FOK!forum / Culinesse à gogo / Erwtensoep
piepsterdinsdag 5 december 2006 @ 12:50
Het Hollandse wintervoer bij uitstek.

Het valt me op dat steeds vaker mensen erwtensoep met een bouillonblokje maken. Een recent voorbeeld is de NRCnext kok vandaag: http://weblogs.nrc.nl/web(...)-de-sint-heeft-trec/

Naar mijn mening wordt erwtensoep alleen echt lekker als er een varkenspoot in heeft gezeten. Het recept hieronder vind ik een goed recept als basis. De hoeveelheden doe ik zelf altijd op gevoel. Hoe maken jullie erwtensoep? Wat zijn de familiegeheimen en welke bizarre ingrediënten gebruiken jullie? En wat serveren jullie erbij?
quote:
Ingrediënten:

500 gram spliterwten
1 stuk hamschijf (met bot dus) van 500 gram, spareribs, of twee varkenspootjes
100 gram ontbijtspek of zuurkoolspek aan één stuk, liefst met zwoerd
1 rookworst
2 flinke uien, grof gesnipperd
1 winterwortel 2 preien
1 knolselderie
2 aardappelen
1 bos bladselderie
peper en zout naar smaak
2 liter water om te beginnen
brood en eventueel katenspek in plakjes


Bereiding:
Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water. Ze hoeven niet te weken. Breng ruim water aan de kook, doe de erwten erin, met het de hamschijf en het spek. Breng opnieuw aan de kook, schuim af. Giet na enkele minuten het water af, en zet erwten, hamschijf en spek op met schoon water. De rookworst gaat nog niet in de pan.

Terwijl de erwten en het vlees zachtjes koken bereid je de groenten voor:
Snijd de schil van de knolselderie, schil de aardappelen, en snijd knolselderie en aardappelen in blokjes.Schil of schrap de winterwortel schoon, halveer hem in de lengte en snijd de halve wortels in plakjes (je krijgt dus halve cirkels). Snijd de preien in de lengte kruiselings in zodat je kwasten krijgt. Spoel die schoon onder de kraan, laat uitlekken, en snijd in stukken van ongeveer een halve centimeter. Doe de schoongemaakte groenten in de pan, en kook op laag vuur totdat de erwten gaar zijn (anderhalf tot drie uur, de spliterwten moeten stukkoken). Haal het vlees uit de pan, verwijder botten of botjes, en snijd het fijn. Haal het zwoerd van het spek als dat eraan zit, snijd het spek in blokjes. Doe het vlees terug in de pan. Was de bladselderie, knip de blaadjes grof met een schaar.Op het laatst wordt de rookworst in de erwtensoep verwarmd (een kwartiertje), en gaat de bladselderie erdoor. Proef, maak op smaak af met peper en zout.
De erwtensoep is nog niet dik. Zet het vuur uit, en laat de soep staan tot de volgende dag. Op dit punt kun je de soep -eenmaal afgekoeld- in porties invriezen. Als je in porties gaat invriezen kun je de rookworst bij het opwarmen in de soep doen, of je moet erop letten dat de stukken worst eerlijk over de porties zijn verdeeld!

Het afmaken van de soep. Als je een grote hoeveelheid wilt serveren kun je de erwtensoep het beste op een niet te hoog vuurverwarmen terwijl je regelmatig roert, anders krijg je een dikke verbrande zwarte koek op de bodem van je pan. Wil je kleinere hoeveelheden verwarmen, gebruik dan de magnetron.

Serveren: Snijd de rookworst in plakjes, en verdeel over de soepkommen, of roer door de soep. Geef brood bij erwtensoep. Oudere kookboeken (uit de negentiende eeuw) hebben het over geroosterd witbrood, meer recente over roggebrood, al dan niet met katenspek belegd. Gewoon stokbrood kan ook.
bron: http://www.coquinaria.nl/recepten/bouillons/erwtensoep.htm
Developersrusdinsdag 5 december 2006 @ 12:55
Hmmmmm, krijg er nu al trek van... Persoonlijk gooi ik er ook altijd varkensstaarten en oren in, but hey, that's me ;-)
piepsterdinsdag 5 december 2006 @ 13:00
Ik ga nu boodschappen doen en soep opzetten. Waar koop je staarten en oren? Slager?
Jo0Lzdinsdag 5 december 2006 @ 13:01
Snert!!!
Altijd lekker, met een boterham erbij

