FOK!forum / Culinesse à gogo / Recepten met bison of zebra
whisperszondag 20 augustus 2006 @ 12:11
Beste mede-Fok!kers,

Ik heb voor vandaag wat bizonvlees en voor morgen een stukje zebra. Het zijn vleessoorten die ik voorheen nooit heb bereid. Ik veronderstel dat de bereiding gelijkaardig is aan die van rundsvlees: eventueel bakken als een biefstuk of grillen. Maar kan je bizon en zebra ook saignant eten, of kan je het beter doorbakken?

Kortweg: kent iemand recepten met zebra of bizon?

[ Bericht 0% gewijzigd door whispers op 20-08-2006 12:42:46 ]
gebruikersnaamzondag 20 augustus 2006 @ 12:12
dat is geen zebra hoor, dat is de streepjescode op de bison.
zwartedooszondag 20 augustus 2006 @ 12:18
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:11 schreef whispers het volgende:
Beste mede-Fok!kers,

Ik heb voor vandaag wat bisonvlees en voor morgen een stukje zebra. Het zijn vleessoorten die ik voorheen nooit heb bereid. Ik veronderstel dat de bereiding gelijkaardig is aan die van rundsvlees: eventueel bakken als een biefstuk of grillen. Maar kan je bison en zebra ook saignant eten, of kan je het beter doorbakken?

Kortweg: kent iemand recepten met zebra of bison?
waar kan je zoiets kopen of is dat een domme vraag
zwartedooszondag 20 augustus 2006 @ 12:22
http://www.nativeartandwi(...)ecook.html#anchor_12
Martijn_77zondag 20 augustus 2006 @ 12:26
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:18 schreef zwartedoos het volgende:

[..]

waar kan je zoiets kopen of is dat een domme vraag
Ja dat vraag ik mij ook af lijkt mij nu niets iets wat ergens zo bij de slager te koop is
whisperszondag 20 augustus 2006 @ 12:26
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:18 schreef zwartedoos het volgende:

[..]

waar kan je zoiets kopen of is dat een domme vraag
Nee, dat is geen domme vraag.

Tegenwoordig vind je op vele plaatsen exotisch vlees, van zebra tot krokodil... Ik heb het gewoon gekocht in een grote supermarkt. Uiteraard is het een stuk duurder dan gewoon rundsvlees, maar ik hou van variatie en wil alles eens proberen.
Martijn_77zondag 20 augustus 2006 @ 12:27
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:26 schreef whispers het volgende:
Tegenwoordig vind je op vele plaatsen exotisch vlees, van zebra tot krokodil... Ik heb het gewoon gekocht in een grote supermarkt. Uiteraard is het een stuk duurder dan gewoon rundsvlees, maar ik hou van variatie en wil alles eens proberen.
Welke supermarkt ben het hier in Nederland nog nooit tegen gekomen
NanKingzondag 20 augustus 2006 @ 12:28
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:27 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Welke supermarkt ben het hier in Nederland nog nooit tegen gekomen
Zebra ben ik nooit tegen gekomen, wel krokodil.
whisperszondag 20 augustus 2006 @ 12:28
quote:
Thx
whisperszondag 20 augustus 2006 @ 12:29
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:27 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Welke supermarkt ben het hier in Nederland nog nooit tegen gekomen
Een Franse supermarktketen: Carrefour. Maar wordt hier in België op nog veel plaatsen verkocht...
Hyperdudezondag 20 augustus 2006 @ 12:30
http://www.markblumberg.com/biltong.html

Biltong kan je prima maken van zebra of bison, en erg lekker ook
Alleen moet je wel ff een weekje wachten, en liever nog wat langer
SHEzondag 20 augustus 2006 @ 12:31
Ik weet dat Driessen in Bunnik nog weleens exotisch vlees verkoopt; www.dlf.nl
zwartedooszondag 20 augustus 2006 @ 12:31
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:26 schreef whispers het volgende:

[..]

Nee, dat is geen domme vraag.

Tegenwoordig vind je op vele plaatsen exotisch vlees, van zebra tot krokodil... Ik heb het gewoon gekocht in een grote supermarkt. Uiteraard is het een stuk duurder dan gewoon rundsvlees, maar ik hou van variatie en wil alles eens proberen.
daarom vraag ik t idd, ben ook altijd op zoek naar iets nieuws, maar heb echt geen idee waar je zoiets in NL kan krijgen
whisperszondag 20 augustus 2006 @ 12:32
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:30 schreef Hyperdude het volgende:
http://www.markblumberg.com/biltong.html

Biltong kan je prima maken van zebra of bison, en erg lekker ook
Alleen moet je wel ff een weekje wachten, en liever nog wat langer
Ik heb vacuümverpakte voorgesneden filets gekocht, het lijkt me niet echt een goed idee om die in mijn living nog wat te laten versterven.
whisperszondag 20 augustus 2006 @ 12:34
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:31 schreef zwartedoos het volgende:

[..]

daarom vraag ik t idd, ben ook altijd op zoek naar iets nieuws, maar heb echt geen idee waar je zoiets in NL kan krijgen
In een speciaalzaak misschien, zoals SHE zegt. Maar hebben jullie in Nederland geen supermarkten met een uitgebreider assortiment? Moet zeker te vinden zijn.
zwartedooszondag 20 augustus 2006 @ 12:36
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:34 schreef whispers het volgende:

[..]

In een speciaalzaak misschien, zoals SHE zegt. Maar hebben jullie in Nederland geen supermarkten met een uitgebreider assortiment? Moet zeker te vinden zijn.
verder dan de AH kom ik dan niet maar idd wat SHE zegt...maar ja das wel een flink stuk uit mijn richting, dan kan ik nog beter naar belgie
whisperszondag 20 augustus 2006 @ 12:36
quote:
Maar dat recept is om bisonvlees te drogen, zie ik net, dat is niet echt de bedoeling.
SHEzondag 20 augustus 2006 @ 12:36
De supermarkten in NL hebben in tt onze duitse en belgische vrienden een beduidend minder fantasievol assortiment
Nederland heeft natuurljk ook nog niet zo lang een eet cultuur
Hyperdudezondag 20 augustus 2006 @ 12:37
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:34 schreef whispers het volgende:

[..]

In een speciaalzaak misschien, zoals SHE zegt. Maar hebben jullie in Nederland geen supermarkten met een uitgebreider assortiment?....
Nee, wij hebben alleen maar de AH, die zorgt er voor dat er geen andere supermarkten bij komen Groothandel zoals Hanos, Sligro en Makro hebben wel dit soort vlees in het assortiment. Horeca slagers vast ook wel.
Isegrimzondag 20 augustus 2006 @ 12:37
Groothandels in NL verkopen dat soort spul wel (Makro bv). Laatst o.a. ratelslang (duur!!!), bison en nog wat exotische beesten in de vriezer zien liggen.
zwartedooszondag 20 augustus 2006 @ 12:37
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:36 schreef whispers het volgende:

[..]

Maar dat recept is om bisonvlees te drogen, zie ik net, dat is niet echt de bedoeling.
dat had ik ook niet gezien
SHEzondag 20 augustus 2006 @ 12:38
http://www.osgrow.co.uk/?document=56

receptjes
whisperszondag 20 augustus 2006 @ 12:38
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:36 schreef zwartedoos het volgende:

[..]

verder dan de AH kom ik dan niet maar idd wat SHE zegt...maar ja das wel een flink stuk uit mijn richting, dan kan ik nog beter naar belgie
Wel, ik heb het nog niet geproefd (is voor vanavond of morgen), maar ik denk niet dat het de moeite zal zijn om voor naar België te rijden. Ik veronderstel dat de smaak van de zebra dicht bij die van paard zal liggen en dat de bison zoals rundvlees zal smaken, maar dan misschien iets zoeter.
zwartedooszondag 20 augustus 2006 @ 12:38
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:37 schreef Isegrim het volgende:
Groothandels in NL verkopen dat soort spul wel (Makro bv). Laatst o.a. ratelslang (duur!!!), bison en nog wat exotische beesten in de vriezer zien liggen.
das een goede tip
SHEzondag 20 augustus 2006 @ 12:39
Gewoon op de grill flikkeren dus !
whisperszondag 20 augustus 2006 @ 12:39
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:36 schreef SHE het volgende:
Nederland heeft natuurljk ook nog niet zo lang een eet cultuur
Dus nu wel?
whisperszondag 20 augustus 2006 @ 12:40
quote:
whisperszondag 20 augustus 2006 @ 12:41
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:39 schreef SHE het volgende:
Gewoon op de grill flikkeren dus !
Dacht ik ook te doen, maar ik heb hier nog een lekkere wildfond liggen, dus misschien nog een sausje bij maken.

Een stoofpotje van bizon lijkt me anders ook wel ok.
SHEzondag 20 augustus 2006 @ 12:42
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:39 schreef whispers het volgende:

[..]

Dus nu wel?
eerlijk?

Ik vind het nog steeds een bij elkaar geraapt zooitje, dus nee
whisperszondag 20 augustus 2006 @ 12:46
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:42 schreef SHE het volgende:

[..]

eerlijk?

