FOK!forum / Culinesse à gogo / Kaasplankje à la Noël
Doffywoensdag 20 december 2006 @ 19:27
Er is mij voor het nadere kerstdiner opgedragen zorg te dragen voor "het kaasplankje". Dat is natuurlijk niet zo heel moeilijk: naar de AH, een varieté aan kazen uit de bonus plukken, stokbrood erbij, flesje port, soit.

Maar ik wil het eigenlijk net iétsje sjieker doen: beetje aparte kaassoorten, goeie drank erbij (niet per se port, maar als wel port, dan: welk?), leuke aankleding etc. Hebben er hier mensen ideeën om dit een beetje op te leuken, of aparte combinaties te maken, etc? Ervaringen wellicht, geslaagde of minder geslaagde eigen kaasplankjes, etc?

Financiëel moet het niet in de 3 cijfers (voor de komma) gaan lopen, maar het mag best iets kosten.

Zijn er meer mensen met dezelfde soort ideeënarmoede als ik, of zitten er meer mensen in hetzelfde kaasschuitje?
Matnesswoensdag 20 december 2006 @ 19:28
ga naar de betere kaasboer!
echt, ga erheen, vraag de beste man/vrouw om raad.
ze kunnen van alles voor je verzinnen, je kunt proeven, en ze hebben er vast nog drank tips bij ook!
golferwoensdag 20 december 2006 @ 19:42
Inderdaad: naar de kaasspeciaalzaak gaan.
Bushmasterwoensdag 20 december 2006 @ 19:45
Ga eens naar de markt, vraag de kaasboer om Camembert au Calvados of een Gaperon. Mocht ie de laatste niet hebben dan kun je kiezen voor "ronde brie" van Paturain. Voor de liefhebber van zweetvoetenkaas is een Munster niet te versmaden
Doffywoensdag 20 december 2006 @ 23:21
Natuurlijk was ik sowieso al van plan de betere kaasboer met een bezoek te vereren, maar ik bedoel eigenlijk of er ideëen zijn om net een stapje verder te gaan dan alleen de kaas; kan ik de zaak opleuken met een goed bijpassend drankje, of wat chocolade en/of fruit wellicht? Of iets anders natuurlijk...
Matnesswoensdag 20 december 2006 @ 23:26
bevroren druiven schijnen leuk zijn om erbij te serveren
volgens mij van jamie oliver gehoord/gezien ofzo
Blue-eyeswoensdag 20 december 2006 @ 23:30
Bij een restaurant krijg je er vaak druiven, partjes appel en noten bij.
Ook het oog wil wat, koop van die uitsteekvormpjes zodat je de kaasjes in bepaalde vormen kunt serveren.
Vergeet ook de stokbrood en/of toast niet.
Bluesdonderdag 21 december 2006 @ 00:07
quote:
Op woensdag 20 december 2006 23:21 schreef Doffy het volgende:
Natuurlijk was ik sowieso al van plan de betere kaasboer met een bezoek te vereren, maar ik bedoel eigenlijk of er ideëen zijn om net een stapje verder te gaan dan alleen de kaas; kan ik de zaak opleuken met een goed bijpassend drankje, of wat chocolade en/of fruit wellicht? Of iets anders natuurlijk...
Wat heel heel erg lekker is om een donkere broodsoort (niet te droog) met vruchten of noten erin te kopen.
(of te maken in een br.bakmasjien als je tijd hebt)
Liefst paar soorten, en dan heeeel dun snijden en het in een waaier erbij leggen.
Toen ik dat een keertje bij een kaasplank kreeg, stond het waoter me aan de lippen
kruimel_20donderdag 21 december 2006 @ 13:39
wij hebben pas ergens een kaas plankje gekregen met daarop oa.

Brie
Geitenkaas
Gorgonzola
Camembert

Daarbij kregen we een mandje stokbrood (met wat kruidenboter) en er lag wat rauwkost op het bord....
was erg lekker

Ik zag pas ergens geitenkaas met brandnetel liggen... lijkt me ook wel lekker....

Ik van kaas !
Doffydonderdag 21 december 2006 @ 19:26
Goeie kaas is inderdaad

Ik ga mijn lokale kaasboer eens met een bezoek vereren, en zal melden waar ik mee terug kom
Pikkebaasdonderdag 21 december 2006 @ 19:28
Als drank kun je ook Pedro-Ximénez (PX) nemen, da's een hele zoete kruising van Sherry en Port. Best lekker bij een goeie kaas. En probeer ook eens een heerlijke schapenkaas en een geitenkaas.
Martijn_77donderdag 21 december 2006 @ 20:07
quote:
Op donderdag 21 december 2006 19:28 schreef Pikkebaas het volgende:
Als drank kun je ook Pedro-Ximénez (PX) nemen, da's een hele zoete kruising van Sherry en Port. Best lekker bij een goeie kaas. En probeer ook eens een heerlijke schapenkaas en een geitenkaas.
Is die in Nederland een beetje makelijk te verkrijgen?
snijderdonderdag 21 december 2006 @ 20:21
voorbeelden van lekkere kazen:

rocquefort
rauwmelkse camembert/brie
roodschimmelkaas zoals een livarot
goede oude goudse (boeren)kaas
vacherin
evt. geitenkaas

en voilà , je hebt een mooie kaasplank

serveren met druiven/walnoten/pistaches en gewoon een goede fles rode wijn
Erosjuhhhdonderdag 21 december 2006 @ 20:35
quote:
Op woensdag 20 december 2006 23:30 schreef Blue-eyes het volgende:
Bij een restaurant krijg je er vaak druiven, partjes appel en noten bij.
Ook het oog wil wat, koop van die uitsteekvormpjes zodat je de kaasjes in bepaalde vormen kunt serveren.
Vergeet ook de stokbrood en/of toast niet.
vergeet het brood niet
Pilootjedonderdag 21 december 2006 @ 21:01
Als je het echt culinair wilt aanpakken ( moet je gezelschap ook wel een beetje culinaire liefhebbers bevatten ) Vraag je specialist dan niet gewoon om lekkere kazen, maar stel samen met je kaasboer een pateau samen. De bedoeling van een plateau is eigenlijk om de kazen in een bepaalde volgorde te eten, je begint dan bij een licht kaas. Bijvoorbeeld een roomkaas als mon chou, en je kan dan eindigen met een redelijk stevige kaas ( kwa smaak uiteraard ) als.. nou noem is wat... port salute, roque fort, munster ?
Het is leuk om tussendoor wat dingetjes te serveren die je smaak wat opfrissen. Bijvoorbeeld wat fruit zoals druiven, maar ook rauwe groenten als stengeltjes bleekselderij ( Even schillel, en dan en julienne snijden ) Brood doet het altijd perfect bij kaas, vooral met van die nootjes, pitjes, vruchtjes er in. Bij een goede bakker hebben ze soms van die kleine bake-off broodjes met allerlei garnituur er in, die kun je in plakken er bij serveren. Tenzei er iemand tussen zit die geen kazen lust zou ik geen kruidenboter serveren. De knoflook hierin is veels te sterk, het is zonde als je dan je dure kazen niet meer proeft.

Wat is duur, tsja bij de kaas specialist hoeft het niet zo gek duur te zijn, maar reken voor een stuk kaas al snel een bedrag rond de 8 euro. Dus als je dan 10 soorten hebt ben je al snel hard op weg naar die 3 cijfers. Natuurlijk heb je ook wat goedkopere kazen.
Erosjuhhhdonderdag 21 december 2006 @ 21:05
molenbrood wordt veel gebruikt bij ons op schoo lervoor, ook met allemaal pitten etc erin, staat leuk en scheur je makkelijk af.

en rypenaer erin
Pilootjedonderdag 21 december 2006 @ 21:14
rypenaer VSOP mag idd niet ontbreken, die vind ik zo lekker.

Trouwens niet al die kaasjes aan stukken snijden hoor, gewoon heel serveren met een goed kaasmes er bij.
golfervrijdag 22 december 2006 @ 00:44
En als je echt geholpen wilt worden door een echt deskundige kaaszaak en de door de meeste goede koks gebruikte kaaszaak van Nederland, dan ga je even bij ons om de hoek naar
l'Amuse in Santpoort
kabouter.mutsvrijdag 22 december 2006 @ 11:07
Ja geweldige zaak !!
Bluesvrijdag 22 december 2006 @ 11:37
Ik moet er nog steeds naartoe
sangervrijdag 22 december 2006 @ 12:03
quote:
Op vrijdag 22 december 2006 00:44 schreef golfer het volgende:
En als je echt geholpen wilt worden door een echt deskundige kaaszaak en de door de meeste goede koks gebruikte kaaszaak van Nederland, dan ga je even bij ons om de hoek naar
l'Amuse in Santpoort
Das lekker in de buurt zeg!

Eigenlijk is het beste om van alle soorten kaas er 1 te nemen. Dus een brie, danish blue, jonge kaas, oude kaas. Dan heb je de meeste kans dat er altijd wel iets tussenzit wat iedereen lust. Ook een lekkere is mozzarella.
kabouter.mutsvrijdag 22 december 2006 @ 12:32
[quote]Op vrijdag 22 december 2006 11:37 schreef Bluezz het volgende:
Ik moet er nog steeds naartoe
[/quote

Randweg af en je bent er.
Is wel erg druk zo voor de kerst.
Ik moet er ook nog heen........morgen.
kabouter.mutsvrijdag 22 december 2006 @ 12:33


[ Bericht 100% gewijzigd door kabouter.muts op 22-12-2006 12:34:03 ]
_Henry_vrijdag 22 december 2006 @ 14:28
quote:
Op donderdag 21 december 2006 21:01 schreef Pilootje het volgende:
Wat is duur, tsja bij de kaas specialist hoeft het niet zo gek duur te zijn, maar reken voor een stuk kaas al snel een bedrag rond de 8 euro. Dus als je dan 10 soorten hebt ben je al snel hard op weg naar die 3 cijfers. Natuurlijk heb je ook wat goedkopere kazen.
10 stukken kaas eten na een heel kerstdiner lijkt mij persoonlijk nogel veel eigenlijk zou het toch wat minder overdreven doen.

Je kunt trouwens de kaasplank afstemmen op het hoofdgerecht. Bijvoorbeeld als je een pittig hoofdgerecht hebt gehad dan zullen lichte kazen snel flauw smaken.
Pikkebaasvrijdag 22 december 2006 @ 17:11
quote:
Op donderdag 21 december 2006 20:07 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Is die in Nederland een beetje makelijk te verkrijgen?
De PX ? Is nog geen tientje bij de Gall&Gall.
Doffyvrijdag 22 december 2006 @ 18:02
Ok, net een sessie gehad bij mijn lokale kaastent. De keuze is gevallen op, in volgorde:

- Brie de Melun
- Langres
- Tomette au cendre
- Shropshire blue
- Reypenaer VSOP

Nu nog even wat mooie side-dingetjes scoren, zoals wat noten en wat fruit, en mooi pitjesbrood erbij. En wat moois erbij te drinken. Zo'n Pedro Ximinez is mss wel een hele goeie optie, maar ik sta nog steeds open voor andere ideeen - de rest haal ik morgen. Eens even uitgebreid mijn favo slijter uithoren.

Iedereen enorm bedankt tot zover
Doffyzondag 24 december 2006 @ 12:59
Erbij heb ik aangeschaft een port, een Krohn colheita 1996. Verder laat ik het plankje begeleid gaan van verse walnoten en rode druiven, samen met dunne sneetjes ter plekke afgebakken bruin brood met noten en zaden.

Volgens mij wordt het wel wat
Pikkebaasdinsdag 26 december 2006 @ 10:42
Klinkt goed, mijn complimenten. Je hebt het zowieso al heel leuk gemaakt door jezelf er in te verdiepen. Het wordt vast een succes !!
Casparovvvdinsdag 26 december 2006 @ 11:17
quote:
Op donderdag 21 december 2006 21:01 schreef Pilootje het volgende:
De bedoeling van een plateau is eigenlijk om de kazen in een bepaalde volgorde te eten, je begint dan bij een licht kaas. Bijvoorbeeld een roomkaas als mon chou
Monchou doe je door de taart of stop je in dadels, maar ik zou het nooit van mijn leven op een kaasplank leggen. Het is een naturel roomkaas zonder smaak.
quote:
, en je kan dan eindigen met een redelijk stevige kaas ( kwa smaak uiteraard ) als.. nou noem is wat... port salute, roque fort, munster ?
Je noemt nu twee uitersten van een kaasplank. Roquefort (de papillon) is inderdaad een goede stevige kaas, erg lekker in combinatie met een zwaar brood met vruchtjes (stevig/zout-zoet), maar port salut zou ik absoluut niet mee eindigen, eerder mee beginnen. Het is een zachte roodbacteriekaas, zowel zacht van structuur als smaak. Had je moeten weten als je dit soort advies geeft.
quote:
Wat is duur, tsja bij de kaas specialist hoeft het niet zo gek duur te zijn, maar reken voor een stuk kaas al snel een bedrag rond de 8 euro. Dus als je dan 10 soorten hebt ben je al snel hard op weg naar die 3 cijfers. Natuurlijk heb je ook wat goedkopere kazen.
Dan reken jij op hele grote stukken. Als TS 10 stukken kaas van 8 euro had gekocht had hij genoeg gehad voor 30 personen. Daarnaast vind ik 10 soorten veel te uitgebreid, aangezien je dan minstens 2 soorten per kaasfamilie hebt. Zo verdwijnt het onderscheid en zullen er enkele soorten blijven liggen. Als ik iemand adviseer gaat die persoon met hooguit 6 soorten naar huis, ik denk dat TS het prima heeft aangepakt met 5 soorten, wit/rood/blauw, geit en een harde kaas. Dat is eigenlijk redelijk compleet, hoewel je het natuurlijk gekker kan maken. Ben benieuwd wat de familie er van vond.
Nembrionicdonderdag 28 december 2006 @ 07:26
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 11:17 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Monchou doe je door de taart of stop je in dadels, maar ik zou het nooit van mijn leven op een kaasplank leggen. Het is een naturel roomkaas zonder smaak.
[..]

Je noemt nu twee uitersten van een kaasplank. Roquefort (de papillon) is inderdaad een goede stevige kaas, erg lekker in combinatie met een zwaar brood met vruchtjes (stevig/zout-zoet), maar port salut zou ik absoluut niet mee eindigen, eerder mee beginnen. Het is een zachte roodbacteriekaas, zowel zacht van structuur als smaak. Had je moeten weten als je dit soort advies geeft.
[..]

Dan reken jij op hele grote stukken. Als TS 10 stukken kaas van 8 euro had gekocht had hij genoeg gehad voor 30 personen. Daarnaast vind ik 10 soorten veel te uitgebreid, aangezien je dan minstens 2 soorten per kaasfamilie hebt. Zo verdwijnt het onderscheid en zullen er enkele soorten blijven liggen. Als ik iemand adviseer gaat die persoon met hooguit 6 soorten naar huis, ik denk dat TS het prima heeft aangepakt met 5 soorten, wit/rood/blauw, geit en een harde kaas. Dat is eigenlijk redelijk compleet, hoewel je het natuurlijk gekker kan maken. Ben benieuwd wat de familie er van vond.
Als jij nou eens een lekker bierplankje kan samenstellen voor 3 personen...dan kom ik in je zaak langs
Casparovvvdonderdag 28 december 2006 @ 12:44
quote:
Op donderdag 28 december 2006 07:26 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Als jij nou eens een lekker bierplankje kan samenstellen voor 3 personen...dan kom ik in je zaak langs
Met bier erbij, of alleen kaasjes passend bij bier?

