abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
  Forum Admin zondag 5 november 2006 @ 22:03:35 #1
97069 crew  NanKing
Builak!
pi_43274685
Relgelmatig duiken er topics op zoals "Help ik heb een soa" of "Hoe gaat een soa test in z'n werk".
Om wat duidelijkheid te scheppen kun je er hier alles over vinden en je vragen stellen.

Wat is een SOA: SOA staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening, ofwel geslachtsziekten. Iedereen die onveilig vrijt, kan een SOA oplopen. Het kan weken, maanden en soms jaren duren voordat er verschijnselen optreden, maar in de tussentijd tast de ziekte je lichaam wel aan en geef je het eventueel weer door aan anderen. Sommige SOA's zijn alleen maar vervelend. Er zijn er echter ook een paar met ernstige gevolgen als ze niet bijtijds behandeld worden.

Wat zijn de meest voorkomende SOA's?
1. chlamydia (60.000)
2. Genitale wratten (25.000)
3. Herpes genitalis (12.000)
4. Gonorroe (6.000)
5. Hepatitis B (2.000)
6. Syfilis (750)
7. Hiv-infectie (700)
Overige soa's waar geen exacte cijfers van zijn;
- BacteriŽle vaginose
- Candida-infectie
- Schurft
- Schaamluis
- Trichomonas


Waar kan ik een test laten doen?
Kaartje met SOA centra in NL KLIK

Hoe gaat een soa test?
quote:
Bij een soa-test kun je op verschillende manieren worden onderzocht. Hieronder worden de drie belangrijkste onderdelen uitgelicht: bloed-, lichamelijk- en urine-onderzoek. Hoe je wordt onderzocht is afhankelijk van de eventuele klachten en de manier waarop je hebt gevreeŽn. Om je goed te kunnen onderzoeken, heeft de arts voorafgaand aan het onderzoek een gesprek met je.

Bloedonderzoek
Er wordt bloed afgenomen. Tijdens een routine onderzoek bij een soa-polikliniek wordt het bloed standaard onderzocht op aanwezigheid van syfilis en soms op hepatitis B. De hiv-test kan met hetzelfde bloed worden gedaan. Je moet daarvoor vooraf (schriftelijk) toestemming geven.

Lichamelijk onderzoek: uitstrijkjes
Een uitstrijkje wordt gemaakt uit de penis, de vagina, de anus (bij anale seks) of de keel (bij orale seks). Bij vrouwen wordt vocht van het slijmvlies van de baarmoedermond afgenomen. (Dit is een ander uitstrijkje dan het uitstrijkje op baarmoederhalskanker). Dat gebeurt met een metalen instrument: de eendenbek. De arts of verpleegkundige kan hiermee het slijmvlies van de baarmoedermond bereiken en de vagina bekijken. Het uitstrijkje doet geen pijn.
Bij mannen neemt de arts of verpleegkundige met een smal stokje vocht af uit het buitenste stukje van de plasbuis. Deze ingreep kan gevoelig zijn.
Een uitstrijkje uit de anus gebeurt met een instrument dat een klein stukje in de anus wordt aangebracht (de proctoscoop). Met het instrument wordt een afstrijkje afgenomen uit de anus en wordt de anus van binnen bekeken.
Herpes genitalis en genitale wratten zijn duidelijk aantoonbaar als de ziekte actief is, dus als er blaasjes/erosies of wratten op of rond de geslachtsdelen zitten. De arts kan de diagnose stellen door de wratten of blaasjes/erosies goed te bekijken. Als er sprake is van blaasjes of erosies op of rond de geslachtsdelen, kan de arts daaruit materiaal afnemen, om na te gaan of je herpes hebt.
Als er geen klachten of symptomen zijn die op herpes wijzen geeft een routine soa-onderzoek dus geen uitsluitsel op de vraag of je 'drager' bent van het herpes virus.

Urine-onderzoek
Met nieuwe laboratoriumtechnieken, kan steeds meer onderzoek op soa worden gedaan aan de hand van urine. De arts bekijkt het liefst je eerste (ochtend)urine. Onderzoek op chlamydia aan de hand van urine, is op dit moment voor mannen net zo betrouwbaar als een uitstrijkje. Bij vrouwen is het urineonderzoek iets minder betrouwbaar.
Denk je een soa te hebben? Raadpleeg altijd een arts een soa gaat nl. nooit vanzelf weg.

