Bekend probleem...slakkendarmen die tussen je tenen omhoog komen.quote:Op zondag 29 oktober 2006 19:16 schreef Brighteyes het volgende:
occasionally staan we er wel eens met onze blote voeten op eentje.![]()
quote:Op zondag 29 oktober 2006 19:45 schreef asdqert het volgende:
luchtbuks en geduld doet het goed tegen dit soort slijmsels.
Ja maar de kattenbrokjes staan in de woonkamer en die gore kutbeesten kruipen de bijkeuken in, daar zit nog een deur tussen. Zou dat echt zo kunnen zijn?quote:Op zondag 29 oktober 2006 20:03 schreef Adfundum het volgende:
Ah, je hebt katten. Die slakken zijn gek op kattenbrokjes en komen op de geur af. Zet een bakje brokjes buiten en ze willen niet meer naar binnen toe. ik (heb hetzelfde probleem)
- Ril -quote:Op zondag 29 oktober 2006 20:19 schreef Tinkepink het volgende:
Gatver, wat is dat toch een smerig gevoel, een naaktslak tussen je tenen.
Kijk! Dat zijn de tips die ik moet hebben!quote:Op zondag 29 oktober 2006 20:13 schreef Magneet het volgende:
Mijn moedre heeft ook die brokjes gebruikt maar dat helpt maar tijdelijkZe heeft nu bij de deuren 2cm gemalen schelpen liggen. De slakken kunnen hier blijkbaar niet tegen omdat ze er helemaal door uitdrogen
quote:Op maandag 30 oktober 2006 07:12 schreef lady-wrb het volgende:
bij mij in de tuin eten ze ook van het kippenvoer
dan heb ik zeker vegetarische slakken?
Slakkenkorrels zijn schadelijk voor slakkeneters.quote:Op zondag 29 oktober 2006 19:32 schreef doeka het volgende:
Slakkenkorrels; gewoon in de tuin her en der.
Behalve voor dieren die vergiftigde slakken eten. Egels bvb.quote:Op zondag 29 oktober 2006 20:09 schreef Salsagirl het volgende:
We hebben van die groene korrels en dat is verder niet giftig voor andere beesten..
werkt prima
In alle tuinprogramma's raden ze aan een laagje fijnzand rond planten te strooien tegen slakken. Op de drempel zal dit ook wel werken.quote:Op zondag 29 oktober 2006 19:16 schreef Brighteyes het volgende:Iemand de gouden tip?
quote:De herfst komt weer voorzichtig om de hoek kijken: regenbuien, vallende bladeren en na de wespen en mieren komt de slak weer te voorschijn. Slakken kun je onderverdelen in twee groepen: water- en landslak. Van beide soorten heb je naakt- en huisjesslakken. Slakken kunnen echte plaaggeesten zijn in de tuin. Voor je het weet zijn je kroppen sla en mooie bladeren van de hortensia aangevreten. Waarom heeft de slak het zo naar zijn zin in onze tuin?
Waarom last van slakken?
Ten eerste heeft Nederland een vochtig klimaat. De slak houdt van vocht en nattigheid. Ten tweede eten zanglijsters en andere vogels slakken, maar de vele huiskatten in ons land vangen graag deze vogels.
In elke tuin leven enkele honderden slakken in de grond, waarvan het overgrote deel zeer klein is en goed werk verricht. Slakken eten algen, bladafval of humus. Slechts enkele soorten zijn planteneters. Huisjesslakken eten voornamelijk algen en plantaardig afval en in veel mindere mate eten ze echt van je mooie tuinplanten.
Naaktslakken richten de meeste schade aan. Ze gaan het liefst uit eten wanneer het vochtig en niet te warm is: 's avonds en 's nachts. Overdag komen ze alleen te voorschijn tijdens of na een regenbui.
Zomerslaap
Huisjesslakken houden tijdens de zomermaanden een zomer- of droogteslaap. Gedurende een week of drie sluiten zij hun huisje af met een slijmlaagje dat droog en hard wordt. Tijdens hevige regenbuien worden ze tussendoor soms wel eens wakker maar zoeken daarna weer een beschut plekje op en slapen verder. Na de zomerslaap worden de huisjesslakken weer actief en gaan ze heel veel eten om reserves op te bouwen voor de komende winterslaap.
Weg met slakken
Wat kun je doen om slakken uit de tuin te houden? Natuurlijk kun je met chemische middeltjes aan de slag zoals slakkenkorrels. Deze zijn giftig en niet goed voor het groen en de dieren in jouw omgeving. De klassieke huis- tuin en keukenmiddeltjes zijn goedkoop, milieuvriendelijk en effectief. We geven je enkele tips:
Plaats biervallen. Graaf lege bakjes van bijvoorbeeld margarine en toetjes in en vul deze voor de helft met bier. De slakken komen af op het bier, vallen in het bakje en gaan dood.
Zet bijvoorbeeld Oost-Indische kers, tijm, tomaat of teentjes knoflook in de tuin. Vanwege hun sterke geur houden ze slakken op afstand.
Je kunt ook fijn gemaakte eierdoppen en schelpengrit in de tuin strooien.
Voorkom hoog gras en onkruid in je tuin.
Zet de composthoop of ton niet te dicht bij het zaaiperk.
Strooi gemalen koffie in de tuin. Cafeïne werkt als zenuwgif bij de slak.
Gebruik biologische cacaodoppen.
dan waren ze vast niet biologischquote:Op maandag 30 oktober 2006 22:52 schreef Bluezz het volgende:
Die cacao doppen hebben hier niet gewerkt, schelpen en bier zijn nog het beste
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |