Ik vind de boeken van Ernst Emanuel Schmitt vaak wel leuk. Leuk uitgevoerde, gebonden boekjes van maar honderd bladzijden dik. Meneer Ibrahim en de Bloemen van de Koran bijvoorbeeld. Simpel verhaal, ik kan me zelfs herinneren dat het in grote letters was uitgevoerd, maar gewoon mooi. Ik heb enorm op mijn kop gekregen omdat ik het aan iemand had aangeraden, die het echt niets vond, maar die persoon houdt alleen van enorm zware, saai en onleesbare literatuur. Dit is aandoenlijk en triestig en lief en mooi.
Verder ben ik altijd nog eens van plan een paar boeken te lezen die volgens mij wel in dit topic horen, dus ik tip ze hier maar, misschien hebben mensen ze al gelezen en kunnen ze ons vertellen of en hoe horizonverbredend ze zijn:
Mitch Albom: Vijf ontmoetingen in de hemel (e.a.)
Bach - Jonathan Livingston Zeemeeuw
Guepin - De Drie Bedriegers, Mozes, Jezus en Mohammed:
FREDERIK DE TWEEDE, keizer van het Heilige Roomse Rijk in de eerste helft van de dertiende eeuw, was in het geheim afgevallen van het Christendom. De enige die dat wist was zijn secretaries, Petrus de Vinea; diens memoires vallen in handen van’s keizers aartsvijand, de paus , en eeuwen later in die van... Jan Pieter Gu n, die de aangewezen man is om het manuscript om te smeden tot een onderhoudende, meeslepende, heiligschennende, leerzame en aan het begin en het einde zowaar ontroerende en zelfs vrome roman.
Niemand minder dan God (niet die van het christendom) neemt ons mee op een rondvlucht door hiernamaals. Hij laat ons zien hoe Frederik von Hohenstaufen het rond 1200 tot keizer brengt; van de keizerlijke secretaris vernemen wij vervolgens hoe hij, die ook al koning van Sicili as, bovendien nog koning van Jeruzalem werd. We horen hoe Frederik tot tweemaal toe getroffen werd met de pauselijke ban, hoe hij ten slotte geloofde dat met hem het Duizendjarig Rijk begon, terwijl de Heilige Vader hem voor de Antichrist ging houden. Gu n stoffeert alles op ingenieuze, ja geniale wijze met kruistochten, valkenjachten, rondvluchten in het hiernamaals, filosofische gesprekken, romaneske liefdesgeschiedenissen, met de moorden van de Assassijnen, met de brandstapels van Sint-Dominicus, met de berekeningen van Fibonacci - hoe hij al die bordjes in een bestek van driehonderd bladzijden draaiend weet te houden is een mirakel.
Jan Pieter Gu n (1929-2006), schrijver, dichter, classicus, vertaler, comparatist, werkte aan de Universiteit van Leiden en is onder veel meer bekend als auteur van grote essays: De beschaving (1983), Drietaligheid (2003).