Automatic_Rock | donderdag 28 december 2006 @ 12:08 |
Hallo, Ik heb 2e kerstdag een heel lekker (Braziliaans) recept gemaakt waarin verse gember gebruikt werd. Maar die gember werd alleen in een zakje verkocht, en nu heb ik nog aardig wat over. Wat kan ik hier zoal meer mee maken?? Ik hou persoonlijk erg van rijstgerecht en kip en varkensvlees. Maar ik heb nog geen lekker recept gevonden waar me het water in de mond liep ![]() En een andere vraag die ik had: is het lekker om verse gember in oliebollen te gebruiken?? ![]() jaja, het is weer oliebollentijd ![]() PS Ik heb trouwens nooit geweten dat verse gember zo enorm lekker ruikt ![]() | |
Oblivion | donderdag 28 december 2006 @ 12:16 |
Lekker he? ![]() Waarom staat dat Braziliaans recept hier niet? Ik doe meestal zoete sojasaus en dan een hete chilisaus erbij, beetje koriander, beetje verse gember... ![]() Gesnipperd uitje.. kippetje, rijst, hmm jammie! En ja je kan wel degelijk gember gebruiken in oliebollen. En als je een dikke verkoudheid hebt en je stopt een halve bol in je mond en dan lekker kauwen... Moet je eens kijken wat het doet met je bijholtes... ![]() Lucht! Ademen! | |
Automatic_Rock | donderdag 28 december 2006 @ 12:22 |
quote:Komt uit een Zuid-Amerikaans kookboek wat ik pas voor een paar euro bij de Slegte gekocht heb ![]() quote: ![]() Ja oke, maar smaakt het ook lekker?? Want daar ging het om, verkoudheid is al weer over ![]() | |
Oblivion | donderdag 28 december 2006 @ 12:23 |
quote:Maakt toch niks uit? Je hebt het klaar gemaakt, dus recept!!! ![]() quote:Ik vind gember heerlijk, maar vele zullen het daar niet mee eens zijn... ![]() Gewoon proberen. | |
Oblivion | donderdag 28 december 2006 @ 12:33 |
quote:Misschien de 100 gram bigarreaux (gekonfijt fruit) in stukjes vervangen door stukjes gember? | |
EricT | donderdag 28 december 2006 @ 12:40 |
oii. Koop een indonesisch of maleis kookboek, in bijna elk gerecht in die keukens wordt gember gebruikt (jahe, djahé) probeer babi kecap of ayam kecap: ff snel uit mn hoofd: 1) Snij de kip in blokjes en wrijf haar in met klein beetje peper, zout en gemalen gember-> in laten trekken 2) fruit een gesnipperde uit, theelepeltje terassi (vraag maar in de lokale toko), klein schepje sambal, en gesnipperde verse gember in een wok/pan 3) gooi kip/vlees blokjes erbij kort bruin laten worden 4) vuur laag, gemberbolletjes erbij, nog een paar grote stukken verse gember erbij (die vis je eruit voordat je het eet, das namelijk niet zo lekker in je mond) en voeg een FLINKE hoeveelheid kecap en water toe (blokjes vlees staan net onder in kecap/water mengsel) kook de massa in totdat de kecap-saus niet meer zo waterig is. Serveren met rijst, kerupuk en een groentegerecht vb van een snel groentengerecht: 1) sperzieboontjes koken eventueel nog paprika (rood) in blokjes snijden en erbij kwakken 2) mix sambal goreng buntjis van CONIMEX (kopen bij AH of C1000 oid) erbij doen 3) 1 minuutje laten doorpruttelen en klaar ![]() | |
ASSpirine | donderdag 28 december 2006 @ 12:50 |
Ik wil wel eens verse ginger ale maken. Moet af en toe voor werk heel wat gember en citroenen snijden in dunne plakjes. Als dat gecombineerd wordt ruikt dat echt heel lekker, en ik herrinerde me ooit een afl van Jamie Oliver dat hij verse ginger ale maakte. Iemand een goede recept ervoor? | |
Logical | donderdag 28 december 2006 @ 13:13 |
De gember werkt trouwens ook tegen zeeziekte... ![]() | |
Schorpioen | donderdag 28 december 2006 @ 13:23 |
Een recept uit Madagascar: Punch au gingembre Benodigdheden: 3/4 liter witte rum; Flink wat verse gemberwortel; 5 eetlepels suiker; 1 a 2 vanillestokjes; 1 à 2 kaneelstokken. Rasp/schil en was de gemberwortel. In kleine langwerpige stukjes snijden en in een literfles doen; deze moet ongeveer voor een kwart gevuld zijn met gember. Doe er de rum bij en de kaneel en vanille. Maak karamel van de suiker door het op niet te hoog vuur in een pannetje te smelten tot het mooi lichtbruin is en egaal van structuur (veel roeren), klein beetje water bij, en doe dit ook in de fles (naar smaak). Goed schudden en laten staan; de gember heeft lang nodig om in de rum te trekken; 1 of 2 maanden minimaal. Regelmatig schudden. | |
Ashram | donderdag 28 december 2006 @ 16:50 |
