abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 3 oktober 2006 @ 18:21:41 #1
153745 525TDS
Dat zeg ik dus.
pi_42338263
Ik ben bezig met het aankopen van een bestaand huis. Geen nieuwbouw dus. Het bouwjaar is 1954 en het sanitair is ook nog precies zoals het in die tijd gebruikelijk was.
Daarom wil ik een van de kamers ombouwen tot badkamer. De vloeren zijjn van hout en zou er een betonnen vloer in kunnen storten. Maar omdat ik daar geen ervaring mee heb, wil ik een andere oplossing.
Bijvoorbeeld de vloerplanken van de balken af halen en daar een watervaste laag hout op leggen, insmeren met iets dat watervast en waterafstotend is en dat dan betegelen.

Mijn vraag is nu: Kan dit gewoon en wat heb je er voor nodig?????


Alvast bedankt voor de info,

Rob.
pi_42338691
denk niet dat het gaat houden... bad + water is heel wat gewicht en dan moet je toch een verdomd goede vloer hebben... misschien moet je het toch ff laten nakijken door een specialist...
pi_42338883
ZIjn de kamers waar het om gaat op de bovenverdieping? Of beneden?
  dinsdag 3 oktober 2006 @ 19:10:29 #4
153745 525TDS
Dat zeg ik dus.
pi_42339219
De kamer is op de bovenverdieping.
Ik kan me niet echt voorstellen dat de vloer dat niet houdt maar om er toch zeker van te zijn wilde ik toch al het bad aan 1 kant aan de muur bevestigen. Dat scheelt alweer de helft. Stel dat een vol bad 200 kilo weegt, dan komt er nog maar 100 op de vloer.
Dat zal heus wel goed gaan.
  Moderator dinsdag 3 oktober 2006 @ 19:11:24 #5
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_42339232
Hoe dan ook iemand laten komen om na te laten kijken of de vloer en de muren eronder de extra belasting wel kunnen hebben. Een badkamer is altijd zwaar. (sanitair, tegels, water, massa van de personen in de ruimte)
ik zou het risico niet willen nemen dat je met badkamer en al plots een verdieping later eindigd

Met alle schade en misschien wel gewonden tot gevolg

Ik zou in ieder geval kiezen voor een betonvloer op zwaluwstaartplaten.

Beton vloeren zijn dragende vloeren , d.w.z. dat ze een bepaalde belasting kunnen dragen. Beton vloeren zijn altijd voorzien van een wapening, betonijzer of zwaluwstaart platen. Het is de wapening die de sterkte aan de vloer geeft.

Cement vloeren worden gebruikt als afwerkvloeren over het beton heen of op andere reeds dragende oppervlakken. Cement vloeren hebben geen dragende functie en worden uitsluitend als afwerking gebruikt. Wapening is dus niet nodig. Rubbercement vloeren zijn cement vloeren met rubber deeltjes erin en worden aangemaakt met vloeibare latex (zie verderop). Deze vloeren zijn ideaal voor het leggen van tegels en natuursteen op houten vloeren.

Voor u een beton en/of cement vloer gaat storten moeten twee zaken duidelijk zijn:

1. Waarom stort ik een beton en/of cement vloer?
2. Hoe dik mag de betonvloer maximaal worden?

Normaliter zijn er 5 redenen om een betonvloer te storten:

1. waterdicht maken van en geschikt maken voor betegelen/natuursteen leggen van een houten vloer

Bij bijvoorbeeld het construeren van een waterdichte vloer in een oude badkamer of toilet met houten vloer. Een houten vloer in een badkamer is natuurlijk altijd een zorgenkindje. Het water wat gemorst wordt kan leiden tot rot in de houten vloer. Een ander groot nadeel is dat op houten vloeren geen tegels gelegd kunnen worden zonder voorbereiding.

