FOK!forum / Culinesse à gogo / Rijst: zoveel soorten, maar welke? (en hoe?)
Ringovrijdag 1 september 2006 @ 18:03
Ik ben me (een klein beetje) aan het verdiepen in de Aziatische keuken, dat wil zoveel zeggen als: eigenlijk vind ik koken best leuk en dan maar beginnen bij de keuken die mij het meest aanspreekt, de Aziatische.

Dat betekent dus rijst. Veel & vaak rijst.

Ik ben de standaard snelkookprut van AH gewend, incl. afgieten maar dat schijnt een absolute no-go te zijn.

Er zijn zoveel andere soorten, met allemaal een eigen smaak, geur, uiterlijk. Basmati en Pandan zijn heel bekend, maar vraag me niet naar de verschillen.

In mijn keukenkastje vond ik een pak 'biologische rijst' van de AH.
De kleur was, ook na koken, bruingeel, de korrel hardig en glanzend, tamelijk droog, & ik vond de smaak wat muffig. Lijkt op zilvervliesrijst, ook zo'n matig alternatief voor mensen die liever gezond eten dan lekker.

Sommige mensen kopen van die enorme zakken Surinaamse rijst. Behalve dat ik die zakken zéér onpraktisch vind, schijnt die rijst ook heel anders te smaken dan de meeste rijst uit Azië.
Ik ben zelf dol op iets kleverige rijst, helderwit, met zo'n volle smaak; zó lekker dat je geneigd bent om de rest van het eten maar te laten schieten.

Ook lekker, als je bijvoorbeeld niet veel geld hebt:
quote:
Olie in de pan, paar versnipperde rawits fruiten (niet te lang, mag niet verbranden), beetje trassi erbij; daarna de rijst, rustig opbakken, en afmaken met wat ketjap en evt. sambal.
Zijn er hier mensen die voor elk gerecht een andere soort rijst gebruiken? Welke?
En is afgieten nou echt zo'n doodzonde?
Serendipsvrijdag 1 september 2006 @ 18:14
Ik ben zelf gek op pandanrijst! Niet die shit van de AH, ik haal het altijd bij de toko in zakjes die ze daar zelf vullen.

Pandan is echt een heerlijk geurende rijst, die de hele keuken vult met een enigszins zoete geur als hij gaar is. Ik giet hem altijd af, omdat ik te lui ben om de hoeveelheid water precies af te meten. Pandan is eigenlijk bedoeld om 'droog' te koken, heb ik me laten vertellen. Echt droog kookt ie niet, want het eindresultaat is een pannetje nattige, best plakkerige rijst.

Persoonlijk vind ik deze rijst helemaal top bij curry!
Curiosityvrijdag 1 september 2006 @ 18:17
Veel info over rijst.

Ik zelf gebruik meestal basmati, vind ik gewoon erg lekkere rijst, niet te droog of te nat.

Witte rijst is voornamelijk geraffineerde rijst, is een aantal keren bewerkt, zitten niet echt veel voedingsstoffen meer in.
Wilde rijst is ook erg lekker, voedzamer ook.

Het ligt er een beetje aan wat je gaat koken welke rijst je gebruikt.
Bushmastervrijdag 1 september 2006 @ 19:07
Basmati is het lekkerst om zonder toevoegingen te eten. Fijn aroma en lekkere smaak
Ringovrijdag 1 september 2006 @ 19:17
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 18:17 schreef Curiosity het volgende:
Veel info over rijst.
Mooi!

Die biorijst van de AH was dus parboiled, als ik het goed heb. Vond het niet veel.

En basmati is idd stervensduur, beetje jammer. Bij de Aldi (of de Lidl, 1 van de 2) verkopen ze kilopakken jasmijnrijst, die is ook erg lekker.

En over de kwestie afgieten-droogkoken: ik kook graag op gevoel, meet niet zo snel dingen af. Vandaar mijn voorkeur voor afgieten, dan kan je tenminste niet de fout ingaan. Maar scheelt het echt veel qua smaak?
Serendipsvrijdag 1 september 2006 @ 19:45
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 19:17 schreef Ringo het volgende:
En basmati is idd stervensduur, beetje jammer. Bij de Aldi (of de Lidl, 1 van de 2) verkopen ze kilopakken jasmijnrijst, die is ook erg lekker.
Dat is de Lidl.
quote:
En over de kwestie afgieten-droogkoken: ik kook graag op gevoel, meet niet zo snel dingen af. Vandaar mijn voorkeur voor afgieten, dan kan je tenminste niet de fout ingaan. Maar scheelt het echt veel qua smaak?
Volgens mij is het meer een kwestie van 'Hoe hoort het nu eigenlijk?'. Het is ook een doodzonde als je je spaghetti breekt voordat je hem in de pan doet of doorsnijdt voordat je hem opeet, maar of dat echt effect heeft op de smaak......Lijkt mij niet.

Valt in de categorie 'culinaire mores'!
Curiosityvrijdag 1 september 2006 @ 19:46
Ik kook de rijst altijd zo, dat deze net niet droogkookt, maar nog wel vocht bevat, dan gooi ik het in een zeef om het laatste restje water er uit te halen.
Dan zet ik het terug op het vuur, en vol gas eronder en dan uitzetten, deksel erop, 10 min. laten staan.
En het smaakt altijd prima.
Ik laat het nooit helemaal droogkoken.

Je moet gewoon zorgen dat de rijst net onder water staat.
golfervrijdag 1 september 2006 @ 19:51
Vroeger, toen ik nog met een Indische vrouw getrouwd was, hadden we zo'n rijstkoker/stomer.
Ideaal ding, maar wel altijd zelf eerst minuten lang de rijst wassen en spoelen.

Tegenwoordig zijn er in de supermarkt zoveel soorten rijst te koop dat ik het gewoon hou bij wilde en basmati-rijdt uit van die pakjes van Lassie.
Wakeyvrijdag 1 september 2006 @ 21:15
Mijn favoriet is parboiled rijst: lekker, lukt altijd en is voedzaam. Helaas niet overal verkrijgbaar.
Als ik dat niet kan vinden dan koop ik een grote zak surinaamse rijst.

Basmati is lekker maar duur, eet ik eigenlijk alleen als ik gasten heb.

Lassie en snelkookrijst zijn wat mij betreft een no-go, smakeloos vergeleken met echte rijst en onnodig duur.

Ik kook ook op gevoel, maar hoef nooit af te gieten en mijn rijst lukt altijd. Het verschil in smaak tussen droogkoken en afgieten is miniem (tenzij je echt liters afgiet) maar ik snap niet waarom mensen moeten afgieten... hoe moeilijk is het om de juiste verhouding rijst/water te gebruiken? Het is 1 kopje rijst op 1,5 kop water, oftewel een vingerkootje water in de pan bovenop een bodem rijst.
Ringovrijdag 1 september 2006 @ 21:21
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 21:15 schreef Wakey het volgende:
Ik kook ook op gevoel, maar hoef nooit af te gieten en mijn rijst lukt altijd. Het verschil in smaak tussen droogkoken en afgieten is miniem (tenzij je echt liters afgiet) maar ik snap niet waarom mensen moeten afgieten... hoe moeilijk is het om de juiste verhouding rijst/water te gebruiken? Het is 1 kopje rijst op 1,5 kop water, oftewel een vingerkootje water in de pan bovenop een bodem rijst.
Omdat ik altijd eerst een pan water op zet, en de rijst er pas bij gooi als het water kookt. De hoeveelheid rijst is ook altijd maar een beetje gokken, ligt er ook aan hoeveel honger ik heb.
Wakeyvrijdag 1 september 2006 @ 22:51
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 21:21 schreef Ringo het volgende:

[..]

Omdat ik altijd eerst een pan water op zet, en de rijst er pas bij gooi als het water kookt. De hoeveelheid rijst is ook altijd maar een beetje gokken, ligt er ook aan hoeveel honger ik heb.
rijst is geen pasta hoor
Je moet eerst de rijst in de pan doen, dan water erbij en samen aan de kook brengen
Ringovrijdag 1 september 2006 @ 22:57
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 22:51 schreef Wakey het volgende:

[..]

rijst is geen pasta hoor
Je moet eerst de rijst in de pan doen, dan water erbij en samen aan de kook brengen
Ja zo staat het dus niet op het pak
Curiosityvrijdag 1 september 2006 @ 22:58
Ik kook altijd eerst het water.
Ringovrijdag 1 september 2006 @ 22:59
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 22:58 schreef Curiosity het volgende:
Ik kook altijd eerst het water.
It feels good to be stupid in company of others.
Curiosityvrijdag 1 september 2006 @ 23:00
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 22:59 schreef Ringo het volgende:

[..]

It feels good to be stupid in company of others.
Martijn_77vrijdag 1 september 2006 @ 23:48
Ik vind die rijst met vruchten van Lasi erg lekker

Maar vaak eten wij de standaard rijst uit de Supermarkt
Serendipsvrijdag 1 september 2006 @ 23:49
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 22:59 schreef Ringo het volgende:
It feels good to be stupid in company of others.
*Serendips the club joins...
mirugaizaterdag 2 september 2006 @ 10:15
Oei, een rijsttopic :-)
M'n ouders zijn van Indonesische afkomst en ik ben opgegroeid met Surinaamse rijst, altijd eerst gewassen, dan gekookt en tenslotte gestoomd. Dat leek volgens hen het meeste op de rijst zoals ze die in Indonesie aten. Later, toen Aziatische producten makkelijker te vinden waren zijn ze overgestapt op pandanrijst en gewoon in de rijstkoker, lekker makkelijk en net zo lekker!
Op de California sushi academy heb ik het perfectionisme gezien, wat de Japanners nastreven in hun rijst. Daar zijn ze echt heel pietluttig over. En ik moet zeggen, goede koshihikari of akitakomachi (twee soorten kortekorrel rijst), goed klaargemaakt is echt erg lekker. Ik haal regelmatig een baal van deze rijst bij een Japanse toko en als ik het klaarmaak dan eet ik er maar een beetje vlees, vis oid bij, gewoonweg omdat de rijst al zo prettig smaakt.
Als ik risotto oid maak, dan gebruik ik meestal Arborio en recent heb ik Carnaroli kunnen vinden. Mijn indruk is dat er nauwelijks verschil is tussen deze twee rijstsoorten. Wel kun je verschil zien tussen de Japanse en de Italiaanse korte korrelrijsten: de Italiaanse zijn wat groter en een stuk witter, de Japanse is wat transparanter.
En bruine rijst vind ik ook lekker. De rijst die je in reformzaken kunt vinden, zilvervliesrijst van lange korrelrijst vind ik wel wat minder dan de bruine rijst van korte korrelrijst.
Zo, dat is wat ik zo met rijst doe...
vatsmaandag 4 september 2006 @ 05:51
De lekkerste is naar mijn mening de biologische max havelaar rijst die ze bij de AH verkopen, heel erg geurig en heel erg smakelijk... 10 minuutjes kopen dus nog is ideaal ook!
BliksemSchigtdinsdag 5 september 2006 @ 12:02
Witte rijst zoals die van de Chinees
Serendipsdinsdag 5 september 2006 @ 13:09
Hoeveel mensen hier wassen de rijst vantevoren? Is dat nodig?
Ik doe dat nl. nooit, maar misschien wordt rijst wel op de een of andere manier bewerkt en kun je hem toch maar beter wassen voor gebruik.
Curiositydinsdag 5 september 2006 @ 14:01
ik doe dat nooit, ik heb meestal basmati, dat hoeft niet, is een beetje rijst afhankelijk, staat dan meestal wel op de verpakking.
mirugaidinsdag 5 september 2006 @ 18:36
Het wassen van rijst, dat kwam in een ander topic ook al 'ns ter sprake. Er zijn genoeg bronnen te vinden waarin gezegd wordt dat wassen niet nodig is. Bij de Slegte zag ik zelfs een boek, dat alleen rijstrecepten bevat waarin dat wordt beweerd.
Persoonlijk ben ik het daar helemaal niet mee eens. Ik heb zelf een keer thuis (voor de lol) een blindproef gedaan en ik proef het verschil duidelijk. Was je rijst wel (en goed), dan kan het heerlijk fris en een beetje zoet zijn met een heldere kleur, was je het niet dan smaakt het soms een beetje bitter en ruikt het muf.
Volgens de niet-wassers zou het productieproces van rijst tegenwoordig zo goed zijn, dat wassen niet meer nodig is. Maar was maar een keertje rijst en je zult zien dat het water ontzettend troebel wordt. Dat is het zetmeel/gruis dat bij het verwijderen van het vlies onstond. Daarbij worden de korrels over elkaar geschuurd en ik heb begrepen dat daar een polijstmiddel bij kan worden gebruikt. Als je risotto maakt, dan maak je daar juist gebruik van om de mooie papperige consistentie te krijgen en er zijn recepten waarin dat 'afwaswater' wordt gebruikt om groenten en knollen in te koken.
Bij geparfumeerde rijstsoorten kan ik me voorstellen, dat je het liever niet wast.
Nilashadinsdag 5 september 2006 @ 23:23
quote:
Op vrijdag 1 september 2006 22:51 schreef Wakey het volgende:

[..]

rijst is geen pasta hoor
Je moet eerst de rijst in de pan doen, dan water erbij en samen aan de kook brengen
Huh? Ik kook ook altijd eerst het water, met bouillonblokje en doe dan pas de rijst erbij.
Wakeydinsdag 5 september 2006 @ 23:54
Ja het werkt uiteindelijk ook wel als je het water eerst aan de kook brengt, maar de 'bedoeling' is dat je rijst en water samen aan de kook brengt. Misschien dat bij veel mensen daarom de rijst 'mislukt', omdat ze verkeerd beginnen?

Pasta: water eerst koken dan pasta toevoegen en tot slot afgieten
Rijst: water en rijst samen aan de kook brengen, en droog laten koken (niet afgieten)
Ik ging er eigenlijk van uit dat dit algemeen bekend was...

En wat wassen betreft... soms doe ik het wel, soms niet. Als het water heel troebel is was ik voordat ik het aan de kook breng. Vooral bij Surinaamse rijst is dat wel nodig, Surinamers doen het ook maar er is idd een discussie over wat nou gezonder is: wel of niet wassen.
Curiositywoensdag 6 september 2006 @ 11:36
quote:
Op dinsdag 5 september 2006 23:54 schreef Wakey het volgende:
Ja het werkt uiteindelijk ook wel als je het water eerst aan de kook brengt, maar de 'bedoeling' is dat je rijst en water samen aan de kook brengt. Misschien dat bij veel mensen daarom de rijst 'mislukt', omdat ze verkeerd beginnen?

Pasta: water eerst koken dan pasta toevoegen en tot slot afgieten
Rijst: water en rijst samen aan de kook brengen, en droog laten koken (niet afgieten)
Ik ging er eigenlijk van uit dat dit algemeen bekend was...

En wat wassen betreft... soms doe ik het wel, soms niet. Als het water heel troebel is was ik voordat ik het aan de kook breng. Vooral bij Surinaamse rijst is dat wel nodig, Surinamers doen het ook maar er is idd een discussie over wat nou gezonder is: wel of niet wassen.
Ik vind het een hele prestatie als je rijst kan laten mislukken.
Nilashawoensdag 6 september 2006 @ 12:57
Hij mislukt niet hoor als je eerst water kookt. Bij mij niet althans..

Zal het vanavond bij de Teri Yaki eens proberen zoals jullie zeggen.
Ringowoensdag 6 september 2006 @ 12:58
quote:
Op woensdag 6 september 2006 11:36 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Ik vind het een hele prestatie als je rijst kan laten mislukken.
Als je niet aan afgieten doet is het proces een stuk bewerkelijker, volgens mij. Teveel water, te lang laten doorkoken.
Ringozondag 10 september 2006 @ 20:33
Ha! Heb afgelopen vrijdag ff de Chinese toko geplunderd (wat een spullen! ) en meteen maar een zak 'langgraankorrelrijst' meegenomen, 1 kg in dichtgeseald plastic. (zal het huismerk wel zijn )

Ik had keuze uit weet ik veel hoeveel soorten maar eerst maar es met de 'gewone' rijst beginnen.

Heb de rijst een paar keer gewassen en toen opgezet volgens de klassieke methode ( ) dus tegelijk met het water, en NIET afgegoten. Goed gelukt! Geen pap, geen bruine laag onder aan de pan en na 15 min nagaren in de pan, zag de rijst er perfect uit, en voelde goed. Niet zo'n droge korrel als ik gewend ben, maar lekker een beetje kleverig, rijst met gewicht. En niet te nat om als bakrijst te gebruiken, gelukkig.

Koken is leuk, als je maar weet wat je doet.
Schorpioenzondag 10 september 2006 @ 21:01
He, ik giet nooit af maar laat droogkoken maar ik doe wel altijd eerst het water en als het kookt pas de rijst in de pan... toch lukt mijn rijst altijd en kookt-ie mooi af.

Ik heb trouwens meestal zo'n kilozak surinaamse euroshopper rijst van 3 cent.
Isabeauzondag 10 september 2006 @ 21:16
Het is me trouwens ook nooit duidelijk geworden wanneer je rijst nu wel en niet vooraf moet wassen.
Martijn_77zondag 10 september 2006 @ 22:27
Wat is trouwens de beste methode om de rijst te wassen?
FixYouzondag 16 augustus 2009 @ 13:23
quote:
Op zondag 10 september 2006 22:27 schreef Martijn_77 het volgende:
Wat is trouwens de beste methode om de rijst te wassen?
Met water
Zeven7zondag 16 augustus 2009 @ 14:46
ik kook rijst net zoals pasta
Dus ook eerst het water koken net als die paar mede noobs in dit topic. Lukt altijd perfect en lekker makkelijk!

Ik laat het wel nog even nastomen in de pan.
Farenjizondag 16 augustus 2009 @ 17:31
Wat een kutkick zeg, maar goed.

Ik was mijn Euroshopper Surinaamse rijst altijd (met water, ja), afgieten, en dan doe ik er daarna afgepast water bij (anderhalf kopje water per kopje rijst), dat zet ik met deksel op het vuur, tot het kookt, even roeren, en dan op het kleinste pitje op de laagste stand, op een sudderplaatje, 20 minuten tot een half uur, en dan heb je perfecte rijst met de perfecte mate van kleverigheid.
#ANONIEMzondag 16 augustus 2009 @ 23:43
Ik gebruik altijd Basmatirijst, gewoon van de AH. Heerlijk geurig, en sinds Jamie Oliver me de ogen heeft geopend over rijst koken ook 'echt heel lekker .

Wat hij zegt: De rijst een minuutje, of tot het afspoelwater helder is, spoelen. Dit voorkomt plakkerigheid en geeft een lekkerdere smaak. Ruim water met wat zout koken, daar de rijst in doen en koken tot de korrels 'dansen' (zijn woorden, niet de mijne). Vervolgens afzeven, en een centimeter of 2 aan water opnieuw aan de kook brengen. Hier de zeef met rijst bovenhangen, en afdekken met alufolie of een deksel. Na ongeveer 8 minuten stomen heb je heerlijke losse rijst.
ShinobizWintermaandag 17 augustus 2009 @ 00:04
Wij eten bijna elke dag rijst. Rijst (hele korrel) kopen wij in grote zakken bij de surinaamse toko, soms basmati van tilda maar die is erg duur. Tegenwoordig is het Akash geworden volgens mij.

Rijst wordt een aantal keer gewassen in de houder van de rijstkoker en daarna 1 kopje water per 1 kopje rijst en op 't laatst een half kopje water erbij. Rijst is nooit papperig of te droog, gewoon perfect.
golfermaandag 17 augustus 2009 @ 00:17
quote:
Op zondag 16 augustus 2009 17:31 schreef Farenji het volgende:
Wat een kutkick zeg, maar goed.


En dan als topickicker ook helemaal niets meer toevoegen.
kwakveensemaandag 17 augustus 2009 @ 00:22
quote:
Op dinsdag 5 september 2006 23:54 schreef Wakey het volgende:
Ja het werkt uiteindelijk ook wel als je het water eerst aan de kook brengt, maar de 'bedoeling' is dat je rijst en water samen aan de kook brengt. Misschien dat bij veel mensen daarom de rijst 'mislukt', omdat ze verkeerd beginnen?

Pasta: water eerst koken dan pasta toevoegen en tot slot afgieten
Rijst: water en rijst samen aan de kook brengen, en droog laten koken (niet afgieten)
Ik ging er eigenlijk van uit dat dit algemeen bekend was...

En wat wassen betreft... soms doe ik het wel, soms niet. Als het water heel troebel is was ik voordat ik het aan de kook breng. Vooral bij Surinaamse rijst is dat wel nodig, Surinamers doen het ook maar er is idd een discussie over wat nou gezonder is: wel of niet wassen.
als je rijst met ruim water kookt moet je wel het water eerst laten koken en dan de rijst erbij doen, dan weer koken, en daarna afgieten en laten uitstomen....

ik ben geen rijstpurist, volg de kookaanwijzingin op de zak en t is nog nooit mislukt of vies geweest.... boeiend hoe het "hoort" als t maar lekker is.
Sjeenmaandag 17 augustus 2009 @ 09:53
Ik heb sinds kort een magnetronstomer, helemaal geweldig!


Rijst erin, water erin, deksel erop, magnetron in en dan verder gaan met de rest van je gerechten... *Plieng* Heerlijke rijst, die precies nat/droog genoeg is Ik gebruik nu jasmijnrijst van bij de toko, 5 kilo zak geloof ik.