Focaccia Rozemarijn
Benodigdheden:
25 gr. verse gist
1,5 lauwwarm water
500 gr. bloem (Tipo OO)3 eetl. olijfolie
verse rozemarijnnaaldjes
grof zeezout
Receptuur:
Los de gist op in het lauwe water. Ventileer de bloem, meng het zout eronder en doe de bloem in een grote kom en meng er het gistmengsel, en de drie eetlepels olijfolie door. Kneed met de handen (of met een deegkneedmachine) tot een glad en elastisch deeg. Laat het deeg afgedekt of in een plastiekzak op een warme plaats rijzen tot het volume verdubbeld is (ongeveer 1/2 u) . Pas voor tocht ! Deuren en vensters toe houden !
Stook de oven op en laat hem afkoelen tot circa 210 C°. Plaats het deurtje ervoor zodat de oven op temperatuur blijft.
Na het rijzen, druk de lucht uit de deeg en kneed nogmaals kort door. Rol het deeg met frisse, bebloemde handen uit tot een rond lap van circa 1,5 à 2 centimeter dik en leg de deeglap op een goed ingevette bakplaat (olijfolie gebruiken). Laat het deeg onder een vochtige doek nog circa 30 min. rijzen.
Maak met een vinger op gelijkmatige afstanden kuiltjes in het gerezen deeg en sprenkel er de rest van de olijfolie over. Bestrooi met rozemarijn en zeezout. Bak in een oven van nu 200°C (je hebt ongeveer 10 C° verloren)
Je kan ook gesneden rode ui (eventjes glazig maken in een pannetje olijfolie), trostomaatjes of stukjes olijf aan het deeg toevoegen.