arachide haal je bij de turkse winkels.
je moet die penisfrituursels gewoon slikken en zorg bij de volgende lading dat ze veel wit spul hebben.quote:Op dinsdag 29 december 2009 02:34 schreef Zhe-AnGeL het volgende:
[..]
hmm dus ik moet het nog eens proberen dan?
*slik*
nee, dat lijkt me ook geen goed plan. ik wil graag dat je 2010 zonder brandwonden ingaat. koop ze lekker. en je kunt ook bij ah gekochte oliebollen een mooi romig, spijsachtig-zoet mengsel maken, waarmee je de bollen inspuit. gevulde bollen zijn lekker.quote:Op dinsdag 29 december 2009 18:54 schreef Ewelina het volgende:
Sorry, het was ook gewoon een excuus om niet te hoeven bakkenIk wil het liever niet, ik heb geen frituurpan en een gewone wok met kokende olie op het vuur vind ik toch een beetje eng.
quote:Op zondag 20 december 2009 10:01 schreef djamoro het volgende:
wie maakt de beste oliebollen vind hij of zij.
Laat ons dan meegenieten en geef ons ook het recept
quote:Op zondag 20 december 2009 10:06 schreef nadiaschoonheid het volgende:
[..]
Ingredienten:
1 kg. bloem
1 l. lauwe melk
80 gr. gist
80 gr. (zachte) boter
50 gr. suiker, 20 gr. citroensap
10 gr. zout
3 eieren
75 gr. krenten, 100 gr. rozijnen
poedersuiker
Bereidingswijze:
Laat eerst de rozijnen / krenten een uur zwellen in lauw water,
laat de rozijnen / krenten uitlekken in een zeef,
Voeg de stukjes appel en de rozijnen / krenten tesamen,
Los de gist op in lauwe melk
Zorg voor een grote kom met een kuiltje in het midden en doe daar de bloem in en voeg er boter en suiker toe in het kuiltje,
Meng dit langzaam en voeg vervolgens citroensap en garnituur toe,
Meng ook dit weer goed doorelkaar en voeg als laatst zout toe. Meng ook dit weer goed doorelkaar,
Laat nu het geheel ongeveer 30 minuten rijzen op een temperatuur van ongeveer 30 graden,
Het geheel zal nu gaan rijzen, de kom moet wel groot genoeg zijn,
Roer na het rijzen het geheel nog eens goed doorelkaar en begin met afbakken in olie van ongeveer 175 graden,
Gebruik om mooie ballen te maken een ronde lepel, denk hierbij aan een jus lepel of een ijsbollen schep. De lepel dient wel nat te zijn,
Zorg dat je niet teveel bollen in één keer bakt. Er moet genoeg ruimte zijn in de pan dat de oliebollen gewoon kunnen zweven,
Laat de oliebollen altijd even uitlekken in een vergiet,
Controleer of de oliebollen gaar zijn.
eet smakelijk.
supermarkt gewoonquote:Op woensdag 30 december 2009 21:19 schreef Zith het volgende:
kan ik 'bakingsoda' gebruiken ipv gist? waar koop ik anders gist? *blush*
Wow. Ik ben al trots op de +- 100 bollen die ik morgen ga fabriceren...quote:Op woensdag 30 december 2009 21:16 schreef littledrummergirl het volgende:
vandaag samen met paps, meer dan 700 oliebollen gebakken![]()
mn ouders delen ze altijd uit aan allerlei mensen, oudjes, vrienden, buren etc
Of vraag morgen bij de bakker.. of bij die turkse winkeltjes.. liggen altijd van die blokjes in het koelvak.quote:Op woensdag 30 december 2009 21:19 schreef Zith het volgende:
kan ik 'bakingsoda' gebruiken ipv gist? waar koop ik anders gist? *blush*
De oliebollen van de dichtsbijzijnde kraam bij mij in de buurt zijn volgens het AD onverkoopbaarquote:Op dinsdag 29 december 2009 18:29 schreef Ewelina het volgende:
Misschien ook een leuke link: AD Oliebollentest 2009
Zelf bak ik geen oliebollen. Ik mis de apparatuur en om nu dagen in de oliebollenlucht te zitten (ik woon in een studio) .... neuh.
Welke temperatuur heb jij gebruikt? Ik had m'n friteuse op 180 staan, maar ik kreeg de opmerking dat de bollen iets aan de vette kant waren, dus ik zat juist te denken om wat hoger tegaan (maarja, de thermostaat van die friteuse is misschien niet helemaal betrouwbaar)quote:Op donderdag 31 december 2009 12:06 schreef Oceanonix het volgende:
Het bakken op een lagere temperatuur was idd de truc.
Ergens rond de 175. Vorig jaar zaten we op de koopmans 190 en dan mislukken ze gigantisch.quote:Op donderdag 31 december 2009 12:49 schreef anboni het volgende:
[..]
Welke temperatuur heb jij gebruikt? Ik had m'n friteuse op 180 staan, maar ik kreeg de opmerking dat de bollen iets aan de vette kant waren, dus ik zat juist te denken om wat hoger tegaan (maarja, de thermostaat van die friteuse is misschien niet helemaal betrouwbaar)
Goed van je , eet smakelijk en net als met pannenkoeken zijn de eerste twee iets minder.quote:Op donderdag 31 december 2009 20:39 schreef djkoelkast het volgende:
En ze zijn allemaal gelukt![]()
De eerste paar met rozijnen waren wat vettig (plat, veel gaatjes), die heb ik weggegooid. Beslag iets doorgeroerd en toen ging het perfect
Dat heb ik met pannenkoeken nou nooit. Ze zijn echt super lekker de oliebollen en appelflappen.quote:Op donderdag 31 december 2009 21:40 schreef Sinarades het volgende:
[..]
Goed van je , eet smakelijk en net als met pannenkoeken zijn de eerste twee iets minder.
Ja of het ligt aan de hitte van de koekepan, pas na 1 of 2 pannenkoeken zijn ze minder klef.quote:Op donderdag 31 december 2009 22:37 schreef djkoelkast het volgende:
Dat heb ik met pannenkoeken nou nooit. Ze zijn echt super lekker de oliebollen en appelflappen.
Proefbakken doe ik ook nooit aan, moet gewoon in 1x goed gaan en dat gaat het ook.
Ik heb ooit 1x 'gemak in een pak' oliebollen gehadDat was ook niet met gist maar met bakpoeder, dat smaakte dus echt nergens naar. Sindsdien maak ik het zelf op haal ik het op de molen.
Wat goed van jou!!!quote:Op zaterdag 2 januari 2010 14:36 schreef MissHobje het volgende:
Ik ga zo mijn familierecept weer uitproberen, had niet zo veel oliebollen nog gegeten afgelopen jaar en nu enorme trek in
Ik heb al een bel afspraak staanquote:Op dinsdag 14 december 2010 16:14 schreef djkoelkast het volgende:
Oh goeie kick, ik heb er al weer zin in!
Hopelijk weet ik mijn recept nog...
Weet niet waar je zit, maar als je een turkse supermarkt ergens in de buurt hebt, die hebben het altijd in de koeling, zo'n blokje.quote:Op dinsdag 28 december 2010 21:41 schreef djkoelkast het volgende:
Ik vertrouw op mijn eigen kunsten, ik doe ook altijd maar wat, meng verschillende bloemsoorten en zo heb ik vorig jaar echt heel goeie bollen gebakken.
Ik gebruik overigens ook altijd bier in de bollen en nooit melk. We zullen zien morgen, ik heb de spullen al wat langer in huis, alleen gist is hier amper te krijgen (vers) omdat alle bakkers met vloeibaar gist werken in de buurt. Ik moet dus echt een paar dorpen verderop het speciaal bestellen en ophalen. Maargoed, ik heb nu zat voorlopig, ook voor mijn broden en pizza's
Mwa, bakker werkt prima, maar ik moet het even inplannen, het is even rijdenquote:Op dinsdag 28 december 2010 21:44 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Weet niet waar je zit, maar als je een turkse supermarkt ergens in de buurt hebt, die hebben het altijd in de koeling, zo'n blokje.
Absoluutquote:Op woensdag 29 december 2010 22:48 schreef zoalshetis het volgende:
verse gist, dat is toch wel het geheim en een mooie broedplaats.
of droge gist in een grote verpakking (was volgens mij iets van 3.50-4.00 ¤) van de welkoop, heb er altijd een kleine hoeveelheid in de koelkast en de rest in de diepvries, want zoveel heb ik ook niet nodigquote:Op woensdag 29 december 2010 22:48 schreef zoalshetis het volgende:
verse gist, dat is toch wel het geheim en een mooie broedplaats.
dat is bekend. lol. zonder zout is het zelfs niet lekker. mag een beste snuf zijn. maar ook wat suiker.quote:Op woensdag 29 december 2010 22:57 schreef djkoelkast het volgende:
Beetje pils en beetje zout in je beslag, dat is het echte "geheim"
Suiker heb ik alleen een schepje om het gist te starten. De boel moet niet te bruin worden en ook geen zoete bendequote:Op woensdag 29 december 2010 23:06 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
dat is bekend. lol. zonder zout is het zelfs niet lekker. mag een beste snuf zijn. maar ook wat suiker.
Ja, dat gebruik ik ook, en ik koop het ook bij de Welkoop. Heb wel eens brood gebakken met verse gist, maar ik proefde nauwelijks verschil.quote:Op woensdag 29 december 2010 23:06 schreef Zana het volgende:
of droge gist in een grote verpakking (was volgens mij iets van 3.50-4.00 ¤) van de welkoop, heb er altijd een kleine hoeveelheid in de koelkast en de rest in de diepvries, want zoveel heb ik ook niet nodig
Altijd Alfa, dat is gebrouwen met bronwater en veruit het lekkerste pilsquote:Op donderdag 30 december 2010 00:15 schreef Bolkesteijn het volgende:
Nog speciale bieren die gebruikt worden? Ik gooi er altijd gewoon Grolsch door.
Alleen niet te veel gebruiken. Testrecept heb ik 50% water, 50% pils gedaan, maar dat was te veel. Morgen heb ik nieuw meel (van de bakker) en probeer ik 25% pils en 75% water.quote:Op donderdag 30 december 2010 00:22 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ah, Alfa heb ik hier ook staan. Goed pils inderdaad.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |