FOK!forum / Culinesse à gogo / Verse gember
Automatic_Rockdonderdag 28 december 2006 @ 12:08
Hallo,

Ik heb 2e kerstdag een heel lekker (Braziliaans) recept gemaakt waarin verse gember gebruikt werd.
Maar die gember werd alleen in een zakje verkocht, en nu heb ik nog aardig wat over.
Wat kan ik hier zoal meer mee maken??

Ik hou persoonlijk erg van rijstgerecht en kip en varkensvlees. Maar ik heb nog geen lekker recept gevonden waar me het water in de mond liep

En een andere vraag die ik had: is het lekker om verse gember in oliebollen te gebruiken??
jaja, het is weer oliebollentijd

PS
Ik heb trouwens nooit geweten dat verse gember zo enorm lekker ruikt
Obliviondonderdag 28 december 2006 @ 12:16
Lekker he?
Waarom staat dat Braziliaans recept hier niet?

Ik doe meestal zoete sojasaus en dan een hete chilisaus erbij, beetje koriander, beetje verse gember...
Gesnipperd uitje.. kippetje, rijst, hmm jammie!

En ja je kan wel degelijk gember gebruiken in oliebollen.
En als je een dikke verkoudheid hebt en je stopt een halve bol in je mond en dan lekker kauwen...
Moet je eens kijken wat het doet met je bijholtes...
Lucht! Ademen!
Automatic_Rockdonderdag 28 december 2006 @ 12:22
quote:
Op donderdag 28 december 2006 12:16 schreef Oblivion het volgende:
Lekker he?
Waarom staat dat Braziliaans recept hier niet?
Komt uit een Zuid-Amerikaans kookboek wat ik pas voor een paar euro bij de Slegte gekocht heb
quote:
En ja je kan wel degelijk gember gebruiken in oliebollen.
En als je een dikke verkoudheid hebt en je stopt een halve bol in je mond en dan lekker kauwen...
Moet je eens kijken wat het doet met je bijholtes...
Lucht! Ademen!

Ja oke, maar smaakt het ook lekker?? Want daar ging het om, verkoudheid is al weer over
Obliviondonderdag 28 december 2006 @ 12:23
quote:
Op donderdag 28 december 2006 12:22 schreef Automatic_Rock het volgende:

[..]

Komt uit een Zuid-Amerikaans kookboek wat ik pas voor een paar euro bij de Slegte gekocht heb
Maakt toch niks uit? Je hebt het klaar gemaakt, dus recept!!!
quote:

Ja oke, maar smaakt het ook lekker?? Want daar ging het om, verkoudheid is al weer over
Ik vind gember heerlijk, maar vele zullen het daar niet mee eens zijn...
Gewoon proberen.
Obliviondonderdag 28 december 2006 @ 12:33
quote:
* Voor het beslag:
o 1 kilogram bloem
o 1 liter lauwe melk
o 80 gram gist
o 80 gram (zachte) boter
o 50 gram witte basterd suiker
o 20 gram citroensap
o 10 gram zout
o 3 eieren
o zonnebloemolie voor het frituren
* Voor het garnituur:
o 75 gram krenten

o 100 gram rozijnen
o 100 gram bigarreaux (gekonfijt fruit) in stukjes
o 200 gram appel (goudrenetten)
* Voor de afwerking: 1 bus poedersuiker

Beschrijving

* Laat allereerst de krenten en de rozijnen een paar uur zwellen in wat lauwwarm water.
* Maak daarna de appelen in kleine blokjes van ca. 3/4 cm.
* Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken.
* Voeg nu de krenten, rozijnen en appelstukjes samen.
* Los de gist op in de lauwe melk.
* Doe de bloem in een zeer royale kom en maak een kuiltje in het midden, voeg de boter en suiker toe in dat kuiltje en meng langzaam draaiend de melk door de bloem, totdat een mooie gladde massa ontstaat.
* Voeg de citroensap en de garnituur toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe, meng nogmaals even goed door om het zout door het deeg te verdelen.
* Laat het geheel nu ca. 30 minuten op een temperatuur van ca. 30 graden rijzen.
* Let dus wel op, dat u de kom groot genoeg gekozen hebt, daar u anders het gevaar loopt, dat het letterlijk de pan uit rijst.
* Oma gebruikte dan ook een emmertje en dekte deze af met een schone theedoek en liet deze achter de kachel rijzen. Na ca. 30 minuten sloeg zij het deeg neer en liet het nogmaals omhoog komen.
* Daarna werd het geheel nog eens goed doorgeroerd en kon het afbakken beginnen in olie van circa 175 graden.
Zij gebruikte daarvoor een natgemaakte juslepel, maar ik beveel indien u deze bezit een ijsbollenschep aan, die uiteraard ook even natgemaakt dient te worden.
* Bak steeds zoveel bollen, dat ze nog ruim door de pan zweven. Laat de oliebollen even uitlekken in een vergiet met eventueel een stuk keukenpapier. Serveer de oliebollen, op een voorverwarmde schaal met wat poedersuiker.
* Controleer het liefst af en toe, of de bollen gaar zijn van binnen. Dit kan ontstaan, doordat de olie te heet is of de bollen te groot.
Misschien de 100 gram bigarreaux (gekonfijt fruit) in stukjes vervangen door stukjes gember?
EricTdonderdag 28 december 2006 @ 12:40
oii. Koop een indonesisch of maleis kookboek, in bijna elk gerecht in die keukens wordt gember gebruikt (jahe, djahé) probeer babi kecap of ayam kecap:

ff snel uit mn hoofd:

1) Snij de kip in blokjes en wrijf haar in met klein beetje peper, zout en gemalen gember-> in laten trekken
2) fruit een gesnipperde uit, theelepeltje terassi (vraag maar in de lokale toko), klein schepje sambal, en gesnipperde verse gember in een wok/pan
3) gooi kip/vlees blokjes erbij kort bruin laten worden
4) vuur laag, gemberbolletjes erbij, nog een paar grote stukken verse gember erbij (die vis je eruit voordat je het eet, das namelijk niet zo lekker in je mond) en voeg een FLINKE hoeveelheid kecap en water toe (blokjes vlees staan net onder in kecap/water mengsel)

kook de massa in totdat de kecap-saus niet meer zo waterig is.

Serveren met rijst, kerupuk en een groentegerecht

vb van een snel groentengerecht:

1) sperzieboontjes koken
eventueel nog paprika (rood) in blokjes snijden en erbij kwakken
2) mix sambal goreng buntjis van CONIMEX (kopen bij AH of C1000 oid) erbij doen
3) 1 minuutje laten doorpruttelen en klaar


zo ontbijt ik
ASSpirinedonderdag 28 december 2006 @ 12:50
Ik wil wel eens verse ginger ale maken. Moet af en toe voor werk heel wat gember en citroenen snijden in dunne plakjes. Als dat gecombineerd wordt ruikt dat echt heel lekker, en ik herrinerde me ooit een afl van Jamie Oliver dat hij verse ginger ale maakte. Iemand een goede recept ervoor?
Logicaldonderdag 28 december 2006 @ 13:13
De gember werkt trouwens ook tegen zeeziekte...
Schorpioendonderdag 28 december 2006 @ 13:23
Een recept uit Madagascar:

Punch au gingembre

Benodigdheden:
3/4 liter witte rum;
Flink wat verse gemberwortel;
5 eetlepels suiker;
1 a 2 vanillestokjes;
1 à 2 kaneelstokken.

Rasp/schil en was de gemberwortel. In kleine langwerpige stukjes snijden en in een literfles doen; deze moet ongeveer voor een kwart gevuld zijn met gember. Doe er de rum bij en de kaneel en vanille. Maak karamel van de suiker door het op niet te hoog vuur in een pannetje te smelten tot het mooi lichtbruin is en egaal van structuur (veel roeren), klein beetje water bij, en doe dit ook in de fles (naar smaak). Goed schudden en laten staan; de gember heeft lang nodig om in de rum te trekken; 1 of 2 maanden minimaal. Regelmatig schudden.
Ashramdonderdag 28 december 2006 @ 16:50
Zowat bij alle geroerbakte groenten die ik een geplette plakje verse gember bij. Even in de hete olie bakken om de aroma goed vrij te geven en dan de groenten erin. Daarna afmaken met wat sojasaus oid.
Is overigens super tegen ongewenste smaken en geurtjes die resulteren uit bepaalde kookmethoden. Zelf vind ik spinazie een erg smerig geurtje afgeven tijdens het roerbakken. Die verdwijnt erna, maar als ik de olie dat beetje gember geeft, dan verdwijnt die geur en is het eindresultaat ook een stuk smakelijker.

Wat een heerlijk stukje wortel, die gember!
fietsmiepdonderdag 28 december 2006 @ 17:30
quote:
Op donderdag 28 december 2006 13:13 schreef Logical het volgende:
De gember werkt trouwens ook tegen zeeziekte...
En tegen migraine...alleen lust ik geen gember...dat maakt me direkt al misselijk.
HostiMeisterdonderdag 28 december 2006 @ 17:31
als je het wil bewaren kun je het gewoon invriezen werkt ook top
tuiterdespuiterdonderdag 28 december 2006 @ 19:11
Gember: I love it.

Helaas is mijn vriendin er niet zo gek op. Erger nog: die vind het ronduit ranzig

Heeft iemand een idee hoe ik het dus kan gebruiken in mijn gerechten zonder dat zij het merkt...

Gelieve nite aan te komen met de tip 'Niet gebruiken'

Excuus voor topic kaperij
Martijn_77donderdag 28 december 2006 @ 19:25
Verse gember verwerken in een oosters kipgerecht. Smaakt meestal ook erg goed
Automatic_Rockzaterdag 30 december 2006 @ 11:56
Bedankt allemaal voor de recepten!! Klink erg lekker allemaal

Ik heb zojuist beslag gemaakt voor normale oliebollen.
Nu heb ik nog een pak oliebollen mix.., en ik vond dit: http://www.xs4all.nl/~rjmmilt/recept/ba003267.htm
Dus het tweede pak wordt oliebollen met banaan en gember
Ik ben benieuwd hoe het gaat smaken
Automatic_Rockzaterdag 30 december 2006 @ 13:49
Oh, ik zie nu dat de gember in het recept niet vers is, maar geconfijt (wat dat ook precies mag zijn )
Nu ja, ik doe gewoon een poging met verse gember.., we zien wel
Undergodzaterdag 30 december 2006 @ 13:58
ik als simpele student heb in mijn achterhoofd dat confijten het houdbaar houden dmv suiker was?
Tha_Butchazaterdag 30 december 2006 @ 14:07
jep klopt

voor de rest de aziatisch keuken leeft zich voor gember (met name thais en indonesisch).

Heel simpel.

Geroerbakte paksoi met gember

(mini)paksoi
gember (DOH)
suiker
oestersaus
sesamolie
zonnebloemolie
sesamzaadjes

was de paksoi en haal het onderste stuk eraf, haal de bladeren los.
snij de gember julienne
meng een halve eetlepel en een halve eetlepel sesamolie, doe het in de wok
als het goed heet is, gember erin doen, even roerbakken paksoi bladeren bij.
flinke scheut (1 a 2 eetlepels) oestersaus over het geheel.
(blijven roeren, het heet niet voor niets roerbakken)
glas water eroverheen, deksel erop, 3-4 minuutjes stomen
eetlepel suiker eroverheen. doorscheppen
sesamzaadjes licht roostren in pan, erbij scheppn.

KLAAR
Automatic_Rockzaterdag 30 december 2006 @ 16:21
quote:
Op zaterdag 30 december 2006 13:49 schreef Automatic_Rock het volgende:
Oh, ik zie nu dat de gember in het recept niet vers is, maar geconfijt (wat dat ook precies mag zijn )
Nu ja, ik doe gewoon een poging met verse gember.., we zien wel
Klaar

Volgens mij heb ik iets teveel gember gebruikt Maar het is wel te eten hoor.
Misschien is het voor Obli wel perfect
Oblivionzaterdag 30 december 2006 @ 16:41
Daar zullen we nooit achter komen...
Automatic_Rockzaterdag 30 december 2006 @ 16:48
quote:
Op zaterdag 30 december 2006 16:41 schreef Oblivion het volgende:
Daar zullen we nooit achter komen...

je bent welkom hoor
Oblivionzaterdag 30 december 2006 @ 16:50
quote:
Op zaterdag 30 december 2006 16:48 schreef Automatic_Rock het volgende:

[..]


je bent welkom hoor


Ik ben nu ook appelbeignetjes en oliebolletjes aan het bakken...
Althans een poging...
EricTzaterdag 30 december 2006 @ 17:15
geconfijt zijn van die bolletjes gember in suikerwaterachtig iets....glazen potjes met chinees opschrift, super lekker
sieskemaandag 1 januari 2007 @ 16:49
trasssi kun je trouwens ook bij de supermarky kopen. De c1000 en de AH hebben het zeker. De Edah weet ik niet. Het stinkt trouwens ontzettend als je het pakje openmaakt, maar daar proef fe niks van in het eten. Het stinkt dan ook niet meer, alleen als het uit het pakje komt.
Gember is trouwens ook heerlijk op koekjes. Roomboter-gemberkoekjes, HEER..LIJK!!!
Cicimaandag 1 januari 2007 @ 17:56
quote:
Op maandag 1 januari 2007 16:49 schreef sieske het volgende:
trasssi kun je trouwens ook bij de supermarky kopen. De c1000 en de AH hebben het zeker. De Edah weet ik niet. Het stinkt trouwens ontzettend als je het pakje openmaakt, maar daar proef fe niks van in het eten. Het stinkt dan ook niet meer, alleen als het uit het pakje komt.
Gember is trouwens ook heerlijk op koekjes. Roomboter-gemberkoekjes, HEER..LIJK!!!
Trassi is geen gember.

Het is een garnalen pasta!
Thoricalzaterdag 6 januari 2007 @ 20:30
Dit is geen verse maar "Stem-Gember".
Gekonfijte gember.
tuiterdespuiterzaterdag 6 januari 2007 @ 21:41
Iemand tips over hoe gember het best te bewaren?
tho_Omaszaterdag 6 januari 2007 @ 21:43
Bioslock topic.
Oblivionzaterdag 6 januari 2007 @ 21:51
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 21:41 schreef tuiterdespuiter het volgende:
Iemand tips over hoe gember het best te bewaren?
quote:
Verse gember kan je gedurende enkele weken in de koelkast bewaren. Gember kan je ook goed invriezen. Als je gember nodig hebt rasp je wat van het ingevroren stukje af. Zo heb je altijd verse gember in huis.
Automatic_Rockzaterdag 6 januari 2007 @ 21:57
ik heb een stukje wat ik over had ook in de diepvries gegooid