We hebben ook bierkazen als Trappist of Chimay a la bière
We kunnen je wel helpen, er is altijd wel iemand die er verstand van heeft.
Nembrionicdonderdag 28 december 2006 @ 14:32
quote:
Op donderdag 28 december 2006 12:44 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Met bier erbij, of alleen kaasjes passend bij bier?

We hebben ook bierkazen als Trappist of Chimay a la bière
We kunnen je wel helpen, er is altijd wel iemand die er verstand van heeft.
Kaasjes passend bij bier. Het bier kies ik zelf
Ashramdonderdag 28 december 2006 @ 16:45
Ik ben al ERG blij met rauwe Stilton met/zonder port, wat Danish Blue.
Kimskedonderdag 28 december 2006 @ 21:25
en en en..?
SHEdonderdag 28 december 2006 @ 21:29
tvp

Yum! Goede adviezen Casparov!
Casparovvvvrijdag 29 december 2006 @ 11:28
quote:
Op donderdag 28 december 2006 21:29 schreef SHE het volgende:
tvp

Yum! Goede adviezen Casparov!
Anders nog iets?
_The_General_vrijdag 29 december 2006 @ 11:31
Ik heb het het liefst op zijn Engels. Een goede Stilton Cheese, met zoute biscuits en een goede Port.

Bij Stilton hoort trouwens Port. Tijdens Kerstmis wordt er traditioneel een fles port ondersteboven in de grote hele kaas geplaatst, waarna de smaak van de port zich circa drie weken vermengt met die van de kaas.
Casparovvvvrijdag 29 december 2006 @ 11:48
quote:
Op vrijdag 29 december 2006 11:31 schreef _The_General_ het volgende:
Ik heb het het liefst op zijn Engels. Een goede Stilton Cheese, met zoute biscuits en een goede Port.

Bij Stilton hoort trouwens Port. Tijdens Kerstmis wordt er traditioneel een fles port ondersteboven in de grote hele kaas geplaatst, waarna de smaak van de port zich circa drie weken vermengt met die van de kaas.
We hebben het dit jaar ook met Whiskey gedaan. Dat was geen stilton maar een Gloucester, smaak van de kaas an sich komt redelijk overeen , was een leuk experiment.

We hebben nu ook een andere methode gevonden, namelijk een stilton horizontaal in een stuk of 5-7 plakken snijden, elke plak in een grote vacuumzak, een scheut port erbij en in de vacuummachine. 20 seconden later heb je hetzelfde resultaat als drie weken laten trekken. Het is minder ambachtelijk, dus je zult de flessen toch nog elk jaar ondersteboven zien staan, maar als je te kort komt is dit een fijne en snelle oplossing.

Andere goede Engelse kazen zijn five counties, farmhouse cheddar en zoals ik al zei, gloucester. Helaas vind ik die cheddar soorten niet te eten, maar de liefhebber kan er zijn hart mee ophalen.
Lienekienvrijdag 29 december 2006 @ 11:52
Wensleydale, ken je dat?
Casparovvvvrijdag 29 december 2006 @ 11:57
Ik verkoop 'm niet, maar volgens mij is het een zachte gepasteuriseerde koemelkkaas. Wensleydale is ook de naam van een schapenras, dus misschien dat ze er ook schapenmelk voor gebruiken?
Lienekienvrijdag 29 december 2006 @ 12:04
't Is volgens mij van koeienmelk gemaakt. Ik ben er nieuwsgierig naar.
Casparovvvvrijdag 29 december 2006 @ 13:09
Is wel wat op internet over te vinden denk ik.

http://www.food-info.net/nl/dairy/wensleydale.htm
Doffyvrijdag 29 december 2006 @ 23:08
Het was een succes

Met name de Brie de Melun, de Shropshire en de Reypenaer gooiden hoge ogen, zeker in combinatie met de inderdaad bijzonder aangename port. Het warme brood, de walnoten en de druiven waren er een prima combinatie bij, al kan ik me indenken dat iets hartigs (de genoemde selderij bijv.) er bij al dat zoets er voor de afwisseling ook smakelijk bij zou zijn geweest.

Dank allen voor het meedenken