Zowat bij alle geroerbakte groenten die ik een geplette plakje verse gember bij. Even in de hete olie bakken om de aroma goed vrij te geven en dan de groenten erin. Daarna afmaken met wat sojasaus oid. Is overigens super tegen ongewenste smaken en geurtjes die resulteren uit bepaalde kookmethoden. Zelf vind ik spinazie een erg smerig geurtje afgeven tijdens het roerbakken. Die verdwijnt erna, maar als ik de olie dat beetje gember geeft, dan verdwijnt die geur en is het eindresultaat ook een stuk smakelijker. Wat een heerlijk stukje wortel, die gember! | |
fietsmiep | donderdag 28 december 2006 @ 17:30 |
quote:En tegen migraine...alleen lust ik geen gember...dat maakt me direkt al misselijk. | |
HostiMeister | donderdag 28 december 2006 @ 17:31 |
als je het wil bewaren kun je het gewoon invriezen werkt ook top | |
tuiterdespuiter | donderdag 28 december 2006 @ 19:11 |
Gember: I love it. ![]() Helaas is mijn vriendin er niet zo gek op. Erger nog: die vind het ronduit ranzig ![]() Heeft iemand een idee hoe ik het dus kan gebruiken in mijn gerechten zonder dat zij het merkt... ![]() Gelieve nite aan te komen met de tip 'Niet gebruiken' ![]() Excuus voor topic kaperij ![]() | |
Martijn_77 | donderdag 28 december 2006 @ 19:25 |
Verse gember verwerken in een oosters kipgerecht. Smaakt meestal ook erg goed ![]() | |
Automatic_Rock | zaterdag 30 december 2006 @ 11:56 |
Bedankt allemaal voor de recepten!! Klink erg lekker allemaal ![]() Ik heb zojuist beslag gemaakt voor normale oliebollen. Nu heb ik nog een pak oliebollen mix.., en ik vond dit: http://www.xs4all.nl/~rjmmilt/recept/ba003267.htm Dus het tweede pak wordt oliebollen met banaan en gember ![]() Ik ben benieuwd hoe het gaat smaken ![]() | |
Automatic_Rock | zaterdag 30 december 2006 @ 13:49 |
Oh, ik zie nu dat de gember in het recept niet vers is, maar geconfijt (wat dat ook precies mag zijn ![]() ![]() Nu ja, ik doe gewoon een poging met verse gember.., we zien wel ![]() | |
Undergod | zaterdag 30 december 2006 @ 13:58 |
ik als simpele student heb in mijn achterhoofd dat confijten het houdbaar houden dmv suiker was? | |
Tha_Butcha | zaterdag 30 december 2006 @ 14:07 |
jep klopt voor de rest de aziatisch keuken leeft zich voor gember (met name thais en indonesisch). Heel simpel. Geroerbakte paksoi met gember (mini)paksoi gember (DOH) suiker oestersaus sesamolie zonnebloemolie sesamzaadjes was de paksoi en haal het onderste stuk eraf, haal de bladeren los. snij de gember julienne meng een halve eetlepel en een halve eetlepel sesamolie, doe het in de wok als het goed heet is, gember erin doen, even roerbakken paksoi bladeren bij. flinke scheut (1 a 2 eetlepels) oestersaus over het geheel. (blijven roeren, het heet niet voor niets roerbakken) glas water eroverheen, deksel erop, 3-4 minuutjes stomen eetlepel suiker eroverheen. doorscheppen sesamzaadjes licht roostren in pan, erbij scheppn. KLAAR | |
Automatic_Rock | zaterdag 30 december 2006 @ 16:21 |
quote:Klaar ![]() Volgens mij heb ik iets teveel gember gebruikt ![]() Misschien is het voor Obli wel perfect ![]() | |
Oblivion | zaterdag 30 december 2006 @ 16:41 |
Daar zullen we nooit achter komen... ![]() | |
Automatic_Rock | zaterdag 30 december 2006 @ 16:48 |
quote: ![]() je bent welkom hoor | |
Oblivion | zaterdag 30 december 2006 @ 16:50 |
quote: ![]() Ik ben nu ook appelbeignetjes en oliebolletjes aan het bakken... Althans een poging... ![]() | |
EricT | zaterdag 30 december 2006 @ 17:15 |
geconfijt zijn van die bolletjes gember in suikerwaterachtig iets....glazen potjes met chinees opschrift, super lekker | |
sieske | maandag 1 januari 2007 @ 16:49 |
trasssi kun je trouwens ook bij de supermarky kopen. De c1000 en de AH hebben het zeker. De Edah weet ik niet. Het stinkt trouwens ontzettend als je het pakje openmaakt, maar daar proef fe niks van in het eten. Het stinkt dan ook niet meer, alleen als het uit het pakje komt. Gember is trouwens ook heerlijk op koekjes. Roomboter-gemberkoekjes, HEER..LIJK!!! | |
Cici | maandag 1 januari 2007 @ 17:56 |
quote:Trassi is geen gember. Het is een garnalen pasta! | |
Thorical | zaterdag 6 januari 2007 @ 20:30 |
Dit is geen verse maar "Stem-Gember". Gekonfijte gember. | |
tuiterdespuiter | zaterdag 6 januari 2007 @ 21:41 |
Iemand tips over hoe gember het best te bewaren? | |
tho_Omas | zaterdag 6 januari 2007 @ 21:43 |
Bioslock topic. | |
Oblivion | zaterdag 6 januari 2007 @ 21:51 |
quote: quote: | |
Automatic_Rock | zaterdag 6 januari 2007 @ 21:57 |
ik heb een stukje wat ik over had ook in de diepvries gegooid ![]() |