quote:
De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft de omstreden islamkenner Tariq Ramadan als gasthoogleraar aangesteld om een 'brug te slaan tussen de verschillende culturen'.
Islamoloog en arabist Tariq Ramadan pleit voor een Europese islam
De gemeente Rotterdam trekt 200.000 euro per jaar uit voor het gasthoogleraarschap, dat na twee jaar kan worden verlengd, zo maakte wethouder Orhan Kaya van Participatie (GroenLinks) vandaag bekend.
Terrorisme
Tariq Ramadan gaat een bijdrage leveren aan het onderzoek naar 'burgerschap en identiteit', en naar 'integratie en multiculturaliteit'. De Zwitser van Egyptische afkomst schrijft en spreekt veel over de islamitische gemeenschappen in Europa. Moslims in Europa kunnen trouw blijven aan hun geloof, en tegelijkertijd aan hun nieuwe vaderland, vindt Ramadan.
Daarvoor zou een nieuwe, Europese islam moet worden opgezet, want om te kunnen integreren moeten Europese moslims niet hun religie overboord zetten. Ramadan beschouwt de islam juist als 'tegengif' voor de Europese secularisatie.
Ook verzet hij zich er sterk tegen dat terrorisme gelijk wordt geschakeld aan de islam. Er zijn, betoogt Ramadan, ook miljoenen moslims die opbouwend werk in Europa doen.
'Zionist'
Alhoewel de islamkenner moslimterrorisme afwijst, geldt hij toch als omstreden. In september 2006 weigerde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hem een visum te verstrekken, omdat hij geld had gedoneerd aan twee organisaties die geld inzamelen voor de Palestijnse terreurorganisatie Hamas.
Ook verzette Ramadan zich tegen de Amerikaanse inval in Irak met het argument dat Amerika zo Israël wilde beschermen, en noemde hij de Amerikaanse vice-minister van Defensie Paul Wolfowitz daarom een 'zionist'.
Met het Nederlandse islamdebat is de Zwitser ook al bekend: tijdens een conferentie over de toekomst van Europa in Zweden in juni van dit jaar kwam hij hard in aanvaring met Ayaan Hirsi Ali: hij verweet Hirsi Ali toen geen andere mentaliteit bij moslims te willen bewerkstelligen, maar alleen het westerse publiek een plezier te willen doen.
Ik begrijp werkelijk niet, dat gemeenschapsgeld wordt gespendeerd aan een omstreden persoon als Tariq Ramadan voor deze leerstoel.
De intrekking van het visum is door eerdere berichtgeving verklaard dat het te maken zou hebben met de Muslim Brotherhood-connectie. Een televisiedebat op France 2 waartoe Ramadan in november 2003 werd uitgenodigd door Nicolas Sarkozy, Frans minister van Binnenlandse Zaken, versterkte zijn reputatie als wolf-in-schaapskleren. In de uitzending weigerde hij steniging van overspelige vrouwen te veroordelen (om zijn radicale achterban niet te bruuskeren) en ook het vermeende antisemitisme kwam uitgebreid aan de orde. In de privésfeer is bekend dat de Franse echtgenote van Ramadan zich pas ná het huwelijk tot de islam heeft bekeerd, en dat ze, de sharia volgend, inmiddels een sluier draagt.
De Franse Midden-Oostendeskundige Antoine Sfeir heeft publiekelijk de invloed verbonden die door de lezingen van Ramadan in banlieues van Lyon wordt uitgeoefend met de buitengewone stroom van jonge moslimmensen uit het gebied van Lyon naar Afghanistan om zich bij de krachten van al-Qaeda aan te sluiten. Zijn favoriete voorkeur van publiek zijn dan ook Franse moslims en op bezoek bij het Winternachten-festival in Den Haag (januari 2005) gaf hij ruiterlijk toe: “Uiteraard spreek ik dan anders. Die jongeren spreken ook een andere taal dan u hier. Als ik ze op intellectuele toon zou toespreken komen ze niet luisteren”.
Overigens, M. Ramadan vervolgde Antoine Sfeir wegens de openbare verklaringen van de laatstgenoemden met deze inhoud in het tijdschrift Lyon Mag - en hij verloor. Het Hof van Beroep van Lyon vond in haar besluit van 22 mei 2003, dat sprekers in het publieke debat zoals Tariq Ramadan „een invloed op jonge islamisten kunnen hebben en een factor van aansporing vormen die hen kon ertoe brengen om zich bij de aanhangers van hevige maatregelen aan te sluiten."
Tariq Ramadan is ook betrapt op het openlijk liegen. In een interview dat hij gaf in november 2003 op de Franse radio Beur FM identificeerde hij zich als een strikt belijdende salafist en claimde voor een salafistische hervormingsbeweging te zijn. Slechts vier maanden later bij een colloquium van Unesco werd hij uitgedaagd door een prominente verdediger van de liberale islam. Ramadan zou protesteren:”Ik ben geen salafist! “Salafisme betekent literalist en ik ben geen literalist”.
In zijn lezingen is hij ook strijdvaardig tegenstander wat betreft gemengde zwembaden en hij schroomt zich niet jonge moslimmeisjes het beoefenen van elk willekeurige sport te ontraden waarin zij het risico lopen hun lichaam te onthullen aan mannen. “Dit is niet toegestaan”, zei Ramadan in een opgenomen lezing van "The Muslim Woman".
Het is ook opmerkelijk dat terwijl M. Ramadan eist een verdediger van de integratie van moslims in de westelijke maatschappijen te zijn, in zijn lezingen hij deze integratie op de eerbied van vier pijlers van de moslimidentiteit voorwaardelijk maakt in zijn eigen vertekeningen, zoals de vaag geformuleerde “in naam van ons geloof kunnen handelen” en “volledig kunnen leven en praktiseren van onze spiritualiteit”.
Het is daarmee niet gemakkelijk te zeggen of hij de westerse maatschappijen eerbiedigt of niet.
Het zou de gemeenteraad van Rotterdam sieren wanneer zij hierover kritische vragen gaat stellen aan het college en de EUR niet enkel één (omstreden) geluid laat horen op haar universiteit.
Wafa Sufan zou ik dan als suggestie op willen werpen. Misschien zou de EUR een debat tussen beide kunnen implementeren, want een beetje hoogleraar moet met wat tegenwind alsnog in staat zijn om zijn beweringen overeind te houden, maar de intrekking van deze uitnodiging aan Tariq Ramadan lijkt me het meest wenselijk.
Bronnen:
http://www.annaqed.com/english.html http://www.lexpress.fr/in(...)ssier.asp?ida=429895 http://www.elsevier.nl/ni(...)nr/130765/index.html http://www.vpro.nl/progra(...)0843/items/21530474/ http://trans-int.blogspot(...)nt-man-of-peace.html