quote:
Yep, een actuaris heet ook wel 'verzekeringswiskundige'
http://www.studeren.uva.nl/actuariaat/quote:
De studie Actuariële wetenschappen leidt op tot actuaris (verzekeringswiskundige), en gaat over financiële vraagstukken van verzekeringen. Een facet daarvan zijn de premies die gevraagd moeten worden voor een verzekering. Een ander facet zijn de aan te leggen voorzieningen voor claims die in de toekomst volgen. De daarvoor bestemde gelden mogen niet aan andere zaken, zoals dividenden, worden uitgegeven, want ze zijn eigenlijk eigendom van de polishouders. Bovendien moeten ze veilig, maar toch goed renderend belegd worden.
....
Of het nu gaat om een dekking voor auto-, brand- of aardbevingsschade, of een arbeidsongeschiktheids- of pensioenverzekering, telkens staat bij de berekening van verzekeringspremies de relatie tussen toevallige gebeurtenissen en financiële risico’s centraal. Enkele knelpunten hierbij: mag je een stevige roker meer premie voor een ziektekostenverzekering laten betalen dan een niet-roker? Hoe zit dat eigenlijk bij mensen met een erfelijke ziekte? En kun je je verzekeren tegen een ramp als in Volendam of Enschede? Welke premie moet de verzekeraar vragen om te zorgen dat in 95% van de mogelijke scenario's de toekomstige claims voldaan kunnen worden? Hoe moet ik mijn activa beleggen opdat ik deze met profijt te gelde kan maken op het moment dat ik claims moet gaan uitbetalen? Het belangrijkste probleem bij levensverzekeringen en pensioenuitkeringen is dat deze pas in een ongewisse en verre toekomst zullen gaan geschieden.
Ik weet nu hoe het er nu voorstaat, maar 10-15 jaar geleden was Actuariaat de studie met de hoogste baangarantie (maar 1% werkloosheid)
Homdeck + 1