Jottum! Krijg er helemaal zin in
Developersrusdinsdag 5 december 2006 @ 13:03
quote:
Op dinsdag 5 december 2006 13:00 schreef piepster het volgende:
Ik ga nu boodschappen doen en soep opzetten. Waar koop je staarten en oren? Slager?
Bij een Poelier!
Maar-Tdinsdag 5 december 2006 @ 13:18
ipv rookworst kun je ook braadworst van de AH nemen, is wat minder zwaar.
Voor de rest maak ik elk jaar volgens hetzelfde recept een flinke pan vol
l3lasterdinsdag 5 december 2006 @ 13:26
erwtensoep met veeel rookworst
Maar-Tdinsdag 5 december 2006 @ 13:48
[quote]Op dinsdag 5 december 2006 13:26 schreef l3laster het volgende:
erwtensoep met veeel rookworst
Bolterdinsdag 5 december 2006 @ 14:02
Echt sinterklaasvoer! Althans was altijd een soort van traditie bij ons in de familie, heerlijk!
Salsagirldinsdag 5 december 2006 @ 14:08
Heb ik al een paar keer gegeten..thuis en bij me oma..

Blijft lekker
reclamedoosdinsdag 5 december 2006 @ 14:23
Ik heb een tijdje geleden uit voorzorg de houdbare ingredienten al in huis gehaald, om te wachten op echt erwtensoepweer. Maar het water loopt me zo in de mond dat ik denk dat ik van het weekend maar eens een lekkere pan ga maken. Jummie!
piepsterdinsdag 5 december 2006 @ 14:28
En welk recept gebruik je?
Martijn_77dinsdag 5 december 2006 @ 19:32
quote:
Op dinsdag 5 december 2006 13:18 schreef Maar-T het volgende:
ipv rookworst kun je ook braadworst van de AH nemen, is wat minder zwaar.
Voor de rest maak ik elk jaar volgens hetzelfde recept een flinke pan vol
Gewoon verse worst er in geen braadworst of rookworst
Isabeaudinsdag 5 december 2006 @ 20:00
Ik ga ook voor de verse worst

En de laatste keer dat ik zelf snert heb gemaakt vond ik het niet zo lekker
Nog maar een keer met dit recept proberen.
Againzenderdinsdag 5 december 2006 @ 20:06
quote:
Op dinsdag 5 december 2006 13:03 schreef Developersrus het volgende:

[..]

Bij een Poelier!
varkensvlees bij een poelier
Maar bij mijn slager kan je het ook gewoon kopen.

Eigenlijk geen idee wat we er in mikken, wisselt ook nogal.
Wat het vlees betreft gaat er in ieder geval een groot stuk zuurkoolspek en schouderkarbonades in.
Om het lekker stevig te krijgen voldoende aardappels en knolselderij toevoegen.

Vroeger maakten we hem zo stevig dat je de afgekoelde pan achterop de fiets kon vervoeren zonder dat het eruit klotste.
hooibaaldinsdag 5 december 2006 @ 21:11
Erwtensoep!!! Vorige week al gezocht naar een snert-topic ,maar ik kon niks vinden.

Ik heb twee winters geleden voor het eerst zelf erwtensoep gemaakt op basis van het recept van mijn oma, en die beviel goed Vorig jaar een pan snert gefabriceerd voor een groep van 22 personen. Waarschijnlijk wordt Tweede Kerstdag dit jaar Tweede Snertdag.

TeVens eerste Post in CUL.
kissadinsdag 5 december 2006 @ 23:41
quote:
Op dinsdag 5 december 2006 20:06 schreef Againzender het volgende:

[.

Vroeger maakten we hem zo stevig dat je de afgekoelde pan achterop de fiets kon vervoeren zonder dat het eruit klotste.
Zo maak ik de snert nu ook hoor
Isabeauwoensdag 6 december 2006 @ 07:37
quote:
Op dinsdag 5 december 2006 21:11 schreef hooibaal het volgende:

TeVens eerste Post in CUL.
Hoi! Nieuwelingen moeten altijd snert maken voor de mods
In ieder geval welkom

Ik denk dat ik het dit weekend maar weer ga proberen met de snert
Wat is jullie mening hier: hele erwten of spliterwten in de snert?
reclamedooswoensdag 6 december 2006 @ 08:19
quote:
Op woensdag 6 december 2006 07:37 schreef Isabeau het volgende:
Wat is jullie mening hier: hele erwten of spliterwten in de snert?
Ik gebruik eigenlijk altijd spliterwten. Ik wist niet eens dat het ook kan met gewone erwten. Daar zit toch een vliesje omheen? Of komt je dat niet meer tegen als je de erwten kapot hebt laten koken?
Liejannuhwoensdag 6 december 2006 @ 09:33
Ik gebruik altijd spliterwten. En gooi er echt geen varkenspoot in, ik word al misselijk van het idee! Wel gooi ik er karbonade in en heel veel groente.
En mijn erwtensoep is altijd ontzettend lekker!
snijderwoensdag 6 december 2006 @ 11:06
en bedankt he!

