abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_43575790
quote:
Op woensdag 15 november 2006 13:56 schreef Ultrawuft het volgende:

[..]

Omdat een stukje vlees van Nederlandse afkomst, ook afkomstig uit de bio industrie, gewoon kwalitatief een zeer goed lapje vlees is. Daarom is bv ossenhaas uit nederland zo'n 40 euro de kilo. Uit argentinie/brazilie zo'n 16-19 euro de kilo.
Jammer alleen dat wij in Nederland maar weinig van ons eigen vlees terugzien he.
"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
  woensdag 15 november 2006 @ 13:58:39 #127
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_43575834
quote:
Op woensdag 15 november 2006 13:56 schreef Ultrawuft het volgende:

[..]

Omdat een stukje vlees van Nederlandse afkomst, ook afkomstig uit de bio industrie, gewoon kwalitatief een zeer goed lapje vlees is. Daarom is bv ossenhaas uit nederland zo'n 40 euro de kilo. Uit argentinie/brazilie zo'n 16-19 euro de kilo.
Niet als je het vergelijkt met een goede biologische slager (althans, voor zover mijn ervaring strekt, dan).

Maar goed, blijkbaar ben je best bereid behoorlijk wat te betalen voor wat in jouw ogen lekker vlees is, het moet alleen niet te diervriendelijk tot stand zijn gekomen. Duidelijk.

V.
Ja inderdaad, V. ja.
  woensdag 15 november 2006 @ 14:36:35 #128
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_43577116
quote:
Op woensdag 15 november 2006 13:56 schreef Ultrawuft het volgende:

[..]

Omdat een stukje vlees van Nederlandse afkomst, ook afkomstig uit de bio industrie, gewoon kwalitatief een zeer goed lapje vlees is. Daarom is bv ossenhaas uit nederland zo'n 40 euro de kilo. Uit argentinie/brazilie zo'n 16-19 euro de kilo.
Ik ben het niet met je eens. Het vlees is te mager, te jong geslacht, niet goed bestorven en maar al te vaak taai
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 15 november 2006 @ 14:46:29 #129
11252 Ultrawuft
Projectfuhrer
pi_43577420
quote:
Op woensdag 15 november 2006 14:36 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik ben het niet met je eens. Het vlees is te mager, te jong geslacht, niet goed bestorven en maar al te vaak taai
Als ik het vergelijk met argentijnse ossenhaas, vind ik vaak de smaak iets beter en het is toch wel iets malser. Maar dat kan dan ook net te maken hebben met wat ik aanschaf.
pi_43587888
quote:
Op woensdag 15 november 2006 07:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En ontwikkelingslanden een inkomstenbron wegnemen?
Dat kan je idd niet zomaar even doen, neem thailand en brazilie(waar nederland veel veevoer teelt), daar kunnen toch enkele 1000-den gezinnen net aan van overleven.

Maar de prijs die ze krijgen is schrikbarend laag, naar de maatstaven van dat land, zit onder het minimum.
Die mensen blijven dus arm, netaan op de grens, bewust om ons vlees goedkoop te houden.

Je zal dus langzaam over moeten gaan, niet zo ineens van hopsa flopsa we nokken met de boel, daar zou je die landen geen plezier mee doen, daar doe je onze landen geen plezier mee, rustig aan, dan breekt het lijntje niet.

De veevoergebieden moeten voor een deel weer ingenomen worden voor andere consumptie, op de behoefte van het land gericht, dit kan met gemak, maar dan moet er niet te lang gewacht worden, anders is de grond niets meer waard, is hij al uitgeput door bv die cassave die afschuwelijk veel eist van de grond.

Een toekomst hebben die gebieden dus niet als die vraag naar veevoer zo hoog blijft, de grond wordt opgebruikt, het westen zal andere gebbieden innemen, de bevolking van het land blijft met niets zitten, ze hebben niets kunnen opbouwen door dat veevoer te telen, daarvoor krijgen ze veelste weinig ervoor, de grond is daarna niets meer waard, zal niet meer goed produceren.

Dus zo blij met dat inkomen moet je nu ook weer niet zijn....
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_43588134
quote:
Op woensdag 15 november 2006 13:56 schreef Ultrawuft het volgende:

[..]

Omdat een stukje vlees van Nederlandse afkomst, ook afkomstig uit de bio industrie, gewoon kwalitatief een zeer goed lapje vlees is. Daarom is bv ossenhaas uit nederland zo'n 40 euro de kilo. Uit argentinie/brazilie zo'n 16-19 euro de kilo.
Je eet hier zo goed als nooit nederlands vlees, maar doe je dat wel dan zit er nogsteeds antibiotica in bv, nu groeihormonen hier niet meer mogen wordt dat des te meer gebruikt omdat dat ook de groei stimuleert.

Lekker he zo'n lapje medicijn in lage dosering, helpt nergens tegen, zorgt wel dat als je antibiotica nodig hebt je mag hopen dat het nog werkt en de ziekte niet resistent is geworden.

Als je toch niet zo geeft om de prijs zoals je zelf zegt, waarom dan geen biologisch vlees, dat is dan niet echt zoveel duurder te noemen, de kwaliteit is gewoon beter, je proeft aan het vlees dat het eerlijk is
En je houdt een zuiver geweten, want het blijft ziek dat de moeder van het big dat jij oppeuzelt jaren en jaren tussen 2 stangen in mag staan, op een plek zo groot als de gemiddelde salontafel.
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
  woensdag 15 november 2006 @ 21:14:11 #132
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_43589310
quote:
Op woensdag 15 november 2006 20:49 schreef erodome het volgende:

[..]

Je eet hier zo goed als nooit nederlands vlees, maar doe je dat wel dan zit er nogsteeds antibiotica in bv, nu groeihormonen hier niet meer mogen wordt dat des te meer gebruikt omdat dat ook de groei stimuleert.
Per 2006 is bij mijn weten het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar in geheel Europa verboden.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  woensdag 15 november 2006 @ 21:21:28 #133
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_43589642
quote:
Op woensdag 15 november 2006 21:14 schreef Iblis het volgende:

[..]

Per 2006 is bij mijn weten het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar in geheel Europa verboden.
O, dan hoef je alleen nog maar het dierenleed te rationaliseren.

V.
Ja inderdaad, V. ja.
  woensdag 15 november 2006 @ 21:27:05 #134
52513 whosvegas
The Trickster
pi_43589869
Wel een lekker ding, die Marianne
Ik zou wel eens een lekkere soja burger met haar willen eten
Are you nuts??
pi_43590090
Door de huidige vleesconsumtie vernietigen wij niet allen dieren, maar ook de mens. Bijna heel Brazilië, dat 50 jaar geleden nog voor het grootste deel uit tropische regenwouden bestond staat nu vol met soyaplantages. De soya is niet bedoeld om Quornburgers en ketjap van te maken, die soya wordt gebruikt als veevoer voor ons balletje gehakt dat wij elke avond MOETEN hebben.
objectief en betrouwbaar
*O* Partij voor de Dieren in de Kamer !! *O*
pi_43590554
quote:
Op woensdag 15 november 2006 11:53 schreef Verbal het volgende:

[..]

Als jij twee keer of drie keer per week een stukje vlees eet heb je helemaal geen vleesvervangers nodig.

V.
En waar haal je dan de eiwitten vandaan? Uit een wortel? Vlees bevat 80 procent van de dagelijkse eiwitten die we innemen. Oftewel: er is een vleesvervanger nodig.

Overigens zijn wij omnivoren en behoren we dus vlees te eten. We kunnen niet zoals koeien borden vol groente naar binnen werken omdat onze darmen daar simpelweg niet voor zijn gemaakt.
pi_43590860
quote:
Op woensdag 15 november 2006 21:14 schreef Iblis het volgende:

[..]

Per 2006 is bij mijn weten het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar in geheel Europa verboden.
Tja, zelfs dan blijft nog zat over(volgens mij wordt er weer wat anders gegeven om groei te stimuleren wat net zo min goed is, maar weet niet wat zo uit mijn hoofd).

