In een in China gemaakte elektrische Ferrari Napoli bak je nooit en te nimmer een goede pizza. Het is net als een taart bakken in een magnetron. Gaar zal hij vast worden maar smaken, ho maar.
Er is maar één manier om een pizza op de juiste wijze te bakken en dat is in een houtgestookte oven die gemaakt is van de juiste klei en nog belangrijker de juiste vorm heeft. Ook de slechts 60Kg wegende metalen Pizza Jolly is geen fatsoenlijke oven al is hij houtgestookt. Hij is veel te klein, heeft geen goede airflow en kan door zijn lage gewicht nooit genoeg warmte vasthouden.
![PZ-109_Thumb.JPG]()
Een echte pizzaoven heeft een iglo vorm en is gemaakt van speciale klei. Door het vuur in de oven wordt koude lucht aangezogen dat over de vloer van de oven naar achteren gezogen wordt. Daar wordt de lucht opgewarmd en verlaat de warme lucht via de koepel door de schoorsteen de oven. De pizza in de oven wordt zo gekoeld door de koude lucht en van onder door de warme steen waarop hij ligt verwarmd. De ovenvloer kan wel tot 600 °C warm worden. Een pizza bak je hiermee in ongeveer een minuutje. Op deze hoge temperatuur wordt het vocht in het nog zachte deeg in enkele seconden omgezet in stoom. Zo ontstaat de met luchtbellen gevulde heerlijk knapperige korst en de unieke smaak. Iets dat in een normale oven absoluut onmogelijk is. Het vocht verdampt langzaam waarna de bekende “kartonnen bodem” ontstaat. Vaak verdwijnt lang niet alle vocht uit de bodem waardoor je een slappe pizza krijgt voorgeschoteld.
Meer info en goede houtgestookte pizzaovens vind je o.a. o pde website van Fornino.
[ Bericht 3% gewijzigd door macnl op 28-10-2010 16:52:02 ]