krreg zo'n zin dat ik nu een pan op het vuur heb staan.
Thoricalwoensdag 6 december 2006 @ 18:57
quote:
Op woensdag 6 december 2006 07:37 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Hoi! Nieuwelingen moeten altijd snert maken voor de mods
In ieder geval welkom

Ik denk dat ik het dit weekend maar weer ga proberen met de snert
Wat is jullie mening hier: hele erwten of spliterwten in de snert?
Naar mijn mening spliterwten, die kan je lekker tot pap koken. Bij hele erwten denk ik direct aan de Duitse variant.
Bij mij ook zonder aardappels, maar voor de rest met extra plus.
Dus met een grove rookworst en gerookt spek en hamschijf of schouder karbonades en een halve varkenspoot is ook niet weg.En niet te zuinig met de selderij. Lekker bruinbrood en spek en je komt je stoel niet meer uit.
DzjieDubdonderdag 7 december 2006 @ 11:57
Geen winterwortel erin, en meestal gebruik ik schouderkarbonade, maar verder...

Oh, en veeeeeeeel aardappel
piepsterdonderdag 7 december 2006 @ 12:43
Mijn soep is al klaar, en erg lekker geworden! Gisteren lekker een grote kom gegeten, en de rest gaat de diepvries in.
mAst3rb33rdonderdag 7 december 2006 @ 16:11
Mijn ouders doen ook altijd gehaktballetjes in de erwtensoep. Ik heb dat altijd een beetje overdreven gevonden, er zit immers genoeg vlees in, maar zij vinden dat lekker. Zijn er nog meer mensen met 'rare gewoontes' mbt erwtensoep?...
Martijn_77donderdag 7 december 2006 @ 19:00
quote:
Op donderdag 7 december 2006 16:11 schreef mAst3rb33r het volgende:
Mijn ouders doen ook altijd gehaktballetjes in de erwtensoep. Ik heb dat altijd een beetje overdreven gevonden, er zit immers genoeg vlees in, maar zij vinden dat lekker. Zijn er nog meer mensen met 'rare gewoontes' mbt erwtensoep?...
Knoflook en spekjes er door
piepsterzaterdag 17 februari 2007 @ 11:32
Jongste deelnemer wint WK snert koken
Againzondag 18 februari 2007 @ 19:44
Hmmm zooooo lekker. Maak het weleens maar lukt me nooit om het net zo lekker te krijgen als die van mijn oma. Ze kookt dan vaak ook een megapan en geeft iedereen een klein pannetje mee naar huis
Ik ga oma maar weer eens bellen
Little_Angelmaandag 19 februari 2007 @ 02:57
Ben er dol op <3
Het is echt een van de lekkerste soepen ooit .

Sterker nog: ik heb het vandaag nog op ! .
Erwtensoepmaandag 19 februari 2007 @ 02:58
Oh ik dacht een naamtopic....
Mr.Noodledonderdag 29 november 2007 @ 13:58
Het is weer tijd voor Snert met stokbrood
Mirjamdonderdag 29 november 2007 @ 15:39
Ik zoek hét recept voor erwtensoep.
Puckzzzdonderdag 29 november 2007 @ 16:19
oeh lekker!!!
Liquidootjedonderdag 29 november 2007 @ 16:20
Waar kun je eigenlijk echt lekkere erwten soep kopen, want zelf koken is niet zo'n forte van mij.
Mirjamdonderdag 29 november 2007 @ 16:21
ik zou zeggen de slager, maar de erwtensoep die ik laatst bij de slager had gehad vind ik niet zo eigenlijk
Liquidootjedonderdag 29 november 2007 @ 16:39
Serieus? Verkoopt de slager erwtensoep?
Mirjamdonderdag 29 november 2007 @ 19:43
die waar ik was wel
Daviddonderdag 29 november 2007 @ 20:48
waarom wordt erwtensoep zo geassocieerd met vlees? OK in deze recepten zit natuurlijk varkensdelen maar je kunt toch ook een gewone lekkere groentensoep maken van erwten neem ik aan?
Puckzzzvrijdag 30 november 2007 @ 07:47
quote:
Op donderdag 29 november 2007 20:48 schreef David het volgende:
waarom wordt erwtensoep zo geassocieerd met vlees? OK in deze recepten zit natuurlijk varkensdelen maar je kunt toch ook een gewone lekkere groentensoep maken van erwten neem ik aan?
via deze link
http://www.coquinaria.nl/recepten/bouillons/erwtensoep.htm
kwam ik uit bij deze.
http://www.coquinaria.nl/recepten/03.5histrecept.htm

tussen al het gewauwel staat een recept voor vegetarische erwtensoep.
gothic-blackievrijdag 30 november 2007 @ 12:51
wij hebben altijd vegetatische erwtensoep, en dan wel een rookworst erbij, vind het met vlees erin geeneens lekker.
Muckvrijdag 30 november 2007 @ 12:55
quote:
daar verder dus