Even een "leuk" stukje neerzetten:
quote:
Gezondheid
Mensen die dagelijks veel rood vlees en vleeswaren eten lopen een sterk verhoogd risico, tot 50%, op dikke darmkanker. Het effect is al aanzienlijk bij een dagelijkse consumptie van een flinke hamburger. In Nederland behoort darmkanker tot de top 3 van meest voorkomende, evenals de meest dodelijke, vormen van kanker.

Veel vleessoorten zoals verse worst, spek en gehakt bevatten grote hoeveelheden verzadigd vet. Verzadigd vet leidt tot dichtslibben van de bloedvaten met als gevolg hart -en vaatziekten.Hart -en vaatziekten zijn in Nederland doodsoorzaak nummer één, met bijna 50.000 sterfgevallen per jaar. U kunt dus ook uw eigen gezondheid beschermen door minder vlees te eten.

Ook Diabetes II, nierziekte en reuma worden door veel onderzoeken in verband gebracht met het consumeren van grote hoeveelheden vlees.
http://www.cancer.org/doc(...)_to_Colon_Cancer.asp
Engelse link met wat meer info erover, de moeite waard om te lezen....

Ander weetje, grappig om te weten gewoon:
quote:
Tussen 1950 en 2000 verdubbelde de wereldbevolking van 2,7 naar 6 miljard mensen, maar de vleesproductie vijfvoudigde van 45 naar 233 miljard kilo per jaar. In 2050 verwacht de FAO 9 miljard mensen en een vleesproductie rond 450 miljard kilo per jaar.
Om even aan te geven hoe belachelijk groot de vleesindustrie en en waarom het echt best een beetje minder kan....

Oh ja, voor degene die het had over soja als vleesvervanger en dat dat zoveel regenwoud koste, zo'n 80% van de soja productie vindt plaats voor veevoer, niet voor menselijke consumptie.
Zie bv deze factsheet: http://pdftohtml.markoer.(...)de_bio-industrie.pdf

En over de vermeende gezondheid van vlees dan nog even dit:
quote:
5 mei 2006
Mineralen in vlees en melk dramatisch gedaald

De hoeveelheid calcium, magnesium en ijzer in melk en vlees is in de afgelopen 60 jaar dramatisch gedaald. Tot deze conclusie kwam dr. David Thomas, voedingsdeskundige uit Engeland. Voor zijn onderzoek legde hij de tabellen in de officiële Britse The Composition of Foods van 1940 en 2002 naast elkaar. Hieruit bleek dat de hoeveelheid ijzer in een biefstuk met 55% was gedaald. De hoeveelheid magnesium was met 7% afgenomen.

Niet in ieder soort vlees zit evenveel ijzer maar wanneer 15 verschillende soorten samen werden genomen dan was de daling van het ijzergehalte gemiddeld nog altijd 47%. Ook in melk werden dramatische dalingen gevonden. De hoeveelheid ijzer was met meer dan 60% gedaald. Voor room en acht verschillende kazen was dit ruim 50%. De calciumafname in melk viel mee. Deze was slechts 2%. Daarentegen verloor het wel 21% van zijn magnesium. De Cheddar, een bekende Engelse kaas, verloor 9% calcium, 38% magnesium en 47% ijzer. De Italiaanse parmezaanse kaas spande de kroon. Magnesium daalde met maar liefst 70% en het ijzer was compleet verdwenen.

De verklaringen voor al deze verschillen waren zeer uiteenlopend. Leo Bertozzi, de directeur van de Italiaanse parmezaanindustrie, was toch wel enigszins verbaasd over de uitkomst. De productiemethode was niet veranderd maar de melk natuurlijk wel. Vandaag de dag produceren koeien veel meer liters dan 60 jaar geleden. Ook het voer is veranderd. Tegenwoordig krijgen ze naast hooi ook granen en soja. Judith Bryans van de Diary Council gelooft niet dat veranderingen in de veehouderij de reden kan zijn dat er een zodanig groot verschil wordt gevonden. Volgens haar is het waarschijnlijker dat de verbeterde bepalingsmethoden de oorzaak zijn.