Ik vind het nog steeds een bij elkaar geraapt zooitje, dus nee
Om eerlijk te zijn ken ik de Nederlandse eetcultuur ook helemaal niet. Bij de combinatie Nederland en eten denk ik spontaan aan kroketten in muren enzo, maar da's waarschijnlijk een simplistische (en foutieve) voorstelling.
Hyperdudezondag 20 augustus 2006 @ 12:48
Hier nog wat recepten!

http://www.buybuffalomeat.com/facts.htm

idd. heeft NL geen eetcultuur. Maar een dikke lap Bison insmeren met zoete zooi en op de grill kieperen is ook niet echt Haute-Cuisine

Ik heb trouwens wat naar Italiaanse recepten zitten zoeken, maar dat schiet niet echt op. Maar ipv. paard en rund kan je prima experimenteren met Zebra en Bison.
SHEzondag 20 augustus 2006 @ 12:51
Ik denk dat deze generatie steeds meer experimenteert in de keuken en ook is mede door de komst van meer toko's en exotische winkels het aanbod wel aardig uitgebreid.
Maar nog steeds heb ik niet het idee dat het echt een cultuur is; of zelfs een belangrijk iets in het leven van de gemiddelde nederlander.

Ik ken althans weinig mensen die elke dag uitgebreid koken, en ook op een simpele doordeweekse dag echt uitpakken.
Tijd nemen voor het eten is er ook vaak niet bij

Neemt niet weg dat ik de nederlandse keuken, voor zover aanwezig , wel kan waarderen zo nu en dan.
whisperszondag 20 augustus 2006 @ 12:52
Btw: ik zie net een dikke spelfout in de TT staan (die in de OP heb ik al verbeterd). Bizon is natuurlijk met een 'z'. Komt door het zoeken naar recepten op allerlei Amerikaanse sites...

Ik hou niet echt van spelfouten. Kan een sympathieke mod de TT voor me verbeteren?
Hyperdudezondag 20 augustus 2006 @ 12:52
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:46 schreef whispers het volgende:

[..]

Om eerlijk te zijn ken ik de Nederlandse eetcultuur ook helemaal niet. Bij de combinatie Nederland en eten denk ik spontaan aan kroketten in muren enzo, maar da's waarschijnlijk een simplistische (en foutieve) voorstelling.
Kritiek op kroketten is niet toegestaan!
SHEzondag 20 augustus 2006 @ 12:56
en de kroket is ook niet nederlands, maar frans
Hyperdudezondag 20 augustus 2006 @ 12:58
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:56 schreef SHE het volgende:
en de kroket is ook niet nederlands, maar frans
Wij hebben de kroket gemaakt wat ie is! Ik weet ook wel dat je garnalenkroketten in Brugge hoort te halen, maar de "gewone kroket" is van bij ons


Anyway ik krijg net een email van moeders dat je een bison steak van een dikke Inch (dat is wel een mooi formaat) ongeveer 10 minuten moet grillen om 'm netjes saignant/rare te krijgen
Isegrimzondag 20 augustus 2006 @ 13:06
quote:
Op zondag 20 augustus 2006 12:51 schreef SHE het volgende:
Ik ken althans weinig mensen die elke dag uitgebreid koken, en ook op een simpele doordeweekse dag echt uitpakken.
Tijd nemen voor het eten is er ook vaak niet bij
Mijn ouders doen dat. Die hebben elke dag een maaltijd van meerdere gangen en ze eten ook erg 'luxe' (maar ook heel gezond, veel vis bv). Als ik daar eet, heb ik altijd het gevoel dat ik uit eten ga in een goed restaurant. Sterker nog, wat zij maken is doorgaans beter dan wat ik in een restaurant krijg.
Erosjuhhhzondag 20 augustus 2006 @ 14:04
lekker offtopic jullie
vatsmaandag 21 augustus 2006 @ 06:51
Bison is net rundvlees, ben net terug uit de USA en in Yellowstone lopen erg veel van die beesten rond, in het park verkopen ze ook overal bison vlees en ja is net rundvlees maar dan minder vet. Moet zeggen dat het prima smaakte. Ik heb Bison op als hamburger en als biefstuk!

Zebra is echt heerlijk, heb het twee keer op, 1 keer van de BBQ in Zuid-Afrika wat heerlijk gemarineerd was! En een keer als carpaccio in Kenia en ja dat was echt zalig!

Kortom je kunt het beiden bereiden als rundlvees op vele manieren zoals je dat thuis ook doet met rundlvees!
whispersmaandag 21 augustus 2006 @ 19:36
quote:
Op maandag 21 augustus 2006 06:51 schreef vats het volgende:Kortom je kunt het beiden bereiden als rundlvees op vele manieren zoals je dat thuis ook doet met rundlvees!
De zebra heb ik gegrild en de smaak was - zoals ik dacht - erg gelijkaardig aan die van paardenvlees. De bison heb ik gewokt met een beetje look. Was vergelijkbaar met rundvlees, maar met een sterkere smaak.