Barst los

mis je iets in de OP, kun je het altijd even aangeven in dit topic of via een TR
ijs_beer fan!
pi_43822107
Loopt nog niet echt storm he, dit topic. Om dan maar even 'mijn' topic te vervolgen (wat vanwege dit topic werd gesloten ):

Vanochtend voor het eerst een soa-test gehad. Eerst een kort algemeen gesprekje of ik klachten had, wat voor contact ik heb gehad en de reden van mijn testverzoek. Vervolgens een uitstrijkje uit de plasbuis (en gdvr, dat voelde ik ja ). Tot slot een kort gesprekje langs een verpleegkundige, waar ik snel weer weg kon omdat ik verder geen vragen had.

Daarna bloedafname, niks bijzonders. Alleen hoef je voor Hiv-test tegenwoordig blijkbaar geen schriftelijke toestemming meer te geven, ik ben gewoon op syfilis en hiv getest. De uitslag krijg ik trouwens over 2 weken (en nee, ik ga er geen topic voor openen zoals een andere fokker deed ).

Al met al valt het dus wel mee, hoewel dat uitstrijkje niet bepaald lollig was. Kon meteen een uurtje niet pissen, deed nogal zeer.
Whistler: I want peace on earth and good will toward man.
Abbott: We are the United States Government. We don't do that sort of thing.
pi_43976549
Het is deze week trouwens Take Care week:
http://schorer.nl/doelgroepen_content.asp?ID=79

Helaas zie je er niet veel van in de media, het aantal gemeldde besmettingen met HIV weer aan het stijgen is. Er zijn afgelopen jaar 950 personen besmet geraakt met HIV! En op het moment zijn er ongeveer 12.000 besmettingen met HIV bekend in Nederland. Veel te veel! Dus: VRIJ IN GODSNAAM VEILIG! (en dat geld ook voor hetero's!)
  Forum Admin dinsdag 28 november 2006 @ 22:19:05 #4
97069 crew  NanKing
Builak!
pi_43976655
Daar mag je wel een nieuw topic aanwijden hoor.
Hoe meer informatie hoe beter .
ijs_beer fan!
pi_43976987
done
pi_44035001
Vanochtend heb ik me ook voor het eerst gewaagd aan een soa-test bij de ggd soa polikliniek in amsterdam. Hier kun je je anoniem laten testen, en je hoeft je verder niet eens te legitimeren of verzekeringspapieren te laten zien. Naam en geboortedatum is voldoende. Ik kreeg een uistrijkje uit mijn baarmoeder, urinebuis, anus, keel en er werd bloed van me afgenomen voor te testen op syfilis en hiv. De hiv uitslag kreeg ik al na ongeveer een uurtje, en die was gelukkig negatief. De rest krijg ik volgende week te horen. Het viel allemaal best mee, alleen de eendenbek was best pijnlijk toen hij werd opengezet. Bij mijn anus werd gebruik gemaakt van een wattenstaafje, dus dat was pijnloos. Het dunne plastic spateltje dat mijn pisbuis inging voelde ik niet eens. De verpleegkundige zei: 'En dan ga ik nu een uitstrijkje uit je urinebuis maken'. Ik: 'WAAAAAT', zij: 'Oh, is allang gedaan hoor'. Ik voelde er vrijwel niets van terwijl ik dacht dat dat juist pijnlijk was. Maar goed, stelt geen fuck voor dus en het is gewoon beter om je gelijk te laten testen op soa's in plaats van op internet symptomen op gaan zoeken. Dat heb ik ook weleens gedaan en ik was er eventjes van overtuigd dat ik HIV had. …ťn van de hiv symptomen was namelijk: 's nachts zwetend wakker worden'....dat had ik toen wel eens, maar later ben ik erachter gekomen dat dat kwam omdat ik de verwarming op zijn hoogste stand had gezet.
pi_44056289
Ik heb deze zomer eenmalig onbeschermde seks gehad op reis. Na enkele weken begon ik een brandend gevoel te hebben na het plassen en zag m'n voorhuid ook rood en jeukte het soms. Ik was dus bang dat ik een soa ( trichomonas of chlamydia ofzo) opgelopen had. Naar de dokter geweest , bloed laten prikken en urineonderzoek gedaan, niks gevonden. Ook nog eens bij uroloog geweest, ook die vond niks. Nu na vier maand nog es voor de zekerheid (hiv enzo) bloed laten prikken en nog eens urineonderzoek. Uitslagen zijn allemaal in orde. Zou dit dan een schimmelinfectie kunnen zijn ? Ik had al eens antibiotica gehad tegen algemene infecties en toen was het een tijdje wel beter. Ambetantste is de onzekerheid dat je niet weet wat je hebt.
pi_44064784
en de huisarts kan je niet verder helpen?
vreemd dat ze niet verder kijken dan soa's... blaasontsteking kan ook vreselijk branden, maar weet niet of je daar ook een rode uitslag van krijgt..
pi_44131197
quote:
Op vrijdag 1 december 2006 20:19 schreef Nirak het volgende:
en de huisarts kan je niet verder helpen?
vreemd dat ze niet verder kijken dan soa's... blaasontsteking kan ook vreselijk branden, maar weet niet of je daar ook een rode uitslag van krijgt..
Tja, een blaasontsteking is niet zo ernstig en gaat vaak vanzelf weer over met veel water drinken. Een soa is iets anders. En doktoren moeten nou eenmaal gericht zoeken, een soa-onderzoek is tenslotte alleen maar gericht op het vaststellen of je wel of geen soa hebt. Om nou het hele lichaam binnenstebuiten te keren gaat dan wel erg ver.

Ik had ook een paar weken geleden zoiets, branderig gevoel bij het plassen, rommel uit m'n lul wat daar bij mijn weten niet uit hoorde te komen. Paniek dus, ik dacht al meteen aan een soa, ik had nl. ook een keer onbeschermd sex gehad, op een one night stand nog wel...
Afspraak gemaakt, 2 weken geleden, en toen was de pijn bij het plassen alweer veel minder. Maar goed, testje toch even gedaan. De weken daarna nergens meer last van gehad, en ik maakte me dus ook eigenlijk niet meer zoveel zorgen. Vanochtend uitslag opgehaald, en uiteraard niks aan de hand.
Dat was dus misschien toch een blaasontsteking of plasbuisontsteking o.i.d.
Mijn foto's op Flickr!
Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus
Namens Frysl‚n hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_44148107
Denk dat het van mij missch wel een schimmelinfectie (of plasbuisontsteking ?) ofzo is/was. Heb pillen gekregen tegen schimmels en ook een zalf, en de jeuk is zo goed als weg. Ook brandend gevoel is al veel beter . Hopelijk blijft het zo.
  vrijdag 8 december 2006 @ 17:13:43 #11
58321 Blind_Guardian
Lord of all Noldor
pi_44256701
Gisteren zoals gemeld de uitslag binnen gehad, en uiteraard was die negatief. Maar m'n vriendin hoeft zich dus geen zorgen te maken (en ik kan gerust aan de wip )
Whistler: I want peace on earth and good will toward man.
Abbott: We are the United States Government. We don't do that sort of thing.
  donderdag 28 december 2006 @ 01:04:28 #12
115814 Drumpie
Zie Signature.
pi_44783531
Gaat het vooral om grootste kans op soa met vrijen zonder condoom, of is de kans met beffen/pijpen ook groot?
  donderdag 28 december 2006 @ 07:14:25 #13
58321 Blind_Guardian
Lord of all Noldor
pi_44786029
Volgens mij is de kans met beffen en pijpen net zo groot, dus als je dat met iemand hebt gedaan die een soa heeft kan je maar beter een test aanvragen ja.
Whistler: I want peace on earth and good will toward man.
Abbott: We are the United States Government. We don't do that sort of thing.
pi_44796930
"volgens mij" antwoorden zijn hier niet goed genoeg.. het gaat om gezondheid. Via de website van de ggd of andere instanties die voorlichten op het gebied van veilig vrijen is voldoende info te vinden om deze vraag zeker goed te beantwoorden