Methode: zwaluwstaart platen, minimale opbouwhoogte 4 cm

Het leggen van beton vloeren op een houten ondervloer gebeurt meestal met zgn. LEWIS platen, ook wel zwaluwstaart platen genoemd. Het grote voordeel van deze zwaluwstaart platen is de geringe dikte. Samen met het beton ongeveer 40 mm dik. Dit is mogelijk door de zwaluwstaart profielen in de plaat. Deze zwaluwstaart profielen dienen als wapening. Hierdoor ontstaat een zeer sterke en toch dunne vloer. Een normale betonnen vloer is toch meestal snel 20 cm dik en dus niet bruikbaar om bijv. over een oude houten badkamer vloer te leggen. Het wordt en te zwaar voor de constructie en de vloer komt veel te ver omhoog.

Een zwaluwstaart vloer verhoogt het gewicht van de vloer met ongeveer 100 kg/m2. Normaal is dit geen probleem. Bij twijfel een constructeur of andere deskundige raadplegen. Bij vloeren op de begane grond kan er bij twijfel een extra steunpunt gemetseld worden. Tevens wordt bij begane grond vloeren geadviseerd isolatie aan te brengen. (officieel zelfs verplicht volgens het Nieuwe Bouwbesluit). Steenwol, glaswol of polystyreen is een prima isolatie en dit verdient u terug door lagere stookkosten.

Zwaluwstaart platen zijn ideaal voor de volgende toepassingen:

- waterdichte vloeren voor badkamer, toilet, keuken waar nu gewoon een houten vloer zit.

- het leggen van tegelvloeren en natuursteen vloeren over houten ondervloeren

- vloerverwarming aanbrengen over houten vloeren

2. waterdicht maken en geschikt maken voor betegelen van houten vloer bij een opbouwhoogte van slechts 1 cm

In sommige gevallen is zelfs de vrij geringe opbouwhoogte (4 a 5 cm) van zwaluwstaart platen al te veel. En is er geen extra stevigheid nodig. De houten ondervloer moet dus niet zodanig aangetast zijn dat hij zijn draagfunctie niet meer kan vervullen.

Methode: rubbercement vloer, minimale opbouwhoogte 8 mm

3. het installeren van vloerverwarming
Methode: verschillende. Het installeren van vloerverwarming op verschillende ondergronden wordt uitgebreid beschreven onder: verwarming.

4. het construeren van een dragende vloer.
Dit is nodig als bijv. de houten vloer en de draagbalken daaronder compleet verrot is. Zie hierna.

5. het maken van een niet dragende vloer bijv. in een aanbouw of garage.

De vloer rust op de ondergrond en heeft geen dragende functie.

Methode: beton storten na aanbrengen van betonwapeningsnet minimale opbouwhoogte 6 cm

  dinsdag 3 oktober 2006 @ 19:31:05 #6
153745 525TDS
Dat zeg ik dus.
pi_42339527
@ Vonkenboer:
Dat is nou een antwoord waar ik wat aan heb. Ik ga het stap voor stap doornemen en kijken in hoeverre (ik denk alles) dat op mijn situatie van toepassing is.

Thanks.
Edit: http://www.klusvraagbaak.nl/zoek.php?pid%5B%5D=1&pid%5B%5D=3&wid%5B%5D=1


[ Bericht 42% gewijzigd door 525TDS op 03-10-2006 19:38:32 ]
pi_42340536
quote:
Op dinsdag 3 oktober 2006 19:31 schreef 525TDS het volgende:
@ Vonkenboer:
Dat is nou een antwoord waar ik wat aan heb. Ik ga het stap voor stap doornemen en kijken in hoeverre (ik denk alles) dat op mijn situatie van toepassing is.

Thanks.
Edit: http://www.klusvraagbaak.nl/zoek.php?pid%5B%5D=1&pid%5B%5D=3&wid%5B%5D=1
Hij beweert ook niet dat ie het zelf heeft getypt
pi_42346646
Je kunt er ook prima een houten vloer inleggen, die ook waterdicht wordt. Maar het moet wel zo stug zijn om doorbuigen te voorkomen (Anders laten je vloertegels los) dat de laagdikte ws dikker is als een LEWIS plaat met beton.
pi_42349909
Wat je ook kan gebruiken is een nieuwe soort laminaat. Deze is speciaal ontwikkeld om in de badkamers te plaatsen. De naden hebben allemaal een rubber afdichting . Je moet alleen na het leggen de randen goed afkitten voor je de plinten plaatst.

Mn zwager heeft dit afgelopen maand ook in z'n nieuwe badkamer geplaatst en het ziet er echt gelikt uit.

Weet niet welke merk laminaat het is maar weet wel dat het echt net nieuw is.Hij zag dirt staan toen hij op zoek was naar een vloer voor in de slaapkamer.
pi_42350234
Je kan idd zonder beton te storten je badkamervloer maken.
Hiervoor moet je wel zorgen voor het volgende:

- een starre vloerconstructie, dit houdt in dat je vloer niet veert en dat de vloerdelen niet werken / los liggen. Je gaat hier namelijk op tegelen, en hout kan wel werken, maar tegels niet, dus krijg je barsten in je voegen
- een waterdichte laag op de vloer, die je minimaal 30 cm hoog op de wand doorzet, waarbij je de naden tussen platen en de overgang tussen wand en vloer verstevigd met gaasnetjes
Zo'n waterdichte laag creeer je met een epoxy coating
  woensdag 4 oktober 2006 @ 09:26:55 #11
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_42350582
Wat ook vaak gedaan owrdt is een specielaag op de houten vloer aanbrengen. Deze specielaag wordt dan ca. 5 cm dik met daarop nog de tegels. Totaal dus ca. 6 cm. Dit is dikker dan een vloer van zwaluwstaartplaten (die is 3-5 cm).

Zwaluwstaartplaten en beton storten is een vrij eenvoudige klus, bij Gamma/Praxis hebben ze complete folders erover.
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_42350597
Wat Gurb zegt. De tegels lijmen met elestisch blijvende tegellijm en voegen met een elastisch voegmiddel EuroCol heeft voor beide zeer goede producten. Het stijf maken vand e vloer kan door b.v. 2 lagen underlayment, OSB of multiplex op de vloer te monteren en deze onderling te verlijmen of heel goed vast te schrieven op de balken en aan elkaar.
pi_42350634
quote:
Op woensdag 4 oktober 2006 09:26 schreef sanger het volgende:
Wat ook vaak gedaan owrdt is een specielaag op de houten vloer aanbrengen. Deze specielaag wordt dan ca. 5 cm dik met daarop nog de tegels. Totaal dus ca. 6 cm. Dit is dikker dan een vloer van zwaluwstaartplaten (die is 3-5 cm).
Kan iid ook werdt vooral voreger toegepast voor b.v. een marmeren vler in een huis te leggen. De specie is niet een standaard metselmortel of cementdekloer mortel. Er zit oa. veel kalk, tras en andere toeslagmiddelen in die scheur vorming tegen gaan.
  woensdag 4 oktober 2006 @ 09:50:17 #14
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_42350987
quote:
Op woensdag 4 oktober 2006 09:30 schreef tnimble het volgende:

[..]

Kan iid ook werdt vooral voreger toegepast voor b.v. een marmeren vler in een huis te leggen. De specie is niet een standaard metselmortel of cementdekloer mortel. Er zit oa. veel kalk, tras en andere toeslagmiddelen in die scheur vorming tegen gaan.
De tegels worden dan ook (vaak) in de specie vastgelegd. Dit is een moeilijkere manier van tegelzetten, maar wel vele malen beter vakwerk!
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
  woensdag 4 oktober 2006 @ 10:35:49 #15
153745 525TDS
Dat zeg ik dus.
pi_42352003
Mensen, bedankt voor de reacties!
Eurocol is inderdaad iets dat bij mij een belletje deed rinkelen.
Maar toch nog een vraagje over die Lewisplaat:
Kan je daar ook gaten in boren voor de afvoer van bijvoorbeeld de WC? En zo ja, waarmee doe je dat dan?
  woensdag 4 oktober 2006 @ 10:46:21 #16
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_42352217
quote:
Op woensdag 4 oktober 2006 10:35 schreef 525TDS het volgende:
Mensen, bedankt voor de reacties!
Eurocol is inderdaad iets dat bij mij een belletje deed rinkelen.
Maar toch nog een vraagje over die Lewisplaat:
Kan je daar ook gaten in boren voor de afvoer van bijvoorbeeld de WC? En zo ja, waarmee doe je dat dan?
Lewis platen zijn gewoon stalen platen. Daar kun je dus ook gaten in boren voor de afvoer.

Zie onder andere hier! (Klik ook op het woordje verwerkingsadviezen onderin!)
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_42362749
Kan ook zonder beton hoor, mits je houten vloer inderdaad stevig genoeg is (de springen -glaasje water test). Om het geheel waterdicht te maken kan je zg ditra matten (of dat nou de naam van het produkt of het merk was weet ik niet meer) gebruiken, hebben wij ook gedaan. Daarop kan je gewoon je tegels lijmen. Wel alles goed waterdicht maken met kimband! Kijk anders ook eens of het forum van klussen en wonen, daar staat erg veel info hierover (even de zoekfunctie gebruiken).
Wat wij hebben gedaan: vloer goed stevig gemaakt met underlayment platen, ditra mat erop, getegeld met flexible tegellijm (schonox). Huis uit 1907, alles houdt prima! (maar misschien bouwden ze toen steviger huizen dan in '54, jaren 50 staan niet zo goed bekend wat dat betreft..)

Ook als je beton gaat storten moet je constructie stevig genoeg zijn!
  woensdag 4 oktober 2006 @ 17:32:55 #18
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_42363536
quote:
Op woensdag 4 oktober 2006 17:05 schreef wiepje2 het volgende:


Ook als je beton gaat storten moet je constructie stevig genoeg zijn!
Ik ben van mening dat de huizen uit 1907 veel zwaardere balken hadden dan de huizen uit ca. 1960. Dit kwam omdat er in de jaren 60 voornamelijk goedkoop gebouwd moest worden. Althans hier in de buurt.

De oplossing die jij geeft is ook toepasbaar. Persoonlijk zou ik liever voor de lewisplaten gaan, de kosten daarvoor zijn niet zi gek veel hoger dan de oplossing die jij geeft,

De meeste constructies zijn ruim voldoende berekend op een lewisplaten vloer.
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_42364884
quote:
Op woensdag 4 oktober 2006 17:05 schreef wiepje2 het volgende:
Kijk anders ook eens of het forum van klussen en wonen, daar staat erg veel info hierover (even de zoekfunctie gebruiken).
Dat zijn wij hier hoor
  Moderator woensdag 4 oktober 2006 @ 18:33:55 #20
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_42365311
quote:
Op dinsdag 3 oktober 2006 19:31 schreef 525TDS het volgende:
@ Vonkenboer:
Dat is nou een antwoord waar ik wat aan heb. Ik ga het stap voor stap doornemen en kijken in hoeverre (ik denk alles) dat op mijn situatie van toepassing is.

Thanks.
Edit: http://www.klusvraagbaak.nl/zoek.php?pid%5B%5D=1&pid%5B%5D=3&wid%5B%5D=1
Ik beweer niet dat het een eigen geschreven tekst is
pi_42375427
Je kan natuurlijk gaan tegelen op de vloer... en de kosten van een dragende vloer er bij nemen..;)
wat je ook kan doen:
Waarschijnlijk ligt over je vloerbalken heen een planken vloer. Hier overheen schroef je over je hele vloer OSB platen. Hierdoor verstevig en verstijf je de vloer en creeer je een vlakke ondergrond (Misschien dat je her en der wat moet bijschaven..) Op deze ondervloer bouw je een houtskelet voor je bad ombouw en eventuele wandjes van je douchebak. Het houtskelet werk je af met watervaste gipsplaat, betegel je en voeg je netjes! met waterdichte voeg af. Over de vloer leg je marmoleum waarvan je de naden dichtsmelt en de randen afkit. Gegarandeerd een waterdicht vloer en zeker ook niet onbelangrijk, eentje die dat ook zal blijven. Klein nadeel is dat wanneer je de hele badkamer nat maakt als je doucht 't wat glad kan worden.