Ook Mike Attenborough van The Meat and Livestock Commission houdt de verbeterde testmethoden verantwoordelijk voor de gevonden resultaten. De onderzoeker hield de intensieve landbouw en veehouderij en de industriële productie verantwoordelijk.

Bron: Ortho Institute
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_43590912
quote:
Op woensdag 15 november 2006 21:40 schreef kippevleugel het volgende:

[..]

En waar haal je dan de eiwitten vandaan? Uit een wortel? Vlees bevat 80 procent van de dagelijkse eiwitten die we innemen. Oftewel: er is een vleesvervanger nodig.
Een mens heeft geen vlees nodig. Ik ben vrijwel geheel vegetarisch en ik ben nooit ziek. De overheden houden om economische redenen stil wat zij en veel mensen al lang weten: vlees en zuivel zijn de oorzaak van kanker en hart- en vaatziekten waar een derde van de bevolking aan zal sterven. Om dit te compenseren willen alle partijen de kinderbijslag verhogen zodat de mensheid niet uitsterft aan dierconsumptie.
objectief en betrouwbaar
*O* Partij voor de Dieren in de Kamer !! *O*
pi_43591023
quote:
Op woensdag 15 november 2006 21:47 schreef kansloze_dertiger het volgende:

[..]

Een mens heeft geen vlees nodig. Ik ben vrijwel geheel vegetarisch en ik ben nooit ziek. De overheden houden om economische redenen stil wat zij en veel mensen al lang weten: vlees en zuivel zijn de oorzaak van kanker en hart- en vaatziekten wat een derde van de bevolking aan zal sterven. Om dit te compenseren willen alle partijen de kinderbijslag verhogen zodat de mensheid niet uitsterft aan dierconsumptie.
We hebben het idd niet nodig maar dan hebben we wel vervangers nodig.
pi_43591057
quote:
Op woensdag 15 november 2006 21:40 schreef kippevleugel het volgende:

[..]

En waar haal je dan de eiwitten vandaan? Uit een wortel? Vlees bevat 80 procent van de dagelijkse eiwitten die we innemen. Oftewel: er is een vleesvervanger nodig.

Overigens zijn wij omnivoren en behoren we dus vlees te eten. We kunnen niet zoals koeien borden vol groente naar binnen werken omdat onze darmen daar simpelweg niet voor zijn gemaakt.
Dit is NIET waar, meer dan 100 gram vlees per dag is SLECHT voor je, dagelijks vlees is totaal niet nodig en was voor de 2de wereldoorlog ook totaal niet aan de orde, eeuwen en eeuwen hebben mensen het dus gedaan met veel en veel minder vlees dan nu.

In andere voeding zit genoeg om aan je dagelijkse behoeften te komen, meer dan zat, je kan zelfs zonder vervangers overstappen naar geen vlees(niet veganistisch, vegetarisch), dat kan zonder je gezondheid enige schade aan te doen, zonder ook maar iets tekort te komen.

Vlees is veel minder noodzakelijk dan de meeste mensen denken, geeft minder goede dingen dan je denkt en een stuk meer slechte dingen dan je denkt, nogmaals, meer dan 100 gram per dag is bewezen slecht voor de gezondheid in vrij serieuse mate....

2 a 3 keer per week een matig lapje vlees is meer dan voldoende, het kan zonder dus ook in princiepe, maar met een paar kleine lapjes vlees per week voldoe je in ruime mate aan welke behoefte dan ook.
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_43591214
quote:
Op woensdag 15 november 2006 21:49 schreef kippevleugel het volgende:

[..]

We hebben het idd niet nodig maar dan hebben we wel vervangers nodig.
NOPE!!!!!

Je hebt een gevarieert dieet nodig, maar dat heb je ook nodig met vlees....
Maar niemand heeft het over helemaal ophouden met vlees, 2 a 3 keer per week een lapje vlees is meer dan zat.
quote:
Vegetariërs

Ongeveer 750.000 mensen in Nederland zijn vegetariër. Bovendien groeit het aantal 'vleesverlaters' snel; in 2002 waren er al een paar miljoen mensen die 1 of meerdere dagen per week geen vlees meer aten. Ook Hare Majesteit behoort tot deze groep. Volgens het blad Sla! eet koningin Beatrix elke woensdag zonder vlees. Woensdag is geen gehaktdag, op Huis ten Bosch. Eten zonder vlees is ook gezonder. Uit wetenschappelijk onderzoek komt steeds weer naar voren dat een voedselpakket zonder vlees alle noodzakelijke voedingsstoffen kan bieden die de mens nodig heeft. Met een gevarieerde vegetarische maaltijd krijgt iedereen voldoende eiwitten, ijzer e.a. mineralen en vitaminen binnen. De kans op ziekten zoals hart- en vaatziektes en darmkanker nemen aanzienlijk af door het weglaten van vlees uit de maaltijd. Zelfs de Nederlandse Gezondheidsraad wil op vlees de waarschuwing dat het de gezondheid kan schaden vanwege bacteriële infecties. Dergelijke gezondheidswaarschuwingen zie je tot nu toe alleen nog op sigaretten.
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_43591269
quote:
Op woensdag 15 november 2006 21:49 schreef kippevleugel het volgende:

[..]

We hebben het idd niet nodig maar dan hebben we wel vervangers nodig.
Ik neem 1 calciumtablet als vervanger voor zuivel. Voor vlees heb ik eigenlijk geen vervanger (ik eet wel eieren en soms vis). Voedingssupplementen kunnen ook schadelijk zijn. Van een beetje tekort aan mineralen en vitaminen ben je een beetje minder engergiek, een teveel moet via de nieren, darmen en lever weer worden afgevoerd, waar die organen weer schade van oplopen.
objectief en betrouwbaar
*O* Partij voor de Dieren in de Kamer !! *O*
pi_43591537
quote:
Op woensdag 15 november 2006 21:50 schreef erodome het volgende:

[..]

Dit is NIET waar, meer dan 100 gram vlees per dag is SLECHT voor je, dagelijks vlees is totaal niet nodig en was voor de 2de wereldoorlog ook totaal niet aan de orde, eeuwen en eeuwen hebben mensen het dus gedaan met veel en veel minder vlees dan nu.

In andere voeding zit genoeg om aan je dagelijkse behoeften te komen, meer dan zat, je kan zelfs zonder vervangers overstappen naar geen vlees(niet veganistisch, vegetarisch), dat kan zonder je gezondheid enige schade aan te doen, zonder ook maar iets tekort te komen.

Vlees is veel minder noodzakelijk dan de meeste mensen denken, geeft minder goede dingen dan je denkt en een stuk meer slechte dingen dan je denkt, nogmaals, meer dan 100 gram per dag is bewezen slecht voor de gezondheid in vrij serieuse mate....

2 a 3 keer per week een matig lapje vlees is meer dan voldoende, het kan zonder dus ook in princiepe, maar met een paar kleine lapjes vlees per week voldoe je in ruime mate aan welke behoefte dan ook.
Zoals wij vlees eten is het ongezond(bakken in vet, varkensvlees). Als wij gewoon vlees zouden eten van veel bewegende dieren zoals een kip en een vis dan is er niets ongezonds aan. Vleesetende dieren zoals grote katten hebben toch ook geen gezondheidsproblemen.

En je mag mij echt vertellen waar jij dan je dagelijkse eiwitten vandaan haalt. In groente en granen zit bar weinig eiwit en het eiwit wat erin zit is heel moeilijk om te zetten in aminozuren. Overigens is ijzer uit groentes en granen ook moeilijk op te nemen in het lichaam.

Eeuwen geleden werden we niet ouder dan 23 jaar. Een van de oorzaken daarvan was de gebrekkige voeding.

[ Bericht 0% gewijzigd door kippevleugel op 15-11-2006 22:09:14 ]
pi_43591539
quote:
Op woensdag 15 november 2006 21:54 schreef erodome het volgende:

[..]

NOPE!!!!!

Je hebt een gevarieert dieet nodig, maar dat heb je ook nodig met vlees....
Maar niemand heeft het over helemaal ophouden met vlees, 2 a 3 keer per week een lapje vlees is meer dan zat.
[..]
Cijfers zijn helemaal niet nodig. Er is een cultuuromslag nodig. Vleeseten is een gewoonte uit onverschilligheid en egoïsme. Ik probeer al tien jaar lang mensen te overtuigen minder vlees te eten, altijd is het antwoord "ja dag, ik moet mijn stukje vlees hebben", "ik lust geen groenteburger"' etc
Ik bespreek dit zefs op zeer pijnlijke momenten, zoals op het moment dat weer iemand in de omgeving veel te jong aan kanker is overleden.
Ik geef ook nooit geld aan kankerbestrijding (of aids). Ziektes moet je voorkomen, niet genezen.
objectief en betrouwbaar
*O* Partij voor de Dieren in de Kamer !! *O*
  Donald Duck held woensdag 15 november 2006 @ 22:03:02 #145
46149 __Saviour__
Superstapelsmoor op Kristel
pi_43591612
Dieren zijn gewoon voedsel, zo simpel ligt het.
❤ Rozen zijn rood ❤
❤ Viooltjes zijn blauw ❤
❤ Kristel, ik hou van jou! ❤
  woensdag 15 november 2006 @ 22:03:31 #146
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_43591638
quote:
Op woensdag 15 november 2006 21:21 schreef Verbal het volgende:

[..]

O, dan hoef je alleen nog maar het dierenleed te rationaliseren.

V.
Dat klinkt een beetje als een steek onder water. Het was slechts ter informatie bedoeld.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
pi_43591806
quote:
Op woensdag 15 november 2006 21:55 schreef kansloze_dertiger het volgende:

[..]

Ik neem 1 calciumtablet als vervanger voor zuivel. Voor vlees heb ik eigenlijk geen vervanger (ik eet wel eieren en soms vis). Voedingssupplementen kunnen ook schadelijk zijn. Van een beetje tekort aan mineralen en vitaminen ben je een beetje minder engergiek, een teveel moet via de nieren, darmen en lever weer worden afgevoerd, waar die organen weer schade van oplopen.
Melk en calciumtabletten bevatten calcium in de carbonaat vorm. Dit neemt het lichaam heel erg slecht op. Ik drink dan ook geen melk.
pi_43592274
quote:
Op woensdag 15 november 2006 22:01 schreef kippevleugel het volgende:

[..]

Zoals wij vlees eten is het ongezond(bakken in vet, varkensvlees). Als wij gewoon vlees zouden eten van veel bewegende dieren zoals een kip en een vis dan is er niets ongezonds aan. Vleesetende dieren zoals grote katten hebben toch ook geen gezondheidsproblemen.

En je mag mij echt vertellen waar jij dan je dagelijkse eiwitten vandaan haalt. In groente en granen zit bar weinig eiwit en het eiwit wat erin zit is heel moeilijk om te zetten in aminozuren. Overigens is ijzer uit groentes en granen ook moeilijk op te nemen in het lichaam.

Eeuwen geleden werden we niet ouder dan 23 jaar. Een van de oorzaken daarvan was de gebrekkige voeding.
Vleesetende dieren zitten dan ook een klein beetje anders in elkaar he, wij zijn geen carnivoren, kunnen niet verhapstukken wat zij kunnen verhapstukken, net zo min als we op gras kunnen leven kunnen we alleen op vlees leven.

Trouwens, een carnivoor gaat ook hartstikke dood als hij alleen vlees zou eten, niet de maaginhoudt mee zou nemen, kruiden, bessen en andere plantaardige dingen zou eten, van alleen vlees(zoals wij vlees eten) krijg je wat je noemt het all meat syndrome, isse niet goed hoor...

Antwoord op je vraag:
quote:
Krijg ik wel voldoende eiwitten binnen als ik geen vlees eet?

Voldoende eiwit binnenkrijgen is geen enkel probleem als je vegetarisch eet en zelfs niet als je ook nog zuivelproducten en eieren uit je dagelijkse menu zou schrappen.

Het menselijk lichaam heeft eiwitten nodig voor de opbouw en het herstel van onder meer spieren, weefsels en afweerstoffen. Eiwitten uit de voeding zijn echter niet rechtstreeks bruikbaar voor het lichaam. Daarom worden ze eerst afgebroken tot aminozuren (zeg maar de bouwstenen waaruit eiwitten bestaan) en die worden vervolgens weer opgebouwd tot lichaamseiwit.

Er zijn zo'n 25 soorten aminozuren; de meeste kan het lichaam zelf aanmaken, maar er zijn er acht die alleen via de voeding kunnen worden opgenomen. Deze acht worden de essentiële aminozuren genoemd.

Het lichaam kan die essentiële aminozuren alleen omzetten in lichaamseiwit als ze alle acht in de juiste hoeveelheid en verhoudingen aanwezig zijn. Bij dierlijke eiwitten ligt de hoeveelheid en de verhouding van de essentiële aminozuren gunstiger dan bij plantaardige eiwitten. Voedingsdeskundigen spreken daarom van 'een hogere biologische waarde'.

Dat maakt 'dierlijk' echter beslist niet beter dan 'plantaardig'. In de eerste plaats al omdat er ook plantaardige producten zijn met een hoge biologische waarde. Sojabonen doen nauwelijks onder voor rund- of varkensvlees en ook de aardappel komt aardig in de buurt.

Bovendien kan het lichaam aminozuren uit verschillende bronnen prima combineren. Eiwitten met een lage biologische waarde worden daardoor toch goed benut. Granen bevatten bijvoorbeeld vrij weinig van het essentiële aminozuur lysine, terwijl het essentiële aminozuur methionine juist volop aanwezig is. Bij peulvruchten is de situatie precies omgekeerd: veel lysine, weinig methionine. Het lichaam combineert die twee en zo ontstaat er eiwit dat uitstekend bruikbaar is.

Het is overigens beslist niet nodig om daarom bij elke maaltijd te zoeken naar combinaties van voedingsmiddelen die elkaar aanvullen. In het darmstelsel en de bloedsomloop is een continue stroom van aminozuren aanwezig zodat een tijdelijk tekort aan een bepaald aminozuur kan worden opgevangen. Maar natuurlijk is het niet verstandig om één of meer van de essentiële aminozuren altijd te weinig te eten. De voorraad raakt een keer uitgeput. Wie redelijk gevarieerd eet, heeft op dit gebied echter niets te vrezen.
quote:
Is vegetarisch eten gezonder dan vlees eten?

Of vegetarisch eten gezonder is dan vlees eten, is een vraag waarop niet zo 1-2-3 een antwoord te geven is. In de eerste plaats omdat 'vegetarisch' een nogal ruim begrip is: elke dag patat met appelmoes uit blik is net zo goed vegetarisch als dagelijks een gevarieerd menu met verse groenten. In de tweede plaats: wat je eet, is niet het enige dat van belang is voor een goede gezondheid. Factoren als erfelijke aanleg, de hoeveelheid lichaamsbeweging, het al dan niet roken en gebruiken van alcohol of drugs, zijn minstens zo belangrijk voor het totale plaatje.

Toch heeft vegetarisch eten in z'n algemeenheid wel wat voordelen voor je gezondheid. Uit onderzoeken onder grote groepen vegetariërs blijkt dat hun manier van eten beter voldoet aan de richtlijnen voor gezonde voeding dan die van mensen die vlees eten.

Vegetariërs blijken onder andere minder (verzadigd) vet te eten en juist meer koolhydraten en voedingsvezel. Verzadigd vet (dat veel voorkomt in dierlijke producten) speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Voedingsdeskundigen raden daarom aan om verzadigd vet waar mogelijk te vervangen door onverzadigd vet (komt veel voor in plantaardige producten) of koolhydraatrijke producten (brood, aardappelen, pasta en peulvruchten bijvoorbeeld). Voedingsvezel bevordert de darmwerking en zorgt ervoor dat 'slechte' stoffen minder kans krijgen om schade in het lichaam aan te richten.


Aanbevolen (externe) links:
http://www.voedingscentrum.org/
Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over voeding en voedsel in relatie tot gezondheid en veiligheid.
http://www.eettest.nl/
Hoe gezond eet jij? Online test van het Voedingscentrum.
http://www.eatright.org/adap1197.html
Het officiële standpunt van de American Dietetic Association over vegetarisch eten.
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
  woensdag 15 november 2006 @ 22:19:19 #149
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_43592354
quote:
Op woensdag 15 november 2006 22:01 schreef kippevleugel het volgende:

[..]

Zoals wij vlees eten is het ongezond(bakken in vet, varkensvlees). Als wij gewoon vlees zouden eten van veel bewegende dieren zoals een kip en een vis dan is er niets ongezonds aan. Vleesetende dieren zoals grote katten hebben toch ook geen gezondheidsproblemen.

En je mag mij echt vertellen waar jij dan je dagelijkse eiwitten vandaan haalt. In groente en granen zit bar weinig eiwit en het eiwit wat erin zit is heel moeilijk om te zetten in aminozuren. Overigens is ijzer uit groentes en granen moeilijk op te nemen in het lichaam.
Uit onderzoek – alweer, die vermaledijde mensen ook met hun onderzoeken – is gebleken dat vegetariërs een duidelijk lager sterftecijfer lieten zien dan vleeseters. Viseters kwamen er nog iets gunstiger vanaf.

Het rapport kun je lezen in de American Journal of Clinical Nutrition

Maar ik zal vast een samenvatting hierin plakken:
quote:
Mortality from ischemic heart disease was 24% lower in vegetarians than in nonvegetarians (death rate ratio: 0.76; 95% CI: 0.62, 0.94; P < 0.01). The lower mortality from ischemic heart disease among vegetarians was greater at younger ages and was restricted to those who had followed their current diet for >5 y. Further categorization of diets showed that, in comparison with regular meat eaters, mortality from ischemic heart disease was 20% lower in occasional meat eaters, 34% lower in people who ate fish but not meat, 34% lower in lactoovovegetarians, and 26% lower in vegans.
Overigens, wat kanker betreft concludeert dit rapport:
quote:
There were no significant differences between vegetarians and nonvegetarians in mortality from cerebrovascular disease, stomach cancer, colorectal cancer, lung cancer, breast cancer, prostate cancer, or all other causes combined.
Een andere studie uit 2003 concludeert:
quote:
Current prospective cohort data from adults in North America and Europe raise the possibility that a lifestyle pattern that includes a very low meat intake is associated with greater longevity.
Het moet allemaal nog beter onderzocht worden, maar alles wijst eigenlijk alleen in de richting – mits je natuurlijk verder wel afwisselend eet (wat ook echt wel mogelijk is, zeker als je wel eieren en melkproducten neemt) – van een toegenomen levensverwachting, niet van een dalende.

Dit gecombineerd met een lagere milieubelasting (water, mestuitstoot, CO2-uitstoot) etc. lijkt het me allemaal niet heel onzinnig. Wist je trouwens dat in de Scandinavische landen waar er vrijwel geen vlees meer beschikbaar was tijdens de wereldoorlogen dit een positief effect had op de levensverwachting?

Verder, het idee dat je proteïnen moet combineren (om je acht essentiële aminozuren te krijgen) is een idee waar eigenlijk weinig tot geen onderzoek achter zit. Wel is het zo dat de opname uit plantaardig materiaal minder kan zijn, echter, voor lacto-ovo vegetariërs is er eigenlijk geen sprake van een kans op een proteïnetekort als ze eieren of melk consumeren. Ook ijzertekort is niet gangbaarder onder vegetariërs. Wat wel bij vleeseters het geval is, is dat door een proteïneoverschot de leverfunctie afneemt.

Andere zaken, zoals Vitamine B12 zijn wel risicovoller, maar dat zit b.v. ook in eieren en zuivelproducten. Kortom, het valt allemaal wel mee.

[ Bericht 0% gewijzigd door Iblis op 15-11-2006 22:21:56 (Essentiële ontkenning vergeten.) ]
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  woensdag 15 november 2006 @ 22:19:33 #150
11252 Ultrawuft
Projectfuhrer
pi_43592362
quote:
Op woensdag 15 november 2006 22:03 schreef __Saviour__ het volgende:
Dieren zijn gewoon voedsel, zo simpel ligt het.
i'm higher in the food chain, get in my belly!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')