van de website van de ggd:
quote:
Kun je van pijpen en likken zonder condoom een SOA oplopen?
Ja, je kunt chlamydia, gonorroe en herpes via orale seks oplopen. Chlamydia en gonorroe kunnen mensen namelijk in de keel hebben en deze via likken of pijpen overbrengen naar de geslachtsdelen. Mensen met een koortslip kunnen het herpesvirus dat hierin zit, door likken en pijpen overbrengen naar de geslachtsorganen.
Op ww.soatest.nl kun je door wat vragen te beantwoorden erachter komen of het verstandig is om een soa test te laten doen. Een soa onderzoek is kosteloos en anoniem.
  donderdag 28 december 2006 @ 16:26:29 #15
115814 Drumpie
Zie Signature.
pi_44797032
dus de kans is met pijpen en beffen ook groot, maar het komt minder vaak voor dan vrijen?
pi_44801561
quote:
Op donderdag 28 december 2006 16:26 schreef Drumpie het volgende:
dus de kans is met pijpen en beffen ook groot, maar het komt minder vaak voor dan vrijen?
De kans op hiv (aids) is groter met daadwerkelijke geslachtsgemeenschap. De kans dat je dat oploopt door te beffen of pijpen is relatief klein, maar niet uit te sluiten. Er lopen nog tal van onderzoeken om dit preciezer aan te kunnen tonen hoeveel risico je loopt bij beffen en/of pijpen.

Maar bovenstaande soa's daar loop je zowieso bij beffen en/of pijpen risico op. Een beflapje of condoom biedt dan uitkomt, maar dat vind niet iedereen prettig. Die keuze zul je dus zelf moeten maken
pi_44811884
Hiv kun je oplopen van sperma, vrij grote kans.
In vaginaal vocht zit het virus wel maar zo weinig dat je geen risico loopt. Tenzij je een liter opdrinkt maar dat gaat niet lukken denk ik
Trotse mamma :)
pi_44812055
quote:
Op donderdag 28 december 2006 07:14 schreef Blind_Guardian het volgende:
Volgens mij is de kans met beffen en pijpen net zo groot, dus als je dat met iemand hebt gedaan die een soa heeft kan je maar beter een test aanvragen ja.
Nee.

Pijpen: Chlamydia, Herpes, Genitale wratten, Syfilis, HIV en Gonorree.

Beffen: Herpes en Syfilis
Trotse mamma :)
pi_44812095
Overigens kun je wratten ook oplopen zonder sex maar door je bvb met dezelfde handdoek af te drogen. Dus hij zijn pielemuis en jij daarna je fiep/pielemuis.
Trotse mamma :)
  dinsdag 9 januari 2007 @ 17:40:54 #20
39838 spenky
ja, zit je dan
pi_45183399
hoi ik heb het laatst onveilig gedaan met mn vriendin.. en dat is mis 2 dagen geleden.. maar ik heb nu nogal jeuk aan me piemelus.. verder niet echt iets te zien ofzo..

wat denken jullie ?
Wie niet waagt doet niet...
Fotoboekje
:)
  dinsdag 9 januari 2007 @ 18:03:34 #21
56347 Faithz
ADHD Fokker
pi_45184196
Dat je eens in bad moet gaan
Trotse mamma :)
  dinsdag 9 januari 2007 @ 18:04:35 #22
39838 spenky
ja, zit je dan
pi_45184225
quote:
Op dinsdag 9 januari 2007 18:03 schreef Faithz het volgende:
Dat je eens in bad moet gaan
ik heb toevallig gister in bad gezeten..
maar het is denken jullie geen soa ?
Wie niet waagt doet niet...
Fotoboekje
:)
  vrijdag 2 februari 2007 @ 21:21:53 #23
120647 BadKeukenTegel
Heer ende Meester
pi_45926146
quote:
Op dinsdag 9 januari 2007 18:04 schreef spenky het volgende:

[..]

ik heb toevallig gister in bad gezeten..
maar het is denken jullie geen soa ?
Is ie al afgestorven?
Al sterven er miljoenen kleine Afrikaantjes van de dorst, ik loop tenminste rond met een puik merk op m'n borst.
pi_45927251
Candida en BacteriŽle vaginose zijn GEEN soa's. Staat zelfs meteen in de eerste zin als je die woorden aanklikt. Het is zelfs niet eens 100% zeker of je elkaar ermee kan besmetten of niet.
"Why does being a librarian make her even hotter?"
"They're keepers of knowledge. She holds the answers to all of our questions..."
pi_45986024
quote:
Op dinsdag 9 januari 2007 18:04 schreef spenky het volgende:

[..]

ik heb toevallig gister in bad gezeten..
maar het is denken jullie geen soa ?
tja, als je alleen jeuk hebt kan het vanalles zijn... Geen andere verschijnselen naast de jeuk? rode huid, vlekjes, afscheiding?
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')