succes
pi_42375670
quote:
Op woensdag 4 oktober 2006 17:05 schreef wiepje2 het volgende:
Kan ook zonder beton hoor, mits je houten vloer inderdaad stevig genoeg is (de springen -glaasje water test). Om het geheel waterdicht te maken kan je zg ditra matten (of dat nou de naam van het produkt of het merk was weet ik niet meer) gebruiken, hebben wij ook gedaan. Daarop kan je gewoon je tegels lijmen. Wel alles goed waterdicht maken met kimband! Kijk anders ook eens of het forum van klussen en wonen, daar staat erg veel info hierover (even de zoekfunctie gebruiken).
Wat wij hebben gedaan: vloer goed stevig gemaakt met underlayment platen, ditra mat erop, getegeld met flexible tegellijm (schonox). Huis uit 1907, alles houdt prima! (maar misschien bouwden ze toen steviger huizen dan in '54, jaren 50 staan niet zo goed bekend wat dat betreft..)

Ook als je beton gaat storten moet je constructie stevig genoeg zijn!
Mocht je bestaande houten balken vloer niet sterk genoeg zijn, dan is het altijd nog een makkelijkere optie om er houten balken bij te leggen. Wat betreft water zou ik me geen zorgen maken, dan kan je oplossen met de keuze van de vloer. Beton storten lijkt me vergezocht, want je houdt een probleem waar je de betonnen vloer aan vast gaat maken aan de randen. Ik Stalen profiel (U of hoek) langs de wand kan eventueel wel, maar extra balken leggen is altijd makkelijker.
Mocht je er geen vertrouwen in hebben, laat er dan een constructeur naar kijken.
Clowns to the left of me, jokers to the right, here I am, stuck in the middle with you.
What a day for a daydream.
  donderdag 5 oktober 2006 @ 09:17:38 #23
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_42380493
quote:
Op woensdag 4 oktober 2006 23:43 schreef julekes het volgende:

[..]

Mocht je bestaande houten balken vloer niet sterk genoeg zijn, dan is het altijd nog een makkelijkere optie om er houten balken bij te leggen. Wat betreft water zou ik me geen zorgen maken, dan kan je oplossen met de keuze van de vloer. Beton storten lijkt me vergezocht, want je houdt een probleem waar je de betonnen vloer aan vast gaat maken aan de randen. Ik Stalen profiel (U of hoek) langs de wand kan eventueel wel, maar extra balken leggen is altijd makkelijker.
Mocht je er geen vertrouwen in hebben, laat er dan een constructeur naar kijken.
De beton vloer mag juist niet aansluiten tegen de wanden aan de zijkanten!
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_42444673
Vinyl leggen kan ook (en met tegelmotief als je dat wilt). Wel vloer eronder waterdicht maken, want de vynil kan lek raken.
Write a wise saying and your name will live forever
  Moderator zaterdag 7 oktober 2006 @ 10:49:38 #25
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_42448225
quote:
Op zaterdag 7 oktober 2006 03:14 schreef afzuiginrichting het volgende:
Vinyl leggen kan ook (en met tegelmotief als je dat wilt). Wel vloer eronder waterdicht maken, want de vynil kan lek raken.
Alleen moeilijk schoon te houden, bacterien en zeil en water gaan niet echt geweldig goed samen
  zaterdag 7 oktober 2006 @ 17:48:33 #26
153745 525TDS
Dat zeg ik dus.
pi_42457826
Medeklusser, bedankt. Ik weet wat ik wilde weten namelijk dat een betonnen vloer niet persé hoeft.

Nogmaals, bedankt.
  zaterdag 7 oktober 2006 @ 18:53:26 #27
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_42459428
quote:
Op zaterdag 7 oktober 2006 17:48 schreef 525TDS het volgende:
Medeklusser, bedankt. Ik weet wat ik wilde weten namelijk dat een betonnen vloer niet persé hoeft.

Nogmaals, bedankt.
Geen dank!
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_42676939
quote:
Op donderdag 5 oktober 2006 09:17 schreef sanger het volgende:

[..]

De beton vloer mag juist niet aansluiten tegen de wanden aan de zijkanten!
Wil je hem laten zweven dan?
Clowns to the left of me, jokers to the right, here I am, stuck in the middle with you.
What a day for a daydream.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')